Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

154 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - ADO Den Haag

Terwijl we zojuist glimlachend hebben vastgesteld dat er een omgekeerd evenredig verband is tussen het aantal optredens op de buis van dhr. Jans en de prestaties van zijn ploeg (of, zoals een lezer van onze site treffend vaststelt: Heerenveen, de club zonder winstoogmerk), en we dus weer een concurrent voor de felbegeerde KNVB-beker kwijt zijn, maken wij ons op voor onze eigen bekerclash, op 11 november. Mien lutje lanteern, ik zai die zo geern, en ook ADO is dit seizoen een graag geziene gast in de Euroborg.

Om de kortste route naar Europees voetbal te kunnen vervolgen moet er echter nogmaals met De Haag worden afgerekend. En waarom ook niet, ons stadion is dit seizoen weer een echte Hel van het Noorden, voor elke tegenstander!

 

Kijk voor een update na de training van woensdagochtend, met de zeer waarschijnlijke opstelling, onderaan de voorbeschouwing!

 

INMIDDELS ZIJN ER CA. 14.000 KAARTEN VERKOCHT.

 

MAAK HET STADION VOL, KOMT ALLEN!

 

 

FC Groningen en ADO Den Haag: beiden in een feestroes

Daar waar FC Groningen afgelopen zaterdag tegen NAC de beste helft van de competitie liet zien met prachtige aanvallen en combinaties, met een opvallende Andreas Granqvist en een imponerende Gonzalo García en een fenomenale Tim Sparv, daar maakte ADO de Residentie dronken van vreugde (en bier), door voor het eerst in 24 jaar te winnen bij het door hen (en eigenlijk door iedereen buiten Amsterdam) zo intens gehate ajax.

 

 

Wij gunnen de Hagenezen hun succes bij het lamlendige zootje van de onbetrouwbare Jol en de gefrustreerde jankbek van een $uarez van harte. Met vreugde plukken we deze open brief van het internet, waarin een oproep wordt gedaan aan bestuur en directie van de neuzen om de pijp aan (Sint) Maarten te geven. Het gevoel van alles wat ADO een warm hart toedraagt kan na de zege van hun groen-gele helden niet beter worden verwoord dan op de volgende magistrale wijze, wij citeren van Groen Geel Hart:

 

Zowaâh. Groen en geil zèn weâh kleure om trots op te weze. ADAU hep de hele stad De Haag weâh op de kaâht gezet.

Supportâh van ADAU De Haag wogt je niet. Dat is geen keuze: je hep een groengeil hagt, of je hep het niet. Dat is niet altèd even leuk. Er was een tèd dat mense je meiwareg aankèken as je zè dat je voâh ADAU was of uit De Haag kwam. Ze dachte dat je leip was. Of bezaupe. Of allebè.

ADAU De Haag was die clup van die hoeligens die alles kogt en klèn sloege. En die clup die altèd erreges in de kantlèn van het betaald voebal meihobbelde. Op een vrèdagavond met 3-0 verlieze van BeiVei Veindam, daarna de ruite van de plaatselijke Chineis ingooie en dan op de terugweg de treinkoepee verbouwe. Dat werrek.

De Haag was sauwiesau gein stad om reikening mei te houwe. De Haag had een pèltjesgauiende posbaude en een Binnehof vol wauwelaâhs – en dat was ’t wel zo ongeveâh. De res van Neiderland lachte om die stad die zich de auw-auw-auge uit ze ège kop schaamde achtâh een paar duine.

Maâh die tèd is voâhbè. Sins afgelaupe zondag.

 

en even verder:

 

De Haag huilde zondag. Van puuâh geluk. Ouwe mense, klène kindere, volwasse manne, de buâhgameistâh: allemaal met trane over de wange. Alles was groengeil. De cafeitjes, de terrassies, de strate, de snelweg. Zellefs het gras op het Malieveld kleuâhde met de res van de stad mei.

 

En het hoogtepunt van het Haagse gevoel is ongetwijfeld de volgende, verfijnd samengestelde passage:

 

Maui verhaal over Lexie. Zondag kreig-tie een trap vooâh ze pote van Loewie Suarez. Terwèl Lexie op de grond lag te crepere, stak Suarez ze tong naâh ‘m uit. Lexie had Loewie ze Urugujaanse hagses kenne verbouwe als een treinkoepee – maâh hè deed het niet. In plaats daâhvan zè Lexie met een valse grèns op ze kop teige Loewie dat-ie is effe naâh het scoreboâhd mos kèke. Daâh stond iets wat nog veil meâh pèn deed dan een gebrauke neus of een gescheâhde wenkbrà: Ajax – ADAU 0-1. Zellefs as ADAU dit jaâh nog deigradeeâht (wat ze bè lange na niet zulle doen) – dan nog ken dit sèzoen nie meâh kapot.

