Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

140 gasten online

Voorbeschouwing sc Heerenveen - FC Groningen

Blinde paniek heerst er momenteel in Friesland, en dan met name in Akkrum-Zuid. Het dorp is komende zondag het toneel van de wedstrijd tussen de ploeg die momenteel op een nacompetitieplek te bewonderen valt en nadrukkelijk moet vrezen voor rechtstreekse degradatie, en de Trots van het Noorden die bij winst met een forse sprong terugdendert in het linker rijtje. Ron Jans, alweer balancerend op de wip na twee keer een luizig gelijkspelletje en twee 1-5 zeperds, heeft het licht bij zijn ploeg gezien, zo verkondigt hij gemaakt-strijdbaar tegenover VI.nl, maar lijkt deze metamorfose vakkundig voor de buitenwereld verborgen te willen houden: de training van vrijdag is besloten. Graag had hij ook de afsluitende training van zaterdag achter hermetisch verbarricadeerde deuren gehouden. Nieuw Noord (NN), de self-pronounced harde kern van de Friezen maar in de praktijk eerder een vervelende groep kleuters met een hoog josti-gehalte waartegen volgens De Telegraaf per vandaag een samenscholingsverbod is uitgevaardigd (of is het een opzichtige, geforceerde poging om supporters van FC Groningen uit het Friese centrum te weren?), is echter op hoge poten naar het bestuur van de SCH gestapt. Het fantastische resultaat: op zaterdag mag zowaar toegekeken worden. NN, murw gebeukt door de repressie van het dorpsbestuur, reageerde euforisch en riep al twitterend op het zaterdagspektakel massaal te bezoeken: "Na overleg met bestuur SCH : De laatste training voor FC Groningen thuis is openbaar! Kom allen!". Een Friese kinderhand is gauw gevuld, zullen we maar zeggen. Hoe anders gaat het er in Groningen aan toe. Pieter Huistra werkt in alle rust en openheid toe naar deze kraker, hield vanmiddag in de Euroborg zelfs een demonstratietraining en heeft niks te verbergen. Wij rekenen op speelminuten voor David Texeira, en wat ons betreft is het de wedstrijd tussen een kat in het nauw en een heel leger krijgers met leeuwenharten. Gaan zij er zondag met de scalp van onze vorige trainer vandoor? Wij denken van wel.

 

UPDATE na de afsluitende training van zaterdag 10 september 2011:

Virgil van Dijk en Tim Sparv starten tegen Heerenveen in de basis

(meer over de training van zaterdag onderaan de voorbeschouwing)

 

 

Van de regen in de drup: Pieter Vink is geblesseerd geraakt en zal de wedstrijd Heerenveen - FC Groningen niet fluiten, aldus De Telegraaf. Zijn vervanger: Reinold Wiedemeijer...

 

 

We laten maar in het midden hoe dun de substantie is die dezer dagen door de broek loopt van Tjeerd van der Zwan, de huidige burgervader van Heerenveen. Hoe doorzichtig is het toch om te proberen met alle geweld supporters van FC Groningen uit het dorpscentrum (dat uit welgeteld vijf straten bestaat: Gashouderplein, Sieversstraat, Minckelerstraat, Passage en Gasweg, zo lezen we op FOK.nl) te weren nu zijn pogingen om ons een autocombi, of liever nog: een buscombi, op te leggen jammerlijk zijn mislukt. De man is net een paar maandjes burgemeester in het Friese, na eerder de scepter in Achtkarspelen te hebben gezwaaid. In nota bene Groningen heeft de beste man zijn lerarenpopleiding voltooid en regeert nu alsof hij een vooroorlogse schoolmeester is. Helaas is het in de overdracht van zijn dubieuze voorganger, Peter de Jonge, erbij ingeschoten dat er vorig seizoen niets noemenswaardigs rond de wedstrijd Heerenveen - FC Groningen is voorgevallen, of het moet de eclatante zege van de FC zijn geweest, want anders zou hij zich nu niet zo als een potentaat opstellen. Ach, laten we dit maar afstraffen op de enig juiste manier: door drie punten op te halen.

