Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

160 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - Excelsior

De verschillen tussen FC Groningen en Excelsior zijn immens. Commercieel manager Robbert Klaver van onze 'groene club' doet vandaag in het DvhN uit de doeken hoe de Energy Valley voor extra geld zorgt, maar Excelsior laat studenten een sponsor- en marketingplan schrijven. De FC trekt gemiddeld ca. 21.500 toeschouwers; de Kralingse fietsenstalling wordt door nog geen 3.500 kleumende bezoekers bemenst. Begroting FC: 16 miljoen; Excelsior: minder dan 3 miljoen.

 

Maar kijk naar de ranglijst! Er gaapt geen kloof tussen beide ploegen, maar slechts één puntje! Aan Huistra en zijn mannen de taak om de Rotterdammers terug te laten keren op aarde!

 

UPDATE training vrijdag 17 september 2010: Tadic lijkt hersteld van teenblessure (maar heeft wel een ontsteking); Matavz morgen in de basis! Kijk onderaan de voorbeschouwing voor een kort verslagje.

 

 

 

't Is echt geen studentikoze kreet uit de kinderkamer die ik hierboven heb geslaakt. Lees maar na op RTV Rijnmond: de site kopt met "Excelsior zoekt hulp bij studenten" en doet vervolgens uit de doeken dat er samenwerking wordt gezocht met de Hogeschool Rotterdam. Nu de club zelf niet in staat is sponsors en supporters op te scharrelen worden studenten verzocht hiervoor, al dan niet onder het genot van de nodige alcoholische versnaperingen, ingenieuze plannen te ontwikkelen. Niks mis met zo'n samenwerking, maar het tekent het amateuristische en dus betaald voetbal-onwaardige karakter van het lelijke eendje van de eredivisie.

 

De gang van de club naar de studenten is opmerkelijk, omdat in een eerder stadium voorzitter Nico Janssens nog dacht dat hij de wijsheid volledig in pacht had en niets met de boze buitenwereld te maken wilde hebben. Deze houding wekte op haar beurt de woede van de Supportersvereniging Pro Excelsior, die er vorig jaar een open brief aan waagde, ik citeer met een glimlach:

 

Geachte heer Janssens,

Met verbijstering en verontwaardiging hebben wij kennis genomen van de inhoud van uw interview met het ochtendblad Metro van afgelopen Dinsdag 18 Augustus.

In uw interview zegt u het volgende:

1) Supporters moeten kijken naar het veld en zich niet bemoeien met hoe het allemaal tot stand komt. Het is een ingewikkelde materie. Je mag aannemen dat ik er, met de functies die ik bekleed heb, redelijk verstand van heb.

2) Weet je wat het is ? Al die supporters die nu zeggen wat er allemaal niet deugt, zijn dezelfde mensen die weglopen als Excelsior onderaan in de eerste divisie staat. Bij succes wil je zijn, maar bij en stelletje mislukkingen wil je niet horen.

Naar onze mening beschadigt, beledigt en kleineert u daarin onze supporters. Het interview geeft aan dat u, ondanks dat u supporterszaken in uw portefeuille heeft, geen enkele affiniteit heeft met onze supporters. De supporters die welgemeend met het rood zwarte hart op de juiste plek hun mening geven over onderwerpen die hun club aangaan. Supporters waarvan velen al jaren met hard en ziel hun club steunen. Ook in de tijden dat Excelsior sportief en financieel in de kelder bivakkeerde waren onze supporters op Woudestein te vinden.

 

Met name het eerst verkondigen dat supporters zich alsjeblieft nergens mee moeten bemoeien omdat het allemaal zo ingewikkeld is, om vervolgens studenten en andere kroeggangers een sponsor- en marketingplan in elkaar te laten timmeren omdat het stadion zo leeg is en er geen sponsoren zijn - hoogst opmerkelijk. (Dat er werk aan de winkel is blijkt wel uit het feit dat het digitale supportersbolwerk ERFC.nl zojuist is opgedoekt.)

