Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

179 gasten online

Voorbeschouwing Feyenoord - FC Groningen

Europees gezien mag het duel volgens de UEFA Team Ranking 2011 een onbeduidende aangelegenheid tussen de nummers 109 (Feyenoord) en 135 (FC Groningen) zijn, nationaal gezien is het nog altijd de trotse nummer vier van de Eredivisie die op bezoek gaat in De Kuip, één van de mooiste uitwedstrijden voor FC-supporters in één van de mooiste stadions van Nederland. Voor de Trots van het Noorden bovendien een zeer belangrijk duel in de jacht naar zowel eerherstel na twee mindere resultaten als rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal. Met het mes tussen de tanden naar Rotterdam!

 

Kijk voor een update na de training van vrijdagochtend - met een hoopvolle constatering over Tim Matavz - onderaan de voorbeschouwing!

 

We zouden bijna positief beginnen over de toch sympathieke arbeidersclub uit Rotjeknor die zowel op het veld als ook op de tribune de begrippen bloed, zweet en tranen een warm hart toedraagt, maar sinds vandaag zullen ook de facetten Roddel en Achterklap en List en Bedrog onlosmakelijk aan Rotterdam Zuid zijn verbonden nu de zieltogende nummer 15 van de Eredivisie bekend heeft gemaakt komend seizoen in zee te zullen gaan met beroepsoplichter Martin van Geel. Het onbetrouwbare stuk vreten is bij elke club die hij op slinkse wijze verlaat persona non grata en voelt zich nimmer gehinderd door welke eerder aangegane verbintenis dan ook. Neem zijn periode als technisch directeur bij AZ. De man schroomde niet bij elke gelegenheid met afgrijzen te verkondigen nooit, maar dan ook nooit de overstap naar de aartsvijand uit Amsterdam te zullen maken, maar toen de neuzen in 2005 met de geldbuidel rammelden was Van Geel er als de kippen bij om zijn stinkende biezen te pakken. Loyaliteit aan zijn fans en aan zijn eigen woord zijn het egocentrische sujet vreemd en dus was de valse vogel snel gevlogen. De supporters van AZ bleven razend achter en Dirk Scheringa, toenmalige AZ-voorzitter, reageerde passend door Van Geel een stadionverbod voor het leven op te leggen. Natuurlijk strookte dit niet met het boter op het hoofd-karakter van de mafiose KNVB, en Henk Kesler himself herriep de ban. Deze actie had echter ook gerust achterwege gelaten kunnen worden, want Van Geel verbrandt traditioneel alle schepen die hij verlaat en was, stadionverbod of niet, sowieso niet van zins ooit nog een stap in Alkmaar te zetten.

 

In Amsterdam zette Van Geel de wanhoop zaaiende traditie voort die hij bij zijn overgang van Willem II naar AZ in het leven had geroepen en die erop neerkomt dat er zoveel mogelijk spelers aan zijn hand moeten overlopen. Zo was El Hamdaoui er als de kippen bij om net als Van Geel de overstap van Willem II naar AZ te maken en Kenneth Perez was zeer genegen om van Geel te begeleiden naar Amsterdam.

 

Ook in de hoofdstad maakte Van Geel er een grote puinhoop van. Hij kon niet door één deur met allerlei trainers (Blind, Ten Cate), maar wel met de volstrekt incapabele advocaat John Jaakke, en trok allerlei inferieure spelers aan die hetzij helemaal niet gescout waren, of juist in zwaar negatieve zin bij de scouts waren opgevallen en door dezen waren afgeschreven. Na een paar chaotische jaren vertrok van Geel alweer, liet een ongeorganiseerde bende achter en zocht zijn heil bij Roda JC. Waar Van Geel komt, daar verdwijnen de trainers, en dus was het snel gedaan met de carrière van Raymond Atteveld in Kerkrade. Door een naar omkoping riekend resultaat in De Kuip en later in het Cambuurstadion degradeerde Roda JC als door een wonder niet naar de Jupiler League, en de ploeg doet het momenteel zelfs niet onaardig, maar Van Geel vindt het niet nodig zijn tot medio 2012 lopende contract in Kerkrade uit te dienen en maakt vandaag bekend per 1 juli a.s. Leo Beenhakker te zullen opvolgen als TD bij Feyenoord. Overeenstemming over ontbinding van zijn contract bij Roda is er geenszins, maar contracten, beloftes, erewoorden en andere voor anderen erenswaardige principes komen in het woordenboek van nota bene mijn naamgenoot niet voor, dus niets staat een krabbel van Van geel bij Feyenoord in de weg. Mario Been kan zich beter vandaag nog oriënteren op een nieuwe werkgever. Het verval dat al is ingezet met de wanvertoning rond de aftocht van Leo Beenhakker krijgt met de aanstelling van beroepshuichelaar Van Geel een nieuwe dimensie. De Kuip heeft beter verdiend.

