Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

336 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - HSV (zondag, Euroborg, 14:30 uur)

Zondagmiddag speelt FC Groningen de op papier leukste oefenwedstrijd. De FC kruist in de eigen Euroborg de degens met het Duitse HSV. De oefenpot is nog een uitvloeisel van de overgang van Marcus Berg van de FC naar Hamburg, twee jaar geleden alweer. In Groningen was Marcus' track record indrukwekkend (69 wedstrijden, 44 doelpunten), maar in de Hanzestad kon hij tot nu toe geen potten breken: in 30 Bundesligawedstrijden was hij slechts vier maal trefzeker. Bovendien herstelt hij van een heupoperatie en zal morgen niet meedoen. Desondanks is de wedstrijd ook zonder Berg op voorhand machtig interessant, al was het maar omdat het toneel een uitverkochte Euroborg is!

 

 

 

Tja het kan verkeren. Zo ga je als topspits van FC Groningen naar de Bundesliga voor een voor FC Groningen-begrippen astronomisch transferbedrag, en zo raak je op slag in de vergetelheid. Het wilde met hem niet vlotten in Hamburg, het verhuuravontuur bij PSV werd ook al geen succes en het is de vraag of zijn terugkeer in Noord-Duitsland wél zal leiden tot de door hem gehoopte Europese doorbraak. Tot overmaat van ramp moest hij zich vanwege 'modale artrose' aan zijn heup laten opereren waardoor hij de voorbereiding van HSV op het nieuwe seizoen aan zich voorbij moest laten gaan en ook morgen niet op het veld zal staan. In de Euroborg zal hij wel te vinden zijn, maar in burger, vermoedelijk in vak X.

 

Overigens konden we op de clubsite van HSV zien dat hij wel weer bij de training van zijn Duitse werkgever is aangesloten. Daar waar Pieter Huistra bij zijn team dagelijks op het gras van vv Haren de puntjes op de i zet, daar heeft HSV-trainer Michael Oenning hele andere ideeën hoe je een ploeg moet motiveren: hij liet zijn mannen gisterochtend al om 07:15 uur bij de Imtech Arena opdraven om ze vervolgens mee te nemen naar het eiland Fehmarn. Met twee foto's valt de training goed samen te vatten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar: wel d'r nait is, wordt nait rekent, dus over Marcus Berg hoeven we het niet meer te hebben. Voor FC Groningen was hij een fantastische spits, maar wij beschouwen hem als het prototype van een clubliefde-loze passant. Afscheid van het Groningse publiek heeft hij nooit willen nemen, en dat lag niet aan de FC maar aan hem. Kortom, we genieten nog even van wat oude beelden en gaan dan over tot de orde van de dag!

 

 

Voorbereiding HSV

 

De Hamburger Sport Verein begint één dag eerder aan de competitie dan FC Groningen. Beginnen wij op zaterdagavond 6 augustus a.s. met een uitwedstrijd bij het Roda JC van o.a. Mark-Jan Fledderus, HSV mag op vrijdagavond 5 augustus het Bundesligaseizoen openen met een wedstrijd in Dortmund bij de regerend landskampioen Borussia.

 

Tot nu toe speelde HSV acht oefenwedstrijden en daar waar FC Groningen nog altijd ongeslagen door de oefencampagne is gekomen, daar hebben de Duitsers al twee nederlagen moeten incasseren, en wel tegen VfL Wolfsburg (1-5 zeperd in een duel om de Sparda Bank-Cup in Flensburg, de voorbereiding van HSV was toen overigens net begonnen) en drie dagen geleden tegen Borussia Dortmund (0-2 nederlaag in de finale van de LIGA total! Cup in Mainz, nadat HSV in de halve finale wel met 2-1 had afgerekend met Bayern München. Gewonnen in de voorbereiding werd er verder van een Nordfriesland-Auswahl (9-0), een Polizeiauswahl HH/SH (8-2), FC Ingolstadt (4-2), een Ortsauswahl uit het Oostenrijkse Hippach (12-0) en Al Ahli (4-0). Vandaag schijnt de ploeg nog meegedaan te hebben aan een toernooi Zwolle met VV Berkum en FC Zwolle als tegenstanders, en na de wedstrijd van morgen tegen de Trots van het Noorden wacht er nog één oefenpot en wel tegen FC Valencia in de eigen Imtech Arena, drie dagen vóór de start van het nieuwe Bundesliga-seizoen.

 

(NB Volgens 11Freunde won HSV vandaag weliswaar van VV Berkum met 3-1, maar verloor het met dezelfde cijfers van FC Zwolle. Beide wedstrijden duurden 45 minuten.)

