Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

432 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - Excelsior

Zonder maar liefst zeven basisspelers (maar mét de handballende Bovenberg, die overigens aan een extreme vorm van geheugenverlies lijdt aangezien hij zich niets van zijn hilarische wegstompen-van-de-bal kan herinneren, en haast wel familie van de eveneens dementerende staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten moet zijn) en wellicht met de nodige onderschatting toog FC Utrecht afgelopen weekeind naar Rotterdam. Het won met 2-3 bij Excelsior. Over onze eigen wedstrijd is meer dan genoeg geschreven, gevloekt en gescholden. De messen waren weliswaar geslepen maar in Groningen achtergebleven, en dan win je geen wedstrijd. Morgenavond is de ultieme kans op eerherstel. Als de FC onderschatting achterwege laat en strijdt met de absolute wil om de armetierige tegenstander met huid en haar te willen opvreten, dan gaan wij een heerlijke avond tegemoet, die ons puntentotaal op zeven brengt en ons weer dicht bij het linker rijtje brengt. Wij gunnen David Texeira een heerlijk basisdebuut. Laat die krijger met een leeuwenhart maar eens op z'n Uruguayaans etaleren wat hij kan! Nou ja, wat ons betreft op z'n bijna-Uruguayaans. Het echte verfijnd-Zuid-Amerikaanse spelletje werd vorig weekend in Oldenzaal gespeeld. Quick '20 won van WKE, in een wedstrijd die vrij overzichtelijk met 10 tegen 8 eindigde omdat het rode kaarten regende. Het duel vertoonde aardige overeenkomsten met de legendarische veldslag waarvan we op 21 maart 1997 in het Oosterpark getuige mochten zijn. FC Groningen speelde met 2-2 gelijk tegen NAC. Er vielen evenveel rode kaarten als doelpunten tijdens dit 'Gronings avondje-NAC'. Een hork van een scheidrechter (Temmink), ziedende supporters op het veld en in de hekken, stenen voor de keeper van NAC, een afkoelingsperiode van 20 minuten en bakstenen voor de politie. Spelers als Atteveld en Bombarda en trainer Jan van Dijk zullen hebben genoten, maar het leverde slechte één punt op. Dat moeten er morgen drie worden!

Of het er morgen zo heet aan toe gaat als op 21 maart 1997 tegen NAC is de vraag,

maar met de instelling van spelers en supporters zat het toen helemaal goed!

(voor foto's en meer sappige details van deze veldslag zie Trots van het Noorden)


Training vrijdag 16 september 2011: Nicklas Pedersen haakt geblesseerd af, zie onderaan de voorbeschouwing

 

 

Uitgebreid nabeschouwen van Heerenveen - FC Groningen zit er tijdens deze voorbeschouwing niet in. Vol goede moed togen we met een volle auto naar het Friese buitenland, om met een kater van jewelste terug te keren noar Stad. Volkomen onnodig verloren. Hadden we het spel van de eerste helft van Roda-uit of van NAC-uit vertoond, dan zou Heerenveen zijn weggeblazen, want de thuisploeg speelde lamlendig. Helaas paste de FC zich aan deze laffe strijdwijze aan, liet passie achterwege, druk zetten naar voren was teveel gevraagd en zonder de juiste instelling verlies je ook van een zootje ongeregeld dat de kneuzenbende van Ron Jans momenteel is.

 

Dit moet morgenavond anders, en het gaat anders. Nicklas Pedersen is inmiddels geslachtofferd en moet vanaf de bank kniezend toekijken (mocht hij niet geblesseerd zijn). Voor hem in de plaats zal de onstuimige David Texeira over de grasmat jagen. De jonge Uruguayaan was jl. maandag bij de beloften goed voor het eerste doelpunt, ook goed voor een vermeende Schwalbe (geel) en dermate meeslepend op het randje spelend dat een tweede gele prent bepaald tot de mogelijkheden had behoord. Na drie kwartier Sturm und Drang op Corpus werd hij - zoals vooraf ongetwijfeld afgesproken - gewisseld, en de rest van de week heeft hij zich in het krachthonk en op het trainingsveld mogen uitleven. Morgen stipt om 18:45 uur zal hij bewijzen dat deze brok dynamiet zijn kruit bepaald nog niet heeft verschoten en het kan niet anders of hij gaat een verpletterende indruk achterlaten.

