Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

259 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - PSV

Zelden zal het scenario voor een wedstrijd van de FC zó helder zijn geweest. Winnen wij van PSV en is AZ zo vriendelijk de punten in de vanwege de ellende rond Nesu in shock verkerende Domstad te laten, dan kunnen we zondagmiddag na de wedstrijd meteen volledig uit onze plaat gaan: voor het eerst sinds 2007 mogen we eindelijk Europa weer onveilig maken. Winnen Groningen en Utreg niet allebei, dan spelen we komende donderdag en volgende week zondag, en hopelijk ook de donderdag en zondag daaropvolgend, play-offs. Mogelijke tegenstanders: Roda JC, ADO Den Haag, Heracles Almelo en FC Utrecht. Play-offs zijn leuk, maar nu even niet.

 

Wat is er nou mooier dan zondag al in een kolkende Euroborg te kunnen scanderen: WIJ GAAN EUROPA IN! Niks toch?

 

Kijk voor een update na de laatste training van zaterdagochtend onderaan de voorbeschouwing!

 

 

Dat de wedstrijd in Groningen stijf uitverkocht is, dat hoeft ons niets te verbazen. Praktisch elk competitieduel in de Groene Hel in deze jaargang kan van dat predikaat worden voorzien en we horen tot de clubs met de hoogste bezettingsgraad in Nederland. Dit staat in schril contrast met bv. een (nep)club als Vitesse, dat in een steeds meer op een echoput gelijkende graftombe ronddoolt, en dit echter - geheel conform Georgische logica - als aanleiding ziet de mogelijkheden van een extra ring te gaan onderzoeken. I rest my case!

 

Uiteraard zorgt een met 1.100 uitzinnige Eindhovenaren uitpuilend uitvak zondag voor een extra dimensie aan de apotheose die deze kraker zonder twijfel gaat worden. Of vergissen wij ons? Helaas wel... Het PSV-publiek laat het weer eens massaal afweten, een volgend bewijs van de stelling dat ze Famous for not traveling zijn. Omroep Brabant meldde eergisteren met het schaamrood op de kaken dat er op dat moment zegge en schrijve 175 kaartjes over de stoffige toonbank waren gegaan. Maar ja. Logisch toch? PSV kan immers alleen nog maar tweede worden, goed voor een zinloos avontuur in de  voorronde Champions League, nee daar wil je als PSV-fan zijnde niet bij zijn!

 

Weinig animo voor  rol 12e man (foto: Omroep Brabant)

 

Wellicht dat een bijkomend verschijnsel om het uitvak leeg te laten gezocht moet worden bij de kloof, wat zeg ik - gapend hiaat is een betere omschrijving, die er dit seizoen in Eindhoven is ontstaan tussen selectie en supporters. Wij genieten van citaten als "Ik denk niet dat wij het af laten weten. De spelers hebben het hele seizoen het af laten weten." (Omroep Brabant) en "Dit seizoen zijn we allemaal voor de gek gehouden door een waardeloos zooitje dat zich speler en trainer van PSV mag noemen! ... Vandaag voor het eerst met mijn zoontje van 3,5 naar de Phoxydag geweest. Leuke dag geweest maar er moet me toch iets van het hart. Overal lees en hoor ik dat de PSV supporters zich moeilijk kunnen identificeren met het team. Als ik dan vandaag dat team op dat podium zie staan kan ik me daar helemaal in vinden. De heren lopen semi nonchalant het podium op en af, een enkeling zwaait eens wat om zich heen terwijl dat voor een ander blijkbaar teveel moeite is. Waarom niet eens wat enthousiaster doen naar die 15.000 kids. Ik snap dat handtekeningen uitdelen en op de foto gaan onbegonnen werk is maar loop ff langs die hekken die langs dat podium staan en tik want handjes van die kids aan die daar vooraan staan, zwaai eens uitbundig alle kanten op. Is dat nou zo moeilijk of zoveel gevraagd?" (PSVBHS).

