Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

327 gasten online

Voorbeschouwing Excelsior - FC Groningen

UPDATE zaterdag 18 december 2010: DE WEDSTRIJD GAAT DOOR!

De status van de FC is de laatste decennia met sprongen vooruitgegaan. Werd in de jaren 70 en 80 nog als een berg opgezien tegen de uitwedstrijd bij toenmalige angstgegner Excelsior (pas na acht vruchteloze pogingen werd er in 1982 voor het eerst gewonnen, waarna weer drie verliespartijen volgden); inmiddels is de pot op Woudestein, het fietsenrek onder de eredivisiestadions, eentje die domweg gewonnen móet worden, anders is de zege op AZ van al zijn glans ontdaan. Dezelfde winplicht geldt overigens voor de komende twee eredivisiekrakers, maar dit heeft emotionele redenen: tegen Tukkers en Friezen kunnen wij ons geen puntverlies veroorloven.

Maar eerst Excelsior. Alle seinen staan op groen!

 

UPDATE vrijdag 17 december 2010:

De training die vanochtend op het kunstgrasveld van VV Haren zou worden gehouden is afgelast! Er ligt nl. een sneeuw- en ijslaag op het veld; kennelijk was het niet mogelijk deze te verwijderen. We kunnen rustig stellen dat de selectie van Pieter Huistra deze week verre van optimaal kan toewerken naar de wedstrijd die morgen (hopelijk) bij Excelsior gespeeld gaat worden, maar mogelijk geldt voor onze tegenstander hetzelfde. Hoe dan ook, een update van de opstelling kunnen we op basis hiervan niet geven...

 

Inmiddels weten we dat de selectie van FC Groningen toch naar buiten is gegaan: langs het veld van de Euroborg worden wat rondjes gelopen, en wellicht nog wat oefeningen. Het ook daar witte veld mag niet worden betreden. Eén en ander ziet er zó uit:

 

Onderaan de voorbeschouwing nog een aantal foto's van de training van vanmorgen. Volgens de website van Excelsior gaat de wedstrijd morgen ondanks de sneeuwval gewoon door!


 

En weer ligt een bewogen week achter ons

De tweede helft van de zondag gewonnen pot tegen AZ zal de gelukkigen die dit live in de Euroborg hebben mogen meemaken nog lang heugen. Er zijn van oudsher enkele gebeurtenissen of incidenten denkbaar die kunnen leiden tot een door de liefhebbers van een echte decibelrijke, rauwe voetbalsfeer zo aanbeden orkaan van geluid en aanmoedigingen. Dit kan zijn het vanuit een schier onmogelijke achterstand terugkomen in een wedstrijd (Groningen-Vitesse, 1 oktober 2006, 4-3, met 1-3 op de borden minder dan 10 minuten voor het einde), het bestolen worden door de scheidsrechter waarna het publiek vol achter de 'verneukte' thuisploeg gaat staan en zich massaal tegen de arbiter keert (Groningen-Roda JC, 3 februari 2008, 1-1, Bossen trok rood voor Meerdink) of het gewoon puik presteren tegen een vooraf goed ingeschatte dan wel rivaliserende tegenstander (Groningen-AZ, 20 april 2006, 3-1, wát een play-off duel; Groningen-ajax, 3 mei 2006, 2-1, vlak voor tijd nog 2-0, genoeg om de 2-0 nederlaag van een week eerder weg te poetsen). Afgelopen zondag had wel iets van het onrecht-gebeuren (Blom mag dan in het Dagblad van het Noorden een 6 gescoord hebben en in de VI zelfs een 7, mij haalde hij het bloed onder de nagels weg met zijn irritante fluiterij, en nee, ik trek de rode kaart voor Sparv niet in twijfel), maar ook het met 1-0 vóórstaan tegen een aardige ploeg die AZ nou eenmaal is en die meer een meer de overhand kreeg - tja, als je dan de allesbeslissende 2-0 maakt, dan gaat op zo'n moment het dak eraf in de Euroborg. Fantastisch was het!

