Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

242 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - Roda JC Kerkrade

Weinigen zullen het hebben meegekregen maar met ingang van dit seizoen heeft de gemeente Kerkrade bevolen dat de naam van het dorp onderdeel moet uitmaken van de clubnaam. Zou Roda dit hebben geweigerd dan zou de gemeente het toegezegde financiële oplappen van de straatarme, op honderden kilometers van Stad en Ommeland gelegen bodemloze put subiet hebben gestaakt en op slag zou VVV onze verste uitwedstrijd zijn geweest. Het liep anders - de centen werden overgemaakt, Roda heet nu Roda JC Kerkrade en bestaat nog altijd, al denkt KNVB-bobo Van Praag daar wellicht anders over.

Zaterdagavond treft de Trots van de Noorden op de club, die bijna Sporting Limburg zou hebben geheten. Op naar een versteviging van onze toch al imposante status in de Groene Hel!

 

UPDATE zaterdag 19 februari 2011:

Vlak vóór warming-up valt beslissing over inzetbaarheid van Matavz en Pedersen; Mamedov stand-by

Er circuleren allerlei indianenverhalen rond de blessures van Tim Matavz en Nicklas Pedersen. Volgens het Dagblad van het Noorden zouden Pedersen en Matavz de eerste dagen van deze week hebben ontbroken op de training, en FC Groningen kopte vrijdag ook al enigszins verwarrend met "Pedersen en Matavz trainen weer mee". De waarheid is dat Nicklas Pedersen deze hele week heeft meegetraind, en alleen op donderdag vervroegd naar de kant ging. Tim Matavz ontbrak alleen op de woensdag-training. Beiden hebben wel last van hun lies en er wordt vanavond vlak vóór de warming-up gekeken of ze inzetbaar zijn tegen Roda JC. Pieter Huistra is optimistisch en denkt dat er sowieso ééntje kan meedoen maar wellicht beide. Norair Mamedov staat op stand-by en zal bij de wedstrijdselectie worden gehaald mochten Pedersen en/of Matavz toch niet inzetbaar zijn, vanavond tegen Roda.

De FC kan vanavond alle steun gebruiken. Laat de 12e man weer beslissend zijn!

 

LAATSTE NIEUWS: Eredivisie Live: 'MATAVZ GEBLESSEERD, OOK NIET OP DE BANK'

Opstelling:

Luciano, Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman, Holla, Sparv, Enevoldsen, Andersson, Tadic, Pedersen

 

 

Al bladerend door het fraaie AH Verzamelalbum 2010-2011, waarvan er ten huize van uw verslaggever drie stuks gevuld moeten worden met elk 325 voetbalplaatjes, zagen we met afgrijzen de achternaam van Nicklas Pedersen als Pederson gespeld zien worden en Petter Andersson ontbreekt zelfs geheel. Hierin kan echter verandering komen: wij sluiten ons aan bij Wilma, die in ons deze week uit de hoge hoed getoverde Gastenboek opriep massaal op Petter te stemmen bij de actie waarbij drie extra plaatjes gecreëerd kunnen worden. Als we NU op de voetbalplaatjessite van AH massaal onze stem op Petter Andersson uitbrengen, dan kan de schande nog worden uitgewist dat Snavel-coach Frank de Boer geportretteerd gaat worden en over de ganse Nederlandse jeugd uitgestort gaat worden met alle traumatische ervaringen bij hun ouders van dien die hun zorgvuldige uitgedokterde anti-Neuzen-opvoeding in één slag jarenlang naar achteren geworpen zien worden.

 

Onze blik viel ook op Thomas Enevoldsen. Enevoldsen Jr. verdient weer alle aandacht en respect nu hij zijn roze schoeisel aan de vuilstort heeft toevertrouwd en de trainingen inmiddels op witte trappers met zwarte strepen afwerkt, en daarom hebben we enthousiast de bij Thomas in het voetbalplaatsjesalbum vermelde wetenswaardigheden tot ons genomen.

