Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

112 gasten online

Voorbeschouwing De Graafschap - FC Groningen

Wat een competitie. Ook al is het Amsterdamse bolwerk der onmetelijke arrogantie per direct gestopt met het subsidiëren van de eredivisie (lees hier het aan zelfingenomenheid niet te overtreffen tranendal van pleevuller Rik van den Boog), FC Groningen draait formidabel. De erkende praatprogramma's op zondag- en maandagavond zien de landskampioen dit seizoen uit Groningen komen, en hoewel Fredrik Stenman het woord 'titel' nog niet in de mond wil nemen - Het kan!, zo vertelde hij voor FC Groningen TV. De volgende horde op weg naar iets geweldigs: De Graafschap-uit. De schoppende proleet Purrel Fränckel staat nog altijd onder contract bij de Superboeren, dus naast winnen is heelblijven 't devies.

 

UPDATE zaterdag 12 februari 2011: Maikel Kieftenbeld inzetbaar

Kijk voor een laatste update na de winterse training van zaterdagochtend onderaan de voorbeschouwing. Inmiddels hebben we hieraan ook een aantal foto's van de training van vanmorgen toegevoegd!

 

 

We zullen nooit weten hoe de wedstrijd FC Groningen - Willem II geëindigd zou zijn als we het spektakelstuk niet met 10 tegen 9 maar met 10 tegen 11 uitgespeeld zouden hebben, aannemelijk is wel dat het optreden van de komend weekend naar de diepste spelonken van het zieltogende Belgische clubvoetbal verbannen heer Blom een positieve bijdrage heeft geleverd aan het realiseren van de niet alledaagse uitslag van 7-1. Om echter met droge ogen te constateren - zoals opperneus J. van Gelder niet kon nalaten te doen - dat er een stunt in had gezeten als de nu nog met kramp in zijn klokkenspel rondkreunende Arjan Swinkels níet met rood uit de Groene Hel zou zijn gejaagd, dat gaat ons toch enkele mijlen te ver.

 

Wij zijn blij dat FC Groningen in de tweede helft doorjoeg op jacht naar een monsterzege, en de club met de fanatiekste algemeen directeur van de eredivisie had er geen seconde blessuretijd voor nodig om de grootste overwinning uit de clubgeschiedenis te bewerkstelligen. Het siert Hans Nijland, die in de tijden dat de Trots van het Noorden in degradatiegevaar verkeerde van toenmalig clubarts Gekie Meins steevast in de rust een pilletje kreeg vanwege een rekordverdächtige bloeddruk en hartslag (bron: megamonoloog met Nijland in de papieren editie van de VI van deze week), dat hij zijn excuses heeft aangeboden voor het feit dat hij graag gezien had dat we een paar minuten langer aan ons doelsaldo hadden kunnen werken. Maar aan de andere kant zou het het blonde anti-talent Blom ook hebben gesierd om - naast het erkennen van het volkomen ten onrechte voorschotelen van een rode kaart voor Swinkels - zich ook te verontschuldigen voor het bijtellen van 0 minuten blessuretijd voor een vijftal wissels en een drietal rode kaarten. Wij hebben langdurig getuurd in het uitgebreide oeuvre aan Zeister spelregels, maar nergens kunnen traceren dat er bij competitiewedstrijden een verband is tussen bij te tellen blessuretijd en stand op het scorebord.

 

 

Hoe dan ook, Blom mag naar België en kan in het land van de friteriën over zijn brede arsenaal aan zonden nadenken. De beslissing om hem het land uit te sturen geeft overigens wel te denken. Immers, met zekere regelmaat worden bij Nederlandse eredivisiewedstrijden scheids- en grensrechters uit België aangesteld. Betekent dit dat deze veelal niets aan het bedenkelijke vaderlandse scheidsrechterlijke niveau toevoegende heren een weekeind eerder in een Belgische wedstrijd dermate hebben gefaald dat de Belgische voetbalbond de betreffende zondaren even niet in België wil zien en voor het gemak naar Nederland stuurt? Dubieus, dit uitwisselingsverdrag tussen beide boboklieks.

