Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

212 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - FC Utrecht

Na een half jaartje bezinning is de conclusie helder: het leven is niet groen-wit genoeg en dus kleurloos zonder het - niet gehinderd door welke vorm van objectiviteit dan ook - wekelijks schrijven van een voorbeschouwing voorafgaand aan het grootste spektakelstuk onder de spektakelstukken, en dan kan uw verslaggever natuurlijk alleen maar doelen op een zinderende pot voetbal van onze enige Trots van het Noorden.

't Is even wennen, we zijn van internetfrequentie geswitcht, maar het bloed blijft even koortsachtig en groen door de aderen jagen als voorheen. We zijn er klaar voor, en de FC is dat ook. Zondag wacht Utrecht. De ontmanteling van de omhooggevallen Domstad-equipe is aanstaande. De Euroborg wordt zondag een hel voor al wie welke variant van de kleur rood dan ook een warm hart toedraagt! Slechts de Dom zal op het eind van de rit nipt hoger blijken te zijn dan de Martinitoren, maar op voetbalgebied zal er gerechtigheid heersen, lees: Er Gaat Niets Boven Groningen! (zeker niets Utrechts)Huidige selectie FC Groningen: een exotische verzameling mega-talenten

Wie dezer dagen over het ietwat winderige TCN Trainingsveld banjert, en dat doen FCG Online-collega Florén en ondergetekende met enige regelmaat, die zal zien dat er een bescheiden groep zorgt voor vermaak van de immer aanwezige trouwe supportersschare, bestaande uit die-hard Kees en zijn vele vrienden. Een groot deel van de selectie is uitgewaaierd over de ganse aardkloot. De inkt op de contracten van Morten Nordstrand en Thomas Enevoldsen is nog maar net opgedroogd op beide heren worden door hun bondscoach Morten Olsen op slag naar de selectie van het Deense elftal gedirigeerd. Dat Nordstrand wel deel uitmaakte van de voorlopige selectie maar niet van de definitieve terwijl Enevoldsen de voorlopige selectie zomaar moest laten schieten om vervolgens wel bij de definitieve afvaardiging te zitten die het Zweden van Andreas Granqvist versloeg duidt op enige wispelturigheid bij dhr. Olsen, maar hoe kan het ook anders als je ooit onder contract van zekere club uit de hoofdstad van ons kikkerlandje hebt gestaan - in de regel gaan er dan generaties overheen voordat je met vereende krachtsinspanningen het stadium van TBS achter je hebt weten te laten. Het zij Morten Olsen dus vergeven.

 

Met Thomas Enevoldsen noemde ik zojuist al een fantastische klasbak op de huidige loonlijst van onze FC. Let niet op de kleur van z´n T-shirt, die moet nog eens een keertje fotoshoppenderwijs opgekalefaterd worden :-)

 

 

De man is een topaankoop. Kan op alle posities op het middenveld uit de voeten, niet allen op rechts waarvoor hij met name is weggeplukt bij Aalborg maar ook op 10 en zeker ook op links, heeft een geweldige drive in zijn spel en speelt alsof hij al jaren in de hoofdmacht van FC Groningen speelt. Bij absentie van Koen van de Laak en Petter Andersson (aan hem denk ik dagelijks, zijn foto is als achtergrond in de laptop gebrand en ik snak nu alweer naar het volgend seizoen als hij eindelijk terugkeert, en het huidige seizoen is nog geen 10 wedstrijden onderweg...) zie ik in hem de beste aanjager en aanvoerder die we ons kunnen wensen. Vlak nadat hij was gecontracteerd sprak hij al de legendarische woorden Can't wait to play in Euroborg, a fantastic football stadium with a fantastic crowd en hij maakte het meteen waar in zijn thuis-debuut, eind september tegen Vitesse. Een bekroning tot Man of the Match, met een straatlengte voorsprong op alle anderen, was zijn welverdiende deel. Wat gaan wij van hem nog genieten!

 

Andreas Granqvist zal momenteel wat minder genieten maar dat zal komen door de voorafgaand aan de Scandinavische clash Denmark - Sverige door Enevoldsen gelanceerde uitspraak dat hij Andreas in de Groningse kleedkamer zou dollen bij een Deense winst. Hetgeen geschiedde. Beide heren hebben elkaar nog niet weer in de kleedkamers van de FC mogen begroeten maar dit zal er ongetwijfeld a.s. donderdag van komen, de grijns van Enevoldsen zal Andreas nog lang heugen.

