Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

339 gasten online

FC Groningen lijdt duur, zuur en onnodig puntverlies tegen N.E.C.: 3-3

Zelden zullen we bij het klinken van het laatste fluitsignaal zó de pé in gehad hebben als vanavond. Goed, het kan altijd erger (Partizan-thuis op 28 september 2006 bijv.), maar de 3-3 tegen N.E.C. voelt aan als een nederlaag. De Nijmegenaren, die tot vandaag pas 12x het net hadden gevonden, kwamen drie maal op achterstand maar wisten evenzovele malen gelijk te maken. Grote man aan de kant van FC Groningen was David Texeira, die alle doelpunten voor zijn rekening nam, maar na afloop door zijn ploeggenoten getroost moest worden. N.E.C. scoorde de 3-3 nl. diep in blessuretijd. Het was invaller Melvin Platje die alles wat FC Groningen een warm hart toedraagt in diepe rouw dompelde.

 

Hij had ook al de 2-2 gescoord. Beide malen maakte hij dankbaar gebruik van een zee aan ruimte die er tot onze verbijstering bij FC Groningen rechtsachter was. Achilleshiel bij FC Groningen blijft de verdediging, met inbegrip van de keeper. Niet voor het eerst was Virgil van Dijk de enige defensieve kracht die kon overtuigen. Te weinig om een 3-2 voorsprong, nota bene in de 85e minuut gescoord, over de streep te trekken. Te weinig ook om vol vertrouwen het restant van de competitie in te kunnen gaan waarin Europees voetbal, de doelstelling van dit seizoen, gerealiseerd moet worden.


Beeldmateriaal:

Samenvatting van FC Groningen - N.E.C. (Eredivisie Live) (pas later te zien)

Interview met Dusan Tadic na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview met Alex Pastoor na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview met Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview met Pieter Huistra vóór de wedstrijd (Eredivisie Live)

Analyse FC Groningen verschil thuis en uit (Eredivisie Live)

 

 

Aan het wedstrijdverslag is een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

 

 

 

Fotoreportage van FC Groningen - N.E.C. van Eric Smit:

 

tn_DSC_0002 (Small)
tn_DSC_0017 (Small)
tn_DSC_0018 (Small)
tn_DSC_0021 (Small)
tn_DSC_0023 (Small)
tn_DSC_0029 (Small)
tn_DSC_0032 (Small)
tn_DSC_0034 (Small)
tn_DSC_0036 (Small)
tn_DSC_0037 (Small)
tn_DSC_0039 (Small)
tn_DSC_0052 (Small)
tn_DSC_0064 (Small)
tn_DSC_0065 (Small)
tn_DSC_0067 (Small)
tn_DSC_0083 (Small)
tn_DSC_0084 (Small)
tn_DSC_0088 (Small)
tn_DSC_0089 (Small)
tn_DSC_0091 (Small)
tn_DSC_0096 (Small)
tn_DSC_0099 (Small)
tn_DSC_0105 (Small)
tn_DSC_0107 (Small)
tn_DSC_0111 (Small)
tn_DSC_0134 (Small)
tn_DSC_0139 (Small)
tn_DSC_0146 (Small)
tn_DSC_0150 (Small)
tn_DSC_0218 (Small)
tn_DSC_0250 (Small)
tn_DSC_0251 (Small)
tn_DSC_0252 (Small)
tn_DSC_0254 (Small)
tn_DSC_0255 (Small)
tn_DSC_0256 (Small)
tn_DSC_0257 (Small)
tn_DSC_0298 (Small)
tn_DSC_0316 (Small)
tn_DSC_0324 (Small)
tn_DSC_0337 (Small)
tn_DSC_0339 (Small)
tn_DSC_0379 (Small)
tn_DSC_0380 (Small)
tn_DSC_0413 (Small)
tn_DSC_0450 (Small)
tn_DSC_0461 (Small)
tn_DSC_0473 (Small)
tn_DSC_0509 (Small)
tn_DSC_0529 (Small)
tn_DSC_0530 (Small)
tn_DSC_0531 (Small)
tn_DSC_0532 (Small)
tn_DSC_0538 (Small)
tn_DSC_0540 (Small)
tn_DSC_0552 (Small)
tn_DSC_0557 (Small)
tn_DSC_0558 (Small)
tn_DSC_0559 (Small)
tn_DSC_0594 (Small)
tn_DSC_0615 (Small)
tn_DSC_0616 (Small)
tn_DSC_0617 (Small)
tn_DSC_0618 (Small)
tn_DSC_0619 (Small)
tn_DSC_0621 (Small)
tn_DSC_0624 (Small)
tn_DSC_0625 (Small)
tn_DSC_0626 (Small)
tn_DSC_0628 (Small)
tn_DSC_0629 (Small)
tn_DSC_0631 (Small)
tn_DSC_0635 (Small)
tn_DSC_0637 (Small)
01/74 
start stop bwd fwd

