Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

154 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - Vitesse

Wij vragen ons in alle redelijkheid af hoe, bij een gevoelstemperatuur die in Groningen momenteel ca. -15,6 graden bedraagt, spelers en trainers zich gedegen kunnen voorbereiden om de smaak van weer eens een desastreus verlopen uitwedstrijd weg te spoelen, en hoe supporters vrijdagavond laat de Euroborg in niet-bevroren toestand kunnen verlaten. Ter vegelijking: de Elfstedentocht van 18 januari 1963 kenmerkte zich door schaatsers die meer dood dan levend de eindstreep haalden, of halverwege met enkele centimers ijs op het lijf naar een mortuarium geschoven konden worden. De gevoelstemperatuur bedroeg toen echter -15 graden, het voelt nu dus kouder aan. Kortom: vrijdag - Vitesse-thuis - survival of the fittest!

 

 

 

Kijk voor een update na de afsluitende training van donderdagochtend, waaruit duidelijk bleek dat Pieter Huistra morgen vermoedelijk met de in onze ogen praktisch ideale basis zal beginnen, onderaan de voorbeschouwing!

 

 

UPDATE donderdag 2 november 2010:

Geheel tegen zijn gewoonte in heeft Pieter Huistra daags vóór de westrijd al iets prijsgegeven over de opstelling. En inderdaad, Petter Andersson zal vanaf minuut één te bewonderen zijn! Huistra hierover op de site van FC Groningen: "Petter Andersson zal voor het eerst sinds 14 december 2008 weer in de basis staan op de ‘10’-positie. Het is dus weer een bijzondere dag voor hem en voor de club. Daarom wil ik het alvast prijsgeven. Hij is er zelf helemaal klaar voor en heeft er zin in. Dat geldt overigens voor de hele ploeg. In thuiswedstrijden hebben we maar een doel en dat is agressief zijn vanaf de start. We zijn het best als we aanvallen. Daarmee willen we het publiek weer achter de ploeg krijgen."

  

 

Zich maar even met gefronste wenkbrauwen door het desaster van Roda-uit heenstruinen

Met tegenzin lopen we toch nog maar even door de onacceptabele gebeurtenissen van het vooraf als plezierig ingeschatte uitje Roda-uit heen. Ik doel hierbij niet alleen op het randgebeuren waarmee de supporters van FC Groningen zich die avond geconfronteerd zagen (is uitgebreid op deze site aan bod gekomen), maar ook op het extreem slappe optreden van de equipe van Pieter Huistra op het veld, en het in onze ogen niet adequaat ingrijpen in de verre van strijdvaardige ploeg door tijdig wisselspelers de wei in te sturen. Over het randgebeuren overheerst nu toch een wat positief gevoel. Niet dat Hans Nijland in zijn nieuwsbrief is ingegaan op de acties van stewards en politie op de bewuste avond, verre van dat, nee, het positieve gevoel is ingegeven door talloze sympathieke reacties van fans uit Kerkrade die naar ons toe geschrokken gereageerd hebben. Hierbij zitten ook vertegenwoordigers van de Supportersvereniging Roda JC en het Fanproject Roda JC, en onze ervaringen zullen aan de kaak gesteld worden. Wij hebben al geluiden vernomen dat overwogen wordt de gehele - deels extern ingehuurde - staf van stewards en beveiligingslieden te vervangen, de geluiden van jl. zaterdag staan nl. niet op zichzelf: al eerder zijn uitsupporters in Kerkrade zeer onheus bejegend. Laten we hier het beste van hopen en ons nu al verheugen op een volgende, veel gezelliger trip naar Kerkrade.

 

Over de instelling van het team in de eerste helft en het in onze ogen verre van optimaal doorgevoerde wisselbeleid overheerst bepaald geen goed gevoel. Hoe kan het dat de FC WEER met een slappe instelling een wedstrijd tegen een op papier mindere tegenstander volkomen onnodig weggeeft? Bij de prestaties bij NEC-uit konden we al onze vraagtekens zetten, Heracles-uit was ontluisterend en Roda-uit van hetzelfde laken een pak. Tel eens zes puntjes bij het huidige puntentotaal op en je staat gewoon eerste, twee punten of meer los van alle anderen! Maar de FC lijkt momenteel tevreden met de huidige plek in de stand, de doelstelling is het behalen van de play-offs (eindigen bij de eerste acht), en dus kun je gas terugnemen als je onverhoopt derde of vierde staat. Dit zal niet zo zijn uitgesproken door spelers en trainers, maar ik denk dat het wel meespeelt. Maar waarom? Waarom niet altijd proberen het maximale eruit te halen, er elke wedstrijd weer vol voor gaan! Als je dan verliest, prima, dan kun je jezelf niks verwijten. Maar op deze manier sang- und klanglos ondergaan? Ik heb er geen begrip voor.