 

Moraal van bovenstaande is dat Hans Nijland zich meer en meer als hooligan en fanatieke FC Groningen-supporter ontpopt en wij genieten daar intens van. Het startschot geven voor een protestmars naar Heerenveen, oproepen om de door incapabele Rotterdamse politie uitgeschreven boetes aan FC Groningen-supporters niet te betalen, een fanatieke inzet bij het verminderen van beperkingen van vervoersregelingen naar uitwedstrijden en de selectie intact laten in de afgelopen transfer window, ondanks een aantal miljoenenbiedingen, zodat we een fantastisch restant van de competitie tegemoet gaan - wij mogen blij zijn met Nijland als algemeen directeur!

 

 

Titelkans FC Groningen: 0,2% volgens Euro Club Index

Deze week werden we ook verblijd met een voorspelling van de alom gerespecteerde Euro Club Index. Dit kluchtige instituut van voorspellers, dat intensiever gebruik maakt van (beslagen) glazen bollen dan van erkende statistieken en, veel belangrijker nog, teamspirit en vorm van de dag, heeft de zgn. ECI-score in het leven geroepen. Met de ECI-score wordt de speelkracht van een team op een bepaald moment weergegeven. Aan de hand van deze speelkracht worden voorspellingen gemaakt voor komende wedstrijden: de kans op winst, gelijkspel en verlies. De ECI-score is gebaseerd op de sportieve prestaties, waarbij de meest recente prestaties het zwaarst wegen, aldus het AD die de nieuwste prognose van het ECI heeft opgepikt. Er wordt nog een tabelletje afgedrukt, waarbij na het programma van afgelopen weekend Twente nu de grootste kanshebber schijnt te zijn om de kampioenschapsschaal binnen te harken:

 

Voorspelde eindstand volgens ECI
# Club Punten nu Punten voorspeld Titelkans
1. FC Twente 47 74 47.3%
2. PSV 47 72 34.8%
3. Ajax 44 70 17.8%
4. FC Groningen 43 61 0.2%

(percentage titelkans voor alle overige eredivisieclubs 0,0%)

 

Wij zijn de beroerdsten niet en tillen niet zo zwaar aan het feit dat de percentages optellen tot 100,1%, dit zal zijn oorzaak in afronding hebben, maar het verbaast ons wel dat het gelijke spel van de Tukkers bij FC Utrecht leidde tot een enorme sprong in de kans op titelprolongatie.

 

 

Het AD gaat voor het gemak maar even voorbij aan het als vierde genoemde sterrenensemble en noemt slechts het restprogramma van Twente, PSV en ajax. Ik heb er de komende wedstrijden van FC Groningen bij gezet. Oordeel zelf zou ik zeggen wie op 15 mei het bier mag klaarzetten! Ik concludeer in elk geval glimlachend dat de top drie elkaar nog treft, er is dus nog van alles mogelijk als het gaat om het verspelen van her en der wat punten!

 

Edit: Een oplettende lezer wees ons erop dat de top drie de komende (voor hun Engelse) weken ook nog eens veel meer wedstrijden speelt dan FC Groningen vanwege KNVB-beker- en Europese verplichtingen, met nóg meer kansen op het verspelen van punten in de eredivisie!

 

Meer waarde kan worden toegekend aan het in de meest recente editie van de GAXEX gepubliceerde onderzoek dat als titel draagt "Hulde aan het bier". Dit in een bescheiden oplage gedrukte orgaan van de studievereniging van Actuariaat Econometrics, Operations Research and Actuarial Studies concludeert, na uitvoerig testen tot aan de toestand van delirium aan toe, dat Bavaria en Heineken veel beter worden gewaardeerd bij het zgn. blind proeven van het gerstenat, maar dat als vooraf bekend is welk merk bier voor je neus staat, dat Hertog Jan, Grolsch en Schültenbrau (favoriet van de heren New Kids) opeens het lekkerste zijn. Liefhebbers van de details van dit onderzoek kunnen zich op onderstaand mailadres melden waarna het volledige onderzoek gratis en voor niks wordt toegestuurd.