 

Eerste helft
Vóór de wedstrijd zagen wij de avond van vandaag nog vol vertrouwen tegemoet, ook was de beloofde stamppot mous bij de catering van de Piet Fransen Tribune niet te krijgen. We zagen bij Vak G, het domein van Groningen Fanatics, kabels van beneden naar boven hangen en allerlei doeken tussen de tribunes liggen; dit deed ons hopen op een mooie sfeeractie. En deze kwam er ook, en hoe! Horizontaal zagen we bij de spelersopkomt witte en groene doeken en de actie kreeg een mooi slotakkoord toen de tweekoppige arend, logo van zowel de Stad Groningen als van de Groningen Fanatics, verrees. Prachtig!

 

De aanblik van de bank leverde ons het inzicht op dat Nicklas Pedersen de meest geroutineerde kracht was. De overige vijf bankzittende veldspelers hadden geboortejaar 1990 of hoger. Een piepjonge bank!

 

Pieter Huistra sprak in de op de video walls geprojecteerde voorbeschouwing over revanchegevoelens, en door de muziek van Pé en Rooie Rinus kwamen we in de juiste stemming.

 

Vlak vóór aanvang van de wedstrijd werden de Kids United nog gepresenteerd, en deze vriendelijke nieuwe aanwinsten van FC Groningen werd vervolgens een ereronde gegund. Leuk!

 

De wedstrijd begon in een stadion met opvallend veel lege plekken; hier zal het Sinterklaasfeest dat vanavond in veel gezinnen wordt gevierd debet aan zijn. fcgonline past vakanties en activiteiten als Sinterklaas en wat dies meer zij aan aan de voetbalkalender, maar helaas is dit kennelijk geen algemeen Gronings gebruik.

 

Al na twee minuten liet de FC van zich horen. David Texeira had goed afgegeven op Danny Holla die naast het doel van aanvoerder Gabor Babos schoot. Kort daarna ging Lorenzo Burnet vrij stevig in op Nathaniel Will, dit had de kleine verdediger maar zo op een gele kaart hebben kunnen staan.

 

Het feit dat Tim Sparv zijn baard had laten staan, had een goede uitwerking op zijn spel. Hij was vandaag beter op dreef dan de laatste tijd. De Fin was zeer actief en was veel minder de vertragende factor die hij zeker kan zijn. Na een kleine tien minuten had hij een goede interceptie en ging vervolgens door om uiteindelijk uit te halen. Zijn schot ging maar net naast.

 

FC Groningen bleef doorgaan en van N.E.C. was in deze fase weinig tot niets te zien. Rens van Eijden van NEC werd op de bon geslingerd toen hij David Texeira tegen de grond werkte, maar veel was hier eigenlijk niet aan de hand.

 

Nog binnen het kwartier zagen we Pieter Huistra zijn ploeg langs de zijlijn tot nóg meer drang naar voren manen, en dat terwijl het er toch heel behoorlijk uitzag wat de thuisploeg liet zien. FC Groningen was in de beginfase echt veel beter dan NEC. Manco van de FC was echter het uitspelen van kansen: diverse voorzetten van de linkerkant waren te onzuiver.

