Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

249 gasten online

FC Groningen - FC Twente ontbrandt in tweede helft; uitslag 1-1

FC Groningen is er vanmiddag niet in geslaagd de Tukkers uit Enschede drie punten afhandig te maken. De Trots van het Noorden begon stroef aan de wedstrijd en zag zich geconfronteerd met een tegenstander die met meer pit en voetballend vermogen speelde en de opbouw van FC Groningen in een vroeg stadium stoorde. Net toen de thuisploeg zich had herpakt en beter ging spelen sloeg FC Twente toe in de persoon van Ola John. Brian van Loo dacht diens schot tot corner te kunnen verwerken, maar zag de bal tot zijn en ons afgrijzen in het doel belanden. Aan de goede fase van de Groningers kwam een abrupt einde en we gingen met een 0-1 achterstand de rust in. Qua veldspel was de tweede helft voor de FC, dat langszij kwam door de in de ploeg gebrachte Hyun Jun Suk.

 

David Texeira had op het doel van Mihaylov geschoten, die nog wel kon redden maar kansloos was toen de Zuid-Koreaan de rebound binnenschoot. FC Groningen toonde in de tweede helft veerkracht en vechtlust. Brian van Loo maakte zijn blunder van de eerste helft in het tweede bedrijf goed met een aantal formidabele reddingen. Na afloop genoot hij zichtbaar van het applaus dat vanaf de Noord Curve annex Tonny van Leeuwentribune op hem neerdaalde. Afgelopen maandag was het bij Jong FC Groningen overigens van hetzelfde laken een pak. Luciano ging bij de 0-1 voor Jong Feyenoord/Excelsior gruwelijk in de fout, maar voorkwam daarna met prima reddingen diverse tegendoelpunten. Scheidsrechter Wiedemeijer floot vanmiddag warrig, liet handsballen en forse overtredingen op bv. Texeira onbestraft maar floot wel voor onschuldige duels. Hij was echter niet van beslissende invloed op de uitslag. Voor ons onomstreden man of the match: Lorenzo Burnet. Wat zat er weer een drive, spirit en loopvermogen in het kleine mannetje!

Hyun Jun Suk in extase voor de Noord Curve na zijn doelpunt;

voor meer foto's van Eric Smit kijk onderaan het wedstrijdverslag!

 

Beelden van Eredivisie Live tijdens en na afloop van de wedstrijd:

Samenvatting van FC Groningen - FC Twente

Pieter Huistra voorafgaande aan de wedstrijd

Reactie van Erwin van de Looi in de rust

Reactie van Pieter Huistra na afloop

Reactie van Brian van Loo na afloop

 

Eerste helft 

Toen de spelers het veld opkwamen zagen we dat Nicklas Pedersen buiten de wedstrijdselectie was gevallen. Diens plaats bij de achttien had Henk Bos van de B-kern ingenomen.

 

Reinold Wiedemijer (RW) kwam later dat zijn grensrechterende collega’s het veld op. We dachten dat hij zijn warming-up uit vrees voor vroegtijdige spreekkoren niet op het veld durfde uit te voeren, maar een poosje later verscheen de poedel alsnog op het veld.

 

Piet Fransen werd door Hans Nijland bedankt voor bewezen diensten, waarna de Oosttribune officieel tot Piet Fransentribune werd gekroond. Piet Fransen maakte daarna bekend dat de Zuidtribune als Koemantribune (Martin, Erwin, Ronald) door het leven zal gaan, en Mr. FC Groningen bevestigde daarna datgene dat we op de video walls al eerder konden lezen (hierop was het bord met Tonny’s naam zichtbaar) - aan de Noord Curve wordt officieel de naam van Tonny van Leeuwentribune verbonden.

