Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

146 gasten online

Voorbeschouwing Heracles Almelo - FC Groningen

Terwijl we vandaag verrijkt werden met het bewijs van het al jaren heersende vermoeden dat ajacieden een wellicht genetisch bepaald hoog potentieel bajes-gehalte hebben (immers, eenmaal bevrijd van het juk van M. Jol en z'n handlangers schieten ze er meteen bijna op los, aldus De Telegraaf over Pistolen-Reneetje Kofi Osei), en we nog nagenieten van het bekerspektakel tegen ADO van gisteravond, moet de knop om. Dit is ook de heersende gedachte in Almelo, gisteren voor schut gezet door het nietige Achilles '29. Assistent coach Hendrie Krüzen windt er geen doekjes om. Wij citeren Tubantia-sportjournalist Henk van Schuppen: "Gewoon kut! Dieper kunnen we niet zakken". Voeg hierbij de op slag van curatele verkerende scheidsrechter Wegereef en alle ingrediënten voor wéér een legendarische voetbalhappening zijn aanwezig!

 

Kijk voor een update na de training van zaterdagochtend, met de vrijwel zekere opstelling en mooie foto's van Eric Smit, onderaan dit artikel!

 

 

Even terug naar gisteravond, heel even maar

Toegegeven, we waren net even wat later thuis dan vooraf gehoopt, maar het resultaat, de spanning, het kippenvel en het genieten waren er dan ook naar. Wat een heerlijke voetbalavond hebben we beleefd, en als ik kijk naar de desolate toestand van het ondergelopen voetbalveld in Tilburg dan lijkt er toch een vrij aardig drainagesysteem onder de Euroborg-grasmat te liggen. Ook dit biedt perspectief, net zoals de door Leandro Bacuna vakkundig verrichte bekerloting dat geeft. De vooraf opgedragen opdrachten ( (1) koppel FC Groningen aan een amateurclub en geef de supporters van de Trots van het Noorden weer een geweldige happening; (2) laat de enig overgebleven concurrenten van de eredivisie, te weten PSV, Twente en ajax, op een andere eredivisieclub knallen) werden glimlachend uitgevoerd. We mogen naar Genemuiden, aannemende dat de KNVB deze pot niet live op TV wil en aannemende dat de plaatselijke bijbelvaste autoriteiten niet verwachten dat er meer dan 1.000 Grunnegers naar het ca. 100 km verderop gelegen idyllische stadje, waar je op zondag een kanon kunt afschieten, zullen afreizen. (Lees ons stukje van vanmiddag hierover om te weten wat deze randvoorwaarden ertoe doen.)

 

Wij hebben gisteravond een heerlijke avond gehad. De ziekenboeg is nadien wel aangevuld met Danny Holla (knieklachten; vandaag trainde hij op het Harense kunstgras maar kort, verliet de sessie eerder dan de rest en had er op dat moment alleen een aantal rondjes lopen opzitten - wij verwachten hem zondag niet bij de selectie), maar in de persoon van Tom Hiariej zal er een naar zijn rentree in de basis snakkende vervanger klaarstaan - in de wetenschap dat het spel met Hiariej op het middenveld ons zeker kon bekoren betreuren we deze mutatie in de opstelling bepaald niet.

 

terwijl Leandro Bacuna aanlegt voor de winnende strafschop...

 

... kijken zijn ploeggenoten in spanning toe

 

Tegenstander Heracles Almelo: toch wat meer schade na donderdag, zowel fysiek als tussen de oren

