Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

143 gasten online

Voorbeschouwing Heracles Almelo - FC Groningen (play-offs)

Met veel pijn en moeite hebben we de 94e minuut van afgelopen zondag verwerkt. Als Tim Matavz toen links, dus tegen de looprichting in van PSV-keeper Ramos, op doel gekopt zou hebben - dan zou deze voorbeschouwing nooit geschreven zijn, want dan was de kwalificatie voor een voorronde van de Europa League reeds een feit. Maar goed, de bal zat niet, het bleef 0-0 en we moeten nu in de play-offs aan de bak. Van Matavz is na deze actie tot op het moment van schrijven van dit stuk niets meer vernomen, wij hebben geen idee waar hij uithangt. Is hij weer geblesseerd, en heeft hij - zoals VI beweert - een terugslag? Wordt hij medisch gekeurd in Napoli? Wil men hem het inferieure kunstgras van Almelo niet aandoen?

 

Wij tasten in het duister. Maar goed - wel d'r nait is wordt nait rekend - Petter moet het maar doen!

 

Verderop in deze voorbeschouwing staat een verslag van ons van de training van woensdag 18 mei 2011. Ook VV Actief, de gastheer van de FC deze dagen, heeft over de training van woensdag bericht, klik hier!

Vanwege het feit dat de weken zowel sportief als ook journalistiek gezien een hoog Engels gehalte hebben maken wij ons er dit keer voorbeschouwenderwijs een beetje gemakkelijk van af. Kern van dit betoog zal een verslag van de training van vandaag, woensdag 18 mei 2011, zijn, want nog één nachtje slapen en de play-off tegen die andere Tukkers staat al op het programma!

 

Training woensdag 18 mei 2011

Net als gisteren had FC Groningen het kunstgrasveld van VV Actief in Eelde geconfisqueerd. En net als gisteren schitterde het trio Gonzalo García, Tim Matavz en Nicklas Pedersen door afwezigheid. Voor de laatste speelminuten die Nicklas Pedersen in het eerste speelde moeten we drie weken teruggaan: op 24 april jl. ging hij in het thuisduel tegen N.E.C. in de 79e minuut naar de kant waarna hij niet meer kon worden ingezet. 's Mans blessuregevoeligheid grenst inmiddels aan het ongelofelijke en wij maken ons ernstige zorgen over zijn verdere carrière bij de Trots van het Noorden. Aanvankelijk bloeide hij onder de trainingsmethode van Pieter Huistra helemaal op en leek hij juist beter te gedijen onder intenstieve trainingsarbeid die in schril contrast stond met de aangepaste programma's die hem onder Ron Jans werden aangereikt en die hem nooit tot een fitte speler hebben kunnen maken, maar Nicklas lijkt weer helemaal terug bij af. Zijn contract loopt nog tot medio 2013 - slaagt de FC erin de investering van ruim 2 miljoen euro (waarvoor bv. twee Granqvists, ook twee Tadicen en maar liefst drie Anderssons gekocht hadden kunnen worden) ooit nog rendabel te maken?

 

Tim Matavz - ook een verhaal apart. Overigens leek hij investeringstechnisch gezien ook al lang en breed afgeschreven toen hij naar Emmen werd verbannen, aldaar in de lappenmand belandde en bijna kreupel terug in Groningen werd afgeleverd, wie toen had beweerd dat er maandenlang bedragen van een miljoentje of 7 aan hem werden gekoppeld zou op slag zijn opgesloten in de meest afgesloten afdeling van een psychiatrische kliniek.  Matavz hebben we na PSV-thuis niet meer mogen begroeten op het trainingsveld, en hij is er morgen ook zeker niet bij, zelfs niet op de bank - wat is er aan de hand? Heeft het met een op handen staande transfer naar Napoli te maken? Wil Napoli hem absoluut niet op krunstgras aan het werk zien met alle invalideringskansen van dien? Er zal snel duidelijkheid zijn denken wij.

 

Gonzala García heeft gewoon grote pech. Hij heeft al geruime tijd last van een bovenbeenblessure, leek zich eerst op het einde van de competitie te richten en vervolgens op de play-offs, maar hij lijkt weer wat teruggeworpen te zijn in zijn revalidatie, want hij heeft deze week niet met de groep getraind en zit ook morgen weer niet bij de selectie. Zijn laatste optreden in het eerste dateert van 27 februari jl. toen hij in het met maar liefst 5-1 verloren uitduel bij Feyenoord een kwartiertje mocht meedoen.

 

Kortom, in Almelo zullen we García, Matavz en Pedersen misschien op de tribune zien, maar zeker niet binnen de lijnen.

