Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

363 gasten online

Voorbeschouwing Roda JC - FC Groningen

Met weemoed denken we terug aan de strafschoppenreeks tussen Cambuur en Roda JC, ergens aan het eind van het seizoen 2008-2009. Als het lot de enige echte club uit Friesland iets beter gezind geweest zou zijn, dan hadden we ons nu kunnen verheugen op een mooi tripje naar Leeuwarden. In plaats daarvan resteert de bizar verre uitwedstrijd tegen Roda JC, de door de tot Belg genaturaliseerde Brabantse Mr. Nobody (citaat J. Derksen) of, naar keuze, Veld van Harmhoven (citaat H. Borst) getrainde club waar we niets, maar dan ook niets mee hebben. Maar: meer FC-supporters dan ooit reizen mee.

Aanpakken die handel daarzoot!

 

UPDATE vrijdag 26 november 2010:

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat er vandaag getraind zou kunnen worden, echter: de mannen zijn bezig! Opvallende afwezige: de gisteren met liesklachten afgehaakte Gonzalo García. Nicklas Pedersen, gisteren erg goed op dreef op de training, leek op voorhand zijn logische vervanger. Er is echter besloten om hem voor morgen nog buiten de wedstrijdselectie te houden. Petter Andersson of Leandro Bacuna lijkt hiermee de meesten kansen op een basisplaats te maken.

 

Lees onderaan de voorbeschouwing meer over de afsluitende training!

 

 

 

We hebben een legendarische week achter de rug. Liefhebbers van leedvermaak, zoals uw verslaggever, kijkt terug op verkwikkende taferelen. Zo rollen ajax en PSV inmiddels met elkaar over de vloer nu te Zeist een zomaar voor niets door de medische staf van PSV aangeleverd medisch dossier mede heeft geleid tot een in de ogen van de zoals altijd weer zwaar onrecht aangedane Amsterdammers exorbitante straf jegens de alleen maar wat vermoeide $uarez, die we begin februari pas weer in competitieverband in actie kunnen zien. Maar ook met de inmiddels gemuilkorfde huilebalk is het drijfzand wat ons vanuit Duivendrecht wordt voorgeschoteld. Real Madrid hoefde bepaald niet tot op de bodem te gaan en had ook maar negen spelers nodig om de thuisploeg de zoveelste blamage sinds de aanstelling van de gebroeders Jol en hun harem toe te brengen, kortom - wij hebben wel eens een mindere week gehad!

 

(Of ga ik nu te ver, en dien ik meer eerbied op te brengen voor het in mijn ogen doortrapte en door geldzucht en macht geregeerde heerschap, die nota bene mijn voornaam draagt en door zijn broer - in een geniale column van Nico Dijkshoorn - van alle blaam wordt gezuiverd, immers: "Het is allemaal de schuld van Johan Cruijff, Martin. Het komt allemaal door Danny Blind, Martin. Hij is geen broer van jou. Dat kan dus al nooit wat zijn. Het is de schuld van de spelers en van het weer, het gras, de tribune, de aanhang, de ringweg, de parkeergarage en de middenstip, maar niet van jou, Martin. Het is de schuld van PSV. Daar winnen ze. Zo makkelijk allemaal. Zo vreselijk ordinair, gewoon je wedstrijden winnen", aldus de broer van Martin Jol, die over een forse dosis zelfkennis beschikt: "Ik kan niks en ik werk bij Ajax. Ik weet niet eens wat mijn functie is, maar dat doet er niet toe. Ik ben fulltime jouw broer en dat is genoeg. Zonder jou stond ik nu gekookte worst in plastic zakken te proppen. En kijk eens Martin. Nu ben ik fulltime je broer.")

 

Strafmaat KNVB: zeven wedstrijden en een muilkorf (bedankt C.!)

 

Terug naar onze tegenstander

Roda JC - in m'n intro klapte ik al uit de school - ik heb niks met die club, en ik zal er ook nooit wat mee hebben. De bus vertrekt om 14 uur en zal om een uurtje of 2 des nachts terug zijn, en tussendoor word je niet met broodjes en koffie (Almelo) maar door brute stewards ontvangen, de muziek die uit de speakers schalt is van het ergste Duitse schlager-soort en na elk doelpunt van Roda - gelukkig een zeldzaam voorkomend fenomeen als de Trots van het Noorden langskomt - wordt het veelal schaars opgekomen thuispubliek opgezweept door een opgefokte speaker die het Bitte, Danke een keer of 83 doorneemt met het gespuis uit Kerkrade.

