Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

407 gasten online

Gedreven FC Groningen overklast pover Feyenoord: 6-0;

één doelpunt mooier dan het andere in kolkende Euroborg!

Over de wedstrijd van vanmiddag zal nog lang worden nagepraat. De onthutste 1.100 Rotterdammers in het uitvak hoonden hun gewezen helden de Euroborg uit, maar in de overige vakken was het vanmiddag één groot feest. In de Groene Hel zijn we vanmiddag getuige geweest van een heuse ontmanteling van Feyenoord. Al na een kwartier stond er een ongekende 3-0 voorsprong op de borden, en na rust wist de Trots van het Noorden deze voorsprong zelfs te verdubbelen. Daar waar de FC vol overgave streed voor elke meter en vanaf het begin druk zette op de tegenstander, daar bleek het zwalkende elftal van Ronald Koeman de dreun van de blamerende uitschakeling tegen Go Ahead Eagles in de KNVB-beker nog niet te boven.

 

De equipe uit Rotterdam oogde als los zand en liet pas bij een 3-0 achterstand zien niet voor Piet Snot naar Groningen afgereisd te zijn. Na de 4-0 was het echter definitief over voor Feyenoord. Zo niet voor de thuisploeg, die afsloot met schitterende doelpunten van uitblinker Virgil van Dijk en Hyun Jun Suk, vermoedelijk de beste invaller uit de geschiedenis van FC Groningen met drie doelpunten in vier invalbeurten. Eerder hadden Dusan Tadic (al na een dikke 40 seconden!), Maikel Kieftenbeld, Petter Andersson en Leandro Bacuna op geweldige wijze het net al gevonden. De doelpunten waren stuk voor stuk juweeltjes. In de Eredivisie won de FC driemaal eerder met zes doelpunten verschil: vorig seizoen tegen Willem II (7-1), in 1986 tegen Excelsior (6-0) en in 1982 tegen Go Ahead Eagles (eveneens 6-0). De overwinning van vanmiddag was echter de meest indrukwekkende wat ons betreft, tegen een ploeg die bij winst nota bene over ajax was heengegaan. Na het feest van vanmiddag is FC Groningen op een achtste plaats terug te vinden, met maar vijf punten achterstand op PSV, dat als tweede is geklasseerd. Wij gaan nagenieten alvorens we ons zullen opmaken voor de lastige uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk!

 

Voor meer foto's van Eric Smit kijk onderaan het fotoverslag!

 

Een greep uit de reacties voor en na de wedstrijd:

Samenvatting FC Groningen - Feyenoord (Studio Sport)

Samenvatting FC Groningen - Feyenoord (Eredivisie Live; pas later te zien)

Pieter Huistra vóór de wedstrijd (Eredivisie Live)

Pieter Huistra na de wedstrijd (Eredivisie Live)

Hans Nijland na de wedstrijd (Eredivisie Live)

Virgil van Dijk na de wedstrijd (Eredivisie Live)

Ronald Koeman vóór de wedstrijd (Eredivisie Live)

Ronald Koeman na de wedstrijd (Eredivisie Live)

Reacties van Huistra, Kieftenbeld, Andersson en Van Dijk na de wedstrijd (OOG radio en TV)

Reportage na afloop van de wedstrijd (RTV Noord)

Feest na afloop!

 

Eerste helft

Zoals we op grond van de zaterdagtraining al hadden verwacht maakte Tom Hiariej ten koste van de vrijdag geblesseerd geraakte Johan Kappelhof zijn opwachting als rechtsback. Verder zagen we bij de wedstrijdselectie de zich stormachtig ontwikkelende Henk Bos, die Matías Jones voorbij gestreefd lijkt te zijn in de pikorde. De jonge Uruguayaan moest met een plek op de tribune genoegen nemen.

 

Eveneens afwezige A-selectiespelers waren Kees Kwakman, Thomas Enevoldsen en Koen van de Laak (allen geblesseerd), zodat Tim Keurntjes de tweede speler uit de B-kern was die bij de achttien werd getrokken.

 

Bij de Rotterdammers zagen we dat Diego Biseswar zijn wangedrag tegen de Eagles, toen hij na gewisseld te zijn woest naar de catacomben verdween in plaats van in de dug-out, met een plek op de bank moest bekopen. Ook John Guidetti kon niet vanaf het begin starten. Hij is net hersteld van een griepje maar nog niet in staat 90 minuten te spelen.

