Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

377 gasten online

Onderaan het wedstrijdverslag staat een fotoreportage van de wedstrijd van Eric Smit!

 

FC Groningen valt terug na goede spel tegen Feyenoord en speelt gelijk tegen RKC

Het was weer zo'n typische uitwedstrijd. Na een goed begin viel de ploeg van Pieter Huistra vrij ver terug om vervolgens niet meer in staat te zijn de gewenste drie punten binnen te slepen. Helaas duurde de goede fase van de Trots van het Noorden vanavond maar een kwartiertje. Nadat de thuisploeg in de persoon van Sander Duits in de 17e minuut op voorsprong was gekomen (Brian van Loo zag er niet te best uit, en de misbaar makende Dusan Tadic had Duits niet moeten laten lopen) was het echter al min of meer gebeurd met de Groningse dadendrang. De echte wil om te winnen, de overtuiging waarmee de duels werden aangegaan, de geoliede drive naar voren - ze waren vanavond toch wat onder de maat. Verder dan een doelpunt van Petter Andersson, met invaller Danny Holla nog de beste Groninger, kwam FC Groningen niet. De al met al teleurstellende wedstrijd eindigde derhalve in 1-1. We kunnen rustig spreken van een teleurstellend verlies van twee punten, want een wonderploeg is RKC zeker niet en we hoeven niet gek op te kijken als de Waalwijkers in februari met een monsterscore de Euroborg worden uitgeblazen. Want FC Groningen uit of thuis - het blijft een wereld van verschil... De FC had hele goede zaken op de ranglijst kunnen doen, maar verliest nu een beetje de aansluiting bij de top. Pieter Huistra was na afloop reëel: zijn ploeg is op dit moment toch iets minder ver dan waarop hij had gehoopt. In tegenstelling tot de wedstrijd tegen Feyenoord stond er nu veel minder een team: de spelers speelden meer voor zichzelf en liepen uit positie. Mysterieus, zo'n verval in één week...

 

 

Hans Nijland is op Twitter overigens verre van mild in zijn commentaar:

"Hopeloze wedstrijd gespeeld en het 1-1 gelijke spel vanavond tegen RKC is zeker na het resultaat van vorige week een zware teleurstelling.

 

 

(Van ons zou Hans Nijland, dan wel degene van de club die tweets op dit Twitter-account plaatst, dit soort uitspraken niet via Twitter moeten verspreiden, maar dit terzijde.)

 

De spelers van FC Groningen mogen ook bij een gelijkspel na afloop best een

stukje dichter bij het uitvak komen...

 

Beeldmateriaal:

Samenvatting RKC Waalwijk - FC Groningen (Eredivisie Live)

Interview met Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview met Petter Andersson na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Reportage over de wedstrijd (RTV Noord)

 

Eerste helft

Met de al verwachte opstelling, die niet afweek van de ploeg die vorige week nog gehakt had gemaakt van Feyenoord, begon FC Groningen aan de wedstrijd. De bankbezetting was vanavond erg onervaren. Goed, Pedersen en Holla hebben de nodige wedstrijdervaring op het hoogste niveau, maar dat kan niet gezegd worden van Jones en de B-kern-delegatie, vanavond maar liefst drie man sterk (Bakker, Bos, Keurntjes).

 

Petter Andersson won de toss en koos ervoor om te blijven staan. De kledij van de FC was een mix van de thuis- en uittenues: thuisshirt met groene uitbroek.

 

FC Groningen begon goed aan de wedstrijd. Al na twee minuten hadden we een pass van Burnet op Tadic gezien. Op de voorzet kon RKC nog uitverdedigen, maar de FC zette vanaf het begin druk. In dezelfde minuut konden we genieten van een lange rush van Virgil van Dijk, die eindigde met een schot van de sterke verdediger dat RKC-keeper Jeroen Zoet (geboren Veendammer) klemvast had. Op de tribune zagen we Cor Pot, de coach van Jong Oranje die maar liefst vier spelers van de FC in zijn selectie heeft genomineerd. Hij zal met gemengde gevoelens huiswaarts zijn gegaan...

 

RKC maakte in de beginfase werkelijk een armetierige indruk, of dwong FC Groningen dit met haar dwingende spelstijl af? Na vijf minuten schoot Petter Andersson vanuit een moeilijke hoek richting de korte hoek, maar weer was de bal een prooi voor Zoet. De naam van Zoet valt vaak, maar we zagen in hem vanavond niet een keeper die we op termijn perse in het doel van FC Groningen willen zien. Maar afgaan op één wedstrijd is natuurlijk een zwakke strategie.

