Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

132 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - AZ

De slotdagen van iedere transfer window zijn ware aanslagen op het zenuwstelsel, hart en bloedvaten. Het kan maar zo zijn dat we Tim Matavz, de man die vorig seizoen de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen AZ in zijn eentje besliste, zondag voor het laatst in actie zien, althans in het heilige groen-witte shirt, waarna hij zich wellicht in het foeilelijke rood-wit hult.

 

Het siert de Sloveen dat hij, ook nu hij in het middelpunt van de belangstelling staat, koelbloedig doet waarvoor hij betaald wordt: keihard werken voor FC Groningen. Mocht hij zondag schitteren, net als in de vorige thuiswedstrijd tegen ADO, dan zal de kans alleen maar toenemen dat hij in de Derby van het Noorden, die over twee weken wordt gespeeld, Groninger-af is. Wat een dilemma, ook voor het publiek! Maar wij hebben ongelofelijk veel zin in de kraker van zondag. Het wordt de hoogste tijd dat we ons mooie spel van de laatste drie eerste helften eens doortrekken naar de tweede helft, en ook van een niet heel laag ingeschatte ploeg als AZ gehakt of kaasfondue gaan maken! Ach, en ook vorig jaar floot Kevin Blom AZ-thuis, dus er is hoop!

 

Kijk voor een update na de afsluitende zaterdagtraining onderaan de voorbeschouwing!

 

 

 

 

Wat ons betreft kan het niet snel genoeg 1 september zijn. De gewraakte transfer window, die meer en meer een competitievervalsend karakter krijgt en de aandacht van spelers en publiek weghaalt van de wedstrijdspanning en verplaatst naar het transferfront, zit er dan eindelijk op en kunnen we de verhalen over de Matavz's, Texeira's en Hurtado's van deze wereld weer even parkeren tot januari. Of voor een jaar of wat, mocht de carrousel zich nog dermate hectisch ontwikkelen dat we Matavz nog deze maand moeten inruilen voor bv. een Texeira. Goed voor de financiële huishouding van FC Groningen die met zekere regelmaat een lucratieve transfer nodig heeft, maar slecht voor het realiseren van je korte termijn-doelstelling, het halen van Europees voetbal.

 

En tussendoor moet er dan toch echt gefocust worden op de thuiswedstrijd tegen AZ, op papier een spektakelstuk van jewelste, want de twee ploegen die dit nog prille seizoen tot nu toe het mooiste voetbal van de Eredivisie hebben laten zien clashen op elkaar. FC Groningen met niet alleen z'n immense thuisvoordeel maar ook met spelers als Matavz en Tadic die het verschil kunnen maken, en AZ met Elm, Martens, Beerens en de Yankee-beul Jozy Altidore. Gelukkig zagen we Martens gisteren tegen de Noorse kneuzen met een enkelmalheur naar de kant gaan en schijnt Elm de meeste tijd met waterdunne schijterij op de plee door te brengen, maar aan Altidore vielen weinig mankementen af te lezen en wij moeten vrezen dat Kees Kwakman zondag niet alleen verbaal tekeer moet gaan maar ook fysiek alles uit de kast moet halen om te overleven tegen de voormalige slager van de New York Red Bulls. O ja, Holman kan er ook wel wat van, maar als Petter Andersson zijn oude vorm weer terug weet te vinden (al was hij uit bij NAC niet alleen mede-verantwoordelijk voor een tegentreffer, maar kreeg hij ook een assist en de 0-2 op z'n naam) en Leandro Bacuna blijft doen wat hij sinds de voorbereiding op dit seizoen al doet (prima spelen), dan knallen zondag twee aan elkaar gewaagde ploegen op elkaar. Wat ons betreft is dan de twaalfde man beslissend!

