Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

125 gasten online

Eindelijk loon naar werken: FC Groningen knokt zich naar 4-1 en maakt sprong op ranglijst

We hebben er lang op moeten wachten, maar de stijgende lijn die de laatste weken in het spel al zichtbaar was, werd nu ook in de score tot uitdrukking gebracht. FC Groningen vocht vanavond voor alles wat het waard was en won verdiend van Heracles. Vier groen-witte doelpunten thuis, dit seizoen nog niet eerder vertoond. Trefzeker waren Bacuna (coming star-af, is nu volwaardige ster), Granqvist vanaf 11 meter en Matavz (2x). Deze zege geeft vertrouwen!

We hadden de buitenkant van de Euroborg na alle gewekte verwachtingen van de laatste dagen toch iets groener verwacht (alleen de voorkant stond in een groene gloed), maar dat is dan ook één van de weinige minpuntjes aan deze avond die spontaan in me opkomen.

 

Al lijkt het zo toch erg indrukwekkend:

 

 

De FC begon in de al verwachte opstelling, dus met één centrumspits (Nordstrand). Morten had een ongelukkige avond. Hij viel in de 36e minuut uit met een op het eerste gezicht vervelende hamstringblessure en had tot die tijd nog weinig kunnen laten zien, 't is maar de vraag of we hem dit kalenderjaar nog in actie zin. Mocht hij een week of 6 uit de running zijn dan lijkt zijn lot bezegeld, uiterlijk 1 januari a.s. moet FC Groningen de beslissing nemen of het de Deen definitief wil inlijven. Hiermee is een forse som geld gemoeid (ruim 2,5 miljoen euro), dit zal de FC niet betalen zolang het niet 100% overtuigd is dat Nordstrand de kwaliteiten die hij onmiskenbaar bezit ook bij de FC kan laten zien. Licht dan de optie met Matavz, zou je bijna zeggen, maar ja - ook hieraan hangt een prijskaartje: in zijn contract schijnt een forse salarisverhoging opgenomen te zijn die van kracht wordt bij verlenging van de dit seizoen aflopende verbintenis. Dilemma's, dilemma's...

 

Dan nu weer terug naar de wedstrijd, waaraan weer een prachtige sfeeractie van de Groningen Fanatics vooraf was gegaan. Groningen begon wat stroef, of beter gezegd - de gasten uit Almelo, met een van begin tot eind heerlijk fanatiek uitvak, begonnen brutaal en offensief aan de wedstrijd. Eindelijk eens een tegenstander die niet met een ingraaf-tactiek aan de wedstrijd begon, met een open wedstrijd als gevolg. Mooi voor het publiek maar de spelers van de FC hadden er moeite mee. Al na één minuut stond er een speler van Heracles volkomen vrij voor Luciano (waar was Granqvist toen?), maar deze enorme kans werd gelukkig niet benut. Sankoh begon niet scherp aan de wedstrijd maar herstelde zich goed (wel een typisch Sankoh-tje in de 2e helft maar goed). Hij zal de afgelopen week in het geheim op het trappen met links hebben geoefend want hij toverde opeens voorzetten met links uit de hoge hoed, nog niet eerder vertoond in de 5 jaar dat we hem in het groen-witte shirt kennen.

 

 

Heracles nam zelfs de leiding, na 15 minuten al kopte Dost in uit een voorzet op maat van Darl Douglas. Sepp de Roover, kennelijk nog onder de indruk van zijn nominatie tot Rode Duivel want hij is wel eens beter aan een wedstrijd begonnen, had geen idee waar de Heraclied zich bevond die dit buitenkansje meteen benutte: 0-1. Ook Luciano zag er niet te best uit.

 

Boeren die geven echter nooit op en binnen 4 minuten stond de Euroborg op z'n kop. Leandro Bacuna, vandaag fantastisch spelend, nam de bal mee (ook zijn hand was in het spel maar Wiedemeijer liet (sportief :-) doorspelen) en schoot hard binnen: 1-1! Het eerste doelpunt in 4 competitiewedstrijden en voor het eerst sinds 27 september (Vitesse-thuis) dat we in onze thuishaven weer eens voor een doelpunt konden juichen.

 

Er is dit seizoen in de eredivisie nog geen doelpunt gemaakt door een jongere speler dan Leandro Bacuna, wat een megatalent hebben we met hem in huis!

 

We zetten vol aan, aangevuurd door een prachtig ondersteunende Noord Curve, en de bevrijdende 2-1 viel nog vóór rust. Weer een handsbal, nu wel gezien door de scheids. Helaas was oud-Grunneger Mark-Jan Fledderus de ongelukkige. De handsbal maakte hij ook nog in het strafschopgebied, geel+penalty derhalve. Ja, dit zijn acties die de populariteit van oud-FC Groningen-spelers in ere houden, ook na hun FC-carrière. Koen van de Laak neemt de penalty's na wat eerdere fiasco's eventjes niet meer, maar aan Andreas Granqvist zijn elfmeters wel besteed. Het stadion scandeerde zijn naam al toen de strafschop nog genomen moest worden maar de Zweed schoot koelbloedig binnen. 2-1 na 41 minuten.