 

Ik ben altijd graag naar De Kuip gekomen. Het in 1937 geopende bolwerk trilde weliswaar met name op zijn grondvesten tijdens popconcerten van U2, waarbij de tribunes onder Sunday Bloody Sunday werkelijk met het publiek meedeinden, maar ook bij uitwedstrijden van FC Groningen in de prachtige thuishaven van de nog altijd nummer één van Rotterdam valt steevast wat te beleven. Zo reisde ik met honderden en nog eens honderden andere groen-witte helden op 8 april 2007, een kleine vier jaar geleden dus, naar Feyenoord waar op de komst van zoveel fans oet Grunn (1.350!!) niet was gerekend (omdat de FC had gezegd dat er niet zoveel fans zouden meereizen...) en we werden dan ook over twee vakken verdeeld, ver van elkaar gescheiden, wat ons er echter niet van weerhield bij elk doelpunt van FC Groningen, in de rust en na afloop naar elkaar te zwaaien en te juichen. Beide uitvakken beleefden dan ook een legendarische middag, want na afloop van de opzienbarende pot stond er maar liefst een uitslag van 0-4 op de borden. Ons uitvak, met o.a. bugel-en trompetvirtuoos Henk de Haan in de gelederen, ging net zo uit z'n dak als het andere uitvak dat achter het doel tekeer ging, en na nota bene een 0-0 ruststand zorgden Goran Lovre en Koen van de Laak met ieder twee doelpunten voor een geweldige middag. Met dank aan FCG Stats noemen we graag nog even de helden van die dag:

 

Brian van Loo, Ondrej Svejdik, Gibril Sankoh, Arnold Kruiswijk, Antoine van der Linden, Rasmus Lindgren, Martijn Meerdink (74' Donovan Slijngaard), Evgeniy Levchenko, Goran Lovre, Luis Suárez (86' Bruno Silva), Erik Nevland (58' Koen van de Laak) 

Doelpunten: Goran Lovre (50', 64'), Koen van de Laak (59', 70')

 

Feyenoord - FC Groningen van 8 april 2007 - links Henk de Haan, rechts één van de twee uitpuilende uitvakken

(foto's: Trots van het Noorden)

 

De zege was een passend vervolg op de goede resultaten die sinds 2004 met grote regelmaat van de klok in De Kuip worden geboekt door FC Groningen. Genoemd jaar was weergaloos met overwinningen van 1-2 op zowel 2 mei 2004 als op 21 november 2004. De zege van 2 mei 2004 was ronduit legendarisch. Na een 1-0 achterstand zorgde niemand minder dan boegbeeld en held Martin Drent met twee sublieme doelpunten voor een na de rode kaart voor Melchior Schoenmakers niet meer voor mogelijk gehouden overwinning, en een half jaartje later speelde bij ons ene Erik Nevland en de Viking was die dag twee maal trefzeker voor ons aller FC, waarvan éénmaal met zijn klokkenspel, wat overigens het nadien produceren van een paar kleine Nevlandjes gelukkig voor hem en zijn eega niet in de weg heeft gestaan.

