Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

79 gasten online

Fantastische wedstrijdinstelling levert FC Groningen volle buit op tegen ajax

Vooraf zei Tim Sparv via een tweet op Twitter te hopen op een loud and noisy Euroborg-stadion. De Fin is aan zijn trekken gekomen, en hoe! De Trots van het Noorden toonde vanmiddag aan dat het tot zeer veel in staat is als het erin slaagt in de praktijk te brengen waarop op de training zo gehamerd wordt: snelheid en lef tonen, druk zetten op de tegenstander zodat die niet in z'n ritme kan komen, opbouw over de vleugels en gaan voor elke bal. De jonge ploeg van Pieter Huistra was vanmiddag op alle fronten beter dan ajax en legde als enige ploeg de absolute wil om te winnen aan de dag.

 

De verdiende winst kwam er door een door Leandro Bacuna benutte strafschop, door scheidsrechter Liesveld in de 62e minuut toegekend omdat Gregory van der Wiel hands maakte in het strafschopgebied. Het was de tweede gele prent voor de back van ajax, die dus kon inrukken. Overigens strooide de arbiter voor de rest wel erg selectief met kaarten door uitsluitend aan zes Groningers geel voor te houden. Hij had ook meerdere Amsterdammers moeten beboeten als hij consequent geweest zou zijn. FC Groningen ging na de 1-0 op jacht naar de 2-0. Kansen op de beslissende tweede goal waren er wel, maar aan de andere kant voorkwam Brian van Loo, die aan de tweede helft ongelukkig begon maar zich goed herstelde, met een katachtige reactie een zeker lijkend eigen doelpunt van Virgil van Dijk. De kolkende en van spanning zinderende Euroborg zag hoe FC Groningen de voorsprong over de streep trok waarna de explosie van vreugde, waarop we vooraf zo vurig hadden gehoopt, losbarstte. Wat een middag, formidabel! Uitblinkers aan de kant van de FC? Diverse. De verdediging stond als een huis. Beide snelle backs, Johan Kappelhof en Lorenzo Burnet, degradeerden Boerrigter en Sulejmani tot onzichtbare dilettanten, en Virgil van Dijk en Kees Kwakman haalden eerst Sightorsson en later diens vervanger, Bulykin, uit de wedstrijd. Ook onze controleurs, Tim Sparv en Maikel Kieftenbeld, verdienen onze complimenten. Na een dikke 10 minuten hadden beiden al geel gescoord maar speelden ook daarna niet met de handrem erop en kunnen terugzien op een dijk van een wedstrijd. Maar eigenlijk was het één grote teamprestatie die de volle buit bezorgde. Grote winnaar vanmiddag: het publiek! Dit blijkt uit deze gave foto van Eric (onderaan het wedstrijdverslag is nu de hele fotoreportage van Eric te zien):

 


Beeldmateriaal na afloop van de wedstrijd:

Samenvatting FC Groningen - ajax (Studio Sport)

Interview met Pieter Huistra (Eredivisie Live)

Interview met Petter Andersson (Eredivisie Live)

Interview met Lorenzo Burnet en Johan Kappelhof (Eredivisie Live)

Wat een sfeer!

Hoogtepunten van de wedstrijd vanaf de Noord Curve

 

Eerste helft 

Er zal nog lang worden nagepraat over de legendarische wedstrijd van vanmiddag. Het uitvak was allang leeg toen het stadion nog feest vierde. Overwinningen op de aartsvijand uit Amsterdam zou nou eenmaal iets speciaals voor een supporter van FC Groningen; voor menigeen is de thuiswedstrijd tegen ajax de wedstrijd van het jaar.

 

Ook voordat de wedstrijd was begonnen zat de stemming er met name op de Noord Curve al goed in, en dit bleef de hele wedstrijd zo. Petje af voor de fans die de hele middag in de bradende zon hebben gestaan maar hun kelen schor schreeuwden voor hun helden!

