Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

182 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - AZ

Als zelfs de doorgaans nuchtere Groninger Gezinsbode het woord landskampioenschap al in de mond neemt als het gaat om een bespiegeling van de kansen van FC Groningen in het nu lopende seizoen, ja dan konden we wel eens getuige zijn van iets fenomenaals dat op zondagavond 15 mei 2011 zijn apotheose gaat krijgen op de Grote Markt, als we in de laatste competitiewedstrijd PSV met forse cijfers naar huis hebben gestuurd. We kunnen, zeker na Petters kippenvel bezorgende, gedenkwaardige vrijdagavond tegen Vitesse, niet wachten op de volgende happening in de Groene Hel. Eens kijken wat de mannen van Pieter Huistra zondag oet stro zett'n kinn'n!

 

UPDATE na training zaterdag 1 december 2010:

Opstelling van gisteren bevestigt: Lachman rechtsback tegen AZ. Kijk voor meer informatie onderaan de voorbeschouwing!


SLOTUPDATE: Kevin Blom vervangt zieke Jan Wegereef

Op het allerlaatste moment is scheidsrechter Jan Wegereef van de wedstrijd FC Groningen - AZ afgehaald. Niet omdat de beste man de reis naar de Groene Hel niet ziet zitten, maar omdat hij ziek is, zo meldt NU Sport.nl. Vervanger van Wegereef is niemand minder dan Kevin Blom, curieus genoeg eerder dit seizoen ook al de leidsman van AZ - FC Groningen (1-1). Blom i.p.v. Wegereef - een klassiek geval van 'van de regen in de stortregen'. Blom floot afgelopen woensdag nog de Champions League-ontmoeting tussen MSK Zilina en Spartak Moskou. Al na acht minuten staakte de blonde knaap de wedstrijd omdat er vuurwerk op het veld werd gegooid. Pas na 22 minuten was Blom bereid de pot voort te zetten. Laten we hopen dat het lontje van Blom morgen iets langer is dan dat van de projectielen woensdag.

 

 

Terugkijken op de gave thuiswedstrijd tegen Vitesse: we doen het nog elke dag

Eigenlijk zegt één foto meer dan duizend woorden, als we het gevoel van vrijdagavond 2 december 2010 willen terughalen:

 

 

Wat was het een happening, die aanvankelijk nog wat frisse avond, die gaandeweg overging in een warm bad. Wat Petter Andersson bij hemzelf en bij zijn vele fans teweeg heeft gebracht is onbeschrijfelijk mooi. Zelden zal er zó hard zijn gejuicht na een doelpunt, en zelden zullen er zó lang en zó massaal spreekkoren zijn aangeheven voor één speler. Maar het is ook té mooi, om na twee lange en zowel fysiek als (vooral) mentaal zware jaren zó terug te keren en zo'n indrukwekkende prestatie op de grasmat neer te leggen. Want ook de wat objectievere sites dan de onze, Petter-gekleurde, waren eensgezind: Petter speelde subliem op tien. Het is hem zó gegund, en hier hebben we allemaal toch op gewacht! En was het niet heerlijk, Fredrik Stenman die ervoor zorgt dat Petter vóór de anderen op de Noord Curve afloopt tijdens de ereronde, zodat het applaus echt voor hem alleen is?

 

Voor wie zijn doelpunt graag nog een keertje wil zien: klik hier; en FC Groningen TV heeft nog een prachtige reportage gemaakt, die is hier terug te zien. Je moet het tijdbalkje dan wel doorschuiven naar ca. 12 minuut 50 (of nog iets vroeger, als je wilt zien hoe Tim Sparv zijn bewondering uitspreekt over bloederige foto's van fris gestenigde, vermoedelijk ruimhartige met huwelijkse trouw omgesprongen, jongelingen), maar de beelden en de woorden van Petter  zijn werkelijk prachtig mooi.

 

Tim Sparv, hem noemde ik zoëven ook al. Zijn wellicht wat onderkoelde reactie na het aanschouwen van allerlei bloeddorstige menselijke resten zijn deels terug te voeren op zijn afkomst (Finnen zijn stoïcijnse, koele helden), deels ook op zijn ervaringen die hij tijdens z'n vooraf als romantisch ingestoken weekendje Brussel 'mocht' opdoen. Na de prachtige zege op Vitesse waren onze toppers twee dagen vrij en Tim Sparv en de aanstaande mevr. Sparv (die van de charmante plannen van manlief bij wijze van verrassing niets afwist) wilden dit benutten voor een heerlijk tochtje naar de Belgische hoofdstad. Het liep allemaal echter net even anders en draaide uit op een belevenis, die voor de betrokkenen (of moet ik zeggen betroffenen?) een heuse nachtmerrie moet zijn geweest. Tim omschreef het begin van het einde als volgt op zijn digitale domein:


Trying to collect some points from girlfriend by going on a romantic weekend in Brussels, not looking good at the moment, my usually so reliable opel astra decided that he didn't need 4 wheels so he decided to drop one off in the middle of the fucking highway. Very scary... now waiting for assistance in the middle of nowhere.

