Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

350 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - AZ incl. trainingsverslag vrijdag 30 oktober 2009 --> Leandro Bacuna weer in de basis!

De verleiding is groot nog wekenlang na te genieten en vochtig te dromen van de formidabele prestatie die we woensdagavond in Arnhem hebben geleverd. Ongelofelijk, in een uitwedstrijd een eredivisionist met vier doelpunten verschil oprollen. But life goes on. AZ komt langs. Daar is de knop al om. Financieel al weken en van een euforisch bekergevoel is daar geen sprake, Spakenburg speelde de Alkmaarders zoek. Met dezelfde wedstrijdinstelling als woensdag kraken we die handel!

 

Mogen we dan helemaal niet meer terugkijken op de legendarische 1-5?
Natuurlijk wel. Woorden schieten tekort om alle hoogtepunten te beschrijven. Criticaster Henk Kok wierp de veegpartij van woensdagavond voornamelijk op het falende Vitesse, maar da's wel erg makkelijk. Het klopte in de koppies van de groen-witte jongens vanaf minuut één. Er werd gestreden voor elke meter, het storen en druk zetten begon al bij de aanvallers die geen enkele verdediger rustig lieten uitverdedigen, laat staan opbouwen - kijk, da's nou precies waar FC Groningen het van moet hebben. Pressievoetbal, druk zetten, achterin de handel potdicht houden en een hecht collectief vormen. Woensdag werden al deze facetten prima uitgevoerd.

 

Leandro Bacuna is al enorm geroemd, ook gisteren weer bij Sport om Toavel van TV Noord. De brede glimlach en guitige oogjes zijn inmiddels vastgebrand op z'n gelaat, heerlijk om te zien. De man, of jongen nog, moet nu laten zien (als hij de kans krijgt van de trainer natuurlijk, en die krijgt hij!) hoe hij om kan gaan met druk en meer belangstelling. Vitesse-trainer Theo Bos zal nog nooit van de aardige knul hebben gehoord, tenminste vóór aanvang van de wedstrijd niet, maar dit zal Ronald Koeman niet overkomen. Vriend en vijand zijn het er nu al over eens: met Leandro hebben we echt een pareltje in huis! Nog maar net 18 lentes jong maar het talent druipt ervan af. Dit seizoen eigenlijk nog A-junior maar iets vroeger dan gepland door Van de Looi bij de beloften gestald, en nog geen drie maanden later speelt hij in het eerste de sterren van de hemel! Je zou zeggen, een terugslag kan t.z.t. niet uitblijven, maar is dat erg? Helemaal niet. Als je echt wat in je mars hebt, en dat heeft Bacuna, dan leer je daar van en kom je er sterker uit terug.

 

Verder blijft de Scandinavische invloed in de selectie enorm. Slechts de stekeblinden onder ons zal het zijn ontgaan dat Marcus Berg zijn heil inmiddels aan de Reeperbahn heeft gezocht - de bal ligt nu overigens bij hem voor wat betreft het nemen van afscheid van zijn Groningse publiek, aldus Hans Nijland, afgelopen maandagavond in het forum na afloop van de ALV van de Supportersvereniging FC Groningen. De FC wil hem graag voor een volle Euroborg bedanken en heeft Berg gevraagd een HSV-vrij weekend aan te grijpen om nog een één-na-laatste keer over het veld van de Hel van het Noorden te lopen [de laatste keer zal zijn in een wedstrijd die we nog tegen HSV gaan spelen, dit is part of the deal van de overgang van Marcus naar de Hamburger Sport Verein]. Maar de Zweedse en nu ook Deense inbreng in de selectie blijft imposant. De Zweedse media vinden ons een Zweedse ploeg, zoals Florén gisteravond in het persoverzicht over de wedstrijd in Arnhem al schreef, en de Deense media vinden ons gewoon een Deense ploeg.