 

Natuurlijk hebben we veel respect voor de club dat ze er met een mini-begroting en leuk voetbal in zijn geslaagd uit de eerste vijf wedstrijden van dit seizoen maar liefst tien punten bij elkaar te harken, maar ondanks al ons respect - het wordt nu toch echt tijd dat de voormalige angstgegner van FC Groningen eens teruggezet wordt naar de regionen waar ze eigenlijk thuishoren. Angstgegner? Is die Sijbolts nu helemaal van de pot gerukt? Wellicht, maar als we de statistieken er eens op na slaan, dan blijkt uit het volgende illustere rijtje dat FC Groningen van de eerste 12 (!) wedstrijden tussen beide ploegen geen enkele in zijn voordeel wist te beslissen, en dat het pas in de 13e poging met 2-1 raak was:

 

05-05-1979 1D FC Groningen - Excelsior 2-1 Thomas  
29-10-1978 1D Excelsior - FC Groningen 2-0 Gans  
28-05-1978 NC FC Groningen - Excelsior 1-1 van Ettekoven  
24-05-1978 NC Excelsior - FC Groningen 1-0 Thomas  
15-05-1978 1D Excelsior - FC Groningen 0-0 Klint  
04-12-1977 1D FC Groningen - Excelsior 0-0 Ram  
25-11-1977 BK Excelsior - FC Groningen 2-1 Thomas  
15-05-1977 1D FC Groningen - Excelsior 2-2 van Ettekoven  
28-11-1976 1D Excelsior - FC Groningen 2-2 Vervoort  
08-04-1973 ED FC Groningen - Excelsior 1-1 Geurens  
22-10-1972 ED Excelsior - FC Groningen 0-0 Beck  
26-03-1972 ED Excelsior - FC Groningen 1-1 Wellinga  
17-10-1971 ED FC Groningen - Excelsior 2-3 Aalbrechts  

Hiertussen zit ook nog eens de allereerste wedstrijd van FC Groningen die ondergetekende bijwoonde en die toen in dat ventje het groen-witte vuur voor altijd heeft aangewakkerd. Het was de 1-1 van 28 mei 1978, de pot waarin Peter Houtman scoorde en later voor ene Jannes Loves het veld moest ruimen, en de pot waarin Karel Hiddink na wéér een hemeltergend slechte beslissing van scheidsrechter Van Ettekoven zijn broek pontificaal liet zakken en zijn klokkenspel fier aan heel Stad en Ommeland toonde. Mooie tijden. We traden toen voor 14.000 toeschouwers in een uitpuilend Oosterpark aan in de volgende opstelling (met dank aan FCG Stats):

 

Azing Griever, Jack van Loon, Karel Hiddink, Walter Waalderbos, Henk Oosterwold, Jan van Dijk (Anne Mulder), Henk Veldmate, Sip Bloemberg, Eddy Bakker, Peter Houtman (Jannes Loves), Theo Keukens

 

Karel Hiddink, 324 wedstrijden FC

 

De conclusie is overigens ook dat we indertijd ook met zegge en schrijven nul (nada, noppes, , нулю) buitenlanders prima in staat waren het publiek in deze zinderen nacompetitiepot van de eerste divisie te vermaken, maar ja, wie niet meegaat in zijn tijd mag blij zijn dat ie niet in de Topklasse ronddoolt. Vandaar dat er aan de kant van FC Groningen morgenavond een vreemdelingenlegioen aan de aftrap zal staan met maximaal drie spelers van Dietsen bloed, en wellicht zelfs maar twee (Kieftenbeld en Hiariej). (Hoe Excelsior omgaat met zich spontaan aandienende buitenlanders wordt treffend geïllustreerd door Michel Bastos. Kwakkelend bij het 1e van Excelsior, maar toen hij zich eenmaal had ontworsteld aan de wurgende greep van de leegte van Woudestein bleek hij toch aardig te kunnen voetballen en is inmiddels de vaste linksback van het Braziliaanse elftal).

 

Nog een laatste bericht over onze tegenstander: zomaar een bericht van de site van het kleine Rotjeknor:

 

Er zal wegens gebrek aan belangstelling geen bus van de supportersvereniging rijden. Toegangskaarten voor het uitvak zijn alleen verkrijgbaar via de administratie van Excelsior. Deze worden door FC Groningen gratis beschikbaar gesteld. Let op: geldige Excelsior (seizoen)clubcard en legitimatie verplicht.