 

De laatste week hebben we de drie Groningse internationals al even onder de loep genomen. Maikel Kieftenbeld en Tim Sparv waren ieder twee maal opgeroepen maar mochten evenzovele malen tandenknarsend vanaf de bak toekijken; Nicklas Pedersen was alleen afgelopen dinsdag één van de uitverkorenen van de Deense ploeg en kan bogen op welgeteld één minuut speeltijd. Wij gaan er dan ook vanuit dat niemand geblesseerd is teruggekeerd in het Groningse.

 

Bij onze Friese westerburen waren, geloof het of niet, ook een paar spelers op pad voor exotische uitstapjes. Het minst benijdenswaardig was Oussama Assaidi, die met zijn Marokkaanse vrienden een interland mocht spelen in het land van de Akapygmeeën - natuurlijk hebben we het dan over Centraal-Afrika. Deze pot stond in het kader van de kwalificatie voor de gevreesde Afrika Cup. Assaidi werd na 80 minuten uit zijn lijden verlost waarna El Hamdaoui hem kwam aflossen. Naar verluidt is er nadien niets meer van Assaidi vernomen.

 

Tenslotte werd door diverse bondscoaches om nog niet opgehelderde redenen een beroep gedaan op Luciano Narsingh (Jong Oranje), Samir Fazli (Macedonië), Filip Djuricic (Jong Servië) en Mitja Resek (Jong Slovenië). Laatsgenoemd trio viel in of werd gewisseld, kortom - wij  maken hier verder geen woorden meer aan vuil, en verleggen de aandacht graag naar FC Groningen!

 

 

Selectie FC Groningen

Het was lastig om deze week een goed beeld van de ploeg van Pieter Huistra en de vermoedelijke opstelling voor komende zondag te krijgen. Maikel Kieftenbeld, Tim Sparv en Nicklas Pedersen waren zoals gezegd voor hun land op pad, her en der waren er wat blessures (Kees Kwakman, Emil Johansson) en eigenlijk is er pas op vrijdag een zinnige prognose van de ploeg te maken die zondag met geslepen messen de grens zal overtrekken om gehakt van de plaatselijke sc te gaan maken, zoals wij ook in de laatste twee potjes voetballes hebben gegeven. Sterker nog, zaterdag sluit cult-held in spé David Texeira aan, en dan pas weten we hoe hij er fysiek aan toe is na een bliksembezoek aan Uruguay.

 

David Texeira - zondag ook de gevierde man in het groen-wit?

 

Een korte blik bij de demonstratietraining op donderdagmiddag (uitgebreider verslag met foto's volgt later vanavond!) leerde ons dat Kees Kwakman hersteld lijkt, en op Emil Johansson na zagen we een vrij complete spelersgroep. Er werd gewisseld tussen Brian van Loo en Luciano, tussen Jonas Ivens en Virgil van Dijk en tussen Tom Hiariej en Johan Kappelhof, maar uitgaande van de inzichten van vandaag tippen we op een ten opzichte van de verloren wedstrijd tegen AZ vrijwel ongewijzigde opstelling. Slechts voorin moet even gepuzzeld worden, want hoe graag Pieter Huistra Tim Matavz ook zou willen opstellen - de Sloveen is Groninger-af en kan zondag het verschil niet maken, zoals hij dat vorig seizoen - toen overigens met Nicklas Pedersen als collega-diepe spits - wél maakte.