 

 

Wie tot vanmorgen wel aanspraak mochten maken op een plek bij de selectie voor het uitduel bij Heracles waren 22 spelers die aan de training van woensdag op het Eelder kunstgras participeerden. Onder hen ook twee echte beloften (Tim Keurntjes en Danny Post) en een halve (Norair Mamedov); beide eerstgenoemden zullen we morgen niet zien. Verder kunnen we ons niet voorstellen dat Jorrit Kunst en Darryl Lachman, die niet bij de groep van afgelopen zondag zaten en gisteren niet met het eerste meetrainden, nu wel worden uitverkoren voor een plek bij de achttien. We weten dat Metaj de plek van Matavz zal innemen (opvallend, een verdedigend ingestelde speler voor een echte spits) en daarmee hebben we de selectie voor Heracles-uit rond.

 

uitzicht op o.a. de Euroborg vanaf het reuzenrad op de Grote Markt, 55m hoog

(foto: FCG Online)

 

Aanvankelijk leek uit de training van woensdag de conclusie getrokken kunnen worden dat Tom Hiariej, niet bijster op dreef tegen PSV, zijn plek moet afstaan ten faveure van Danny Holla. Immers, de groep van 20 veldspelers was in tweeën gesplitst, met de volgende verdeling:

 

Groep 1:

Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman, Holla, Sparv, Enevoldsen, Bacuna, Tadic, Andersson

 

Groep 2:

Lachman, Van Dijk, Veldmate, Metaj, Hiariej, Femi, Kunst, Post, Keurntjes, Mamedov

 

Echter - na de pittige rondo werd er een afsluitende partij gespeeld en hier speelde groep 1 tegen groep 2, met dien verstande dat Holla en Hiariej van groep verwisselden. Kortom, de basis zal morgen ongetwijfeld deze zijn:

 

Andersson

Tadic - Bacuna - Enevoldsen

Sparv - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

Het lijkt geen verrassing, een basis die op geen enkele positie afwijkt van de met passie en volle overgave strijdende ploeg die ons zondag in de tweede helft tegen PSV zoveel kippenvel heeft bezorgd, maar we kunnen er rustig vanuit gaan dat de inzetbaarheid van Andreas Granqvist deze week aan een zijden draadje heeft gehangen, lees onze trainingsverslagen van maandag en dinsdag nog maar eens door en bekijk de ingepakte linker knie van de Zweed. Hij lijkt echter net op tijd fit want vanmorgen hoefde hij bij geen enkel trainingsonderdeel toe te kijken. Na afloop gaf hij bij ons ook aan dat het goed voelt - mooi zo!

 

De ploeg speelde tegen een elftal zeg maar reserves die wel met de eer gingen strijken. Immers, onder druk staand wisten zij uit een bliksemsnelle counter ijskoud te scoren (Keurntjes, uit een assist van Kunst) - het is zaak dat hieruit lering wordt getrokken: dichthouden de poort!

 

De reserves speelden als volgt:

 

Mamedov

Keurntjes - Post - Kunst

Femi - Holla

Metaj - Veldmate - Van Dijk - Lachman

Van Loo

 

Bij deze ploeg willen we er graag twee spelers uitlichten. Shkodran Metaj was erg gretig en bood zich voortdurend aan en vroeg ook constant om de bal, en Virgil van Dijk deed ons versteld staan van zijn uitstekende "op de stropdas" kunnen afleveren van een verre pass. Het deed ons aan Sankoh in zijn beste jaren denken. Aangezien hij nu als centrale verdediger speelde, maar zondag tegen PSV juist als stormram voorin uitblonk is het duidelijk - met hem hebben we een geweldig talent in huis. Virgil moet nog 20 lentes jong worden, kortom - met de juiste begeleiding gaat dit een hele grote worden.

 

Dan terug naar de partij. Er werd gespeeld in verschillende tactische varianten: spelhervattingen voor de FC, spelhervattingen voor de tegenstander (Heracles) en wie weet speelt er morgen een ploeg die zich net als in Den Haag laat inzakken om vervolgens in de omschakeling snel toe te slaan. Het kunstgras maakt het allemaal wat sneller, dus deze strategie lijkt ons wel wat. Petter Andersson heeft toch al goede ervaringen met die ondergrond, immers - niemand minder dan deze topper van een Zweed scoorde op 20 september 2008 in de 85e minuut de 1-1 in de uiitwedstrijd bij de Heracliden, in een door scheidsrechters-antialent Van Egmond verkrachte pot waarin hij dhr. Femi al na een kleine twee minuten een rode kaart voortoverde.

 

Nog een kiekje vanuit het reuzenrad (foto: FCG Online)

 

Er zijn meer scheidsrechters die ons avondje Almelo op een genante manier hebben vernaggeld. Het was in de beide potten die na genoemd Van Egmond-debakel werden gespeeld niet anders. De 4-3 van 6 februari 2010 gaat de boeken in als de aan Wiedemeijer verkochte wedstrijd waarin hij met een onterecht afgekeurd Gronings doelpunt (Enevoldsen) en twee uitermate dubieuze rode kaarten (Sankoh en Bacuna) een dramatische greep in de loop der dingen had, en dit seizoen was het optreden van Wegereef in de met 3-0 verloren wedstrijd tegen Heracles ook al van een mensonterend niveau.

