Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

131 gasten online

UPDATE na training zaterdag 13 augustus 2011:

Petter Andersson tegen ADO in de basis, Tim Sparv op de bank

Kijk onderaan de voorbeschouwing voor een kort verslag van de training van zaterdagochtend.

 

Inmiddels is een mooie fotoreportage van Eric Smit toegevoegd, kijk helemaal onderaan!

 

Voorbeschouwing FC Groningen - ADO Den Haag

Zelden zullen we aan een wedstrijd zo'n gefrustreerd gevoel hebben overgehouden als aan de door de Limbo's van Roda gestolen overwinning van vorige week. We maken er verder geen woorden meer aan vuil en gaan ons richten op de pot tegen het ADO Den Haag van Wesley Verhoek, de man wiens zekeringen in de bovenkamer niet alleen zijn doorgeslagen (citaat van zijn zaakwaarnemer), maar die tevens over bovenmenselijke gaven beschikt, want hoe anders moeten we het omschrijven als iemand binnen het uur na aankomst in Engeland weet dat het leven van de Britten niet aan hem is besteed en op slag door een extreem gevoel van heimwee wordt overmand? De reistijd naar Groningen zal echter niet noemenswaardig langer duren dan die naar Nottingham, dus laten we hopen dat de irritante schopper ook zondag met zijn ziel onder de arm over het veld van de Euroborg ronddoolt en op die manier bijdraagt aan het door ons zo vurig gewenste eerherstel!


Inmiddels zijn twee fotoreportages van Eric Smit van zowel de ochtend- als ook de middagtraining toegevoegd!

 

Reportage van RTV Noord, waarin Dusan Tadic zijn Servische temperament tentoonspreidt:

 

 

 

Toch nog een paar woorden over afgelopen zaterdag

Het eindresultaat van de wedstrijd tegen Roda JC zal de suïcidaliteitsratio van het noorden des lands weliswaar wat omhoog hebben geschroefd, als we kijken naar het door de mannen van Pieter Huistra in het eerste uur vertoonde spel, dan stemt dat tot meer dan tevredenheid. We joegen als ware het een thuiswedstrijd in de Groene hel over de doorweekte grasmat en speelden Roda helemaal zoek. De opbouw verliep op de manier waarop in de oefenperiode door de trainersstaf is gehamerd: geduldig van achter uit zonder met lange ballen diverse linies over te slaan, maar ook snel en effectief combinerend. De FC had verreweg het meeste balbezit, maar door het miraculeus missen van allerlei opgelegde dotten van kansen duurde de thuisreis gevoelsmatig nog veel langer dan de heenreis en staan we na één wedstrijdronde met 0 uit 1 op een ellendige 14e plaats, daar waar het ronduit mogelijk en zelfs verdiend was geweest om ons op grond van een indrukwekkend doelsaldo op plek 1 van de Eredivisie te zien.

 

Echter, het liep net even anders, Tim Matavz zal zijn kansen nog wel eens hebben teruggezien en wij willen het hier voor wat betreft de verklootte seizoensouverture volgaarne bij laten, en houden het goede gevoel van het eerste uur vast.

 

 

Snel even een blik op onze tegenstander uit de residentie

Er heeft weliswaar een bescheiden leegloop plaatsgevonden in het Haagse, maar we hadden ook graag gezien dat lieden als Verhoek, Derijck, Toornstra en Immers op dit moment al lang en breed weggestuurd of verkocht waren. Helaas, ze staan nog altijd op de loonlijst van de club die ons zo sneu Europees voetbal ontnam (en die vervolgens tegen het nietige Omonia Nicosia werd weggespeeld, maar onderschat het Cypriotische voetbal niet: de begroting van Omonia is, zo constateert Wim Masker in de Groninger Gezinsbode volkomen terecht, meer dan € 20 miljoen en daarmee vele miljoenen hoger dan die van ADO (en zelfs die van Grunn)).