Ook een regelmatige blik op de video walls bood het nodige vermaak gisteren, veronderstellende dat leedvermaak hier een onderdeel van is. De Heraclieden leken op een soevereine zege in het Gelderse Groesbeek af te stevenen, maar na 0-2 kantelde de vermakelijke pot en er was niet eens een verlenging nodig om de Tukkers op de knieën te krijgen: 5-3, en einde Europese ambities Almelo. Mochten wij er tegen Genemuiden uitvliegen dan zal ondergetekende zijn toon per direct matigen en zich nimmer meer denigrerend uitlaten over eredivisionisten die er tegen vermeende laagvliegers worden uitgekegeld, maar op dit moment is het toch leuk om te lezen dat de hierboven al aangehaalde Henk van Schuppen al twitterend constateert dat er vanmorgen op de training in het Polman-stadion geen vrolijke gezichten waarneembaar waren: "De mannen moeten rondjes lopen met Krüzen voorop", aldus de zout in de wonden strooiende schrijver van De Twentsche Courant Tubantia die er het volgende aan toevoegt: "Behalve veel mentale schade bij Heracles na de zeperd in Groesbeek ook fysieke averij bij Looms (heup) en Overtoom (griep)". Kijk, ook hier kunnen we wat mee. Met name de afwezigheid van Willie Overtoom, Kameroenees van geboorte maar al op z'n derde naar Nederland verkast, scheelt toch een slok op een beste borrel.

 

Kreten als wanprestatie, blamage, bekerdrama en debakel  - zomaar een bloemlezing uit wat het gewaardeerde vaderlandse journaille overhad voor de prestatie van Heracles tegen Achilles '29 - wij kunnen er grijnzend van genieten.

 

Maar de eerste voortekenen van een opzienbarend voetbalweekeinde dienen zich aan, nu Willem II voor het eerst dit seizoen thuis de nul heeft weten te houden, bij rust dan welteverstaan, dus wat gaan we de komende dagen nog meer beleven?


Hangt er doffe ellende op scheidsrechterlijk gebied in de lucht?

Ja, wel degelijk. Met stijgende verbazing stellen we vast dat Jan Willem Wegereef zich nog altijd niet bij de CWI-loketten hoeft te vervoegen om in zijn broodwinning te voorzien. Sterker nog, na eerdere wanprestaties bij Excelsior - ajax (rode kaart voor Anita, nobel doch volslagen ten onrechte gegeven, naderhand geseponeerd maar de wedstrijd was behoorlijk beïnvloed door het Platzverweis) werd meneer teruggezet naar de duistere velden van de Jupiler League, waarna de logisch lijkende negatieve spiraal echter tot ieders verbazing werd omgebogen: hij prijkte opeens op het wedstrijdformulier van de toch niet onbelangrijke wedstrijd FC Utrecht - PSV. Hij knoopte in zijn zoveelste one man show moeiteloos aan bij zijn rampzalige optreden op Woudestein en was opnieuw gul met het links en rechts tonen van rood. Reis en Lensky mochten vervroegd onder de douche, en ook deze rode prenten sloegen kant noch wal. Ook Lensky's kaart werd naderhand uiteraard geseponeerd (de aanklager gaat nog wel in beroep maar zal binnenkort bakzeil halen), en als PSV niet akkoord was gegaan met het schikkingsvoorstel van twee wedstrijden schorsing voor z'n liefhebber van alle denkbare stimulantia dan zou ook deze kaart in de prullenbak zijn beland. Kortom, Wegereef heeft niet geleerd van z'n schandelijke optreden tijdens de kraker Heerenveen - Groningen van 7 maart 2009, toen hij Martijn Meerdink en Gonzalo García wegzond en onze wedstrijd hiermee volkomen verkrachtte. Dat de winnende goal voor de thuisploeg later viel dan het aantal aangegeven extra speelminuten was tekenend voor 's mans schrijnend gebrek aan fluit- en uurwerk hanterende vaardigheden. Dat de knaap het desondanks voor elkaar heeft gekregen om tot nu toe maar liefst 43x een wedstrijd van FC Groningen te mogen fluiten, waarin we in maar liefst 15 gevallen als winnaar van het veld mochten stappen, gaat ons bevattingsvermogen te boven. Aan de door FCG Stats opgelepelde statistieken kan echter nooit en te nimmer worden getwijfeld, kortom - het gaat ook wel eens goed. Sterker nog, hij stond eind 2007 aan de fluit tijdens de ontmoeting Heracles-Grunn, en - geloof het of niet - na afloop stond er 1-2 op het scorebord, drie punten voor onze toppers dankzij doelpunten van Stefan Nijland en Koen van de Laak.

