Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

245 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - Feyenoord

De baas zijn in eigen stadion. Met deze boodschap stuurt Pieter Huistra zijn mannen zondag het veld op. Er moet iets recht worden gezet na de blamage van vorige week in Almelo, en de spelers van FC Groningen zijn zich hier terdege van bewust. De gezichten stonden strak, vanmorgen op het trainingsveld, en de wedstrijd tegen Feyenoord lijkt een uitgelezen moment om revanche te nemen. De Euroborg zal zondag een heksenketel worden. De Noord Curve zal  als vanouds tekeer gaan en ook vanuit het uitvak zal veel herrie komen. Het wordt een heerlijke pot!

Kijk voor een update na de training van zaterdagochtend, met de vrijwel zekere opstelling, onderaan dit artikel!

 

 

 

Terugblikken: mag ik bedanken?

De wedstrijd van de FC van vorige week is er eentje om snel te vergeten. Echter, elke blik op de stand werpt bij mij, ook een week later nog, steevast de gedachte op: tel er drie punten bij op en we staan derde, ongedeeld... Hier wreekt zich het korte-termijn-geheugen. Immers, inderdaad zouden bij een juiste wedstrijdinstelling 300 man in het uitvak een heerlijke avond hebben gehad omdat we met de volle buit terug noar Stad en Ommeland gereisd zouden zijn, in eerdere wedstrijden zijn er ook wel eens her en der punten binnengeharkt in wedstrijden waarbij we achteraf bezien wellicht wat rijkelijk beloond zouden zijn.

 

Kortom, àls we al terugblikken, dan niet alleen op vorige week, maar op het hele seizoen tot nu toe, en dan komt er toch al gauw een vette smile op ons gezicht! Want kijk nog maar even goed, en eigenlijk mogen we dan toch best trots zijn op onze prachtclub:

 

seizoen 2010-2011, de stand na 14 wedstrijden

 

Wie voorafgaande aan dit seizoen zónder de voor Jonathan Reis gebruikelijke hoeveelheden alcoholische versnaperingen en andere verdovende genotszaken in zijn (of haar) lijf beweerd zou hebben dat Pieter Huistra meteen in z'n eerste seizoen na 14 wedstrijden op een prachtige vierde plaats zou zijn terug te vinden, met 0 punten achterstand op de verwaande neuzen uit Amsterdam en ook maar zes puntjes minder dan de koploper - tja die zou misschien voor helderziend, maar waarschijnlijk voor krankzinnig verklaard zijn - enkele reis Zuidlaren.

 

Het leuke is dat de wedstrijd van zondag de wedstrijd is tussen de nummer vier en de nummer veertien, en ook vorig seizoen rond deze tijd waren Groningen en Feyenoord op een vierde en een veertiende plek terug te vinden. Echter: kijk maar eens goed naar de stand hieronder: FC Groningen en Feyenoord hebben precies stuivertje gewisseld: wij stonden veertiende en zijn tien plaatsen geklommen, daar waar de geplaagde Rotterdammers, geheel in lijn met hun achteruit hollende banksaldo, de omgekeerde, nogal wat minder benijdenswaardige route hebben bewandeld.

 

seizoen 2009-2010, de stand na 14 wedstrijden

 

Wat kunnen we zondag verwachten?

We lazen het al op de site van de FC vandaag: we hebben een onthutsend fitte selectie. Niet dat het helemaal klopt wat de club schrijft, immers niet alle 22 spelers zijn fit maar 22 van de 23 (waarom zouden we de geblesseerde Jeffery Rijsdijk, die vandaag overigens apart trainde en er dus wel aan zit te komen, niet meer tot de A-selectie rekenen? Van een terugzetten naar de beloften van zijn persoontje is ons niets bekend), maar ook het aantal van 22 fitte jongens noopt Pieter Huistra glimlachend tot de suggestie dat de medische staf van de Trots van het Noorden maar beter vervangen kan worden: ze zijn te goed, zo tekenen we in de Groninger Gezinsbode uit de mond van onze jonge coach op.