 

(Delirium is een vorm van krankzinnigheid, gekenmerkt door psychische rusteloosheid, verwardheid, excitatie, illusies en hallucinaties; van betrekkelijk korte duur; komt voor in hoge koorts of bij zware drinkers, dus als gevolg van hersenvergiftiging.)

 

Resterend programma FC Twente:
Vitesse (thuis), NEC (thuis), AZ (uit), NAC (thuis), VVV (thuis), Excelsior (uit), PSV (thuis), Roda JC (thuis), De Graafschap (uit), ADO (uit), Willem II (thuis), ajax (uit)

Resterend programma PSV:
AZ (uit), NAC (thuis), ajax (thuis), Excelsior (uit), NEC (uit), Utrecht (thuis), FC Twente (uit), SC Heerenveen (thuis), Heracles (uit), Feyenoord (uit), Vitesse (thuis), FC Groningen (uit)

Resterend programma ajax:
Roda JC (uit), VVV (thuis), PSV (uit), AZ (thuis), Willem II (uit), ADO (uit), Heracles (thuis), FC Groningen (thuis), NEC (uit), Excelsior (thuis), SC Heerenveen (uit), FC Twente (thuis)

 

Resterend programma FC Groningen:

 

Zo 13-02-11 16:30 De Graafschap - FC Groningen
Za 19-02-11 20:45 FC Groningen - Roda JC Kerkrade
Zo 27-02-11 14:30 Feyenoord - FC Groningen
Zo 06-03-11 14:30 FC Groningen - Heracles Almelo
Zo 13-03-11 14:30 FC Utrecht - FC Groningen (*)
Za 19-03-11 18:45 NAC Breda - FC Groningen
Zo 03-04-11 14:30 FC Groningen - VVV-Venlo
Zo 10-04-11 14:30 ajax - FC Groningen
Za 16-04-11 18:45 Vitesse - FC Groningen
Zo 24-04-11 16:30 FC Groningen - NEC
Zo 01-05-11 14:30 ADO Den Haag - FC Groningen
Zo 15-05-11 14:30 FC Groningen - PSV

 

(*) Huishoudelijke mededeling m.b.t.  de wedstrijd FC Utrecht-FC Groningen: deze wordt mogelijk verplaatst naar vrijdagavond 11 maart 2011, aanvang 20:45 uur. Dit is het geval als PSV in de Europa League ten koste van Lille verder komt en op 10 en 16 maart de achtste finale speelt tegen de winnaar van Glasgow Rangers/Sporting Lissabon. Aangezien de return van PSV tegen Lille op donderdag 24 februari a.s. wordt gespeeld, is de voorverkoop voor de Fan Tour voor Utrecht-Groningen voor leden van de Supportersvereniging verplaatst van donderdag 24 februari naar vrijdag 25 februari, zelfde tijd (19:30-21:00 uur). Ook niet onbelangrijk: als onze wedstrijd tegen Utrecht verplaatst wordt naar de vrijdag, dan wordt het een autocombi met omwisselen bij Strand Horst; blijft het bij zondag half drie dan wordt het een halve buscombi, net als onlangs in de beker.

 

Rap door naar De Graafschap-uit!

 

Uitvak tijdens de laatste wedstrijd die FC Groningen bij

De Graafschap speelde, op 18 april 2009 (foto: Trots van het Noorden)

 

Maar niet nadat we de hierboven geciteerde heer Van den Boog er nog even fijntjes op wijzen dat de subjectief oordelende en veroordelende joker voor het gemak vergeten is dat niet zijn neuzen ons maar wij hem hebben gesubsidieerd door $uarez voor een fooi weg te geven. De man is toch werkelijk volkomen losgeslagen en geen knip voor de neus waard?