 

Maar misschien moeten we niet zo cynisch zijn over de momenteel enigszins kritische houding van de PSV-supporters over hun krakende en aftakelende idolen. Met Rutten hebben ze iemand aan het roer die de vergelijking met een zoutzak glansrijk kan doorstaan, en de heren Doedelzak en Toivonen kunnen zonder welke twijfel dan ook in de rubriek Irritant tuig van de righel worden geplaatst. Identificeer je maar eens met dat soort randdebielen!

 

Of is het gehalte aan helderziende inwoners in het zuiden des lands gewoon extreem hoog en weet men aldaar gewoon dat PSV de tweede plek niet gaat behalen omdat ze in de Groene Kathedraal van het veld worden geveegd? Laten we het daarop houden en hen deze gave van harte gunnen!

 

Met de geruststellende vaststelling dat we zondag de hierboven al even aangehaalde heer Dzsudzsák jammerlijk moeten missen vanwege een schorsing en dat de koning der ellebogen en andere vuile overtredingen, Toivonen himself, zondag ook geen hele wedstrijd kan spelen sluiten we de aandacht aan onze beklagenswaardige tegenstander af. Snel door naar de Trots van het Noorden!


Fitheid selectie FC Groningen

Zagen we vorige week nog een gehavende selectie aan het werk op het TCN trainingsveld vanwege blessureleed van een handvol spelers, gisteren zag het er alweer een stuk beter uit. Matavz en Pedersen konden nog niet voluit gaan, sterker nog - beide door blessures geplaagde heren trainden apart en zullen zondag vast en zeker niet in de basis starten (als ze al bij de selectie zitten), maar we zagen in Den Haag dat dit geen beletsel hoeft te zijn om de tegenstander alle hoeken van het veld te laten zien. Voorin blonken de heren Tadic-Andersson-Bacuna-Enevoldsen uit door een prima samenspel, dat leidde tot mooie kansen die ook nog eens op een voor Groningse begrippen zeldzaam efficiënte manier werden verzilverd. Steekt ons idool Petter Andersson zondag in een vergelijkbare vorm, dan spelen we de lampies ook zonder Matavz en Pedersen helemaal zoek.

 

Verder zagen we gisteren ook de eerder wat aangeslagen heren Stenman, Holla, Granqvist en Tadic fris en fruitig over hert veld sleuren, en als ons water van acceptabel niveau is, dan hebben we daaraan gisteren goed kunnen voelen dat de blessure die Jonas Ivens gisteren opliep hem niet van een participatie aan de veldslag tegen PSV zal kunnen weerhouden.

 

Resumerend verwachten wij zondag de volgende, op voorhand veel vertrouwen wekkende opstelling:

 

Andersson

Tadic - Bacuna - Enevoldsen

Sparv - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

We hebben dit als een 4-2-3-1 concept weergegeven met Petter als diepe spits, maar net als in Den Haag zullen Andersson en Bacuna bepaald niet aan hun positie vastkleven en dan weer samen voorin staan, dan weer afwisselend als spits en als aanvallende middenvelder spelen. En ook Tom Hiariej, weer richting de vorm van eerder dit seizoen toegroeiend, zal zich bepaald niet beperken tot het controlerende deel van zijn middenveldersrol.

 

Op dit moment wordt er getraind en we zullen dit stukje na de training aanvullende met de nodige wetenswaardigheden!

 

 

Het zal zondag een aparte middag worden. Velen zullen met mobieltjes op de hoogte worden gehouden van de stand in Utrecht, en ook de strijd om het landskampioenschap zal menigeen interesseren. Gaat de ene of de andere aartsvijand met de schaal aan de haal, goed voor CL-miljoenen die de FC met een Europa League-ticket nooit zal kunnen binnenharken? Maar deze clash is toch van beduidend minder belang dan de strijd om plek vier.