 

Ach, voetbalhumor hoort erbij, dat weet onze parel in de verdediging Granqvist ook. Als wij terugdenken aan één van de vorige edities van FC Groningen tegen FC Utrecht dan schiet meteen zijn fabuleuze solo, doeltreffend afgesloten met een keepershandschoenen- en net verschroeiende afstandspegel, door ons aller brein. Wat een geweldige goal was dat en iedereen wist toen meteen - we hebben het over de gedenkwaardige 14e september van 2008 - wat voor een kanjer onze technische staf van Hans Nijland en consorten had binnengehaald. Geniet er nog maar eens van en klik hier!

 

 

's Mans nimmer vertoonde solo ging de wereld over en bracht zelfs de doorgaans nuchtere Zweedse pers tot spontane orgasmes die fraaie journalistieke stukken de ether inslingerde, zoals bv. hier waarin Ron Jans onze geweldenaar met slalom-koning Ingemar Stenmark vergeleek [maar deze vergelijking gaat volgens mij mank omdat onze Granqvist zelfs op stroef gras zijn flitsende solo's uit de mouw schudt terwijl Stenmark uitsluitend op spekglad samengeperste sneeuw vooruit kwam maar dat kunnen we allemaal].

 

Laten we maar eens overgaan tot de wedstrijd van a.s. zondag. We zijn immers op onze nieuwe site FCG Online zorgvuldig bezig met het verzamelen van een gewaardeerde clientèle, en dit soort eindeloze verhandelingen moeten natuurlijk niet averechts werken met een aantal bezoekers van 0 tot sneu gevolg.

 

(sorry Femi, Sparv, Matavz - ook jullie zijn fantastische internationals maar jullie komen een volgende keer aan bod)

 

FC Utrecht-thuis, wat kunnen we verwachten?

We spelen nog geen vier jaar in de Euroborg maar FC Utrecht, in een grijs verleden een attractief en agressief spelende opponent maar inmiddels een zeer georganiseerd en ronduit defensief spelend zootje dat weliswaar hoog op de ranglijst staat maar de toeschouwers in hun eigen stadion al aan het wegjagen is en ook met slechts een handjevol supporters zal afreizen naar de Groene Hel), hebben we aan de Boumaboulevard al zeven maal mogen begroeten. Er gaat dan ook geen play-off sessie voorbij of wij kruisen de degens met Utreg. In alle gevallen wonnen wij de combinatie van play-off wedstrijden, maar als we louter en alleen naar eredivisiewedstrijden kijken en het inmiddels gesloopte Oosterpark (waaraan talloze dierbare herinneringen in ons green-white brein zijn gegrift en waarvan verder ook nog talloze geniale foto's van megatalent Martin Groenewold bewaard zijn gebleven, zie hierover straks meer) dan tel ik een aantal van 30 thuiswedstrijden tegen de ploeg uit de stad van Henk Westbroek die wij niet allemaal in winst wisten om te zetten. Vijf maal werden de punten sneaky meegenomen uit Groningen. De allereerste maal was dit in 1971, we waren nota bene net opgericht, en deze zege heeft kennelijk zoveel indruk gemaakt op de Domstedelingen dat het vervolgens tot 1998 duurde voordat er weer een (gestolen) uitzege geboekt kon worden. Ik stel voor, en ik heb me laten vertellen dat dit ook daadwerkelijk het geval is, dat we nu weer in zo'n reeks zitten. De laatste thuisnederlaag in competitieverband dateert van 14 september 2007 (proatn wie verder nait over), maar exact een jaar later, weer op 14 september, trokken we met 2-0 aan het langste eind (naast Granqvist, hierboven uitvoerig geadoreerd, was ook Marcus Berg trefzeker. Wanneer neemt hij trouwens afscheid van zijn Groningse publiek?). Dit betekent dat we, als we het patroon van de jaren 1971-1998 doortrekken, pas in 2034 weer een keertje met lege handen staan. Daar kan ik mee leven.