 

(foto: Anti Wegereef Hyves)

 

Met name echter diverse wanprestaties zijn in ons selectieve geheugen blijven hangen, en we vragen ons af hoe de persoon in kwestie zondag zal omgaan met alle negatieve berichtgeving in de landelijke pers rond zijn persoontje. Fluit hij de wedstrijd morsdood, in zijn streven om volkomen naar de letter van de spelregels te handelen, geen ruimte latend voor voordeelregels en verfijnde intuïtieve beslissingen om maar geforcerd fouten te vermijden, of laat hij zich meeslepen door het opgefokte Tukkerse thuispubliek, zoals Poedel Wiedemeijer dat vorig jaar in de schandelijke vertoning in Almelo deed, en spelen we een bij voorbaat kansloze wedstrijd? We zullen het zien, maar gerust ben ik er bepaald niet op.

 

 

Maar het kan natuurlijk niet week op week doorgaan met het gespartel van Heracles, dat de laatste tijd treffend wordt gestaafd met het onthutst rondlopen van Birger Maertens. Vorige week in Heerenveen de schlemiel van de avond door volkomen ten onrechte de bal in eigen doel te sliden in de 94e minuut, met een jammerlijke nederlaag tegen Heerenveen tot gevolg, en de uitschakeling tegen Achilles zal de beste man nog veel meer getergd voor de dag laten komen, net als zijn ploeggenoten.

 

Met andere woorden: Heracles zint op WRAAK en EERHERSTEL.We lezen hier dat trainer Peter Bosz beseft dat het een lastig karwei zal worden om de noorderlingen te verslaan: "Groningen wint veel, het is een ploeg met vertrouwen en kwaliteit. Vooral uit spelhervattingen zijn ze constant gevaarlijk. Maar wij hebben aangetoond dat we het elke tegenstander hier in Almelo moeilijk kunnen maken. We kunnen dus ook winnen van FC Groningen."


Kortom, alle hens aan dek, zondag in Almelo!

Onze eigen ploeg staat er natuurlijk prachtig op, alles lijkt momenteel te lukken en te kloppen in de ploeg, als we voor het gemak even selectief vergeten dat we nog niet eens zo lang geleden uit bij NEC in het stof beten. Met Holla en Pedersen is de ziekenboeg zeer overzichtelijk gevuld, ook als we wellicht Lachman hier nog bij moeten scharen, maar dat was het dan ook wel.

 

Als we kijken naar de training van vanmiddag, zoals gezegd op kunstgras in Haren doorgevoerd omdat Heracles op een soortgelijke ondergrond speelt, dan kunnen we daar vrij kort over zijn. Nicklas Pedersen trainde apart van de groep , deed wat baloefeningen; zijn voetblessure geneest echter voorsproedig, aldus de FC, en we zullen hem volgende week weer bij de groep zien. Danny Holla ging eerder weg en heeft alleen maar wat rondjes gelopen. We zagen eerst een warming-up, daarna een grote rondo met alles door elkaar heen, waarna de basis van gisteren alweer mocht uitlopen en de bankzitters nog even doorgingen met die rondo. Luciano en Brian werden weer door Ruud Hesp onder handen genomen, zij het voorzichtig. Kortom, het gebruikelijke beeld van een uitlooptraining.

 

Morgenochtend zal er wederom op hetzelfde kunstgras worden getraind en dan zal er zeker scherper worden getraind en ook al met de beoogde opstelling. Het zou ons echter verbazen als we zondag niet met het volgende elftal aan de aftrap zouden staan:

 