 

Hoe ondenkbaar is deze supportersloosheid in Groningen. Hier rijden zelfs bussen naar verre KNVB beker-uitwedstrijden naar de domeinen van onbekende amateurclubjes. Toegegeven, de teller voor de busreis naar Haaglandia staat sinds gisteravond (start van de voorverkoop) op welgeteld één stuks, zo weet ik uit betrouwbare bron ('k heb de kaart nl. zelf gekocht), maar ga er maar vanuit dat er nog wel meer kaartjes worden verkocht en verder zullen er heuze volksstammen naar Rijswijk afreizen omdat het een vrij vervoer-spektakel is.

 

Genoeg over Excelsior. Het speelde net als wij uit netjes met 1-1 gelijk bij AZ en won thuis van failliete stadgenoot Feyenoord, we moeten er dus ook niet al te denigrerend over doen. We zullen onze handen vol hebben aan mannen als Guyon Fernandez en Roland Bergkamp.

 

sfeeractie Groningen Fanatics FC Groningen - FC Utrecht


Selectie FC Groningen: zo fit als een hoentje

Een opmerkelijk verschijnsel, dit seizoen. Toeval of niet - sinds Pieter Huistra aan het roer staat heeft de medische staf van de FC niets meer te doen en vermaakt zich op trainingen met het als scheids- of grensrechter fungeren van afsluitende partijen. Lees ons trainingsverslag van gisteren er bv. maar eens op na. Het luxeprobleem van onze trainer is een zelden vertoond fenomeen. Gisteren 11 tegen 11, en niet geforceerd tot stand gekomen door er A- of B-junioren bij te slepen, nee de gehele A-selectie is fit (op de gisteren geblesseerd uitgevallen Dusan Tadic na dan) en nu ook Danny Holla en Petter Andersson zover zijn dat alleen wedstrijdminuten op het allerhoogste niveau bij hen het laatste zetje naar de echte terugkeer naar de top kan geven - ja nu kan onze trainer echt keuzes gaan maken, nog meer dan hij nu ook al kan doen. En we moeten grote bewondering hebben voor het feit hoe goed Huistra zich door de eerste maanden als coach van de Trots van het Noorden heenslaat. Hij overtuigt in de pers met nuchtere, heldere analyses, ook het interview van deze week met David de Vries, de FC Groningen-kenner van Voetbal International, is weer een schoolvoorbeeld van het zich reëel en sympathiek opstellen van deze intelligente vent. Met (gemeende, niet pro forma geslaakte) uitspraken als "FC Groningen is, binnen Nederland, voor mij dé club. ... FC Groningen is de rode draad in mijn carrière. ... als het dan eenmaal zo ver is, hoef ik niet lang na te denken. ... we moeten ons dit seizoen kunnen plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal", en eerder al zijn bij Glasgow Rangers geleerde visie dat niemand groter is dan de club en dat als je er niet wílt voetballen, dan maar niet - ja dan geef je mij het gevoel dat je helemaal de juiste man bent op de juiste plek. En hij is ook op het goede moment gekomen. Spelers bloeien weer op, trainingen zijn weer dynamisch en na afloop blijven velen lang hangen - het plezier druipt er van af. Natuurlijk, het zou anders zijn geweest als we uit bij AZ zouden hebben verloren, als de 2-2 tegen ajax niet zou zijn gevallen, als de 1-0 in de 85e minuut tegen Utrecht zou zijn uitgebleven, maar hoe dan ook - we staan er goed op.

 

 

 

(UPDATE vrijdag 17 september 2010:

Danny Holla maakt volgende week dinsdag in een oefenwedstrijd van Jong FC Groningen zijn rentree. De ploeg van Dick Lukkien speelt dan om 20 uur op de Esserberg tegen Be Quick 1887, zo schrijft de FC op haar site.)

 

 

Vanuit het TCN trainingsveld krijg ik nu door dat ook Dusan Tadic er weer goed op staat vandaag, zijn teenkwetsuur van gisteren is dus alweer (op z'n Servisch snel, zou ik bijna zeggen, ook Goran Lovre kon zich in een mum van tijd van kreupel tot fit als een hoentje ontwikkelen) genezen - een mooi moment om ook even een kritische blik op de laatste training vóór de avondwedstrijd van morgen te werpen.