 

David Texeira is nog onderweg uit Uruguay en daarom verbaasde het ons niet dat we Pedersen vanmiddag voorin zagen acteren. Afgaande op vanmiddag denken we dat we zondag met de volgende basis ten strijde willen trekken tegen de Friezen, maar we dekken ons meteen in door vier alternatieven tussen haakjes te zetten die door Huistra wellicht overwogen worden omdat donderdag ook met drie van die vier varianten werd getraind en bovendien Texeira een reële optie is:

 

Pedersen (Texeira)

Tadic - Andersson - Bacuna

Holla (Sparv) - Kieftenbeld

Burnet - Kwakman - Ivens - Hiariej (Kappelhof)

Van Loo (Luciano)

 

Op vrijdag en zaterdag kan er tijdens de - in Groningen zoals gewoonlijk openbare - trainingen een beter beeld van de ploeg die het zondag moet gaan maken worden gevormd; wij zullen deze voorbeschouwing dan updaten mochten er voortschrijdende inzichten bij ons opborrelen.

 

Voor ons een erg opvallende constatering in dit nog prille seizoen: Maikel Kieftenbeld lijkt onomstreden voor de basis, en het is de vraag wie naast Kieftenbeld wordt geposteerd. Voorafgaande aan dit seizoen hadden wij ons geld op Tim Sparv gezet voor wat betreft een zekerheidje in de basis, maar gezien de vorm waarin Maikel steekt vinden wij zijn basisplaats volkomen terecht.

 

 

Jonas Ivens heeft zich volgens VoetbalPrimeur verlaagd om enkele citaten in (excuus) It Pompeblêdsje, het programmablad van sc Heerenveen, te laten opnemen. Jonas zegt ondermeer: "Ik wist toen Groningen bij mij aanklopte, dat het goed zat. Ik hoefde niet lang na te denken. Ik had met Mechelen al een keer in de Euroborg gespeeld en was onder de indruk geraakt. De club heeft een visie die bij me past, en wil goed voetbal spelen. Ik ben dan ook enorm verheugd dat ik vorig seizoen hier voor vier seizoenen heb mogen tekenen."

 

Vorig seizoen was niemand minder dan Jonas verantwoordelijk voor de openingsgoal in Heerenveen - wij hebben er niks op tegen als hij dit zondag dunnetjes overdoet!

 

Historie sc Heerenveen - FC Groningen

Met name de beide laatste wedstrijden die we in Heerenveen hebben gespeeld waren legendarisch. Op 12 september 2009 was het de Deense huurling Morten Nordstrand die zich in zijn debuutwedstrijd voor FC Groningen meteen bijkans onsterfelijk wist te maken door in de 61e minuut het enige doelpunt te maken; hem werd later een publiekswissel gegund. Ene Tim Matavz loste hem in de 87e minuut af. Overigens is met dit doelpunt meteen de helft van de totale productie van Nordstrand genoemd. Zijn vier ton aan huurcenten kostend verblijf te Grunn was geen doorslaand succes en hij bracht het tot welgeteld 13 officiële wedstrijden voor de FC.

 

De galavoorstelling van vorig seizoen staat natuurlijk nog op ieders netvlies. Met een voor uitwedstrijden ongekende pressie-strategie werd de thuisploeg volledig overdonderd, en de Friese statisten mochten achteraf blij zijn dat de schade tot 1-4 beperkt bleef. Jonas Ivens, Tim Matavz en Dusan Tadic (2x) waren trefzeker, maar de uitslag was bepaald geflatteerd in Fries voordeel: een nog grotere overwinning voor FC Groningen zou volkomen verdiend en logisch zijn geweest. Zal de die middag met name door het uitvak uitvoerig bedankte Arnold Kruiswijk nog wel eens badend in het zweet wakker worde, na weer een nachtmerrie over die voor échte Groningers memorabele dag?

 

Nagenieten van de geweldige sfeer in het uitvak tijdens de 1-4 van vorig seizoen:

 

 

En natuurlijk nemen we de doelpunten van vorig seizoen ook met graagte tot ons:

 

 

Net zo vast in het geheugen gegrift staat echter de schandalige vertoning van 7 maart 2009. Jan Wegereef zelf was er verantwoordelijk voor dat wij die middag ten onder gingen. Hij toverde Martijn Meerdink en Gonzalo García rode kaarten voor en met name de tweede gele kaart voor García was een aanfluiting. Tenslotte liet de onverlaat dermate lang doorspelen in de blessuretijd dat uiteindelijk de 2-1 werd binnengeschoten. Zelden zijn we erger bestolen dan op die dag.

