Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

183 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - N.E.C.

Met een licht onbestemd gevoel bestormen we zondag de tribune van de traditiegetrouw stijf uitverkochte Euroborg. Daar waar FC Groningen, dat al zeker is van de play-offs, een soort om-des-keizers-baard-potje te spelen heeft (aannemende dat de vierde plek verkeken is nu de achterstand op AZ tot zes punten is aangegroeid, een kloof die we in drie speelrondes in principe niet goedmaken, en dat we we dan ook nog ADO en Roda achter ons zouden moeten laten), daar zal N.E.C. strijden voor de laatste kans op het behalen van de play-offs. En ook al doen De Trouwe Honden, een bont gezelschap van Nijmeegse supporters, hier, niet overlopend van ongebreidelde ambitie, uitgebreid uit de doeken hoe je jaarlijks de degradatie van N.E.C. kunt voorspellen - een blik op de stand leert ons dat de achterstand op plek acht slechts twee schamele punten is. Kortom, we zullen een strijdvaardig N.E.C. zien, met ellendeling Vleminckx voorop!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de afsluitende zaterdagtraining ontbrak Danny Holla, die de training ook gisteren al door een bovenbeenblessure moest laten schieten. Wij nemen aan dat hij zondag niet bij de wedstrijdselectie zal zitten. Zijn plaats in de basis zal worden ingenomen door Femi.

 

Kijk onderaan de voorbeschouwing voor een kort verslag van de zaterdagtraining, die ook door Matías Jones werd bijgewoond!

 

 

 

Terwijl de mannen van Pieter Huistra op dit moment een training afwerken (verslag volgt), lijkt het ons raadzaam om in sneltreintempo een voorbeschouwing te destilleren, wetende dat we jullie de afgelopen tijd al overspoeld hebben met leesvoer over diverse transfergeruchten uit alle uithoeken van de wereld, en we onze gewaardeerde lezersschare graag willen behouden en dus niet met zinloos gezwam willen wegjagen.

 

Kortom, de huidige stand in de eredivisie is het aangewezen startpunt voor onze prelude op NEC-thuis:

 

 

Als we voor het gemak aannemen dat dit ook de eindstand is, dan gaat AZ rechtstreeks Europees in (derde kwalificatieronde van de Europa League), en spelen de nummers 5 t/m 8 na afloop van de competitie, die op zondag 15 mei a.s. eindigt, de slopende play-offs.

 

Het play-off-schema is als volgt:

 

donderdag 19 mei 2011: nr. 8 - nr. 5 en nr. 7 - nr. 6

zondag 22 mei 2011: nr. 5 - nr. 8 en nr. 6 - nr. 7

 

Vervolgens spelen de winnaars van beide onderlinge duels op donderdag 26 mei 2011 en op zondag 29 mei 2011 tegen elkaar om uit te maken wie de tweede kwalificatieronde van de Europa League instroomt.

 

Als alles zo blijft zoals het nu is, wat vast niet zo zal blijken te zijn, speelt FC Groningen twee wedstrijden tegen Roda JC, eerst thuis op donderdag en de return op zondag in het onmenselijk ver verwijderde Kerkrade, en ADO en FC Utrecht knallen gelijktijdig eveneens op elkaar. Wint de FC dit, dan moet het met de winnaar van ADO/Utrecht afrekenen en is dan een heerlijk Europees ticket rijker!

 

Genoeg voorbeschouwd over de play-offs, met de opmerking dat je in elk geval thuisvoordeel kunt afdwingen als je vijfde of zesde wordt, en om die reden maar beter N.E.C. van het veld kunt blazen, gaan we over tot de iets recentere orde van de dag.

 

Stand van zaken huidige selectie FC Groningen

Tegen het einde van de competitie nemen sommige spelers in overleg met de medische staf af en toe een beetje gas terug, zeker als er kleine blessures opspelen. We zagen Dusan Tadic zaterdag in de blamabele pot bij Vitesse een knietje in zijn rug krijgen, waarna hij met een pijnlijk gezicht de strijd moest staken. Pas gisteren was hij weer present op het trainingsveld, maar vandaag zagen we hem weer gewoon meetrainen en we verwachten hem gewoon in de basis.

 

Dit geldt ook voor Danny Holla en Nicklas Pedersen, die deze week ook niet elke veldtraining hebben bijgewoond. Nu de volgende competitiewedstrijd voor deur staat lijken ze weer fit en ook dit duo staat zondag om half vijf ongetwijfeld aan de aftrap.

