Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

468 gasten online

Norair Mamedov bij de selectie in plaats van Matavz, Pedersen of Andersson?

Norair Mamedov twittert al vóór de klok van twaalven: "Vvv Venlo thuis,#aan t lunchen". Duidt dit erop dat er voor de jonge aanvaller een plaats in de wedstrijdselectie is ingeruimd voor de wedstrijd van vanmiddag, en niet voor Tim Matavz, Nicklas Pedersen of Petter Andersson? We zullen het straks weten! Volgens Emiel Venema van RTV Noord is Tim Matavz wedstrijdfit en begint hij op de bank.

 

OPSTELLING FC GRONINGEN VOLGENS FC GRONINGEN TV:

Luciano, Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman, Hiariej, Sparv, Enevoldsen, Bacuna, Tadic, Pedersen

(laten we hopen dat Brian van Loo speelt, anders verliezen we reglementair)

 

Voorbeschouwing FC Groningen - VVV-Venlo

In al het geweld rond geruchten en feiten over in- en uitgaande spelers, interlands waarvoor onze spelers waren uitgenodigd en slepende blessures van diverse aanvallend ingestelde spelers zouden we het bijna vergeten: zondag staat er een competitieduel op het programma. In Venlo en omstreken waart al geruime tijd nadrukkelijk het degradatiespook rond en VVV, dat ongetwijfeld met een compacte ingraaftactiek de Euroborg zal betreden, kan absoluut niet onderschat worden. Wim Masker spreekt over een kat in nood en dit soort viervoeters maakt in de regel vreemde sprongen.

Het kon zondag wel eens aankomen op de beslissende rol van de 12e man. Die kan het mogelijke gemis van beide spitsen, Matavz en Pedersen, zeker compenseren. Het gaat zondag om de punten, en nergens anders om!

 

 

 

 

 

 

Hoog bezoek op de training vrijdagochtend! Niemand minder dan René Eijkelkamp konden we begroeten! Niet alleen tussen 1986 -1990 goed voor maar liefst 155 wedstrijden voor FC Groningen (allemaal basisplaatsen!), 61 doelpunten en - wie er bij was kan zich dit nog goed herinneren - drie gemiste strafschoppen op rij (de derde vloog zelfs over de tribune en belandde op de Zaagmuldersweg), maar ook de zaakwaarnemer (samen met z'n broer) van Maikel Kieftenbeld! Wat een droge humor heeft die man zeg! (Een legendarisch voorbeeld: Jeroen, een minder-valide van de NOVO-groep, vraagt hem: "Mag ik met jou op de foto?" René: "Tuurlijk jonge, anders had ik jou wel gevraagd!")


 

 

 

Kijk voor een update na de zaterdagtraining onderaan de voorbeschouwing.

 

 

 

 

 

 

 

Tja zaten we zelfs met een volledig fitte selectie al bepaald niet ruim in de spitsen, na het wegvallen van rasspits Tim Matavz en van meer-aanvallende-middenvelder-dan-spits Nicklas Pedersen lijkt het op voorhand behelpen geblazen om een strijdbare voorhoede te kunnen opstellen.

 

(Jullie begrijpen het, in tegenstelling tot onze gewoonte in voorbeschouwingen over allerlei onbenulligheden oeverloos uit te wijden komen we in dit epistel maar meteen terzake. Het doornemen van de afgelopen week, met de sleutelwoorden verkoop en blessure Matavz, vertrek Stenman, geruchten rond André Carrillo en terugkijken op het vorige competitieduel (NAC-uit, lijkt alweer een eeuwigheid geleden) laten we achterwege.)

 

Het afreizen van Tim Matavz naar het Sloveens elftal was natuurlijk ronduit lachwekkend. Hier kampend met een lies-, schaambeen- dan wel middenrifblessure en amper kunnen trainen en dan wel kunnen schitteren bij het Sloveense nationale team? En inderdaad. Niet erg verrassend - Matavz was voor twee interlands opgeroepen maar heeft het tot welgeteld nul speelminuten gebracht en tot ook exact nul optredens op de bank. Of zal Matavz zijn bezoekje aan de wat zuidelijker regionen van Europa hebben benut om zijn krabbel te zetten onder een concept-overeenkomst met SSC Napoli? Dit kon binnenkort wel eens allemaal duidelijk worden.