 

Petter Andersson zag een paar schoten hoog over het doel suizen, maar de koppoging van Virgil van Dijk, uit een voorzet van Dusan Tadic, was prima. De nota bene klemvaste safe van Babos echter eveneens.

 

Aan de andere kant zagen we Brian van Loo bij de eerste kans van NEC meteen in de problemen komen. Het schot van een speler van NEC, na een minuut of 20, was niet al te hard, maar Van Loo had de grootste moeite.

 

Dit was ook het sein voor het arbitrale trio om de woede van het publiek van FC Groningen op de hals te halen. De vóór de Piet Fransen tribune stuntelende grensrechter vlagde bij een aanval van NEC voor buitenspel, maar scheidsrechter Van Boekel wilde dit niet zien. In het vervolg van de aanval was het wederom buitenspel, maar toen bleef een vlagsignaal zelfs uit. Het stadion kolkte omdat er een gevaarlijke situatie voor NEC uit rolde die uiteindelijk een corner voor de gasten opleverde.

 

Tim Sparv vuurde een ziedend schot af dat vol op het lijf van Lasse Schöne landde; het mag een wonder heten dat de Deen dit kon navertellen. Schoene liep strompelend weg, maar een brancard of lijkkist zou niet hebben misstaan.

 

De wedstrijd speelde zich in een hoog tempo af. Het was een levendig duel waarin de FC duidelijk voor de zege ging, maar moest oppassen voor snelle tegenstoten. Zo was Género Zeefuik een speler die absoluut niet uit het oog verloren kon worden. Dit gebeurde na een dikke 25 minuten spelen echter wel, en ook John Goossens op wie hij afspeelde stond volledig vrij. Jonas Ivens en Tom Hiariej zagen er hier niet goed uit. Gelukkig vloeide hier geen bloed uit.

 

Lorenzo Burnet was voor zijn doen ongelukkig aan de wedstrijd begonnen, maar herstelde zich wel. Met name aanvallend ging hij steeds beter spelen. Het blijft echter een speler die verdedigend snel in de problemen komt, ook vanavond weer. Wat zouden we graag het duo Emil Johansson - Dusan Tadic eens op links zien, maar de Zweed ligt er helaas al tijden uit en komt pas op z’n vroegst in januari weer aan spelen toe.

 

Na 29 minuten was de verdiende voorsprong voor FC Groningen een feit! Tom Hiariej bediende met een schitterende pass de al op volle snelheid liggende David Texeira, die op Babos afliep en de Hongaar over de grond passeerde, op een manier die aan Tim Matavz deed denken. 1-0!

 

Helaas konden we slechts één minuut van e voorsprong genieten. Van Boekel zag in een actie van Burnet op Will volkomen ten onrechte een vrije schop. Het leidde tot een scrimmage voor het doel van Brian van Loo waarin Abdisalam Ibrahim uiteindelijk de gelijkmaker binnenschoot. Het stuk tuig liep vervolgens nogal provocerend juichend voor de Noord Curve waarna de proleet in het restant van de wedstrijd werd uitgefloten, net zoals zijn qua huidkleur zekere gelijkenissen met hem vertonende Zeefuik. Dit onder het motto van: ‘Is het nou Ibrahim of Zeefuik die aan de bal is? Laten we het zekere voor het onzekere nemen en allebei maar uitfluiten.’ Een vrij logische oplossing van dit herkenningsprobleem.

 

Van Boekel begon warriger en warriger te fluiten. Texeira werd meermalen naar de grond getrokken maar de scheids zag het niet en de blinde vlaggenisten Buijk en Polman al evenmin. Het was drama met het dwalende trio.

 

Vlak vóór het einde van de eerste helft wilden Ryan Koolwijk, voor wie Bert van Marwijk mogelijk op de tribune zat (al lijkt het aannemelijker dat de bondscoach voor Virgil van Dijk en wie weet Lorenzo Burnet naar het hoge noorden was afgereisd), en Rens van Eijden Petter Andersson een gele kaart aansmeren, maar Van Boekel ging gelukkig niet in op deze gênante vertoning.