 

En toch, Roda-uit, het heeft wat, die uitwedstrijd. Al vaak wist de FC het meereizen van de hondstrouwe supporters te belonen met een wedstrijdshirt of een sjaal, wellicht dat dit nu wat in de papieren gaat lopen nu er niet 17 of 35 supporters uit Stad en Ommeland de slordige 2x400 km gaan afleggen maar een aantal dat zal liggen tussen de 150-200, maar in elk geval zullen we ons vocaal weer van onze beste kant laten zien!

 

 

Een blik op de van week tot week legendarischer wordende stand leert ons dat de uitslag van het midweekse treffen tussen Roda en Utrecht voor de FC wel heel erg gunstig is geweest: door de 1-1 zijn we twee punten op twee concurrenten uitgelopen. (Het feit dat Roda een concurrent van ons is en niet van ploegen als Veendam en Emmen is op zich een regelrechte schande, en primair kunnen we de schuld van dit onrecht bij Feyenoord leggen. Immers, indien het toenmalige zootje ongeregeld in de confrontatie tegen de moffen uit Limburg niet zo competitievervalsend voor de dag waren gekomen, dan zou er niet eens een strafschoppenserie tegen Cambuur nodig zijn geweest om de ellende van Van Veldhoven naar de zieltogende Jupiler League te schieten, maar dit terzijde). Niet alleen het gelijke spel was gunstig, ook het uitvallen van de veel te vroeg weer in de basis gegooide Mads Junker, gevolgd door de invalidering van Boldizsár Bodor, zal niet negatief uitpakken voor ons. En als de persiflage op een scheidsrechter Blom zijn ogen wat vaker zou hebben geopend dan zou dhr. De Fauw er met 2x geel = rood af hebben gemoeten en dan had er ook door die naam een streep gezet kunnen worden. Zorgelijk is wel de aanwezigheid zondag van de onberekenbare Pa Modou Kah en traditionele kwelgeest Anouar Hadouir, maar mij dunkt - Pieter Huistra heeft inmiddels zóveel moois neergezet te Grunn, dat we met de juiste inzet, passie en strijd en het goed ten uitvoer brengen van het strijdplan van onze immer op een goede organisatie hamerende coach heel Kerkrade en omstreken in rouw gaan dompelen, en de 12-uurse trip tot een feest gaan maken.

 

 

Sla de VI van deze week erop na en constateer met vreugde dat ook het blad van Johan Derksen eindelijk tot inkeer is gekomen. Werd de prima seizoensstart van FC Groningen aanvankelijk nog voornamelijk toegeschreven aan hetgeen Ron Jans hier had neergezet en was het voor iedere coach een koud kunstje om, liggend in het gespreide bedje, succesvol voort te zetten wat was achtergelaten door de naar de Friese provincie overgelopen heren Jans en Libregts, inmiddels krijgt Huistra de credits die hem toekomen. Immers, voor het eerst in deze duidelijke bewoordingen schotelt de VI het volgende aan haar lezers voor: "Het huidige succes van de noorderlingen is voor een groot deel de verdienste van Pieter Huistra. De trainer heeft met een nieuw systeem in een paar maanden tijd de naam Ron Jans doen vergeten in Stadion Euroborg. FC Groningen opereert als een team dat optimaal op elkaar is ingespeeld. Zowel bij balbezit als bij balverlies weet elke speler wat hem te doen staat. De onderlinge afstanden kloppen, waardoor er als een gretige eenheid in fases druk wordt gezet op de verdediging van de bezoekers (in dit geval Feyenoord). Het resultaat is een geoliede machine met de beste competitieopening in de historie van de club." En zo kan ik wel even doorgaan, het is één grote lofzang op het Grunn van Pieter Huistra.