 

 

Goed verdedigen begint voorin en wij hopen dat de ongeremde passie van Texeira zal overstralen op Dusan Tadic en Petter Andersson, die ook meer pit in hun donder hebben dan ze momenteel laten zien. Mocht dit lukken, dan staat er zaterdag een vechtmachine op het veld die niet alleen Excelsior horendol zal spelen maar a.s. donderdag ook AZ, in hun eigen klappersrijke stadion, met de ogen zal laten knipperen, en wie weet rolt dan niet de ploeg van de onverlaat Beerens maar de Trots van het Noorden in de koker voor de loting van de volgende bekerronde. Dan ga je echt met een forse dosis zelfvertrouwen de reeks Graafschap-uit, ajax-thuis, Heracles-uit en Twente-thuis in. Laat maar komen, die punten, en laat maar komen, die decibellen van de fans en het pressievoetbal, uit en thuis.

 

De scheidsrechter: een man om te koesteren!

Geregeld en stiekem nog graag ook wordt op deze plaats de vloer aangeveegd met de arbiter van dienst. We hebben inmiddels zóveel voorbeelden mogen aanschouwen van potten voetbal die 'verneukt' zijn door een schandalig niveauloze manier van fluiten, dat we in de regel niet meer zorgeloos de verwachting kunnen uitspreken dat het wel zal loslopen met het door de Zeister inquisitie aangestelde viertal dilettanten. Morgen is er echter hoop, veel hoop. Niet dat Ed Janssen, want hij mag morgen in de Groene Hel de fluit hanteren, overloopt van kwaliteit (verre van dat), maar het toeval wil dat de beste man op een 100% winstscore kan bogen als het gaat om wedstrijden van FC Groningen waarbij hij als hoofdverantwoordelijke scherprechter op het wedstrijdformulier pronkt. Sla de statistieken van FCG Stats er digitaal maar eens op na en constateer met mij dat hij niemand anders dan FC Groningen de winnaar was in acht van de acht duels met Janssen als scheidsrechter. Kortom, koesteren die handel! Geen kwaad woord over die man, althans - vooralsnog niet! 's Mans levensmotto: "Ken geen twijfel, vertrouw op jezelf en luister naar je hart!" (bron: scheidsrechters.voetbal.nl)


Kunnen we ook de statistieken van thuiswedstrijden tegen Excelsior koesteren?

Welnu, inmiddels wel. Maar dit is niet altijd zo geweest! De jongere garde, die - tot hun eigen spijt vermoedelijk - niet is opgegroeid met de onvergetelijke Oosterpark-tijd, zal me ongetwijfeld voor gek verklaren, maar er is een tijd geweest dat Excelsior Angstgegner nummer één van FC Groningen was. Ga maar na. Vanaf 1971 speelden we 20x thuis tegen het supporters- en stadionloze ploegje (een fietsenstalling waar je een mannetje of 3.000 kunt herbergen verdient onmogelijk de benaming stadion), maar pas in de 6e thuiswedstrijd werd de eerste driepunter genoteerd, waarna het weer drie keer niet lukte te winnen, zoals blijkt uit dit overzicht. De uit geschiedkundig oogpunt zeer belangrijke tiende thuiswedstrijd bleek een volslagen ommekeer te zijn: nadien werd nl. alleen nog maar gewonnen van Excelsior! Kortom - op negen wedstrijden met slechts één overwinning volgden 11 potten met uitsluitend gewonnen wedstrijden. Een bizarre wending.

 

De ploeg die de tweede overwinning tegen Excelsior boekte verdient meer aandacht. We hebben het over de 14e april 1985, en trainer Han Berger stuurde de volgende mannen het veld in, in een wedstrijd die onder de bezielende leiding van Ignace van Swieten stond, zo lezen we alweer op FCG Stats:

 

Harry Schellekens, Paul Mason, Adri van Tiggelen, Karel Hiddink, Anne Mulder, Jos Roossien, Johan Neeskens, Jan van Dijk, Bud Brocken (Jan Jaap Kooistra), Erwin Koeman, Johan de Kock

 

