Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

190 gasten online

Voorbeschouwing AZ - FC Groningen (KNVB-beker)

Terwijl de verwende AZ-supporters op hun gewaardeerde forum inmiddels uit pure superioriteitswaanzin voorstellen om tegen de (citaat) 'varkensboeren uit Groningen' allerlei spelers rust te gunnen en amateurs als Ortiz, Messoud en Benschop in de spits te posteren, doet Pieter Huistra op de training gewoon wat hij moet doen: keihard werken en tegen AZ met een sterke opstelling voor de dag komen.

 

Het AFAS-stadion zal donderdag leeg zijn; her en der zullen spaarzame klappers door de echoput dreunen. Aan Alkmaarders zijn beker- en Europa League-potten niet besteed. Tegen Malmö FF, nota bene de regerend Zweeds kampioen, zat het stadion verre van vol; tegen ons zal het niet anders zijn. De uitsupporters zullen echter de avond van hun leven hebben! Op naar de volgende bekerronde!

 

Training woensdag 21 september 2011: Kees Kwakman valt af;

Jonas Ivens lijkt logische vervanger, blesseert zich op training maar lijkt inzetbaar

 

Gertjan Verbeek zegt op de clubsite van AZ niet blij te zijn met de loting: "In deze fase van de competitie zit ik niet te wachten op FC Groningen." AZ heeft diverse geblesseerden. Ook van de AZ-site: "Tegen FC Groningen kan Verbeek niet beschikken over de geblesseerden Erik Falkenburg (onderbeen), Maarten Martens (enkel), Charlison Benschop (dijbeen) en Ruud Boymans (enkel). Brett Holman is nog een twijfelgeval. Nick Viergever begint donderdag op de bank."

 

 

Het mooie van bekerlotingen is dat je theoretisch gesproken een kans van 50% hebt om een thuiswedstrijd te loten, en een kans van eveneens 50% om een uitduel voor je kiezen te krijgen. Regionaal heeft de KNVB echter wat nuances aangebracht. Zo heeft NAC van de laatste 34 bekerduels 32 op vreemde bodem moeten afwerken, en FC Groningen mocht van de laatste 12 KNVB-bekerpotten welgeteld twee in eigen stadion spelen. Dat een thuiswedstrijd echter geen garantie is voor succes bleek op 23 december 2009. Tegen NEC gingen we met 0-2 het schip in, en weg waren onze ambities toen om de kwartfinales binnen te dringen. Vorig seizoen liep het in onze eigen Euroborg tegen ADO Den Haag wel goed af, maar achteraf gezien hadden we die overwinning in de zenuwslopende strafschoppenreeks liever ingeruild voor een overwinning na penalty's op 29 mei jl. Als we de 5-1 tegen datzelfde ADO toen een passende bekroning hadden gegeven met een zege na strafschoppen, dan hadden niet de inmiddels gekortwiekte Hagenezen maar wij Europa ingemogen. Helaas, het mocht niet zo zijn. Vorig seizoen wonnen we dus voor de beker van ADO, bonden daarna ook Genemuiden aan de zegekaar, maar we vonden ons Waterloo in Utrecht dat met 3-2 won.

 

Nieuw seizoen, nieuwe kansen. Verborgen voor de buitenwereld werden we verblijd met een bekerloting waarbij we ons wederom met een uitwedstrijd geconfronteerd zien, tegen AZ nog wel. In de tweede ronde stromen wij in, en er zaten nog ontelbare amateurploegen en Jupiler League-ploegjes in de pot (we zijn immers nog met 64 ploegen over), maar uitgerekend AZ en Groningen spelen een onderling duel. Het zij zo.