 

Hebben we ernstige twijfels over de inzetbaarheid van Tim Matavz a.s. zondag (aan het nogmaals geforceerd brengen, zoals o.i. onlangs in de uitwedstrijd bij Feyenoord is gebeurd, heeft niemand iets), wellicht is er nog wel hoop dat Nicklas Pedersen tegen de vrijwel zekere nacompetitie-deelnemer uit Limburg kan opdraven. Het valt of staat allemaal met de stand van zaken rond zijn achterwerk. De Deen liep bij het Deense elftal nl. een bilspierblessure op en moest daardoor voor beide interlands waarvoor hij was geselecteerd passen.

 

Wij hebben ons verdiept in de grote bilspier, in de medische hoek bekend als musculus glut(a)eus maximus. Dit onmisbare stukje elastiek is de grootste van de drie bilspieren en bepaalt een groot deel van de vorm van de billen. Dit spektakel is als volgt treffend weer te geven:

 

 

rechts een doorsnede ter hoogte van rechter heup met de musculus gluteus maximus onderaan zichtbaar

 

Wij stellen voor verdere bespiegelingen rond de vervelende kontgerelateerde blessure, en hoe deze weggemasseerd zou moeten worden, te laten voor wat ze zijn, en gaan ons eens aan een voorspelling van de mogelijke opstelling wagen.

 

Het poneren van de verwachte basiself op grond van trainingsobservaties is de laatste weken tot niets meer dan drijfzand geworden. Leken de afgelopen weken Femi en Mamedov nog aanspraak te kunnen maken op basisplaatsen omdat er met die insteek werd getraind, toen het puntje bij paaltje kwam prefereerde de trainersstaf het toch om zonder spits te spelen en Leandro Bacuna naar de voorste linie te dirigeren. Dit kwam de stootkracht voorin bepaald niet ten goede. Na vier zeperds op rij werden de punten tegen het nagenoeg bankroete NAC Breda echter binnengesleept, en ook al was het spel niet al te bruisend - er werd keihard gewerkt, door iedereen, en de overwinning was zonder meer verdiend. Het scheelde toen wel dat middenvelder Bacuna weer meer als middenvelder mocht spelen.

 

De beginopstelling tegen NAC was de volgende, met tussen haakjes de wissels:

 

Van Loo, Kieftenbeld, Granqvist, Ivens, Stenman, Enevoldsen, Hiariej, Sparv, Bacuna (90+1' Femi), Tadic, Pedersen (90+5' Mamedov)

 

Mocht Nicklas Pedersen zondag kunnen spelen, dan denken wij dat de basis van NAC-uit ook de basis van VVV-thuis zal worden. Kortom, met Sparv en Hiariej als controleurs, Holla op de bank, Bacuna op tien en Pedersen voorin.

 

Het is echter interessant na te denken hoe we gaan spelen als de billen van Pedersen niet willen meewerken. De illusie dat Norair Mamedov, een echte spits en een handenbindertje van de bovenste plank, een basisplaats wordt gegund hebben wij helaas overboord gezet. Huistra zal vinden dat hij voetballend nog niet genoeg brengt en hem nog niet basiswaardig vinden. Wij wel, maar goed, wij worden er niet voor betaald :-)

 

Wij hopen dan dat Petter Andersson weer eens mag oprukken naar de basis. Omdat Petter beter als spits kan spelen dan Bacuna zou de Zweed dan wel eens de meest vooruitgeschoven speler van de Trots van het Noorden zijn, met achter hem Leandro Bacuna. Echter: Femi klopt de laatste tijd nadrukkelijk aan de boord bij de beloften. Niet in een controlerende, maar in een aanvallende rol. Het valt niet uit te sluiten dat niet Bacuna op tien zal spelen maar de vroeger wat meer dan nu goedlachse Nigeriaan. Wij vrezen dan dat Bacuna in de spits wordt gegooid en Petter vanaf de bank moet toekijken, als hij al bij de selectie wordt gehaald.

 

Een laatste optie die we vermeldenswaardig vinden is eentje met Danny Holla controlerend naast Sparv en Hiariej op tien daarvóór. Dan heb je weer de vraag wie de spits zal worden. Ook dan vrezen wij dat Bacuna die eer te beurt zal vallen.

 

Het elftal zou dan echter teveel door elkaar gehusseld gaan worden, dus vooralsnog gaan we er, positief als altijd, vanuit dat Pedersen inzetbaar is. De opstelling zou dan de volgende zijn (wie immer ohne Gewähr!):

 

Pedersen

Tadic - Bacuna - Enevoldsen

Sparv - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Van Loo

 

Binnenkort zwaait Fredrik Stenman helaas voor het laatst naar de fans van FC Groningen...

