Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

267 gasten online

Voorbeschouwing NEC - FC Groningen

De voortdenderende trein die FC Groningen heet wacht op niemand, zelfs niet op uw verslaggever die in een vlaag van verstandsverbijstering een mini-tripje Haugesund heeft geboekt, met als dramatisch gevolg dat hij voor het eerst sinds 22 september 2004 (NAC-thuis voor de beker, longontsteking in Huize Sijbolts, Lurling-golden goal-trauma in het Oosterpark) een thuiswedstrijd van de FC moet missen. Dus ook wat minder trainingsverslagen en voorbeschouwingen, maar deze kunnen we er nog net uitpersen. Zaterdagavond wacht in Nijmegen het door keepersperikelen geteisterde NEC.

 

Dé kans om onze toch al prachtige gedeelde vierde positie op de ranglijst op maar drie puntjes achter koploper PSV verder te verstevigen!

 

Kijk voor een update na de training van vrijdagochtend, met de vrijwel zekere opstelling, onderaan dit artikel! 

 

 

Terwijl Ron Jans, als we de media mogen geloven, nu nóg bezig is met het uitpakken van al zijn zondag door zijn Groningse vrienden verstrekte cadeaus, gaan wij snel over tot de orde van de dag. De aandacht voor onze gewezen coach was in mijn ogen buitenproportioneel, te veel aandacht voor Jans, te weinig voor Huistra. Laat heel Nederland maar denken dat Huistra in een gespreid bedje is beland en slechts voort hoeft te borduren op wat Jans heeft achtergelaten, wij weten wel beter. Laat het rondom de tafel van Studio Neus verzamelde gespuis van Henk Spaan en zijn foute Amsterdamse vrienden maar bij het genante af kwijlend herhaling op herhaling stapelen van één of andere goal van de bij de fanatieke supporters van AZ uitgekotste El Hamdaoui, ik zap bij die tot mislukken gedoemde poging tot indoctrinatie snel weg en denk terug aan de metamorfose die de strijdwijze van FC Groningen heeft ondergaan sinds Pieter Huistra de scepter zwaait. Het verlaten van het 4-4-2 systeem met een ruit, het knap automatismen inslijpen met een compacter 4-2-3-1 concept dat veel beter bij spelers als Granqvist en Sparv past, het in sneltreinvaart opleiden van de superfanatieke en leergierige Maikel Kieftenbeld tot een prima spelende rechtsback, het als herboren laten functioneren van Fredrik Stenman, Tom Hiariej en Nicklas Pedersen, het voorschotelen aan het publiek van fanatieke en gevarieerde trainingen - zomaar een handvol nieuwe zaken die we uit de bekken van de Studio Neuzen niet kunnen optekenen.

 

Sorry beste lezers, dit moest ik even kwijt. Hopelijk is het gros van onze gewaardeerde lezersschare niet nu al afgehaakt...

 

 

Kijkend naar het programma dat we tot nu toe al voor de kiezen hebben gehad, kijkend naar de mooie plek in de stand die Pieter Huistra en z'n fanatieke groep toch maar mooi voor elkaar hebben gebokst en kijkend naar de sfeeractie van afgelopen zondag en de conclusie is helder - wij draaien een heerlijk seizoen, wij hoeven voor niemand onder te doen die onder ons staat en zijn de ploegen boven ons nou echt zoveel beter?

 

Snel naar de training van vanochtend

Werden we gisteren bijna van het trainingsveld gehageld (zie ons trainingsverslag van de woensdagsessie), ook vanmorgen was het bepaald een vochtige bedoening. Op het eerste gezicht leek op de door Huistra en Van de Looi gegeven training weinig aan te merken, maar kennelijk zinde het gebodene onze topcoach niet, want op een gegeven moment legde hij de handel stil met de aan duidelijkheid niets te wensen overlatende bewoordingen 't is kut met peren. Mocht er nu een verdwaalde buitenlandse A-selectiespeler meelezen: jullie trainer kwalificeerde het afgeleverde werk met de wellicht gangbaardere typering fitta med päron (Zweeds), пичка са крушке (Servisch), kusse med pærer (Deens), häpy päärynöitä (Fins) dan wel boceta com peras (Portugees). (Wij prijzen ons gelukkig met het feit dat onze exotische selectie geen afgevaardigde uit onze Duitse oosterburen heeft, want het Meine Herren, es ist mal wieder Fotze mit Birnen kan toch onmogelijk aanzetten tot het leveren van noestere trainingsarbeid.) (En nee, Ron en Arnold, Fries is nog altijd geen taal aangezien de Google-vertaalmachine zelfs de woordenboeken van het uitgestorven Latijn aan zijn collectie heeft toegevoegd, alsmede zowel het traditionele als het vereenvoudigde Chinees en het Azerbeidzjaans, maar de optie om teksten in de Friese oerklanken te vertalen is doelbewust achterwege gelaten. Dus stop nu maar met het meeneuriën van het Friese volkslied, suf geneuzel is het, meer niet).