 

Afgelopen zondag speelde ADO met 0-0 gelijk tegen het armetierige Vitesse. De wedstrijd had weinig om het lijf, en dat gold ook voor het spel van beide ploegen. ADO speelde als volgt:

 

Coutinho; Leeuwin, Kum, Supusepa, Luksik; Immers, Radosavljevic, Toornstra; Verhoek, Vicento (69. Mulders), Chery (56. Höcher)Vitesse: Room (21. Meerits); Van der Struijk, Kashia, Drost, Yasuda; Van Ginkel, Pröpper, Hofs; Chanturia, Bony, Jenner

 

Ik zou zeggen, oordeel zelf waar het gevaar in onze tegenstander schuilt. Mijn (enigszins gekleurde visie): als FC Groningen zo speelt als in de eerste helft tegen Roda, dan kan ADO opstellen wie ze wil - ze zullen met pek en veren de Euroborg uitgehoond worden.

 

 

Hoe zal de FC zondag van start gaan?

Welnu, het bijwonen van de trainingen van FC Groningen was deze week niet alleen een kleddernatte bedoening, het heeft ons bovendien niet al te veel wijzer gemaakt. Dit komt deels door het feit dat Pieter Huistra de trainingen dit seizoen iets anders insteekt (zoals op de persdag al keurig gecommuniceerd is), waardoor delen van de spelersgroep vaker aan ons oog worden onttrokken omdat de heren hun spierbundels in het krachthonk tot indrukwekkende proporties opblazen, maar ook door de afwezigheid van een vijftal internationals. Van dit vijftal mochten Thomas Enevoldsen en Tim Matavz tandenknarsend op de bank toekijken; slechts Tim Sparv, Johan Kappelhof en Nicklas Pedersen werden door hun bondscoaches internationale speelminuten gegund.

 

Vandaag was iedereen echter weer terug van weggeweest, fit en wel - laten we de training van vanochtend eens onder de loep nemen.

 

Training vrijdagochtend 12 augustus 2011

De spelersgroep was vanmorgen op de training voor het eerst weer helemaal compleet. Hierdoor bestond de groep uit 24 veldspelers en 4 keepers. Koen van de Laak deed alleen de warming-up met de groep mee en ging vervolgens apart verder onder leiding van de fysiotherapeuten. De rest van de groep was fit en kon de hele training afwerken. Alle internationals zijn dus ongeschonden van hun interlandverplichtingen teruggekeerd.

 

Het was weer een gevarieerde, pittige training. De training begon met een rondo. Voor de volgende oefening werden twee elftallen gevormd, die als volgt werden samengesteld:

 

Oranje hesjes

Van Loo, Hiariej, Ivens, Kwakman, Burnet, Holla, Kieftenbeld, Bacuna, Andersson, Tadic, Matavz

 

Gele hesjes

Luciano, Kappelhof, Van Dijk, Bakker, Johansson, Keurntjes, Sparv, Enevoldsen, Pedersen, Jones, Suk

 

Er moest steeds één van de elftallen een aanval van achteruit opbouwen en uiteindelijk afwerken op doel. Hierbij hadden de overgebleven spelers Luis Pedro, Bos, Haas, Fij en Etemadi (aangevuld met Lukkien en Huistra) de functie de opbouw te storen en de aanvallende partij van het scoren af de houden.

 

Patrick Haas van Rapid Wien, nog altijd op proef in Groningen

 

De training werd afgesloten met een driedelig partijspel. In het eerste partijspel mochten de oranje hesjes van de eerdere oefening in die opstelling verder gaan. Mogelijk is dit de beoogde basisopstelling voor zondag:


Matavz
Tadic - Andersson - Bacuna
Holla - Kieftenbeld
Burnet - Kwakman - Ivens - Hiariej
Van Loo

 

Opvallend in deze opstelling is vooral de afwezigheid van Tim Sparv. Het zou toch wel verrassend zijn als Huistra zondag de voorkeur geeft aan Maikel Kieftenbeld.