 

En wat blijkt? Thomas Enevoldsen is de zoon van Peter Enevoldsen, voormalig profvoetballer van AaB Fodbold, beter bekend als Aalborg Boldspilklub, oftewel Aalborg BK, de club waar ook zoonlief Thomas onder contract stond en tussen 2005 en 2009 in 117 officiële wedstrijden 13x scoorde. Peter bracht het tot 191 potjes voor AaB en was daarin 5x trefzeker. Borussia Mönchengladbach nam Peter Enevoldsen in 1985 over van AaB, maar een seizoen later werd LASK Linz zijn werkgever.

 

 

Inmiddels is de hiernaast afgebeelde Peter Enevoldsen, die als bijnaam Ålen droeg ("de aal"), de trainer van het Deense Thisted FC. Deze club komt uit in de 2. division Vest en speelde vorig seizoen nog een divisie hoger. Kortom, het wordt tijd dat er weer wat meer invulling wordt gegeven de aan de benaming TFC Elite, zoals Thisted FC zich volgaarne placht te noemen, zo blijkt uit de clubsite, Thomas heeft deze week het goede voorbeeld te geven door weer serieus te nemen voetbalschoenen te gaan dragen, dus wie weet is er ook nog hoop voor de trainerscarrière van Enevoldsen Sr.!

 

 

 

 

Het wordt ook echt tijd dat onze Denen weer eens positieve hoofdrollen gaan vervullen. Als we kijken naar onze vorige pot, ik doel natuurlijk op De Graafschap-uit, dan moeten we helaas constateren dat zowel Nicklas Pedersen als ook Thomas Enevoldsen eventueel aanwezige scouts niet notitieboeken vol hebben laten noteren. En dat terwijl beiden toch echt prima fases achter de rug hebben tijdens hun dienstverband met FC Groningen. Pedersen speelde met name aan het begin van dit seizoen prima op de tien-positie, waarna echter een voetblessure een streep door zijn goede vorm haalde; Enevoldsen heeft er alweer 59 wedstrijden in het heilige groen-witte shirt opzitten en wist daarin 13x te scoren, en toch - er zit meer in hem dan eruit komt. Zijn ondergrens is ook te laag, hij wisselt goede prestaties te vaak af met stukken mindere beurten. Sparta-uit (eind 2009, de beruchte 1312 actietijd-dag, drie geweldige doelpunten van de toen excellerende Deen) en Heracles-uit (de door Wiedemeijer himself in de hand gewerkte 4-3-nederlaag, met echter twee toegekende goals en één onterecht afgekeurd doelpunt van Thomas, waren formidabel, maar er staan domweg teveel wedstrijden tegenover dat er weinig tot niks lukt.

 

Vervroegde wisselbeurten zijn het gevolg, niet alleen onder Pieter Huistra maar ook onder zijn voorganger, met steevast een mokkende Enevoldsen tot gevolg.

 

 

Het is leuk te kijken naar het vorige gevecht in de Euroborg tussen FC Groningen en Roda JC. We moeten bijna een jaar terug gaan: op 21 maart 2010 vond dit spektakel plaats. Met 1-0 trokken we aan het langste eind, en symptomatisch voor veel wedstrijden van Thomas Enevoldsen was het feit dat hij in die wedstrijd in de 76e minuut naar de kant moest, en vervangen werd door zijn landgenoot, Nicklas Pedersen.

 

De opstelling van die wedstrijd was overigens, met dank aan FCG Stats, als volgt:

 

Brian van Loo, Tom Hiariej, Gibril Sankoh, Daley Blind, Fredrik Stenman, Mike Zonneveld (64' Tim Sparv), Goran Lovre (65' Koen van de Laak), Thomas Enevoldsen (76' Nicklas Pedersen), Oluwafemi Ajilore, Tim Matavz, Leandro Bacuna

 

Er kan veel veranderen in 11 maanden tijd! De basis van a.s. zaterdag zal vermoedelijk op acht plaatsen afwijken van de door dhr. Jans in elkaar geflanste ploeg. Immers, naast de vertrokken Sankoh, Blind, Zonneveld en Lovre zullen we zaterdag ook vast en zeker niet Van Loo, Hiariej, Ajilore (overigens de enige doelpuntenmaker in die wedstrijd!) en Bacuna terugzien op het veld. Het laatstgenoemde kwartet kon wel eens in z'n geheel de bank moeten gaan warmhouden.