 

Op naar Doetinchem dus. Net op tijd is de onrust, roddel en achterklap losgebarsten, want opeens is het het Achterhoeker management allemaal te min wat trainer Darije Kalezic met z'n beperkte elftal presteert. Je zou zeggen, een 12e stek is prachtig en boven verwachting gezien het bepaald niet indrukwekkende materiaal waarmee Kalezic het moet stellen, maar de directie van onze volgende opponent zal meer weten dan wij, want naast de trainer kreeg ook hoofdsponsor Centric te horen dat het mooi is geweest. Zal er naast Vitesse nóg een club zijn die over bovenmenselijke gaven (en centen) beschikt en denkt binnen drie jaar de landstitel te kunnen veroveren? Een kampioenschap in de Jupiler League lijkt ons realistischer dan het bereiken van een hogere plek dan de huidige 12e in de eredivisie, maar laten we ons verrassen door de berichtgeving van de club van technisch directeur Leen Looyen. Looyen is trouwens één van de passanten die tussen de twee dienstverbanden van Hans Westerhof trainer was van FC Groningen. In die tijd kon er van enige stabiliteit aan het trainersfront niet echt worden gesproken, hier in Grunn: tussen 30 juni 1992 (laatste dag eerste trainerschap Hans Westerhof) en 1 juli 1994 (eerste dag tweede trainerschap Hans Westerhof) versleten we hier maar liefst vier trainers, te weten Pim Verbeek, Leen Looyen, Theo Vonk en Wim Koevermans. Geen van hen zal na zijn verscheiden postuum een standbeeld op de Grote Markt tegemoet kunnen zien, bij niemand van ons zullen de prestaties van om het even wie van genoemd kwartet blijvende afdrukken op het netvlies hebben achtergelaten. Uit het overzicht op FCG Stats blijkt dat de drie slechtste trainers van FC Groningen (als het gaat op percentage gewonnen wedstrijden) de heren Vonk, Verbeek en Looyen zijn geweest (de beste is overigens ... Pieter Huistra (57,69% van de door hem gecoachte wedstrijden werden in winst omgezet, tegen 19,23% voor Theo Vonk) - het is fijn dat Looyen nu op de loonlijst van De Graafschap prijkt.

 

De allereerste wedstrijd die we in Doetinchem speelden was overigs de met 1-2 gewonnen bekerkraker die op 11 november 1973 voor welgeteld 2.000 toeschouwers werd gespeeld. Zal de inmiddels bij het Dagblad van het Noorden furore makende Jan Mennega nog scherp voor de bril hebben dat niemand minder dan hijzelf verantwoordelijk was voor de in de verlenging gescoorde 1-2? (Vast wel, naast dit doelpunt wist hij tijdens zijn diensverband met de FC, waarin hij tussen 16-04-1972 en 12-05-1974 14x in actie kwam, nog één keer te scoren, en wel op 10 maart 1974 in de met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles).

 

De opstelling van dit alternatieve Sint Martinus-gebeuren:

 

Geert Schuurman, Reini Timmermans, Jan Schipper, Henk Cornelis, Henk Oosterwold, Klaas Kirchhoff, Wim van der Heide (Jan Mennega (1x)), Hugo Hovenkamp, Jaap Bos (1x), Ab Gritter, Bjarne Jensen

 

De wedstrijd van zondag!

Momenteel wordt er getraind; voor het eerst deze week met een representatieve groep. De uitgevlogen internationals zijn (hopelijk) weer terug en dus heeft Pieter Huistra welgeteld twee trainingen tijd om zijn ploeg klaar te stomen voor ongetwijfeld een pittig potje op de Vijverberg. Donderdagmiddag waren de internationals nog absent, dus ze zullen òf vrijaf hebben gekregen na hun reis òf nog niet eens terug zijn geweest. Wel konden we gisteren op grond van hesjes en onderling partijspel zien dat Jeroen Veldmate ongetwijfeld de vervanger zal zijn van de geschorste Andreas Granqvist, en dus een koppeltje zal vormen met Jonas Ivens. Op het FCG Forum werd al geadviseerd om Veldmate schoeisel met klitterband voor te schrijven, dus aan loszittende veters zal het zondag niet liggen.