 

Als we kijken naar de opstellingen van de drie tegen collega-Bundesliga-teams gespeelde wedstrijden, dan kunnen we zien dat er aanvankelijk is overgegaan van een 4-3-3 concept op het 4-2-3-1 systeem dat FC Groningen ook speelt:

 

Opstelling HSV tegen VfL Wolfsburg (03-07-2011, 1-5 nederlaag):

Drobny - Diekmeier, Westermann (70. Nagy), Sternberg, Jansen - Besic, Jarolim, Kacar (55. Töre) - Ben-Hatira, Son (81. Ingreso), Arslan (75. Bertram)

 

Opstelling HSV tegen Bayern München (19-07-2011, 2-1 zege):

Mickel - Diekmeier, Mancienne, Westermann, Aogo - Jarolim, Kacar - Ben-Hatira (45. Jansen), Töre (55. Nagy), Elia - Son

Beide Hamburgse doelpunten werden overigens gemaakt door de Zuid-Koreaan Heung Min Son, let morgen op hem!

 

Opstelling HSV tegen Borussia Dortmund (20-07-2011, 0-2 nederlaag):

Mickel - Diekmeier, Mancienne, Westermann, Aogo - Jarolim, Kacar - Ben-Hatira, Töre (31. Jansen), Elia - Son

 

 

Hoe staat FC Groningen erop?

 

We hebben geprobeerd met trainingsverslagen en live-wedstrijdverslagen van de oefenwedstrijden een beeld te schetsen van het FC Groningen van het komende seizoen. Vandaag op de training (zie verslag) denken we aan de hesjesverdeling gezien te hebben welke basisspelers morgenmiddag om 14:30 uur op het veld zullen staan, en dat zijn de volgende:

 

Matavz

Tadic - Pedersen - Bacuna

Sparv - Holla

Burnet - Kwakman - Ivens - Kappelhof

Van Loo

 

Gezien de blessures waar sommige spelers mee kampen is dit o.i. de best denkbare opstelling. Petter Andersson zou anders vermoedelijk 'op tien' gespeeld hebben, zijn vroegere Hammarby-maatje Emil Johansson zou wel eens als linksback hebben mogen opdraven (al heeft Lorenzo Burnet bewezen een meer dan goede vervanger van Johansson te zijn), en Virgil van Dijk heeft tot nu toe meer indruk in het centrum van de verdediging gemaakt dan Jonas Ivens en Kees Kwakman. Tenslotte is het nog geen uitgemaakte zaak dat Luciano komend seizoen de eerste keeper wordt, maar ook Brian van Loo is niet geheel okselfris en daarom start de Braziliaan.

 

 

Dat Leandro Bacuna speelt is volkomen logisch. Hij heeft het tot nu toe in de voorbereiding prima gedaan en verder is concurrent één (Thomas Enevoldsen) geblesseerd en is concurrent twee (Matías Jones) nog niet wedstrijdfit: hij traint pas sinds afgelopen donderdag mee met de hoofdmacht van FC Groningen en een basisplaats tegen HSV zou wel erg opportunistisch zijn.

 

Aanvankelijk probeerde Pieter Huistra het controleursduo Tim Sparv - Tom Hiariej uit, zoals dat aan het begin van afgelopen seizoen prima functioneerde, maar onze trainer is inmiddels overgegaan op het nomineren van Danny Holla als compaan van de Fin, en dit lijkt toch iets beter te werken, met name omdat Holla weer richting zijn vorm van weleer (die van vóór zijn beenbreuk) aan het toegroeien is, en fysiek een stuk sterker is dan Hiariej. Dat dit het definitieve koppel voor de competitie zal worden is echter nog niet uitgesproken, althans niet naar buiten toe. Naast Hiariej staat ook Maikel Kieftenbeld, die volledig uit beeld is als rechtsback en nooit op die positie traint, te trappelen om op het middenveld aan de slag te gaan. Op dat middenveld is geen plaats meer voor Femi, die in de hete belangstelling staat van het Deense Brøndby. In ons artikel over deze wellicht in de pijplijn zittende huurconstructie valt te lezen dat als er a.s. donderdag nog geen overeenstemming is bereikt tussen de FC en de Denen, dat het feest dan niet doorgaat - kortom, laten we hopen dat er snel knopen doorgehakt gaan worden - dit is voor zowel FC Groningen als de Nigeriaan echt het beste.

 

We mogen onze handen dichtknijpen dat Dusan Tadic en Tim Matavz in de nu ruim drie weken lopende transfer window niet zijn weggekocht - dat zij morgen in de basis starten lijkt volkomen onomstreden. Tenslotte kunnen we - gezien de lopende voorbereiding - even geen logischer rechtsback bedenken dan Johan Kappelhof.

 

Kortom, bovenstaande opstelling lijkt ons erg logisch. We gaan morgen echter goed letten op de beide centrumverdedigers: doorstaan zij de test tegen HSV, dan kunnen we met een gerust hart de competitie ingaan. Maken ze echter de foutjes die ze ook in de voorbereiding hebben begaan, dan lijkt het ondenkbaar dat Luciano morgen een clean sheet kan realiseren...

 

 

We gaan het morgen allemaal zien! Wij zitten zelf in de Euroborg en verder is de wedstrijd live te zien op Eredivisie Live, kortom een live-verslag voegt in dit geval weinig toe. Uiteraard zullen we na afloop wel met een wedstrijdverslag en foto's op de proppen komen!

 

We wensen iedereen heel veel plezier toe morgen!


Forza Grunn!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.