 

Door deze plichtplegingen begon de wedstrijd, die door een indrukwekkende groene rookpluim die vanuit Vak G, het domein van de Groningen Fanatics, opsteeg, een paar minuten later dan gepland. FC Twente trapte af. FC Groningen had na 20 seconden al op 1-0 kunnen staan. De linker flank, die vanmiddag beter uit de verf kwam dan de rechter, zorgde via Tadic en Burnet voor een kans voor David Texeira, maar de Uruguayaan schoot net naast. Wat zou dat een geweldige start voor de FC zijn geweest!

 

Een paar minuten later was het Dusan Tadic die hard op het doel van Nikolay Mihaylov schoot, maar de Serviër zag zijn schot net naast gaan.

 

Vervolgens was het FC Twente dat beter in de wedstrijd kwam. Het zette vroeg druk naar voren, stoorde de opbouw van de thuisploeg en FC Groningen ging slordiger spelen en leed steeds meer balverlies. FC Twente daarentegen speelde erg scherp en het was vanaf het begin duidelijk dat Marc Janko geen centimeter ruimte mocht krijgen. Dit gaf Virgil van Dijk de Oostenrijker dan ook niet.

 

Na ruim 10 minuten zagen we dat Ola John vanaf links zomaar mocht voorgeven, maar zijn voorzet bereikte gelukkig geen medespeler.

 

De linkerkant van FC Groningen kwam beter tot ontplooi dan de rechter. Dit kwam enerzijds omdat Leandro Bacuna wat ongelukkig speelde, maar ook omdat de tegenstander van Johan Kappelhof, Ola John, in een betere vorm stak dan Loenzo Burnets opponent, Emir Bajrami, waardoor Burnet offensiever kon optreden dan Kappelhof. Ook was Dusan Tadic aan de linker kant prima op dreef. Dé factor van het goed presteren van de linker flank was echter de bloedvorm waarin Burnet steekt. Hij werkt onvoorstelbaar hard, is snel en kon het vandaag goed met Tadic vinden. Het koppel draaide goed vanmiddag!

 

Na ruim een kwartier kwam de thuisploeg beter in z’n spel. Tadic gaf voor op Bacuna, die in de handen van de Twentse keeper kopte. In de 20e minuut had Petter Andersson DE kans op de 1-0. Tadic gaf de bal aan Burnet, die nota bene met z’n zwakkere rechter voet voorgaf. Petter kreeg z’n voet echter niet tegen maar onder de bal, waardoor het schot van de Zweed over het doel vloog.

 

In de tegenstoot ging het mis. Ola John schoot op het doel van Brian van Loo, die naar de hoek vloog en de bal corner leek te tikken. De bal ging echter langs de verkeerde kant van de paal, en tot ieders ontzetting stond het 0-1. Op de video walls werd het doelpunt niet herhaald, wat een veeg teken is. Van Loo ging bij dit doelpunt behoorlijk in de fout.

 

Een beroerd scenario. De FC was net beter gaan spelen, speelde net met wat meer flair en als er één ploeg is waartegen je niet achter wilt komen te staan, dan is het FC Twente. Kortom, de tegentreffer was een forse domper.

 

Virgil van Dijk speelde goed in de eerste helft, met name verdedigend. In de opbouw leverde hij de ballen een aantal malen achter elkaar in, maar dit kwam soms ook omdat zijn medespelers te afwachtend waren en niet in de bal liepen.

 

Maikel Kieftenbeld mocht niet klagen dat hij voor een forse charge op Bajrami, die hij vol raakte, geen gele kaart kreeg voorgeschoteld. Bajrami liep na de overtreding een poosje nogal moeizaam, speelde de eerste helft nog wel uit maar liet de tweede helft aan zich voorbij gaan.

 

Een combinatie via Ivens-Bacuna-Andersson werd een prooi voor Mihaylov, en daarna kon Van Loo een door Jonas Ivens, die in de eerste helft niet overtuigend speelde, van richting veranderd schot onschadelijk maken.

 

David Texeira stond in de eerste helft op een eiland. Hij kreeg maar weinig bruikbare ballen, maar werkte zich wel een slag in de rondte.

