Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

299 gasten online

Voorbeschouwing FC Twente - FC Groningen

We kunnen niet langer stilstaan bij de schamele puntenoogst van de eerste tien speelrondes. Twente-uit staat op het program. Normaal gesproken al een beladen pot die binnen en buiten de krijtlijnen bol staat van de spanning en emoties, maar nu gelden die elementen die het voetbal zo mooi maken in het kwadraat. Wij hebben niks meer aan puntendelingen en dienen te winnen, waar en tegen wie dan ook. En de ploeg uit Enschede mag zich nog altijd koploper noemen. Normaal gesproken komt de lijstaanvoerder uit Eindhoven, een enkele keer uit de gewraakte contreien rond Amsterdam en zelfs eendagsvlieg, wijlen AZ, ging er niet eens zo lang geleden met de (spoedig verbeurd verklaarde) landstitel vandoor. Maar nu gaat (uitsluitend qua stand) even niks boven Twente. Aan ons de eer met bloed, zweet en tranen, en een vanaf minuut 1 knetterende vechtlust en een doldriest meelevend uitvak de volgens Studio Voetbal te Enschede heersende onoverwinnelijkheid een halt toe te roepen. Op naar drie punten bij Twente, op naar een legendarische zondag!

 

 

De dagen na Utrecht-thuis

Zelden zal het Groninger publiek na een thuiswedstrijd zo eensgezind zijn geweest als na afloop van de zondag gespeelde thuiswedstrijd tegen de veel te hoog op de ranglijst staande counterploeg uit Utrecht. In met name de tweede helft zagen we een strijdvaardig en gedreven FC Groningen dat de tegenstander zwaar onder druk zette en voldoende kansen afdwong, maar de massieve vijandelijke verdedigingsmuur kon helaas niet geslecht worden. Morten Nordstrand, wiens inbreng in de tweede helft voor meer gevaar zorgde en naar meer smaakte, had het geluk niet aan zijn zijde. Daar waar hij in de memorabele ontmoeting in en tegen Heerenveen aan één kans genoeg had om zijn reputatie als sluipmoordenaar te onderstrepen en de wedstrijd in Gronings voordeel te beslissen, daar lukte dit afgelopen zondag bij een dubbel zo groot arsenaal aan kansen net niet.

 

Ook Pedersen had als matchwinner van het veld kunnen stappen als zijn fantastische doelpoging met

buitenkant-rechts doel had getroffen, en met Enevoldsen noem ik maar meteen een derde smaakmaker, ook al afkomstig uit het Deense koninkrijk. Bijna voor de tweede maal achter elkaar tot Man of the Match in een thuiswedstrijd gekroond, wat geniet ik van deze man!

 

 

 

De wonden van het onnodig weggeven van twee punten zijn gelikt, er wordt alweer pittig getraind en alles staat in het teken van een zinderende pot voetbal die onze mannen zondag willen afleveren.

 

Ik denk dat we wel kunnen stellen dat het 4-2-3-1 systeem waarmee Ron Jans tegen Utrecht begon, niet zo denderend werkt tegen defensief ingestelde ploegen, wat thuis toch geregeld voorkomt omdat de opponent vaak voor één punt afreist noar Grunn. Het leidt tot een propvol middenveld en weinig gecreërde kansen. In de tweede helft werd overgeschakeld naar 4-4-2 en deze helft was toch een wereld van verschil met de eerste!

 

De vraag is hoe verdedigend Twente zondag thuis zal spelen. Gaan zij ook voor een punt? Of denken zij in al hun onoverwinnelijkheid de volle buit aan de ontmoeting met hun rivaal te kunnen behalen? Jans zou nu wel voor een behoudender strategie kunnen opteren, maar zijn uitlating na de wedstrijd tegen Utrecht indachtig denk ik dat hij vastknoopt aan de 4-4-2 formatie. Het idee achter 4-2-3-1 was ook niet om behoudender te gaan spelen, maar zo pakte het wel uit. Ron is misschien iemand die vooraf al min of meer voor ogen heeft met welke elf spelers hij graag wil spelen, en als dat een elftal is met één spits dan wordt het 4-2-3-1. Ik hou wel van deze menselijke benadering, en hij is ook eerlijk en mans genoeg om achteraf toe te geven als iets minder goed heeft uitgepakt dan vooraf vermoed. Jans gaf zondag na afloop immers aan dat er toen in de 1e helft te weinig gecreëerd werd en ik ga ervan uit dat hij ook graag ziet dat we in Enschede tot meer uitgespeelde kansen komen, en dat doe je een stuk eenvoudiger met een tweemans voorhoede waarachter we zoals te doen gebruikelijk een ruit formeren.