 

 

Hoe gaan we dan wel spelen?

De training van donderdag hebben we noodgedwongen moeten laten schieten (al weten we dat Norair Mamedov gisteren wel meetrainde, uit voorzorg?), en uit de sessie van woensdagmiddag viel nog weinig op te maken voor wat betreft de strijdkracht die zaterdagavond om 20:45 uur door Pieter 'blinde' Vink wordt weggeschoten. Al ontbrak Tim Matavz toen door een lichte blessure, maar verzorger Henk Hagenauw gaf aan dat de kwetsuur voor de wedstrijd van zaterdag geen probleem betekent. We moeten daarom maar even op ons water afgaan en poneren hierbij alvast - toegegeven, ietwat prematuur - een prognose van de basis van zaterdag:

 

Matavz

Tadic - X - Enevoldsen

Sparv - Holla

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

De invulling van de Famous Mr. X zal gaan tussen Nicklas Pedersen en Petter Andersson. Als we onze vorige trainer nog steeds op de Groningse loonlijst gehad zouden hebben, dan zou de keus zonder enige twijfel op Nicklas Pedersen gevallen zijn. Dhr. Jans blonk immers niet uit in het adequaat doorvoeren van mutaties in zijn elftal en hield vaak vast aan dezelfde spelers, ongeacht de al dan niet aanwezige vorm van de dag.

 

Dit seizoen ligt dat onder Pieter Huistra echter toch wat anders en wie weet wordt Petter Andersson zaterdag een basisplaats gegund. Hij heeft immers in december vorig jaar in de thuiswedstrijd tegen Vitesse bewezen uitmuntend op de tien-positie uit de voeten te kunnen, vooral als hij vanaf het begin speelt. Daarna raakte hij geblesseerd aan zijn knie, maar deze blessure was gelukkig een lichte en hij is er weer helemaal van hersteld. Hij viel aardig in tegen De Graafschap, daar waar Pedersen juist een beroerde dag had, kortom - ik zou het wel weten: Petter zaterdag in de basis.

 

We moeten echter de training van vrijdag even afwachten om te constateren of Pieter Huistra onze welgemeende adviezen ter harte heeft genomen.

 

Roda JC anno 2011 - wat moeten we ermee?

In een vorige voorbeschouwing heb ik mij al eens - erg kort door de bocht - laatdunkend uitgelaten over de Limburgse tegenstander, die ik nog wel eens het predikaat Halve Duitsers heb opgespeld. Dit werd in de hand gewerkt door inferieure avonden en nachten, verbonden aan etmalen durende trips naar Roda, waarbij de speaker de voertaal Duits had ingevoerd, de reclameborden opriepen je over de grens bij Mediamarkt (Ich bin doch nicht blöd!) te vervoegen en nog wat verderfelijke Bitte, danke-kretologie. De behandeling aldaar door suppoosten en extern ingehuurde stewards laten we nu maar even onbesproken.

 

Nadien werd ik er vanuit Limburg echter op gewezen dat de Roda-supporters zelf paal en perk wilden stellen aan de verduitsing van hun club, en inderdaad - tijdens het laatste uitje in Kerkrade klonken er weer verstaanbare klanken uit de speakers.

 

Een zoektocht op internet wijst echter uit dat ook andere sites van een update voorzien dienen te worden. Zo lezen we op Big Soccer dat ene pablo85 wel degelijk vindt dat de fans van Roda JC ('and other border clubs') in de wandelgangen Moffen of (reserve-)Duitsers heten. Ook aan Volendam wijdt hij de nodige aandacht. Hij heeft het over Palingkoppen, maar ook over Volengram, en licht deze vondst in het Engels als volgt toe: they use a lot of coke in that village. Een zeer interessante site die echter duidelijk maakt dat een verandering van aanzien en imago niet in een poep en een scheet kan geschieden.

 

 

Waar de antipathie van de Roda-fans tegen de Duitsers opeens vandaan komt mag Joost overigens weten. Er bestaat al jaren een hechte vriendschap tussen fans van Roda JC en Alemannia Aachen. Deze verbroedering duurt inmiddels al ruim 20 jaar, en op de site van Fanproject Kerkrade 1998 staat over de ontstaansgeschiedenis het volgende: In 1989 begon de inmiddels breed uitgegroeide en gedragen vriendschap als een verbintenis tussen de harde kern van Roda JC en Alemannia Aachen, een hooliganvriendschap dus!