 

Met een heel erg lekker gevoel gingen we de rust in. We waren dit seizoen nog niet eerder met een voorsprong gaan rusten, ongekende weelde! Tim Matavz, die de onfortuinlijke Nordstrand vlak voor rust had vervangen, was op dat moment nog niet echt lekker warm en ingetraind en benutte de rust met het alsnog op temperatuur komen.

 

De tweede helft begon erg onrustig. Kwam het door de merkwaardige wissel aan Heracles-zijde? Plaaggeest Douglas bleef achter in de kleedkamer (trainer Verbeek gaf later aan dat de reden van de wissel het feit was dat hij alle duels van Stenman verloor), voor hem kwam de arme Fin Hakola in het veld. (Arm, want na ruim 20 minuten was Verbeek alweer klaar met hem en haalde hem weer naar de kant, erg opmerkelijk, maar Verbeek verklaarde later dat als hij de slechtste man wil wisselen dat het hem dan niks uitmaakt of hij dan een basisspeler of een invaller van het veld moet halen.) In het eerste kwartier leek de FC grote moeite met het vasthouden van een voorsprong te hebben. Veel ging er mis, en toen Sankoh ook nog erg slordig balverlies leed was het vertrouwen even helemaal zoek in de ploeg. Koen van de Laak blesseerde zich opeens, hij kon niet verder en werd in de 67e minuut vervangen door Danny Holla. Een logische wissel die op tijd kwam, er was even nieuw elan in de ploeg nodig. Holla miste al snel een kans die niet veel moeilijker te maken leek dan de kans die Enevoldsen vorige week tegen AZ zo jammerlijk verkwanselde, maar Tim Matavz, zeer fanatiek vandaag - zoals zoveel Groningers - besliste het duel in de 71e minuut. Nog geen acht minuten later was het helemaal feest, en weer was het Matavz die de trekker had overgehaald: 4-1! Wat een ongekende voorsprong. Timmy is nu de efficiëntste invaller in de eredivisie dit seizoen, voor wat het waard is. Mike Zonneveld maakte nog zijn rentree en kwam voor de niet zo als anders uitblinkende Enevoldsen in het veld en ook hij begon met een perfecte wedstrijdinstelling. Slidings, vechten, buffelen, knokken voor elke bal - de spirit was helemaal top vanavond.

 

In Goran Lovre, weer Femi, weer Bacuna en Fredrik Stenman hadden we een aantal uitblinkers vanavond. Echt uit de toon viel niemand.

 

Na exact 90 minuten blees Wiedemeijer voor het laatst. We konden nog een keer juichen en wisten het samen met de spelers zeker: dit was een zeer, zeer belangrijke zege. Dit gaat vertrouwen en meer punten geven, dat kan niet anders. Wie de bij elk FC-doelpunt helemaal uit zijn dak gaande Luciano heeft gezien (let er eens op hoe hij juicht als wij scoren!) en wie de stralende gelukwensen heeft gezien die Ron Jans en Hans Nijland na afloop uitwisselden (weer een bewijs van het feit dat het bewaren van de rust binnen een club, ook in moeilijke tijden, zich uitbetaalt) - die weet dat we nog op een prachtig verder verloop van de competitie mogen hopen!

 

Forza Grunn!

 

Opstelling van FC Groningen:

Luciano da Silva; Sepp de Roover, Gibril Sankoh, Andreas Granqvist en Fredrik Stenman; Femi, Leandro Bacuna en Goran Lovre; Koen van de Laak ('67 Danny Holla), Morten Nordstrand ('36 Tim Matavz) en Thomas Enevoldsen ('81 Mike Zonneveld).

Opstelling van Heracles:

Martin Pieckenhagen; Tim Breukers, Birger Maertens, Antoine van der Linden, Mark Looms; Kwame Quansah, Mark-Jan Fledderus ('69 Marko Vejinovic), Willy Overtoom; Darl Douglas ('46 Juha Hakola, '69 Sebastiaan Steur), Bas Dost, Everton.

Scheidsrechter: Ronald Wiedemeijer
Doelpunten: 15' Dost 0-1, 19' Bacuna 1-1, 41' Granqvist (pen.) 2-1, 71' Matavz 3-1, 79' Matavz 4-1.
Gele kaarten: 40' Fledderus, 42' Granqvist.
Toeschouwers: 22.000.


Voor wie er geen genoeg van kan krijgen: een samenvatting van de wedstrijd is hier te zien!

 

Reageren: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.