 

Wij dwalen af en hebben ons inmiddels verlaagd tot een erbarmelijk voorbeschouwend niveau. In de (wellicht ijdele) hoop dat we niet de allerlaatste lezers hebben weggejaagd gaan we nu echt over op het issue van dit artikel: NEC-uit. Dit doen we echter nog wel even met:

 

Tweede poging tot bespreking van de training van donderdagochtend

Aanwezig op het TCN Trainingsveld was vanmorgen ook Tom Hiariej. We weten dat hij niet mee zal doen, zaterdag in Nijmegen, en we konden vanochtend ook maar kort getuige van hem zijn. Hij trainde lichtjes apart, zonder bal, en verdween ook snel weer. Uit navraag bij hem is echter gebleken dat het goed met hem gaat en dat hij van plan was vanmiddag ook de sportschool nog onveilig te maken, kortom - ik heb goede hoop dat zijn door zijn hamstringblessure noodgedwongen afwezigheid wederom niet heel lang zal zijn.

 

Aan de andere kant is het ook een geruststellende gedachte dat we met Danny Holla weer een prima vervanger klaar hebben staan. Ook vanochtend was hij weer erg gretig en fel, nog steeds ga ik ervan uit dat hij zaterdag in de basis zal starten, maar ook vanmorgen was de training niet dusdanig ingestoken dat spionnen van FCG Online met een 95% betrouwbaarheidsinterval een goede basisopstelling konden aflezen van hetgeen ons werd voorgeschoteld - kortom, morgenochtend verzoeken we jullie ook weer dringend om op deze site af te stemmen, want ook de allerlaatste training vóór NEC-uit pikken we mee, en dan zullen we toch echt een training zien met een soort van vermoedelijke basis.

 

Voordat het zover is poneren we de stelling dat we zaterdag tegen NEC vast en zeker met één van de volgende twee varianten gaan beginnen:

 

Matavz

Tadic - Pedersen - Enevoldsen

Sparv - Holla (Kieftenbeld)

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld (Lachman)

Luciano

 

M'n voorkeur gaat wel uit naar Holla als controleur en Kieftenbeld als rechtsback. Niet dat ik geen vertrouwen heb in Maikel als defensieve middenvelder, maar ik vind Darryl Lachman niet zo'n denderende rechtsback. Maar morgen op de training zullen we zien of de kopstukken van de trainersstaf m'n beperkte visie delen.

 

Vanmorgen trainde ook Femi weer apart, maar mogelijk heeft de medische staf ook ingezien dat Oluwafemi een beetje opgevrolijkt moet worden, want er werd aardig door de fysiotherapeut met hem gedold en gestoeid en Femi genoot daar duidelijk van. Maar ja, lees m'n trainingsverslag van gisteren en je weet hoe ik over de toekomst van de sympathieke Nigeriaan bij de Trots van het Noorden denk...

 

Afwezig waren wederom Shkodran Metaj en Jeffrey Rijsdijk, dus voor de wedstrijd van zaterdag bij onze altijd lastig te bespelen tegenstander uit Nijmegen zetten wij een streep door de naam van Metaj. Ik hoop toch dat de FC spoedig communiceert wat er met z'n enkel loos is, hoe langer we hem niet zien hoe meer ik denk dat het meer is dan een verstuiking.

 

zaterdag net als vorig seizoen juichende spelers in Nijmegen?