 

Voorafgaande aan de wedstrijd werden de namen van de Zuid Tribune (Koeman Tribune) en de Noord Tribune (Tonny van Leeuwen Tribune) onthuld. Met name het onthullen van de tekst Tonny van Leeuwen Tribune was hilarisch, hierop gelieve nog een paar maal te oefenen mocht de West Tribune ooit nog een andere naam krijgen!

 

Het uitvak was met 1.100 man gevuld. Petje-af, wat een trouw publiek heeft Feyenoord toch! Het meeste lawaai maakten de Rotterdammers vóór de wedstrijd, want het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Kuipers had amper geklonken of er stond al een 1-0 stand op de borden! De woorden van Pieter Huistra, die vooraf had aangegeven een ploeg te willen zien spelen die lef en durf zou tonen, waren dus geen grootspraak gebleken. Virgil van Dijk had de bal veroverd, en Dusan Tadic met een geweldige verre, diepe pass bereikt. De Serviër slalomde zich richting het doel van de vandaag jaren ouder geworden Erwin Mulder, haalde vernietigend uit en al na een dikke 40 seconden stond het 1-0!

 

Het publiek scandeerde meteen Tien Tien Tien, maar wij waren vooral benieuwd hoe de ploeg zou omgaan met deze vroege voorsprong. Hoe vaak zien we niet dat op een snelle 1-0 een teleurstellend vervolg van de wedstrijd volgt?

 

Dit doemscenario kon vanmiddag echter al snel de prullenbak in. Pieter Huistra had gezien dat Feyenoord na 9 minuten een kans op de gelijkmaker had, en ook had hij een aanvoerder (Petter Andersson) gezien die moeizaam aan de wedstrijd was begonnen en een paar maal balverlies leed. Onze coach maande zijn mannen aan door te gaan op de ingeslagen weg, en dat deden ze. En hoe! Eerst was het Leandro Bacuna die een ziedend schot had gelanceerd, dat met moeite door Mulder tot corner kon worden verwerkt. Het schot was het resultaat van een aanval die begon met een mooie interceptie van de vanmiddag zeer goed spelende Tim Sparv, die Tadic had bereikt, en de combinatie ging voort via Kieftenbeld waarna Bacuna zich niet bedacht en uithaalde.

 

Nog binnen het kwartier wisten de Groningers de voorsprong te verdubbelen. Petter Andersson leek de aanval van de FC niet voort te kunnen zetten, maar Tim Sparv bezorgde de bal bij Maikel Kieftenbeld die met een formidabel schot in de linker hoek Mulder kansloos liet. 2-0 na 14 minuten!

 

Voor Petter Andersson was dit het sein de schroom van zich af te werpen. Eerst bezorgde hij de thuisploeg een corner, en vervolgens was het de Zweed zelf die een assist van Hiariej over rechts zeer beheerst afrondde. Het stond 3-0, en er waren pas 19 minuten gespeeld! Petter had woord gehouden: in de aanloop naar de wedstrijd van vanmiddag had hij voor de camera's van FC Groningen TV immers aangegeven dat het tijd werd dat hij zelf weer eens doeltreffend zou worden. Speaker Wildeman had er ook zin in en riep: „Gaat lekker zo!“

 

De sfeer zat er natuurlijk heel goed in nu. Het publiek zong quasi opbeurend „Always look on the bright side of life“, en omdat er vanmiddag om onduidelijke redenen voor gekozen was om ook de tussenstanden van de Jupiler League op de video walls te tonen [aanvankelijk nog wat onwennig voor de dames en heren technici, getuige de verkrachting van Cambuur tot Camuur], wisten we dat Sparta op voorsprong was gekomen, waarna er „Sparta is de club van Rotterdam“ door de Euroborg golfde. Voetbalhumor ;-)

 

FC Groningen zette z’n pressie voort. Dusan Tadic scoorde bijna uit een vrije schop, toegekend omdat David Texeira gevloerd was. De Uruguayaan speelde vandaag wat ongelukkig, maar werkte zoals gewoonlijk keihard en is wel een handenbindertje voor de vijandelijke defensie. Tim Matavz, van wie in de rust afscheid werd genomen, kan hij echter vooralsnog niet doen vergeten. Maar dat was ook niet te verwachten. Laten we niet vergeten dat Luis Suarez in z’n eerste maanden veel minder presteerde dan Texeira nu en in die tijd ook nog geen basisspeler was.

 

Vlaar ging op de bon toen hij Bacuna vloerde, en even later kwam Feyenoord er gevaarlijk uit. Elke overtuiging ontbrak echter in de 3 tegen 2 overtalsituatie.

