Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

113 gasten online

Voorbeschouwing Vitesse - FC Groningen

De competitie raast naar het einde toe. Nog maar vier competitierondes zijn er te spelen en we maken ons op voor de één na laatste uitwedstrijd. Na de verplichte trip naar de foeilelijke betonbak die arena heet moet er wederom een weinig benijdenswaardig bezoek aan een stadion gebracht worden dat de vergelijking met een crematorium moeiteloos kan doorstaan. Gelredome schittert in de regel door doodse leegte, en het is zaak om je als uitspelende ploeg niet in slaap te laten sussen door de kille atmosfeer.

 

Wat ons betreft: ijskoud toeslaan, de punten meenemen en hopen dat het geldverslindende en vaderlandse voetballers wegjagende bolwerk volgend seizoen is opgeheven. Vitesse: een club om snel te vergeten.


Inmiddels is een update na de training van vrijdag geplaatst - zie onderaan de voorbeschouwing!

Helemaal onderaan staat nu ook een fotoreportage van de training van vrijdagochtend!

 

 

Aan doelpunten is de laatste ontmoetingen die we bij de Arnhemmers, die er net zoveel spelers als arenden doorjagen, hebben gespeeld bepaald geen gebrek. In de laatste vijf potjes konden we gemiddeld 4,2 goals per keer bewonderen, en van de 21 treffers nam de Trots van het Noorden er zelfs 12 voor zijn rekening. Voor het gemak tellen we hier de 1-5 galavoorstelling van 28 oktober 2009 in het kader van de KNVB-beker maar even mee. Zo mogelijk nóg indrukwekkender was de wedstrijd van een jaartje eerder. Op 29 augustus 2008 begonnen we het seizoen 2008-2009 met een eclatante 0-4 overwinning bij Vitesse en waren de trotse koploper, mede dankzij werkelijk juweeltjes van afstandspoeiers van Sepp de Roover en Evgeniy Levchenko.

 

Inmiddels zijn we echter niet aan de seizoensouverture toe maar loopt ook deze competitie alweer op z'n ommekomst. Wat met name bij het analyseren van het a.s. verdelen van de prijzen interessant is, is een blik op zowel de huidige stand als het resterende programma van ons en onze naaste concurrenten. Laten we beide zaken er maar even bijpakken:

 

 

Een niet al te gecompliceerde rekensom leert ons dat we, om de felbegeerde vierde plaats die meteen recht geeft op Europees voetbal in de wacht te slepen, vier punten op het omhooggevallen ADO Den Haag en drie op AZ moeten inlopen. De doelsaldi van ADO, AZ en FC Groningen zijn resp. +16, +10 en +10, dus ook hier is sprake van een achterstand op ADO. De Hagenezen, de vrees van heel Europa gezien de alles en iedereen verwoestende reputatie van hun fans, krijgen echter nog AZ voor hun kiezen (a.s. zaterdagavond!), gevolgd door twee thuiswedstrijden tegen FC Twente en ... FC Groningen, om vervolgens nog een visite aan het nepgras van Heracles te moeten brengen. MOCHT de FC zijn resterende vier wedstrijden winnen, dan ga ik er zondermeer vanuit dat er dan zeker vier of vijf punten op ADO zijn ingelopen.

 

Maar of we met vier zeges ook AZ voorbij zijn? Het zou maar zo kunnen dat AZ (dat op papier het minst moeilijke programma heeft) nog maar tegen één nederlaag aanloopt (bv. morgen tegen ADO of op de slotdag tegen Utrecht), en de overige drie wedstrijden wint, en dan eindigen we dus met exact hetzelfde puntenaantal en is het doelsaldo - dat nu ook al gelijk is - beslissend. Wel erg zuur dat we onlangs twee maal met 1-4 en één keer met 1-5 zeperds om de oren werden geslagen... Dure tegendoelpunten...

 

Het gaat dus hoe dan ook bloedstollend spannend worden, in elk geval dit weekend.

 

Lopen we in Arnhem tegen een nederlaag aan en gaat ADO er in Alkmaar met de punten vandoor, dan is de achterstand op Den Haag gegroeid tot zeven punten en is het doelsaldo van ons minimaal acht doelpunten slechter - kortom, de kans op de vierde plaats is dan verkeken en kunnen we ons richten op de play-offs.

