Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

560 gasten online

Voorbeschouwing Vitesse - FC Groningen, incl. trainingsverslag dinsdag 27 oktober 2009

Koen van de Laak was gisteravond geladen tijdens het forum dat na afloop van de Algemene Ledenvergadering van de Supportersvereniging van de FC werd gehouden: de spelers willen erop klappen, woensdag in de bekerconfrontatie met Vitesse. Gisteren, tijdens de sessie die spelers en trainersstaf in het bos hielden om de echte vechtersmentaliteit weer boven te krijgen, is er hard gewerkt om de boel op scherp te krijgen. De KNVB-beker is nu zeker de kortste weg naar Europees voetbal. Nog vijf wedstrijden winnen en we mogen echt Europa in. We gaan ervoor woensdag!

 

 

 

Nee, het was gisteren geen leuke dag geweest voor de spelers, aldus Ron Jans die maandagavond net als Koen, Hans Nijland en Henk Veldmate zitting nam achter de tafel in het supportershome om allerlei vragen van de ca. 60 aanwezige leden van de Supportersvereniging FC Groningen te beantwoorden (meer over de ALV en met name over het forum later op www.fcgonline.nl).

 

Terugrijdend van Enschede naar Groningen hadden Ruud Hesp en Ron Jans zondagmiddag na afloop van de ontluisterende nederlaag bij Twente besloten dat de maandag anders ingevuld zou moeten dan normaal. Dus even geen videobeelden terugkijken, wijzen op wat er goed en wat er fout ging en vervolgens een uitlooptraining, maar de spelers moesten het bos maar eens in om hen duidelijk te maken dat vooral de manier waarop de nederlaag zondag tot stand is gekomen echt niet kon.

 

Aan Koen van de Laak was gisteravond te merken dat de boodschap heel goed is aangekomen. Hij zat er getergd bij, beantwoordde geduldig de vragen die hem werden gesteld en na afloop van het forum nam hij ook alle tijd een gesprekje met de leden aan te gaan. Maar in zijn hoofd zit maar één ding: vlammen, woensdag! Hij gaf aan dat de sfeer momenteel in de spelersgroep nog wel aardig is, maar onze mannen zijn teleurgesteld, met name over de wedstrijd van afgelopen zondag. Met jullie goedvinden ga ik daar dan ook maar niet verder op in. In ons wedstrijdverslag over deze beroerde pot en in de andere media is er al genoeg over gezegd, en wie het sportkatern van het Dagblad van het Noorden van vanmorgen openslaat moet bijna de indruk krijgen dat we al zo goed als gedegradeerd zijn, nee aan dit fatalisme doe ik niet mee. Meer dan ooit: KOP D'R VEUR!

 

 

 

 

 

 

 

Stand van zaken KNVB-beker

 

De loting voor de bekerwedstrijden die de komende dagen worden gespeeld was als volgt:

 

Loting KNVB-beker derde ronde:

Thuis Uit
Gemert WHC
Roda JC PSV
Heracles Almelo Haarlem
Sparta Rotterdam VVV Venlo
NEC Nijmegen Excelsior
SC Heerenveen RBC Roosendaal
AZ Spakenburg
FC Twente Capelle
Helmond Sport ASWH
FC Dordrecht Ajax
Feyenoord FC Den Bosch
Go Ahead Eagles FC Emmen
De Treffers NAC Breda
Baronie Excelsior Maassluis
Vitesse FC Groningen
Jong De Graafschap FC Zwolle


Het zat er wel weer in: bij de loting voor de 1/16-finales, daaraan zijn we inmiddels toe, rolde er weer een uitwedstrijd voor FC Groningen uit de vervloekte ballenbak. We zijn alweer toe aan de zevende achtereenvolgende uitwedstrijd (vóór deze jammerlijke serie hadden we overigens zes thuiswedstrijden achter elkaar in datzelfde bekertoernooi, maar dit geheel terzijde). In de voorgaande zes uitduels waren we alleen de mindere van NAC (januari 2009, 2-2, pas na strafschoppen exit) en van Feyenoord (november 2007, 3-1), maar we waren nipt tot veruit de meerdere van IJsselmeervogels (september 2007, 1-8!), HVV Hollandia (september 2008, 2-3, 3x Marcus Berg!), Telstar (november 2008, 0-3) en FC Utrecht (zeer recent, 2-4).

