Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

153 gasten online

Voorbeschouwing bekerwedstrijd FC Groningen: Met geslepen messen naar Genemuiden

We verleggen de aandacht van Lazio Rome naar een andere roemruchte club: Sportclub Genemuiden. We zouden het immers tussen al het concrete en mindere concrete rumoer op de transfermarkt bijna vergeten: FC Groningen speelt dinsdagavond een belangrijke bekerwedstrijd: de eind december afgelaste pot tegen Topklasser Genemuiden, dat ongetwijfeld met een gedreven team de strijd zal aangaan met de Trots van het Noorden. Afgaande op de instelling van de selectie van Pieter Huistra in de afsluitende training van vanmorgen hoeft ons dat niet te verontrusten. FC Groningen trainde vanmorgen verbeten en op het randje. Aan de inzet zal het morgen niet liggen!


Onderaan deze voorbeschouwing staat nu een aantal foto's van de training van vanmorgen! 

 

We steken de voorbeschouwing op de wedstrijd van morgen iets anders in dan normaal gesproken. Per slot van rekening zijn we vorige maand al in voorbeschouwende zin ingegaan op deze wedstrijd (klik hier voor de betreffende tekst); de afgelasting, op het laatste moment uitgesproken, gooide toen roet in het eten. Weet u het nog?

 

 

Laten we snel kijken naar de training van maandagochtend 17 januari 2011.

 

Ook vanmorgen werd er weer op het kunstgras van de v.v. Haren getraind. Een logische beslissing, aangezien de huidige nummer acht uit de Topklasse Zaterdag ook op kunstgras speelt en spelen op kunstgras is echt niet te vergelijken met het spelen op een echte plaggen ondergrond, daar mag wel een aantal dagen specifiek op getraind worden.

 

Aanwezig in vergelijking met de trainingen van zaterdag en zondag was Darryl Lachman, hij is opgeknapt van een griepje en kan weer gewoon meetrainen. Jeroen Veldmate ontbrak net als gisteren, we nemen aan dat hij ziek is. De beloften zijn immers weer terug uit hun Duitse Hallenturnier-avontuur, dus dit kan de afwezigheid van de zoon van de technisch manager niet verklaren.

 

(Edit: FC Groningen maakte later bekend dat Jeroen Veldmate kampt met hamstringklachten.)

 

Om een partij van 11 tegen 11 te kunnen spelen waren er vier beloften toegevoegd aan de groep van vandaag: Virgil van Dijk, Noarir Mamedov, Danny Menting en Jelle Wagenaar (dus niet Jeffrey Rijsdijk). Maikel Kieftenbeld, gisteren nog licht geblesseerd geraakt, was weer present en lijkt volledig hersteld; Tim Sparv liet de afsluitende partij aan zich voorbij gaan en werd apart door sportfysiotherapeut Peter Eppinga onderhanden genomen. Nou ja, niet helemaal apart, Tot onze vreugde was ook Hilal Ben Moussa weer present op het trainingsveld, na een maandenlange afwezigheid. De pas 18-jarige middenvelder is een groot talent en is dit seizoen vervroegd doorgestroomd van FC Groningen A1 naar Jong FC Groningen, maar het seizoen was amper begonnen of hij scheurde op 7 augustus jl. tijdens het Wout van Overdam Toernooi in Pijnacker zijn kruisband af. Zijn seizoen zat er daardoor normaal gesproken toen alweer op. Vandaag is hij weer op het trainingsveld verschenen. Naar eigen zeggen gaat het goed met hem.

 

De training bestond vanmorgen uit drie onderdelen: warming-up, rondo en partij 11 tegen 11. Na afloop geen langdurige afwerksessie, tot groot plezier van de aanwezige materiaalmannen die op tijd naar huis konden.

 

De training duurde al met al niet bijster lang, vandaar dat Pieter Huistra de mannen lang liet freewheelen op het kunstgrasveld waarna hij streng op z'n fluitje blies: het traditionele teken dat de training gaat beginnen. De mannen waren tot dan toe zeer vrolijk geweest, we hoorden de aanstekelijke schaterlachen van het met elkaar dollende trio Bacuna, Matavz en Luciano, en Andersson en Pedersen vermaakten de toeschouwers ook met een aantal buikschuif-oefeningen.