 

Zijn zus mengde zich even later erg meelevend met het kort maar krachtige hahaha oops! in de discussie, waarna Tim het gesprek, niet gespeend van droge humor, als volgt leek te beëindigen: Good that our misery is making you laugh :) waited 3hrs now, still no help...

 

Het stel strompelde uiteindelijk zaterdagavond laat het Brusselse hotel binnen, en het weekendje-uit kon beginnen. Het blijven echter Belgen daarzoot, en ook Belgische garages gaan met de Belgische slag te werk. De plaatselijke garageboer was pas de maandag daarop genegen naar wijlen Tims Opeltje Astra te kijken, maar dit zou voor gefronste wenkbrauwen van Pieter Huistra hebben gezorgd, die zijn mannen maandagmiddag weer op de training verwachtte. Tim en zijn a.s. eega waren de beroerdsten echter niet, keken nog een laatste keer naar het autowrak en stapten zondag de trein in (i.p.v. maandagochtend in de auto). Ergens onderweg bleken de huissleutels nog in de gesneuvelde Opel te liggen en verder barstte de trein praktisch uit elkaar, zó vol was het onding gepropt, zodat beiden ruim een uur mochten staan, maar: he's back, onze rots in de branding van het verdedigende middenveld!

 

 

Tot slot, en dan besluiten we de terugblik op de afgelopen week:

 

Koen van de Laak wensen we heel, heel veel sterkte toe, de komende maanden. Hij heeft zich alweer van zijn wilskrachtige kant getoond door de knop om te zetten en er nu vol voor te gaan. Hij zal vast sterk terugkomen uit deze ellendige tijd. Waar zijn toekomst ligt weten we nu nog niet, hij zou zijn heil graag in Amerika of in Australië beproeven, laten we hopen dat zijn knieblessure geen roet in het eten heeft gegooid. Kop d'r veur, Koen!

 

 

Dan nu: focussen op AZ-thuis!

U merkt het al: nog meer dan anders hebben we de voorbeschouwing ins Blaue hinein ingestoken. Maar het valt ook niet mee, een gefundeerd stuk te schrijven in de aanloop naar een topduel in de eredivisie terwijl de prognose van de opstelling gebaseerd moet worden op een sessie in het krachthonk van Plaza Sportiva, waar de spelers van FC Groningen vanmiddag te bewonderen waren wegens een onbespeelbaar TCN trainingsveld en een Euroborg-grasmat die we niet net als vorig jaar in de winter zó met wedstrijden en trainingen willen belasten dat we vanaf pakweg maart op een grasloze toendra onze wedstrijden mogen afwerken.

 

Omdat wij echter aan de manier waarop de gewichten gehanteerd worden niet kunnen destilleren of Darryl Lachman of Tom Hiariej de voorkeur zal krijgen als rechtsback, om maar eens één van de opstellingsdilemma's te benoemen, hebben wij het gebeuren in het krachthonk gelaten voor wat het is en zullen vrijdagochtend een kritische blik werpen op de één na laatste training, voorafgaande aan de kraker tussen de nummer drie en vijf. Wie had dat voorafgaande aan deze competitie kunnen denken, dat we halverwege trots op plek drie zouden staan, mede dankzij een werkelijk fantastische Heimbilanz van 25 uit 9! Onvoorstelbaar, thuis beginnen met een gelijkspel en vervolgens acht maal op rij de tegenstander de Euroborg uitjagen met nul punten. Wat een seizoen mensen!

 

Vermoedelijke prognose van de opstelling, gebaseerd op nul bijgewoonde trainingen

Met de beperkte kennis van heden denken we dat we AZ met de volgende basis in de pan gaan proberen te hakken:

 

Matavz

Tadic - Andersson - Enevoldsen

Sparv - Holla

Stenman - Granqvist - Ivens - Lachman

Luciano

 

In de opstelling zitten een aantal zekerheidjes, te weten Luciano, Ivens, Stenman, Sparv, Tadic en de beide topscorers, Granqvist en Matavz; de nominatie van de overigen zal ik even toelichten.