 

Voor het uitgebreid doorspitten van de huidige, exotische selectie van Vitesse ontbreekt ons niet alleen de tijd, maar ook de motivatie. We denken dat zelfs de paar overgebleven supporters van onze tegenstander geen flauw benul hebben van hoe de selectie van hun idolen er momenteel uitziet, of hoe hun Georgische namen geschreven moeten worden. Laten wij ons dan ook maar verre houden van een analyse van de huidige, exorbitante loonlijst van de Arnhemmers.

 

Wat we wel weten is dat zowel Marcus Pedersen (einde seizoen na meniscusoperatie eerder deze week) en de met een rugblessure kampende aanvoerder Slobodan Rajkovic er morgenavond niet bij zijn, en dit doet ons deugd.

 

Hoe staat de spelersgroep van FC Groningen er momenteel op?

We hebben tot nu toe van zo'n beetje elke trainingsdag berichtjes dan wel foto's geplaatst, en nu Thomas Enevoldsen en Fredrik Stenman er ook weer bij zijn (beiden ontbraken eerder deze week nog op het trainingsappèl) kunnen we spreken van een vrijwel fitte selectie. Alleen Gonzalo García en Koen van de Laak zijn op voorhand niet inzetbaar, maar voor de rest kan Pieter Huistra putten uit een brede groep. Hiertoe rekenen we deze hele week ook wederom Norair Mamedov. Gecommuniceerd heeft FC Groningen niets over de plannen die het met deze klasbak-in-wording van een spits heeft, maar uit het feit dat hij de enige speler van Jong FC Groningen is die zo ongeveer aan alle trainingen van de eerste selectie deelneemt verbinden wij de voorzichtige conclusie dat hij eigenlijk beloftenspeler-af is. En hier zijn we blij mee.

 

Norair Mamedov, maandag in actie tijdens Jong FC Groningen - Jong FC Twente (foto: Jannes Veenstra)

 

Eerder deze week werd nadrukkelijk de variant getraind met wederom Tom Hiariej als rechtsback, de positie die hij afgelopen zondag tegen ajax ook met verve invulde. Maikel Kieftenbeld ontbrak toen vanwege een schorsing, maar de jonge en enthousiaste Dalfsenaar, die stiekem veel liever op het middenveld speelt dan als rechtsback, is morgen weer inzetbaar en het is interessant om te weten of Pieter Huistra hem meteen terugzet in de verdediging of hem doorverwijst naar de bank of naar het middenveld (dit zou dan ten koste gaan van Danny Holla). Morgenavond zullen we dit zien, want onze trainer wil ook nog wel eens op de laatste training, die we zo dadelijk gaan bezoeken, een bescheiden mistgordijn ophangen.

 

Dezelfde vraag kunnen we stellen over Luciano. Ook hij is terug van een schorsing. Maar wordt hem meteen weer een basisplaats gegund, of heeft Brian van Loo in de laatste drie wedstrijden zoveel krediet opgebouwd en rust gegeven aan zijn verdedigers dat Huistra aan de lange Van Loo de voorkeur zal geven? Luciano heeft maandag wedstrijdritme opgedaan bij de beloften, maar we hadden nou niet bepaald de indruk dat hij zijn milde vorm van vormcrisis te boven is.

 

Tenslotte is het bepaald niet ondenkbaar dat Tim Matavz morgen vanaf minuut één opdraaft. De man is volgens ons zo fit en scherp als wat, lijkt echt geen last meer te hebben van zijn lies en hunkert naar een basisplaats, net als zijn fans. Wie de trainingen regelmatig bijwoont hoeft geen helderziende te zien om waar te nemen dat de klasse afspat van de jonge Sloveen.

 

 

Durven de medische en trainersstaf het nog niet aan, dan begint Tim wederom op de bank en zal Nicklas Pedersen de diepe spits zijn.