 

De ploeg van Gertjan Verbeek speelt dit nog prille seizoen tot nu toe niet onaardig, al won het afgelopen zondag wel erg lucky van RKC, en de kaaskoppen zijn met de gedachten dan ook al lang en breed bij de competitiewedstrijd van komende zondag tegen Feyenoord. Zojuist vingen we een glimp op van het commentaar bij een andere op papier aardige bekerpot, die tussen Vitesse en NAC, en de verwaande commentator mijmerde al wat over de bekerloting die a.s. donderdag in Alkmaar wordt gehouden, een 'zo gelukkig gekozen plaats van handeling omdat AZ het mooiste voetbal speelt van alle ploegen'. Net als de supporters van AZ wordt er dus ook al door de overbetaalde heren van Eredivisie Live klakkeloos vanuit gegaan dat AZ één van de 32 ploegen is in de 1/16e finales van het KNVB-bekertoernooi 2011-2012.

 

Onze reactie op dit gebeuren: , al sluiten wij niet uit dat menig nuchtere noorderling zijn gevoelens eerder op de volgende visuele wijze ziet verwoord:

 

Statistieken AZ-uit

Als wij het verre verleden laten rusten en ons eens focussen op de twee laatstelijk opgevoerde spektakelstukken in het klappersheiligdom in Alkmaar, dan zien wij daar een klinkende 0-1 zege die 30 januari 2010 werd geboekt (Tim Matavz was de held van de dag). Op 14 augustus van hetzelfde jaar leek niets een uitslag met dezelfde cijfers in de weg te staan. Tim Sparv had doel getroffen en de wedstrijd leek opnieuw een prooi voor ons te zijn. AZ kwam echter vlak vóór tijd langszij en dus togen we toch iets minder euforisch huiswaarts. Geniet hier nog maar eens van het prachtige doelpunt van onze Finse vriend (doorspoelen naar 5'45''):

 

 

Scheidsrechterlijk gezien dachten we op voorhand bij beide wedstrijden niet verwend te zullen worden, want de heren Nijhuis en Blom staan niet al te hoog op ons lijstje, maar gelukkig werd later bewezen dat duels van FC Groningen die door één van beide beperkte lieden gefloten worden niet per definitie op een zeperd uitlopen.

 

Dit is goed nieuws, want donderdag moeten we het opnieuw doen met onze Tukkerse koning der zonnebanken Bas Nijhuis. Overigens stond eerst dhr. Braamhaar op de nominatie om naar Alkmaar te worden afgevaardigd, maar door ons onbekende redenen kan er door laatstgenoemde naam een streep en gaan wij 90 minuten lang, of nog langer, aankijken tegen ons aller Nijhuis.


De andere, bewonderenswaardige kant van AZ

Jawel, het is bepaald niet alleen kommer en kwel wat er qua supportersbeleving in Alkmaar leeft. Goed, nergens wordt er irritanter geklapperd dan te Alkmaar en de verwende heren en dames supporters vonden het niet nodig om het eigen bolwerk in de Europa League tegen Malmö FF van het predikaat 'uitverkocht te voorzien. Aan de andere kant is het elk jaar weer een genoegen om vast te stellen dat onze vijand ook de vijand van AZ is. Natuurlijk hebben wij het over ajax. Elk jaar weer wordt de grafbak die arena heet de grond ingestampt als de uitwedstrijd tegen de gehate Amsterdammers op het programma staat, en vandaag werd er op AZ Fanpage al een voorproefje verstrekt van de wedstrijd die AZ op 15 oktober a.s. in het (citaat) 'afvoerputje van provinciaal Nederland' gespeeld gaat worden. Een paar zinsnedes uit het Alkmaarse betoog, dat kopt met 'Verrassing: buscombi naar 020', die ons ook zeker aanspreken: "Hoewel de uitwedstrijd op zaterdag 15 oktober 18:45 uur is ingeschaald als categorie B-wedstrijd (middelmatig risico), is er toch gewoon weer een buscombi opgelegd door de hoofdstedelijke autoriteiten. Er kunnen op de enorme parkeerplaats in de grootste stad van het land liefst 15 bussen worden geparkeerd, dus de maximale capaciteit voor het uitvak is 15 dubbeldeksbussen á 80 man ofwel 1200 plaatsen. AZ dient uiterlijk 5 oktober aan de Bijlmer-boys aan te geven of er meer dan 450 supporters meereizen. Als er voor die tijd minder kaarten verkocht zijn, zullen er maar maximaal 450 AZ'ers afreizen naar het afvoerputje van provinciaal Nederland."