 

Doe het dan tenminste voor deze supporters, die werkelijk uren en uren onderweg zijn geweest:

 

(foto: Koempel.nl)

 

Ik weet natuurlijk ook wel dat het in de ene wedstrijd wat beter is op te brengen om alles uit de kast te halen, om alles te kunnen geven, dit heeft met zelfvertrouwen te maken. Maar waarom niet blakend van het zelfvertrouwen aan de aftrap staan in Nijmegen, Almelo en Kerkrade? Moet het ons van deze tegenstanders dun door de broek lopen? Stonden ze voorafgaande aan de wedstrijd ver boven ons en moesten we daarom vrezen voor een pak rammel? Welnee!

 

En dan nog even de wissels van zaterdag. Danny Holla kwam er in de rust in voor Tom Hiariej. Had je op dat moment niet beter ook Leandro Bacuna uit zijn lijden kunnen verlossen? Leandro zat echt geen moment in de wedstrijd, won geen duels en zorgde geen moment voor de belangrijke acties die nodig zijn op de positie op tien. Kijkend naar de imponerende bankbezetting van FC Groningen van zaterdag (Andersson, Enevoldsen, Femi) was het een raadsel waarom Bacuna pas na 80 minuten naar de kant werd gehaald. Voor Petter Andersson, die wel meteen blakend van inzet en scherpte duels won en aan de basis stond van een paar leuke aanvallen, resteerde een ondankbare taak: hoe kun je in tien minuten bewijzen dat je klaar bent voor het grote werk?

 

Laten we hopen dat Huistra geleerd heeft van de manier waarop genoemde wedstrijden zijn verlopen. De volgende wedstrijd buiten Stad en Ommeland vindt binnenkort in Rotterdam plaats, en ook om Excelsior te kunnen bestrijden is een puike wedstrijdinstelling nodig, anders gaat het weer mis hoor. Kunstgras, Guyon Fernandez, om maar eens twee Woudesteinse wapens te noemen. 

 

Laten we maar, met dank aan www.rodajcfans.nl, afsluiten met een heerlijke klassieker uit de VPRO-televisieserie Buren. Cameraman en interviewer Frans Bromet bij een burenruzie in Kerkrade. Klik hier! Maar neem de tijd, duurt een minuutje of 24 (al is dit Limburgse akkefietje ook een aanrader!)

  

Vitesse en de macht van het grote geld uit het oostblok

Was Vitesse Vitesse al niet meer toen de Gelredome, een bak die meer weg heeft van een bioscoop dan van een voetbalstadion, werd betrokken, na het aanstellen van Merab Zjordania, volgens een ontluisterend artikel in Catenaccio.nl niets meer dan een voetbalschurk, valt er helemaal geen peil meer te trekken wat zich in Arnhem en omstreken afspeelt. Een klein resumé van 's mans wondere levenswandel tot op heden:

 

Op Wikipedia lezen we dat hij zichzelf zowel in 1998 benoemde tot voorzitter van de Georgische voetbalbond als in 2003 tot bondscoach van zijn land, en dat hij tussendoor al het peroneel ontsloeg en ongeveer dezelfde woorden bezigde als onlangs bij de overname van Vitesse: "I will find the right people within two days." Verder snuffelend op het internet komen we verhandelingen tegen over belastingontduiking, oplichting, verduistering, pistolentrekkerij en andere geneugten; wie op zoek gaat naar de geldstroom die ligt achter het in recordtempo in Arnhem aangestelde vreemdelingenlegioen komt o.a. bij de illustere broeders Tsjigirinski: Sjalva Pavlovitsj, geschat vermogen: $ 2,3 miljard, en Aleksandr Pavlovitsj, zakenmiljardair ('oligarch') en hoog voorkomend op de lijst van Russische miljardairs. Ook deze heren worden wel eens in verband gebracht met conflicten, belastingontduiking en rechtszaken. Ik zou zeggen dat ze op z'n minst een stadionverbod verdiend hebben

 

Wat dan wel weer voor dhr. Zjordania pleit is dat hij twee zoons op deze wereld heeft rondlopen die de hiernaast afgebeelde dame als biologische moeder hebben: Maka Asatiani, voormalig model. Wikipedia voegt er overigens wél aan toe dat haar vader, Kachi Asatiani, ex-voetballer en zakenpartner van Zjordania, in 2002 werd vermoord en dat de omstandigheden rond de moord nooit zijn opgehelderd. Da's dan weer jammer.