 

Mocht het allemaal anders lopen, dan zullen ons ook de verrichtingen van de play-off aspiranten interesseren. Toch maar even een blik op het programma van zondag en de stand:

 

 

Ik zou zeggen, concludeer zelf wie de meest waarschijnlijke deelnemers aan de play-offs zullen zijn. Feyenoord in elk geval niet, het dient twee plaatsen te stijgen en o.a. Heracles moeten passeren. Het doelsaldo van de equipe uit Rotterdam is echter -1, het zal dus aan hondsdolheid grenzen wil het het doelsaldo van het nota bene thuis spelende Heracles (+6) willen overtreffen.

 

Alles wat boven Feyenoord staat kan de play-offs inrollen en mocht de FC één van de deelenemers aan dit toetje zijn, laten we dan in elk geval vijfde of zesde worden, want dan speel je in de eerste ronde op donderdag eerst uit en vervolgens kun je het in de eigen Euroborg op zondag afmaken en je de tweede ronde inspelen. Het thuisvoordeel is dan weer voor degene die als hoogste is geëindigd in de stand, kortom - wordt je zesde en speel je in de tweede play-off ronde tegen de nummer vijf, dan heeft de nummer vijf het thuisvoordeel (op donderdag beginnen en de tweede ronde op zondag thuis kunnen afmaken en Europa inrollen). Kortom - worden we geen vierde, dan graag vijfde!

 

Maar niemand die nu aan de play-offs wil denken. Wij in elk geval niet! Want onmogelijk is het niet dat AZ in Utrecht kopje onder gaat. De Alkmaarders zijn het spoor wel vaker volledig bijster geraakt als het er op de slotdag om ging, waarom zondag niet? Aan de andere kant - toen Di Tomasso overleed en Utrecht hem indrukwekkend herdacht, toen was het wel de tegenstander (FC Groningen) die de punten meenam uit de Galgenwaard. En Nesu mag dan nog leven, zijn ernstige nekwervelblessure heeft Utrecht lamgeslagen en wie weet laat dit zondag z'n sporen na in de selectie van Du Chatinier. Alje Schut kon er al niet van trainen deze week, hoe kun je dan een fatsoenlijke pot voetbal tegen AZ spelen?

 

Genoeg hierover! Wij sluiten af met een terugblik op de laatste zege die we thuis tegen PSV hebben weten te boeken (het woordje 'thuis' hadden we overigens rustig kunnen weglaten, want het aantal zeges dat we tot op heden in Eindhoven wisten te boeken bedraagt zegge en schrijve nul (nihil, nada, njiente)) was op de legendarische Tweede Kerstdag van het jaar 2007. Bossen kon er niets aan doen dat we een 0-1 achterstand bij rust in de tweede helft wisten om te buigen in een formidabele en meer dan verdiende 2-1 zege, en wie er bij was zal deze dag nooit meer vergeten!

 

In de jaargangen daarna liep het net even wat anders. Na 90 minuten stond er 0-1 en 0-2 op de borden, kortom - 't wordt weer de hoogste tijd om een klinkende zege te boeken en de spaarzaam meegereisde supporters uit het zuiden met - op gratis koffie en koek na - lege handen weg te bonjouren.

 

OVERIGENS:

Met dank aan het inmiddels opgetuigde GVAV Stats weten we dat we in de prehistorie als GVAV zijnde wel degelijk een paar keer in Eindhoven wisten te winnen! Wat te zeggen van de 27e maart van het wat belegen jaar 1955? Met zegge en schrijve 1-5 vertrokken wij (resp. onze voorouders) weer richting Stad en Ommeland! De opstelling en doelpuntenmakers van deze goddelijke dag:

 

Otto Roffel, Rem Been, Abel Alting jr., Klaas Buist, Cor Hoekstra, Jaap van Oosten (4x), Rikkert La Crois, John de Grooth, Piet de Koe (1x), Ale Westra, Siep Benninga
 