(foto: Trots van het Noorden)

 

Vermeldenswaardig is nog de partij die vanmorgen op de training werd gespeeld. Het was een duel van 9 tegen 9, waarbij het eerste negental bestond uit de volgende spelers die zaterdag vermoedelijk zullen spelen:

 

Matavz

Tadic - Pedersen - Enevoldsen

Sparv - Holla

Granqvist - Ivens

Luciano

 

Hiertegenover werd het volgende negental geposteerd:

 

García

Andersson - Van de Laak

Kieftenbeld

Stenman - Veldmate - Kunst - Lachman

van Loo

 

Tussen beide ploegen in speelde nog Leandro Bacuna in een rood hesje. Uit bovenstaande maken we op dat Kieftenbeld mogelijk controlerend op het middenveld gaat spelen zaterdag en Lachman rechtsachterin, maar: we denken van niet

 

We zagen Jeroen Veldmate twee keer prachtig scoren, Nicklas Pedersen die snoeihard op de lat kopte en Tim Matavz die met een fenomenale uithaal van afstand Brian van Loo volkomen kansloos liet, dus de manschappen van Huistra hadden de milde woedeuitbarsting van eerder goed in hun oren geknoopt en leverden puik werk af.

 

Een tevreden blik op de keepersproblematiek van onze tegenstander

 

 

NEC: ik schreef het al, het wordt geplaagd door keepersperikelen. Eerder deze week werd al bekend dat Gábor Babos, aanvoerder van de Gelderlanders, er de rest van het jaar uitligt: zijn rugklachten zijn hardnekkig en hij zal onder het mes moeten, zo schrijven De Trouwe Honden. Echter, een groot gemis vindt de aanhang van de aartsrivaal van het met centen en trainers smijtende Vitesse dit allerminst: uit een door NEC Today onder haar lezers gehouden poll vindt bijna de helft van de stemmers dat huidige stand-in Jasper Cillessen sowieso de eerste keeper van NEC zou moeten zijn. Hetzij domweg omdat hij hun inziens beter is, hetzij doordat een autochtone Groesbeker, door Wildersiaanse motieven ingegeven wellicht, per definitie de voorkeur moet hebben boven een doelman uit het Hongaarse Sopron.

 

Echter: er is méér aan de hand met de Nijmeegse doelmannen. Diezelfde Trouwe Honden schrijven vandaag dat derde keeper Marco van Duin vandaag op de training geblesseerd is geraakt en zaterdag verstek moet laten gaan. Op de bank zal daarom A-keeper Luuk Koopmans plaatsnemen, de komende weken, en de fansite van NEC hoopt van ganser harte dat Cilessen heel blijft. Het vertrouwen in Koopmans is dus bepaald niet groot te noemen.

 

Met de vermelding dat Rens van Eijden vandaag op de training van NEC ontbrak en vermoedelijk ook niet tegen ons zal spelen (vervanger: Mark Otten), en dat ook Erton Fejzullahu noodgedwongen zal moeten toekijken vanwege een schorsing sluiten we de beschouwing over onze tegenstander alweer af, want of Babos, Cilessen of Koopmans keept, of Van Eijden dan wel Otten speelt - het zal ons eerlijk gezegd worst zijn, wij moeten uitgaan van onze eigen kracht en dat moet voldoende zijn om met de volle buit aan de haal te gaan.

 

file-ellende op de A50 bij Nijmegen, symptomatisch voor de ellende die

zaterdag door ons over NEC wordt uitgestort?


Bevestigen de statistieken van eerder gespeelde ontmoetingen bij NEC mijn schier onbegrensde vertrouwen?

Geenszins. Met dank aan FCG Stats weten we dat tot nu toe 28x het veld in Nijmegen opgingen, en het aantal overwinningen van FC Groningen is hierbij beperkt gebleven tot acht. Maar statistieken: wat zeggen ze, sinds Pieter Huistra voor de groep staat? Het Willem II-syndroom is omgebogen, waarom kunnen we ook niet een mooie slinger geven aan de cijfertjes van NEC-uit?

 

Opvallend detail: NEC-uit: altijd rood-gekleurd.

 

 

Immers, als we de laatste vier in Nijmegen gespeelde veldslagen tussen beide ploegen eens doornemen, dan kunnen we het volgende illustere lijstje presenteren:

 

Datum   Thuis - Uit Uitslag Arbitrage  
20-02-2010 ED NEC - FC Groningen 0-2 Janssen  
29-10-2008 ED NEC - FC Groningen 2-2 Braamhaar  
08-05-2008 NC NEC - FC Groningen 1-0 Wiedemeijer  
28-10-2007 ED NEC - FC Groningen 5-1 Wiedemeijer

 

Wat valt op?