 

Misschien dat de trouwe supporters van FC Groningen zelf nog wel het meeste aan te merken hebben op het spel van de FC, maar ja - wij zijn Groningers en da's bepaald niet het volk van noast-de-schounn-lopers, maar buiten de mooiste provincie van Nederland baren we echt opzien, geloof me. In dezelfde VI wordt inmiddels ook in beeld gebracht hoe de clubs uit de eredivisie het er de laatste vijf wedstrijden van af hebben gebracht. En wat blijkt? Roda is op z'n retour! Immers, waar wij van de laatste vijf wedstrijden vier in winst wisten om te zetten en slechts tegen één zeperd aanliepen (Heracles-uit), daar boekte de ploeg van de dorpsgek uit Wezel - na verwerking van de 1-1 van gisteravond - vier gelijke spelen, één nederlaag en nul overwinningen. Kortom, de Roda Juliana Combinatie Kerkrade mag dan tot onze spijt op een zesde plek zijn terug te vinden, de neerwaartse spiraal is ingezet en het enige doel voor Van Veldhoven zou moeten zijn: ontlopen van de nacompetitie.

 

De kritische lezer van bovenstaande zal mogelijk van mening zijn dat ik mij wel erg denigrerend uitlaat over de clown die de scepter zwaait, daar in het lelijke Limburg, maar zeg nou zelf - wat moeten we met een coach die na elk puntverlies samenzweringscomplotten vermoedt en na de 1-0 van Danny Holla, in de thuiswedstrijd van FC Groningen tegen zijn Roda van maart 2009, het volgende verklaarde: "Als je zo vaak het nadeel van de twijfel hebt, dan ga je aan alles twijfelen. Zelfs aan God." In zijn ogen was de vrije schop waaruit het doelpunt viel ten onrechte door onze vriend Liesveld toegekend, en dus was de hele wereld weer eens tegen hem.

 

Schluss mit dem Geseiere über unseren Gegner, zou de Duitser of de Limburger zeggen, kortom:

 

Hoe staat FC Groningen er deze week op? 

Veel trainingservaringen hebben we nog niet met elkaar kunnen uitwisselen, maar duidelijk is wel, lees ons trainingsverslagje van gisteren maar eens, dat we momenteel een hele fitte en gretige groep hebben. Fotograaf Willi Kröger zond ons nog een serie prachtige foto's van de training van woensdag, en we plaatsen er graag een drietal van om een indruk te geven:

 

 

 

 

Gesteld dat er vandaag tijdens de twee trainingssessies die er op het programma stonden geen blessuregevallen te noteren vielen, dan kunnen we eens gaan kijken naar de vermoedelijke basis die in Kerkrade huis zal moeten houden tegen de armetierige thuisploeg. In vergelijking met vorige week zou Nicklas Pedersen kunnen aansluiten bij de selectie. Afgelopen maandagavond heeft hij met Jong FC Groningen wedstrijdritme opgedaan in de met maar liefst 4-1 gewonnen pot tegen Jong AZ, dat met veel eerste elftalspelers naar Corpus was afgereisd maar slechts weinig had in te brengen. Ook Petter Andersson is weer fit, na zo sneu ziek geworden te zijn vlak vóórdat hij tegen Feyenoord met zekerheid een groot aantal minuten gespeeld zou hebben, zo verklaarde hij tegenover een Zweedse krant, zie ons korte berichtje. Ik denk dat beiden bij de 18-koppige selectie geroepen zullen worden, en dat het dus in elk geval op de bank tot mutaties zal leiden. De basis kon wel eens intact blijven, dus met Koen van de Laak rechts op het middenveld.

 

Op grond van deze hersenspinsels beginnen de volgende toppers zaterdag om 19:45 uur aan de klus in het lelijke Parkstad Limburg Stadion:

 