 

Het elftal dat, toen nog onder de naam GVAV, op 15 mei 1947 met de sneue cijfers van 11-1 het loodje legde tegen Heerenveen, is ons onbekend, maar de grootste Groningse zege op Heerenveens grondgebied werd op 26 maart 1939 geboekt: toen de kruitdampen waren opgetrokken bleken we de vijand met 2-7 te hebben opgerold. De volgende helden hebben die dag voor geschiedenis gezorgd (dank u, GVAV Stats!):

 

Jo Barelds, Otto Bonsema (3x), Fré Breedland, Geert de Bruin, Johan Heinrich Freese sr., Jopie Haan, Thomas Hazeveld, Willy Hazeveld (1x), Jan van Meel (1x), Chris Pals sr. (2x), Henny Taatgen
 

Drievoudig doelpuntenmaker Otto Bonsema (Groningen, 3 november 1909 - Groningen, 27 maart 1994) was een fenomeen. Hij heeft ook een Velocitas-verleden, was zesvoudig Nederlands international en scoorde in 102 wedstrijden voor GVAV 42x - geen beroerd moyenne. Over hem valt veel te vertellen. Dat hij in 1945 tevens trainer van Heerenveen is geweest en o.a. Abe Lenstra, een plaatselijke ballentrapper, in zijn ploeg heeft gehad laten we liever in het midden, maar een stuk eervoller is het feit dat hij na afloop van zijn carrière nog betrokken is geweest bij het Eurovoetbal toernooi. Na zijn dood in 1994 wordt de bokaal die ieder jaar wordt uitgereikt aan de beste speler naar hem vernoemd. Opmerkelijk is ook de volgende passage op Wikipedia: "In 1947 keerde hij als trainer terug bij GVAV. Onder zijn leiding weet de ploeg als enige in de stad zich bij de invoering van het betaald voetbal te plaatsen voor de eredivisie. Na veertien jaar stapt Bonsema over naar Veendam. Er waren meerdere clubs in hem geïnteresseerd, maar hij wil zijn sportzaak in Groningen aanhouden. Na een aantal jaren als trainer bij Veendam wordt hij manager technische zaken. In die rol krijgt hij in 1970 een conflict met de toenmalige trainer Leo Beenhakker. Beenhakker moet het veld ruimen en Bonsema keert nog een keer terug als trainer." 

 

Maar op de wind van gisteren kun je vandaag niet zeilen, zo klinkt veelvuldig uit de monden van Hans Nijland en Wim Entzinger. Komende zondag moet het gebeuren! Wij mogen de Friese bioscoopgangers, die recent nadrukkelijk met witte zakdoekjes zwaaien om op gepaste wijze hun ongenoegen kenbaar maken en snakken naar een organisatorische wijziging, niet teleurstellen. Zij zullen de witte vodden zondag ongetwijfeld weer meeslepen en dit moet niet voor niks zijn. Het team van Jans is los zand, de organisatie met voetbal-know how-lozen is gebouwd op drijfzand en nergens verlaten méér voetballers vrijwillig de landsgrenzen, met een gefrustreerd en door de trainer veroorzaakt gevoel van uitgekotst te zijn, dan in Heerenveen. Kortom, met dezelfde instelling als vorig seizoen moet het mogelijk zijn, sterker nog - is het een zekerheidje dat de thuisploeg weer zoek wordt gespeeld en een afstraffing tegemoet gaat. Vorig seizoen was niet eens uitgesproken dat we ook in uitwedstrijden met ons geliefde pressievoetbal dood en verderf willen zaaien - niets lijkt een herhaling van de demontage der pompeblêdden van vorig seizoen in de weg te staan.