 

Virgil van Dijk speelde vanaf het begin zeer, zeer overtuigend. Daar waar aan het begin van het seizoen nog niet hadden gedacht dat hij al aan een basisplaats toe was, daar is hij nu niet meer uit de basis weg te slaan en is het de vraag wie Huistra naast hem opstelt. We mogen blij zijn dat Virgils handtekening onder een meerjarige verbintenis staat!

 

Na een half uurtje moest ook Otman Bakkal een gele kaart in zijn zak steken toen hij Petter Andersson had gevloerd. Het was de enige manier van de tegenstander om de Groningers in toom te kunnen houden: door overtredingen te maken.

 

FC Groningen was werkelijk heer en meester en we zagen zelfs Jonas Ivens eens een keer mee opkomen, bepaald geen alledaags verschijnsel.

 

Ronald Koeman liet kort voor rust John Guidetti warmlopen. Bij de FC liepen alle wisselspelers ombeurten warm, op die manier zorgen Huistra en Van de Looi ervoor dat ze niet verkleumen op de bank.

 

Leandro Bacuna en Dusan Tadic wisselden een paar maal van positie; de Rotterdammers hadden er geen vat op.

 

FC Groningen liet de teugels vervolgens wat vieren. De tegenstand van Feyenoord bleef pover; de Rotterdammers speelden slordig en lieten een opbouw zien die van het niveau Topklasse was. Wel hadden we het gevoel dat er geen tegendoelpunt moest vallen, dat zou toch weer een beetje spanning in de wedstrijd brengen en daar zaten we niet op te wachten.

 

Ruben Schaken was aan de linker kant één van de weinige spelers van Feyenoord die van zich kon laten spreken. Hij is erg snel en Tom Hiariej had niet altijd vat op hem. Dit kunnen we Tom, die verder deed wat hij moest doen en zijn rol als invaller prima vertolkte, natuurlijk niet aanrekenen. Wel denken we dat Johan Kappelhof iets sneller zou zijn geweest.

 

Na een aanval via Guyon Fernandez, vanmiddag maar moeilijk van de bal te krijgen, en Karim El Ahmadi ging de bal maar net naast, ten koste van een corner. We zaten toen tegen de rust aan. In de tegenstoot was het Dusan Tadic die bijna voor een ongehoorde ruststand van 4-0 had gezorgd.

 

Het bleef (voorlopig) echter bij 3-0. We hadden een zeer, zeer effectief FC Groningen gezien, dat misschien niet de hele tijd formidabel had gespeeld maar wel vol overtuiging voor de winst streed. In de rust praatten we enthousiast na en genoten van het afscheid van Tim Matavz en van het Z-Side van Pé Daalemmer en Rooie Rinus dat door de speakers dreunde.

 

Tweede helft

Inderdaad had Ronald Koeman, wiens op de video walls geprojecteerde gezicht bij elk tegendoelpunt méér treurigheid uitstraalde, in de rust een mutatie in zijn ploeg doorgevoerd. John Guidetti speelde vanaf het begin van de tweede helft ten koste van Guyon Fernandez. Bepaald geen gedurfde wissel. Waarom geen verdedigender speler eruit halen?

 

Feyenoord begon beter dan de FC aan de tweede helft. Het liet eindelijk eens zien dat het wel degelijk goed kan aanvallen, en het veroverde een paar corners. Terwijl Bakkal aan de zijlijn Hiariej tegen de grond werkte en nadrukkelijk naar een tweede gele kaart solliciteerde, werd Schaken verzorgd. De oplappogingen mochten niet baten, want in de 52e minuut moest de voormalige Veendammer naar de kant waarna Diego Biseswar alsnog zijn opwachting kon maken.

 

De Rotterdammers hadden nu hun beste fase. Ze speelden eindelijk eens met lef en lieten een paar snelle combinaties zien. Aan de andere kant was het Petter Andersson die diep speelde op Dusan Tadic. Onze van week tot week beter spelende Servische vriend gaf vóór op Leandro Bacuna, maar Leandro kopte te onzuiver. In de tegencounter voorkwam Brian van Loo met een goede reflex een tegendoelpunt.

 

Een paar maal floot Kuipers wel erg makkelijk voor een vrije schop voor Feyenoord, maar overall waren we tevreden over de scheidsrechter.

 

Op een heel goed moment viel het volgende doelpunt van FC Groningen! De weer vliegensvlug langs de zijlijn stomende Lorenzo Burnet (met een schitterende steekpass bediend door Petter Andersson) gaf vóór op Leandro Bacuna, die alles wat hij in zich had in het schot legde en Mulder, die niet uitkwam maar als aan de grond genageld bleef staan, heeft het projectiel alleen maar achter zich in het doel horen inslaan. 4-0 na 57 minuten en nu was het natuurlijk he-le-maal gespeeld.