 

Welke 11 helden mogen de punten dan gaan ophalen bij Twente?
Uit het trainingsverslag van vanmorgen kunnen we al opmaken dat wij onze centen voor wat betreft de keeper nog een keertje op de getergde Van Loo zetten, op wie Twente werkt als een rode lap op een stier gezien zijn Heracles Almelo-verleden. Wie al bijna schuimbekkend traint zal in het veld helemaal tot op het bot geladen zijn, en daar houden wij van. Als Luciano de wedstrijd van de beloften van morgenavond, uit tegen Jong De Graafschap, goed doorkomt dan kunnen we onze Braziliaanse topper wellicht weer in de basis verwachten in de eerstvolgende thuiswedstrijd, als die tenminste doorgaat, de opponent heet dan nl. AZ, de ploeg waarachter een inmiddels opgedoekte sponsor opereerde. Wij hopen dat deze avondwedstrijd op zaterdag de 31e oktober gewoon doorgaat, met of zonder DSB Bank of DSB Beheer. Maar een week later hebben we alweer een thuiswedstrijd in de avonduren, en wel op vrijdag 6 november tegen Heracles wanneer - zoals al eerder aangekondigd op deze site - 10.000 groene lampen op de Euroborg worden gericht wat ongetwijfeld tot een fantastisch schouwspel zal leiden!
Of misschien verdedigt Luciano volgende week woensdag al het doel, dan spelen we immers een bekerduel, uit bij Vitesse.

 

Maar we gaan voor Van Loo, a.s. zondag in de basis.

 

Verder is het niks voor onze trainer om Hiariej maar één keertje een plek in de startelf te gunnen, zo beroerd ging het niet (al vond ik Sepp op die positie toch beter spelen ondanks het feit dat de Belg zijn topvorm van weleer nog niet had bereikt). Tom zag er dan wel lichtelijk gehavend uit na afloop (hiermee noemen wij toch een minpuntje bij Van Loo: hij laat in de regel bij het uitkomen vrij weinig heel van met name ploeggenoten. Svejdik is al eens bijna verpletterd bij een kamikaze-actie van Brian, en er zijn meer Groningers geweest die met angst en beven terugdenken aan de rücksichtsloze wijze van uitstormen van de heer Van Loo), maar hij kan zeker spelen zondag. En zijn kwelgeest uit het verleden, Elia, staat inmiddels elders onder contract, net als Stegmans het-leven-zuur-maker Arnautovic, dus daaraan kan het niet liggen.

 

Gibril, in eerdere seizoenen naar eigen zeggen al lang en breed uitgeleerd hier in Groningen en daarom onlangs ook zomaar weggelopen van de training, hoe kun je hem, de Grote Gibril, passeren voor een wedstrijd?!?, deed het prima tegen Utrecht (de VI beloonde zijn optreden zelfs met een plek in het begeerde Elftal van de Week), en Granqvist en Stenman zijn ook zekere basisspelers als ze fit zijn.

 

Over fitheid gesproken: wat was hij mooi, de actie van de Groningen Fanatics om Petter en Ondrej een hart onder de riem te steken, afgelopen zondag...

 

(bron: www.trotsvanhetnoorden.nl)

 

Over middenveld en aanval kunnen we kort zijn: ik denk dat Jans die linies van de 2e helft van Utrecht-thuis intact laat. Lovre was weer een stuk fanatieker dan in de wedstrijden daarvoor [zelfs in het, volkomen onterecht, schelden op Enevoldsen toen Goran een minder geplaatste pass op onze Deense kanjer afvuurde...], García viel beroerd in en Koen van de Laak is onze aanvoerder die weliswaar over zijn top heen lijkt te zijn maar hij zal niet zo snel uit de basis verdreven worden, zeker niet zolang we nog geen beroep op Petter Andersson (elke gedachte aan hem stemt een groen-wit mens droevig) kunnen doen.

 

Morgen en vrijdag zullen we op de training met alle mogelijke optische middelen checken en dubbelchecken of de opstelling die we halverwege de week tippen ook daadwerkelijk de basis van Twente-uit zal zijn, en die ziet er met de kennis en indrukken van woensdag als volgt uit:

 

pedersen - nordstrand

lovre

enevoldsen - van de laak

femi

stenman - granqvist - sankoh - hiariej

van loo

 

Als we hier nog eens goed naar kijken dan betekent dit dat Danny Holla zijn basisplaats kwijt zou zijn, dit zal hem niet lekker zitten. Maar eerlijk is eerlijk, Femi deed het prima als controleur in de 2e helft zondag, hij is niet voor niets tot Man of the Match van die wedstrijd gekozen, en Holla bleef zondag niet geheel ten onrechte achter in de kleedkamer. Keuzes, keuzes - Ron zal er weer de nodige moeten maken deze week.