 

FC Groningen kwam na de 0-1 niet meer in z’n spel. We misten de pit die we in de thuiswedstrijd tegen ajax wel zagen, en al met al viel de eerste helft tegen. Overigens moet gezegd worden dat Twente als team veel beter oogt dan ajax. Het speelt razend slim, houdt het veld breed waardoor druk zetten moeilijker is en in de omschakeling gaat het tik-tik waardoor ain en aander moeilijk te belopen is. Het lag dus vermoedelijk meer aan de tegenstander dan aan de FC dat het aan de kant van Grunn minder oogde. In de wetenschap dat er ook nog eens spelers als Fer, Janssen en Chadli op de bank begonnen moeten we vrezen dat dit Twente nog heel ver gaat komen deze competitie.

 

Virgil van Dijk schoot nog een keer hoog over uit een corner van Dusan Tadic, en dezelfde Van Dijk stoomde daarna op z’n Granqvists op naar voren, bereikte Petter Andersson, die er een corner uitsleepte. Hieruit volgde verder geen gevaar.

 

Bij nog een corner ging Tim Sparv naar de grond. Hij leek geblesseerd geraakt te zijn, maar de Fin kon gelukkig doorspelen.

 

Na 45 minuten en een minuutje blessuretijd zat de eerste helft erop, en wij snakten naar een beter tweede bedrijf. Dit kwam er ook!

 

Tweede helft 

FC Groningen begon ongewijzigd aan de tweede helft, maar FC Twente paste een dubbele wissel toe. Wisgerhof, in het slot van de eerste helft geblesseerd geraakt, werd vervangen door Rasmus Bengtsson en Willem Janssen verving Emir Bajrami.

 

FC Groningen startte goed aan het tweede bedrijf. Al in de eerste minuut claimde Petter Andersson een strafschop, maar ook vanuit een groen-witte bril bezien, iets dat we met grote voorliefde doen, leek dit niet op een penalty. Helaas vond ook Wiedemeijer dit.

 

Aan de andere kant kreeg Twente een corner. Janko kon inkoppen, maar Brian van Loo had de bal klemvast. Het was één van de schaarse momenten dat we iets zagen van Janko, die door Virgil van Dijk praktisch uit de wedstrijd werd gespeeld. Wat maakt deze vent een ontwikkeling door. Vorige jaar zat hij bij Jong FC Groningen op de bank en nog een seizoen eerder speelde hij bij Willem II A1!

 

Een paar minuten later kon Janko nogmaals op het doel van de FC schieten, maar weer redde Van Loo, en deze safe was echt geweldig. Het wordt eentonig maar een kopbal van Bengtsson was daarna opnieuw een prooi voor Van Loo.

 

FC Groningen won nog steeds te weinig duels, maar vanaf het moment dat Maikel Kieftenbeld op het Twentse doel schoot kwam ook het publiek los en gingen we een heerlijk restant van deze wedstrijd tegemoet.

 

Snel na Maikels poging gaf Tadic de bal mee aan zijn maatje Burnet die, praktisch staande op de doellijn, op het doel schoot. Het leek erop dat Mihaylov de bal als laatste raakte, maar mogelijk was het Andersson die de bal over de achterlijn schoot. Hoe dan ook, wij rekenden op een corner, maar tevergeefs - een doelschop voor Twente was het resultaat van de inspanningen van de Groningers.

 

Tien minuten na rust werd Leandro Bacuna vervangen door Hyun Jun Suk. Een logische wissel, Leandro speelde niet z’n beste wedstrijd.

 

De pot werd opener en ontbrandde nu echt. FC Groningen werd ook fysiek sterker en gooide de schroom van zich af.

 

We genoten van een duel tussen John en Burnet. Ola John is snel, maar Lorenzo liep hem eruit en was zijn tegenstander de baas. Heerlijk!

 

Op snelheid en karakter veroverde Suk een corner. De Zuid-Koreaan mag dan geen technisch briljante speler zijn, hij brengt wel de nodige spirit in het team, dat aanstekelijk werkt en ook overslaat op het publiek.