 

De beleving van supporters in Groningen mag dan schril afsteken bij het Alkmaarse klapvee, de fanatieke Alkmaarders (wars van klappers en 'het moderne voetbal') en fanatieke Groningers zijn uit veel meer met elkaar vergelijkbaar hout gesneden. Het is niet moeilijk enige overeenkomsten te ontdekken in de volgende twee foto's:

 

 

De eerste foto is genomen in het AFAS-stadion tijdens de laatste thuiswedstrijd van AZ, de met 4-0 gewonnen veegpartij tegen het armetierige NEC, en de tweede is genomen in het door Grunnegers bevolkte uitvak in Breda. Namens AZ participeerden Supportersbeweging Victoria Alkmaar en Red White Fanatics aan deze actie; uiteraard waren de Groningen Fanatics hiervoor ook te porren, en terecht. Tegen Het Moderne Voetbal.nl citeert: "Afgelopen weekend hielden de aan het verschillende deelnemende groepen van het landelijke initiatief Tegen het moderne voetbal een actie tegen de absurde speeldagen en speeltijden in de Ere- en Eerste Divisie. Hoofdverantwoordelijke hiervoor is Eredivisie Live, de zender die voetbalsupporters en clubs steeds meer in een wurggreep begint te houden. Het doel van de actie was duidelijk: we willen voetbal zien op zaterdagavond om 20:00 uur en zondagmiddag om 14:30 uur en zeker niet op vrijdag- en maandagavond. Uiteindelijk zijn het de mensen die het stadion vullen die zorgen voor het bestaansrecht van een voetbalclub en dus moet ook en vooral met hen rekening worden gehouden bij het bepalen van de speeltijden." En ook al is dit voor Eredivisie Live niet meteen het startsein geweest om het gesprek met de mafiose KNVB aan te gaan om de wirwar aan aanvangstijden eens door de mangel te halen, wij hopen dat deze actie een vervolg krijgt. Want wat is er nou mooier dan een sfeervol, qua stemming en lawaai uit z'n voegen barstend stadion, op een normaal tijdstip?

 

 

Snel door naar de FC!

Als we kijken naar de start van deze competitie, dan is zowel het vertoonde spel in elke eerste helft opzienbarend, net als het verval in de tweede helft. Wij kunnen ons niet heugen na Heerenveen-uit (30 januari jl., 1-4!) in uitwedstrijden een dermate dominant FC Groningen gespot te hebben, dat de tegenstander van het kastje naar de muur stuurde en oogstrelende, flitsende combinaties liet zien en gewoon in de vijandelijke arena heer en meester was. Maar wat er in de rust in de thee gepleurd wordt weten we niet, maar FC Groningen speelt nu keer op keer een tweede bedrijf dat in geen verhouding staat tot het prachtige voetbal van de eerste helft. Gevolg: geen koppositie met 9 uit 3 maar een negende plaats met slechts vier puntjes.

 

Dit moet zondag anders! Als we kijken naar onze tegenstander, dan hebben we het gevaar voor ons al beschreven, maar het gevaar voor de ploeg van Verbeek schuilt achterin. Centraal achterin zien wij voor de bliksemsnelle Tim Matavz mogelijkheden om van de traagheid en kwetsbaarheid aldaar gebruik te maken, kortom - wij zien de pot zoals altijd met vertrouwen tegemoet!

 

Ons optimisme wordt gestaafd door een blik op de statistieken, zolang we daar maar enigszins subjectief doorheen fietsen uiteraard ;-)

 

Sinds de opening van de Euroborg gingen wij twee keer op jammerlijke wijze het schip in, en wel eind 2008 (0-2) en in 2009 (0-1). De datum van 31 oktober 2009 lijkt nog niet zo lang geleden, maar een treffender bewijs van het verloop van het hedendaagse voetbal waar geen plaats meer lijkt te zijn voor clubliefde dan de opstelling van 31 oktober 2009 is er niet (met dank aan FCG Stats):

 

Luciano Da Silva, Sepp De Roover, Andreas Granqvist, Fredrik Stenman, Gibril Sankoh, Koen van de Laak, Oluwafemi Ajilore, Goran Lovre, Thomas Enevoldsen (74' Tim Matavz), Leandro Bacuna, Morten Nordstrand (80' Danny Menting)

 

Welgeteld één speler van die dag staat komende zondag in de basis, en wel Leandro Bacuna. Van de overige 10 basisspelers spelen er zeven elders en de overige drie zitten zondag op de bank of zijn geblesseerd.