 

Ik vrees dat met name de nog overgebleven trouwe supporters van Vitesse zich steeds meer en meer van de club vervreemd zien. Hoe moet je in vredesnaam clubgevoel houden als alles bij club draait om de centen, je in oranje tenues uitwedstrijden speelt, trainers de laan uitgebonjourd worden en allerlei volkomen onbekende huurlingen van heinde en verre worden binnengeharkt?

 

Vitesse - wat kunnen we er sportief over melden?

Peurden we vorige week nog hoop uit het VI-overzicht recente vorm, waaruit bleek dat FC Groningen de laatste vijf wedstrijden een stuk beter voor de dag was gekomen dan Roda - prompt kwam bij onze tegenstander de ommekeer, dus wie weet is dat nu ook het geval. Vitesse is nl. al (minstens) vijf wedstrijden ongeslagen (3x gelijk, 2x winst), daar waar wij weliswaar 3x een zege boekten maar ook twee sneue uitnederlagen. Dus laat maar komen, die ommekeer bij de ploeg van de beide exotische Spaanse Alberts (Ferrer en Capellas). Hun ploeg is op een 14e plek terug te vinden en wat mij betreft is dat hoog zat. Ze trainden gisteren op het kunstgras van Papendal, zo blijkt uit onderstaande foto. Of de sneeuwruim-tractor her en der ook wat ledematen heeft weggeruimd moet nog even worden uitgezocht.

 

(foto: Vitesse.nl)

 

Als we tot slot de statistieken van de selectie van Vitesse er nog even bijpakken: Aissati, Pedersen, Pluim en Pröpper staan op aardig wat doelpunten en Pröpper is eveneens goed voor een handjevol assists, kortom, deze lieden moeten we maar even messcherp tegemoet treden. Laat ze maar voelen wie de baas is in de Euroborg!


De Euroborg: weer een echte Groene Hel

 

Zo belabberd als we geregeld buiten onze mooie provincie voor de dag komen, zo indrukwekkend is de balans in ons eigen voetbalbolwerk. Na begonnen te zijn met een gelijkspel tegen ajax konden Pieter Huistra en zijn mannen thuis maar liefst zeven competitiezeges op rij boeken. En dergelijk ongekend groot aantal achtereenvolgende overwinningen is ons zelfs in het veelgeroemde seizoen 2005-2006 niet gelukt, al duurde de ongeslagen reeks toen wel erg lang:

 

Datum Co Thuis - Uit Uitslag Arbitrage  
12-04-2006 ED FC Groningen - FC Utrecht 2-1 Haverkort  
02-04-2006 ED FC Groningen - Vitesse 2-1 Jol  
19-03-2006 ED FC Groningen - Ajax 3-2 Blom  
26-02-2006 ED FC Groningen - Feyenoord 1-1 Jol  
18-02-2006 ED FC Groningen - RKC Waalwijk 1-0 van Egmond  
04-02-2006 ED FC Groningen - Heracles Almelo 0-0 van Sichem  
29-01-2006 ED FC Groningen - NAC Breda 3-2 Blom  
13-01-2006 ED FC Groningen - SC Heerenveen 2-0 Haverkort  
18-12-2005 ED FC Groningen - NEC 3-0 Vink  
04-12-2005 ED FC Groningen - FC Twente 1-0 van Egmond  
20-11-2005 ED FC Groningen - AZ 0-0 van Dongen  
30-10-2005 ED FC Groningen - Roda JC 1-0 Jol  
23-10-2005 ED FC Groningen - ADO Den Haag 3-1 Kuipers  
02-10-2005 ED FC Groningen - Willem II 2-0 Liesveld  
18-09-2005 ED FC Groningen - PSV 1-0 Wegereef

 

Maar nee, zeven zeges op rij - dat hebben we pas 2x eerder voor elkaar gekregen, en zelfs maar één keer als we als randvoorwaarde stellen dat de zegereeks in één seizoen moest plaatsvinden. Vanaf 23 december 1990 wonnen we maar liefst elf (!) thuispotten op rij, maar deze reeks eindigde in augustus 1991 en toen was het volgende seizoen al begonnen. De acht achtereenvolgende overwinningen vanaf 26 november 1985 vielen wel allemaal in één en hetzelfde seizoen. Meteen daarna komt de serie thuis-successen waar we nu middenin zitten. Tenminste, ik hoop dat we er middenin zitten, en dat we nog niet aan het einde zijn aanbeland.