 

FC Groningen startte in de verwachte opstelling. Bij de wissels zagen we noch Danny Holla, noch Tom Hairiej - hun inzetbaarheid was gisteren al een groot vraagteken en ze bleken uiteindelijk dus niet inzetbaar.

 

Het illustere duo Barend Beltman en Henk de Haan gaven vooraf al aan dat het sidderde in de Euroborg, maar Barend waarschuwde wel door te wijzen op een oude wet van de Grieken: als je té graag wil krijg je geen verkering. In zijn optiek was het beter iets te ‘ontladen’.

 

ajax won de toss maar verkoos te blijven staan, zodat FC Groningen op de favoriete helft mocht aftrappen, dat wil zeggen het recht had in de tweede helft de favoriete, fanatieke kant op te spelen. De keuze van de Amsterdammers zal door de stand van de zon zijn ingegeven en niet door onwetendheid.

 

Scheidsrechter Liesveld gaf al na luttele seconden aan er kort op te willen zitten door een onschuldige schouderduw van Sparv met een vrije trap-tegen te beboeten, dit beloofde wat, zo dachten we. En inderdaad. We hadden bijna een telraam nodig om het aantal gele kaarten dat aan Groningers werd toegekend bij te houden. Er waren amper 12 minuten gespeeld of Tim Sparv en Maikel Kieftenbeld hadden allebei al een kaart gescoord. Op zich viel op die sancties weinig af te dingen, omdat in beide gevallen een Amsterdammer onderuit werd geschoffeld, maar blijf dan consequent, Richard Liesveld, en hou ook Eriksen een kaart voor.

 

Op dat moment hadden we al hektiek voor beide doelen gezien, een corner en een vrije schop voor de FC en de sfeer zat er meteen goed in - heerlijk! De eerste grote kans was voor Virgil van Dijk die uit een door Dusan Tadic genomen corner over kopte. De hoekschop was het resultaat van een door Petter Andersson opgezette aanval. De Zweed had Leandro Bacuna gevonden die er een corner uithaalde. Dusan Tadic is weer helemaal de oude en eiste praktisch alle standaardsituaties voor zich op.

 

In de tegenstoot was het Miralem Sulejmani die alleen op Brian van Loo afsnelde, maar de linksbuiten van ajax schoot naast.

 

FC Groningen speelde goed en maakte duidelijk dat ajax een prolongatie van het landskampioenschap kan vergeten als het niet snel orde op zaken stelt in de verdediging. De defensie van de Amsterdammers is domweg onder de maat en spelers als Bacuna en Tadic snelden naar believen langs hun tegenstanders.

 

Al na een kleine 10 minuten zagen we de IJslander Sightorsson wat moeilijk lopen en al na 19 minuten moest Frank de Boer zijn eerste wissel toepassen. Dimitri Bulykin kwam Sightorsson aflossen en dat zal niet in het nadeel van FC Groningen zijn geweest. Bulykin mag een mooi aanspeelpunt zijn, Van Dijk en Kwakman zorgden er wel voor dat de Rus niet aangepsleed kon worden en voetballend is Sightorsson vele malen beter dan de houterige Bulykin.

 

Texeira, vandaag wat minder nadrukkelijk aanwezig maar een plaag voor zijn tegenstanders en nooit opgevend, schoot over, en de FC ging door met z’n eigen spel. Geduldig maar fel spelen en vrij zorgvuldig omgaan met balbezit. Sparv speelde veel aanvallender dan anders en speelde de bal vaak naar voren in plaats van breed of naar achteren - de door Pieter Huistra eergisteren in een lang gesprek na afloop van de training gegeven tips heeft de Fin omgezet in een dijk van een wedstrijd.

 

Na een klein half uurtje was het Bulykin die bij een hoge bal gevaar leek te gaan stichten, maar Brian van Loo had de bal klemvast. Even later kon Gregory van der Wiel een gele kaart in zijn zak steken toen hij Dusan Tadic van achteren neerhaalde.