 

Voor de rest hielden we sinds de opening van de Groene Hel één of drie punten over aan de onderlinge duels met AZ. Zoals in de opening reeds gezegd stond er vorig seizoen een keurige 2-0 op de borden, en dit kwam door twee voltreffers van Tim Matavz, en wel in de minuten 11 en 93. Dhr. Blom, scheidsrechter en 'rode lap' van die middag, kon hieraan weinig veranderen.

 

 

Een minuscuul stukje verder terug ligt de ontmoeting van de legendarische 8e april 1984, toen wij AZ met 6-2 naar huis speelden, dankzij treffers van Joop Gall, Ron Jans (2x), Rob McDonald, keeper (!) Harry Schellekens en Adri van Tiggelen. Dit zal een seizoen later voor de nodige onderschatting van de kaasproducenten gezorgd hebben, want toen stonden dezelfde cijfers in het Oosterpark op de borden, zij het in omgekeerde volgorde: een sneue 2-6 was toen het beklagenswaardige resultaat.

 

Schwamm drüber, zegt de mof, we leven nu, en niet in 1984 of in 1985. Wat is er dus mooier om eens te kijken naar de training van vanmorgen, vrijdag?

 

Training vrijdagochtend 26 augustus 2011 (ook aanwezig: Hans Nijland en Henk Veldmate)

 

 

 

 

 

 

Hans Nijland op weg naar de vrijdagtraining, ongetwijfeld met de nodige mobiele apparatuur op zak...

 

 

 

 

 

 

De groep was vanmorgen voor de training weer bijna compleet. Alleen Thomas Enevoldsen (hij heeft last van zijn hamstring) en Koen van de Laak waren afwezig. Nicklas Pedersen was er weer bij, en hij kon de hele training zonder problemen afwerken. Volgens Pieter Huistra zijn de twee Denen twijfelgevallen voor zondag. Na de warming-up werden de spelers in twee groepen verdeeld. De eerste groep bestond uit de spelers die tegen NAC de basis hadden gevormd (behalve dat Kappelhof door Hiariej was vervangen). Aan deze groep waren bovendien Tim Sparv en Virgil van Dijk toegevoegd. Wij hebben het idee
dat deze twee spelers van de wisselspelers op dit moment het dichtst bij de basis staan. De andere groep bestond uit de rest van de A-selectie en de spelers van de B-kern. De keepers waren overigens, zoals gebruikelijk, apart bezig.

 

Het tweede gedeelte van de training bestond uit een partijspel. Ook vandaag kunnen we er vermoedelijk vanuit gaan dat de spelers die een hesje kregen, zondag tegen AZ de basis zullen vormen:


Matavz
Tadic - Andersson - Bacuna
Holla - Kieftenbeld
Burnet - Kwakman - Ivens - Hiariej
Van Loo

 

In vergelijking met NAC-uit zien we dus een terugkeer van Tom Hiariej als rechtsback. Hij werd tijdens de heenreis naar Breda ziek in de bus en daardoor moest Johan Kappelhof vanuit Amsterdam, waar hij om onbegrijpelijke redenen verbleef, naar Brabant crossen. Hij speelde vervolgens een aardige pot en van ons had hij ook tegen AZ vanaf het begin mogen spelen, maar FCG Online bepaalt nog altijd niet de opstelling ;-)

 

 

De hesjesdragers mochten het in de eerste helft van het partijspel opnemen tegen het volgende elftal:
 

Suk
Jones - Pedersen - Bos
Sparv - Keurntjes
Johansson - Bakker - Van Dijk - Kappelhof
Luciano

 

In de tweede helft van het partijspel kwamen Etemadi, Luis Pedro, Ben Moussa en Batbay voor Luciano, Suk, Bos en Bakker in het veld. Gescoord werd er ook vandaag niet in het partijspel, maar dit was te danken aan Emil Johansson, die een inzet van de Matavz van de lijn haalde.
 

