Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

112 gasten online

Voorbeschouwing SC Genemuiden - FC Groningen

De liefhebbers uit Genemuiden mogen dan een minder prominente rol spelen in de Topklasse-zaterdag, in bekerwedstrijden tegen op papier sterker geachte tegenstanders groeien amateurs vaak boven zichzelf uit en maken het de één of meer divisies hoger spelende, duurbetaalde profs vaak erg lastig. We kunnen ervan uitgaan dat FC Groningen morgen in het tot de Nederlandse Bijbelgordel horende dorp een zeer gedreven tegenstander treft. De bevindelijk gereformeerde autoriteiten ter plaatse zijn de Brommerrellen uit 2001 vermoedelijk nog niet vergeten. In de bewuste nacht hebben plaatselijke jongeren het gemeentehuis geplunderd, auto's in de hens gejaagd en een regen van Molotovcocktails op de ME losgelaten. En nu komt FC Groningen langs, de club wier aanhang het jl. zaterdag aandurfde met heuse rotjes te gooien. Gevolg: het hele dorp wordt morgen drooggelegd. Of de wedstrijd door kan gaan is vanwege de sneeuw maar zeer de vraag.

 

Onderaan de voorbeschouwing staan mooie trainingsfoto's, o.a. van het voltallig aanwezige scoutingapparaat!

 

Wie een beetje in de geschiedenis van Genemuiden rondsnuffelt waant zich niet in een door uitsluitend rozegeur en maneschijn geregeerde wereld. In 2001 moet het dorp op z'n grondvesten hebben geschud. Wij citeren uit de onvolprezen digitale encyclopedie Wikipedia het volgende over de hierboven al aangehaalde Brommerrellen:


De Brommerrellen of Koninginnenachtrellen behelsten een volksopstand in het stadje Genemuiden in de Nederlandse provincie Overijssel. In de nacht van 29 op 30 april 2001 braken in deze stad grootschalige rellen uit, die later "de brommerrellen" werden genoemd. Uit boosheid omdat de gemeente de traditionele brommerraces had verboden, richtten jongeren die nacht grote schade aan in het centrum van Genemuiden. Het gemeentehuis werd aangevallen en geplunderd en enige auto's gingen in vlammen op. De politie, bijgestaan door enkele ME-pelotons, verrichtte 51 arrestaties. Ook in de dagen na deze nacht bleef het 's avonds en 's nachts onrustig in Genemuiden. Er werden molotovcocktails gegooid en de ME moest meerdere malen ingrijpen. Mogelijk hadden de rellen ook iets te maken met de opgelegde gemeentelijke herindeling eerder datzelfde jaar. Bij die herindeling werden Zwartsluis, Hasselt en de gemeente Genemuiden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Zwartewaterland. Deze ontwikkeling was zeer tegen de zin van een groot deel der Genemuider bevolking.

 

Of deze volksopstand een rol heeft gespeeld bij de ridicule beslissing vanmiddag van de politie om morgen alle horecagelegenheden in Genemuiden dicht te spijkeren is ons onbekend, feit is dat zowel de politie zelf op haar Twitter-pagina als FC Groningen op haar site in alle toonaarden zwijgt over deze zoveelste aflevering in de reeks supportje pesten. Het beschamende politie-optreden van afgelopen zaterdag rond onze uitwedstrijd bij Excelsior zien we zeker niet los van het overtrokken besluit van vandaag.

 

Genemuiden: momenteel zesde in de Topklasse Zaterdag

 

Laten we het nu echter maar over de wedstrijd van morgen hebben!

 

De loting voor de achtste finales van de KNVB-beker leidde tot het volgende speelschema:

 

 

Inmiddels weten we dat Twente en Utrecht zich geplaatst hebben voor de kwartfinales. Twente met name dankzij de blunderende Vitesse-goalie Eloy Room; de zege van Utrecht kwam uitsluitend tot stand door de stuitende medewerking van de net als zaterdag in Rotterdam volkomen thuisfluitende Bas Nijhuis. Het is een regelrechte schande dat dit heerschap in Nederland nog op niveau mag acteren.

 

Training woensdagmiddag

Het spektakel vanmiddag op het kunstgras van de VV Haren duurde maar een half uurtje. De omstandigheden waren nl. verre van optimaal. Het sneeuwde en het kunstgrasveld was net als gistermiddag voor de helft verijsd.

 

Opvallend: het voltallige scoutingapparaat van de FC was vanmiddag aanwezig op de training, dus ook de uit Uruguay teruggekeerde en goed gehumeurde Henk Veldmate. Hebben ze een slag geslagen in den vreemde? Een mooie foto van hen staat onderaan deze voorbeschouwing.