 

Jeffrey Rijsdijk, de 23e speler van de A-selectie, keert terug van een blessure;

hier vandaag op de training met sportfysiotherapeut Eppinga (foto: Eric Smit)

 

Voor een verslag van de training van vanochtend verwijs ik graag naar ons trainingsverslag, maar we kunnen al wel de voorlopige conclusie trekken dat we  - zoals we meteen na de zeperd van Almelo al verwachtten - rechts op het middenveld een mutatie gaan doorvoeren. Aan het begin van het seizoen werd al eens geswitcht tussen Thomas Enevoldsen en Koen van de Laak, en ook nu gaat het weer tussen hen als we het hebben over een basisplaats rechts op het middenveld. De Deen wordt geteisterd door een heuse vormcrisis en is geen schim van de vorig seizoen toch vaak imponerende en gedreven speler. Zo leek hij vorig seizoen bijna in z'n eentje te zorgen voor een gave overwinning bij Heracles, hij zag een doelpunt ten onrechte niet gegeven (zijn schot had de doellijn ruim gepasseerd maar Poedel Wiedemeijer en zijn foute vrienden langs de zijlijn, allen voorzien van immense hoeveelheden fecaliën in de ogen, weigerden de spelregels juist te interpreteren), maar zorgde daarna wel voor de 0-1 en de 0-2, en we hebben hem vorig seizoen nóg zes keer zien scoren. Dat hij vorig seizoen in 29 wedstrijden in actie kwam en daarvan alle 29x in de basis mocht starten zegt misschien meer over z'n op dat moment volgens vaste stramienen handelende en vaak ook niet handelende coach, feit is wel dat hij onder Huistra tot nu toe geen potten kan breken. Ook het inruilen van blauwe schoenen voor foeilelijke roze trappers heeft niet geleid tot welke vorm van vormverbetering dan ook (onbedoelde woordspeling), kortom, flikker die roze rommel maar weer weg Thomas!

 

Wanneer zien we hem weer zó, scorend en in vorm?

 

Het is helaas terecht dat hij waarschijnlijk op de bank begint, en we zullen zien of het vertrouwen van Huistra in hem wel groot genoeg is om hem een wisselbeurt te gunnen. Het lijkt immers ondenkbaar dat Koen van de Laak de wedstrijd zal uitspelen. Koen verwachten we op grond van de training van vanochtend zondagmiddag om half drie noch op de bank, noch twitterend met z'n iPhone of iPad, maar op het veld aan de Boumaboulevard, wachtend op het fluitsignaal van ons aller referee Jack van Hulten, maar hij zal op enig moment zijn rugnummer 13 in rode cijfers op het bordje van vierde official, dhr. Winter, zien staan. Het zal er dan om spannen. Komt nr. 23 er in, Thomas Enevoldsen, nr. 12, Leandro Bacuna, of misschien zelfs nr. 20, Petter Andersson? Kovviedik kiek'n.

 

Wij gaan er voorlopig vanuit dat we zondag als volgt aan de praktisch altijd spectaculaire en bewogen wedstrijd tegen Feyenoord gaan beginnen:


Matavz

Tadic - García - Van de Laak

Sparv - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

Historie FC Groningen - Feyenoord: vaak genieten geblazen

Ik schreef het al: wedstrijden tussen FC Groningen en Feyenoord staan, zeker hier in het mooie noorden, vaak garant voor inzet, strijd en passie op het veld en een rauwe sfeer op de tribunes. Ik kan me slechts één echt teleurstellende pot herinneren en dat is die van 31 mei 1993. Al vóór de wedstrijd was ik negatief verrast over het gemak waarmee diverse supporters van de FC hun seizoenkaart verkochten aan de hordes rondlopende Rotterdammers, die die middag kampioen konden worden en dat ook werden dankzij een 0-5 zege aan de Zaagmuldersweg. Ik stond m'n kaart niet af en stond even later wel gewoon langs de lijn, maar lange verhandelingen over het schouwspel van die middag is deze wedstrijd niet waard. Of het moet al zijn dat we die middag ene Steven Gonesh zijn opwachting zagen maken bij de toen door Leen Looyen gecoachte Grunnegers. Immers, de opstelling van die meimiddag was, met dank aan FCG Stats, de volgende:

 

Bas Roorda, Claus Boekweg (Edwin de Kruyf), Grafton Holband, Jan Veenhof, Ulrich Wilson, Rick Slor, Joop Gall, Lucian Ilie, Jos Roossien, Ronald Hamming, Mart van Duren (Steven Gonesh)

 

Wie, zult u zeggen? Steven Gonesh? Nooit van gehoord. Nou, dat had ik nou ook. Net als Stevens trainer van die middag heeft ook Steven zelf geen verpletterende indruk op mij achtergelaten. Uit enige recherches blijkt dat dit tevens Stevens laatste wedstrijd in het shirt van FC Groningen was. Al eerder was hij in dat seizoen vier maal in actie gekomen, waarin 4x als invaller, en in zijn debuutwedstrijd op 27 september 1992, tegen Dordrecht '90 (destijds nog uitkomend in de eredivisie), wist hij zelfs te scoren, maar na Feyenoord-thuis hebben we niets meer van hem vernomen, en zelfs een fotootje heeft FCG Stats niet van hem weten op te snorren.

 

(We hebben hier het volgende citaat gelezen van co-piloot van de SLM, Steven Gonesh, die in augustus 2004 verrukt verklaarde dat de kist die hij mocht co-besturen heerlijk vloog en er het volgende aan toevoegde: "En wij als Surinamers gaan ervoor zorgen dat de SLM tot grotere hoogten komt. Het bedrijf is namelijk van de hele natie." Echter: geen idee of dit oud-FC Groninger-voetballer Gonesh is of een naamsgenoot.)

 

de Boeing 747-300 van de SLM anno 2004, met als co-piloot (al dan niet onze) Steven Gonesh

 

Iets recenter: het thuisduel tegen Feyenoord van vorig seizoen. Uiteindelijk stonden we na 90 minuten met lege handen, 2-3 was de einduitslag, maar er was genoeg te beleven in de Euroborg. Het werd 0-1 en het werd 0-2, maar we kwamen terug tot 1-2 (Matavz, vlak voor tijd) en tot 2-2 (Granqvist, nog vlakker voor tijd), maar helaas ... Ron Vlaar werd geen strobreed in de weg gelegd, kon zomaar uithalen met z'n sterke been en zorgde alsnog voor 2-3.

 

Terugkomen tegen Feyenoord na onoverkomelijk lijkende achterstanden, het overkwam ons ook al een jaar of wat eerder. Wat te denken van het seizoen 2003-2004. Bij rust stonden we tegen een ontluisterende stand van 0-3 aan te kijken, maar wie er bij was weet nu nog hoe Hans Nijland als een bezetene te keer ging langs de zijlijn, en het Oosterpark op z'n kop stond toen de grofweg 12.500 toeschouwers hun helden door Van Gessel, Hugo en Martin Drent Himself zagen terugkomen tot 3-3. Ook van deze pot drukken we, wederom met dank aan statistisch bolwerk FCG Stats, de opstelling af:

 

Roy Beukenkamp, Kurt Elshot, Regillio Vrede (Antoine van der Linden), Arnold Kruiswijk (Sander van Gessel), Mathias Florén, Paul Matthijs, Hugo Alves Velame, Arvid Smit, Ignacio Tuhuteru (Rolf Landerl), Martin Drent, Brian Pinas

 

Terug naar zondag a.s.! Morgen kijken we even secuur op de training of onze verwachte opstelling klopt. De regionale pers is vandaag al langsgeweest, en niemand komt twee dagen achter elkaar, maar FCG Online heeft weer eens niks anders te doen en wil ook zaterdag kritisch kijken wat Huistra van plan is. Dus hou onze site ook morgen goed in de gaten!