Morgen trachten wij een glimp van de afsluitende training op te vangen en zullen dan op deze plaats berichten of bovenstaande prognose de toets der kritiek kan doorstaan!

 

Kortom, tot morgen, en voor zondag alvast veel plezier gewenst! En we sluiten nogmaals af met deze foto:

 

Tim Matavz scoort voor FC Groningen - hoe lang nog?

 

Fotoreportage van de training van vrijdag 26 augustus 2011 van Wouter:

 

DSC_0002 (Small)
DSC_0003 (Small)
DSC_0004 (Small)
DSC_0005 (Small)
DSC_0006 (Small)
DSC_0007 (Small)
DSC_0008 (Small)
DSC_0009 (Small)
DSC_0010 (Small)
DSC_0011 (Small)
DSC_0012 (Small)
DSC_0013 (Small)
DSC_0015 (Small)
DSC_0016 (Small)
DSC_0017 (Small)
DSC_0018 (Small)
DSC_0019 (Small)
DSC_0020 (Small)
DSC_0022 (Small)
DSC_0023 (Small)
DSC_0024 (Small)
DSC_0025 (Small)
DSC_0026 (Small)
DSC_0027 (Small)
DSC_0029 (Small)
DSC_0030 (Small)
DSC_0031 (Small)
DSC_0033 (Small)
DSC_0035 (Small)
DSC_0036 (Small)
DSC_0037 (Small)
DSC_0040 (Small)
DSC_0043 (Small)
DSC_0044 (Small)
DSC_0046 (Small)
DSC_0047 (Small)
DSC_0048 (Small)
DSC_0049 (Small)
DSC_0050 (Small)
01/39 
start stop bwd fwd

 

Training zaterdag 27 augustus 2011

Een groep van 24 spelers verzamelde zich vanmorgen op het TCN trainingsveld, zo zag ook de net als gisteren aanwezige technisch manager Henk Veldmate, zoals gebruikelijk druk met zijn mobiele telefoon in de weer. We misten Koen van de Laak, Hilal Ben Moussa, Renze Fij, Agil Etemadi, Atilay Batbay en Luis Pedro; verder was iedereen er, en alle spelers leken fit en konden alles meetrainen. Dit gold ook voor de beide Denen, Nicklas Pedersen en Thomas Enevoldsen, die deze week nog kampten met knie- resp. hamstringblessures.

 

Na het warmlopen, waarbij onze Zweden, Petter Andersson en Emil Johansson, fier voorop liepen, werd de groep in tweeën gesplitst. Beide groepen hielden een ontspannen rondo, waarbij duidelijk was dat de sfeer in de selectie over het algemeen goed is. In de "basis-rondo" zagen we de vermoedelijke opstelling zoals die hierboven staat, waarbij Hiariej, Burnet en Bacuna echter waren vervangen door Johansson, Pedersen en Enevoldsen. Dit zegt overigens niets over de opstelling van FC Groningen tegen AZ, want toen Erwin van de Looi de hesjes verdeelde was duidelijk dat dit morgen inderdaad de opstelling wordt:

 

Matavz
Tadic - Andersson - Bacuna
Holla - Kieftenbeld
Burnet - Kwakman - Ivens - Hiariej
Van Loo

 

De trainingen zien er dit seizoen qua structuur als volgt uit:

  • drie trainingen vóór de wedstrijd: nadruk op verdedigen
  • één-na-laatste training vóór de wedstrijd: partijspel
  • laatste training vóór de wedstrijd: standaardsituaties (vrije schoppen en corners)

Vandaag waren we dus getuige van het trainen op hoekschoppen en vrije schoppen. Er werd zowel de situatie van een verdedigend FC Groningen als een aanvallend FC Groningen nagebootst. In de eerste situatie werden de corners door Thomas Enevoldsen genomen (waarbij Maikel Kieftenbeld in de counter scoorde (assist Leandro Bacuna), waarna Maikel dolblij wegrende), en de vrije schoppen door Tim Sparv en Tim Keurntjes.