 

En ook wordt er in Alkmaar net zo gedacht over onnodige auto- en buscombi's als in Groningen. Ook vandaag lazen we op AZ Fanpage een interessant schrijven dat als titel 'Excursie 'modern voetbal' naar Venlo' heeft meegekregen. Uiteraard begint ook de uitwedstrijd van AZ tegen VVV-Venlo om 12:30 uur, zoals ook wij al eens op zondagmiddag om 12:30 te Venlo mochten aftrappen. Liefhebbers van busreizen worden in Alkmaar om 08:45 uur verwacht, waarmee ze er overigens nog genadig vanaf komen: ondergetekende vervoegde zich op 24 februari 2008 noodgedwongen om 07:00 uur bij de Euroborg omdat er prudent rekening werd gehouden met allerlei files en andere ongemakken, die er met name op zondag uiteraard nooit zijn. Overigens verscheen de buschauffeur op de bewuste zondag pas om half acht bij de Groene Hel (hij verving een collega die nog in z'n bed lag te meuren en zich verslapen had) en 'mochten' we onderweg ook nog ruim een uur pauzeren omdat de Limburgse angsthazen van autoriteiten ons zo vroeg nog niet in de stad (heeft Venlo überhaupt stadsrechten?) wilden hebben, maar dit terzijde. En ook de fanatieke supporters van AZ hebben de schurft aan het hemeltergend schofferen van supporters die hun club achterna willen reizen, en dat doet ons deugd.

 

 

Echter: om donderdag gaat het maar om één ding: winnen van AZ!

Om sommige gebieden sympathiek of niet - wij willen dit seizoen afsluiten met een Europees ticket. Een blik op de ranglijst leert ons dat meer dan ooit geldt dat de snelste weg naar Europa de KNVB-bekerroute is. Ga maar na - we zijn nog met 64 ploegen over. Zes wedstrijden winnen en we mogen ons inschrijven voor de Europa League!

 

Helaas was het door magneten gestuurde lot ons niet al te gunstig gezind en is wedstrijd nummer één meteen een kraker. Afgaande op de omstandigheden (een tegenstander die ons zal onderschatten, supporters van de tegenpartij die de wedstrijd thuis vanaf de bank bekijken, een achteruitsnellende vorm getuige de wanvertoning bij RKC en een FC Groningen dat voor het eerst deze competitie won en de nul hield) behoort een balletje met FC Groningen erop in het lotingsritueel voor de volgende ronde wel degelijk tot de mogelijkehden.

 

Groningers in het uitvak in Alkmaar

 

Pieter Huistra wil in bekerwedstrijden net als in competitiewedstrijden met het in zijn ogen sterkste team voor de dag komen, en afgaande op de training van vanochtend (klik hier voor het trainingsverslag) stuurt onze trainer donderdag de volgende elf spelers het veld in:

 

Texeira

Tadic - Andersson - Bacuna

Sparv - Kieftenbeld

Burnet - Ivens/Kwakman - Van Dijk - Hiariej

Van Loo

 

Gezien de afwezigheid van Kees Kwakman vandaag (hij had buikklachten en werd uit voorzorg aan de kant gehouden) moeten we nog een slag om de arm houden voor wat betreft zijn inzetbaarheid.

 

Op woensdagochtend zullen we echter de afsluitende training met een bezoekje vereren en zullen dan ongetwijfeld meer kunnen roepen over de vermoedelijke opstelling van FC Groningen die AZ uit de beker zal moeten gaan stoten.