 

Thuis doen we het dus in één woord fantastisch, ook historisch gezien! Bovenstaande kan ik jullie overigens alleen dankzij de welwillende statistische medewerking van FCG Stats voorschotelen.

 

De Noord Curve in extase op 1 oktober 2006 (Grunn-Vitesse 4-3)

 

Dan nu naar de wedstrijd van a.s. vrijdag!

Het zal vrij frisjes worden, maar ach, daar hebben de spelers van beide clubs mee te maken, en op de tribune zullen we ook wel overleven. We hebben gelezen dat de wedstrijd ook goed leeft bij onze vrienden uit Arnhem, de autocombi is nl. al uitverkocht en begin deze week waren er al 400 tickets over de toonbak gevlogen. En daar houden we van, goed gevulde uitvakken in de Groene Kathedraal!

 

Diezelfde kou heeft er helaas wel voor gezorgd dat we pas morgen enige trainingsinzichten kunnen opdoen. De trainingen in Haren hebben we aan ons voorbij laten gaan, om in elk geval de wedstrijd van vrijdag te kunnen halen. Morgen wordt er in de Eurobrog getraind en dan zullen we eens kijken of onze prognose van de opstelling klopt!

 

Want afgaande op Roda-uit kan het niet anders of we beginnen met een andere basis. Hoewel, Grunn oet of thoes - het is een wereld van verschil. Hiariej kan het goed bolwerken tegen tegenstanders die we met de rug tegen de wand spelen, en eigenlijk reken ik toch echt weer op een eenzijdig, maar daarom niet minder heerlijk avondje GTPV: Groningen Thuis Pressie Voetbal. Dus ja, ik denk dat we weer beginnen met Tom Hiariej naast Sparv als controlerende middenvelder.

 

Op tien: daar is het nog even lastig om in te schatten wat we kunnen verwachten. Ik heb het idee dat Huistra bepaald nog niet onder de indruk is van de kwaliteiten van Petter Andersson, en dat is spijtig, want zaterdag bracht hij meteen wat pit in de ploeg, zijn wisselebeurt had wat mij betreft echt langer moeten zijn dan tien minuutjes.

 

 

Maar mijn held zal ongetwijfeld weer op de bank beginnen, daar waar ik hem nu echt eens vanaf het begin zou laten starten. Dan zal het erom gaan of Gonzalo García hersteld is van zijn bovenbeenblessure. Zo ja, dan speelt hij Bacuna ongetwijfeld uit de basis. Maar wat als de toch wat opgebloeide Gonzalo nog altijd niet inzetbaar is? Dan beginnen we ongetwijfeld met hetzelfde team als de basis van het echec van Kerkrade, dus met het volgende elftal:

 

Matavz

Tadic - García/Bacuna - Van de Laak

Sparv - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

Maar het mooie van een voorbeschouwing is dat er van die opstelling geen pepernoot hoeft te kloppen. Wie weet zijn er deze week her en der wat spelers bevroren of anderszins in het ongerede geraakt of geschopt, en moet er geïmproviseerd worden. Morgenochtend weten we meer, als we met diverse lagen kledij om het lijf gewikkeld de training zullen bijwonen, en dit epistel nog even zullen aanvullen.

 

Een goed moment om er nu een einde aan te breien. Ik zou zeggen, tot morgen, en alvast veel plezier gewenst in de steenkoude Euroborg vrijdagavond! Het mooie van koude avondwedstrijden is wel dat er vaak een geweldige stemming heerst, figuurlijke vonken die van de tribunes overspringen op de spelers en omgekeerd, en dat we in de regel met drei puntn in de knip op hoes òf goan.

 

Kortom: komt allen, vrijdag, laat je niet kisten door de kou!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Edit: Toen Martin (bijna) klaar was met deze voorbeschouwing, bereikte hem het bijzonder droevige bericht dat zijn opa vanavond plotseling is overleden. Wij hopen daarom op begrip voor eventuele onvolkomenheden in bovenstaande tekst. Moge de lieve opa van Martin rusten in vrede; en Martin: Kop d'r veur!