 

Brian van Loo liep deze week net als Jonas Ivens op de training overigens tegen een blessure op. Daar waar Ivens, met dank aan een wat bijziende ploeggenoot, een gekneusde duim toegebracht kreeg, daar verdraaide Van Loo zijn knie. Alles duidt er echter op dat dit euvel geen beletsel vormt voor zondag. Mocht het allemaal tegenvallen dan wordt Leonard Nienhuis in het doel geposteerd, en dit lijkt ons niet de bedoeling.

 

Het duel van komende zondag is niet alleen voor VVV van eminent belang. Ook FC Groningen kan de punten extreem goed gebruiken. Want een blik op de stand leert ons dat de vierde plaats goed voor rechtstreeks plaatsing voor Europees voetbal!) nog altijd haalbaar is:

 

 

En in de wetenschap dat AZ naar De Kuip mag en ADO naar Utrecht lijkt de conclusie gerechtvaardigd: wij gaan zondag met een overwinning extreem goede zaken doen! Ons maakt het dan niet uit hoe er gespeeld wordt. De voorbereiding op zondag was verre van optimaal vanwege interlands, en er zijn blessures - dat er zondag oogstrelend gespeeld zal worden verwachten wij niet.

 

Passie en strijd verwachten we echter wel, en als het publiek dit oppikt, dan wordt het genieten geblazen!

 

Beste lezers, het was een voorbeschouwing die amper het predikaat voorbeschouwing verdient. Klaagzangen in het gastenboek zijn dan ook volstrekt legitiem. Aangezien er echter inmiddels getraind wordt gaan wij eens met haviksogen kijken wie er bv. überhaupt aanwezig zijn op het TCN trainingsveld. Dat is alvast een indicatie voor komende zondag.

 

Vaststelling één: Gonzalo García is d'r nait. Door zijn naam kan helaas ongetwijfeld een streep voor wat betreft de pot tegen VVV.

 

Vaststelling twee: op grond van de training van vrijdagochtend lijkt dit de basis te worden, zondag tegen VVV-Venlo (maar morgen is er ook nog een training!)

 

Pedersen

Tadic - Bacuna - Enevoldsen

Sparv - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Van Loo

 

ECHTER: TIM MATAVZ LIJKT FIT EN TRAINDE ALLES MEE, DE TRAINING VAN MORGEN WORDT EEN BELANGRIJKE!

 

Verslag van de training van vrijdag:

In tegenstelling tot wat we gewend zijn, begon de training vanmorgen een half uur te laat. Toen de groep arriveerde bleek Garcia er, zoals verwacht, niet bij te zitten. Daarnaast ontbraken de eveneens geblesseerde Lachman en tenslotte Luciano, die wel rust gekregen zal hebben. Hiervoor in de plaats mochten Post en Van Dijk meetrainen. Na het warmlopen, rekken en strekken werden de 20 veldspelers over vijf groepen verdeeld.

 

De groepen waren als volgt samengesteld
Groep 1: Andersson, Holla, Femi en Matavz;
Groep 2: Mamedov, Kieftenbeld, Granqvist, Stenman
Groep 3: Pedersen, Enevoldsen, Kunst, Tadic
Groep 4: Sparv, Ivens, Metaj, Bacuna
Groep 5: Veldmate, Post, Hiariej, Van Dijk


De oefening bestond uit het zuiver en hard inspelen van de bal. Gezien het vele balverlies door onzuivere passing lijkt dit een zeer zinvolle oefening.

Vervolgens mocht een zevental spelers een hesje in ontvangst nemen. Deze zeven spelers lijken verzekerd van een basisplaats. Het was de verdedigende linie Kieftenbeld, Ivens, Granqvist en Stenman en verder Hiariej, Sparv en Bacuna. Dit zevental was gekoppeld aan keeper Van Loo en moest het in korte partijtjes opnemen tegen zeven andere spelers. Hierbij was er een groep met Matavz, Mamedov, Metaj, Van Dijk, Kunst en Post, terwijl de tweede groep bestond uit Tadic, Enevoldsen, Veldmate, Holla, Pedersen en Femi. Petter Andersson en keeper Nienhuis speelden bij beide 'tegenstanders' mee, zodat er steeds met 8 tegen 8 werd gespeeld. De partijtjes leverden mooie doelpunten op. Het mooiste doelpunt was een afstandsschot van Metaj, maar belangrijker was de constatering dat Tim Matavz ondanks dat hij al een tijdje niet gespeeld heeft, niets van zijn scherpte heeft ingeboet - hij was goed voor twee echte spitsen-doelpunten.