Beide doelpunten werden gescoord door Erwin Koeman, die overigens in de hierboven gememoreerde kraker tegen NAC één van de spelers was die vervroegd met rood kon inrukken (Erwin had met volle overtuiging een Brabantse tegenstander tegen de vlakte geslagen, en ook in 1997 mocht dat al niet). In de opstelling zien we mannen als Paul Mason, Jan van Dijk en Johan Neeskens - mannen die het niet schuwden fysiek een tandje bij te schakelen als de wedstrijd er om vroeg. In een column van Johan Derksen gaat 'de snor' in op het FC Groningen uit die tijd. Renze de Vries, zichzelf immer ten faveure van zijn passie, FC Groningen, wegcijferende held die het zou verdienen om een tribune in de Euroborg naar hem vernoemd te krijgen, wordt ook genoemd. We citeren: "Zodra Renze de Vries ergens achter staat, doet hij snel zaken, daarom werd Johan Neeskens dit weekeinde meteen vastgelegd tot het eind van het seizoen." De Nees bleek bij aankomst in Groningen net iets over the top te zijn en bracht het in de maanden maart-mei 1985 tot slechts zeven potjes in dienst van FC Groningen. Maar FC Groningen kan altijd zeggen dat het spelers als Arjen Robben en Johan Neeskens onder contract heeft gehad, en FC Groningen-gekke bestuurders als Renze de Vries en Hans Nijland heeft gehad, en daar mogen we trots op zijn!

 

Johan Neeskens

 

Spelers die het in onze ogen minder verdienen om aan een tribunenaam te worden verbonden zijn in onze ogen de heren Pedro Kamata en Njazi Kuqi. Kamata kwam in 2002 met veel bombarie over uit het Franse Auxerre, speelde aan het begin van dat seizoen drie potjes in het eerste waarna hij met de noorderzon vertrok, heimwee fingerend en er is nadien nergens meer iets van hem vernomen. Kuqi heeft het zelfs tot de elftalfoto op een placemat van een plaatselijke supermarkt geschopt waarvan ondergetekende nog altijd dagelijks dineert, maar nog vóórdat het seizoen 2006-2007 was begonnen, was de ontembare Fin met Servische roots, die in mei van dat jaar een amateurcontract bij de FC had gekregen, alweer weggestuurd. Hij sloeg op de trainingen en tijdens oefenwedstrijden ploeggenoten bont en blauw en het temperament (lees: agressie) bleek helaas onverenigbaar met FC Groningen. Het dubieuze heerschap, een voetbalnomade, had vóór zijn komst naar Groningen al vier clubs versleten, en dat op z'n 23e, en stond na zijn sneue vertrek uit Grunn nog onder contract bij Carl Zeiss Jena, TuS Koblenz, Stevenage, Dundee, TPS Turku en Panionios, en speelde alleen bij Koblenz en Turku meer dan drie wedstrijden. Bij de meeste overige clubs werd hij op staande voet ontslagen. Nee, de Njazi Kuqi-tribune in de Euroborg zal er vermoedelijk niet komen.

 

Hans Westerhof en Renze de Vries

(klik hier voor een interview uit 2008 met Renze de Vries!)

 

 

Jaap de Egel

Wij worden inmiddels overstelpt met vragen over het wel en wee van Jaap de Egel, die afgelopen woensdag in zieke toestand door de Dierenambulance bij het TCN trainingsveld is opgehaald. We kunnen melden dat Jaap is overgebracht naar de dierenopvang (voormalige vogelopvang) aan de Oude Adorperweg, alwaar hij ongetwijfeld vertroeteld zal worden.

 

Wij sluiten dit epistel af. Uit het trainingsverslag van gisteren en ook uit de training van vandaag, vrijdag, blijkt dat we morgen als volgt ten strijde zullen trekken:

 

Texeira

Tadic - Andersson - Bacuna

Sparv - Kieftenbeld

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Hiariej

Van Loo

 

Training vrijdag 16 september 2011: Nicklas Pedersen haakt geblesseerd af

Aanvankelijk dachten we dat Nicklas Pedersen de bank zou mogen warmhouden tegen Excelsior, maar ... het is niet te geloven, maar de broze Deen ging vandaag, vrijdag, op de afsluitende training als snel apart staan met Erwin Van de Looi, om het gebeuren even later met fysiotherapeut Peter Eppinga te verlaten. Het is dus maar de vraag of hij morgen bij de wedstrijdselectie zal zitten. Mocht hij weer eens geveld zijn door een mysterieuze blessure, dan hopen wij dat Henk Bos bij 'de achttien' gevoegd zal worden.

 

Wel vrij zeker van een plekje op de bank leken op grond van de donderdagtraining te zijn:

 

Luciano, Ivens, Jones, Johansson, Kappelhof en Holla. Hierbij wordt dus nog een aanvallend ingestelde speler gevoegd: Pedersen, Bos of Keurntjes.