 

Het gat met Utrecht is nu nog acht plaatsen op de ranglijst en negen punten, maar het moge duidelijk zijn dat wij langzaamaan in ons ritme aan het komen zijn. De laatste drie wedstrijden werden niet meer verloren en van dezelfde opponent als die van a.s. zondag werd in een gallery play-achtige stijl een 2-4 bekerzege behaald. [Denk trouwens niet dat er iemand zo vaak achter elkaar uit loot als wij. Inderdaad, Utrecht-uit was maar liefst de 11e achtereenvolgende uitwedstrijd in de beker, maar de meeste NAC-supporters hebben nimmer een bekerduel thuis aanschouwd, zij speelden nl. 30 van de laatste 35 maal buiten Breda, Sepp de Roover heeft onlangs overigens gezegd nog nooit een bekerduel thuis te hebben gespeeld, kortom qua gevoel ontlopen we het voor NAC droeve lotingsgebeuren niet]. Voeg hierbij het feit dat we er in scorend vermogen in de vorm van Gibril Sankoh ook een heuse bron van gevaar bij hebben (met name voor zijn eigen verdediging, een kennis van mij uit het Friese heeft al bij ons geïnformeerd of onze Sierra Leonees in is voor een transfer, volgens deze Fries was Gibril dé oplossing van het spitsenprobleem bij Heerenveen omdat hij ze er wel erg makkelijk in legt) en er lijkt voor zondag weinig aan de hand.

 

Even serieus, de seinen staan echt op groen. Neem nou Sepp de Roover. Begint zijn topvorm van weleer te benaderen en laat op de training een ongekend goede conditie en loopvermogen zien, zie Floréns trainingsverslag van 8 oktober jl. Een poosje geleden nam de VI hem met 10 vragen onder de loep en de ambitie druipt er bij hem nog steeds vanaf. Hij spreekt bewonderend over de rust die er in Groningen ook in wat moeilijker tijden heerst, en spreekt met een kennersoog uit dat we gewoon in de categorie met Heerenveen en Twente thuishoren en aan het eind van het seizoen zeker weer op een subtopperspositie staan. Welke Belgische bondscoach er bij onze patatminnende zuiderburen ook aan het bewind staat, Sepp blijft het een eer vinden voor zijn land uit te komen en blijft hopen op een uitverkiezing. Hier kan zijn collega bij 020, Gregory van der Wiel, een voorbeeld aan nemen. De enige gelijkenis tussen beiden is de positie die ze bespelen: rechtsback. Welke andere overeenkomst dan ook is ver te zoeken. Van der W. haalde zelfs zijn neus op voor een toch eervolle uitverkiezing in het keurkorps van Bert van Marwijk, jammerde wat over een zware hersenschudding die hem aan het bed gekluisterd hield maar tot ieders ontzetting werd hij wel dronken stralend en wel aan de zijde van één of andere uit een inrichting ontsnapte rapzanger, die de Heineken Music Hall onveilig maakte, gefotografeerd. Da's ook een manier om het tot aan je eind van je carrière tot 0 interlands geschopt te hebben. Van Marwijk kennende heeft die het immers meteen gehad met deze arrogante dwaas. Slechts één licht-positief puntje kan ik over hem noteren: hij heeft Bruno $ilva uit de basis gespeeld, die nu met o.a. Rasmus Lindgren om een mooi plekje bij de Neus-beloften concurreert. Tja zo kan het gaan als je voor een paar euro's meer kiest.

 

 

Onze keepers

Uit een ander trainingsverslag van Florén viel deze week al op te maken dat Luciano de training inmiddels heeft hervat. Utrecht-thuis komt voor hem te vroeg, hij focust zich op Twente-uit. Nou schat Luciano de wereld immer zonnig in en een door hem geprognosticeerde come-back is al eens eerder pas in een later stadium realiteit geworden. Maar anders dan voorheen houdt me zijn terugkeer niet zo bezig. Brian van Loo vervangt hem nl. met verve de laatste weken, en ik vraag me zelfs af of onze goedlachse kleine Braziliaanse vriend meteen terugkeert in de basis. Bij zijn vorige terugkomst van een blessure gaf Ron Jans, wat mij betreft ook de komende 10 jaar onze trainer, aan dat Luciano vorig seizoen had laten zien terecht tot 1e keeper gekroond te zijn en dus startte Luciano meteen weer in de basis. Maar hij is er nu toch een stukje langer uit. We zullen zien hoe het loopt en wie er in de Grolsch Veste, waarvoor een felbegeerd ticket voor bus 2 van de Fan tour alweer lang en breed in de wacht is gesleept door ondergetekende, onder de lat staat. Zondag mag Brian hoe dan ook zijn doel proberen schoon te houden.

 

En dan nu: daar komt ie:

 

De eerste prognose van een opstelling op FCG Online

We kunnen er in dit stadium nog weinig peilen op trekken. Basisspelers zijn er door al die storende interlands amper te bewonderen te Grunn, dus pas later deze week zullen we zien of de trainingen onze inschatting ontkrachten dan wel kracht bijzetten.