 

Er waren nog geen tien minuten gespeeld of we konden een prachtige verre pass van Virgil van Dijk noteren, een vrije schop van Dusan Tadic en een heerlijke pass van Tadic op David Texeira die (maximaal) randje buitenspel stond.

 

FC Groningen bleef drukken, won de duels en alle tweede ballen waren ook een prooi voor de ploeg van Pieter Huistra.

 

Maar de wedstrijd begon na 14 minuten wat te kantelen. Brian van Loo ging volkomen onnodig de fout in door de bal niet ver weg te schieten maar tegen een dichtbij staande speler van de thuisploeg te trappen. Uiteindelijk vloeide er geen bloed uit, maar FC Groningen was even van slag. Een minuut later kon Tim Sparv redden bij een voorzet van Robert Braber, en RKC kreeg - onnodig - meer balbezit. RKC kwam na 17 minuten zelfs - tegen de verhouding in - op voorsprong. Sander Duits stoomde wat op, kreeg de ruimte om uit te halen en zag zijn schot zomaar in de rechter hoek vliegen. Brian van Loo dook ernaar maar had geen weerwoord: 1-0. Wat een domper! De teleurstelling was van de gezichten van de spelers van de FC af te lezen. En zeker van dat van Brian van Loo, die zojuist de fout was ingegaan.

 

Petter Andersson raakte vervolgens met zijn voorhoofd het achterhoofd van Sander Duits. Laatstgenoemde had er meer last van dan de Zweed.

 

RKC begon weer wat achterover te leunen, vermoedelijk tot haar eigen verbazing stond er toch echt een 1-0 voorsprong op de borden.

 

Na een minuut of 25 zette Dusan Tadic vóór, en Jeroen Zoet grabbelde behoorlijk. De bal belandde zodoende voor de voeten van de mee opgekomen Tim Sparv. De Fin werkte de bal echter naast het doel. Eigenlijk had deze bal moeten zitten...

 

Meteen daarna ging Petter Andersson mee naar voren, maar werd vlak vóór de rand van het strafschopgebied aangetikt. Virgil van Dijk schoot de vrije trap in de muur, en in de rebound trof ook Tadic de muur. Jammer, ook dit was een beste kans. Maar zoals zo vaak haalde FC Groningen maar weinig uit de spelhervattingen. Dit gold voor zowel de vrije schoppen als de corners. En dat terwijl er elke week tijdens de laatste training op geoefend wordt.

 

Dusan Tadic liet in deze fase wel mooie dingen zien, maar het rendement was er vanavond niet. Ook Virgil van Dijk maakte weer indruk, hij stoomde geregeld op naar voren. Dit is een goed wapen voor de FC.

 

De dominatie van het eerste kwartier was echter verdwenen uit het spel van FC Groningen, dat moeizamer was gaan spelen. De spelers vonden elkaar niet meer zo makkelijk.

 

Weer werd het hoofd van de arme Duits getroffen, nu door de vanavond ver onder de maat spelende Leandro Bacuna. Maar Duits liet zich niet uit het veld slaan en ging noest door.

 

Brian van Loo redden tien minuten vóór de rust goed toen Geoffrey Castillion (bediend door Braber die door Zoet was aangespeeld) zomaar vrij voor hem kon opduiken. Zou het weer zo’n wedstrijd worden als tegen Twente, toen Van Loo op een blunder diverse ‘Glanzparaden’ liet volgen?

 

Jonas Ivens liet een paar mooie verre passes zien, onze beide centrale verdedigers bezitten deze kwaliteit en dat is mooi meegenomen. 

 

Tweede helft

Het tweede bedrijf begon met twee ongewijzigde ploegen. FC Groningen stond al na een minuut of 10 weer op het veld Kennelijk had er een korte maar wellicht krachtige speech van Pieter Huistra in de kleedkamer weerklonken.

 

De FC begon echter bepaald niet goed aan de tweede helft. Virgil van Dijk verspeelde al snel de bal aan Castillion, die Rick ten Voorde aanspeelde. Laatstgenoemde schoot echter net naast.