 

De training werd afgesloten met een partijspel op een groot veld en met 11 tegen 11. Tadic, Enevoldsen en Pedersen mochten zich bij de overige hesjes-dragers voegen en dit doet vermoeden dat zij zondag in de basis staan. Omdat Tim Matavz wel de hele training - ogenschijnlijk zonder enige hinder - mee kon doen, valt ook niet uit te sluiten dat hij zondag kan spelen. Morgen zal meer duidelijkheid hierover komen. Het spel van de 11 basisspelers kon vanochtend overtuigen. Er werden mooie aanvallen opgezet en de bal ging goed rond. Pieter Huistra hoefde maar weinig commentaar te leveren, en dat is altijd wel een goed teken. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de drie punten zondag in Groningen blijven! Morgen, na de afsluitende training, zullen we op deze plek nog een update plaatsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog een VIP vandaag op de training: Donar-coach Marco van den Berg liet zijn hond uit en combineerde dit met een bezoekje aan het TCN trainingsveld. Hier praat hij met Henk Veldmate. Ook voorafgaande aan NAC-uit kwam Van den Berg langs, en deze wedstrijd werd vervolgens gewonnen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE na de vrijdagtraining van FC Groningen, RTV Noord en Groninger Gezinsbode:

Uiteenlopende berichtgeving over inzetbaarheid van Tim Matavz en Nicklas Pedersen

 

FC Groningen schrijft op haar website dat er drie afwezigen zijn: Luciano (geschorst), García (bovenbeen) en Van de Laak (revalideert van zijn knieblessure). Over Matavz en Pedersen schrijft de club: "Afgelopen interlandperiode kwamen Tim Matavz en Nicklas Pedersen door blessures niet in actie. Beide spitsen zijn inmiddels wel weer volledig aangesloten bij de training. Hun inzetbaarheid wordt op de zaterdagtraining bekeken."

 

RTV Noord denkt echter dat Nicklas Pedersen vanaf het begin speelt maar dat Tim Matavz sowieso niet in de basis zal starten en schrijft: "Tim Matavz is nog steeds niet volledig hersteld van een liesblessure. Hij start sowieso niet in de basis van FC Groningen in de thuiswedstrijd tegen VVV Venlo, aankomende zondag. Het is zelfs nog maar de vraag of de topscorer bij de wedstrijdselectie zit. Daarover wordt zaterdag een beslissing genomen. Nicklas Pedersen begint vanwege de afwezigheid van Matavz wederom in de spits. De Deense aanvaller liep bij het nationale team van Denemarken een bilspierblessure op, maar is weer hersteld."

 

Weer een ander verhaal in de Groninger Gezinsbode, die kopt met "FC Groningen: Nicklas Pedersen twijfelgeval" en vervolgens schrijft: "FC Groningen hoopt zondag in de opnieuw uitverkochte Euroborg tegen VVV Venlo weer te kunnen beschikken over Nicklas Pedersen. De Deen raakte na het gewonnen uitduel met NAC geblesseerd aan een bilspier.Trainer Pieter Huistra kiest pas na de training van zaterdag zijn 18-koppige wedstrijdselectie. Mogelijk zitten ook Tim Matavz en Petter Andersson daarbij."

 

Laten we de training van zaterdagochtend maar even afwachten en niet te veel op de zaken vooruitlopen!

 

Verslag van de training van zaterdag:

De laatste training vóór de wedstrijd tegen VVV werd gehouden op een zonovergoten TCN trainingsveld, waar zich een grote groep supporters had verzameld. Onder hen een groep Zweden uit Norran, de geboortestreek van Petter Andersson. Zij zagen een lekker fel spelende Petter en hij zal morgen ongetwijfeld bij de wedstrijdselectie zitten.

 

Er trainden vandaag 21 spelers, de groep van gisteren minus Danny Post en Virgil van Dijk, maar aangevuld met de geschorste Luciano. Onder hen Nicklas Pedersen en Tim Matavz, alsmede één belofte: Norair Mamedov. Pedersen is naar eigen zeggen volledig hersteld van zijn bilspierblessure en zijn spel vandaag staafde die bewering. Hij speelde scherp, was goed voor o.a. een assist op Tim Sparv die hét doelpunt van de dag produceerde (een streep in de bovenhoek), waarna de Deen en de Fin elkaar in de armen vlogen. Pedersen zal morgen zeker vanaf het begin spelen.

 

Norair Mamedov was vandaag hoogstwaarschijnlijk aanwezig voor het geval uit de training zou blijken dat Tim Matavz nog niet voldoende hersteld is van zijn liesblessure. Net als gisteren trainde Matavz echter alles mee, bleef tot het eind en wij denken dat hij, en dus niet Mamedov, bij de groep van 18 zal worden gehaald, maar alleen als hij door de medische staf volledig fit wordt verklaard. Pieter Huistra heeft immers een aantal weken geleden laten weten alleen 100% fitte spitsen te kunnen gebruiken. Als men Matavz nog niet volledig hersteld vindt, dan zal hij o.i. ook niet de rol van pinchhitter toebedeeld krijgen en buiten de wedstrijdselectie worden gelaten.

