Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

136 gasten online

Voorbeschouwing NAC Breda - FC Groningen

Vermoedelijk voor het laatst zal de Trots van het Noorden zaterdagavond zijn opwachting maken in het Rat Verlegh Stadion, waar - als we het doemscenario in BN De Stem mogen geloven - binnenkort bulldozers vrij baan hebben en projectontwikkelaars zich mogen verheugen op het rendabel maken van een braakliggend terrein. NAC Breda plukt nl. de vruchten van het beleid om de tering zo ver mogelijk van de nering te zetten en is hard op weg naar een tragisch en roemloos einde. Het is niet de vraag òf, maar wanneer de Noad (Nooit Opgeven Altijd Doorzetten) Advendo (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning) Combinatie in de voetsporen zal treden van SC Amersfoort (1973-1982) en Gerdo Hazelhekke's FC Wageningen (1911-1992). Hopelijk wordt de club pas over een paar maanden de nek omgedraaid, zodat de FC in elk geval niet zes punten wordt ontnomen. Zaterdag gaan wij nl. overtuigend winnen in Breda, zoals we de punten in de heenwedstrijd ook al in de tas staken!

 

Femi in de basis? Kijk voor een update na de training van vrijdag onderaan de voorbeschouwing!

 

 

Tja het kon natuurlijk niet uitblijven. Wie op een omzet van € 14 miljoen een tekort weet te boeken van een miljoentje of 7, die kan niet meer van creatief boekhouden worden beschuldigd maar van het het moedwillig, vermomd als Sinterklaas, naar de kloten helpen van een club. BN De Stem drukt zich netjes uit: de door de club tijdens de nieuwsjaarsreceptie geslaakte bewoordingen, amper drie maanden geleden, die erop neerkwamen dat "de acute problemen zijn afgewend, de financiële sanering na een half jaar ombuigingen ver is gevorderd en dat we op weg naar een volledig gezonde exploitatie nu op twee derde zijn" getuigt van een "amateuristisch positivisme". Nadien zijn er zóveel lijken uit de vermoedelijk van Libische makelij zijnde kasten gerold dat "de club op het randje van de afgrond balanceert en dat alleen welwillende financiers de club van een direct faillissement kunnen redden." Morgen, vrijdag, zal een spannende dag worden: directeur Ed Busselaar ontvouwt dan zijn niet te versmaden saneringsplan.

 

Natuurlijk haast de club zich om op de clubsite snel en geforceerd naar buiten te brengen dat het stuk in de krant wemelt van de onjuistheden, maar de ietwat onhandige toevoeging dat er met financiers gesproken gaat worden en met het personeel doet niet vermoeden dat er niets aan de hand is.

 

Sportief gezien is een opdoeken van de club, waar de over de gehele wereld intens gehate en mede schuldig aan het faillissement zijnde heer Lurling zijn overbetaalde honorarium vangt, voor FC Groningen bepaald een zegen. De combinatie van een historisch gezien bedroevend winstpercentage in uitwedstrijden (6 zeges in 26 uitwedstrijden, ofwel een schamele 23,08%) met een historisch verre auto- of busreis doet ons snakken naar een degradatie van de club met één of meerdere divisies tegelijk. In het ergste geval komt MVV ervoor in de plaats, dat in een onheilspellende plaats speelt dat wedijvert met Kerkrade om de titel van Meest Mensonterende Uitwedstrijd Aller Tijden, maar met een beetje geluk vliegen eveneens in de door onverstaanbare lieden bevolkte regio gezetelde clubs als VVV-Venlo en Willem II uit de eredivisie, en dan kunnen we toch wel degelijk spreken van een gunstige uitkomst van deze competitie. Als voor genoemde clubs ook nog verenigingen als Veendam, Cambuur en Zwolle de weg omhoog weten te vinden, dan kunnen we ons geluk al helemaal niet op en prijzen ons gelukkig met op jaarbasis enkele dagen gewonnen reistijd.

 

Maar laten we niet te vroeg juichen. Er zal wel weer wat gemeenschapsgeld in de bodemloze put worden gesluisd (leuk voor in Breda woonachtige Tilburgers, die met hun gemeentebelasting de aartsvijand van Willem II gefinancierd zien worden ) Vooralsnog moeten we zaterdag dus gewoon naar Breda en met in het achterhoofd het feit dat we aan een reeks bezig zijn die maar zelden vertoond is in de historie van FC Groningen (de vier nederlagen op rij hebben de FC omhoog laten schieten op de ranglijst van grootste aantal nederlagen-op-rijen we kunnen ons slechts drie nóg beroerdere reeksen heugen, maar deze zullen we er eens gedetailleerd bij pakken mocht de teller na NAC-uit op vijf achtereenvolgende zeperds staan) doet ons een bescheiden pas op de plaats maken.