 

Met diezelfde Wegereef moeten we het morgenavond ook weer doen en wij houden wat dat betreft ons hart vast. Laten we hopen dat Wegereef na een minuutje, dus vóórdat hij onze Europese ambities de nek heeft kunnen omdraaien, door welk fysiek euvel dan ook de strijd moet staken, want dan komt vierde man Gozübüyük in het veld en deze man lijkt de kunst van het onpartijdig hanteren van de fluit wél te kunnen beheersen.

 

Petter Andersson en Leandro Bacuna lijken bij uitstek geschikt om morgen de tegenstander uit Tukkerland te overrompelen, als de FC net zo efficiënt speelt als uit bij ADO Den Haag, dan kon er morgen wel eens een hele mooie uitgangspositie verkregen worden.

 

Andreas Granqvist - hij speelde alles mee vandaag, hoefde geen verband of ijs in de buurt van zijn knie te hebben en is morgen gewoon onze aanvoerder. Vandaag was hij als zo vaak de gangmaker op de training en ook de spelers lijken de teleurstelling van PSV een plekje gegeven te hebben.

 

Toen de partij een keer stil lag schoot Virgil van Dijk nota bene vanaf eigen helft een keer op het (lege) doel en de bal vloog op magistrale wijze in de bovenhoek, dus ook dit lijkt hij te beheersen. Toppertje hoor!

 

In de wedstrijd schoot ook Holla een keer op Luciano, vanaf eigen helft nog wel, maar dit schot was een prooi voor Luciano. Holla was echter goed op dreef vandaag en wij denken niet dat Huistra hem 90 minuten op de bank laat als het op het controlerende middenveld niet naar behoren loopt.

 

Vreet de FC morgen even succesvol als deze piranha z'n opponent op?

 

Wij gaan het hierbij laten maar niet nadat we hebben gemeld dat ook Heracles nog op het kunstgras van Actief gaat oefenen, en wel komende zaterdag. Het overnacht vervolgens in het Fletcher Familiehotel. Heel apart, dat Heracles zich op kunstgras voorbereidt op een wedstrijd die op echt Euroborg-gras gespeeld gaat worden, maar dit hoeft ons verder niet te interesseren.

 

Wij wensen met name de mee naar Almelo reizende supporters een geweldige avond, want dan hebben de thuis aan de buis of voor de radio of in de kroeg voor een scherm gekluisterde duizenden groen-witte fans dat ook!

 

Mochten we zowel op 19 en 22 mei tegen Heracles aan het langste eind trekken als op 26 en 29 mei tegen de winnaar van ADO Den Haag/Roda JC, dan kunnen we de volgende dagen in de agenda Europees gezien vrijhouden (bron: UEFA.com):

 

Second qualifying round, first leg 14/07/11
Second qualifying round, second leg 21/07/11
Third qualifying round, first leg 28/07/11
Third qualifying round, second leg 04/08/11
Play-off round, first leg 18/08/11
Play-off round, second leg 25/08/11
Group stage, Matchday 1 15/09/11
Group stage, Matchday 2 29/09/11
Group stage, Matchday 3 20/10/11
Group stage, Matchday 4 03/11/11
Group stage, Matchday 5 30/11-01/12/11
Group stage, Matchday 6 14-15/12/11
Round of 32, first leg 16/02/12
Round of 32, second leg 23/02/12
Round of 16, first leg 08/03/12
Round of 16, second leg 15/03/12
Quarter-finals, first leg 29/03/12
Quarter-finals, second leg 05/04/12
Semi-finals, first leg 19/04/12
Semi-finals, second leg 26/04/12
Final (National Stadium, Bucharest) 09/05/12

 

Kortom, op 9 mei 2012 zitten we met z'n allen in het Roemeense Boekarest!

 

En voor degenen die live bij de loting aanwezig willen zijn (op zich wel een stunt die het overwegen waard is: de lotingszaal van de UEFA bemensen met een enorme FC Groningen-aanhang, hierbij de foute bobo's Blatter, Platini en hoe ze allemaal mogen heten het angstzweet laten uitbreken, alsmede de eerste inzichten over de fanatieke aanhang van FC Groningen bijbrengend):

 

2011/12 UEFA Europa League draw schedule
Date Location Draw details
20/06/11 Nyon First and second qualifying round
15/07/11 Nyon Third qualifying round
05/08/11 Nyon Play-off round
26/08/11 Monaco Group stage
16/12/11 Nyon Round of 32 and Round of 16
16/03/12 Nyon Quarter-finals, semi-finals and final

 

Maar al levert ons volgende Europese avontuur maar één avond à la Fiorentina-uit op, geloof me - dat is het waard, dat is nl. geweldig!

 

4 oktober 2007 Fiorentina-uit, 2000 Groningers in Italië

Wat een avond, wat een feest!

 

Daar doen we het voor, de komende vier play-off wedstrijden!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.