 

Ik was in elk geval verrukt dat we woensdag, bepaald niet voor het eerst, onze geweldenaar Granqvist op de positie links in de centrale verdediging weer eens zagen opstomen, links en rechts al slalomend de slechts op papier aanwezige tegenstanders het bos in joeg en vervolgens ook de keeper met een bekeken schot tot intense wanhoop dreef. 't Is net als bij recente topaankoop Thomas Enevoldsen - Andreas staat er sinds zijn overgang naar de Trots van het Noorden vanaf de allereerste seconde, meteen een basisspeler [aanvankelijk, ik weet het nog heel goed, dacht Ron Jans nog dat hij, Svejdik en Sankoh onderling maar moesten uitvechten welke twee van deze drie uiteindelijk de centrale verdediging zouden gaan vormen, maar één oefenwedstrijd verder en Svejdik en Sankoh mochten maar gaan bewijzen wie naast Andreas mocht gaan spelen] - Henk Veldmate vertelde maandagavond in hetzelfde forum ook met gepaste trots dat Andreas er meteen stond sinds de handtekening op zijn contract is gezet, nog maar een jaar geleden trouwens! In de eredivisie debuteerde hij op 29 augustus 2008, uit bij onze lievelingstegenstander Vitesse (0-4 op die legendarische avond). Daarna toverde hij 52 wedstrijden uit de hoge hoed waarin hij evenzovele malen als basisspeler aan de wedstrijd begon - welke buitenlandse aankoop van de FC zegt hem dit na?

 


Maar dan nu: de focus moet naar AZ-thuis!

Zaterdagavond, kwart voor negen - een onvervalste avondwedstrijd staat op het program. Dit feest wordt trouwens zes etmalen later gevolgd door weer een spektakel-bij-avond, als we Heracles ontvangen. Maar zover is het nog niet. Uw verslaggever is wel altijd blij met een wedstrijd die we 's avonds spelen - dit heeft toch iets speciaals. Vaak een heerlijke sfeer, vaak een prachtige uitslag. Op een regenachtige zondagmiddag als we niet hoeven te spelen zal ik daarover nog wel eens wat statistieken bij elkaar snorren.

 

AZ ligt ons thuis eigenlijk wel aardig. We zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd. Als je kijkt naar het aantal wedstrijden dat we thuis tegen elkaar hebben gespeeld, dan kom ik - incl. bekerduels - tot 23 potjes, het doelsaldo hiervan is 33 voor en 35 tegen, gemiddeld wordt er dus niet al te vaak gescoord. Dit was in de jaren 1984 en 1985 wel even anders! De aanwezige toeschouwers van de veegpartij van 8 april 1984, nog maar 25 jaar geleden dus, zullen nog weten hoe ze thuiskwamen en op teletekst (bestond dat toen al?) bevestigd zagen wat ze met eigen ogen ook al hadden mogen meebeleven: FC Groningen 6, AZ 2. 't Is leuk om de doelpuntenmakers van die dag nog eens de revue te laten passeren. Wat dacht u van de heren Joop Gall, Ron Jans (!), twee maal trefzeker zelfs, Rob McDonald, Harry Schellekens (onze keeper nam steevast de penalty's) en Adri van Tiggelen?

Een jaar later werd de TV niet meer aangezet na afloop van de thuiswedstrijd van dat seizoen tegen AZ, 't was ook toen een avondwedstrijd, ik weet het nog heel goed. Tegen twee doelpunten van Eddy Bosman schoten de kaaskoppen er helaas een half dozijn in achter de toen wanhopige Harry Schellekens, nee dat was het net niet op de 25e april 1985...

 

Recenter dan: in de Euroborg troffen we mekander ook alweer vier keer (is het niet ongelofelijk dat we alweer bijna 4 jaar in ons nieuwe stadion spelen?). De eerste keer was één van de meest fantastische wedstrijden die we ooit hebben gespeeld. 't Was een Voorronde Champions League play off-duel, en we schoven met een zelden vertoond soort voetbal en machtsvertoon de ploeg van de vanaf alle tribunes uitbundig toegezwaaide Louis van Gaal met 3-1 aan de kant. En de spelers gingen niet eens dolblij naar huis omdat we, diep in blessuretijd, bij een corner de linker paal vergaten te dekken waardoor de 3-1 zomaar kon binnenploffen. In de return bleek dit resultaat echter voldoende om de finale van de CL-play offs te halen (dank je wel, Danny Buijs!)