 

Maar na de warming-up, en zeker na de rondo's werd het menens.

 

In de afsluitende partij van 11 tegen 11 werden door Huistra en van de Looi twee basisopstellingen uitgeprobeerd, en wel deze:

 

Basisopstelling eerste helft

 

Matavz

Tadic - Hiariej - Enevoldsen

Holla - Femi

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

Basisopstelling tweede helft

 

Matavz

Tadic - García - Andersson

Holla - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

De tegenstander van de basis speelde als volgt (met tussen haakjes de wisselingen na rust):

 

Pedersen

Andersson (Enevoldsen) - Mamedov - Kunst

Menting (Wagenaar)- García (Femi)

Metaj - Van Dijk - Lachman - Bacuna

van Loo


(De niet-basis had 12 spelers tot zijn beschikking. In de eerste helft zat Jelle Wagenaar langs de kant; in de tweede helft werd hij ingebracht voor Danny Menting. Wagenaar ging toen linksback spelen en Metaj schoof door van linksback naar linksmid.)

 

Afgaande op het scoreverloop (2-0 bij ruststand, 3-0 eindstand) zou je kunnen zeggen dat de basis van de eerste helft het beter heeft gedaan dan de basis van de tweede helft. Dit zou echter een typisch geval van scorebordjournalistiek zijn. Ons beviel juist de ploeg die in de tweede helft de gele basishesjes droeg het beste.

 

Opvallend lijkt misschien de keuze van Tom Hiariej in de eerste helft als speler op 10, maar afgaande op de training van zaterdag lag dit wel in de lijn der verwachtingen dat Pieter Huistra dit in een partijtje zou gaan uitproberen. En het moet gezegd, Hiariej lijkt zich meer en meer als middenvelder te ontplooien, wie weet steekt er zelfs een goede aanvallende middenvelder in hem.

 

Vooralsnog denken we dat verdedigende middenvelder zijn plek zal zijn, nu nog naast Holla, binnenkort weer naast Tim Sparv, die nog twee wedstrijden schorsing moet uitzitten. Al loert Femi ook zeker op zijn kans.

 

Ook opvallend: de omscholing van Leandro Bacuna tot rechtsback. Getraind werd er in het weekend al op die manier, en ook in de partij stond Bacuna vanochtend de hele tijd rechtsback. Hij moet wel leren zijn frustraties in bedwang te houden. Hij trapte de bal een keer boos weg bij een beslissing van "vaste gelegenheidsscheidsrechter" Henk Hagenauw in zijn nadeel, maar hij had beter zijn verdedigende stelling kunnen innemen. Daar gaapte nu een groot gat, waar Tim Matavz bijna doeltreffend gebruik van had gemaakt.

 

De rust werd ingegaan met een 2-0 voorsprong voor de hesjesdragers. In beide gevallen werd onthutsend balverlies afgestraft. Eerst kopte Virgil van Dijk te kort terug op Van Loo, waardoor Tim Matavz zijn voet er tussen kon zetten (1-0), vervolgens ging Shkodran Metaj al even knullig in de fout zodat Femi geen enkele moeite had om de 2-0 te verzorgen.

 

In de eerste helft waren beide ploegen echter erg aan elkaar gewaagd. Jorrit Kunst, rechter aanvallende middenvelder, zag zich met een tegenstander geconfronteerd die met het schuim op de mond speelde: Fredrik Stenman. De Zweed tackelde, duwde en slide dat het een lieve lust was, en Kunst weet uiterlijk na vanochtend wat er nodig is om onder Huistra te presteren. Onze coach zag het tevreden aan, sprak in de rust van een hoog niveau aan beide kanten, daar waar zijn voorganger wellicht gemaand had tot wat minder gedrevenheid.