 

Lachman:

Moest van Huistra als rechtsback opdraven tijdens één van de laatste wedstrijden van Jong FC Groningen omdat hij als de eerste vervanger van Maikel Kieftenbeld werd gezien op dat moment. Zal dat ongetwijfeld nog steeds zijn. Maar: zal ongetwijfeld een zware dobber hebben aan de vrij rappe Maarten Martens.

 

Holla:

Viel in de rust van de bij Roda JC verloren uitwedstrijd in ten koste van Tom Hiariej; mede door deze wisseling verliep de tweede helft in Kerkrade een stuk beter waarna Danny thuis tegen Vitesse in de basis mocht starten. Halverwege de tweede helft kwam Tom er in en mocht Holla naar de kant, maar op dat moment stond er een 3-0 voorsprong op het bord en we kunnen zeker niet beweren dat Holla vanwege slecht presteren naar de kant moest. Zal vast weer vanaf het begin spelen.

 

Enevoldsen:

Verving Koen van de Laak al na 8 minuten, noodgedwongen vanwege Koens kruisbandmisère, en de Deen speelde beter dan de laatste weken. Zal vast nog even de voorkeur krijgen boven García die al een tijdje niet heeft gespeeld. Echter, zodra García weer wedstrijdfit genoeg is om 90 minuten in het eerste te spelen, dan kon García wel eens terugkeren op tien waarna alleskunner Petter Andersson wellicht naar de rechter kant doorschuift.

 

Andersson:

Was in alle media Man of the Match in zijn galavoorstelling tegen Vitesse, speelde als een echte nummer tien en lijkt zich in de basis gespeeld te hebben.

 

Echter, wellicht pas morgen, maar uiterlijk zaterdag weten we iets meer over de personele invulling van de volgende aflevering in de serie GTPV (Groningen Thuis Pressie Voetbal, maar dat weet inmiddels iedereen).

 

Zó zag de Euroborg er vanmorgen uit:

 

 

 

AZ, wat kunnen we verwachten?

In elk geval NIET verwachten kunnen we de reislustige Jonathas Cristian de Jesus Maurício, kortweg Jonathas. Hij is voor een inmiddels al ruim een maand durend ziekenbezoek de halve wereld overgevlogen, en kan, mocht hij ooit terugkeren, op een gepeperde boete rekenen. Alsdan zal ook zijn salaris weer worden uitgekeerd, zijn vorstelijke honorarium is inmiddels nl. bevroren. Zijn zaakwaarnemer, Mino Raiola, verklaart hierover in het Noordhollands Dagblad het volgende: "Jonathas weet dat hij hiermee het belang van AZ schaadt. Maar hij schaadt ook zijn eigenbelang, namelijk zijn carrière. Daar kiest hij nu voor, hij heeft geen andere keus. Hij kan niet bij zijn moeder aankomen en zeggen ‘ma, ik ga naar Nederland omdat dat beter is voor mijn carrière en ik bel je wel’. Dit is geen onwil, het is onmacht. Een boete en het inhouden van salaris zal zijn besluit dan ook niet veranderen."

Een wonderlijk verhaal.

 

Echter, er blijft dan nog altijd een heel aardig elftal over. Als onze verdedigers en verdedigende middenvelders er echter voor zouden weten te zorgen dat de aanvoer van Elm, Schaars en Wernbloom naar hun aanvallers, de heren Martens, Pellè en Holman, stokt - dan spelen we een gewonnen partij, want wij scoren nl. altijd en overal.

 

(Een kritische AZ-supporter heeft ons er - volkomen terecht - op gewezen dat wel AZ dit seizoen tot nu toe altijd en overal heeft gescoord, als enige eredivisieclub overigens, maar dat de FC twee maal het net níet wist te vinden. Dit klopt: uit bij Heracles en Roda bleef de teller op nul steken. Waarvan akte.)

 

Wie er mogelijk ook een boete zal mogen incasseren, dat is het Medisch Centrum Alkmaar. Eén telefoontje van een bij De Telegraaf werkzame onverlaat, die zich uitgaf als de fysiotherapeut van de geblesseerde keeper Didulica, was voldoende om een CD-rom met allerlei info's uit het medisch dossier op de deurmat van de journalist te doen laten belanden. Het Hoofd Communicatie van het postvriendelijke ziekenhuis gaat de onderste steen boven halen, maar feit is wel dat de handel op straat ligt. Het lachwekkende verhaal kun je hier lezen.