 

De sfeeractie van de 3-1 wedstrijd uit april 2006 was een geweldige: de spelers werden door de Groningen Fanatics bedankt omdat een week eerder Europees voetbal was zekergesteld. Kijk en geniet:

 

 

Maar ook op deze wind van gisteren kunnen we niet zeilen. We gaan terug naar vanmorgen, 10 uur.

 

Training vrijdagochtend 30 oktober 2009

In de frisse Euroborg was vanmorgen weer voldoende te beleven in de laatste training vóór de wedstrijd van zaterdagavond. We telden 19 veldspelers en twee keepers, opgeteld komen we dan tot 21 spelers van wie morgen drie noodgedwongen op de tribune moeten plaatsnemen omdat je nou eenmaal niet meer dan zeven spelers (zes veldspelers+één keeper) op de bank mag stallen. Deze drie zullen naar verwachting zijn: Mike Zonneveld (traint inmiddels weer, zie ons trainingsverslagje van gisteren, maar liep vanmorgen vooral rondjes, hij is dus nog niet wedstrijdfit), Tom Hiariej (liep vanmorgen met een imposant masker rond (gisteren niet), maar na een onschuldig duel met Femi moest hij verzorgd worden aan zijn neus, ook hij is nog niet de oude) en Serhat Koç (prima op dreef vandaag maar we zitten nu met Nordstrand, Matavz en Pedersen nu eenmaal ruim in de centrumspitsen).

 

(UPDATE: na de training maakte de FC bekend dat García niet alleen buiten de selectie voor AZ-thuis valt, maar dat de FC zelfs van García af wil! Zie ons stukje daarover. Ik neem aan dat Koç dan toch bij de selectie van morgen wordt gehaald.)

 

Na wat oefeningen waarbij de opdracht was om zo zuiver mogelijk in te passen (hetgeen zonder druk van zgn. tegenstanders goed ging, maar zodra er door anderen pressie werd uitgeoefend, bv. door de opvallend fanatieke Frank Olijve (mooie intercepties, slidings - de man heeft alles in zich), signaleerden we het nodige balverlies bij de partij die de bal in de ploeg moest houden) gingen Ron Jans en Raymond Libregts over op een partij van 10 tegen 10. Beide ploegen waren weer een mengeling van spelers die tegen AZ in de basis zullen starten. Op het veld van de Euroborg zagen beide ploegen er als volgt uit:

 

Oranje hesjes:

Sankoh, de Roover, Stenman, Jansen, Nordstrand, García, Lovre, Femi, van de Laak, van Loo

 

Gele hesjes:

Enevoldsen, Granqvist, Lachman, Koç, Matavz, Bacuna, Hiariej, Olijve, Pedersen, Luciano

 

Niet alle spelers hadden het vandaag. Femi leed aanvankelijk een paar maal balverlies (maar herstelde zich later goed), García had weer veel te veel stiftjes (maar had ook een paar hele goede acties) en Bacuna was ook wat bleekjes. Er werd veelvuldig gescoord in de korte partij! Het scoreverloop Oranje tegen Geel:

 

1-0 García (tip-in, Granqvist vond het buitenspel maar gelegheids-vlaggenist Hagenouw schudde gedecideerd het hoofd)

1-1 Pedersen (snoeiharde pegel)

2-1 Jansen (mooi ingekopt uit corner García)

2-2 Koç (na een mooi één-tweetje met Pedersen)

3-2 Nordstrand (werkelijk een schoonheid van een aanval via de vandaag bloedfanatieke Stenman en Femi, prachtig afgerond door Morten)

4-2 Nordstrand (toucheerde een schot van De Roover, voldoende om Luciano kansloos te laten)

 

Tenslotte, en dat willen we allemaal weten:

 

Wie spelen er zaterdag tegen AZ vanaf het begin?

Kort maar krachtig: de basis van Vitesse-uit blijft ongewijzigd, ga daar maar vanuit. Er is geen enkele reden om die overhoop te gooien en dat gaat Ron Jans dus ook niet doen. Schematisch ziet de opstelling van de startende elf helden er dan als volgt uit:

 

 

nordstrand

enevoldsen - lovre - van de laak

bacuna - femi

stenman - granqvist - sankoh - de roover

luciano


Eén centrumspits, Nordstrand, en twee flankspelers die veelvuldig zullen opkomen: Enevoldsen en Van de Laak. Enevoldsen bleef vanmorgen toen de rest van de basis al was vertrokken nog achter op het veld om zich warm te schieten op een leeg doel, hij heeft er zin in. En wie niet!