Jaap van Oosten scoorde dus vier keer en moet een hele grote zijn geweest. In zijn 111 officiële wedstrijden voor de FC, sorry GVAV, scoorde hij maar liefst 75x. Hij debuteerde uit bij Velocitas op 10-09-1950 (spetterende 2-5 zege, 2x Van Oosten) en sloot zijn carrière bij de ploeg uit Groningen op 10-06-1956 tegen Feyenoord af (heerlijke 5-4 overwinning, doelpunten: Rikkert La Crois (2x), Henk Meuken (2x), John de Grooth). Van Oosten is ons helaas ontvallen, maar dit fenomeen zou wat meer aandacht verdienen! Voor wie het interesseert: met dank aan de website van GVAV plaatsen we graag een foto van het 1e elftal GVAV uit het seizoen 1955 - 1956:

 

Boven: Piet de Koe, Otto Bonsema, Cor Hoekstra, Jaap van Oosten, Rikkert La Crois en Johnny de Grooth

Gebukt: Ale westra, Siep Benninga en Jan Jeltema

Gehurkt: Henk Drewes, Otto Roffel en Abel Alting

 

Laten we de jaargang 1955-1956 maar even laten voor wat die is en doorstomen naar 55 jaar later, naar nu! Want nu kan het gebeuren - we kunnen aan legendarische wedstrijden tegen Fiorentina (2000 uitzinnige groen-witten in Florence!) een vervolg geven. Wij zijn er klaar voor, wij hunkeren naar een grensoverschrijdend avontuur!

 

 

Update na de training van vrijdagochtend:

Zondag tegen PSV vermoedelijk dezelfde basis als tegen ADO (alleen Granqvist in plaats van Veldmate); Tim Matavz begint waarschijnlijk op de bank

 

Voor de training van vanmorgen waren 22 spelers opgetrommeld, waarbij de eerste selectie was aangevuld met Mamedov en Van Dijk. Van Mamedov zijn we al een tijdje gewend dat hij meetraint met de eerste selectie, maar ook Virgil van Dijk mag steeds vaker met het eerste meetrainen. Wat ons betreft terecht, in hem zien we namelijk een groot talent! Nicklas Pedersen was niet present en zal dus vermoedelijk ook zondag niet bij de wedstrijdselectie zitten.

Na de warming-up werd de groep opgesplitst voor twee rondo's, waarbij al snel duidelijk werd dat de ene rondo, gecoacht door Pieter Huistra, vermoedelijk uit de 10 veldspelers bestond die zondag aan de aftrap zullen staan. Weinig verrassend was dat deze groep uit dezelfde spelers bestond die tegen ADO Den Haag een goede prestatie geleverd hebben. Enig verschil is dat de van een schorsing terugkerende Granqvist uiteraard weer de plek in de centrale verdediging van Jeroen Veldmate gaat overnemen. Tim Matavz was wel aanwezig, maar aangezien deze training de eerste deze week was waarin hij met de groep mee kon doen, is het niet meer dan logisch als hij op de bank begint. Ook zal de technische staf geen enkel risico met hem willen nemen. Mocht de Trots van het Noorden toch play-offs moeten spelen, kan een fitte Matavz mogelijk net het verschil maken.

 

De "basis"rondo bestond dus uit de volgende 10 spelers:

 

Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman, Hiariej, Sparv, Enevoldsen, Bacuna, Tadic, Andersson

 

De tweede rondo bestond uit de volgende 10 spelers:

 

Veldmate, Van Dijk, Kunst, Lachman, Holla, Metaj, Femi, García, Mamedov, Matavz

 

Dit waren ook de spelers die na de rondo de hesjes in ontvangst mochten nemen voor het partijspel. Zij werden aangevuld met Van Loo, die tot op dat moment samen met Luciano door Ruud Hesp onder handen werd genomen, terwijl de basisspelers de ondersteuning van Luciano kregen.

Het partijspel liet twee goed georganiseerde elftallen zien. Er werden weliswaar niet veel kansen afgedwongen, maar het positiespel kon wel overtuigen. Gescoord werd er vanuit een mooie snelle uitbraak waarbij Tadic Enevoldsen met een fraaie voorzet een niet te missen kans gaf. Helaas waren we niet in de gelegenheid om het hele partijspel te zien, maar de vermoedelijke basiself heeft een hele goede indruk achtergelaten. Petter Andersson lijkt zijn mentale dip definitief te boven. Hij oogt ontspannen en vrolijk en is in op deze manier een geweldige versterking voor de ploeg. We kijken uit naar zondag!