 

Lees het hele stuk eens door, het is echt de moeite waard, en er is niks mis met het fan zijn van Alemannia Aachen, wat gewoon een mooie club is. Al is het er sinds de overgang van het oude naar het nieuwe Tivoli niet beter op geworden, getuige de lege, gele tribunes afgelopen weekeind, in een belangrijke competitiewedstrijd in de Tweede Bundesliga nog wel.

 

Kortom, de fans van Roda hoeven hun sympathie wat mij betreft niet te verloochenen.

 

Voor komende zaterdag worden de kaartjes gratis door FC Groningen verstrekt aan Limburgse fans die de helse reis willen maken, zodat ze alleen nog het vervoer dienen te bekostigen, maar het uitvak zal bepaald niet vollopen zaterdag. Een fan van onze tegenstander verzucht op Roda JC Fans, de fansite van de Supportersvereniging West Side Ultra's (WSA): "Ik herhaal wat ik laatst ook al eens zei, Roda-fans famous for not traveling!" Daarin onderscheiden ze zich trouwens wel van hun Duitse collega's: die draaien hun hand niet om voor een paar honderd kilometer en gaan met duizenden tegelijk op pad om hun helden te supporten, elke uitwedstrijd weer.

 

Het is natuurlijk ook lachwekkend dat de bobo-kliek uit Zeist de wedstrijd heeft verplaatst van zondagmiddag naar zaterdagavond, met een aanvangstijdstip van uitgerekend 20:45 uur. Het interesseert de witte boorden-criminelen uit het Gooi werkelijk geen snars wat voetbalsupporters voor ogen hebben. Om geld en Eredivisie Live schijnt het allemaal te moeten draaien, en - om met Johan Derksen te spreken - om het geforceerd willen warmhouden van het pluche.

 

Genoeg uitgewaaierd over de rest van het land - terug noar Stad!

 

Blik op de Euroborg vanuit de DUO-nieuwbouw (foto: FCG Online)

 

Bovenstaand werkelijk prachtige panorama hebben de geluksvogels die hun werkzaamheden binnekort hoog in de nieuwbouw van de Dienst Uitvoering Onderwijs (zeg maar de voormalige Informatie Beheer Groep), aan de voet van de Helperzoom, mogen verrichten. En ook aan de beklagenswaardigen die door enige mate van hoogtevrees worden gekweld wordt gedacht. Immers, hier lezen we het volgende, onder de kop "Groningen helpt ambtenaar met hoogtevrees": "De tweeduizend medewerkers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen, die binnenkort verhuizen naar een kantoorpand van 24 verdiepingen, krijgen een cursus aangeboden om te leren omgaan met hoogtevrees en angst voor liften. De ambtenaren van de vroegere IB-groep zitten nu nog in een gebouw dat ‘slechts’ veertien verdiepingen telt. In het nieuwe gebouw, dat in maart wordt betrokken, zijn de eerste acht verdiepingen gereserveerd voor de Belastingdienst. ´Alle medewerkers van de DUO komen dus sowieso op grote hoogte te werken en ontkomen daarmee niet aan de lift, liet een woordvoerster van de DUO woensdag weten. Meerdere personeelsleden die last hebben van angst voor liften en grote hoogtes hebben zich afgelopen tijd bij de bedrijfsarts gemeld. Daarop is besloten alle medewerkers een speciale cursus aan te bieden. Momenteel wordt door de managers van de verschillende afdelingen geïnventariseerd voor wie de cursus een uitkomst zou kunnen zijn."

 

Weliswaar zijn er al kamervragen gesteld over deze bijzondere besteding van belastinggeld, maar die zouden vermoedelijk ook zijn gesteld als besloten zou zijn om, na ampel beraad, de bovenste helft van de torens maar weer te slopen omdat niemand er wil werken. Met een paar cursussen is het Rijk vermoedelijk toch net even goedkoper uit.