 

FC Groningen binnenkort weer Europa aan het bestormen?

 

Aan de kant van onze tegenstander lijken Stefan de Vrij en Diego Biseswar, vorige week tegen Heerenveen nog geblesseerd uitgevallen, weer inzetbaar, Supportersvereniging Feyenoord is ook zo'n trouw de trainingen bezoekende groep en wist dit gisteren te melden. Georginio Wijnaldum oogde toen echter een stuk minder fit, dus door zijn naam kon gevoeglijk een streep. Dachten we. Echter, we zijn een etmaal verder en de beste man is toch klaargestoomd voor Grunn-oet: hij sloot vandaag aan bij de groepstraining, aldus FeyenoordTime.nl. Er zijn echter nieuwe namen bijgekomen die we zondag wel eens niet konden gaan zien bij dé club van Rotterdam. Tim de Cler en Luigi Bruins zijn heuse twijfelgevallen en ook de zieke Ruben Schaken zal een spuit nodig hebben om versneld fit te worden. Maar ach, De Cler en Schaken, wat moet je ermee, wordt Feyenoord zwakker als zij niet meedoen? Ik geloof er niks van... Desalniettegenstaande zien we op FR12.nl optimistische supportersvoorspellingen. Zo lezen we iemand die het houdt op een zakelijke 1-6, de uitslag 0-10 wordt ook al geroepen en de supporter die zijn club de put inpraat en denkt dat er een 4-1 dreun wordt opgelopen door o.a. een FC Groningen-doelpunt van Grindheim, deze wereldvreemde stakker wordt erop gewezen dat deze onverlaat niet onder contract staat in Grunn.

 

mooi eerbetoon Feyenoord-fans aan Fred Blankemeijer

 

Zondag moet het gebeuren aan de kant van FC Groningen. Ik ben ervan overtuigd dat de uitglijder tegen Heracles een incident was, en dat de koppies zondag schoon zijn. Met de goede wedstrijdinstelling, een echte over mijn lijk-mentaliteit en gewoon dat doen wat we het hele seizoen al doen - pressievoetbal spelen, gecontroleerd spelen en druk zetten op de tegenstander - nee, dan kan het niet misgaan tegen Feyenoord. Daarvoor is het klasseverschil domweg te groot. Het antwoord op de vraag wat een Feyenoord-supporter doet als zijn club heeft gewonnen (hij doet zijn playstation uit en gaat naar bed) is wellicht ietwat arrogant, maar feit is wel dat een vergelijking tussen het spelersmateriaal van de FC die met dat van Mario Beens junioren glansrijk kan doorstaan. Vol erop klappen en Pieter Huistra krijgt zijn zin, en wij met hem: FC Groningen is de baas in eigen stadion. En waar staan we dan, zondag om kwart over 4? Twente-AZ, De Graafschap-Roda en ajax-PSV, kansen genoeg dat allerlei concurrenten punten verspelen.

 

Of winnen we gewoon reglementair zondag, omdat Luc Castaignos momenteel geen rechtsgeldig contract met Feyenoord lijkt te bezitten? NU sport.nl komt vandaag nl. met het volgende: 'Zaakwaarnemer Arie Treffers toont zich tegenover NUsport ‘verrast’ met de mededeling van Feyenoord dat de club een eenzijdige optie in het contract van Luc Castaignos (18) heeft gelicht. Volgens de belangenbehartiger van de spits is de tweejarige optie tot 2013 niet rechtsgeldig. Castaignos tekende in 2008 op zestienjarige leeftijd een contract tot medio 2011 bij Feyenoord. Door het lichten van de eenzijdige optie van twee jaar in de verbintenis, is de spits in de ogen van Treffers destijds met terugwerkende kracht voor vijf jaar vastgelegd. En volgens de KNVB-regels mogen spelers onder de achttien jaar een contract voor maximaal drie jaar tekenen.'