 

 

  

Statistieken AZ-thuis

Wij kunnen ons menige memorabele pot tegen de Kaasstedelingen heugen. Natuurlijk erg voor de hand liggend, maar daarom niet minder kippenvel bezorgend, is de play off-pot uit het geweldige seizoen 2005-2006. Op 20 april 2006 lieten we het AZ van Louis van Gaal alle hoeken van het veld zien en kwamen in een ongekende ambiance op 3-0 door juwelen van goals van Antoine van der Linden, Mark-Jan Fledderus, Yuri Cornelisse. De 3-1 in blessuretijd was een beetje een domper, maar in de return in Alkmaar wisten we de tegenstander keurig op 2-1 te houden door een doelpunt van Danny Buijs, en de play off-finale tegen ajax was het geweldige resultaat. Geniet hier en hier nog maar eens van de legendarische beelden uit de Euroborg!

 

Iets minder graag denken we terug uit de editie van twee jaar geleden. Op 28 november 2008 waren we, net als nu, al erg lang ongeslagen thuis (zes achtereenvolgende zeges!), maar AZ kwam langs en wist de pot met 0-1 te winnen.

 

Laten we hier lering uit trekken en hopen dat er zondag weer een een tot de tanden bewapend Gronings elftal het veld wordt ingestuurd, dat weer strijdt voor elke meter. Dan blijven de punten zeker in Grunn! Of het dan, net als in 1984, weer 6-2 wordt valt te betwijfelen, daar was die wedstrijd té sensationeel voor. Door doelpunten van Joop Gall, Ron Jans (2x), Rob McDonald, Harry Schellekens (!) (keeper en vaste strafschoppen-nemer) en Adri van Tiggelen stond er na afloop een fantastische score op de borden van het Oosterpark. Het doornemen van de opstelling doet ons, met dank aan FCG Stats, weer even met weemoed terugdenken aan die goeie ouwe tijd:

 

Harry Schellekens, Ronald Steenge, Karel Hiddink, Walter Waalderbos, Joop Gall, Fandi Ahmad, Adri van Tiggelen, Jos Roossien, Bud Brocken, Rob McDonald, Ron Jans

 

OOSTERPARK

Ons fantastische voetbalbolwerk, gelegen aan de Zaagmuldersweg, zal zondag extra aandacht krijgen, en terecht. Bijna vijf jaar geleden is het alweer dat we deze voetbaltempel verlieten en niemand minder dan Martin Groenewold (zanger, kunstredacteur, muziekjournalist en - het allerbelangrijkste - FC Groningen-fan en al jarenlang seizoenkaarthouder) zal zondag, voorafgaande aan de wedstrijd, zijn ode Oosterpark 2011 ten gehore brengen. Een prachtig voorproefje is hier te zien.

 

(foto: website Martin Groenewold)

 

Wat is er mooier dan deze voorbeschouwing te besluiten met een prachtige foto van het afscheid van het Oosterpark, in plaats van het in de bek krieg'n van n smoak van 'n old wief tussen toon'n, iets wat met zekerheid het gevolg zou zijn van het doorspitten van het dramatische oeuvre van de scheidsrechter van dienst van zondag, ene J.W. Wegereef? Bah, we hebben het weer verre van getroffen met de nominatie van de bobo's uit Zeist...

 

Mensen, geniet ervan zondag, het wordt weer mooi! En kiek mörgn nog moar eevn, na de training weten we meer welke basis het AZ van Gertjan Verbeek (bijna de opvolger hier van Ron Jans, we zijn door het oog van de naald gekropen!) mag ontmantelen! Het uitvak zal naar verwachting met slechts een mannetje of 250 zijn gevuld, daar waar er op een steenkoude vrijdagavond uit Arnhem het dubbele aantal kwam opdagen, maar ja - één en ander zal met de status van de FC in de hel van het Noorden te maken hebben

 

 

UPDATE na training vrijdag 10 december 2010: García lijkt terug te keren in het elftal

We moeten nog een slag om de arm houden, morgen wordt er immers ook nog getraind en Huistra, Van de Looi en Hesp zullen dan pas een definitieve beslissing nemen over de basis die het AZ lastig zal moeten gaan maken, maar afgaande op de training van vanmorgen zal niet Thomas Enevoldsen aan de rechterkant gaan spelen, maar de van zijn bovenbeenblessure herstelde Gonzalo García.

 

Dat zou betekenen dat de basis er tegen AZ als volgt uit zal zien:

 

Matavz

Tadic - Andersson - García

Sparv - Holla

Stenman - Granqvist - Ivens - Lachman

Luciano

 

Er werden allerlei mogelijke opstellingen uitgeprobeerd, vanochtend in de Euroborg, maar met bovenstaand elftal werd in de grote partij gestart en dit lijkt ons nu dan ook het meest waarschijnlijke. Wel is het goed dat Pieter Huistra met wisselende samenstellingen traint. Zo wisselden Lachman en Hiariej van hesje, Stenman en Metaj, Ivens en Veldmate (die tegen Vitesse opvallend genoeg ook al langdurig warm liep), Sparv en Femi, Andersson en Enevoldsen, García en Bacuna, en Matavz en Pedersen. Sterker nog, op het einde hadden alleen Granqvist, Holla en Tadic nog steeds een hesje aan (hesje = basis). Maar voor wat betreft onze prognose van de basis van zondag houden we het op bovenstaande elf.