 

Tenslotte: Tim Matavz heeft Vitesse-uit goed doorstaan, heeft geen terugslag van zijn eerste volle 90 minuten sinds 13 februari jl. (De Graafschap-uit) en heeft zijn scherpte deze week weer een stukje op niveau gebracht. Tim Sparv is geschorst, en omdat er nog vijf spelers op scherp staan kon dit wel eens niet de laatste schorsing zijn voordat de play-offs losbarsten.

 

Alles resumerend verwachten we dat dit zondag de vermoedelijke basisopstelling is tegen N.E.C.:

 

Matavz

Tadic - Pedersen - Enevoldsen

Holla - Hiariej/Kieftenbeld

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld/Hiariej

Luciano

 

't Is met name op het defensieve middenveld wat behelpen nu onze vaste Finse waarde Tim Sparv er een wedstrijd niet bij is, maar ook Holla en Hiariej (of Kieftenbeld, da's nog niet zeker!) zouden de klus moeten kunnen klaren. Sparv, de man van de droge, humoristische tweets, is naarstig op zoek naar de saboteur van zijn schoeisel, zo lezen we op zijn Twitter-pagina:

 

 

 

 

 

De reactie van Tim Sparv aangaande molestatie van zijn zo onmisbare trappers:

WANTED!! The guy that was behind the sabotage of my football and gymshoes. Information leading to the man being caught will be rewarded.

Heerlijk toch?

 

(Wij vermoeden overigens dat we de dader in de hoek van de al even fanatiek twitterende Koen van de Laak, dan wel bij de Zweedse clan van de selectie van de Trots van het Noorden, moeten zoeken.)

 

 

 

Tim is trouwens vol bewondering over het feit dat de inmiddels 40-jarige Jari Litmanen niet van ophouden weet en nog een jaartje doorgaat:

 

40 and still going strong, today he decided to play for one more year. Our king, Jari Litmanen.

 

Nu we weten dat onze tegenstander van zondag het weer voor elkaar heeft gekregen om de fans een langere zomervakantie te bezorgen, door de burgemeester voor hun karretje te spannen die vervolgens welwillend heeft verklaard dat er vóór 17 augustus a.s. geen thuiswedstrijden in Nijmegen gespeeld mogen worden, om de lachwekkende reden dat er in juli al zoveel politiemensen nodig zijn vanwege één of ander wandelevenement (bron: alweer de vermaledijde Trouwe Honden), ja nu is onze toch al beperkte motivatie om ons te verdiepen in onze tegenstander al helemaal verdwenen als sneeuw voor de deze dagen overvloedig schijnende zon. Het is toch godgeklaagd? De zomervakantie loopt in het noorden tot begin september, maar het schorem uit Zeist heeft gemeend de competitie al in het weekend van 6 en 7 augustus a.s. te moeten laten aanvangen. En let maar op, we openen vast weer met een thuiswedstrijd tegen het gehate ajax. Maar de met elkaar sympathiserende boevenbendes uit Nijmegen en Zeist hebben het wederom voor elkaar om een andere draai aan de competitie te geven. Tuig van de richel!

 

Kunnen we nog de nodige moed putten uit de aangestelde scheidsrechter van dienst?

Neen, in het geheel niet. Wij gaan er zondermeer vanuit dat we zondag vanaf het allereerste fluitsignaal viervoeter-onvriendelijke spreekkoren te horen gaan krijgen, die wel weer tot een boete van een duizendje of 10 zal leiden, centen die Zeist ongetwijfeld zal aanwenden om gesprekjes met de Gemeente Nijmegen te voeren, omlijst met lekkere hapjes en drankjes, uiteraard op kosten van de KNVB, waarbij besloten zal worden dat NEC ook de komende 10 jaar niet vóór half augustus thuis hoeft te spelen. Nee, we noemen de naam van de minstbegaafde scheidsrechter die er in Nederland rondkwispelt niet, zijn portret volstaat:

 

 

Zijn evenbeeld loopt overigens in de Duitse Bundesliga over de velden: Dr. Merck, aldaar ook wel "Doctor Merckwürden" genoemd, hiermee niet al te impliciet doelend op de beslissingen van dit deerniswekkende stuk verdriet van een scheidsrechter waar Jan en allemal in de regel geen chocola van kan maken. Jan Mulder gaf onlangs al een treffend voorbeeld van de Art und Weise waarop dit heerschap in elkaar steekt. Ik citeer: Youri Mulder zei bij de aftrap van Köln-Schalke eens tegen dr. Merck: 'Gutentag, Markus.' Geel.