 

Feyenoord kwam deze dreun niet meer te boven. FC Groningen legde nu weer het door ons zo geliefde pressievoetbal op de mat en speelde de tegenstander zoek. Als Feyenoord er al een keertje uitkwam, dan belandde de bal op de hak van Guidetti of liet anderszins zien elk geloof in wat dan ook te missen.

 

Biseswar gleed nog een keertje veel te laat in toen de bal al weg was en mocht blij zijn dat hij niet met rood werd weggestuurd, maar Kuipers vond het in de 69e minuut welletjes. Lorenzo Burnet had de bal net in de tribune gerost en had een aanval van Feyenoord onderbroken, en Dani Fernandez vond het toen nodig om Burnet hiervoor middels een mep te moeten bedanken. Hij deed dit nota bene voor de ogen van zijn trainer, die vermoedelijk ‘not amused’ zal zijn geweest. De KNVB zal de onverlaat wel een tijdje van de velden weren, en terecht. Burnet deed het voorkomen alsof hem een hersenschudding werd toegediend, zó erg was het echter ook weer niet.

 

FC Gronigen verdedigde vervolgens nog wel een paar maal ietwat slordig, maar tegen het tiental dol gespeelde Rotterdammers vloeide hier verder geen bloed uit. Koeman wisselde nog een keertje (Mokotjo voor De Vrij), maar het deed er verder niet meer toe.

 

Mulder kopieerde bijna nog de lachwekkende actie van Jelle ten Rouwelaar van gisteravond. Hij schoot de bal tegen David Texeira aan, maar tot een vijfde doelpunt voor de FC leidde dit toen nog niet.

 

Jonas Ivens moest verzorgd worden, maar kon doorspelen. Danny Holla zou sowieso zijn ingebracht en had de Belg kunnen vervangen, maar omdat deze foto genoeg was om de heerlijke pot te vervolgen ging Maikel Kieftenbeld, vandaag weer goed spelend en doeltreffend bovendien, met een staande ovatie naar de kant. Geen gedurfde wissel, maar consolideren van een grote voorsprong is ook een kwaliteit.

 

Dusan Tadic toverde vervolgens een prachtige pass uit zijn hoge hoed. Hij bereikte Leandro Bacuna die echter te zelfzuchtig was en voor eigen succes ging. Texeira stond er een stuk beter voor, maar ach, het is Leandro vergeven.

 

De FC geloofde het eventjes wel en we zagen een schot van Herson Cabral dat naast vloog.

 

Nogal onnodig gezien de grote voorsprong scoorden Tom Hiariej en Leandro Bacuna nog een gele kaart. Tussen beide kaarten werd een wissel doorgevoerd die ons op grond van eerdere trainingen niet verbaasde: Emil Johansson kwam ten koste van Petter Andersson in de ploeg, waarna Dusan Tadic op tien ging spelen. Johansson nam Dusans plek over, en Burnet bleef dus linksback spelen. Eventueel hadden Emil en Lorenzo nog van positie kunnen wisselen, maar dat werd vanmiddag niet gedaan.

 

Johansson liet nu ook in het eerste zien een zeer snelle speler te zijn met een goed spelinzicht. Hij had nog een prachtige pass op Bacuna, die echter werd afgefloten voor buitenspel, wat het nooit en te nimmer was. Er was zelfs niet eens voor gevlagd!

 

Na een schot van Danny Holla gingen we over op Gallery Play. Elke Groninger die aan de bal was werd toegejuicht en het was wachten op de 5-0. Eén actie zagen we nog van de kant van het dolgedraaide Feyenoord: Guidetti schoot een schot jammerlijk de tribune in. Het vijfde doelpunt van Grunn kwam er nadat David Texeira ten koste van Hyun Jun Suk naar de kant was gegaan. Eerst was het Virgil van Dijk die in de 89e minuut met een verwoestende uithaal voor de 5-0 zorgde (Erwin Mulder ging er al bij zitten toen de bal nog onderweg was, heel bijzonder), en een minuut later zorgde Hyun Jun Suk (formidabele assist Tadic) voor de 6-0. Een geweldig doelpunt wederom, en de Zuid-Koreaan ging dankbaar en euforisch in op de roep vanaf de Noord Curve om zijn doelpunt met de fanatieke aanhang te vieren. Wat kan Suk blij zijn, echt geweldig!

 

Tadic liet nog wat formidabele staaltjes techniek zien (alle supporters stonden toen al lang en breed en klapten en juichten zich de handen resp. kelen kapot) en na drie minuten blessuretijd zat het feest er op. Wat een gave middag is dit geweest zeg!