 

 

Vóór 2004 namen we welgeteld nul maal de volle twee of drie punten mee uit het Rotterdamse, met als absoluut dieptepunt het kluchtige fiasco van de veelbesproken en zwartomrande 24e november van het mindere jaar 1973. We kwamen, keken om ons heen, telden de grassprieten en vertrokken weer, nul punten, nul doelpunten vóór en zeven tegen rijker. Het volgende elftal gaat de boeken in als de veroorzakers van één van de grootste groen-witte zeperds ooit:

 

Jan Nordström, Peter Eimers, Jan Schipper, Bjarne Jensen, Henk Oosterwold, Hugo Hovenkamp, Sip Bloemberg, Reini Timmermans, Jaap Bos, Ab Gritter, Bert Oldenburger

 

Overigens was Henk de Haan, hierboven al even genoemd, op 4 oktober 2007 één van de ca. 2.000 uitzinnige fans die van de partij waren in het uitvak van Stadio Artemio Franchi, en natuurlijk heb ik het dan over de goddelijke trip naar Fiorentina. Klik hier voor een werkelijk kippenvel bezorgende opname van good old Henk de Haan.

 

 

Henk de Haan, die tussen 1982 en 1984 in totaal 25 maal het heilige groen-witte shirt van FC Groningen droeg, en zijn laatste wedstrijd bij de Trots van het Noorden op 2 november 1983 speelde, in het Italiaanse Bari waar de FC met 5-1 ten onder ging tegen Inter Milan

 

 

 

 

Terug naar nu!

Is er een betere brug denkbaar dan het noemen van het zo felbegeerde Europees Voetbal? Ik dacht het niet! We staan alweer te lang droog als het gaat om het boeken van Europese tripjes, en als er ooit een kans was om zonder play-offs een Europees ticket veilig te stellen, dan is het dit seizoen. Zeker een derde plek maar vermoedelijk ook een vierde plaats geven recht op het zonder play off-toetje inschrijven voor Europees voetbal, en ook al zit er wat zand in de FC-radertjes - we moeten niet vergeten dat we ondanks het verlies van twee punten tegen Doetinchem en drie tegen Roda nog altijd op een keurige vierde plaats staan, en voorafgaande aan dit seizoen zal niemand, maar dan ook niemand dit voor mogelijk hebben gehouden. Afgelopen koude zaterdagavond werden echter wel een paar tekortkomingen blootgelegd door de Limburgers uit Kerkrade. Als middenvelders het op een lopen zetten, dan heeft het duo Tim Sparv - Danny Holla vaak geen passend antwoord. Dit zal de reden zijn geweest om aan het begin van dit seizoen de in vergelijking met Danny Holla snellere en wendbaardere Tom Hiariej naast de balvaste, rust brengende Fin Tim Sparv te posteren. Sparv en Hiariej vulden elkaar prachtig aan en het verdedigende deel van het middenveld stond als een huis. Holla herstelde echter van een beenbreuk, en Hiariej raakte juist geblesseerd en heeft ook na zijn terugkeer nooit meer de vorm van het begin van dit seizoen teruggevonden, en Pieter Huistra geeft de laatste tijd de voorkeur aan Danny Holla boven Tom Hiariej. Omdat Holla echter niet in grootse vorm steekt betekent dit dat er veel meer vijandelijke aanvallen op de achterste linie van FC Groningen afkomen, en dit heeft geleid tot meer werk voor Luciano, meer werk voor de verdedigers en meer tegendoelpunten. Persoonlijk hoop ik dat Hiariej snel weer een kans krijgt als controlerende middenvelder, want zijn samenspel met Tim Sparv is mij eerder dit seizoen heel goed bevallen. Echter - ik denk niet dat Tom die kans zondag al krijgt.

 

Duidelijk was helaas ook dat het wel of niet van de partij zijn van Tim Matavz een slok op een borrel scheelt. Het in de spits zetten van Nicklas Pedersen, die beter rendeert als nummer tien dan als diepe spits, gaat ten koste van de efficiëntie: Matavz heeft domweg veel minder kansen nodig om te scoren dan welke andere aanvallend ingestelde speler van FC Groningen ook.