 

 

Het gezamenlijk juichen van de spelers, dit keer voor álle tribunes, en de taferelen op de persconferentie na afloop van de wedstrijd zorgden voor een apotheose van deze zondag.

 

 

 

 

 

 

de heren Huistra en Verbeek zijn elkaar net misgelopen

(het verschil in grootte van de plaatjes is evenredig met

het verschil in tijdsduur die ze achter de tafel zaten)

 

Gelukkig hadden we vooraf goed ingeschat dat Studio Voetbal, dat we per heden definitief hebben omgedoopt in Studio Neus, wel eens voor 99,9% over het schorriemorrie uit Amsterdam zou gaan, zodat we het pas kort voor het einde van het eindeloos diep weggezakte kwijlprogramma konden opbrengen het gebral van Jack "ik krijg toch nooit een stadionverbod, lekker puh" van Gelder en zijn foute vrienden aan te horen, in de hoop nog enkele flarden mee te krijgen van de legendarische wedstrijd die zich die middag in de Euroborg had afgespeeld. Het masochistisch uitzitten van het gehele programma zou tot een vervroegd einde van de groen-witte feestvreugde geleid hebben (een klassiek voorbeeld van een Orgasmusbremser, zoals de Duitser zoiets plastisch weet te typeren) en tot overvolle emmers en teiltjes, net wat voorradig is. Desondanks zakte de broek wel erg ver af toen opper-neus Keje Molenaar (ja, die omhooggevallen jurist, die zich bij dat ledenraad-gebral bij de poort met "Ik ben het, Keje" meende te kunnen voorstellen, maar onaangenaam werd verrast toen de portier hem niet bleek te kennen: "Wie zegt u? meneer Keijer??") het in zijn bek durfde te nemen dat FC Groningen geflatteerd derde staat (hoezo, geflatteerd? de competitie is al over de helft!). Als voorbeeld voerde hij aan de heenwedstrijd die FC Groningen in augustus van dit jaar in Alkmaar afwerkte. De zondag en misschien ook in augustus in kennelijke staat verkerende Molenaar verklaarde toen in het stadion van AZ gezeten te hebben en met eigen ogen gezien te hebben hoe de FC wel erg lucky de gelijkmaker scoorde, vlak voor tijd. Het toeval wilde dat ik diezelfe avond in hetzelfde stadion zat (gelukkig niet in hetzelfde vak!), en mij toch aardig kan herinneren aan een FC Groningen dat in de persoon van Tim Sparv op voorsprong kwam, een kwartier vóór het einde van de wedstrijd, waarna AZ vlak voor tijd de gelijkmaker binnenschoot! Inmiddels worden er dus allerlei leugens bijgehaald om maar goed te praten dat ajax in de stand onder de Trots van het Noorden kan worden aangetroffen.

 

 

Dan heb ik het nog niet eens over het feit dat diverse journalisten in de mond nemen dat FC Groningen her en der wat in hun ogen gelukkige en zelfs onterechte punten heeft veroverd, maar hebben diezelfde journalisten ook uitgezocht of ploegen als ajax en AZ

niet ook af en toe hebben gewonnen, daar waar een gelijkspel de verhoudingen beter had weergegeven, of ergens in deze competitie hebben gelijkgespeeld, daar waar een nederlaag gezien de verhoudingen op het veld de normaalste zaak van de wereld geweest zou zijn? Of hebben deze heren, behept met een wel erg selectief en gekleurd geheugen, dit 'per ongeluk' nagelaten? Ik vermoed het laatste.

 

Ik prik er gewoon doorheen, door dit gebral uit de randstad. Laat ze maar afgunstig blèren - hoe meer afgunst ik hoor, hoe trotser ik word! Wie broez'n gewoon deur. Laat dit maar aan Pieter Huistra en zijn fanatieke jongens over. De stand is zoals die is en die liegt niet, dus laten we die nog maar even pontificaal afdrukken, voordat we overgaan op de groen-witte orde van de dag:

 

 

(Of, zoals mijn dochter van zes, trotse bezitster van een seizoenkaart en in Huize Sijbolts op geen enkele wijze geïndoctrineerd als het gaat om FC Groningen, mij vanmiddag gedecideerd mededeelde, toen we even naar buiten keken: "Ik ben zo blij dat alle planten groen zijn, en niet rood-wit!")