 

Morten Nordstrand is wel weer fit verklaard en heeft er ook al een (60-tal) minuten bij de beloften opzitten, maar 't is de vraag of dit een basisplaats oplevert zondag. Een wedstrijd eerder, uit bij ADO, was niet hij maar Matavz de vervanger van Pedersen toen deze derde Deen in onze internationale selectie die wedstrijd moest verlaten, dus mogelijk begint onze momentenvoetballer Morten zondag eerst op de bank.

 

In dat geval zal er aan de basis-opstelling van ADO-uit vermoedelijk niets wijzigen met dien verstande dat de arme Svejdik de komende tijd door zijn knie-leed zal moeten toekijken.

 

Dan toveren we de volgende elf uit de hoge hoed:

 

pedersen

enevoldsen - lovre - van de laak

holla - femi

stenman - granqvist - sankoh - de roover

van loo

 

Een 4-2-3-1-opstelling dus. García hijgt in Lovre's nek maar Goran deed het (eindelijk) weer eens goed, in de eerste helft van ADO-uit. De tweede helft van hem was een tranendal maar dat gold voor alle Groningers.

 

Mocht bv. Femi fysiek geradbraakt uit de duistere Afrikaanse binnenlanden terugkeren dan ziet de opstelling er vast heel anders uit: 4-4-2 met Holla als controleur en Pedersen en Nordstrand als aanvalsmaatje naast hem. Op 10 hebben we dan Lovre of de bij de beloften aan het herboren zijnde García. In dat geval ziet ain en aander er dan als volgt uit:


pedersen - nordstrand

lovre/garcía

enevoldsen - van de laak

holla

stenman - granqvist - sankoh - de roover

van loo

 

Maar dit is nu nog ongewis, Ajilore heeft zondag de volle 90 minuten tegen Mozambique gespeeld en zat of zit daarna een veelvoud van de duur van een voetbalwedstrijd in het vliegtuig en is te Groningen nog niet gesignaleerd. Kovviedik kiek'n dus, hoe de beste man er lichamelijk opstaat.

 

Wij zullen deze opstellingen de komende dagen aan de trainingen toetsen, en met name tijdens de vrijdag-training in de Euroborg kijken we met haviksogen toe. Mochten we dan nog wat aan te vullen hebben op bovenstaand epistel dan zullen we dat niet laten!

 

Dan zou ik nu bijna zeggen: geniet ervan zondag en schreeuw de longen uit je lijf, maar niet voordat ik jullie nog even wijs op een fantastische aanbieding. Wie bovenaan begonnen is met lezen en nog steeds niet is afgehaakt (wij bewonderen zijn of haar doorzettingsvermogen), die weet dat ik nog iets zou roepen over Martin Groenewold.

 

Welnu, het wachten is beloond, beste lezers. Martin G. heeft een jaar of wat (twee, om precies te zijn) geleden een bij leven al legendarisch boek gemaakt, voorzien van talloze foto's over het Oosterpark en als klap op de vuurpijl wordt er een CD-single van deze sympathieke zanger bijgeleverd. Kiek hier mor s eevn: prachtbouk en ploatje drbie of in het persbericht uit die tijd.

 

 

De oorspronkelijke prijs van 15 euro leverde al bijna een uitverkocht huis op, maar mijn naamsgenoot heeft nog een 30-tal exemplaren aan de stormloop van 2007 weten te onttrekken. Deze biedt hij nu tegen kostprijs aan, oftewel voor EUR 7,50 word je de trotse bezitter van dit pronkjewail. Er komt nog EUR 2,40 bij voor de verzending (of je haalt de weelde bij hem op in Sauwerd), maar dan heb je ook wat. Meld je bij hem zou ik zeggen, en loop dit koopje niet mis! Hij is digital bereikbaar op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(NB de opbrengst komt louter en alleen dhr. Groenewold ten goede, dit is dus geen verkapte en doortrapte sponsoring!)

(Groenewold is een humoristische seizoenkaarthouder van de FC en voegt er in zijn bericht aan ons aan toe dat de totaalprijs in de logica van Dirk Scheringa EUR 9,95 bedragen zou hebben, maar dit wazige provisie-spel is Groenewold vreemd).

 

Dan nu beste mensen: geniet ervan zondag. De kop is er af op FCG Online: de eerste ludieke voorbeschouwing is een feit. Als onze bezoekersaantallen per direct schrijnend dalen dan zullen we volgende week een alternatief, nogal wat beknopter van aard, aandragen :-)

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.