 

Hiariej deed het goed in zijn nieuwe rol, werd af en toe door Huistra gecoacht, maar schoof na rust een linie naar achteren. Petter Andersson werd toen ingebracht ten koste van Thomas Enevoldsen en Gonzalo García (na afloop ontevreden maar dit vond zijn oorsprong in het feit dat hij ondanks een indrukwekkende mega-schotel te weinig Spaanse televisiezenders kan ontvangen) werd ingebracht ten koste van Oluwafemi Ajilore.  Hiariej ging naast Danny Holla controlerend spelen en García nam de positie op tien in; Petter Andersson werd de rechter aanvallende middenvelder.

 

Er was nu wel sprake van meer krachtsverschil tussen basis en niet-basis: de hesjesdragende ploeg had een veldoverwicht. We denken dan ook dat dit de opstelling van FC Groningen zal worden, morgen tegen Genemuiden:

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen in bekerwedstrijd tegen Genemuiden

 

Matavz

Tadic - García - Andersson

Holla - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

In de tweede helft viel nog één doelpunt: uit een corner van Dusan Tadic, verkregen uit een prachtige aanval via de schijven Kieftenbeld (veroverde de bal door goed druk te zetten) die goed inspeelde op Matavz die weer heel fraai Tadic inspeelde (de Serviër had hier MOETEN scoren, maar Van Loo redde), wilde Pedersen de bal wegwerken, maar hij schoot het leder in de voeten van Danny Holla die vernietigend uithaalde - 3-0.

 

Tim Matavz speelde de hele partij erg scherp, hij sprintte en gleed naar elke bal. Maar eigenlijk waren beide ploegen erg goed bezig. Op de instelling was helemaal niets aan te merken. Andreas Granqvist was een uitermate gedreven aanvoerder. Toen een actie waarbij hij naar voren ging op niets uitliep spoedde hij zich terug naar achteren, maar onder het terugsprinten maande hij de middenvelders en verdedigers om hun tegenstanders in de gaten te houden om niet tegen een snelle counter aan te lopen. Grote klasse die vent.

 

In de eerste helft zetten García en Pedersen nog een mooie aanval op; dit had een beter lot verdiend (lees: een doelpunt). In de tweede helft wist Petter Andersson nog bijna het net te vinden. Uit een verre, loepzuivere pass van Fredrik Stenman nam Petter de bal in één keer op zijn pantoffel, maar het schot ging rakelings voorlangs.

 

Na ongeveer anderhalf uur zat de training erop en vertrokken spelers en supporters. We gaan ons voor de tweede keer opmaken voor de strijd tegen Genmuiden in het kader van de achtste finales van de KNVB-beker. Afgelopen zaterdag speelde onze tegenstander in Emmeloord tegen Flevo Boys, en Pieter Huistra zelf heeft onze opponent kritisch onder de loep genomen, zoals blijkt uit onderstaande foto:

 

 

Hoofdtrainer Pieter Huistra van FC Groningen was zaterdag 15 januari jl. aandachtig toeschouwer bij de wedstrijd Flevo Boys-Sportclub Genemuiden in Emmeloord. Huistra zocht, voorafgaande aan deze wedstrijd, de Genemuider S-side op en nam alvast een herinneringssjaal, van het duel in de achtste finales van de strijd om de KNVB Beker tussen Sportclub Genemuiden-Fc Groningen, in ontvangst! (bron: Zwartewaterkrant)

 

Daar waar FC Groningen de onomstreden en enige Trots van het Noorden is, daar ziet de ploeg uit Genemuiden zich graag als volgt:

 

 

Inderdaad, het zal morgen de clash worden tussen de Trots van het Oosten tegen de Trots van het Noorden. Beide ploegen spelen normaliter in de goddelijke kleuren groen-wit, al zal morgen één ploeg iets anders moeten aantrekken.

 

Hoe ziet het bekertoernooi er ook nog maar uit?

 

Er zijn al vier kwartfinalisten bekend: FC Utrecht, PSV, FC twente en ajax. De overige vier duels werden in december afgelast en staan deze week op de rol. Geloot voor de volgende ronde is er echter al wel. Mochten we de kraker tegen Genemuiden goed doorkomen, dan wacht volgende week woensdag al de volgende bekerwedstrijd, en wel uit bij FC Utrecht.