20-02-2010: rood voor Leandro Bacuna (58e minuut, bij een 0-2 stand (goals van Lovre en Matavz)

29-10-2008: rood voor Andreas Granqvist (83e minuut, bij een 2-1 stand (Powel), daarna 89e minuut García met een gave uithaal)

08-05-2008: rood voor Gibril Sankoh (64e minuut) (maar: Poedel Wiedemeijer strooit traditioneel met rood))

28-10-2007: rood voor Ondrej Svejdik (29e minuut) (maar: Poedel Wiedemeijer strooit traditioneel met rood))

 

Lovre scoort tegen NEC; Holla en Stenman vieren mee

 

Kortom, het lijkt buitengewoon onwaarschijnlijk dat we zaterdagavond met 11 Groningers van het veld stappen. But who cares, als er maar wel een punt of drie worden veroverd dan hoort u mij nergens over.

 

(Als het minder dan drie punten zijn ook niet vanwege mijn al eerder gememoreerde, rampzalig geplande uitstapje naar de Noorse fjorden, ook het feit dat de Noorse bankbiljetten een FC-vriendelijke kleur groen hebben weegt niet op tegen het mogelijke missen van de rentree van held Petter.)

 

 

Scheidsrechter van dienst is Danny Makkelie, dit jonkie onder de vaderlandse arbiters (pas 27 lentes jong) floot ons tot op heden pas 2x, en we kunnen vooraf weinig kritiekpunten aandragen. Op de door hem bij elkaar gefloten 3-1 nederlaag uit bij PSV van april van dit jaar kunnen we weinig aanmerken, en dit geldt ook voor de met 2-1 gewonnen thuispot tegen RKC. Dat de overwinning niet hoger uitviel dan 2-1 lag niet aan ons aller Makkelie maar aan het feit dat slechts twee van de 23 schoten op doel insloegen in de vijandelijke goal (1x Stenman, 1x Granqvist), kortom - zolang we van Wiedemeijer, Vink, Blom of Bossen verschoond blijven hoort u mij vermoedelijk niet klagen over het vanuit de Zeister ivoren toren over ons uitgestorte ellende.

 

Wij sluiten af voor vandaag! Morgen zoals gezegd nog een slottraining, en dan: op naar Nijmegen! Geven we een prachtvervolg aan de gave zege op Heerenveen (citaat Fredrik Stenman na de overwinning op Heerenveen: "één van de mooiste overwinningen uit mijn loopbaan" - Stenman weet als geen ander hoe zeges op aartsvijanden ingeschat moeten worden!)? Zoals al vaker gezegd: wij genieten van dit seizoen. Laat die Huistra maar schuiven, het kon in de nu lopende jaargang 2010-2011 wel eens gaan gebeuren!

 

Europe here we come!

 

Tot morgen!

 

UPDATE vrijdag 22 oktober 2010: Danny Holla neemt plaats van Hiariej over; verder geen wijzigingen

Als een verrassing komt de beslissing van Pieter Huistra niet: Danny Holla zal morgenavond in de uitwedstrijd tegen NEC zijn rentree maken in het eerste elftal en meteen in de basis starten. Hij zal naast Tim Sparv als controlerende middenvelder gaan spelen, aangezien zowel Hiariej als Metaj (beiden ontbraken vanmorgen op de training) nog niet inzetbaar zijn. Metaj heeft zelfs de hele week niet op het veld getraind, wij sluiten niet uit dat z'n enkel een behoorlijk optater heeft gehad.

Verdere wijzigingen zullen in vergelijking met de basis van jl. zondag niet worden aangebracht, zodat de volgende spelers morgen aan de aftrap zullen staan in het McDOS Goffertstadion:

 

Matavz

Tadic - Pedersen - Enevoldsen

Sparv - Holla

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

Al vrij snel was vanmorgen duidelijk hoe Huistra en Van de Looi de vacante plek op het defensieve middenveld willen invullen morgen. De beste optie is zonder twijfel het posteren van de herstelde en ook wedstrijdfitte Danny Holla op de plek van rechter controleur. Het enige alternatief zou zijn: Maikel Kieftenbeld een linie doorschuiven en Darryl Lachman (of Jorrit Kunst) als rechtsback in de strijd gooien, maar dit maakt je achterin toch wat kwetsbaarder: Kieftenbeld heeft zich als rechtsback zó goed ontwikkeld dat hij Lachman en Kunst voorbij gestreefd lijkt te zijn.

 

In de partij op de vanochtend wel erg korte training vielen met name de solide defensie en de linie daarvóór, dus de beide controleurs Sparv en Holla, op. Het elftal leunt momenteel op een solide organisatie achterin, want vanochtend bakten de overige, aanvallend ingestelde spelers er niet veel van. Zowel Tadic als Pedersen als Enevoldsen lieten op de training vanmorgen weinig zien, waardoor Tim Matavz weinig tot geen bruikbare ballen kreeg.