Matavz

Tadic - García - Enevoldsen

Sparv - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

En deze opstelling is dezelfde  - op de positie op tien na - waarmee FC Groningen de competitie zo denderend is ingegaan, toen eenmaal de keuzes op het middenveld waren bepaald. Helemaal aan het begin van het seizoen werd er door Huistra in de basis immers nog wel eens geswitcht tussen Van de Laak en Enevoldsen. Achteraf bezien kunnen we dit goed begrijpen. Immers, als we al wat mindere performance-puntjes van het huidige elftal moeten benoemen, dan kunnen we toch wel constateren dat het met Thomas Enevoldsen op rechts nog niet naar behoren loopt en dat hij vermoedelijk alleen in de basis staat omdat Koen van de Laak het slechts nog maar een gedeelte van een wedstrijd kan opbrengen met de hem kenmerkende energie langs de lijn te stomen. Zijn invalbeurt gisteren tegen ADO kwam het spel ten goede, maar ja - Koen lijkt per jaar twee jaar ouder te worden en lijkt daarom helaas vervroegd op het einde van z'n carrière af te stevenen, of kan de energetische teruggang van de sympathieke Brabander nog worden gestopt? Hoogstwaarschijnlijk speelt hij zijn laatste seizoen in dienst van FC Groningen, maar één ding is duidelijk: mocht hij onze prachtclub medio 2011 inderdaad gaan verlaten, dan heeft hij een fantastisch afscheid verdiend. Het Koen, Koen, Koen van het publiek zullen we dan zeker missen.... Maar gelukkig is het zover nog niet.

 

(Is het jullie ook opgevallen hoe sportief Petter gisteren z'n arm om Koen legde, als teken van "Succes!", op het moment dat Koen als derde wissel werd ingebracht? Op dat moment was het Petter natuurlijk duidelijk dat hij níet aan z'n zo gewenste speelminuten zou komen. Wat een collegiale topvent is die Andersson toch. Wat gun ik hem snel een mooie wedstrijd in het eerste!)

 

 

Hoe gaan we Heracles bestrijden?

Pieter Huistra heeft het al aangegeven: op kunstgras kun je heel opportunistisch gaan spelen, lange halen gauw thuis en vrouwen en kinderen eerst, dat soort werk, of je gaat proberen de boel voetballend op te lossen. En de tweede methode is toch wel karakteristiek voor de manier waarop FC Groningen deze competitie tot nu toe huishoudt en vriend en vijand verrast, en zo zullen we ongetwijfeld ook zondag in Almelo voor de dag gaan komen. Als we de karakteristieken van het succesvolle FC Groningen anno 2010 weer ten tonele kunnen voeren, oftewel de katachtige reddingen van Luciano, de degelijke centrale defensie, de turbo aan de linkerkant (tegen ADO toch wat fletser opererend dan anders), de topclub-waardige controleurstalenten van Sparv, de soms onnavolgbare acties van de steeds harder werkende García en de altijd aanwezige sluipschutter Matavz, ja dan gaat het weer een geweldig weekend worden.

 

En wie weet staan we zondag om een uurtje of half zeven dan wel derde? Het zou zo maar kunnen, want waarom kunnen de neuzen niet een keer punten verspelen tegen één van hun vele aartsvijanden, dit keer die uit Alkmaar?

 

Hoe langer ik schrijf hoe enthousiaster ik alweer wordt over de wedstrijd van a.s. zondag, met een vast en zeker lekker vol en fantastisch meelevend uitvak.

 

Wie zondag per bus of auto naar Almelo reist: geniet ervan, 't wordt weer mooi!

 

(als de arbitrage meewerkt, dus gaarne geen herhaling van het 2009-drama: van 0-2 naar 4-3, en dubieuze rode kaarten (Bacuna, Sankoh), maar: ook met supporters die na afloop de spelersbus opwachtten om hun zo zwaar benadeelde ploeg te steunen, da's ook FC Groningen!)

 

fakkels bij de Euroborg als de spelersbus arriveert

(foto: Trots van het Noorden)

 

Tot morgen voor een update van de laatste training!