 

(Of de wijze waarop een stadsgenoot van ons vandaag voorbereidingen trof om binnenkort ten strijde te trekken tegen al wat niks op heeft met voetballend Stad en Ommeland de juiste is laat ik in het midden, maar wij bewonderen de moed van de koene vechtersbaas. Het gaat om het volgende bericht van heden:

 

Hij vond zijn huis te klein. Daarom oefende een 27-jarige uit Groningen met zijn lange samoeraizwaard op straat. De man, die zijn Japanse sport kendo wilde beoefenen, trok de weg op en joeg daarmee de stuipen op het lijf bij de buren. Ze waarschuwden de politie dat er een man met een zwaard op de Trompstraat stond te zwaaien. Het bleek te gaan om een houten oefenzwaard. De man verklaarde dat hij van zijn leraar flink moest oefenen, omdat hij de techniek nog niet helemaal onder de knie had. Van de politie moest de man terug naar binnen.)

 

O ja, bijna vergeten! Hoe lachwekkend is het op AZ Fanpage o.a. het volgende te moeten lezen: "De schade bij Rasmus Elm na de horror-tackle van Tim Sparv lijkt mee te vallen. De middenvelder viel geblesseerd uit na een schandalige overtreding van zijn Groningen-opponent, die ook een directe rode kaart ontving. ... De aanklager betaald voetbal van de KNVB wil schobbejak Sparv voor vier duels (waarvan één voorwaardelijk) schorsen, maar de middenvelder vindt dat een ongepaste straf en is tegen het schikkingsvoorstel in beroep gegaan", terwijl de wel erg domme overtreding van hun Moreno door hetzelfde kaasrijke medium elders op hun site als onschuldig knietje wordt getypeerd. En dan zijn wij hier in Groningen gekleurd?

 

Genoeg hierover, we konden van het toeleven naar de wedstrijd, van de wedstrijd zelf en van alles wat er daarna over werd gezegd, geschreven en vertoond geen genoeg krijgen en na 18 wedstrijden staat nog altijd overeind: we zijn aan iets heel, heel moois bezig!

 

(Kunnen we het jaar 2011 niet beginnen op 1 februari, zo vraag ik me af? Even een keertje geen transfer window! Maar misschien hoeven we die ook helemaal niet te vrezen, lees de column van Michiel Jongsma nog maar eens door! In elk geval lijkt de storm rond de vermeende interesse van Parma en Newcastle in Andreas Granqvist geluwd te zijn, en ook van Napoli, dat een oogje leek te hebben op Tim Matavz, wordt weinig vernomen. Al zullen genoemde partijen wellicht eerst met de FC en de spelers en hun zaakwaarnemers schakelen alvorens FCG Online er lucht van krijgt. Aan de andere kant lijkt het ook niet storm te lopen met het binnenharken van nieuwe aanwinsten, en waarom ook. We staan er fantastisch voor. Dus mocht V-Bal er met hun bericht over het volgen van Ruud Boymans van VVV-Venlo door FC Groningen volledig naastzitten - prima! Geef mij Dost van Heerenveen maar, die verpietert toch onder Jans, maar dan wel pas als we onverhoopt toch van Tim Matavz afscheid moeten nemen. Of gaat Granqvist naar het Spaanse Malaga, zoals op een forum aldaar wordt geopperd? We geloven er vooralsnog niks van. Of zegt onze Zweedse topper er in dit interview wat over? Geintje, het is een gesprek met hem uit oktober, toen Nederland en Zweden de degens met elkaar kruisten. Andreas wordt over van alles en nog wat aan de tand gevoeld, ons begrip van gesproken Zweeds is nait te best maar leuk klinkt het wel hihi) (als de link het niet doet, neem dan deze, en klik aan de rechter kant op het interview)

 

 

Snel naar Excelsior-uit!