 

Het beste lijkt ons om de verdere bespiegelingen over de opstelling even te laten voor wat ze zijn, en na afloop van de training van vanochtend voort te zetten. Zelfs het wijden van enige woorden aan de scheidsrechter van dienst is een kansloze exercitie. Ene Sanders zal de fluit in Arnhem hanteren, en nimmer eerder floot hij een wedstrijd van de mooiste club ter wereld, FC Groningen. Who the hell is Sanders? Morgenavond gaan we hierop een antwoord krijgen.

 

Wij snakken naar drie punten, naar het uitwissen van de bittere smaak van de 3-0 nederlaag bij Vitesse van vorig seizoen, en bovenal naar Europees voetbal. Puntverlies in Gelredome is in dat scenario geen optie. Kortom, met bloed, zweet en tranen naar Arnhem, eindelijk eens in een uitwedstrijd vanaf het begin druk zetten en oprollen die handel!

 

Update na de training van vrijdag 15 april:

 

De training van vanmorgen begon op tijd. Ondanks dat de zon al voor een alleraardigst temperatuurtje zorgde, was Thomas Enevoldsen met een dikke muts op het trainingsveld verschenen. Misschien zijn dat nog de naweeën van zijn afwezigheid wegens ziekte aan het begin van de week. Gonzalo Garcia was, net als Koen van de Laak, niet aanwezig. Voor de rest was de groep compleet.

Na de warming-up was het weer tijd voor de gebruikelijke rondo en toen vervolgens was het spannendste gedeelte aan de beurt: een partijspel. Omdat er vanmorgen 21 spelers aanwezig waren, werd het een partij van 11 (hesjes) tegen 10. Meestal mogen de hesjesdragers op de laatste training voor een wedstrijd zich verheugen op een basisplaats, maar in dit geval moeten we toch zeer betwijfelen dat de volgende 11 spelers morgen aan de aftrap staan, en dan ook nog eens in een 3-2-3-2 opstelling:

 

Luciano

Ivens - Granqvist - Stenman

Femi - Sparv

Enevoldsen - Andersson - Tadic

Pedersen - Matavz

 

Deze elf spelers mochten het opnemen tegen

Van Loo

Kunst - Lachman - Veldmate

Kieftenbeld - Holla

Bacuna - Hiariej - Metaj

Mamedov

 

De daadwerkelijke opstelling voor morgen kon uit de training van vandaag dus niet opgemaakt worden, maar we verwachten Femi en Andersson morgen niet in de basis. Deze twee plekken zullen door Kieftenbeld, Hiariej (die vandaag zeer scherp trainde en nog met een verwoestend schot scoorde), Holla en/of Bacuna ingevuld worden, zo is onze verwachting.

 

Na het partijspel werd er geoefend op penalty's. Hierbij werd vooral duidelijk dat deze selectie weinig echt goede penaltynemers lijkt te bevatten en dat Luciano alles behalve een penaltykiller is... Van Loo wist wel twee penalty's te stoppen, namelijk van Stenman en Femi.

 

Laatste onderdeel van de training was het oefenen van voorzetten vanaf de zijkant in combinatie met aanname in het midden en in één keer op doel schieten. Hierbij viel vooral op dat het afwerken nogal weinig doelpunten opleverde... Dat moet morgen zeker beter!

 

Fotoreportage van Eric Smit van de training van vrijdag 15 april 2011

 

tn_DSC_0001 (Small)
tn_DSC_0002 (Small)
tn_DSC_0003 (Small)
tn_DSC_0005 (Small)
tn_DSC_0012 (Small)
tn_DSC_0083 (Small)
tn_DSC_0099 (Small)
tn_DSC_0111 (Small)
tn_DSC_0123 (Small)
tn_DSC_0134 (Small)
tn_DSC_0146 (Small)
tn_DSC_0151 (Small)
tn_DSC_0152 (Small)
tn_DSC_0154 (Small)
tn_DSC_0173 (Small)
tn_DSC_0175 (Small)
tn_DSC_0181 (Small)
tn_DSC_0182 (Small)
tn_DSC_0184 (Small)
tn_DSC_0188 (Small)
tn_DSC_0197 (Small)
tn_DSC_0200 (Small)
tn_DSC_0201 (Small)
01/23 
start stop bwd fwd

 

Forza Grunn!


 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.