 

Net als bij de laatste training voorafgaand aan NAC-uit kon er ook nu uit de training weinig zinnigs over de basis van morgen worden gedestilleerd. Femi, Petter Andersson en Danny Holla zaten nadrukkelijk bij de basis-groep, maar hetzelfde kon twee weken geleden over Femi en Mamedov worden gezegd, en beide heren begonnen vervolgens in Breda echter op de bank.

 

Kortom, we houden het op de prognose van de basisopstelling die we gisteren al hebben gegeven:

 

Pedersen

Tadic - Bacuna - Enevoldsen

Sparv - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Van Loo

 

De bankbezetting is dan vermoedelijk de volgende:

 

Andersson, Femi, Holla, Kunst, Matavz/Mamedov, Nienhuis, Veldmate

 

Als Huistra vindt dat hij met Petter Andersson al genoeg aanvallende wisselmogelijkheden heeft en zowel Matavz als Mamedov niet nodig heeft, dan zal Shkodran Metaj aan de groep worden toegevoegd, denken wij.

 

Gonzalo García heeft vandaag maar een half uurtje getraind, en bemoeide zich verder noodgedwongen niet met het groepsgebeuren: hij trainde apart met sportfysiotherapeut Peter Eppinga. Met zijn bovenbeenblessure lijkt het nog niet denderend gesteld.

 

Het blijft opvallend om te zien dat bij Pieter Huistra in tegenstelling tot bij zijn voorganger de basis niet simpel is af te lezen aan een partijtje van 11 tegen 11. Er moet door de leken langs de zijlijn dieper op de spelpatronen getuurd worden, maar dit maakt het ook wel weer spannend. We zullen morgen om half drie zien of we goed genoeg getuurd hebben, of ons maar beter bij een oogarts kunnen vervoegen.

 

De training was erg interessant. Na de warming-up kregen we twee rondo's voorgeschoteld waarna op een iets verkleind veld twee groepen tegen elkaar speelden die de bal maximaal twee maal mochten raken. Het draaide om een combinatie van koesteren van balbezit, de verdediging goed neerzetten en te komen tot een goede opbouw van de aanval. We vermoeden dan ook dat het morgen zal gaan om het geduldig kapot proberen te spelen van de hechte, verdedigende Venloose ploeg die we morgen verwachten. Geduld, geduld, geduld. Wij hopen dat het publiek dit morgen ook in voldoende mate meeneemt!

 

Daarna werd het veld vergroot en werd er een partij van 10 tegen 9 gespeeld. Hierbij werd doorlopend met hesjes gehusseld. Met name Petter Andersson speelde dan weer bij de ene, dan weer bij de andere ploeg.  Er werd in een hoog tempo gespeeld, en Pieter Huistra was nadrukkelijk vocaal aanwezig om zijn aanwijzingen te geven.

 

Een aantal opmerkelijke zaken uit het partijspel en het langdurig afwerken (voorzetten van links en rechts waarna in 1x moest worden afgewerkt, kortom een hoog "vol op de pantoffel"-gehalte) waarmee de training werd afgesloten:

 

  • Leandro Bacuna liet Brian van Loo een keer volkomen kansloos met een verwoestende uithaal.
  • Thomas Enevoldsen deed tot drie maal toe het houtwerk schroeien.
  • Nicklas Pedersen wist met een beauty te scoren, en Femi bijna met een omhaal, Brian van Loo voorkwam toen echter met een Glanzparade een doelpunt. Van Loo herhaalde dit daarna bij een kanonskogel van Maikel Kieftenbeld.
  • Dusan Tadic en Fredrik Stenman gingen onbedoeld met de prijs voor het hoogst overgeschoten schot aan de haal.
  • Tim Matavz scoorde weer met een paar echte spitsenacties. Niet spectaculair, maar akelig zuiver ingeschoten.
  • Danny Holla juichte na een mooi doelpunt op de voor hem zo karakteristieke manier: de armen gespreid.
  • Zoals gezegd: DE actie van de dag kwam op het conto van Tim Sparv die een assist van Nicklas Pedersen heerlijk afwerkte met een snoeiharde streep.

Deze week is de passie en strijd op de training doorgetrokken naar de laatste training toe, dit hebben we een aantal weken geleden wel eens anders gezien. Dit belooft veel goeds voor morgen!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.