 

In de tegenstoot werd het spectaculair, Tadic werd neergelegd door Evander Sno en nam de vrije schop zelf. Zoet redde, maar de bal belandde bij David Texeira, die weer hard werkte vandaag maar weer niet erg opviel. Uiteindelijk was het Petter Andersson die overschoot.

 

Vervolgens zagen we een mooie aanval over de schijven Hiariej-Andersson-Tadic. Zoet had het schot van de Serviër klemvast.

 

FC Groningen speelde wel iets beter dan in het laatste halve uur van de eerste helft, maar we misten de echte bezieling. We hadden gehoopt op bloed, zweet en tranen in de tweede helft, maar de spelers van FC Groningen konden dit vanavond niet opbrengen. Als er al iemand was die wél goed doorjoeg, bv. Maikel Kieftenbeld, dan werd daarna vrij snel balverlies geleden.

 

Pieter Huistra bereidde een dubbele wissel voor. In de 62e minuut verlieten Jonas Ivens en Leandro Bacuna het veld; voor hen kwamen Danny Holla en Nicklas Pedersen. Twee logische wissels. Holla brengt aanvallender iets meer dan Ivens en Bacuna viel ronduit tegen. Danny Holla viel goed in en speelde gedreven, maar Nicklas Pedersen, deze week goed op dreef tijdens de training, toonde zich ten opzichte van Bacuna geen meerwaarde en maakte bepaald niet duidelijk dat hij graag weer eens in de basis wil starten.

 

Dusan Tadic was in de tweede helft ook af en toe op de tien-positie te vinden, maar daar vonden we hem toch wat egoïstisch spelen. Hij had maar weinig oog voor zijn medespelers.

 

FC Groningen kwam weer meer opzetten. In een spaarzame tegenstoot redden Van Dijk en Van Loo op een inzet van Castillion.

 

RKC wisselde vervolgens. Alakmak kwam in de ploeg voor Van Hout.

 

We zagen in deze fase nog altijd geen wedstrijd waarbij we op het puntje van onze stoel zaten. Het was niet flitsend; de FC oogde stroef.

 

Na 70 minuten werd het weer wat leuker. Virgil van Dijk kwam op naar voren en schoot op het doel van RKC, maar Zoet redde ten koste van een corner. Zoals zo vaak was het resultaat van de hoekschop echter nihil. Uit standaardsituaties valt echt nog veel meer rendement te behalen.

 

Als we wat mindere punten over Van Dijk willen benoemen: ook hij was veel met zichzelf bezig, en beklaagde zich net even te vaak over de scheidsrechter, ook als hij zelf fout zat. Toch een wat mindere beurt van hem.

 

Na 73 minuten kwamen we dan toch eindelijk op gelijke hoogte. Petter Andersson veroverde de bal, rende naar voren en haalde op z’n Petters uit. De bal verdween onhoudbaar voor Zoet in de linker hoek: 1-1!

 

Verliezen van RKC zou ook een schande zijn geweest, maar eigenlijk is ook een verlies van twee punten onacceptabel. We dachten dan ook dat FC Groningen nu wel furieus op jacht naar de 1-2 zou gaan. Dit gebeurde echter niet.

 

Sterker nog, RKC kreeg weer wat kansen, en wel in de persoon van Castillion (voorzet Sno).Dit was vlak na de tweede wissel aan de kant van RKC. Auassar was in de ploeg gekomen ten koste van Ten Voorde.

 

Nadat Castillion de bal even dom wegtrapte (geel), waaruit bleek dat RKC blij was met een punt, kon de knaap meteen douchen en Fachtali loste hem af. Nadat Petter Andersson de bal met een stuit over het doel van Zoet had geschoten (de voorzet was van Burnet geweest) wisselde ook Huistra nog een keer. David Texeira ging naar de kant, en Henk Bos werd voor de tweede maal als invaller in de ploeg gebracht. Zijn debuut had hij onlangs tegen Heracles gemaakt. Kwam hij toen tot acht minuten, vandaag kon hij zijn speeltijd tot negen minuten uitbouwen. Toch interessant om te zien hoe een 18-jarige jongen uit de B-kern een relatief dure aankoop als Matías Jones in de pikorde voorbij is gestreefd. Wel bijzonder dat je enige spits naar de kant wordt gehaald als je nog voor de winst wilt gaan.