 

Tien minuten nadat hij in de ploeg werd gebracht bracht Hyun Jun Suk de Euroborg in extase. David Texeira schoot op het doel van Mihalylov die nog wel kon afweren, maar de rebound was een prooi voor Suk die als een dolle naar de Noord Curve stoomde en ook de Piet Fransentribune tot meer aanmoedigingen aanspoorde. 1-1 na 66 minuten!

 

Co Adriaanse reageerde door Marc Janko naar de kant te halen. Nacer Chadli kwam in de ploeg en daarmee werd het er voor de verdedigers van de FC niet gemakkelijker op.

 

FC Twente werd even gevaarlijk. Luuk de Jong kopte maar net voorlangs, het scheelde niks.

 

FC Groningen kon eindelijk druk zetten. Misschien werd Twente toch wat vermoeid van de midweekse trip naar Denemarken, wie zal het zeggen, maar vermoedelijk had ook de gelijkmaker iets in de Groningers losgemaakt.

 

Chadli snelde op Van Loo af, maar deze kwam uit z’n doel en redde bekwaam. Van Loo had op dat moment z’n fout die leidde tot de 0-1 al aardig goedgemaakt.

 

Suk bleef keihard werken, en aan de andere kant zagen we Pieter Huistra met Tadic meerennen langs de zijlijn, zijn mannen aansporend nóg meer te geven en nóg meer offensieve drang aan de dag te leggen.

 

Tadic werd voor de zoveelste maal neergesabeld, en lag geblesseerd op de grond. Wederom had Wiedelmeijer er niets ernstigs in gezien. Petter Andersson, leeggestreden maar zeer nuttig geweest voor de ploeg, ging in de 77e minuut naar de kant. Tom Hiariej verving hem.

 

David Texeira bracht met een prachtige, verre pass Suk in stelling, die er uiteindelijk een ingooi uitsleepte. Er zat in deze fase Schwung in de FC en na een paar ingooien van Kappelhof kregen we een corner. Tadic, weer fanatiek toegezongen door de Fanatics, nam de corner zoals gewoonlijk, en Van Dijk werkte de bal over het doel van Twente.

 

Rosales kreeg in de 82e minuut eindelijk een gele kaart voorgehouden na de tigste charge op Tadic, het werd tijd! FC Groningen kreeg een vrije schop waarna Tom Hiariej uiteindelijk over het doel schoot.

 

In de tegenstoot was het Van Loo die moest redden op een inzet van John, en onze goalie deed dat weer erg goed. Wat toch doodzonde, dat ene moment uit de eerste helft!

 

De spanning bereikte in de slotfase haar hoogtepunt. Texeira werd neergebeukt (geen fluitsignaal van Wiedemeijer), Van Loo redde prachtig op een inzet van Chadli en Wiedemeijer floot nog een paar onschuldige duels af.

 

In de 90e minuut schoot Kappelhof, bediend door Suk, nogal gehaast over, hier had de jonge back best wat meer tijd kunnen nemen.

 

FC Groningen hield Virgil van Dijk ook in de slotfase achterin en speelde dus niet alles of niets. Hier konden we echter mee leven. Van Dijk achterin weghalen had vermoedelijk tot de 1-2 geleid.

 

Na een actie van Landzaat die Van Loo tot corner verwerkte en een wegens buitenspel afgekeurd doelpunt van David Texeira in de 93e minuut zat deze wedstrijd erop.

 

Een wedstrijd met twee gezichten. De eerste helft was niet goed van de kant van FC Groningen, maar de tweede wel. En dat tegen een erg goede tegenstander. De thuisploeg kreeg dan ook terecht applaus tijdens de ereronde. De Noord Curve scandeerde de namen van Brian van Loo, die hiervoor zijn duimen omhoog stak, en van Hyun Jun Suk, en door de wedstrijdinstelling en flair van de tweede helft, zijn we zeer optimistisch gestemd voor het duel van komende zondag, waarin we wederom een thuisduel spelen en dit keer Feyenoord met open armen zullen ontvangen!