 

Wij hebben er zin in!

 

 

Tot morgen als we dit stuk na de vrijdagtraining updaten!

 

UPDATE na de training van vrijdag 9 september 2011:

Van Loo vermoedelijk keeper tegen H'veen; Van Dijk, Kappelhof en Sparv dicht tegen basis aan

Afgaande op het partijspel tijdens de training van vanmorgen behoudt Brian van Loo, met wie Pieter Huistra aan het begin van de vrijdagtraining een lang gesprek heeft gevoerd, zijn plaats onder de lat. Huistra startte met Jonas Ivens (centraal achterin), Tom Hiariej (rechtsback) en Danny Holla (controleur), maar net als gisteren wisselden zij later van hesje met resp. Virgil van Dijk, Johan Kappelhof en Tim Sparv. Mogelijk wordt morgen tijdens de afsluitende training, waaraan ook David Texeira zal meedoen, meer duidelijk over de vermoedelijke opstelling tegen Heerenveen.De vrijdagtraining was voorlopig de laatste training zonder David Texeira, want Hans Nijland twittert vrijdagmiddag om een uur één:

"Texeira geland op Schiphol. Zit nu met Grads Fuhler in de auto onderweg naar Groningen."

 

Verslag training vrijdag 9 september 2011

 

Tijdens de training van vanmorgen waren 26 spelers (waaronder alle 4 keepers) aanwezig. Emil Johansson was, net als gisteren, afwezig. We vermoeden dan ook dat de blessure die hij dinsdag tijdens de training heeft opgelopen, iets vervelender is dan in eerste instantie gedacht.

 

Na de warming up werd de groep opgesplitst. De keepers waren, zoals altijd, op dat moment al apart bezig onder leiding van Ruud Hesp. De middenvelders en aanvallers trainden samen, terwijl de verdedigers apart verder gingen.

 

Bij de middenvelders en aanvallers kregen Holla, Kieftenbeld, Tadic, Andersson, Bacuna en Pedersen een oranje hesje. We vermoeden dan ook dat zij zondag tijdens de wedstrijd middenveld en aanval zullen vormen tegen Heerenveen. Zij moesten het opnemen tegen Sparv, Keurntjes, Jones, Bos, Enevoldsen en Suk. Luis Pedro, Bakker, Huistra en Van de Looi vormden de 'stoorzenders'.

 

De verdedigers waren in twee groepjes van 3 verdeeld: Hiariej, Kwakman en Van Dijk hadden oranje hesjes, Ivens, Kappelhof en Burnet gele hesjes, en Batbay en Ben Moussa moesten het zonder hesje doen. Zij deden een oefening die we ook altijd tijdens de warming up van een wedstrijd zien: binnen een bepaald gebied moet de bal snel rondgaan tussen de spelers met dezelfde kleur hesjes, waarbij de spelers zonder hesjes met beide kleuren mee mogen doen.

 

Het laatste onderdeel van de training was een uitgebreid partijspel. Hier begon Huistra met de reeds verwachte opstelling:

 

Pedersen

Tadic - Andersson - Bacuna

Holla - Kieftenbeld

Burnet - Kwakman - Ivens - Hiariej

Van Loo

 

Dat in de rust Van Dijk, Kappelhof en Sparv de hesjes van Ivens, Kappelhof en Holla mochten overnemen, was gelijk aan de training van gisteren, toen Huistra dezelfde wissels doorvoerde. Of Huistra daadwerkelijk van plan is zijn basisopstelling op meerdere posities te wijzigen, zal mogelijk morgen op de afsluitende training blijken. We achten hierbij de kans klein dat Sparv en Kappelhof daadwerkelijk een basisplaats zullen krijgen. Een basisplaats voor Virgil van Dijk zou ons daarentegen niet verbazen. Hij laat zien klaar te zijn voor het grote werk en straalt dit ook uit. Dit staat in schril contrast met de houding van Tim Sparv, die tegenwoordig nogal verongelijkt op het trainingsveld rondloopt.