 

Afwezig vanwege blessures ware Koen van de Laak, Nicklas Pedersen en Danny Holla. Wel present was Gonzalo García, maar over zijn inzetbaarheid wordt morgen op de wedstrijddag besloten, zo schreef FC Groningen vandaag in de vooruitblik op de bekerwedstrijd. Hij heeft net als Danny Holla last van zijn enkel. García zal vanaf het begin spelen als hij inzetbaar is. Als hij niet van de partij kan zijn, dan keert Thomas Enevoldsen terug in de basis. Danny Holla is voor de wedstrijd van morgen nog niet afgeschreven: ook hij zal morgen even kritisch doorgelicht worden en kan eventueel bij de wedstrijdselectie aansluiten. In de basis zal hij niet starten, die ziet er morgen nl. als volgt uit:

 

Matavz

Tadic - García/Andersson - Andersson/Enevoldsen

Femi - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

(Voor alle duidelijkheid: kan Garciá spelen, dan is hij onze 'tien' en draaft Petter Andersson rechts op het middenveld op; kan Gonzalo niet spelen, dan speelt Petter op 'tien' en is Enevoldsen onze rechtsmid.)


Inderdaad, Jonas Ivens kunnen we weer begroeten. Zijn griepje is uitgeziekt en Jeroen Veldmate kan zich dus verder op de bank bekwamen in de wondere wereld van het strikken der veters.

 

De belangrijkste trainingsonderdelen vanmiddag waren het in twee groepen spelen van een rondo en het drillen van de passing, waarbij er strak ingepasst moest worden.

 

FCG Online was dus present, net als twee van onze huisfotografen, te weten Eric Smit en Wouter Pauwels. Zij hebben een groot aantal prachtige plaatjes geschoten van het trainingsgebeuren van vanmiddag. We zullen ze, met grote dankzegging aan beide heren, vanavond onderaan deze voorbeschouwing plaatsen.

 

Gaat de wedstrijd wel door?

Als het aan Genemuiden ligt wel. Niet alleen omdat trainer Karrenbelt denkt dat dat in het grote voordeel is van zijn toppers (zie zijn in ons trainingsverslag van gisteren opgetekende woorden), maar ook omdat de voorbereidingen ter plaatse in volle gang zijn. Op de clubsite schrijven de enthousiaste gastheren het volgende:


De voorbereidingen zijn in volle gang voor het KNVB beker treffen tegen FC Groningen donderdag 23 december a.s. SC Genemuiden doet er alles aan om zowel het veld als looppaden sneeuwvrij te maken om zowel spelers als publiek een goede toegang te verschaffen tot het sportpark. De tribunebouwers zijn begonnen met de opbouw van de vele zitplaatsen, nu maar hopen dat koning winter Genemuiden een beetje goed gezind is.

 

De volgende foto's illustreren de nijvere werkzaamheden:

 

 

 

Toegegeven, de plaatjes zien er prachtig uit, maar afgaande op de sneeuw die er nu in Overijssel valt en wat er nog aan zit te komen lijkt de vrees gerechtvaardigd dat er morgenochtend om 10 uur, als het veld aan een keuring onderworpen zal worden, een Neen, afgelast zal worden uitgesproken. Laten we er het beste maar van hopen!

 

Wij gaan ons opmaken voor een vermoedelijk weer legendarische bekerpot. Wie herinnert zich niet het tenenkrommend duel in de vorige bekerronde, toen we weliswaar met duidelijke cijfers bij Haaglandia (lees hier nog maar eens terug) wonnen (1-4), maar hier wel een verlenging voor nodig hadden. Maar wie maalt hierom? Een blamage is ons bespaard gebleven, en zowel de meegereisde fans als de aan de laptop gekluisterde supporters van FC Groningen hadden de avond van hun leven, en is dit niet wat bekervoetbal zo mooi maakt? Het onvoorspelbare wedstrijdverloop, de vooraf toch niet verwachte spanning en de gemoedelijke sfeer die er bij een amateurclub nog wel eens heerst.

 

Wij hopen dat er morgen niet een Oostblokachtige politiemacht op de been is in het dorp van de vroegere volksopstand en dat we morgen van een ontspannen en mooi bekerspektakel getuige mogen zijn.


Forza Grunn!

 

 

Foto's training woensdag 22 december 2010 van Eric Smit en Wouter Pauwels

 

de eerste spelers zijn verschenen, ruim voordat de training begint

 

Pieter Huistra op weg naar de training

 

ook de van een griep herstelde Jonas Ivens is van de partij

 

Petter Andersson, met voor hem karakteristieke grijze muts, houdt een balletje hoog

 

o.a. Andreas Granqvist (blauwe muts) en Ruud Hesp

 

Tim Matavz, Femi, Luciano

 

de selectie mag zich (letterlijk) warmlopen

 

rondo eerste groep

 

rondo tweede groep

 

onze scoutende toppers: Henk Veldmate, Jurrie Koolhof en Grads Fühler;

de lachende perschef Richard van Elsacker wil ook op de foto

 

scouts en trainers

 

Andreas Granqvist wijst en dirigeert als vanouds

 

Pieter Huistra is het nog niet verleerd;

Petter Andersson denkt: let op je knie!

 

nogmaals de rondo

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.