 

UPDATE training donderdag 2 december 2010:

García nog altijd niet fit; Petter Andersson en Danny Holla nemen basisplaatsen in van Leandro Bacuna en Tom Hiariej

 

Als de temperatuur van vanmorgen een beetje vergelijkbaar is met die van morgenavond, dan is het allemaal prima te doen in het stadion. Natuurlijk, het zal fris worden, maar een beetje schreeuwen, hossen en springen zal dé remedie zijn voor een heerlijk avondje Euroborg.

 

Extra warm zullen we worden van Petter Andersson. De Zweed met het onvoorstelbare doorzettingsvermogen lijkt morgenavond beloond te worden met een basisplaats, en we moeten teruggaan naar 14 december 2008 (!): toen startte hij voor het laatst in de basis in een officiële wedstrijd van FC Groningen. Wat zijn we hier blij mee! En afgaande op zijn invalbeurtje van afgelopen zaterdag kunnen we rustig stellen dat hij het ten volle heeft verdiend dat hij het eens vanaf minuut één mag laten zien. Eén en ander gaat ten koste van Leandro Bacuna, die met een plek op de bank genoegen zal moeten nemen.

 

Ook Danny Holla mag het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Haverkort op het veld beleven en niet vanuit de dug-out. Hij heeft Tom Hiariej uit de basis verdreven. Holla speelde tegen Roda JC de tweede helft, hij had Hiariej in de rust afgelost. Inderdaad speelde de FC in Kerkrade in het eerste bedrijf ronduit slecht en Pieter Huistra lijkt hieraan een paar personele consequenties te hebben verbonden. Hij gaf al eerder aan dat hij een sterke selectie heeft waarbij praktisch elke positie door een ander kan worden ingevuld; Huistra gaat deze uitdagingen niet uit de weg. Wel denk ik dat een goede Hiariej perfect naast Sparv op het controlerende middenveld past, beter dan Holla, maar dat Tom tegen Vitesse wordt gepasseerd valt te begrijpen.

 

Gonzalo García ontbrak vanmorgen op de training. Eerder deze week deed hij wel mee aan de trainingssessies in Haren, maar hij trainde toen apart. Hij is helaas nog niet hersteld van z'n bovenbeenblessure.

 

Nicklas Pedersen zou afgelopen maandag wedstrijdritme opdoen bij Jong FC Groningen om vervolgens bij de wedstrijdselectie van FC Groningen - Vitesse te kunnen aansluiten. De wedstrijd van de beloften tegen Jong ADO werd echter afgelast. We weten niet of dit betekent dat de Deen hierdoor buiten de selectie van het thuisduel tegen de Arnhemmers wordt gehouden.

 

Er werd vanochtend een partij gespeeld van elf tegen elf, en de opstellingen waren als volgt:

 

Basis (zowel voor als na rust) (dit zal ongetwijfeld ook morgen de basis zijn):

 

Matavz

Tadic - Andersson - Van de Laak

Sparv - Holla

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

Niet-basis (tussen haakjes de mutaties na rust):

 

Menting (Bacuna)

Bacuna (Mamedov) - Pedersen - Enevoldsen

Femi - Hiariej

Metaj - Veldmate - Lachman - Kunst

Van Loo

 

De wedstrijd eindigde in een 1-0 overwinning voor de reserves (doelpunt Danny Menting), die ook nog een doelpunt afgekeurd zagen door referee annex verzorger Henk Hagenauw; aan de andere kant was Tim Matavz heel dicht bij een doelpunt (assist Fredrik Stenman), maar zijn mooie kopbal trof net geen doel.

 

Pers was er ook weer volop aanwezig, en RTL7 was in het kader van de uitzending van Voetbal International van vanavond (20:30 - 22:00 uur) naar het hoge noorden uitgerukt, op zoek naar het antwoord op de vraag: Wat is het geheim achter het succes van FC Groningen? Wordt deze vraag beantwoord? Kijk vanavond maar

 

Foto's van de training van donderdag 2 december 2010:

 

de training begint met sprintoefeningen

 

aftrap voor de partij basis tegen niet-basis

 

uitlopen

 

Pieter Huistra na afloop van de training in gesprek met Petter Andersson

 

TOT SLOT:

 

KLIK HIER om in de stemming te komen. FC Groningen  - Vitesse, uitslag 4-3. Kippenvel!