 

Door de afwezigheid van Johansson en Suk zijn er plekken op de bank vrijgekomen voor Jones en Texeira. Naast hen verwachten wij dat Ivens (Van Dijk), Kappelhof, Luciano, Enevoldsen en Sparv op de bank plaats mogen nemen.

 

UPDATE na de afsluitende training van zaterdag 10 september 2011:

Virgil van Dijk en Tim Sparv starten tegen Heerenveen in de basis

Wat zich vrijdagochtend al een beetje liet aanzien op het TCN trainingsveld werd vandaag bevestigd: Pieter Huistra ruimt morgen in de noordelijke kraker tegen Heerenveen basisplaatsen in voor Virgil van Dijk en Tim Sparv. Dit gaat ten koste van Jonas Ivens en Danny Holla, die vanaf de bank zullen moeten toekijken. Dit geldt ook voor David Texeira (die gaandeweg de training wat vermoeid oogde), Johan Kappelhof en Luciano. Daar waar Tim Sparv gisterochtend de training als eerste verliet (afgezien van de vrijdag met een enkelblessure afgehaakte Thomas Enevoldsen, die er vandaag ook niet bij was), daar zagen we nu Danny Holla al vroeg vertrekken toen de training erop zat. Jonas Ivens bleef wel, en schoot aan de achterkant van het veld de bal tegen de houten wanden aan om zijn teleurstelling van zich af te spelen. Tja, gepasseerd worden bevalt de heren allerminst... En of Bas Dost blij zal zijn met Virgil van Dijk als forse opponent?

 

De training begon zoals gewoonlijk met 'vrij spelen' (hierbij blonken Andersson, Sparv, Pedersen en Kwakman uit in het nadoen van allerlei dieren - zie fotoreportage) en warming up inclusief rondo's. Vervolgens werd de groep verdeeld in 'basis' en 'tegenstander'. De basisspelers kregen uitgebreide instructies van Pieter Huistra en mochten vervolgens op standaardsituaties (corners en vrije trappen) oefenen. Uit de eerste de beste corner wist Kwakman gelijk raak te schieten, en ook in het verdere verloop verdween de bal nog wel wat keertjes in het net. Doordat David Texeira bij de standaardsituaties verdedigende taken op zich moest nemen, was van zijn scherpschutterskwaliteiten vandaag niet zo veel te zien. Overigens wist onze andere Uruguayaan, Jones, bij een snelle uitbraak na een mislukte vrije trap wel te scoren. Hij lijkt helemaal op te leven nu hij z'n vriendje Texeira bij zich heeft. Het sociale aspekt is in de voetballerij zeker niet te onderschatten. Huistra riep de groep basisspelers een aantal keren voor verdere instructies naar zich toe en sloot de training af met een bespreking waarin hij nog een keer duidelijk maakte wat hij morgen precies van de spelers verwacht.

 

Na afloop van het officiële gedeelte bleven de meeste spelers nog achter om deels samen, deels voor zichzelf nog even met de bal bezig te zijn. Hiervoor vorderde Maikel Kieftenbeld bij Harm een net opgeborgen zak ballen terug: "Geef nog even zo'n knikkerzak!"

 

Pieter Huistra maakte nog even van de gelegenheid gebruikt om een aantal dingen met David Texeira door te spreken. Ruud Hesp fungeerde hierbij als tolk. Na nog een poosje naar zijn ploeggenoten gekeken te hebben, pakte Texeira ook nog even twee ballen en schoot deze twee keer achter elkaar vanaf de cornervlag in het doel!

 

De beide bevriende Uruguayanen, Matías Jones en David Texeira, verlieten de training als allerlaatste.

 

De opstelling morgen derhalve:

 

Van Loo; Hiariej, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Bacuna, Andersson, Tadic; Pedersen

 

(later vandaag foto's van Eric en Jannes!)

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.