Wat valt er te melden over de personele zaken van de FC? Rond de basis die we op Woudestein kunnen verwachten ligt veel voor de hand. Eigenlijk twijfelen we alleen over onze Finse topper:

 

Tim Sparv

Werd aanvankelijk geschorst voor vier wedstrijden, waarvan eentje voorwaardelijk. De FC ging tegen deze wanstaltig hoge straf natuurlijk in beroep. De beroepszaak dient vanavond, maar de uitspraak is nog niet bekend. Er zijn twee mogelijkheden: hij mag spelen, of hij mag niet spelen. Meer smaken zijn er niet. Als hij mag spelen, bv. omdat de uitspraak over het weekend heen wordt getild, of omdat de FC opnieuw tegen de uitspraak op de barrikaden gaat, dan staat hij zonder twijfel links naast Danny Holla op het controlerende gedeelte van het middenveld. Maar wie vervangt hem, mocht de inquisitie uit Zeist een ban over zijn meedoen uitspreken? Vooralsnog houden we het op Tom Hiariej, omdat Huistra hem via Dick Lukkien op Sparvs plek liet spelen bij de aftrap van de maandagavond gespeelde wedstrijd van Jong FC Groningen, maar Toms spel hield bepaald niet over. In de tweede helft nam Femi de plek van Hiariej over, en ook dit was geen succes. Femi scoorde weliswaar de 3-1, maar op dat moment was hij al een linie naar voren gestuurd omdat ook Shkodran Metaj werd uitgeprobeerd als linker controleur. Weliswaar deed Skho het toen beter dan zijn beide voorgangers, maar ik hou het toch op Hiariej. Want het is al wel erg lang geleden dat Petter Andersson op de training als controleur werd uitgetest, en op de training van gistermiddag was hij juist actief bezig op de rechter flank met het afgeven van mooie assists richting de diepe spits, dus Petter zal ongetwijfeld als rechter aanvallende middenvelder spelen, zaterdag in Rotterdam. Maar dat Sparv gemist zal worden, dat moge duidelijk zijn. Twee rechtspoten als controleur, het lijkt verre van ideaal. Of zet Huistra bij wijze van experiment Jeroen Veldmate ambitieus op het middenveld?

 

(Overigens hebben zowel Hiariej als Veldmate vanavond overdadig geschaft tijdens de kerstbijeenkomst van FC Groningen. Via het immer populairder wordende medium Twitter meldde Jeffrey Rijsdijk aan Tom: "is al de 3e x dat je met veldje eten gaat opscheppen!;", waarop Hiariej veelzeggend uitlegde dat één en ander gratis was.) (Veldje = Jeroen Veldmate)

 

 

Hebben we nog blessures?

Het valt nog altijd mee! Natuurlijk, het seizoen van Koen van de Laak zit er triest genoeg op. Maar voor de rest is de ziekenboeg erg overzichtelijk gevuld. Gisteren ontbraken Leandro Bacuna en Nicklas Pedersen op het trainingsveld en trainde Thomas Enevoldsen voornamelijk apart van de groep, maar vandaag was Pedersen de enige die de sneeuwduinen van Haren aan zich voorbij liet gaan. Bacuna en Enevoldsen leken weer fit en deden dapper met de anderen mee aan de rondo. De training duurde echter maar een minuut of 20, de neerslag (hagel en sneeuw) maakte verder trainen onmogelijk. Dus net als vorige week heeft Huistra weer een verre van optimaal trainingsschema dat hij kan doorlopen. Maar ach, het zal Excelsior vermoedelijk weinig anders vergaan, de temperaturen in Rotjeknor zullen niet van tropische aard zijn dus we gaan ons zeker niet hiermee indekken.