 

 

We moeten niet uitsluiten dat ook de wedstrijd tegen Feyenoord nog te vroeg komt voor Tim Matavz. Na het aanschouwen van de zeperd tegen Roda maakte de gedachte aan een opnieuw ontbreken van de jonge Sloveen me nog pessimistisch voor wat betreft het haalbare resultaat in De Kuip, maar na het aanschouwen van de training van afgelopen woensdag (zie trainingsverslag) denk ik dat we ook zonder Matavz een zeer goede kans maken in Rotterdam. Immers, in vergelijking met de pot tegen Roda zag ik een in bloedvorm stekende Gonzalo García, een prima lopende tandem Stenman-Tadic en ook een goed op dreef zijnde en scorende Thomas Enevoldsen. We hebben zaterdag allemaal kunnen zien dat Tadic met een Stenman achter zich vele malen beter uit de verf komt dan een Tadic die met Shkodran Metaj een koppeltje vormt. Niks ten nadele van Sko hoor, hij viel tegen Roda (overigens net als Leandro Bacuna) goed in, maar het duo Stenman-Tadic voelt elkaar nu eenmaal formidabel en intuïtief aan en wordt niet voor niks door vriend en vijand de beste linkerkant van de Eredivisie genoemd.

 

 

Kortom, een mogelijke absentie van Tim Matavz moet zondag wel degelijk zijn op te vangen. Toegegeven, er zijn een paar Rotterdammers die het verschil kunnen maken. Met name de heren Vlaar, Biseswar en de als een knipmes buigende ロイ宮地, Miyachi dus, hebben afgelopen weekeinde bepaald een goede indruk gemaakt in de kampfbetonte ontmoeting bij ADO Den Haag. Stenman en Kieftenbeld (mits hersteld van zijn blessure!) gaan dus ongetwijfeld hun handen meer dan vol krijgen aan de links en rechts opdoemende aanvallers. Echter, we moeten Feyenoord anno 2011 niet groter maken dan het is. Nog niet zo lang geleden ging De Graafschap er met de volle buit vandoor, en Heracles, buiten het eigen stadion nog veel slechter presterend dan FC Groningen, was in Rotterdam bij vlagen de betere ploeg. Eén uitsluitend een vaag Japans dialect sprekende Miyachi kan toch niet de ommekeer brengen zou je zeggen. Of zal de bekendmaking van de aanstaande aanstelling van Martin van Geel van Feyenoord per direct een winnende vechtmachine maken? Ik betwijfel het. Wat mij betreft kan Feyenoord en zijn legioen zich beter vasthouden aan onderstaand devies om er weer bovenop te komen:

 

Dé remedie lijkt me zondag het brutaal de aanval zoeken, niet verzanden in het hanteren van de lange bal en voortborduren op de training van woensdag. Snel, direct spel, altijd in beweging zijn, ook zonder de bal, en in de persoon van García een onberekenbare, moeilijk te verdedigen extra schakel hebben die het verschil kan maken.

 

Luciano, García en Holla - als zij zondag goed presteren, dan nemen we drie punten mee uit De Kuip

 

Nog wat geneuzel over de scheidsrechter van dienst

Zondag hebben we de twijfelachtige eer om ons met Bas Nijhuis, de zonnebank aanbiddende Tukker, geconfronteerd te zien. Twee maal eerder dit seizoen floot het heerschap ons, en na afloop van beide door hem gefloten potten stond er een uitslag van 2-2 op het scorebord. Het verschil in gevoel na afloop kon echter niet groter zijn tussen beide wedstrijden. Zagen we het gelijke spel tegen de snavels uit de hoofdstad nog als een gewonnen punt (niet vanwege het vertoonde spel, we waren immers beter dan ajax, maar wel omdat we met 0-2 achter kwamen te staan en pas in de slotfase langszij kwamen, in een euforische en uit z'n dak gaande Euroborg), de 2-2 in de uitwedstrijd bij het nietige Excelsior kan na een 0-2 voorsprong en een door Nijhuis verneukte pot (men denke aan het lachwekkend wegzenden van Veldmate naar de zijlijn om z'n schoeisel in orde te brengen) niet anders dan als nederlaag worden gezien. Gevoegd bij het wekelijks door Nijhuis stapelen van blunder op blunder en we sluiten de beschouwing over deze knaap maar liever af om geen smoak van n old wief tussen tonen aan het slot van deze voorbeschouwing in de bek te hebben.

 

Mensen, zondag moet het gebeuren. Een nederlaag zal onze positie op de ranglijst toch wat penibel maken, er zijn immers meer aasgieren die niet vies zijn van rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal. Zeges bij Feyenoord en aansluitend in de eigen Groene Hel tegen Heracles zal onze positie op de ranglijst verstevigen en een herhaling van het gevoel van Fiorentina-uit weer een stukje dichterbij brengen!