 

In de 82e minuut zagen we een schot van Fachtali op de paal belanden, dat had zomaar de 2-1 voor RKC kunnen betekenen. Aan het schot was een door Van Loo afgeweerde poging van Alakmak voorafgegaan.

 

In de 86e minuut had de avond voor FC Groningen bijna een gelukzalig einde gekregen. eerst was het RKC dat een vrije schop had gekregen (Van Dijk had zijn tegenstander weggeduwd), maar in de tegenstoot werd Dusan Tadic door RKC-aanvoerder Ard van Peppen neergelegd (geel). Dusan had er wat last van en liet de vrije trap aan Danny Holla over. De bal lag ver van het doel van Zoet, maar Holla schoot de bal met een formidabele trap tegen de lat. Was de bal erin gegaan, dan zou het zeker het Doelpunt van de Week zijn geweest. Helaas, de bal kwam terug in het veld, weg kans.

 

In de slotfase ging het nog even heen en weer. Braber schoot op aangeven van Alakmak net over, RKC kreeg nog een kans toen Kieftenbeld balverlies leed, en in de 92e minuut schoot Dusan Tadic met een heel mooi schot rakelings naast.

 

In de 93e minuut was het RKC dat de laatste kans van de wedstrijd kreeg. Auassar schoot, maar Van Loo redde.

 

Kort hierna blies Maarten ketting voor het laatst. De wedstrijd eindigde in 1-1, en de glans van de 6-0 tegen Feyenoord is toch wat verbleekt. Hier had FC Groningen vanavond nl. ‘gewoon’ moeten winnen. Daarvoor had er echter meer een team moeten spelen dan nu het geval was.

 

Pieter Huistra gaf na afloop aan dat zijn ploeg er na het eerste kwartier niet genoeg bovenop had gezeten, en zo was het ook. Hij had angst in zijn ploeg gezien, angst om fouten te maken, zeker toen het thuispubliek erachter ging staan. Maar ja, waar hebben we het over? Er zaten 6.000 mensen in het stadion. We moeten echter ook nog naar Feyenoord en naar ajax...

 

Huistra zag zijn ploeg niet fel genoeg de duels aangaan en concludeerde dat zijn ploeg iets minder ver is dan waarop hij had gehoopt.

 

Werk aan de winkel dus! In elk geval komt er van de doelstelling om het verschil in voor de dag komen tussen uit- en thuiswedstrijden te verkleinen weinig terecht. Thuis zijn we zo goed als onverslaanbaar, maar uit oogt de ploeg vaak tam, zeker als het op achterstand komt of als de thuisploeg tegenscoort. FC Groningen zou dan wat meer gif moeten tonen, gewoon moeten doorgaan op de ingeslagen weg zonder zich van een tegendoelpunt van de wijs te laten brengen. Hier kan deze jonge ploeg nog een fors aantal meters maken. Over twee weken verwelkomen we VVV-Venlo. De Limburgers zullen we in de Euroborg ongetwijfeld met huid en haar opvreten, waarna we naar Eindhoven reizen. Wordt Pieter Huistra de eerste trainer van FC Groningen die ooit een wedstrijd bij PSV weet te winnen? Wat ons betreft wel! Maar dan zal er beter gespeeld moeten worden dan vanavond!

 

Fotoreportage van Eric Smit

 


Simple Picture Slideshow:
Could not find folder /var/www/vhosts/fcgonline.nl/httpdocs/images/stories/RKC-Groningen05112011

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Van Loo; Hiariej, Van Dijk, Ivens (62’ Holla), Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Bacuna (62’ Pedersen), Andersson, Tadic; Texeira (81’ Bos).
Rest bank: Luciano, Jones, Keurntjes, Bakker.


Opstelling RKC Waalwijk
Zoet, Bandjar, Martina, Van Mosselveld, Van Peppen, Sno, Duits, Braber, Van Hout (67’ Alakmak), Castillion (80’ Fachtali), Ten Voorde (74’ Auassar).
Rest bank: Stand, Bridji, Van den Kieboom, Ramlal.


Toeschouwers: 6.000
Scores: 17’ Duits (Van Hout) 1-0, 73’ Andersson 1-1


Scheidsrechter: Ketting
Officials: Meenhuis, Schaap en Van den Heuvel
Gele kaarten: 42’ Duits (overtreding op Andersson), 78’ Castillion (spelbederf), 87’ Van Peppen (overtreding op Tadic).

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.