 

Goed te zien is hoe de Euroborg er van boven uitziet. Het blijft een indrukwekkend bouwsel, dat er echter exceptioneel aantrekkelijker zou bijliggen als de heilige kleur GROEN iets dominanter naar voren zou komen. Want zeg nou zelf, is er iets mooiers dan dit? Doodzonde dat dit tot op heden een eenmalig experiment is geweest. De Euroborg werd op vrijdagavond 6 november 2009 groen verlicht rond de wedstrijd tegen Heracles:

 

 

Het is maar goed dat niet overal zichtbaar is hoe de grasmat van de Euroborg er momenteel bijligt. Dan zouden we immers wat sterker de wenkbrauwen gaan fronsen. Onderstaande plaatjes hebben we vanmorgen geschoten en het moge duidelijk zijn dat de grasmat aan de Boumaboulevard ogenschijnlijk veel weg heeft van een mengeling van de Franse knollentuin uit Lille en de verijste piste in Kazan:


 

Maar als we een jaartje teruggaan, dan was de kleur groen zelfs binnenin het stadion rond deze tijd op het veld geenszins zichtbaar. Doordat de FC noodgedwongen in de Euroborg moest trainen vanwege onbespeelbaarheid van het TCN trainingsveld had de grasmat in de Euroborg steeds meer weg van een dorre toendra, met uiteindelijk een noodzakelijke vervanging van wijlen de graszoden tot gevolg.

 

Het is niet anders, hiermee moeten we het doen zaterdag. Het zal een pittige wedstrijd worden, want Roda JC is een geduchte concurrent van ons als het gaat om rechtstreekse plaatsing voor Europees boetbal (lees: plaats 3 of 4). Het gat is nu acht punten tussen Grunn en Roda, als we daar 11 van weten te maken dan zijn ze gezien. Het woord landstitel nemen we na het verlies van twee punten in Doetinchem maar even niet in de mond; dit zullen ook de techneuten achter de Euro Club Index hebben gedacht. Na verwerking van de afgelopen speelronde denken de modellerende heren en dames dat er voorlopig drie titelaspiranten over zijn: Twente (met kans 46,8%), PSV (45,3%) en ajax (7,9%), zo valt hier te lezen. Maar ach, wij spelen een thuiswedstrijd, en onze fabelachtige prestaties in de Groene Kathedraal zijn ons wel bekend maar de Index-fanaten wellicht iets minder, dus wie weet ziet de prognose er volgende week weer geheel anders uit. Wij blijven dit volgen!

 

Met de constatering dat Roda morgen de in Vitesse vanwege zijn Nederlandse nationaliteit achteloos aan de kant geschoven Wiljan Pluim moet missen (het talent is afgelopen maandag in een wedstrijd van Jong Roda JC geblesseerd uitgevallen) en ook geen beroep kan doen op Laurent Delorge en wellicht óók niet op Arnaud Sutchuin sluiten we dit proza voorlopig af. Over een half uurtje begint de afsluitende training op het nog wat bevroren TCN trainingsveld; wij zullen deze voorbeschouwing dan aanvullen met een update. Wie zullen er morgen spelen? Wie gaan proberen Roda aan gort te spelen? Kijk hier vanmiddag maar eventjes weer!

 

En passant zal vanmiddag ook Matiás Jones worden gepresenteerd; ook hieraan zullen we de nodige aandacht besteden. Kortom, er valt weer genoeg te beleven op FCG Online vandaag

 

Wanneer juicht Matías voor 't eerst

in het groen-wit van de FC?

 

UPDATE na de training van vrijdagmorgen:

 

Tim Matavz kwam vanmorgen niet gezamenlijk met de rest van de groep bij de Euroborg aan, en hij was ook de laatste van de spelers die het veld betrad. Wij nemen aan dat hij voor de training mogelijk nog een speciale behandeling voor zijn gekwetste heup heeft gekregen (edit: op de website van de FC wordt gesproken over een liesblessure). Zelf gaf hij aan nog niet zeker te weten of hij morgen tijdens de wedstrijd tegen Roda JC wel in actie kan komen. In de beslissing of hij wel of niet zal spelen wordt vermoedelijk ook meegenomen hoe Tim de training van vandaag heeft doorstaan. Nog even afwachten dus. Aangezien Pieter Huistra vandaag op de training niet op een variant zonder Tim Matavz heeft getraind, hebben wij het vermoeden dat Huistra ervan uitgaat dat Tim morgen gewoon kan spelen. Nicklas Pedersen, die de training gisteren nog voortijdig moest verlaten, kon vandaag weer meetrainen en krijgt, zo leek het althans op de training, van Pieter Huistra ondanks zijn tegenvallende optreden in Doetinchem wel weer een basisplaats.