 

Voor de rest zullen er ongetwijfeld geen wijzigingen zijn in de basis. Voorafgaande aan de training van vrijdag dachten we dat Maikel Kieftenbeld terug zou zijn van zijn schorsing en ongetwijfeld Hiariej uit de basis zou spelen, en aangezien Danny Holla na de winterstop een stuk beter speelt dan ervóór en Tom Hiariej als controleur tijdens de schorsing van Tim Sparv juist minder presteerde, dat Hiariej ongetwijfeld tot bankzitten zou zijn veroordeeld.

 

Echter: heet van de pers: Maikel Kieftenbeld is er helemaal niet bij, vandaag op de training; ook Femi schittert door afwezigheid.

 

We denken dan ook dat we zondagmiddag om 16:30 uur met het volgende elftal ten strijde zullen trekken:

 

Matavz

Tadic - Pedersen - Enevoldsen

Sparv - Holla

Stenman - Veldmate - Ivens - Hiariej/Kieftenbeld

Luciano

 

Na afloop van de training zullen we deze voorbeschouwing traditiegetrouw verder updaten met de meest recente inzichten: hoe fit zijn de overige internationals? Zal Petter Andersson aansluiten bij de wedstrijdselectie.

 

Kortom: kijk vanmiddag maar even weer, onderaan de voorbeschouwing zal dan een update na de vrijdagtraining staan!

 

(Overigens is het natuurlijk nog maar vrijdag, en ook zaterdag zal er nog worden getraind, dus wie weet zien de zaken er dan met betrekking tot de positie rechts achterin anders uit.)

 

Tot slot: De Graafschap-uit - een lonende trip?

Koen van de Laak zal dit anders beantwoorden dan een doorsnee-doornemer van een lijstje statistieken. Feit is dat we van de eerder gespeelde 16 ontmoetingen bij De Graafschap zeven stuks winnend konden afsluiten, en tegen vier nederlagen aanliepen. De vorige keer, de op 18 april 2009 gespeelde pot in het seizoen dat De Graafschap jammerlijk degradeerde, namen we een 0-1 overwinning mee naar huis. Marcus Berg was toen na een half uur het goudhaantje. De beide wedstrijden daarvóór (2008 en 2004) werden met een gelijkspel afgesloten. Wie denkt aan de wedstrijd van 28 maart 2008, die denkt echter niet aan de 1-1 uitslag, maar aan het volgende (bron: FCG Stats), en ik was erbij en het was afschuwelijk:

 

FC Groningen kwam deze vrijdagavond in Doetinchem niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Het duel werd overschaduwd door een schandalige overtreding op Koen van de Laak door Purrel Fränkel, die mazzel had dat hij er maar met een gele kaart van af kwam. Koen van de Laak lag drie minuten op het veld alvorens hij per brancard werd afgevoerd en direct naar het ziekenhuis werd vervoerd, waar zou blijken dat zijn enkelbanden de aanslag niet hadden doorstaan.

 

Koen van de Laak verlaat op een brancard het veld

(foto: Trots van het Noorden)

 

Laten we hopen dat Purrel Fränkel, met wie we nog altijd een ruim uitgevallen appel te schillen hebben, zondag iets minder oorlogszuchtige bedoelingen heeft.

 

Het uitvak zal lekker vollopen zondag, en wij hebben enorm veel zin in deze pot! We wensen iedereen heel veel plezier, en nee, geen bespiegelingen over de arbiter van dienst (Braamhaar), onze voorafgaande aan Willem II-thuis uitgesproken vrees inzake Blom bleek nl. veel te goed uit te komen, laten we dat dit keer maar achterwege laten!