 

Pieter Huistra praatte veel vandaag en zette zijn mannen steeds goed neer. Het kon morgen tegen AZ wel eens om de details gaan die de wedstrijd gaan beslissen.

 

Bij een FC in de aanval waren de corners uiteraard een prooi voor Dusan Tadic (uit eentje ervan scoorde Tim Matavz fraai), en de vrije schoppen werden genomen door Leandro Bacuna (ééntje landde vol "in de puut" van een tegenstander), Danny Holla en Dusan Tadic. Als de Serviër tegen AZ net zo mooi uit een directe vrije schop scoort als vandaag, dan staan we morgenmiddag op de banken voor hem!

 

Na de training was Tim Sparv de eerste die wegbeende, en zijn gezicht stond op onweer. We kunnen ons niet voorstellen dat hij te horen heeft gekregen dat hij morgen niet eens bij de groep van 18 zit (wat zou betekenen dat Johan Kappelhof er wel bij zit, zodat je in elk geval nog een defensieve middenvelder achter de hand hebt (Kappelhof zou in het veld komen, gaat rechtsback spelen en Tom Hiariej schuift een linie door)), maar hij is wel een slachtoffer van de moordende concurrentie in de groep. De Fin is een plek op de bank niet gewend, en ook Kappelhof en Johansson zullen zich een ander begin van het seizoen hebben voorgesteld. Tja, dan is er maar één remedie: keihard vechten voor je plek. Emil Johansson hield zich na de training overigens voornamelijk bezig met rek- en strekoefeningen, het zullen de naweeën van zijn uit Noorwegen geïmporteerde liesblessure zijn.

 

Thomas Enevoldsen zagen we de concurrentiestrijd op een geheel andere wijze aangaan: hij trok na de training keeperhandschoenen aan, en wie weet staat hij binnenkort een keer onder de lat ;-)

 

Na afloop nam een tevreden kijkende Petter Andersson de tijd om met diverse supporters van gedachten te wisselen, o.a. over het fenomeen 'vliegvissen', wat vandaag in een interview in het Dagblad van het Noorden met hem uit de doeken wordt gedaan.

 

De groep is klaar voor morgen. Drei punt'n, wat ons betreft!

 

Fotoreportage van de zaterdagtraining van Eric:

 

tn_DSC_0002 (Small)
tn_DSC_0005 (Small)
tn_DSC_0011 (Small)
tn_DSC_0012 (Small)
tn_DSC_0015 (Small)
tn_DSC_0016 (Small)
tn_DSC_0017 (Small)
tn_DSC_0018 (Small)
tn_DSC_0019 (Small)
tn_DSC_0021 (Small)
tn_DSC_0022 (Small)
tn_DSC_0026 (Small)
tn_DSC_0027 (Small)
tn_DSC_0028 (Small)
tn_DSC_0031 (Small)
tn_DSC_0032 (Small)
tn_DSC_0033 (Small)
tn_DSC_0034 (Small)
tn_DSC_0052 (Small)
tn_DSC_0055 (Small)
tn_DSC_0058 (Small)
tn_DSC_0066 (Small)
tn_DSC_0076 (Small)
tn_DSC_0080 (Small)
tn_DSC_0086 (Small)
tn_DSC_0092 (Small)
tn_DSC_0098 (Small)
tn_DSC_0099 (Small)
tn_DSC_0105 (Small)
tn_DSC_0107 (Small)
tn_DSC_0110 (Small)
tn_DSC_0111 (Small)
tn_DSC_0112 (Small)
tn_DSC_0121 (Small)
tn_DSC_0125 (Small)
tn_DSC_0126 (Small)
tn_DSC_0134 (Small)
tn_DSC_0139 (Small)
tn_DSC_0146 (Small)
tn_DSC_0154 (Small)
01/40 
start stop bwd fwd

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.