 

Tot slot: de statistiekjes van NEC-thuis

Kijk, daar worden we dan weer wél vrolijk van. Tot nu toe kwamen we de Nijmegen Eendracht Combinatie 26x tegen in Grunn en wij verlieten in precies de helft van de gevallen het veld als overwinnaar, zo meldt FCG Stats, en slechts drie maal ging de buit sneaky mee naar Gelderland. Twee van deze drie zeperds werden echter geboekt in zeer recente potten, te weten die van 23 december 2009 (0-2, beker) en die van 11 mei 2008 (1-3, play-offs), kortom - wat mij betreft is het tijd voor wraak. Afgaande op de bloedomrande training van donderdag hebben we het dan over revanche die als volgt kan worden weergegeven, hierbij glimlachend terugdenkend aan de allesvernietigende kracht van het onderschatte Finse leger:

 

 

Wij sluiten dit betoog af en geven nog even onze agenda van de komende dagen:

  • later vandaag: verslag van de training van vrijdag
  • analyse van de geruchten over een vermeende ophanden zijnde persconferentie, ook al vanmiddag
  • morgen: verslag van de training van zaterdag
  • en wat dies meer zij uit alle denkbare windhoeken, Peru incluis

Kortom, redenen te over om FCG Online te blijven volgen ;-)

 

Van de site van de Groningen Fanatics:

Komende zondag zal er bij de thuiswedstrijd tegen NEC een collecte gehouden worden. In tegenstelling tot voorgaande jaren zal deze collecte niet door het hele stadion plaatsvinden. Anderhalf jaar geleden hebben we ervoor gekozen om op Vak G te gaan staan en rondom dat vak zal dan ook de collecte zijn.

 

Aanvulling: Danny Holla speelt niet

Inmiddels hebben wij begrepen dat Danny Holla nog niet voldoende hersteld is van een bovenbeenblessuren en zondag wellicht niet eens bij de wedstrijdselectie zal zitten.

 

De opstelling is in dat geval de volgende:

 

Matavz

Tadic - Pedersen - Enevoldsen

Femi - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

Verslag van de training van vrijdag 22 april 2011 van Wouter Pauwels:

"Alle spelers waren vanmorgen present (dus ook Holla en Tadic) en de selectie werd aangevuld met enkele spelers uit het beloftenteam zoals Menting, Mamedov en Keurntjes. Nog steeds traint Gonzalo García apart van de groep en het blijft toch een langdurige geschiedenis met de blessure van hem. Er was vanmorgen best wel veel publiek aanwezig (zelfs drie vrienden van Dusan Tadic waren aanwezig) om de training te aanschouwen.

 

Terug maar naar de training want daar kwamen we toch voor want we waren benieuwd of we al konden zien hoe de basis van zondag eruit gaat zien. Na het gebruikelijke warmlopen moesten er allerlei opwarmoefeningen gedaan worden en dat zonder bal.

 

Daarna werden er 2 grote rondo's gespeeld en wat er best wel fel aan toe ging. Daarna werden de doelen neergezet en werden de hesjes verdeeld en de groep die geen hesje kreeg leek toch op de basis voor a.s. zondag.

 

Matavz

Tadic - Pedersen - Enevoldsen

Holla - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

De groep met hesjes werd als volgt samengesteld:

 

Mamedov

Keurntjes - Andersson - Menting

Femi - Sparv

Metaj - Veldmate - Lachman - Kunst

van Loo

 

Zoals iedereen weet is Tim Sparv zondag helaas geschorst en uit de opstelling is te lezen dat Hiariej en Holla wel eens de verdedigende middenvelders zullen zijn. Tim Matavz oogde zeer scherp en scoorde een prachtige goal uit een bijna onmogelijke hoek waarbij hij Brian van Loo volkomen verraste.

 

Op een gegeven ging er van alles mis en Pieter Huistra werd dan ook behoorlijk boos en beende op een gegeven moment het veld in om de zaak even op scherp te zetten, wat wel lukte moet ik zeggen. Zo te zien kreeg Matavz een uitbrander van hem.