 

De spelers juichten voor alle vier tribunes, en zelfs de anders toch wat rustiger West Tribune ging tekeer.

 

Je moet er bij geweest zijn om te weten hoe blij de supporters vanmiddag waren. Wij hebben genoten, en zullen deze pot nooit meer vergeten!

 

Op naar Waalwijk, op voorhand een pittige klus. Maar eerst gaan we nog eens stevig nagenieten!

 

Hans Nijland (die in het stadion al helemaal uit zijn dak ging) doet dat natuurlijk ook al en twitterde zojuist: "Ongelooflijk trots na 6-0 overwinning op deze zeer jonge ploeg. Volkomen terecht dat er 5 spelers bij Jong Oranje zitten."

 

Forza Grunn! 

 

Fotoreportage van Eric Smit

 

tn_DSC_0004 (Small)
tn_DSC_0011 (Small)
tn_DSC_0018 (Small)
tn_DSC_0028 (Small)
tn_DSC_0031 (Small)
tn_DSC_0050 (Small)
tn_DSC_0059 (Small)
tn_DSC_0061 (Small)
tn_DSC_0064 (Small)
tn_DSC_0065 (Small)
tn_DSC_0069 (Small)
tn_DSC_0070 (Small)
tn_DSC_0071 (Small)
tn_DSC_0080 (Small)
tn_DSC_0086 (Small)
tn_DSC_0095 (Small)
tn_DSC_0102 (Small)
tn_DSC_0104 (Small)
tn_DSC_0109 (Small)
tn_DSC_0110 (Small)
tn_DSC_0114 (Small)
tn_DSC_0122 (Small)
tn_DSC_0123 (Small)
tn_DSC_0157 (Small)
tn_DSC_0159 (Small)
tn_DSC_0165 (Small)
tn_DSC_0166 (Small)
tn_DSC_0169 (Small)
tn_DSC_0170 (Small)
tn_DSC_0171 (Small)
tn_DSC_0175 (Small)
tn_DSC_0176 (Small)
tn_DSC_0185 (Small)
tn_DSC_0218 (Small)
tn_DSC_0220 (Small)
tn_DSC_0249 (Small)
tn_DSC_0304 (Small)
tn_DSC_0322 (Small)
tn_DSC_0325 (Small)
tn_DSC_0329 (Small)
tn_DSC_0334 (Small)
tn_DSC_0338 (Small)
tn_DSC_0369 (Small)
tn_DSC_0392 (Small)
tn_DSC_0393 (Small)
tn_DSC_0403 (Small)
tn_DSC_0437 (Small)
tn_DSC_0452 (Small)
tn_DSC_0487 (Small)
tn_DSC_0488 (Small)
tn_DSC_0489 (Small)
tn_DSC_0491 (Small)
tn_DSC_0495 (Small)
tn_DSC_0500 (Small)
tn_DSC_0516 (Small)
tn_DSC_0521 (Small)
tn_DSC_0536 (Small)
tn_DSC_0537 (Small)
tn_DSC_0539 (Small)
tn_DSC_0542 (Small)
tn_DSC_0550 (Small)
tn_DSC_0551 (Small)
tn_DSC_0554 (Small)
01/63 
start stop bwd fwd

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Van Loo; Hiariej, Van Dijk, Ivens, Burnet; Kieftenbeld (74’ Holla), Sparv; Bacuna, Andersson (80’ Johansson), Tadic; Texeira (87’ Suk).
Rest bank: Luciano, Pedersen, Keurntjes, Bos.


Opstelling Feyenoord
Mulder, Dani Fernández (67’ rood), De Vrij (70’ Mokotjo), Vlaar, Martins Indi, El Ahmadi, Clasie, Bakkal, Cabral, Guyon Fernandez (46’ Guidetti), Schaken (52’ Biseswar).
Rest bank: Lamprou, Nelom, Cissé, Van Haaren


Toeschouwers: 22.441 (uitverkocht)


Scores: 1’ Tadic (Van Dijk) 1-0, 16’ Kieftenbeld (Sparv) 2-0, 18’ Andersson (Hiariej) 3-0; 57’ Bacuna (Burnet), 89’ Van Dijk (Sparv), 90’ Suk (Tadic)


Scheidsrechter: Kuipers
Officials: Van Roekel, Zeinstra en Honig
Rode kaart: 67’ Dani Fernández
Gele kaarten: 24’ Vlaar, 31’ Bakkal, 79’ Hiariej, 86’ Bacuna

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.