 

En waar op de ranglijst staan we zondag om kwart over zes? Man, wat draaien we een fantastisch seizoen!

 

 

UPDATE na de training van vrijdagmorgen

 

Bij de training vanmorgen schitterden Femi en Kieftenbeld dus, zoals hierboven al genoemd, door afwezigheid. Voor Kieftenbeld kan dit eigenlijk alleen maar betekenen dat hij óf (licht) geblesseerd is geraakt, óf ziek is geworden. Bij Femi is het ook mogelijk dat hij door de lange reisafstand nog niet terug is uit Afrika. Verder was natuurlijk ook Koen van de Laak afwezig. Hier staat tegenover dat Norair Mamedov definitief aan de eerste selectie toegevoegd lijkt te zijn. Hij is sinds deze week tijdens elke training aanwezig. Het blijft jammer dat FC Groningen dit soort dingen niet zelf naar buiten brengt!

 

(Edit: De Groninger Gezinsbode schrijft: Maikel Kieftenbeld wordt nog steeds geplaagd door teenklachten, die na de midweekse wedstrijd met Jong Oranje zijn verergerd. Hij is daardoor voor zondag een twijfelgeval. Morgen na de laatste training wordt bekeken of hij kan spelen.)


Al tijdens de warming-up werden hesjes verdeeld. Meestal krijgen de basisspelers de hesjes, vandaag was het andersom, al kreeg Tim Matavz ook een hesje om er twee ongeveer even grote groepen van te maken (9 met hesje tegenover 10 zonder hesje). Er werd al snel tot een oefening overgegaan, die veel weg had van een partijtje, maar waar het er vooral om ging dat de basisspelers een aanval zouden opzetten en zo mogelijk afronden. Niet alleen getalsmatig leek deze oefening op een voortzetting van de wedstrijd tegen Willem II (10 tegen 9), ook qua wedstrijdbeeld kwam het aardig in de buurt - de hesjesdragers hadden weinig in te brengen. Alleen met de afronding wilde het niet zo vlotten, maar aangezien juist afmaker Tim Matavz bij de tegenstander was ingedeeld, was dat ook niet zo verwonderlijk. De spelvreugde droop er verder vanaf, en Pieter Huistra liep midden tussen de spelers om aanwijzingen te geven hoe hij het graag allemaal wil zien én om de boel scherp te houden. Wat een verschil met de vorige trainer!


Daarna werden de spelers opnieuw verdeeld in twee groepen voor een partijtje op een klein veld. De koppeltjes bleven hierbij intact, zoals Stenman - Tadic, Ivens - Veldmate en Hiariej - Envevoldsen. De verdeling zag er verder als volgt uit: met hesje speelden Hiariej, Metaj, Granqvist, Stenman, Enevoldsen, Tadic, Pedersen en Mamedov (gekoppeld aan Brian van Loo) tegen de niet hesjes Ivens, Veldmate, Lachman, Holla, Andersson, Bacuna, García en Matavz (gekoppeld aan Luciano). Tim Sparv kreeg een rood hesje en deed steeds met de aanvallende ploeg mee. Opvallend genoeg won de ploeg zonder hesjes met 5-1. Voor de hesjes scoorde alleen Stenman, aan de andere kant wisten Matavz, Andersson, Bacuna, Garcia en Holla het net te vinden. De uitslag geeft overigens de verhoudingen in het veldspel niet goed weer, het was namelijk een aardig gelijkopgaande partij. Het was goed om te zien dat Petter Andersson weer helemaal hersteld is. Laten we hopen dat hij zondag weer aan de wedstrijdselectie toegevoegd zal worden.

 

Morgen wordt hier nog een slotupdate geplaatst na de afsluitende training van zaterdagochtend!

 

Fotoreportage van de training van vrijdagochtend

 

Onze fotograaf kwam met een paar spandoeken aanzetten, o.a. deze voor Tom Hiariej!