 

De tegenstander van de basis kon vanochtend vrij goed meekomen, da's natuurlijk een veeg teken. De reserves veroverden ook snel de bal als ze even druk zetten op hun hoger ingeschaalde tegenstanders. Kortom, morgen zal er scherper voor de dag gekomen moeten worden willen we met de volle buit terugkeren noar Stad.

 

De reserves speelden overigens als volgt:

 

García

Andersson - Bacuna - Van de Laak

Keurntjes - Post

Wagenaar - Veldmate - Lachman - Kunst

Van Loo

 

Van dit elftal zullen Danny Post en Jelle Wagenaar per definitie afvallen voor de wedstrijdselectie van morgen, omdat ze tot de winterstop voor het eerste van Cambuur inzetbaar zijn (net zoals Norair Mamedov, maar dat is de enige die momenteel daadwerkelijk aan speelminuten komt bij dé club uit Friesland). Als we dan ook nog Keurntjes en Kunst wegstrepen dan kon de bankbezetting morgen wel eens de volgende zijn:

 

Andersson, Bacuna, García, Van de Laak, Lachman, Van Loo en Veldmate

 

Als Leandro Bacuna nog niet aansluit bij de selectie dan reist wellicht Jorrit Kunst mee naar Nijmegen.

 

Zoals gezegd: de partij had weinig om het lijf. Er viel slechts één doelpunt te noteren, en dat kwam op een lullige manier tot stand. Brian van Loo speelde in op een verdediger, deze draaide echter net weg zodat de bal een simpele prooi was voor Nicklas Pedersen die de bal meteen in het doel schoot. Tim Matavz had ook een keer bijna gescoord, maar net als zondag tegen Heerenveen (oftewel DKV {Dertig Kilometer Verderop, zoals de provinciale bende door zowel Cambuur- als Groningen-supporters wordt genoemd }) liet hij na af te spelen op een veel vrijer staande ploeggenoot. Had zondag Pedersen de bal voor het inpissen gehad, in dit geval was het Danny Holla die volkomen vrij voor Van Loo stond, maar Matavz schoot zelf, tot onvrede van Holla. Danny Holla speelde trouwens wel erg offensief vandaag, het lijkt me stug dat hij morgen zoveel vrijheid krijgt.

 

In positieve zin vergeleken met vele anderen onderscheidde Tim Sparv zich met een aantal prachtige verre passes, loepzuiver afgegeven. Wat heeft deze vent zich goed ontwikkeld, hij is een echte rots in de branding, en volgens mij zit er nog steeds progressie in!

 

Holla passte ook strak in en was alweer goed coachend bezig, hij is snel terug in het eerste na een lange afwezigheid: zijn laatste eredivisiewedstrijd speelde hij op 28 februari 2010, maar hij heeft weinig wedstrijden bij de beloften nodig gehad op wedstrijdfit te worden. Dit zal Petter Andersson ook hebben gezien vandaag. Petter liep er met name na de training toch wat verloren bij, hij bleef zoals zo vaak wel langer hangen op het trainingsveld maar zonderde zich met een bal af van de rest. Wellicht eist hij te veel van zichzelf, verwacht hij te grote stappen in een te korte tijd, wie zal het zeggen. Mocht hij een perfectionistische inslag hebben en streng zijn voor zichzelf, en dat vermoed ik, dan zit hij zichzelf nu misschien wat in de weg en vertraagt dit misschien z'n rentree. Erg jammer, vooral voor hemzelf. Hij staat er al een jaar langer naast dan Holla, natuurlijk ben je dan ook pas later weer inzetbaar. Maar ja, ik heb makkelijk praten. Petter zit er maar mooi mee...

 

De mooiste actie van de ochtend had Pedersen in de aanbieding: na de training ging ook hij nog even door en schoot de bal met een echt weergaloze omhaal hard in het doel. Graag morgen nog een keer zo, Nicklas!

 

Wij wensen iedereen morgen heel veel plezier in Nijmegen of rond TV of radio, op naar een toppositie!

 

Danny Holla coacht en speelt alsof hij nooit geblesseerd is geweest

 

vrijdag regendag, dus langs de lijn een hoog paraplu-gehalte

links de pers, en helemaal rechts Hans Nijland (witte plu), Grads Fühler (rood) en Henk Veldmate (zwart)

 

Forza Grunn!

 

Reageren? mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.