 

Glimlachend voegen we hieraan toe, dat de Hagenezen ook de dagen erna uitsluitend gelukzalig terugdenken aan jl. zondag en de klok stilgezet lijken te hebben. Dat er a.s. donderdag een toch niet onbelangrijk bekerduel in de 1/16-e finales van de KNVB-beker gespeeld wordt, het lijkt achter de duinen niet te zijn doorgedrongen. Wij maken dit op uit o.a. het bericht van vandaag dat de buscombi van Den Haag naar Grunn geannuleerd is wegens gebrek aan belangstelling bij de ADO-supporters, en dat er een weekje geleden ook van de eigen vervoer-kaarten pas een paar van de 60 waren verkocht, aldus een sneue bezoeker van Hague City Firm 1977. Aldaar is wel doorgedrongen waarin, naar het idee van onze tegenstander, het Groningse gevaar schuilt. Enkele aan duidelijkheid niets te wensen overlatende kreten:

 

Grun weet nu hoe ze FCDH moeten bespelen. nl met die kloterige standaard situaties (hoekschoppen e.d.). Dan komt er telkens >20 meter aan spelers om onze Gino in de schaduw te zetten. Ik zeg, geef die Pelatz de kans.

 

Groningen heeft geloof ik 5 spelers die allemaal langer zijn dan 1.90m, dus bij de volgende wedstrijd gaan ze weer alle ballen voorgeven bij de eerste paal. Dat is gewoon een slimme tactiek. Hoe we ons daar tegen moeten wapenen ? Tom Boks of Nico Pellatz erin. Het is ´maar´ voor de beker, dus ik zie niet in waarom we in zo´n wedstrijd geen andere keeper kunnen uitproberen. Zoals ik al zei, Groningen is een specifiek geval met al die lange gasten.

 

Kortom, voorkom je dat het corners en vrije schoppen regent bij FC Groningen, dan schakel je FC Groningen uit.

 

Wij laten hen gaarne in die waan (er lezen toch geen Hagenezen mee, zo vermoeden wij).

 

TIM SPARV

Eén speler wil ik er graag even uitlichten na de gave pot tegen NAC:

 

 

Wim Masker citeert vandaag treffend een collega, die Tim Sparv omschrijft als een uit het goede hout gesneden houten Klaas. Man, wat een routine straalt deze pas 23-jarige Fin uit. Hij heerst op het controlerende gedeelte van het middenveld en is net als in het verleden Rasmus Lindgren de perfecte smeerolie tussen aanval en verdediging. Hij heeft er al een hele rits clubs opzitten, maar of ze bij Norrvalla FF, Southampton, Halmstads BK en Vaasan Palloseura ook zo met hem wegliepen als wij nu met hem doen? Het lijkt ondenkbaar dat Tim zijn tot medio 2014 lopende contract bij de Trots van het Noorden uitdient mocht zijn ontwikkeling zo doorgaan als dit seizoen, dus laten we van hem zo lang mogelijk genieten als we maar kunnen!

 

Op 27 oktober 2009 schreef ik hier al met een toevallig vooruitziende blik al het volgende: Wij gaan aan deze linker middenvelder, een echte Finse grasvreter met karakter, nog veel plezier beleven! Tervetuloa, Tim!, en er zijn toch echt geen redenen om hier ook maar een letter van terug te nemen!