 

De oplettende lezer, die verwacht had dat ik in deze voorbeschouwing de DSB in het algemeen en zijn voormalige kopstuk, de inmiddels gepensioneerde Dirk Scheringa, op de korrel zou nemen, die komt bedrogen uit. Ik zie in de manier van toko-bedrijven bij Scheringa de nodige gelijkenissen met onze eigen Renze de Vries. Veel hebben we aan hem te danken, op geheel eigen wijze deed hij alles voor onze club zonder er zelf een cent mee op te schieten, en uiteindelijk wordt hij toch vrij roemloos afgeserveerd maar blijft als held voortleven in de harten van de inmiddels al wat oudere FC Groningen-supporters. En ook Dirk Scheringa zal altijd als cultfiguur blijven voortleven in Alkmaar. Het eerbetoon van het Alkmaarse publiek, vorige week in de Champions League tegen Arsenal, was daar een indrukwekkend bewijs van. Hij zal er niet voor niks binnenkort tot erevoorzitter worden gekroond.

 

En zeg zou zelf, zijn financiële perikelen bij topclubs of wat er voor door moet gaan niet van alle tijden? Hoe zat het ook alweer, bij Feijenoord en zijn praktisch ter ziele zijnde hoofdsponsor Fortis? Klik hier en concludeer zelf de treffende gelijkenis tussen het pinnen met een DSB Bank-pasje en zo'n stukje plastic van Fortis!

 

(Dit belooft veel goeds voor de nabije toekomst! Is een ander financieel wankel agglomeraat niet hoofdsponsor van de door zowel Alkmaarders als Groningers verfoeide neuzen uit Amsterdam?)

 

Een laatste blik op de scheidsrechter van morgen en dan trekken we ons terug om ons op te laden voor zaterdagavond 20:45 uur. Tom van Sighem is onze man die avond. Floot hij ons al eens eerder? Jazeker, al 10x. Worden we van zijn optredens 's nachts wakker, badend in het zweet en met een hartslag van 319 die snel daalt naar 0, zeg maar het Ruud Bossen-syndroom? Bepaald niet! Onder zijn bezielende supervisie verloren we maar twee maal. We hebben het over de ontluisterende 2-5 tegen ADO, op 26 november 2006, maar dit kunnen we moeilijk op zijn conto schuiven, en bijna twee jaar later hanteerde hij de fluit te Tilburg, met 3-0 gingen we daar op de kloten maar ach, Tilburg-uit, we hebben er wel eens vaker verloren (lees: 14 van de laatste 15 keer). Als we gewoon kijken naar dit jaar, dan floot Van Sighem ons in februari tegen NEC (2-0, een lekkere avondwedstrijd waarbij NEC-speler Zomer al na 25 minuten lekker kon gaan douchen wegens het neersabelen van Marcus Berg), en héél recent floot Van Sighem Utrecht-uit voor de beker, ook al een fijn avondgebeuren, met een klinkende 2-4 zege.

 

Kortom, Van Sighem en de FC liggen elkaar wel, zeker 's avonds!

 

Dan sluiten we dit epistel nu af, en gaan we jullie morgenavond heel veel succes en plezier wensen. Laat je horen, schreeuw de longen uit je lijf, dan zijn we weer een echte 12e man en dan blijven de punten met zekerheid daar waar ze horen - in Groningen. Het AZ-publiek heeft er in elk geval weinig fiducie in, gezien het feit dat ze maar met 200 man afreizen naar ons bolwerk, terwijl het een vrij vervoer-wedstrijd is - da's toch landskampioen-onwaardig. Ik citeer van een Alkmaarse fansite:

 

Met 200 man lijkt dat vak zo groot, en zo Groen!
Iedereen wollen mutsen, shawls en ander verwarmend materiaal mee, 't kan daar berekoud zijn.

 

(Waarop een Groninger op die site antwoordde: Sterker nog, het is er nu al koud! :wink:)

 

Wij gaan in ieder geval warmgejuicht weer naar huis, morgenavond!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.