Training zaterdag 14 mei 2011

Tijdens een ontspannen training, de laatste vóór de absolute kraker tegen PSV, zagen we 22 spelers in actie, die aanvankelijk in twee min of meer gelijkwaardige samenstellingen een partij van 11 tegen 11 speelden. Gaandeweg werden er in beide teams mutaties doorgevoerd waarna er uiteindelijk twee teams op het veld stonden waarvan de hesjesdragende ploeg zonder twijfel de basis zal zijn die het morgen PSV lastig moet gaan maken. De samenstellingen waren toen als volgt:

 

Basis: Luciano, Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman, Hiariej, Sparv, Enevoldsen, Bacuna, Tadic, Andersson

Reserves: Van Loo, Kunst, Lachman, Veldmate, Metaj, Femi, Holla, Van Dijk, García, Mamedov, Matavz

 

Interessant is het om te filosoferen over de vier afvallers voor de wedstrijdselectie. Er mogen immers maar 18 spelers op een wedstrijdformulier worden gezet en niet 22. Niet van de partij zal in ieder geval Gonzalo García zijn. Hij lijkt hersteld van z'n bovenbeenblessure, maar is nog niet wedstrijdfit. Verder denken we dat Jorrit Kunst en Darryl Lachman niet bij de groep gehaald zullen worden. Tenslotte kun je je afvragen of het nodig is het trio Femi/Holla/Metaj in z'n geheel op de bank te zetten. Mocht dit wel gebeuren, dan kon Norair Mamedov wel eens de klos zijn. Zo niet, dan vermoeden we dat Shkodran Metaj vanaf vak X moet toekijken. Virgil van Dijk lijkt zich wat ons betreft bij de selectie gespeeld te hebben. Hij kan zowel achterin als ook voorin worden geposteerd en is bovendien in vorm.

 

Dan over de training. In de partij, die in steeds wisselende samenstellingen werd gespeeld en waarin zelfs een overtal-situatie werd geoefend, zagen we doelpunten van Stenman, Femi (strafte geklungel van Van Loo af, maar Brian herstelde zich later prima), Enevoldsen (zeer actief weer vandaag en erg scherp), Holla, weer Enevoldsen en Matavz.

 

Het blijft mooi om te zien dat ook partijtjes van 11 tegen 11 door Huistra vaak op een verkleind speelveld worden gehouden. Hierdoor worden de spelers gedwongen snel te spelen, en een goede handelingssnelheid is natuurlijk handig, wetend dat PSV morgen de tegenstander is.

 

Na het partijspel werden er nog een paar interessante spelsituaties getraind, waarbij het met name om de standaardsituaties (corners/vrije trappen ging).

 

Tim Matavz verliet de training na de partijtjes, maar wij denken dat hij fit genoeg is om morgen bij de groep te zitten. Dat denkt hij zelf nl. ook. Hij is zijn scherpte ook absoluut niet kwijt, getuige het typische spitsendoelpunt dat hij maakte: een bekeken schot in de verre hoek.

 

Na de training bleven weer hele hordes spelers vrijwillig op het veld achter. We zagen de Scandinavische clan een spel met elkaar uitvoeren. Wie verloor moest een dier nadoen. We zagen o.a. Enevoldsen, Sparv en Granqvist in de meest krankzinnige poses in actie. Gevreesd moet worden dat we dit morgen in de Euroborg niet terug gaan zien... Gelukkig is dit op de foto's wel vereeuwigd :-)

 

Aanwezig vandaag was ook een grote groep geel-zwarte jeugd van Veendam 1894, die na afloop op handtekeningenjacht is gegaan. Voor Tim Matavz hadden ze bloemen meegebracht. Leuk!

 

Eric Smit was weer terug van weggeweest! Hij is een meerdaagse baard en een pracht van een kleinzoon TJ rijker! Van harte kerel!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.