 

Over Nicklas Pedersen beginnen we ons wel weer enige zorgen te maken. Aanvankelijk trainde hij dit seizoen fanatiek en speelde op de positie achter de spitsen, op tien dus, heel behoorlijk en werd meteen ook opgetrommeld voor het Deense nationale elftal, maar toen zijn hielspoor-achtige blessure begon op te spelen is het kwakkelen geblazen met de Deen. Zijn laatste wedstrijd voor het eerste elftal speelde hij op 23 oktober, in de met 3-2 verloren uitwedstrijd bij NEC, bijna twee maanden geleden alweer. Gelukkig hebben we in de personen van Gonzalo García en Petter Andersson goede alternatieven achter de hand, maar jammer is het wel dat Pedersen met een terugslag te kampen heeft.

 

Verwachte opstelling FC Groningen

Laten we, bij gebrek aan voor ons waarneembare op-Excelsior-uit-gerichte trainingsoefeningen maar een prognose van de basisopstelling lanceren:

 

Matavz

Tadic - García - Andersson

Hairiej - Holla

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

Inderdaad, Maikel Kieftenbeld is terug van zijn schorsing (5x geel = één wedstrijd toekijken; vanaf nu staat hij er naast bij 7, 9, 11 enz. gele prenten) en zal Darryl Lachman vast en zeker verdrijven uit de basis, Darryls optreden tegen AZ was nou eenmaal verre van vlekkeloos. Geen schande hoor, maar Kieftenbeld heeft zich ontwikkeld tot een rechtsback die we hoger inschatten dan Lachman, dus Maikel gaan we terugzien tegen Excelsior.

 

Wij hopen morgenochtend tijdens de laatste training te kunnen zien of er een grote streep door bovenstaande opstelling kan, maar een blik naar buiten doet vermoeden dat er eerst een sneeuw- en ijslaag van het Harense kunstgrasveld geschoven mag worden om voetbal mogelijk te maken, dus we kunnen niet garanderen dat we er morgen wél chocola van kunnen maken.

 

Excelsior - wat kunnen we verwachten?

 

 

Langzaam maar zeker lijkt de club die zijn thuiswedstrijden aan de Honingerdijk 110 in Rotterdam afwerkt af te zakken naar een plek op de ranglijst waar velen de Woudesteiners vooraf ook hadden ingeschat: in de buurt van een degradatie- of nacompetitieplek. Inmiddels staat de ploeg van Alex Pastoor op een 16e plek en lijkt directe degradatie alleen te kunnen mislopen omdat Willem II van een dermate onthutsend slecht niveau is dat het lot van de Brabanders al begin 2011 bezegeld zal worden.

 

Echter: bij Excelsior win je bepaald niet makkelijk. Het spelen op kunstgras blijkt een groot voordeel voor de thuisploeg, net zoals dat voor Heracles geldt. Tot nu toe behaalde de club 15 punten en 13 daarvan werden in het eigen stadionnetje (capaciteit: 3.581 (waarvan 581 staanplaatsen, jawel, daar kan het nog!), die zitten er echter zelden tot nooit) bij elkander gesprokkeld. Gezegd moet wel worden dat Excelsior een prima competitiestart had: het won de eerste drie thuiswedstrijden (tegen achtereenvolgens Feyenoord, NEC en Heracles); na hun bezoek aan Grunn (18 september 2010) hebben ze echter alleen nog maar gelijk gespeeld, thuis tegen ajax, thuis gewonnen van VVV en uit gelijkgespeeld bij Willem II. Daarna werd er weer twee keer verloren, en nu komen wij. FC Groningen heeft drie van de laatste vijf duels gewonnen, en de beide andere potten gingen jammerlijk verloren. U raadt het: de overwinningen werden in de Groene Hel geboekt; de nul-punters vielen buitenshuis. Sterker nog, de FC behaalde tot nu toe 36 punten. Hiervan werden er in Groningen maar liefst 28 behaald, en daarbuiten slechts acht... Dus als er één ploeg is die in uitwedstrijden niemand mag onderschatten, dan zijn wij het wel...