 

Na exact 30 minuten kreeg ajax de allereerste corner (aanval via De Jong en Eriksen), daar waar de FC er al meer dan een handvol had gehad. Even later schoot Vertonghen over, maar Van Loo pareerde de bal, enigszins moeizaam. De Amsterdammers hadden even een betere fase, maar FC Groningen herpakte zich snel. Het kreeg een serie van corners, allen genomen door Tadic. Uit eentje ervan schoot Maikel Kieftenbeld, weer heel goed op dreef vandaag, heel goed in. In de counter, vandaag eigenlijk het enige wapen van ajax dat leek te komen voor een punt, maakte Johan Kappelhof de vijandelijke aanval onschadelijk met een correcte sliding, maar Liesveld zag er een overtreding in en gaf de Groningse verdediger zelfs geel. Echt een stuitende beslissing, die door het publiek met afkeurend gefluit werd begroet. De bal lag bovendien op een gevaarlijke plek, maar de vrije schop was aan de neuzen niet besteed. Gerechtigheid.

 

In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Leandro Bacuna DE kans op de voorsprong voor de thuisploeg, die meer dan verdiend zou zijn. Uit een aanval via Tim Sparv en Lorenzo Burnet kopte hij de bal vanuit een hele goede positie over, kerel die bal had wel mogen zitten!

 

Meteen floot Liesveld voor de rust en het publiek had veel applaus over voor de ploeg van Pieter Huistra, die erg goed had gespeeld en duidelijk de meerdere was van de tegenstander, die in Theo Janssen overigens een wel erg onzichtbare schakel hadden.

 

gro-aja-02102011-1 (Small)
gro-aja-02102011-2 (Small)
gro-aja-02102011-3 (Small)
gro-aja-02102011-4 (Small)
1/4 
start stop bwd fwd

 

Tweede helft 

FC Groningen begon ongewijzigd aan de tweede helft. Pieter Huistra had de gehele eerste helft al wisselspelers laten warmlopen, steeds weer andere groepjes van drie spelers, en ging daar in de tweede helft mee door.

 

Van Loo begon de tweede helft met wat rare fratsen (bal die hij klem had weer loslaten, ballen zomaar uitschieten), waarop het publiek met gefluit reageerde. Op zich wellicht begrijpelijk, maar in de regel gaat een speler die door z’n eigen publiek wordt uitgefloten van dat soort reacties niet beter spelen. Van Loo is echter een koele vent en later behoedde hij zijn ploeg met een geweldige redding voor een tegendoelpunt.

 

FC Groningen begon niet zo goed aan de tweede helft en ajax kreeg een aantal kansen. In twee gevallen was het de kleine Burnet die, staande op de doellijn, redde. De Amsterdammers hadden ook al gauw een corner te nemen, daar waar ze in de gehele eerste helft welgeteld één hoekschop konden bewerkstelligen.

 

Aan de andere kant kopte Kees Kwakman over uit een corner van Tadic, die in de tweede helft op de bon ging na een charge op Siem de Jong.

 

FC Groningen had zich alweer snel hersteld en ging weer vol voor de winst. Tien minuten na rust was het Tadic, mooi aangespeeld door Kappelhof, die de bal over het doel van Vermeer werkte.

 

En toen ontplofte de Euroborg. Het was Petter Andersson, weer keihard werkend voor zijn ploeg, die op avontuur ging. In het strafschopgebied kon Van der Wiel de aanval slechts met z’n handen onschadelijk maken. Liesveld was dit niet ontgaan, floot voor een strafschop en schotelde Van der Wiel en passant een tweede gele kaart voor en dus rood. Bacuna nam de bal, moest nog even wachtten omdat Kenneth Vermeer opeens een enorme dorst bleek te hebben en nog even snel een drinkfles moest leegzuipen, maar Leandro bleef ijzig koel en joeg de bal in het doel. De FC stond op voorsprong en onze oren toeten nog altijd van de decibellen die toen opstegen vanaf de tribunes.