 

Nog even het volledige bekerschema:

 

 

Op de site van Genemuiden wordt in het wedstrijdverslag van de zaterdag tegen Flevo Boys gespeelde competitiewedstrijd (uitslag: 2-2) al meteen duidelijk dat met name de bekerwedstrijd tegen FC Groningen in de hoofden van de speler zit. Wij citeren:

 

Over de verre van potdichte defensie van Genemuiden:

Het inhaalduel van SC Genemuiden in Emmeloord stond bij velen vooreerst in het voorportaal van het bekertreffen tegen FC Groningen. Al snel kwam de realiteit dat het bekertreffen een leuke bijkomstigheid is maar dat het duel tegen Flevo Boys toch meer toekomst in zich heeft. Een besef ook dat bij staf en spelers snel doorgedrongen was. Het nieuwe jaar moest goed begonnen worden. Een tegenvaller was dan ook dat de winterstop niet het gehoopte herstel bracht van enkele geblesseerde spelers. Genemuiden zit weel heel erg krap in fitte verdedigers, waarbij het lijkt dat op het centrale verdedigerschap in Genemuiden geen zegen rust. Al 3 centrale verdedigers zitten min of meer langdurig in de lappenmand, veel meer “centraal leed” kan Genemuiden niet meer verdragen. Genemuiden zit verdedigend in “zwaar weer” de lente lijkt hier nog ver weg.

In Emmeloord bleek al snel de kwetsbaarheid van Genemuiden, de klok het amper 180 seconden weggetikt of de feestmuziek schalde al over het veld. In aanloop naar de treffer zag zowel de Genemuider verdediging als een arbitraal duo er niet geheel goed uit.

 

Over beide doelpunten van Genemuiden:

Die Genemuider aanval bleek al snel heel scherp. Na een kwartier, bij zo ongeveer de eerste echte aanval, lag de bal ook al achter doelman Altenburg. Cornelia had de bal meegegeven aan Halfwerk, zijn trek bal werd door Martijn Jansen achter Altenburg geschoven.

De Genemuider treffer viel toch, na kwam het gevaar vanaf links, Van de Kolk en Jansen in de voorbereiding, de teen van Cornelia voor de doeltreffen glijpartij naar de bal.

 

Kortom, als we de aanvallers van genemuiden on bedwang kunnen houden en druk zetten op hun brakke verdediging, dan zitten we volgende week in Utrecht.

 

Echter: bekerwedstrijden staan op zichzelf. Men denke aan onze vorige zenuwslopende pot. Haaglandia-uit. Al snel op achterstand gekomen, vechten tegen de bierkaai, vlak voor tijd toch gelijk maken en pas in de verlenging de boel beslissen.

 

Wij hebben er zin in! Eindelijk gaat de bal weer rollen, het wordt tijd!

 

Fotoreportage van de training van maandag 17 januari 2011 van Eric Smit:

 

Begin van de training: Pieter Huistra in gesprek met Norair Mamedov

 

Andreas Granqvist: hoe lang is hij nog Groninger?

 

Warming-up

 

Warming-up

 

Warming-up

 

Rondo

 

De hesjes worden verdeeld, Huistra heeft de papieren ter hand genomen

 

Tim Sparv haakt na de rondo af en gaat apart met fysiotherapeut Peter Eppinga trainen

 

Hilal Ben Moussa is na zijn kruisbandblessure eindelijk weer op het trainingsveld

 

Dubbelrol Peter Eppinga: links de stopwatch voor de schema's van Sparv en Ben Moussa;

rechts een hesje dat dient als vlag: hij is ook grensrechter bij de afsluitende partij

 

Tim Sparv, weer zeer scherp en gedreven trainend vandaag

 

Petter Andersson (op de rug gezien) en Femi zijn beiden op jacht naar de bal

 

Uitlopen na een vlammende training

 

Petter Andersson kijkt iets tevredener dan gisteren, zal hij te horen hebben gekregen dat hij morgen speelt?

 

Pieter Huistra na de training in gesprek met Gonzalo García

 

Fredrik Stenman voor de camera van OOG

 

Jonas Ivens voor de camera van TV Noord 

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.