 

Het zou leuk zijn om de stemming onder de fans van Excelsior te peilen, maar bij een kleine club hoort ook een klein aantal supporterssites. Op Excelsior Online, het bolwerk van de supportersvereniging van onze komende tegenstander, lijkt de komst van de Trots van het Noorden echter nog niet tot slapeloze nachten te leiden, sterker nog - niemand heeft het erover. Veel meer doet de discussie rond de voor velen veel te ver gaande samenwerking met Feyenoord stof opwaaien. Twee kenmerkende uitspraken van verstokte Excelsior-aanhangers zijn hier op te tekenen:

 

Ze moeten beginnen met de twee zakkenvullers (Kelder en Ronkes) eruit te trappen. Zij willen tot hun pensioen blijven zitten en zij helpen mijn club naar de klote!

Als het een Feyenoord-sfeertje wordt zien ze mij niet meer op Woudestein!

 

Wij gaan dit relaas afsluiten! Het had weer een hoog inhoudsloos vul-gehalte, maar ja, er wordt noodgedwongen anders dan anders getraind, dus dit maakt de voorbechouwingen ook ietwat anders dan anders. En wij sluiten niet uit dat de trainingen er ook in de toekomst, als er weer een zonnetje aan de hemel staat en de temperaturen met een plus-teken beginnen, anders uit gaan zien dan nu. Zeker als onze vlucht naar de top van de ranglijst blijft aanhouden. Dit vraagt om continuering van het gevarieerde trainen. En dit is aan Piet Huistra, onder wiens leiding geen enkele training gelijk is aan een andere, wel besteed!

 

Kortom, wij verheugen ons op het restant van de competitie! Wat wil ik graag de smerige smaak van het tweede deel van het seizoen 2007-2008 wegspoelen! Na de leegloop waren onze kansen op iets geweldigs verkeken. Stel dat we de boel bij elkaar houden, straks in januari. Dan kan het niet anders of we gaan ergens in mei feesten op de Grote Markt. Maar wat we daar dan precies gaan vieren? Kovviedik kiek'n!

 

 

Maar nu eerst: op naar Excelsior! Daar móet gewonnen worden, dit is het enig juiste vervolg dat aan het succes van zondag tegen AZ gegeven kan worden!

 

Iedereen die naar Rotterdam reist (eigen vervoer!!!): heel veel succes en plezier! Schreeuw de FC naar de overwinning!

 

Training van vrijdagochtend

Omdat het veld verder niet betreden mocht worden, moesten de trainers en spelers zich tot de rand van het veld beperken. Hier werden verschillende oefeningen gedaan, zonder dat er een bal aan te pas kwam. Tussen de oefeningen door, moesten de spelers rondjes langs het hele veld lopen. Ook al kan dit misschien niet als optimale voorbereiding op de wedstrijd van morgen gezien worden, de spelers hadden wel heel veel plezier. Er werd dan ook heel wat afgelachen! Dat de wedstrijd morgen doorgaat, lijkt wel zeker. Op de website van Excelsior vonden wij het volgende bericht:

Na de enorme sneeuwval van vanochtend ligt het hoofdveld van Stadion Woudestein weer onder een dikke laag sneeuw. Uiteraard zorgt de sneeuwval voor de nodige telefoontjes naar Excelsior met de vraag of de wedstrijd tegen FC Groningen morgenavond doorgaat. Het antwoord daarop is: de wedstrijd gaat gewoon door.
Het veld van Stadion Woudestein wordt sneeuwvrij gemaakt, waarna het gewoon bespeelbaar is. Volgens de voorspellingen zal het morgen niet meer gaan sneeuwen. Wel hoopt Excelsior dat er vrijwilligers zijn die morgenmiddag vanaf 12.00 uur willen helpen bij het sneeuwvrij maken van de paden en tribunes. Mensen die hierbij willen helpen kunnen zich aanmelden via

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Dan nu nog wat foto's van de training:

 

Sprintje trekken

 

Een speler moet de ander vasthouden voordat die weg kan sprinten - deze oefening was vooral een groot succes!

 

En dan weer een rondje rond het hele veld

 

Na afloop van de training kwam het kind in Granqvist (en anderen) weer naar boven, hier ligt hij op Luciano

 

 

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.