 

Na afloop van de training bleven de meeste spelers achter op het veld, iets wat we dit seizoen heel vaak zien, maar wat onder Ron Jans werkelijk nooit gebeurde. Pieter Huistra en Petter Andersson hadden weer een gesprek met elkaar, helaas kregen we de inhoud van dit bila niet mee

Morgen meer over de afsluitende zaterdagtraining!

 

Warming-up vanmorgen in de Euroborg. Het veld ligt er prima bij!

 

 

Tijdens het partijtje werden doorlopend hesjes gewisseld

 

UPDATE na training zaterdag 11 december 2010: García inderdaad terug in het elftal, Lachman rechtsback

De laatste training voor de wedstrijd om de derde plek van de Eredivisie tegen AZ werd vanmorgen ook weer in de Euroborg afgewerkt. Het veld ligt er, ondanks of misschien wel juist door de regen van gisteren en vandaag prima bij. Om een partij van elf tegen elf te kunnen spelen, was Virgil van Dijk, afgelopen zomer overgekomen vanuit de jeugdopleiding van Willem II, aan de groep toegevoegd. Hij is een fysiek sterke centrale verdediger, en mocht vandaag dan ook de plek naast Jeroen Veldmate innemen. Na de warming-up en een grote rondo werd al snel begonnen aan het partijspel. De hesjes waren eerder al uitgedeeld, en meteen bleek dat er ook eentje uitgedeeld werd aan Darryl Lachman en Gonzalo Garcia. Onze vermoedens van gisteren bleken dus te kloppen. De opstelling morgen tegen AZ ziet er dan ook als volgt uit:

 

Matavz

Tadic - Andersson - García

Sparv - Holla

Stenman - Granqvist - Ivens - Lachman

Luciano

 

Petter Andersson en Gonzalo Garcia zullen naar verwachting veelvuldig van positie wisselen (en soms ook nog eens met Dusan Tadic), zo viel uit de training op te maken. Tijdens het partijspel was de basis over het algemeen wel de bovenliggende partij, maar waren het uiteindelijk de reserves die door twee standaardsituaties als winnaars van het veld stapten. Een mooi genomen corner van Kieftenbeld werd door Granqvist verkeerd ingeschat en belandde voor de voeten van Virgil van Dijk, die de bal hard achter Luciano plaatste. Nadat Matavz, van wie het visier vandaag nog niet helemaal op scherp stond, na een mooie actie van Petter Andersson bijna de gelijkmaker had gescoord (de bal ging net voorlangs), was het Danny Holla die Thomas Enevoldsen met een overtreding op zo'n 20 meter van het doel moest afstoppen. Shkodran Metaj is inmiddels uitgegroeid tot een heuse specialist voor vrije trappen en plaatste de bal onhoudbaar voor Luciano precies in de rechter hoek van het doel. De reserves waren vanmorgen dus bijzonder effectief in het benutten van de kansen! Leuk om te zien was nog dat Maikel Kieftenbeld inmiddels als heuse allrounder wordt gezien, hij mocht vandaag bij de reserves als nummer 10 spelen, en ook dat ging hem goed af! Helemaal op het einde van het partijtje ging Tom Hiariej door zijn enkel en verliet strompelend de training, maar het zag er niet al te ernstig uit.

 

Na het partijtje mochten de reserves de training verlaten (maar slechts een enkeling deed dit ook), terwijl Pieter Huistra met de basisspelers verder ging. Er werd getraind op corners, waarbij diverse leuke varianten zijn goefend. Het zal ons benieuwen of dit ook morgen tijdens de wedstrijd tegen AZ terug is te zien!

 

Foto's van de training van zaterdag 11 december 2010, gemaakt door Eric Smit:

 

warming-up, Andreas Granqvist geint met de niet-zichtbare Petter Andersson

 

de spelers verzamelen zich voor de partij

 

Pieter Huistra spreekt de basisspelers van zondag toe vlak vóór het partijtje

 

cornersituatie, altijd gevaarlijk en spectaculair

 

situatie tijdens het partijspel

 

Tom Hiariej verlaat geblesseerd de training

 

Forza Grunn!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.