 

Vooral op deze laatste wedstrijd moeten we voortborduren. In dit bekerduel, nog maar net een maand geleden gespeeld, kwamen we zeer overtuigend voor de dag. De thuisploeg werd zoek gespeeld, de tegentreffers waren louter voor de statistiek, we kwamen eigenlijk geen moment in de problemen en zowel Nicklas Pedersen als zijn latere vervanger, Tim Matvaz, waren twee maal trefzeker. We speelden die wedstrijd trouwens met een 4-2-3-1 bezetting, dus de opmerking van gisteravond tijdens het forum ("4-2-3-1 concept betekent één spits en dus een laffe opstelling") kan naar het rijk der fabelen worden doorverwezen. Als beide aanvallende buitenspelers in een 4-2-3-1 formatie maar niet teveel naar binnen trekken dan heb je eigenlijk drie aanvallers, daarachter heb je dan ook nog een aanvallend ingestelde nr. 10 en daarachter weer twee controleurs om doorsijpelende aanvallers van de vijand neer te sabelen, dit werkt echter alleen als alle spelers hun taken goed uitvoeren. Trekken Van de Laak en Enevoldsen teveel naar binnen dan stort de handel als een kaartenhuis in elkaar.

 

Niet dat ik trouwens denk dat we in Arnhem met een 4-2-3-1 opstelling gaan beginnen, want Jans heeft na Utrecht-thuis aangegeven dat hij in die wedstrijd in de 2e helft bewust van strategie is veranderd, en hieraan kon tegen Twente weliswaar bepaald geen goed vervolg gegeven worden, maar het lijkt me niet dat er nu weer teruggegrepen wordt naar het systeem met één centrumspits.

 

Was er nog wat te beleven op het TCN Trainingsveld vanmorgen? Ik dacht het wel!

 

Training dinsdag 27 oktober 2009

We zagen net als gisteren bij Koen een getergde Ron Jans, met een steeds heser wordende stem, die tijdens de training van vanmorgen voortdurend bezig was te hameren op allerlei belangrijke zaken. De afsluitende partij legde hij een keer stil omdat de omschakeling in zijn ogen niet goed genoeg verliep. Het trainingsveld was omzoomd met vele nieuwsgierige supporters, journalisten en cameraploegen. Iedereen heeft het gevoel dat er op korte termijn iets moet gebeuren, zo kan het niet langer. Jans en zijn manschappen zullen nu toch ook de nodige druk voelen, dat kan haast niet anders.

 

Al vrij snel werden er hesjes verdeeld, maar ik denk niet dat dit een verdeling basis/niet-basis betrof. Ron Jans verdeelde de stukken textiel als volgt:

 

Geel:

Nordstrand, Femi, Garcia, Granqvist, Sankoh, Van de Laak, Matavz, Jansen, Holla; keeper: Luciano, later Van Loo


Oranje:

De Roover, Pedersen, Enevoldsen, Lachman, Leonardo, Stenman, Koc, Lovre, Bacuna; keeper: Ter Wielen, later Luciano

 

Het blijft opmerkelijk maar ook leuk om te zien dat Leonardo nog altijd meetraint met de eerste selectie van de FC. Hij doet het helemaal niet onaardig, onbegrijpelijk dat er nog altijd geen club op de inmiddels wat kalende Braziliaan is afgestapt.

 

De gele en oranje ploeg speelden eerst tegen elkaar met meevoetballende keepers (10 tegen 10 dus) waarbij er niet gescoord kon worden maar het ging om het in de ploeg houden van de bal. Later werd dit voortgezet waarbij er ook doelpunten verwacht werden. We konden er eentje noteren: Femi schoot strak in na een al even mooie en strakke assist van Koen van de Laak. Verder viel Bacuna op die, alsof hij al jaren bij de 1e selectie hoort, Garcia met een forse heupzwaai tegen de vlakte werkte, Koc was bijzonder actief (hij opereerde vóór Sepp, dus vanaf een soort rechtshalf-positie) en schoot diverse malen bijna raak (zo teisterde hij eenmaal de paal), Luciano keepte erg goed, Sankoh was bijzonder fel en kwam zelfs mee op naar voren en gaf als een veredelde rechtsbuiten een gave voorzet af, en Thomas Enevoldsen was erg actief maar dat is hij altijd, zowel op de training als in de wedstrijd. Tussen Nordstrand en Van de Laak waren mooie combinaties te bewonderen, en diezelfde Nordstrand reageerde snel bij balverlies van een verdediger. Tenslotte mag een poeier van Bacuna, die net naast vloog, zeker niet onvermeld blijven.