 

Snel naar de wedstrijd van donderdag: niet te veel journalistieke poespas in een Engelse week als deze

Als we kijken naar de verwachte opstelling, dan lijkt er geen reden om in de basis af te wijken van de elf die zaterdag tegen NAC vanaf het begin mochten opdraven. De ploeg begon vorig weekend als volgt aan de nu al legendarische eerste helft:

 

Matavz

Tadic - García - Enevoldsen

Sparv - Holla

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Van Loo

 

Achteraf bezien mag het opmerkelijk worden genoemd hoe goed het pressievoetbal tot z'n recht kwam, ook al traden we m.i. noodgedwongen niet in de best denkbare opstelling aan. Luciano geeft zijn verdedigers een veel rustiger gevoel dan Van Loo en Hiariej geeft het middenveld wat extra's vergeleken met Holla op dit moment, maar ook met de hierboven genoemde opstelling kwamen we puik voor de dag. Er zit zoveel voetbal in de ploeg! Kijk naar topscorer Granqvist, naar de linker kant (Stenman - Tadic, haal ze nooit meer uit elkaar!), kijk hoe García het momenteel op tien doet (nooit gedacht dat ik dit ooit nog uit m'n strot zou krijgen), en kijk naar Sparv. Dan hoeft scherpschutter Matavz niet eens te scoren om winnend van het veld te stappen. Het klopt gewoon in het team, iedereen weet wat ie moet doen en iedereen is ook bereid en in staat om dat vervolgens uit te voeren. Huistra mag dan in tegenstelling tot zijn voorganger de deuren niet platlopen bij Holland Sport en het Champions League-analisten-gewauwel, ik ben in m'n nopjes met een nuchtere coach die zijn visie door zijn spelers op het veld vertaald weet, met een allesbehalve toevallige vierde plek op de ranglijst als logisch gevolg.

 

 

We zagen vandaag Luciano weliswaar terug op het trainingsveld (zie ons korte trainingsbericht), maar het is maar zeer de vraag of ADO-thuis van komende donderdag niet te vroeg komt voor hem. Morgenochtend weten we vast meer, als we de training, de laatste alweer vóór de bekerkraker, met een bezoekje zullen vereren.

 

Op de bank verwacht ik echter wel een mutatie: Tom Hiariej zal ongetwijfeld bij de wedstrijdselectie aansluiten nu hij gisteren bij Jong FC Groningen een dik uur wedstrijdritme kon opdoen. Ook Shkodran Metaj deed mee in de zo knap gewonnen wedstrijd, hij speelde zelfs de volle 90 minuten, maar ik verwacht dat hij donderdag nog niet door Huistra en van de Looi wordt opgeroepen. Ach, met Andersson, Hiariej, Femi, Bacuna en Van de Laak hebben we al voldoende niet-spelende middenvelders, hoezo luxepositie! (Overigens zal Pedersen er vast nog niet bij zijn, kortom - ook aanvallende versterking zal uit dit vijftal moeten komen.)

 

Wij hebben veel zin in de bekerwedstrijd! Zoals gezegd: we zijn aanbeland bij de 1/16-e finales. Kortom, vijf wedstrijden winnen en het felbegeerde Europa League-ticket is binnen. Natuurlijk, het moet een beetje meezitten met de loting en vooral met blessures, maar wie weet wat het KNVB-bekergebeuren dit jaar voor ons in petto heeft!

 

In Den Haag is men optimistisch: de poll op Club Achter De Duinen geeft aan dat 28% van de stemmer inzet op een thuiszege (zal een hoog Gronings stemgehalte bijzitten), en maar liefst 55% ziet een zegevierend De Haag uit Groningen afreizen.

 

Ze mogen dan verbazen in de competitie, wij doen dat ook, en met de juiste instelling, de juiste uitvoering van Groningen Thuis Pressie Voetbal en weer de juiste opzwepende stemming in de Groene Hel zal niet ADO maar Grunn in de koker voor de volgende ronde belanden. En wie weet wordt het een kaartenfestival analoog aan de veldslag van Jong ADO Den Haag van gisteravond (2x rood, 7x geel), als dit ons dit de 1/8-e finale oplevert dan is het dat allemaal waard!

 

 

Geniet ervan donderdag, en kijk morgen nog maar even voor een update na de training!

 

Training woensdag 10 november 2010: Luciano keer terug in het elftal; rest van de basis ongewijzigd

Het kan snel gaan met het herstel van een geblesseerde speler. Trainde Luciano de gehele vorige week noodgedwongen niet en keerde hij gisteren pas terug op het trainingsveld (deed echter nog niet met de groep mee), vanmorgen leek hij fit als nooit tevoren en zal tegen ADO in de basis starten, op grond van de training van vanochtend kan daaraan geen twijfel zijn.