 

Spelers FC Groningen juichen na de 0-3 zege bij NAC op 13-03-2010

(doelpunten: Femi (2x) en Koen van de Laak)

(foto: Trots van het Noorden)

 

De statistieken van de laatste acht door ons in Breda gespeelde eredivisiepotten zijn wél hoopgevend. Immers, in die acht wedstrijden trokken we zegge en schrijve één maal aan het kortste eind, als we FCG Stats mogen geloven, en dat doen we altijd blindelings. Deze ene schamele verliespartij (we hebben het over de 1-0 van 1 november 2008) wijten we echter volledig aan het feit dat er toen werkelijk een thuisfluiter door het geteisem uit Zeist naar Breda was gestuurd: immers, niemand minder dan de jammerlijke Belg Gumienny hanteerde toen op hopeloze wijze de fluit, en België en Breda is immers één pot nat.

 

In de overige zeven wedstrijden boekten we vier gelijke spelen en drie zeges, en die overwinningen logen er niet om: de cijfers van 0-3 (2010 en 2007) en 1-4 (2005) lieten aan duidelijkheid natuurlijk niets te wensen over. Dit geldt natuurlijk in extremis voor de heilige 0-4 overwinning van 25 april 1982. Onder de bezielende leiding van wijlen Ignace van Swieten liet FC Groningen niets heel van z'n beklagenswaardige tegenstander en dankzij doelpunten van Herman Dijkstra, Peter Houtman (2x) en Jan van Dijk werd dit een bijzonder productieve dag. FCG Stats weet de opstelling nog, die we volgaarne presenteren:

 

Johan Tukker, Ronald Steenge, Karel Hiddink, Otto Halmingh, Hans Boer, Jan van Dijk, Ronald Koeman (Henk Veldmate), Theo Keukens (Bert Wiebing), Steve Goble, Peter Houtman, Herman Dijkstra

 

 

Steve Goble, van de partij in 1982 tijdens de 0-4 strafexpeditie van de Trots van het Noorden bij NAC.

 

Steve speelde tussen 1981 en 1986 70 officiële wedstrijden voor FC Groningen. Hij speelde eerder voor Norwich City en speelde na zijn vertrek uit Groningen nog voor Heracles Almelo en Cambridge United en beëindigde zijn carrière in 1988 bij het Zweedse Skellefteå AIK. Wie herinnert zich niet zijn corners en zijn crossgetrapte voorzetten! Inmiddels woont hij in de Verenigde Staten waar hij in 2003 Director of Coaching werd van de LaForza Soccer Club in Fenton, Michigan. Met zijn bouwjaar 1960 is hij pas 50 lentes jong en de voetbalwereld kan hopelijk nog jaren van hem genieten!

 

 

Terug naar de geplaagde eerste maanden van 2011

Een blik op de sinds de winterstop ingezette reeks wedstrijden wijst ons, fans van FC Groningen, de mooiste club ter wereld, op het maken van een pas op de plaats. Met één punt uit de laatste vijf wedstrijden en de rampzalige doelcijfers van 4 vóór en 15 tegen schreeuwen wij geen euforie van de daken en we sluiten ons dan ook graag aan bij Tim Sparv, die op geheel eigen, droge, humoristische wijze op z'n Fins duidelijk maakt dat we beter eens in de spiegel kunnen kijken. Of, zoals Tim het op zijn Twitter-pagina formuleert: It's like looking in the mirror en plaatst er treffend de volgende foto bij:

 

 

Insiders weten dat het Scandinavische viertal (als we Finland voor het gemak even onder Scandinavië scharen) Andersson, Granqvist, Stenman en Sparv, vergezeld van hun lieftallige aanhang, gisteren op de trainingsvrije woensdag in de dierentuin van Emmen te bewonderen waren en daar met hun achten een winnende strategie voor de komende maanden hebben uitgedokterd, die in Europees voetbal moet resulteren en een spetterend feest op de Grote Markt, medio mei.

 

Hoe staat de selectie van de FC er momenteel op?

Welnu, dit is enigszins mistig. Als we de medische staf mogen geloven, dan moeten we Tim Matavz, Gonzalo García en Nicklas Pedersen nog wekenlang missen. Dit mag voor goalgetter Matavz wellicht zo zijn, maar wie García en Pedersen momenteel ziet trainen, die kan zich niet voorstellen dat een rentree nog een paar weken op zich moet laten wachten. Beiden doen aan alle onderdelen van de training mee en lijken zich niet overdreven te moeten inhouden.