 

Als we de vermoedelijke opstelling proberen te prognosticeren dan is het dit keer meer dan anders koffiedik kijken door de mistsluier die rond de hesjesverdeling gehangen werd, maar ik ga uit van de volgende elf die Vitesse moeten zien te verpletteren:

 

pedersen - nordstrand

lovre

enevoldsen - van de laak

femi

stenman - granqvist - sankoh - de roover

luciano

 

We kunnen er echter dit keer behoorlijk naast zitten. Bovenstaande opstelling is dezelfde als waar we tegen Twente mee zijn begonnen. Op de keeper na, en ik sluit niet uit dat we toch een keer beginnen met Garcia op 10 i.p.v. Lovre (hoewel Lovre de laatste weken erg fanatiek bezig is en wel erg veel meters maakt). Ook de keuze van de spitsen is geen zekerheidje in onze prognose. Een mogelijkheid is ook om te beginnen met Matavz i.p.v. Pedersen, maar daar ga ik niet vanuit. Pedersen en Enevoldsen bleven goed geluimd als allerlaatsten achter op het trainingsveld, toen de rest al in de kleedkamer was of door een camaraploeg werd bestookt, en joegen de ene na de andere bal in het doel, dit riekt toch naar een basisplaats voor beiden. En Jans was gisteren op het forum bepaald niet negatief over Morten Nordstrand, ik zet hem dus in de basis.

 

Over de scheidsrechter gaan we het dit keer maar eens niet uitgebreid hebben, we moeten het met Bjorn Kuipers doen en dit is één van de scheidsrechters met het hoogste winstpercentage voor de FC: hij floot ons 14x, waarvan we maar 3x het schip in werden gejaagd, en de laatste wedstrijd onder zijn leiding was een - qua resultaat en beleving in het uitvak - goddelijke: Heerenveen uit, op 12 september jl. gespeeld. 0-1 Nordstrand, we kunnen zijn schitterende goal allemaal nog uittekenen.

 

Ook de laatste wedstrijd die we uit bij Vitesse hebben gespeeld mocht er zijn. We namen vorig jaar de drie punten mee uit Arnhem, het ging hier om een eclatante 0-4 veegpartij met de meest weergaloze doelpunten die je je maar kunt voorstellen. Sepp de Roover en Levchenko schoten die avond ziedend hard raak.

 

Verder zijn de statistieken te Arnhem niet denderend. 't Is wel leuk om eens terug te kijken op de laatste bekerontmoeting die we daar speelden. Niet dat die goed afliep (1-0 op de kont), maar in deze wedstrijd uit 1990 kwamen de volgende spelers in het veld (met dank www.fcgstats.nl):

 

Patrick Lodewijks, Jan van Dijk, Claus Boekweg, Jan Veenhof, Ulrich Wilson, Geon Weering (Barend Beltman), Jos Roossien, Theo ten Caat, Edwin Olde Riekerink, Henny Meijer, René Eykelkamp

 

Als de neus van laatstgenoemde speler symbolisch is voor de lange neus die we morgenavond naar alle criticasters hopen te trekken, dan wordt het een geweldige avond met een denderend bekersucces. Een wonderploeg is Vitesse bepaald niet. Nilsson valt het hele seizoen al tegen en is nu zelfs geblesseerd, en in de laatste wedstrijd van de vechtarendloze ploeg, thuis in de zeperd tegen Heracles, viel mij op hoe simpel de aanvallers uit Almelo uit de rug konden weglopen van de statische centrale verdedigers van Vitesse. En ook de DSB-en RKC-achtige perikelen rond de wazige sponsor van Vitesse, AfAB, zal de thuisploeg niet koud laten. Tenslotte zal het vermoedelijk niet al te volle stadion wél koud werken op de Arnhemmers.

 

De seinen lijken dus voorzichtig op de FC-vriendelijke kleur groen te staan.

 

Uw verslaggever snakt naar een ommekeer bij FC Groningen, en met hem duizenden en nog eens duizenden groen-witte vrienden. Want zeg nou zelf, er is toch maar één voetbalstad?

 

(foto: www.groningenfanatics.nl)

 

We wensen iedereen gigantisch veel plezier, hetzij in het uitvak, hetzij voor de buis, en de wereld zal er vanavond weer heel anders uitzien als we wederom in de ballenbak, nu voor de achtste finales, gedonderd gaan worden. En laat Ronald Koeman en zijn Alkmaarders dan maar komen, zaterdag! Dat gaat een heet avondje Euroborg worden!

 

Maar eerst Vitesse-uit.

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.