 

Altijd weer een avontuur, de route van de Euroborg naar het trainingsveld

 

Voor het begin van de training trappen de Zweden alvast een balletje met elkaar

 

Nog even een aantal dingen doornemen voordat de training begint

 

Ook Ruud Hesp bemoeit zich ermee

 

Topoverleg

 

Warmlopen

 

Sprintoefening

 

De spelers zonder hesjes krijgen instructies

 

Tadic, Granqvist, Stenman en Van Loo in actie

 

Norair Mamedov

 

Veldmate en Hiariej tijdens het partijtje

 

Garcia, Tadic en Bacuna

 

Granqvist na de training in gesprek met een journalist

 

UPDATE na de training van zaterdagmorgen

 

Nederland op z'n best. Gisteren werd er getraind bij een lekker zonnetje, maar vandaag was het voor de toeschouwers kleumen geblazen met op het eind van de (korte) trainingssessie zelfs een sneeuw- en hagelbui.

 

De training begon vanochtend pas rond half 11, en drie kwartier later zat het gebeuren er alweer op. Bij binnenkomst werden supporters en spelers weer verrast met een paar mooie spandoeken. Dit keer had Eric Smit, onze fotograaf en in zijn vrije tijd "kunstenaar van het witte doek", Shkodran Metaj en Danny Holla karakteristiek afgebeeld. We zullen straks nog even foto's plaatsen van de spandoeken, die door de spelers zeer op prijs werden gesteld. Zo heeft Danny beloofd het doek boven z'n bed te zullen hangen.

 

Aanwezig vanmorgen waren 23 spelers. Van hen moest Jorrit Kunst apart trainen. Jorrit is op 31 januari jl. geblesseerd uitgevallen in een wedstrijd van Jong FC Groningen en nog niet weer hersteld. De overige 22 jongens, waaronder Maikel Kieftenbeld die zondag inzetbaar is, begonnen na het gebruikelijke warmlopen en warming up-ritueel met een tweetal rondo's, waarbij de vrolijkheidsgraad onder de spelers hoog was.

 

Al snel werd overgegaan op een grote partij van 11 tegen 11 en dit was ook alweer het laatste onderdeel van de training. De ploegen waren als volgt samengesteld:

 

Gele hesjes (basis tegen De Graafschap):

 

Matavz

Tadic - Pedersen - Enevoldsen

Sparv - Holla

Stenman - Veldmate - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

Ploeg zonder hesjes:

 

Mamedov - Andersson

Post - García - Bacuna

Femi

Metaj - Granqvist - Lachman - Hiariej

Van Loo

 

Tja, het is even wennen, een opstelling van de basis zonder Granqvist. Het leek er aan het begin van de partij op dat de spelers zelf ook moeten wennen aan de gedwongen afwezigheid van hun altijd fanatiek coachende captain, want Pieter Huistra moest er nu goed op hameren dat de organisatie en het neerzetten van de poppetjes door anderen werd overgenomen. Fredrik Stenman zal morgen de aanvoerder zijn, maar er is niemand zo vocaal aanwezig als Granqvist, die een natuurlijke leider is, dus we zijn benieuwd hoe dit uitpakt.

 

De tegenstander van de basis begonnen zoals De Graafschap ongetwijfeld ook zal beginnen: fanatiek en aanvallend. Al snel kreeg Norair Mamedov, een geweldig talent volgens mij, twee kansen, maar Luciano was alert. Aan de andere kant zetten Matavz en Pedersen een mooie combinatie op waarna de Deen net naast schoot.

 

Terwijl de reserves een veldoverwicht hadden scoorde Tim Matavz aan de andere kant met een voor hem typisch intik-doelpunt, waarbij - wie anders! - Dusan Tadic verantwoordelijk was voor de assist.