 

Nog geen minuut later had Petter Andersson, die zich gesteund wist door de aanwezigheid van ouders en zussen op de tribune, het duel op slot kunnen gooien. Op z’n Petters slaagde hij erin zich door en langs tegenstanders te wurmen en schoot op het doel, maar helaas kon Vermeer redden.

 

De ploeg van Frank de Boer was door de rode kaart voor zijn rechtsback uit balans en hij koos ervoor Bulykin naar de kant te halen. De Rus ging schuimbekkend van woede het veld af, linea recta naar de kleedkamer. Dit zal ongetwijfeld op weer een rel uitlopen waarna we de Rus bij Jong ajax zullen zien wegkwijnen.

 

Ooijer kwam in de ploeg, maar aanvallend waren de Amsterdammers lamgeslagen. Vanaf de vleugels kwam nl. ook al niks: Boerrigter en Sulejmani werden volledig uit de wedstrijd gespeeld door hun voormalige clubgenoten, Johan Kappelhof en Lorenzo Burnet. Het tiental van ajax was echter beter dan het elftal zwalkers van daarvoor. De tegenstanders van de FC bleken opeens wél lef te hebben en wilden er iets fanatieker voor gaan, zonder echter heel gevaarlijk te worden.

 

Ruim een kwartier vóór het einde ging Petter Andersson tot ons verdriet naar de kant. Hij had weer eens alles gegeven maar leek licht geblesseerd, en zijn vervanger, Nicklas Pedersen, hebben we op niet één goede actie kunnen betrappen. Hoe slap hij de duels ingaat is treurig en het opknappen van verdedigende taken is aan hem niet besteed. Wij vrezen dat hij momenteel domweg niet beter kan.

 

Even later wisselden beide ploegen nogmaals. Boerrigter werd uit zijn lijden verlost door Ebecilio, voor ons het bewijs van het in de ring gooien van de handdoek door Frank de Boer, en Leandro Bacuna ging naar de kant voor Thomas Enevoldsen. Zowel Andersson als Bacuna kregen formidabele staande ovaties mee, en terecht.

 

Het is moeilijk de slotfase te beschrijven, je moet er eigenlijk bijgeweest zijn. De spanning was ongelofelijk, en de Groningers vochten als leeuwen. Het publiek stond grote delen van het slot van de tweede helft op de banken en zagen nog enkele hachelijke situaties. Kwakman moest nog hands maken (geel), Van Dijk joeg de bal bijna nog in zijn eigen doel (wat een redding van Brian van Loo!) en Enevoldsen bezorgde de bal bij Texeira die echter op het verkeerde been stond en slechts een slap schotje kon produceren. Dezelfde Enevoldsen ging in de blessuretijd nog op de bon en we stierven duizend doden bij de vrije schop die het resultaat was. Tot onze dolle vreugde werd de kans overtuigend gemist en even later zat de pot erop. Een orgie van geluk, extase en lawaai volgde, en de spelers zullen nog nooit zo’n mooie ereronde hebben gemaakt. Bij ons staat het kippenvel nog altijd op de armen en wij gaan er even stevig van nagenieten! Wat een teamprestatie, wat een wedstrijd! Met een volkomen terechte winnar: FC Groningen, die als enige vol overtuiging voor de winst ging.

 

Kijk naar de ranglijst en zie dat we maar twee puntjes van plek drie zijn verwijderd. Wie had dat gedacht na de belabberde start van de competitie, met een nederlaag bij Roda en een gelijkspel bij NAC, daar waar we in beide gevallen de buit voor het oprapen hadden.