 

Daarna werd er van speelhelft gewisseld en ook de positie van rechtsback werd gewisseld. Tom Hiariej kwam daar te spelen en Michael Kieftenbeld verhuisde daardoor naar de positie van verdedigende middenvelder. Nu is dus maar de vraag hoe Huistra het zondag gaat spelen maar misschien brengt de training van morgenvroeg daar nog uitsluitsel over. Ook in het tweede gedeelte scoorde Tim Matavz weer en nu met een steenharde kopbal. Er werd zeer scherp en met volle inzet gespeeld en fotograaf Eric vond de sfeer onderling zelfs een beetje vijandig. Misschien de naweeën van gisteren , toen het er dus niet zachtzinnig aan toe ging. Na 1,5 uur was het voorbij en konden de mannen zich opmaken voor een vrije middag. Morgenvroeg om 10 uur is de laatste training en dan zullen we vast wel zien hoe de basis voor zondag eruit gaat zien."


SLOTUPDATE NA DE TRAINING VAN ZATERDAGOCHTEND:

 

 

De training was nog maar net begonnen of een bolide, met teammanager Theo Huizinga aan het stuur, kwam aangereden om een hoge gast op het TCN trainingsveld af te leveren: niemand minder dan de uit Uruguay overgevlogen Matías Jones, nu nog uitkomend voor Danubio maar komend seizoen deel uitmakend van de selectie van FC Groningen, was present om zijn a.s. ploegmakkers tijdens een training in actie te zien. Een poosje later verscheen ook technisch manager Henk Veldmate, gisteren wegens een jetlag nog afwezig op de personferentie toen Johan Kappelhof en Lorenzo Burnet werden voorgesteld, maar vandaag weer fit genoeg om langs het trainingsveld te staan.

 

Dit betekent ongetwijfeld dat Veldmate niet, zoals beweerd werd in de Peruaanse pers, aanwezig zal zijn bij de competitiewedstrijd tussen Juan Aurich en Club Alianza Lima, een wedstrijd die zondag (23 uur Nederlandse tijd) wordt gespeeld. Maar we zijn het stadium van het bekijken van André Carrillo natuurlijk ook al lang gepasseerd. Het gaat nu om het zien te verkrijgen van overeenstemming en handtekeningen van Carrillo en diens club. Hierbij zal het taaie Lazio Rome verslagen dienen te worden.

 

Terug naar de training van vanmorgen. Aanwezig waren 18 veldspelers, waaronder de morgen geschorste Tim Sparv, en de beide keepers, Luciano en Van Loo. Van de veldspelers moet naast Sparv nog eentje afvallen en de keuze zal vermoedelijk gaan tussen Norair Mamedov, die zou kunnen afvallen omdat er door Pieter Huistra gedacht kan worden dat er met Leandro Bacuna en Petter Andersson al voldoende aanvallende mogelijkheden zijn, en één van de twee verdedigers Jorrit Kunst/Darryl Lachman. Morgen bij de opkomst van de spelers zullen we het weten.

 

Het was een behoorlijk tactische training waarbij intensief werd ingezoemd op de vermoedelijke strijdwijze van N.E.C., waartegen de Trots van het Noorden zich goed wil wapenen. Het lijkt ons niet verstandig om daar nu veel woorden aan vuil te maken, maar laten we het erop houden dat FC Groningen zich terdege bewust is van het feit dat ene Björn Vleminckx mee zal doen.

 

In eerste instantie werd op een vrij klein veld gespeeld tussen twee ploegen, en de hesjesdragende ploeg vormt morgen ongetwijfeld de basis. Die zal er als volgt uitzien:

 

Matavz

Tadic - Pedersen - Enevoldsen

Femi - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

Vervolgens werd op een groter veld gespeeld en werd er gehusseld met hesjes, maar dit verandert niets aan onze prognose van de opstelling. Wel leek er geanticipeerd te worden op een mogelijk op enig moment naar de kant halen van Dusan Tadic, wiens rug het misschien nog niet 90 minuten volhoudt. Petter Andersson zal dan in de ploeg worden gebracht, zo concluderen wij uit de trainingsvorm van vanochtend.

 

We zagen een niet in alle opzichten met sprankelende aanvalsgolven strooiende ploeg, maar wel eentje die bereid was de mouwen op te stropen en waar nodig een felle tackle in te zetten, en dat was de laatste dagen niet anders. Goed, Nicklas Pedersen ging een keer neer na een felle charge, en ook de tackle van Granqvist op de arme Mamedov was wellicht op het randje, maar zowel Nicklas als Norair konden wel doorspelen, dus ons hoort u er verder niet over. Wie op de training nooit tackelt, doet het in een wedstrijd ook niet, kortom - met de passie en strijd zit het wel goed.

 

Morgen moet het gebeuren! Iedereen veel plezier!


(Later vandaag plaaten wij nog een fotoreportage van de training van zaterdag, waarin Matías Jones uitgebreid aan bod zal komen!)

 

Forza Grunn!


 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.