(Edit: mogelijk is Emil Johansson nog niet geheel wedstrijdfit en wordt hij nog even buiten de wedstrijdselectie gelaten. Hierop leek de vrijdagtraining te duiden. In dat geval zullen zowel Henk Bos als Tim Keurntjes op de bank mogen beginnen, aannemende dat Pedersen inderdaad geblesseerd is.)

 

Zaterdag moet het gebeuren! Puntverlies is geen optie, want dan is te Grunn 'die Kacke am Dampfen', zoals onze oosterburen zeggen, en zoals het bestuurlijk traditiegetrouw ook in Amsterdam is, getuige een recente dialoog (Johan Cruijff heeft Steven ten Have ''Rare eikel''genoemd, waarop Davids ''Hou je muil'' gezegd zou hebben). Wij snakken naar een klinkende zege. Niks meer, en niks minder! 

 

Update na de training van vrijdagochtend:

De training begon vanmorgen voor de 28 spelers (alleen Koen van de Laak ontbrak) met een warming-up. Al snel wreef Pedersen over bovenbeen en knie en ging in overleg met Erwin van de Looi, alvorens de training te verlaten. Al snel werd een groep van 16 spelers apart genomen, die weer onderverdeeld werd in twee groepen van zeven spelers en een tweetal met oranje hesjes (Kieftenbeld en Holla). Gele hesjes waren er voor Burnet, Van Dijk, Texeira, Bacuna, Jones, Bos en Keurntjes, zonder hesjes speelden Tadic, Sparv, Kwakman, Andersson, Hiariej, Ivens en Kappelhof. Zij deden een oefening die erop gericht was in de kleine ruime snel te passen om vervolgens ook gelijk weer aanspeelbaar te zijn. Heel even dachten we dat Holla misschien de plek naast Kieftenbeld op het controlerende middenveld weer in zou mogen nemen morgen, maar dat blijkt toch niet het geval. De overige spelers waren ondertussen op een ander deel van het trainingsveld bezig.

 

Na deze oefening werden Van Loo en Luciano bij de groep van 16 spelers gehaald, wat ons doet vermoeden dat we nu de groep van 18 spelers met elkaar bezig zagen, die morgen de wedstrijdselectie zullen vormen. Dat Johansson en Enevoldsen buiten deze groep vallen, kunnen wij eigenlijk alleen maar verklaren met het vermoeden dat beide spelers nog niet helemaal fit zijn.

 

De 18 spelers werden opgesplitst in twee groepen van 9 spelers, die een partijtje op een klein veld tegen elkaar gingen spelen. Hierbij zagen wij o.a. schitterende doelpunten van Texeira (2x) en Andersson, maar ook Jones, Tadic en Holla wisten het net te vinden. Omdat de eindstand 3-3 was, moest er vanaf de stip een winnaar uitgemaakt worden. Door missers van Jones (naast), Andersson (hele knappe redding van Luciano!) en Tadic (hoog over), werd de groep met gele hesjes de winnaar. Overigens hebben we er in Texeira een goede strafschoppennemer bij!

 

Pieter Huistra riep vervolgens een groep van 11 spelers bij zich, en dit zullen ongetwijfeld de spelers zijn die morgen aan de aftrap staan:

 

Texeira

Tadic - Andersson - Bacuna

Sparv - Kieftenbeld

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Hiariej

Van Loo 

 

Met deze groep werd op standaardsituaties getraind (hoekschoppen en vrije trappen). Virgil van Dijk liet hierbij andermaal zien een prima trap in de benen te hebben, zijn vrije trappen troffen herhaaldelijk doel. De groep leek vanmorgen gretig, het vertoonde spel stemt hoopvol voor morgen!

  

 

Eppinga, Van de Looi en Pedersen vlak voordat de Deen

de training vrijdag geblesseerd verliet

 

David Texeira en Brian van Loo

 

 

En jawel, het gaat er zaterdag van komen: Henk Bos zit inderdaad bij de wedstrijdselectie voor het duel tegen Excelsior! Dit grote talent van de B-kern moet nog 19 worden, maar zijn debuut bij de groep van 18 heeft hij ten volle verdiend. Wij gaan nog veel van deze kleine, behendige aanvallende flankspeler horen!

 

(Virgil van Dijk is ook enthousiast en twittert: "Shout-out naar @BosHenk voor t eerst by de selectie.. #Biggimannendingen")

 

 

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.