 

Na drie zeges op rij staan we er echter weer prachtig dichtbij en gaan ons opmaken voor weer een gave pot: Heracles-uit. Deze wedstrijd wordt over twee weken gespeeld, omdat er een interlandweekend tussenzit. Koop nog een kaartje voor deze wedstrijd, mensen, want daar kunnen we opnieuw hele goede zaken doen! Daarna wachten twee thuiskrakers op rij: Twente en Feyenoord komen langs. We zitten in een flow en kunnen alles aan! Forza Grunn!

 

Fotoreportage van Eric Smit

 

tn_DSC_0209 (Small)
tn_DSC_0211 (Small)
tn_DSC_0220 (Small)
tn_DSC_0222 (Small)
tn_DSC_0224 (Small)
tn_DSC_0225 (Small)
tn_DSC_0227 (Small)
tn_DSC_0228 (Small)
tn_DSC_0229 (Small)
tn_DSC_0244 (Small)
tn_DSC_0250 (Small)
tn_DSC_0259 (Small)
tn_DSC_0266 (Small)
tn_DSC_0274 (Small)
tn_DSC_0278 (Small)
tn_DSC_0279 (Small)
tn_DSC_0301 (Small)
tn_DSC_0364 (Small)
tn_DSC_0367 (Small)
tn_DSC_0382 (Small)
tn_DSC_0388 (Small)
tn_DSC_0404 (Small)
tn_DSC_0423 (Small)
tn_DSC_0429 (Small)
tn_DSC_0430 (Small)
tn_DSC_0457 (Small)
tn_DSC_0486 (Small)
tn_DSC_0491 (Small)
tn_DSC_0507 (Small)
tn_DSC_0511 (Small)
tn_DSC_0515 (Small)
tn_DSC_0517 (Small)
tn_DSC_0583 (Small)
tn_DSC_0584 (Small)
tn_DSC_0586 (Small)
tn_DSC_0592 (Small)
tn_DSC_0593 (Small)
tn_DSC_0594 (Small)
tn_DSC_0595 (Small)
tn_DSC_0596 (Small)
tn_DSC_0598 (Small)
tn_DSC_0600 (Small)
tn_DSC_0634 (Small)
tn_DSC_0653 (Small)
tn_DSC_0681 (Small)
tn_DSC_0699 (Small)
tn_DSC_0753 (Small)
tn_DSC_0754 (Small)
tn_DSC_0784 (Small)
tn_DSC_0787 (Small)
tn_DSC_0795 (Small)
tn_DSC_0802 (Small)
tn_DSC_0805 (Small)
tn_DSC_0809 (Small)
tn_DSC_0810 (Small)
tn_DSC_0812 (Small)
tn_DSC_0814 (Small)
tn_DSC_0817 (Small)
tn_DSC_0820 (Small)
tn_DSC_0821 (Small)
01/60 
start stop bwd fwd


Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Van Loo; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Bacuna (80’ Enevoldsen), Andersson (72’ Pedersen), Tadic; Texeira.
Rest bank: Luciano, Ivens, Johansson, Jones, Keurntjes.


Opstelling Ajax
Vermeer; Van der Wiel (61’ rood), Alderweireld, Vertonghen, Anita, De Jong, Janssen, Eriksen, Sulejmani, Sigthorsson (19’ Bulykin; 65’ Ooijer), Boerrigter (80’ Ebecilio).
Rest bank: Cillessen, Enoh, Blind, Lodeiro.


Score: 62’ Bacuna (strafschop) 1-0
Toeschouwers: 22.117 (uitverkocht)


Scheidsrechter: Liesveld
Officials: Meenhuis, Rutgers en Sanders
Rode kaart: 61’ Van der Wiel (2x geel, eerste geel in 28e minuut)
Gele kaarten: 10’ Sparv, 11’ Kieftenbeld, 44’ Kappelhof, 55’ Tadic, 66’ Kwakman, 93’ Enevoldsen.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.