 

 

Statistieken Twente-uit --> kunnen we hier nog meer hoop uit putten?
Tja eerlijk is eerlijk: Twente-uit zal voorlopig niet de geschiedenis ingaan als de uitwedstrijd die we door de bank genomen moeiteloos in winst omzetten. Als we met de nodige tegenzin door de lijst van de 29 eerder in Enschede gespeelde eredivisieontmoetingen heenbladeren dan tellen we niet meer dan 5 overwinningen, allemaal met één doelpunt verschil. Dit geldt niet voor de 17 nederlagen die we op Twente 'mochten' boeken. Ook uit de doelcijfers van die 29 beladen duels (32 voor, 69 tegen) blijkt niet dat we altijd nipt hebben verloren. Sterker nog, menig supporter zal jaarlijks op 12 november badend in het zweten wakker worden en naar de valiumpomp grijpen, de 1-7 veegpartij van 12-11-2006 nachtmerrie-achtig voor ogen hebbend.

 

Gelukkig zeggen statistieken echt niet alles. Natuurlijk, het feit dat Kevin Blom nota bene voor de 3e achtereenvolgende keer als leidsman bij Twente-Groningen is aangesteld helpt ook niet mee. De man is het spoor al maanden volledig bijster, zeker als hij een wedstrijd van ons mag fluiten. Hij fluit warrig, inconsequent en met hem als leidsman verliezen we veel vaker dan dat we winnen (5 om 9). Wat nog opmerkelijker is: 16 maal floot hij een wedstrijd van ons. In maar liefst 11 van die 16 partijen leidde dit tot een zege voor de thuisploeg! Kortom, we gaan zondag met microscopische preciezie kijken of we hem het predikaat thuisfluiter moeten opspelden.

 

Wedstrijd uit de oude doos
Meer dan de moeite waard is de wedstrijd die we in het gedenkwaardige seizoen 1990-1991 (tja uw verslaggever is de jongste niet meer, het korte termijn-geheugen takelt al af maar het lange termijn-geheugen is vooralsnog - subjectief - intact) in het toenmalige Diekman afwerkten. Bij rust stonden we nog op 0-0 maar die helft speelden we een voetbal van een kwaliteit die maar zelden vertoond is. Onvoorstelbaar wat een klasse school er in die ploeg. Ongelofelijk dat het bij rust maar 0-0 stond, qua overwicht en kansenverhouding hadden we toen werkelijk waar dik moeten voorstaan. De meelezende geboren Enschedeër Hans zal dit zeker beamen. Na rust ging het mis en we verloren die wedstrijd met 4-2. Onze titelkansen (ja zeker, we speelden toen mee om de titel!) waren toen min of meer verkeken maar we eindigden het seizoen op een schitterende derde plaats, slechts 7 punten achter zowel landskampioen PSV als Ajax dat de titel toen op doelsaldo misliep

(in dat tijdperk was een zege overigens nog wel goed voor slechts twee punten, maar dit detail terzijde)

 

Voor de collega-meerjarenfans onder onze gewaardeerde lezersschare is het uit nostalgisch oogpunt een AH-erlebnis om ons elftal van 18 jaar geleden even te noemen:

 

Patrick Lodewijks, Claus Boekweg, Jan van Dijk (Hendrikus Huisman), Jan Veenhof, Theo ten Caat, Mart van Duren, Jos Roossien, Grafton Holband, Harris Huizingh, Henny Meijer, Marcel van Buuren

 

Wat kunnen we nog meer zeggen over a.s. zondag?
Welnu, alleraardigst is het om vast te stellen dat Twente morgenavond nog een Europa League-wedstrijd, diep in Moldavië mag afleggen. De reis daarheen is toch al een uitdaging, maar de reistijdlustige N'Kufo heeft echt alles uit de kast gehaald om er een onvergetelijk avontuur te maken. De Zwitser, al decennia in ons kikkerlandje woonachtig maar vermoedelijk pas rond zijn 65e in staat tot het fabriceren van een op Nederlands gelijkende zin,

had vandaag alles bij zich behalve zijn paspoort. Hij kwam met de nodige vertraging door de douane. De spelersbus wachtte niet op de bureaucratische afhandeling van zijn misère en vertrok. N'Kufo mocht het laatste deel van de trip allen afleggen...

 

 

De conclusie is helder: Twente is pas op vrijdag terug uit het verre oosten met een wellicht gehavende ploeg. Wij kijken morgenavond met een meer dan gemiddelde interesse toe en hopen op een laten we zeggen mannelijke ontmoeting!

 

 

 

 

Verder zijn er nu al zeven bussen voor het uitvak volgeboekt, het wordt dus vast en zeker het vooraf gehoopte hete middagje-Enschede.

 

Let trouwens op het gewijzigde vertrektijdstip van de bussen: 10:45 uur bij Ingang 1. En let die ochtend op de wintertijd die dan net is ingegaan!

 

Laten we daar onze kelen schor schreeuwen. Op het veld zullen de Groningers tot de tanden gewapend op het veld staan om de punten mee te nemen naar Groningen, mocht dit lukken dan wordt dit een legendarische zondag. Ik heb daar alle vertrouwen in!

 

Iedereen heel veel plezier zondag bij deze de dood of de gladiolen-ontmoeting. Kop d'r veur!!


Forza Grunn!

 

 

Reageren: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.