 

Afgaande op de training van vanochtend en de wijze woorden van verzorger Henk Hagenauw hebben we eerder vandaag in het trainingsverslag al een prognose van de opstelling voor komende zaterdag uit de hoge hoed getoverd, en wel de volgende:

 

Mamedov

Tadic - Bacuna - Enevoldsen

Sparv - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Van Loo

 

En denk nu niet dat hier een forse dosis wishful thinking in zit, want dan zouden we Petter Andersson wel op tien hebben geposteerd. Wel zien wij liever vorige week dan nu Norair Mamedov in de basis verschijnen. De man is een formidabele spits aan het worden, kan ook op de flank uit de voeten en is extreem doelgericht, zoals bij alle spitsen die het spits-zijn bij de geboorte genetisch bepaald hebben meegekregen. Ook onze gewaardeerde columnist Mlaz Corbier heeft recent nog maar weer eens in een column geadviseerd te spelen met een spits in plaats van zonder spits, en wij zijn het roerend met hem eens.

 

En zelfs als Nicklas Pedersen fit is - de Deen is geen spits en zal het nooit worden, en dit geldt ook voor Leandro Bacuna. Achter een spits komen ze beter tot hun recht, al mogen ze de veters nog niet strikken van een Petter in topvorm. In ons droomscenario speelt Petter, liefst nog vóór de winterstop, op tien, achter een diepe spits wiens naam met een M begint. Of dit dan Matavz of Mamedov is maakt ons niet zoveel uit.

 

Morgen zullen we uiteraard de training weer met een bezoekje vereren, en zullen dan nog wat geleuter aan deze voorbeschouwing toevoegen. Echter, dit biedt geen enkele garantie voor het juist hebben van de opstelling. Immers, de variant van vorige week met Bacuna in de spits werd in de gehele afgelopen week zeggen en schrijve nul maal getraind.

 

Nog een schamel woord over de komende tegenstander.

Bij NAC waren recent een paar heren geblesseerd of anderszins afwezig, en wel Robbert Schilder, Milano Koenders en Anthony "mag ik nog een emmer" Lurling, maar de twee eerstgenoemde zijn er tegen ons weer bij. Of dit voor de als derde genoemde onverlaat, de man voor wie al zóveel wedstrijden wegens vermeend kwetsende spreekkoren zijn stilgelegd dat het níet roepen van zijn naam of het beroep van zijn moeder inmiddels als kwetsend wordt beschouwd, geldt is nog niet zeker - laten we hopen dat hij zijn herstel nog een weekje kan rekken.

 

Dhr. Lurling speelde ooit voor de dorpsclub die momenteel door Dhr. Jans wordt getraind. In de rubriek Front Anti Abe op Trots van het Noorden staat de volgende treffende beschrijving uit lang vervlogen, maar nog altijd actuele tijden:

 

SC Heerenveen-aanvaller Anthony Lurling is gisteren uitgeroepen tot Grootste Matennaaier van het Nederlandse betaald voetbal. De bijbehorende bokaal, een oerdegelijke mahoniehouten naaimachine (geïnspireerd door de rubriek van Barend en Van Dorp van weleer) uit 1745, is vannacht samen met een uitbundig spandoek door supporters van FC Groningen in de voortuin van de geboren buitelaar afgeleverd. Lurling's voetbaltalent bracht de Brabander enkele jaren geleden naar Friesland. Daar maakte zijn nog veel grotere 'talent' om oprechte voetbalcollega's gele en rode kaarten aan te smeren, hem binnen afzienbare tijd tot de meest gehate voetballer op de Nederlandse velden.

 

(O.a. Hugo van FC Groningen heeft ooit kennis gemaakt met het matennaaiende karakter van het ellendige stuk vreten.)

 

Wij sluiten deze voorbeschouwing treffend af met een heroïsch stukje Groningse cultuur.

 

 

 

 

t Het nog nooit, nog nooit zo donker west,
of t wer altied wel weer licht...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En nee, we plaatsen dit citaat niet omdat het afkomstig is uit een lied dat al een jaar of 30 pontificaal op één staat in de Crematorium Top 10, maar om moed te putten uit de huidige sportieve malaise. Vier nederlagen op rij is niet niks, maar NAC-uit lijkt mij dé gelegenheid om de ommekeer te bewerkstelligen. Laat Mamedov het maar doen zaterdag, en laat de anderen zich maar het snot voor de ogen spelen. Dan harken wij eindelijk weer eens drie punten binnen, en in de wetenschap dat allerlei play off-of vierde plaats-concurrenten tegen elkaar spelen konden we wel eens een heel lekker weekeind tegemoet gaan!

 

Kortom, als nooit tevoren:


Forza Grunn!