 

Meteen viel op hoe Luciano in vergelijking met Van Loo meevoetbalt en hoe balvast hij is. Dit wisten we natuurlijk al, maar het wordt des te duidelijker als Luciano eens een keer níet in het doel staat. Brian van Loo zelf verwacht overigens ook dat Luciano zal spelen, zo lezen we hier. Hij vond het mooi om tegen NAC weer een eredivisiewedstrijd te mogen keepen, maar voegt eraan toe: "Ik durf nog niet te zeggen of ik donderdag weer speel tegen ADO Den Haag. Luciano heeft dinsdag weer meegetraind dus ik ga er vanuit dat hij begint. Ik weet hoe het ervoor staat en zo is het." Maar niks ten nadele van Van Loo, er zijn veel clubs die het met een mindere tweede keeper moeten doen. Overigens heeft Luciano naar mijn weten wat vaker een strafschop weten te stoppen dan Van Loo. Denk aan NAC-uit voor de beker, januari 2009, Grunn werd uitgeschakeld na strafschoppen maar naast drie FC-missers gingen ook twee penalty's van NAC er niet in. Bekijk op FCG Stats de statistieken van die pot, waarin namens de FC de heren Berg (in de verlenging) en Levchenko, Krohne en García (in de strafschoppenserie) een strafschop verkwanselden. Dus mocht het op penalty's uitdraaien dan konden we morgen tegen middernacht wel eens blij zijn dat de keus op Luciano is gevallen!

 

(Getraind op strafschoppen werd er vanmorgen overigens niet!)

 

In de partij van 11 tegen 11 speelden de ploegen als volgt:

 

FC Groningen I (basis):

 

Matavz

Tadic - García - Enevoldsen

Sparv - Holla

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

FC Groningen II (niet-basis):

 

Bacuna

Keurntjes - Andersson - Van de Laak

Femi - Hiariej

Metaj - Veldmate - Lachman - Kunst

Van Loo

 

Aan inzet ontbrak het in het wedstrijdje niet, maar vol van het sprankelende voetbal stond het gebeuren ook bepaald niet. Huistra moest de boel nog een keertje stilleggen omdat de uitvoering van wat hij voor ogen had op z'n minst suboptimaal was.

 

Na de partij werd er weer op standaardsituaties getraind, een machtig wapen van FC Groningen anno 2010. Het was weer een gekrioel van jewelste voor het doel, het leidde tot grappige situaties. Morgen zullen we zien hoe de ingestudeerde kneepjes zullen uitpakken.

 

Afwezig waren alleen Nicklas Pedersen en Jeffrey Rijsdijk, voeg hierbij Tim Keurntjes en het is duidelijk hoe we aan 22 man zijn gekomen.

 

Tom Hiariej zal vrijwel zeker terugkeren in de wedstrijdselectie, vooralsnog beginnen op de bank maar het zou me verbazen als hij niet op enig moment wordt ingebracht. Zijn rentree gaat , zo verwacht ik, ten koste van Darryl Lachman, die na de partij de training liet voor wat het was. Niet vanwege een  blessure maar vermoedelijk omdat hij morgen niet bij de groep van 18 zal zitten.

 

(Edit: Naderhand verklaarde site op haar site dat Lachman met een lichte enkelblessure was afgehaakt. Veel leek er echter niet aan de hand.)

 

De toch indrukwekkende bankbezetting morgen derhalve:

 

Andersson, Bacuna, Femi, Hiariej, Van de Laak, Van Loo, Veldmate

 

Je zou je kunnen afvragen of bij die bankzitters niet een overdaad aan middenvelders zit en te weinig verdedigers (eentje), en dit zou opgevangen kunnen worden door Metaj te nomineren, dus misschien kan er door het rijtje van zeven wisselspelers nog één streep en wordt Metaj alsnog bij de ploeg geroepen.

 

Foto's van de training van woensdag 10 november 2011

 

"Wat mot dat doar?", lijkt Harm, een instituut bij FC Groningen, zich af te vragen

 

Petter Andersson in gesprek met sportfysiotherapeut Petter Eppinga
Petters knieproblemen van begin deze week zijn gelukkig weer voorbij

 

lekker uitlopen na een uurtje trainen, ach een verkeerd leven is het niet

 

zelfs García (achteraan) blijft na de training doorgaan - we draaien een memorabel seizoen

 

Alles lijkt nu gezegd, wij verheugen ons op een mooie pot voetbal, wie weet hoe lang die duurt en of we een veldslag gaan krijgen of niet. Spektakel gaan we vast en zeker beleven!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.