 

UPDATE zaterdag 13 november 2010: Tom Hiariej lijkt plaats van Danny Holla over te nemen

  

Op het kunstgrasveld van VV Haren werd vanmorgen de laatste training voor de wedstrijd tegen Heracles Almelo afgewerkt. Het was een training van een uur, waarin na de warming-up en de gebruikelijke rondo een partijspel op het programma stond. Zeker op de laatste training voor de wedstrijd is het dan altijd interessant om naar de hesjesverdeling te kijken. Hoewel Danny Holla wel op de training aanwezig was en volop meetrainde, kreeg Tom Hiariej een hesje en mocht de plek naast Tim Sparv innemen. Er lijken ook wel weer enige twijfels over de rechtshalfpositie te zijn. Enevoldsen begon op die plek met een hesje, maar moest die halverwege afstaan aan Koen van de Laak. Granqvist moest de training voortijdig verlaten na een behoorlijke tik van Tim Matavz op de enkel. Desondanks hopen en verwachten wij dat hij morgen gewoon zal kunnen spelen.

 

De vermoedelijke opstelling ziet er dan ook als volgt uit:

 

Matavz

Tadic - García - Enevoldsen

Sparv - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

Het partijspel liep vandaag wel beter met Enevoldsen in de basis, maar dat had er ook mee te maken dat de tweede helft van het partijspel erop gericht was de verdediging van de hesjesploeg, de basis dus, goed onder druk te zetten. Dit lukte, onder leiding van de vandaag uitstekend spelende Andersson, vrij aardig. Andersson scoorde eerst zelf, maar zag zijn doelpunt al dan niet terecht afgekeurd wegens buitenspel. Later gaf hij de assist waaruit Enevoldsen de gelijkmaker scoorde. In de eerste helft had Matavz de basis op voorsprong gezet. De basis kon er een paar keer gevaarlijk middels een counter uitkomen, maar gescoord werd er niet meer. Op het moment dat het partijtje al bijna afgelopen was, kreeg Granqvist een tik op zijn enkel van Matavz. Granqvist had hier behoorlijk veel pijn van en probeerde eerst nog wel door te gaan, maar moest zich er uiteindelijk toch bij neerleggen dat hij zich beter kon laten behandelen. In de kleedkamer kreeg hij een verband om zijn enkel. Het afsluitende onderdeel van de training, het oefenen op corners, moest dus zonder Granqvist plaatsvinden. Maar er was ook goed nieuws van het blessurefront: Naast Danny Holla kon ook Nicklas Pedersen de hele training met de groep afwerken. Zoals we inmiddels al gewend zijn in het nieuwe seizoen stroomt de ziekenboeg, als die er al is, ook altijd snel weer leeg!

 

Eric Smit zond ons een aantal mooie foto's van de training, waarvoor veel dank!

 

Thomas Enevoldsen (met grijze muts) scoort, uit een steekpass van de niet-zichtbare Petter Andersson

 

de weglopende Matavz heeft Granqvist geveld

 

Hagenauw, Huistra en Van de Looi nemen de schade op

 

de wijzende Petter Andersson, lekker op dreef vanmorgen

 

de training zit erop

 

eev'n poest'n na een pittige training

 

hoog trainersberaad na afloop: hoe vonden we het, en wie gaan er morgen spelen?

 

García poseert met z'n jeugdige fans; RTV Noord ondervraagt Hiariej

 

Allerlaatste update zaterdag 13 november 2010:

Volgens De Twentsche Courant Tubantia zijn Willie Overtoom en Mark Looms morgen gewoon inzetbaar voor Heracles, en zal de Slowaak Andrej Rendla net als vorige week tegen Heerenveen in de basis starten, en niet Everton. De site schrijft over de laatste training van de Tukkers het volgende:

 

"Zaterdag aan het einde van de middag werd de laatste training afgewerkt onder de schijnwerpers van het Polman Stadion. Er werd vooral getraind op standaardsituaties als corners en vrije trappen, zowel aanvallend als verdedigend. Het is bekend dat FC Groningen veel scoort uit standaardsituaties en juist dat is dit seizoen een groot manko achterin bij de Almeloers.

De selectie heeft morgen maar een doel voor ogen: winnen van FC Groningen en daarmee afrekenen met de afgang deze week in Groesbeek."

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.