 

We kunnen lang en breed gaan uitwijden over het tot nu toe tegenvallende seizoen en de oorzaken daarvan, maar gelukig staan bekerwedstrijden behoorlijk op zichzelf en als er na Excelsior-thuis in Alkmaar opnieuw een positief resultaat geboekt kan worden, dan staat er wel degelijk een FC Groningen dat met wat meer vertrouwen de komende zware en cruciale reeks van wedstrijden tegemoet kan treden. En als ons water ons niet bedriegt dan wordt deze jongen donderdag de beslissende factor:

 

 

Wij sluiten af met de gevleugelde woorden: tot morgen!

 

Training woensdag 21 september 2011: Kees Kwakman valt af;

Jonas Ivens lijkt logische vervanger, blesseert zich op training maar lijkt inzetbaar

Tijdens de afsluitende training zagen we Kees Kwakman, die de sessie van gisterochtend aan zich voorbij moest laten gaan vanwege buikspierklachten, apart trainen. Hij zal er morgen ongetwijfeld niet bij zijn. Jonas Ivens is zijn logische vervanger. De Belg, die vorige week tijdens de training een lichte knieblessure opliep en daarvan net is hersteld, blesseerde zich echter tegen het einde van de training, volgens ons aan zijn rug. Hij werd enige tijd verzorgd door Henk Hagenauw. Omdat het partijspel toen ten einde was werd er geen variant meer getraind met een centrale verdediging zonder zowel Kwakman als Ivens. We nemen aan dat Ivens morgen wel inzetbaar is. Verder kent de basis die tegen AZ zal starten geen verrassingen.

 

Opstelling FC Groningen tegen AZ:

 

Texeira

Tadic - Andersson - Bacuna

Sparv - Kieftenbeld

Burnet - Ivens - Van Dijk - Hiariej

Van Loo

 

Het enige doelpunt in de afsluitende grote partij werd gescoord door David Texeira, die in de loop op maat werd bediend door de zeer goed spelende Tom Hiariej en de bal vanuit een moeilijke hoek op weergaloze wijze in het doel joeg.

 

De basis speelde tegen de volgende ploeg:

 

Suk

Enevoldsen - Pedersen - Jones

Keurntjes/Bos - Holla

Johansson - Bakker - Luis Pedro - Kappelhof

Luciano

 

Renze Fij, de tweede keeper van Jong FC Groningen die na het wegvallen van Agil Etemadi normaal gesproken de eerste keeper van Jong Grunn is, trainde ook apart. Dit duidt op een blessure. Wij hopen dat hij hiervan snel is hersteld. Ook de keeper van FC Groningen A1, Stefan van der Lei, is nl. geblesseerd. De spoeling onder de keepers wordt dan wel erg dun.

 

Koen van de Laak kon tot de afsluitende partij alles meetrainen met de groep.

 

Pieter Huistra legde de partij herhaaldelijk stil en liet de tegenstander van de basis qua strijdwijze duidelijk als AZ spelen. De basis ging hier goed mee om. Er werd op vrije schoppen en corners getraind, en aan Huistra was te merken dat hij hier erg veel waarde aan hechtte qua uitvoering. Wie weet zijn standaardsituaties morgen beslissend.

 

Bij de basis stond de verdediging als een huis, net als gisteren. Wij hopen dat we dit morgenavond na afloop van de wedstrijd tegen AZ opnieuw kunnen beweren!

 

RTV Noord is aanwezig, links Frederick Stokker

 

Warmlopen aan het begin van de training

 

Na het warmlopen en sprinten: twee groepen doen een rondo

 

Afsluitende partij: Pieter Huistra praat links met de basis, rechts de andere groep;

Scheidsrechter Henk Hagenauw wacht geduldig

 

De partij ligt stil, Jonas Ivens (met oranje hesje) ligt op de grond; Hagenauw verzorgt hem

 

De partij zit erop; Pieter Huistra doet de nabespreking; Ivens staat inmiddels weer

 

Kees Kwakman trainde apart en verlaat het trainingsveld

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.