Het was extreem koud vanmorgen bij het TCN Trainingsveld. De spelers waren dan ook goed ingepakt, wat ertoe leidde dat we soms wel drie keer moesten kijken voordat we een speler konden identificeren. Uiteindelijk is dat wel gelukt en konden we concluderen dat alleen Koen van de Laak en Gonzalo Garcia vanmorgen niet aanwezig waren. Garcia blijkt nog steeds last de hebben van zijn spierklachten die hem sinds maandag na de wedstrijd van de beloften teisteren. Hier stond de aanwezigheid van Mamedov, Post en Menting tegenover.

Na het warmlopen werd de groep in twee groepjes onderverdeeld voor een rondo. De eerste groep bestond uit de basisspelers en Petter Andersson, de tweede groep uit de reserves en beloften. Na de rondo werd gelijk overgegaan tot een partijspel, waarin de gele hesjes normaal gesproken voor de basisspelers van de aankomende wedstrijd zijn. We gaan er dan ook vanuit dat FC Groningen morgen met de volgende elf spelers aan de aftrap zal staan:

 

Matavz
Tadic - Pedersen - Enevoldsen
Sparv - Holla
Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld
Luciano

 

Eerlijk is eerlijk, wij hadden liever Petter Andersson op de nummer 10 positie gezien, maar Huistra denkt hier kennelijk anders over. Onduidelijk is voor welke opstelling Huistra zal kiezen indien Matavz morgen toch niet inzetbaar blijkt te zijn. Mogelijk schuift Pedersen in dat geval door naar de spitsenpositie en krijgt Andersson alsnog een basisplek.

Over het partijspel kunnen we verder kort zijn.
De tegenstander werd gevormd door Van Loo, Post, Lachman, Veldmate, Metaj, Femi, Bacuna, Hiariej, Menting, Andersson en Mamedov als diepe spits. Aan het einde stond er een 0-0 stand op het virtuele scorebord. Beide ploegen konden nauwelijks gevaarlijk worden. De reserves hadden, zeker in de eerste helft, het betere van het spel. Bij de basisploeg werden veel te veel slordige fouten in de passing gemaakt. In de rust van het partijtje kregen de spelers instructies van Huistra wat er allemaal beter moest, en Granqvist deed er vervolgens nog een schepje bovenop door nog een aantal spelers erop te wijzen dat hij meer inzet van hun verwachtte. De tweede helft was dan ook iets beter. Het dichtst bij een treffer waren nog Mamedov met een schot dat knap door Luciano kon worden gekeerd, en Enevoldsen die na een snelle uitbraak uithaalde en zijn schot door een goede reflex van Van Loo naast zag gaan. Laten we het vooralsnog toch maar houden op "slechte generale is een goede uitvoering". Na een uur was de training alweer afgelopen en konden de spelers de warme kleedkamer opzoeken. Voor morgen alvast het advies aan iedereen om zich vooral warm te kleden!

 

Fotoreportage van Eric Smit:

 

De spelers komen aangelopen

 

Mamedov loopt voorop

 

Ook Petter Andersson en Tim Sparv zijn er bij

 

Rondje warmlopen

 

Rondo

 

De hesjes zijn vermoedelijk voor de basisspelers

 

Uit het partijtje

 

Nog een keer het partijtje

 

De trainers babbelen even na...

 

... terwijl de selectie uitloopt

 

Granqvist en Pedersen verlaten de training

 

Petter Andersson zoals we hem kennen

 

Ook Femi vertrekt terwijl Stenman instructies krijgt van persvoorlichter Van Elsacker

 

Ook familie van Granqvist was vandaag aanwezig op de training

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.