 

Ach, laten we maar gewoon op het veld winnen, en niet bij de juridische afdeling van de KNVB!

  

Iedereen nu alvast heel veel plezier zondag, en tot morgen na de training!

 

 

UPDATE zaterdag 20 november 2010: Keuze voor Koen van de Laak definitief, Kelvin Bossman terug op het trainingsveld!

Op deze druilerige zaterdagmorgen waren de spelers al op tijd aanwezig om de laatste training voor de kraker van morgen tegen Feyenoord af te werken. De spelers waren vandaag een stuk vrolijker dan gisteren, maar daar was ook alle reden voor: Dusan Tadic viert vandaag zijn 22ste verjaardag! Toch werd er serieus getraind, al was de training, net als anders op de dag voor een wedstrijd, niet al te lang. Warming-up en rondo (in variaties) zijn zo'n beetje de vaste trainingsonderdelen, vandaag kwam er nog een partijtje 11 tegen 10 bij. De basis speelde met alle elf spelers, de reserves moesten het met 10 man doen aangezien Nicklas Pedersen vandaag niet aanwezig was op de training. Van hem was al bekend dat hij morgen op de tribune plaats zal nemen en maandag met de beloften in actie zal komen tegen AZ. Hij zal dit weekend dan ook meetrainen met de selectie van Jong FC Groningen.

 

Net als gisteren werd ook vandaag weer duidelijk dat we op dit moment over een brede en sterke selectie beschikken. De reserves kunnen het de basis heel moeilijk maken, zelfs met 10 man. Maar de basis won het partijtje wel door een werkelijk schitterend doelpunt van Tim Matavz. Achter zijn standbeen langs gaf hij de bal het beslissende tikje, waarmee de bal onhoudbaar voor Van Loo in de verre hoek verdween. Dit was ook gelijk het enige doelpunt van het partijtje. Koen van de Laak was ook vandaag weer ingedeeld bij de basiself. Wij gaan er dan ook vanuit dat hij morgen definitief aan de aftrap zal staan. Hij was - terecht - erg opgetogen vandaag. Thomas Enevoldsen is zijn basisplaats kwijt, en dat zal de sympathieke Deen pijn doen. In een interview met het Dagblad van het Noorden van vandaag geeft hij aan op het WK een merkwaardige hamstringblessure opgelopen te hebben, waardoor hij nog steeds niet op 100% van zijn niveau van vorig jaar zit en maar moeilijk in vorm kan komen: "Ik zit nu op 80% van mijn niveau van vorig seizoen, denk ik. Als je niet lekker draait knaagt dat ook aan je zelfvertrouwen. Ik probeer er zo weinig mogelijk aan te denken, maar vergeten kun je het niet. Het zit altijd ergens in je achterhoofd. Misschien dat ik er overheen ben als ik een keer goed speel." Die kans lijkt hij voorlopig niet te krijgen. Laten we hopen dat hij toch gauw terug zal vinden naar zijn oude niveau!

 

Na de training van vandaag zou Pieter Huistra een beslissing nemen welke spelers hij morgen op de tribune zal zetten. Het zal beslist geen gemakkelijke keuze zijn. Ook op basis van de training van vandaag heeft iedereen op z'n minst een plek op de bank verdiend. We zullen tot morgen moeten afwachten voordat we weten op wie de keuze gevallen is.

 

Tot slot nog even goed nieuws: Kelvin Bossman was vandaag terug op het trainingsveld. Onder begeleiding van de fysiotherapeut moest hij een aparte training afwerken. Het zag er allemaal goed uit en Kelvin leek ook nergens last van te hebben. Eind oktober had hij een knieblessure opgelopen in de wedstrijd van Jong FC Groningen tegen Jong Sparta. Eerst werd gevreesd voor een zware knieblessure, later bleek dit gelukkig toch mee te vallen. Kelvin zal nog een aantal weken nodig hebben voordat hij zijn rentree kan maken bij Jong FC Groningen, maar het begin is er!


Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.