 

Training vrijdag 17 september 2010:

Zoals boven al genoemd, kon Dusan Tadic vandaag weer gewoon meetrainen. Hij deed van begin tot einde alles mee en bleef, net als zoveel anderen, ook na de training nog even hangen om wat extra ballen te trappen. Op de dag voor de wedstrijd duurt de training nooit zo heel erg lang, en dat was ook vandaag het geval. En zoals onder Pieter Huistra ook te doen gebruikelijk, beperkt hij het aantal spelers waarmee hij deze laatste training afwerkt tot de wedstrijdselectie plus 1 of 2 extra spelers. Vandaag waren er 19 spelers aanwezig, te weten: de keepers Luciano en Van Loo, de vermoedelijke basis met Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman, Hiariej, Sparv, Enevoldsen, Pedersen, Tadic en Matavz, en verder Femi, Van de Laak, Veldmate, Bacuna, Metaj, García en Andersson. Eén van de laatstgenoemde twee spelers zal vermoedelijk degene zijn die voor de wedstrijd van morgen afvalt en op de tribune in plaats van op de bank plaats zal moeten nemen. Als inzet en gedrevenheid hiervoor doorslaggevend zouden zijn, kan Pieter Huistra niet om Petter Andersson heen. Maar we zullen tot morgen moeten wachten, dan pas zullen we weten welke keuze Huistra gemaakt heeft.

 

Belangrijkste element van de training van vandaag was natuurlijk het partijtje en de daarbij behorende hesjesverdeling. Om niet met 11 tegen 8 te moeten spelen, werden de 'reserves' aangevuld met Jonas Ivens, hetgeen een 10 tegen 9 in de eerste helft van het partijtje betekende. Het ging er fel en enthousiast aan toe vanmorgen. De basis was de dominerende partij en bracht dit tot uitdrukking in een 2-0 ruststand. Pedersen scoorde hierbij vanuit een fraaie voorzet van Kieftenbeld vanaf de rechterflank, en Thomas Enevoldsen liet bij de 2-0 (een prachtige lob!) weer eens zien dat hij over een geweldige traptechniek beschikt.

 

De tweede helft van het partijtje moest Tom Hiariej de kant wisselen en kwam dus de basis met 9 man tegen 10 tegenstanders te spelen. De basis en de reserves waren nu aardig aan elkaar gewaagd en na een goed schot van Matavz, was de grootste kans voor Andersson namens de reserves, hij knalde de bal net naast.

 

De training werd afgesloten met het oefenen van corners (door Tadic getrapt). Hieruit werd uiteindelijk één keer gescoord - door Fredrik Stenman. Granqvist deelde hiervoor nog even de cynische complimenten uit aan García ("goed verdedigd, García"), en toen was de training afgelopen. Waar García gelijk wegbeende, wou Andersson (samen met Jeroen Veldmate) pas van stoppen weten toen de materiaalman de ballen definitief invorderde. Als wij de keuze mochten maken, zat Andersson morgen op de bank!

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen Excelsior:

 

matavz
tadic - pedersen - enevoldsen
sparv - hiariej
stenman - granqvist - ivens - kieftenbeld
luciano

 

UPDATE vrijdag 17 september 2010 ná de training:

Volgens de site van FC Groningen is Dusan Tadic een twijfelgeval voor de wedstrijd van zaterdagavond, vanwege een ontstoken teen. Hoewel de Serviër vandaag op de training nergens last van leek te hebben wordt toch pas morgen besloten of hij bij de wedstrijdselectie zal zitten. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal Petter Andersson zijn plaats bij de groep van 18 innemen. Voor het laatst zat hij op 25 januari 2009 bij een competitiewedstrijd bij de selectie.


Zelf hoopt Petter dat hij nu snel zijn rentree in een officiële wedstrijd kan maken, zo gaf hij vorige week in het Zweedse Folkbladet aan. Hij vindt het moeilijk om met het eerste te trainen, maar wedstrijden met de beloften te spelen, zo zegt hij gisteren in een interview met het Zweedse Norran. Hij denkt ook dat hij een type speler is waar nu behoefte aan is. Hij zegt het extra leuk te vinden zijn rentree voor het Groningse thuispubliek te maken. Dit soort uitspraken maken duidelijk dat het echt tijd wordt om hem in een competitiewedstrijd van het eerste elftal aan het werk te zetten! Hij is momenteel 45-60 minuten inzetbaar, maar op dit moment zou hij toch een geweldige pinchhitter zijn, ook morgen al tegen Excelsior.

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.