Matavz

Tadic - García - Van de Laak

Sparv - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

Maar wie zitten er op de bank? We hebben naast Andersson en Pedersen ook de beschikking over Bacuna, Enevoldsen, Femi, Holla, Kunst, Lachman, Van Loo, Metaj en Veldmate, en dat zijn maar liefst 11 fanatieke spelers die je echter niet allemaal mee kunt nemen naar een wedstrijd: zeven man mag je op de bank zetten. Minder mag wel, meer niet. Kortom, van welke vier spelers nemen we afscheid voor wat betreft de wedstrijdselectie? Ik hou het voorlopig op Femi, Kunst, Metaj en Veldmate, maar ik denk dat we pas morgen na de training meer duidelijkheid hebben over veld- en bankbezetting. Ik sluit niet uit dat niet Metaj maar Enevoldsen in Groningen moet achterblijven, maar morgen weten we vast meer. Femi en Holla zijn vergelijkbare types en omdat Huistra over Danny al eens heeft gezegd dat deze speler heel belangrijk is voor FC Groningen geloof ik niet dat Holla niet eens mee mag naar de wedstrijd.

 

FCG Online zou FCG Online niet zijn als het op de afsluitende training zou schitteren door afwezigheid, kortom - wie geïnteresseerd is in wat actuelere vermoedens rond de pot van Roda, die wordt van harte uitgenodigd morgen aan het begin van de middag op onze site af te stemmen.

 

 

Statistieken van Roda-uit en de scheids

Roda-uit, in een nog niet zo ver verleden behoorde dit tot de jammerlijke potten die net als Willem II-oet schriftelijk afgedaan hadden kunnen worden. Zowel in Tilburg als in Kerkrade waren we graag geziene gasten, niet te beroerd om de in een dipje zittende thuisploeg met het genereus verstrekken van drie punten weer in het zadel te helpen.

 

De tijden zijn echter veranderd. Willem II is het lachertje van de competitie waar we voorlopig voor het laatst hebben gewonnen omdat het moeras van de Jupiler League nog vóór de kerst een feit zal zijn, en ook Roda-uit is steeds vaker een wedstrijd waar we met graagte aan terugdenken. Natuurlijk, de 11e november 2007 was een dag om snel te vergeten (5-1 afstraffing, de tweede uitwedstrijd op rij die met die tragische uitslag de boeken in is gegaan), maar de 2-5 van een jaartje later was legendarisch. Vier goals maar liefst van Marcus Berg, eentje van Femi (!) en eentje van Granqvist (ook toen al succesvol in eigen doel), kortom een wedstrijd om van te watertanden. Vorig jaar stond er na afloop een 1-1 op de borden, maar na de rode kaart van Danny Holla, vlak na rust bij een 1-0 achterstand, waren we allang blij dat we uiteindelijk met een punt op zak huiswaarts keerden.

 

Al met al zijn we te Limburg (veel) vaker tegen nul dan tegen drie punten aangelopen, maar ach, dit seizoen is alles anders, kortom - laten we nog maar even naar de scheidsrechter van dienst turen. Met Frederikus Johannes (Eric) Braamhaar moeten we het zaterdagavond zien te roeien, en aan hem bewaren wij goede maar ook beroerde herinneringen. Hij floot ons tot op heden 20x, en daarvan leverden zes wedstrijden een zege op en negen maal gingen we als verliezer van het veld.

 

Persoonlijk bewaar ik opperbeste herinneringen aan de door hem geleide kraker tussen Groningen en Roda van 13 december 2002. Man wat was het koud, die avond in het Oosterpark, en de wedstrijd duurde nog wat langer dan normaal omdat de pot nog even werd gestaakt toen er wat vuurwerk precies onder de voeten van de grensrechter, die de hele wedstrijd al vlak voor de Zuidtribune stond te schutteren, tot explosie was gebracht. We stonden toen met 1-2 achter en de extra thee deed ons goed - we gingen na de onderbreking furieus te keer en door een heerlijke 3-2 overwinning bleven de punten in Grunn. De opstelling van die avond, met dank aan FCG Stats:

 

Roy Beukenkamp, Kurt Elshot, Sander van Gessel (1x), Arnold Kruiswijk, Mathias Florén, Jordi Hoogstrate, Mile Krstev, Paul Matthijs (1x) (Claus Boekweg), Joost Broerse, Hugo Alves Velame (1x), Glen Salmon

 

Nog mooier is het voor de liefhebbers van de goede oude tijd om de opstelling te bekijken van FC Groningen in de eerste wedstrijd van ons waarbij Braamhaar op het wedstrijdformulier stond. We moeten teruggaan naar de Totodivisie en schrijven de 22e augustus 1998. Tegen het zieltogende RBC haalden we met maar liefst 6-0 uit en de volgende helden waren aan de Zaagmuldersweg te bewonderen:

 

Roy Beukenkamp, Zephnad Wattimury, Raymond Atteveld (1x), Kurt Elshot (Marcel Peeper), Leonardo Dos Santos Silva, Hugo Alves Velame, Paul Matthijs, Sander van Gessel, Toine Rorije, Magno Mocelin (2x) (Sergio Ommel), Harris Huizingh (3x) (Pascal Averdijk)

 

Heerlijk toch, om eens terug te gaan in de tijd?

 

Genoeg daarover echter! Zaterdag moet het gebeuren. Met een goede organisatie, de linies niet te ver uit elkaar en met een goede portie pit bij alle spelers moet het mogelijk zijn weer een mooi resultaat te boeken in dit toch al geweldige seizoen. En waar dit toe zal leiden? Er valt nog niets zinnigs over te zeggen, maar het gevoel zegt dat we aan iets heel moois bezig zijn! Laat maar komen, die Grote Markt!

 

 

Alvast veel plezier zaterdag, en tot morgen voor de update na de afsluitende training!

 

EERSTE UPDATE vrijdag 26 november 2010:

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat er vandaag getraind zou kunnen worden, immers:

 

 

Train dan in de Euroborg, zou je zeggen. Tja...

 

 

Uiteindelijk werd er besloten om toch op het veld achter de mediacentrale te voetballen. De grasmeesters hadden alvast een strook langs de zijlijn sneeuwvrij gemaakt met sneeuwschuivers. Op aanwijzen van de technische staf werden vervolgens ook nog twee andere plekken sneeuwvrij gemaakt. Een partijtje zat er onder deze omstandigheden helaas niet in. Het werd een uitgebreide warming-up die deze keer van nogal speelse onderdelen was voorzien. Dit tot groot plezier van de 22 aanwezigen. Iedereen beleefde er zichtbaar plezier aan en er werd dan ook veel gelachen. Gisteren had Gonzalo Garcia de training met liesklachten verlaten, en omdat hij ook vandaag niet mee kon trainen, was Danny Menting als vervanger opgetrommeld om een partijtje van 11 tegen 11 te kunnen spelen.

 

Na de warming-up werden de spelers in twee groepen onderverdeeld en gingen de keepers met Ruud Hesp aan de slag. De twee groepen waren volstrekt willekeurig samengesteld, namelijk zoals zij zich eerder voor de warming-up zelf in twee groepen hadden opgesteld. Voor wat betreft de opstelling van morgen tegen Roda viel er dan ook helemaal niets uit deze training op te maken. Wat we wel weten: de stemming is opperbest. Ook tijdens de rondo werd er veel gelachen. Ook weten we dat Nicklas Pedersen gisteren op de training indruk maakte, en dat niet alleen vanwege een aantal doelpunten. Hij lijkt scherp terug gekomen van zijn voetblessure. Toch zit hij morgen nog niet bij de wedstrijdselectie. Het is de bedoeling dat hij eerst een volledige wedstrijd bij de beloften gaat afwerken voordat hij weer zal aansluiten bij de selectie, zo meldt FC Groningen op haar eigen website. Wie de plek van Garcia zal overnemen is vooralsnog onduidelijk. Mogelijke kandidaten zijn Petter Andersson, Leandro Bacuna en Thomas Enevoldsen. Meest waarschijnlijk lijkt ons een basisplaats voor Bacuna of Andersson.

 

Zelf houden wij het dan ook op de volgende opstelling:

 

Matavz

Tadic - Andersson/Bacuna - Van de Laak

Sparv - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

En dan nog een foto die wij zojuist ontvingen van Henk Freese. Vanaf de 17e verdieping van één van de woontorens naast de Euroborg maakte hij deze mooie foto van het trainingsveld na de training. Links de sneeuwvrij gemaakte strook waarin de warming-up werd afgewerkt, aan de rechter kant de twee vlakken waarin de rondo's plaatsvonden. Ook goed te zien zijn de sporen, achtergelaten door de zich warmlopende spelers:

 

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.