 

Meteen daarna blies referee en verzorger Henk Hagenauw voor de rust. De tweede helft werd met twee ongewijzigde ploegen gespeeld, dus geen ruil tussen een hesjesdrager en een hesjesloze - kortom, de basis morgen is wel duidelijk. Als we kijken naar de bankbezetting morgen, dan houden wij het op:

 

Van Loo, Andersson, Femi, García, Hiariej, Lachman, Metaj

 

en dit zou betekenen dat Bacuna, Mamedov (García moet hij nog vóór zich dulden in de pikorde) en Post buiten de wedstrijdselectie worden gehouden. Misschien gaat Mamedov ook wél mee naar Doetinchem om meer aanvallende wisselmogelijkheden te hebben, hij is nl. meer spits dan wie dan ook van de reserves van het eerste.

 

Terwijl het publiek nog even napraatte (en nagenoot) van Voetbal International, waarin Johan Derksen gisteren, zichtbaar glunderend, de vloer aanveegde met "het grote ajax dat geregeld een pak slaag uit de provincie krijgt" en uitsprak dat er geen groter vermaak is dan leedvermaak, zagen we een tweede helft waarin de basis steeds meer terrein herwon op de opponent (zonder ver boven de tegenstander uit te steken). Nicklas Pedersen kreeg nog een dot van een kans (assist: Tadic), maar hij kopte in de handen van Van Loo. De mooiste aanval werd tot het eind bewaard. Danny Holla zette hem prachtig op, en via Thomas Enevoldsen kreeg hij de bal terug en ging op Van Loo af. Danny werd echter teveel naar de achterlijn gedreven en kon toen niet meer scoren. De combinatie was echter heerlijk om te zien.

 

Na de training bleef Dusan Tadic nog achter op het trainingsveld, om vanuit allerlei hoeken de bal in het doel te schieten. De Serviër is inmiddels helemaal los en we zijn benieuwd wat hij zondag allemaal uit zijn trucendoos tovert! Als het maar zonder gele kaart gaat, Dusan staat nl. op scherp (net als Tim Sparv) en is een wedstrijd geschorst bij de eerstvolgende gele prent.

 

Op naar Doetinchem nu! De bussen vertrekken om - schrik niet - 12:15 uur, vier uur en een kwartier vóór aanvang van de wedstrijd dus. De Fan Tour-reizigers gaan dus zeker op tijd komen.

 

We verwachten morgen een stormachtig begin van de thuisploeg. Het is dan zaak voor FC Groningen om de organisatie goed te hebben en niet mee te gaan in het opportunisme van De Graafschap, dan gaat het helemaal goedkomen, want onze aanval is van zeldzame klasse! En laat de concurrentie vanavond en morgen maar punten verspelen, wie weet waar dit seizoen het plafond ligt voor FC Groningen, die nog altijd door de rest van het land als underdog wordt gezien. Prima, het is voldoende als we pas op de 34e speeldag de koppositie pakken

 

Foto's van de training van zaterdag 12 februari 2011

 

Spandoek voor Shkodran Metaj, die net als een Skoda wat langzaam op gang komt en als hij moet

invallen bij het warmlopen op een salsa-dansers lijkt (volgens onze fotograaf dan )

 

Danny Holla, niet vies van een speklapje, maar de wallen onder z'n ogen hadden wel wat minder gekund vond hij

 

Petter Andersson arriveert bij het trainingscomplex, goed ingepakt vanwege de kou

 

Bacuna, Luciano, Femi en García

 

Maikel Kieftenbeld, enthousiast en vrolijk als altijd

 

Jorrit Kunst moet van een blessure herstellen en traint apart

 

Twee rondo's, wie een rood hesje vasthoudt is de pineut, in dit geval o.a. Danny Post

 

Wedstrijdbeeld

 

Wedstrijdbeeld, in het midden Norair Mamedov, coming star

 

Pieter Huistra deelt in de rust zijn bevindingen met de basis

 

Tim Matavz in de aanval, Metaj, Granqvist en Lachman kunnen hem niet stoppen

 

Na afloop praten Van de Looi en Hesp met Metaj, Hiariej en Veldmate

 

Forza Grunn!

 

 

Regaeren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.