 

Naschrift:

Rond 20:30 uur geeft Lorenzo Burnet op Twitter aan er volledig doorheen te zitten. Op de hem kenmerkende wijze zegt hij: "Kapot dus ik lig laag" Slaap lekker Lorenzo, je hebt een goede nachtrust volledig verdiend!


Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Van Loo; Kappelhof, Van Dijk, Ivens, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Bacuna (56’ Suk), Andersson (77’ Hiariej), Tadic; Texeira.
Rest bank: Luciano, Johansson, Holla, Jones, Bos.

 

Opstelling FC Twente
Mihaylov; Rosales, Wisgerhof (46’ Bengtsson), Douglas, Tiendalli, Brama, De Jong, Landzaat, Bajrami (46’ Janssen), Janko (67’ Chadli), John.
Rest bank: Marsman, Cornelisse, Fer, Leugers.

 

Toeschouwers: 22.220 (uitverkocht)
Scores: 20’ John 0-1; 65’ Suk (rebound) 1-1

 

Scheidsrechter: Wiedemeijer
Officials: Bexkens, Jansen en Bekebrede
Gele kaart: 81’ Rosales (overtreding op Burnet)

 

Fotoreportage van FC Groningen - FC Twente van Eric Smit:

 

tn_DSC_0002 (Small)
tn_DSC_0012 (Small)
tn_DSC_0014 (Small)
tn_DSC_0019 (Small)
tn_DSC_0022 (Small)
tn_DSC_0026 (Small)
tn_DSC_0036 (Small)
tn_DSC_0037 (Small)
tn_DSC_0041 (Small)
tn_DSC_0044 (Small)
tn_DSC_0049 (Small)
tn_DSC_0051 (Small)
tn_DSC_0058 (Small)
tn_DSC_0062 (Small)
tn_DSC_0066 (Small)
tn_DSC_0070 (Small)
tn_DSC_0072 (Small)
tn_DSC_0074 (Small)
tn_DSC_0077 (Small)
tn_DSC_0080 (Small)
tn_DSC_0083 (Small)
tn_DSC_0088 (Small)
tn_DSC_0105 (Small)
tn_DSC_0115 (Small)
tn_DSC_0153 (Small)
tn_DSC_0158 (Small)
tn_DSC_0179 (Small)
tn_DSC_0181 (Small)
tn_DSC_0182 (Small)
tn_DSC_0193 (Small)
tn_DSC_0214 (Small)
tn_DSC_0239 (Small)
tn_DSC_0276 (Small)
tn_DSC_0278 (Small)
tn_DSC_0280 (Small)
tn_DSC_0286 (Small)
tn_DSC_0287 (Small)
tn_DSC_0295 (Small)
tn_DSC_0300 (Small)
tn_DSC_0334 (Small)
tn_DSC_0344 (Small)
tn_DSC_0357 (Small)
tn_DSC_0358 (Small)
tn_DSC_0361 (Small)
tn_DSC_0381 (Small)
tn_DSC_0383 (Small)
tn_DSC_0384 (Small)
tn_DSC_0385 (Small)
tn_DSC_0406 (Small)
tn_DSC_0409 (Small)
tn_DSC_0410 (Small)
tn_DSC_0412 (Small)
tn_DSC_0415 (Small)
tn_DSC_0417 (Small)
tn_DSC_0419 (Small)
tn_DSC_0437 (Small)
tn_DSC_0477 (Small)
tn_DSC_0488 (Small)
tn_DSC_0506 (Small)
tn_DSC_0573 (Small)
tn_DSC_0582 (Small)
tn_DSC_0593 (Small)
tn_DSC_0594 (Small)
tn_DSC_0598 (Small)
tn_DSC_0599 (Small)
tn_DSC_0600 (Small)
tn_DSC_0604 (Small)
tn_DSC_0606 (Small)
tn_DSC_0610 (Small)
tn_DSC_0615 (Small)
tn_DSC_0616 (Small)
01/71 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.