 

Voor het tweede partijspel moest Holla zijn hesje aan Tim Sparv geven, en Matavz aan Pedersen. In het laatste partijspel tenslotte moest Kieftenbeld zijn hesje afstaan aan Holla, Andersson aan Matavz en Bacuna aan Enevoldsen. In het hele partijspel werd maar één keer gescoord, en wel door Burnet uit een assist van Andersson, alleen werd het doelpunt na het fluitsignaal gescoord, dus hij telde niet.

 

Duidelijk lijkt in ieder geval dat Tom Hiariej zondag onze rechtsback zal zijn, ondanks het feit dat Kappelhof weer hersteld is van zijn eerdere blessure. Van Loo, Ivens, Kwakman, Burnet en Tadic zullen ook zeker in de basis starten. Voor de andere posities heeft Pieter Huistra vandaag verschillende opties geprobeerd, waarbij het elftal met Holla en Kieftenbeld als controleurs, Andersson op 10, Bacuna op rechts en Matavz in de spits de meeste 'speeltijd' kreeg.

 

Morgen proberen we de afsluitende training ook nog even bij te wonen en weten dan wellicht meer welke van de drie varianten het meest waarschijnlijke de basis zal zijn die ADO zal moeten slachten.

 

Eerdere thuiswedstrijden tegen ADO: altijd spektakel

Zowel Hans Nijland op Twitter als ADO op de vijandelijke clubsite gaven al terecht aan: wedstrijden tussen FC Groningen en ADO Den Haag staan garant voor spektakel. Onovertroffen is de vijfde en laatste wedstrijd van afgelopen seizoen. De catastrofale 5-1 uitnederlaag in de play-offs werd in een uit z'n voegen barstende Euroborg, die tekeer ging als nooit tevoren, met dezelfde cijfers weggepoetst (de kots van de meegereisde ADO-fans, die tijdens de wedstrijd duizend doden stierven, kon slechts met de grootst mogelijke moeite uit het uitvak worden geschraapt), waarna we verzuimden om ADO in de verlenging af te schieten en na penalty's dramatisch tenonder gingen. Weg was de droom van Europees voetbal. Maar afgaande op de doelstelling van dit seizoen kon een bezoek aan de Grote Markt in mei er wel eens inzitten.

 

 

De 5-1 van 29 mei 2011 was de vijfde wedstrijd die we in het vorige seizoen tegen ADO hebben gespeeld, en in die vijf potten werden maar liefst 24 goals gefabriceerd. We zagen ook allerlei penalty's benut, maar ook verkwanseld worden. Tim Sparv presteerde het zelfs om zowel in de bekerontmoeting (1-1, FC Groningen door na pingels) als in de penaltyreeks na de veelbeschreven 5-1 een strafschop te missen; laten wij hopen dat hij zich nimmer meer aan dit soort fenomenen waagt.

 

Maar niet alleen vorig jaar was het genieten geblazen tegen ADO. Al toen onze opponent van komende zondag nog als FC Den Haag door het leven ging waren de randstedelingen graag geziene gasten in het Groningse. Vreemd genoeg won de FC geen enkele van z'n eerste vier thuiswedstrijden tegen Den Haag, sterker nog - drie van de vier ontmoetingen gingen verloren, maar daarna ging de volle buit nog slechts één maal naar de bestuurlijke hoofdstad van Nederland, en wel vrij recent: op 26 november 2006 betekende een ontluisterende 2-5 het einde van een ongeslagen reeks van maar liefst 22 competitiewedstrijden in eigen huis.

 

Legendarisch was natuurlijk de 6-0 uit 1999. Met dank aan FCG Stats weten we wie er die dag verantwoordelijk waren voor de grootste thuiszege in de geschiedenis van FC Groningen:

 

Roy Beukenkamp, Kurt Elshot, Melchior Schoenmakers, Magnus Johansson, Paul Matthijs (Björn Schilder), Joost Broerse (Gregoor van Dijk), Leonardo Dos Santos Silva, Hugo Alves Velame, Bert Zimmerman (Ivar van Dinteren), Martin Drent, Hans Visser


Doelpunten Joost Broerse, Martin Drent (2x), Gregoor van Dijk, Hugo Alves Velame, Hans Visser