 

 

Morgen, vrijdag, wordt er weer lekker getraind, en weten we al iets meer hoe het staat met het herstel van Tim Matavz, en zaterdagmiddag wordt er nogmaals een trainingssessie georganiseerd en dan weten we de vermoedelijke opstelling zo'n beetje wel. FCG Online zal er bij zijn en dit stuk op deze plaats updaten. Ik zou zeggen, tot morgen!

 

Training vrijdagochtend 25 februari 2011

Op een druk bezocht TCN trainingsveld werd vanochtend de voorlaatste training in de aanloop naar de belangrijke uitwedstrijd bij Feyenoord afgewerkt. Op de geblesseerde Femi en Koen van de Laak na was iedereen aanwezig, zelfs Petter Andersson trainde weer mee, en niet de gehele training apart - zoals Hilal Ben Moussa en Jorrit Kunst wel deden - maar deed een groot deel van het gebeuren gewoon met de groep mee! Dit gold ook voor de dinsdag en woensdag nog afwezige Maikel Kieftenbeld, en ook Tim Matavz trainde naar hartelust mee.

 

Na de warning-up en wat sprintwerk werd de groep in tweeën gesplitst. Het was een verdeling in vermoedelijke basis, aangevuld met Petter (goed voor z'n zelfvertrouwen!), en niet-basis. De samenstelling was als volgt:

 

Groep 1 (basis+Petter Andersson):

Andersson, Enevoldsen, Granqvist, Holla, Ivens, Kieftenbeld, Matavz, Pedersen, Sparv, Stenman, Tadic

 

Groep 2 (rest):

Bacuna, Van Dijk, García, Hiariej, Keurntjes, Lachman, Mamedov, Metaj, Post, Veldmate

 

Terwijl groep 2 een rondo afwerkte, werd groep 1 ook weer opgedeeld. Geen hesje droegen Andersson, Enevoldsen, Matavz, Pedersen en Tadic (het aanvallende gedeelte van de ploeg). Dit vijftal moest aanvallen opzetten en proberen af te ronden (nog zonder keepers want die werden apart getraind), en de overigen (Granqvist, Holla, Ivens, Kieftenbeld en Sparv), die een hesje droegen, moesten dit zien te voorkomen.

 

Afgesloten werd de training met een grote partij van groep 1 (zonder Petter) tegen groep 2, waarbij Luciano zich bij groep 1 vervoegde en Brian van Loo bij groep 2. Petter Andersson ging toen naar fysiotherapeut Eppinga, die toen klaar was met de heren Ben Moussa en Kunst, en Eppinga ging toen nog even apart met Petter Andersson aan de slag. Een supporter vroeg, toen Andersson een poosje later vertrok, of het goed met hem ging, ook in z'n hoofd, en de Zweed antwoordde gedecideerd met "ja!".

 

De wedstrijd bestond uit drie delen, maar er werd niet gewisseld. We kregen dus helaas niet de variant van een García i.p.v. Pedersen op tien te zien. Maar goed, Matavz speelde in alle delen lekker als diepe spits, en hij was ook verantwoordelijk voor het enige doelpunt. Dus in vergelijking met zaterdag is er al veel gewonnen: Matavz en Stenman zijn gewoon weer inzetbaar. Tof!

 

Afgaande op de gehouden partij wordt dit zondag de opstelling van FC Groningen (maar: morgenmiddag wordt er ook nog een training afgewerkt, dus we houden nog een slag om de arm!)

 

Matavz

Tadic - Pedersen - Enevoldsen

Sparv - Holla

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

Overigens wordt dit volgens FR-Fanatic de vermoedelijke opstelling van de Rotterdammers:

 

Erwin Mulder, Gill Swerts, Stefan de Vrij, Ron Vlaar, Tim de Cler, Kelvin Leerdam, Marcel Meeuwis, Georginio Wijnaldum, Diego Biseswar, Luc Castaignos, Ryo (voetbalnaam van de Japanner)

 

Nog een paar foto's van de training van vrijdagochtend:

 

Beeld uit de grote partij

 

Tim Matavz deel handtekeningen uit aan jeugdige fans

 

Petter Andersson en fysiotherapeut Peter Eppinga

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.