 

UPDATE na de training van vrijdagochtend:

 

De training begon vanmorgen keurig op tijd. Na de gebruikelijke warming-up werden de spelers voor de eveneens nogal gebruikelijke rondo in twee groepen onderverdeeld. De ene groep bestond uit voornamelijk basisspelers, te weten Granqvist, Ivens, Kieftenbeld, Stenman, Sparv, Tadic, Enevoldsen, Pedersen, Holla en ... Femi! Holla is morgen tegen NAC geschorst en zal dus geen deel uitmaken van de selectie. De aanwezigheid van Femi in dit groepje zou erop kunnen duiden dat hij morgen aan de aftrap mag beginnen. De tweede groep bestond uit Hiariej, Veldmate, Post, Mamedov, Bacuna, Garcia, Kunst, Metaj en Lachman. Zowel Petter Andersson als ook Tim Matavz waren vandaag niet aanwezig. De beide aanwezige keepers, Nienhuis en Van Loo, werden op dat moment al door Ruud Hesp onder handen genomen.

Na de rondo was het tijd om de hesjes te verdelen. Vandaag leken de hesjes voor de (voornamelijk) niet-basisspelers te zijn. Omdat er niet genoeg spelers voor een partij van 11 tegen 11 waren, werd er met 10 tegen 10 gespeeld en kreeg Post een rood hesje wat hem tot speler van beide ploegen maakte. De gele hesjes waren voor Lachman, Veldmate, Kunst, Kieftenbeld, Metaj, Hiariej, Bacuna, Tadic en Mamedov, zij waren aan keeper Nienhuis gekoppeld. Zonder hesjes speelden Granqvist, Ivens, Stenman, Holla, Femi, Sparv, Garcia, Enevoldsen en Pedersen, die aan keeper Van Loo gekoppeld waren. Omdat wij toch wel mogen aannemen dat in ieder geval Tadic, maar vermoedelijk toch ook Kieftenbeld deel zullen uitmaken van de basiself, moeten we toch tot de conclusie komen dat Pieter Huistra er niet voor gekozen heeft vandaag de spelers van de basiself in één team te laten spelen. Opvallende namen bij de spelers zonder hesjes: Femi en Garcia. Of Pieter Huistra voor één of voor beiden een basisplaats in gedachten heeft, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Onduidelijk is op dit moment ook hoe fit Gonzalo Garcia op dit moment is. Ogenschijnlijk is er niets met hem aan de hand, maar dat dachten we vorige week ook. Pedersen gaf na de training in ieder geval zelf aan wel in de basis te kunnen beginnen. Hij maakte ook een uitstekende indruk vandaag op de training en wist in het partijspel ook te scoren.

Na het partijspel was er een korte pauze, die Fredrik Stenman benutte om kort met de trainers te overleggen. We vonden hem al niet al te fris spelen, en na het gesprek verliet hij samen met de fysiotherapeut het trainingsveld. We weten niet waar Stenman precies last van heeft, maar hebben goede hoop dat hij morgen wel mee zal kunnen doen.

Voor het laatste onderdeel van de training werd de groep wederom opgedeeld. Er was een groep die in het midden stond (de 'afmakers'), een groep aan de rechter kant van het veld en twee spelers aan de linker kant. Er moest steeds een bal van één van de afmakers naar een speler aan de zijkant geschoten worden. Vervolgens moest de 'afmaker' doorlopen om een voorzet vanaf de zijkant in ontvangst te nemen en op doel af te werken. Noemenswaardig hierbij waren de trefzekerheid van Femi (werkelijk elk schot op doel, of er nou Nienhuis of Van Loo in stond, was raak!) en een wonderschoon doelpunt van Tim Sparv, die de bal in één keer precies goed raakte en snoeihard in de kruising joeg. Kieftenbeld raakte enigszins gefrustreerd omdat werkelijk alles mislukte, maar kon er uiteindelijk zelf ook wel om lachen. De sfeer was overigens sowieso wel erg goed te noemen.

 

Aan een voorspelling voor de opstelling van morgen durven we ons na de training van vandaag bijna niet te wagen. Wel gaan we er op dit moment vanuit dat iedereen die vandaag aanwezig was op de training ook morgen inzetbaar zal zijn. We denken dat door de inzetbaarheid van Pedersen een streep door Mamedov gehaald kan worden voor wat betreft de basiself. Het zou dan ook zomaar kunnen zijn dat de opstelling er morgen als volgt uitziet:

 

Pedersen

Tadic - Garcia - Enevoldsen

Sparv - Femi

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Van Loo

 

Foto's van de training van vrijdag van Eric Smit:

 

training 18-3 004 (Small)
training 18-3 020 (Small)
training 18-3 055 (Small)
training 18-3 076 (Small)
training 18-3 079 (Small)
training 18-3 081 (Small)
training 18-3 082 (Small)
training 18-3 090 (Small)
training 18-3 092 (Small)
training 18-3 100 (Small)
training 18-3 103 (Small)
training 18-3 107 (Small)
training 18-3 110 (Small)
training 18-3 115 (Small)
training 18-3 133 (Small)
training 18-3 135 (Small)
01/16 
start stop bwd fwd

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.