 

 

 

Hans Visser, tussen 1999 en 2002 in 66 wedstrijden maar liefst 31 maal trefzeker, waaronder in 1999 tegen FC Den Haag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slechts weinigen zullen de spectaculaire 4-4 van 17 april 1927 voor de geest hebben, nog geen 85 jaar geleden dus. Beide ploegen heetten toen nog gewoon GVAV en ADO en namens de thuisploeg waren niemand minder dan Fré van der Velde, H. de Jonge, Bé Dekker jr. en Johnnie Kuiper trefzeker, en ook dit wordt door een onvolprezen statistische databank opgehoest, en wel GVAV Stats.

 

Met de opmerking dat we het zondag met ons aller heer Pol van Boekel moeten doen voor wat betreft de man in het zwart (of geel, groen, roze, zalm of weet ik wat voor kleur de beste man zal dragen), en die ons tot nu toe 12x heeft gefloten met zes overwinningen en vier jammerlijke nederlagen tot gevolg, sluiten we dit epistel af, maar niet zonder als eerbetoon een foto te plaatsen van de kanjer van wie we zondag afscheid gaan nemen:

 

 

Want zonder Shkodran Metaj, Jeroen Veldmate, Serhat Koç, Norair Mamedov en Michael Janssen, die zondag ook uitgeluid gaan worden, tekort te willen doen - Andreas Granqvist zal zondag toch verreweg het meeste applaus oogsten. Wat hebben wij van deze vent genoten! Laten we nog één keertje kijken naar twee weergaloze rushes van hem. Mann gegen Mann!

 

 

Andreas, bedankt voor alles!

 

Wij hebben ongelofelijk veel zin in zondag, zijn benieuwd hoe strijdvaardig de FC voor de dag komt en hopen op een kolkende Euroborg waarin we de bittere smaak van n old wief tussen toon'n willen wegspoelen.

 

Morgen koekeloeren we nog even bij de training, kortom - check deze site dan nog even voor de laatste update!

 

 

Fotoreportages van de trainingen van vrijdag 12 augustus 2011 van Eric Smit:

 

tn_DSC_0009 (Small)
tn_DSC_0010 (Small)
tn_DSC_0015 (Small)
tn_DSC_0019 (Small)
tn_DSC_0022 (Small)
tn_DSC_0024 (Small)
tn_DSC_0030 (Small)
tn_DSC_0034 (Small)
tn_DSC_0035 (Small)
tn_DSC_0036 (Small)
tn_DSC_0038 (Small)
tn_DSC_0040 (Small)
tn_DSC_0043 (Small)
tn_DSC_0044 (Small)
tn_DSC_0047 (Small)
tn_DSC_0049 (Small)
tn_DSC_0052 (Small)
tn_DSC_0053 (Small)
tn_DSC_0056 (Small)
tn_DSC_0059 (Small)
tn_DSC_0061 (Small)
tn_DSC_0062 (Small)
tn_DSC_0064 (Small)
tn_DSC_0071 (Small)
01/24 
start stop bwd fwd

 

tn_DSC_0076 (Small)
tn_DSC_0078 (Small)
tn_DSC_0079 (Small)
tn_DSC_0081 (Small)
tn_DSC_0082 (Small)
tn_DSC_0085 (Small)
tn_DSC_0086 (Small)
tn_DSC_0087 (Small)
tn_DSC_0090 (Small)
tn_DSC_0091 (Small)
tn_DSC_0092 (Small)
tn_DSC_0093 (Small)
tn_DSC_0095 (Small)
tn_DSC_0097 (Small)
tn_DSC_0100 (Small)
01/15 
start stop bwd fwd

 

UPDATE na de training van zaterdag 13 augustus 2011:

Maar liefst 28 spelers waren vanmorgen aanwezig voor de laatste training in aanloop naar de kraker van morgen tegen Ado Den Haag. Alleen Koen van de Laak en keeper Etemadi waren vanmorgen niet aanwezig. Inmiddels is bekend dat Ado morgen zonder Derijck zal spelen, omdat er een transfer van hem naar PSV op handen lijkt te zijn. Aan Groninger kant moet Pieter Huistra juist keuzes maken omdat op Van de Laak na iedereen fit is. Vanmorgen werd al snel duidelijk wie Huistra morgen het vertrouwen geeft. De opstelling ziet er als volgt uit:

 

Matavz
Tadic - Andersson - Bacuna
Holla - Kieftenbeld
Burnet - Kwakman - Ivens - Hiariej
Van Loo

 

Petter Andersson mag dus voor het eerst in het eerste elftal trots de aanvoerdersband dragen, hij krijgt de voorkeur boven Pedersen. Maikel Kieftenbeld mag de plek naast Danny Holla innemen, en dat mag toch wel een kleine verrassing worden genoemd. Aan de andere kant heeft Tim Sparv de laatste wedstrijd door een schorsing moeten missen en is hij vervolgens gelijk vertrokken voor interlandverplichtingen. Holla en Kieftenbeld daarentegen hebben de hele week met elkaar kunnen trainen. Het zou dus zomaar kunnen dat Huistra daarom voor dit controlerende duo kiest.

 

Zoals gisteren al werd aangekondigd op de website van FC Groningen, lag vandaag op de training de nadruk op het oefenen van vrije trappen en hoekschoppen. Hiervoor speelde de basis tegen een elftal bestaand uit Luciano, Kappelhof, Van Dijk, Bakker, Johansson, Keurntjes, Sparv, Enevoldsen, Pedersen, Jones en Suk. De rest van de spelers (Luis Pedro, Bos, Batbay, Ben Moussa, Fij en proefspeler Haas) ging ondertussen op een ander deel van het veld een balletje trappen.

 

Het ging in de oefeningen zowel om het verdedigende aspect, als ook om de snelle omschakeling naar een aanval en andersom. Wat de basis heeft laten zien, geeft veel vertrouwen voor de wedstrijd van morgen. Er werd scherp getraind, en met name Kees Kwakman had nog de nodige inbreng voor wat betreft de morgen te hanteren tactiek, hierbij haalde hij ook nog even een situatie aan van de wedstrijd tegen Roda. Kwakman is een zeer mondige speler, die graag laat weten hoe hij over de dingen denkt. Wat ons betreft een welkome aanvulling.

 

Fotoreportage van de zaterdagtraining van Eric Smit:

 

tn_DSC_0001 (Small)
tn_DSC_0008 (Small)
tn_DSC_0009 (Small)
tn_DSC_0019 (Small)
tn_DSC_0021 (Small)
tn_DSC_0022 (Small)
tn_DSC_0024 (Small)
tn_DSC_0028 (Small)
tn_DSC_0033 (Small)
tn_DSC_0035 (Small)
tn_DSC_0036 (Small)
tn_DSC_0038 (Small)
tn_DSC_0039 (Small)
tn_DSC_0041 (Small)
tn_DSC_0042 (Small)
tn_DSC_0044 (Small)
tn_DSC_0045 (Small)
tn_DSC_0046 (Small)
tn_DSC_0047 (Small)
tn_DSC_0050 (Small)
tn_DSC_0052 (Small)
tn_DSC_0053 (Small)
tn_DSC_0057 (Small)
tn_DSC_0063 (Small)
tn_DSC_0066 (Small)
tn_DSC_0072 (Small)
tn_DSC_0073 (Small)
tn_DSC_0075 (Small)
tn_DSC_0079 (Small)
tn_DSC_0080 (Small)
tn_DSC_0083 (Small)
tn_DSC_0090 (Small)
tn_DSC_0091 (Small)
tn_DSC_0101 (Small)
tn_DSC_0103 (Small)
tn_DSC_0109 (Small)
tn_DSC_0119 (Small)
tn_DSC_0124 (Small)
tn_DSC_0141 (Small)
tn_DSC_0144 (Small)
tn_DSC_0150 (Small)
tn_DSC_0154 (Small)
01/42 
start stop bwd fwd

 

Forza Grunn!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.