 

In de slotminuut grabbelde Van Loo wederom, bij een schot van Nick van der Velden. Van Loo had de bal klemvast moeten hebben, maar deed dit pas toen de bal achter de lijn lag. Een corner derhalve. Van der Velden stak nog een middelvinger op richting de Noord Curve waarna ook deze opgefokte speler van N.E.C de gebeten hond werd.

 

Van Boekel floot even later voor de rust. We hadden het verdiend om op voorsprong te komen. Helaas had Brian van Loo weer een onzekere indruk gemaakt en volgens een aloude voetbalwet krijgen verdedigers bepaald geen sterker zelfvertrouwen als ze weten dat er achter hen een vrij onberekenbare doelman staat. Maar goed, het is niet anders. Wij gingen snel naar de catering, want kovvie was er vanavond gelukkig wel.

 

 

Tweede helft

Terwijl we tandenknarsend moesten vaststellen dat de grensrechter het niveauloze aanmodderen van het eerste bedrijf in de tweede helft wenste te continueren (we zagen hem pas vlaggen toen de scheidsrechter al had gefloten voor een overtreding) zagen we ook een FC Groningen dat wederom met aanvallende intenties uit de kleedkamer was gekomen. Virgil van Dijk verzond een mooie pass op Petter Andersson die doorkopte op David Texeira, maar er werd voor (randje) buitenspel gevlagd en gefloten.

 

Tim Sparv probeerde het met wat schoten uit de tweede lijn, maar in de tegenstoot was het de werkelijk volkomen vrijstaande Zeefuik die over het doel van Van Loo knalde. Dit had een waarschuwing voor de verdediging moeten zijn om wat straffer te dekken, maar dit gebeurde helaas niet.

 

Wij adviseren Kevin Conboy om een spoedcursus veters strikken te volgen, want toen zijn schoen uit was en hij naar de kant moest nam hij werkelijk alle tijd van de wereld. Heel bijzonder.

 

Een kleine tien minuten na rust was het Petter Andersson die, uit een pass van Holla, Babos op zijn weg trof. Het publiek had er het mooie „Oh Petter Petter“ voor over dat door de weer hardwerkende maar niet altijd even gelukkig spelende Zweed met een handgebaar werd bedankt.

 

Virgil van Dijk nam in de 56e minuut op mooie wijze een vrije schop (toegekend omdat Tadic naar de grond werd gewerkt). Het resultaat was door een goede redding van Babos een hoekschop. Uit deze hoekschop viel uiteindelijk de 2-1! Danny Holla schoot en Petter Andersson werkte de bal voor de voeten van David Texeira. Die haalde meteen uit en onhoudbaar voor Babos vloog de bal in de rechter hoek! We stonden weer op voorsprong. Heerlijk!

 

Dusan Tadic kwam nog ongelukkig in botsing met een opponent maar kon gelukkig doorspelen. Sparv en Burnet speelden in deze fase zeer actief, het tempo zat er aardig in. Maar ook Andersson was qua werklust een voorbeeld voor zijn ploeggenoten.

 

Van Boekel bleef ook in de tweede helft beroerd fluiten, de man was een bron van ergernis. Op de gele kaart voor Jonas Ivens, die Zeefuik neerlegde, was echter weinig aan te merken.

 

2-1 was natuurlijk een linke stand, zeker in de wetenschap dat Hiariej nog wel eens wat ruimte vrij liet achterin en we op het doel ook geen baken van betrouwbaarheid hadden staan, helaas. David Texeira kreeg weer niet al te veel bruikbare ballen. De ballen die hij kreeg schoot hij er vanavond in, kortom - de Uruguayaan speelde vandaag zeer efficiënt.

 

FC Groningen bleef duidelijk de betere ploeg, maar we moesten oppassen voor counters van NEC, en ook voor hun vrije schoppen, die gevaarlijk in het strafschopgebied werden geschoten. Ook baarde de open liggende zijkant (onze rechterkant) zorg.

 

Af en toe ving Van Loo een bal en het hele stadion applaudisseerde dan. We kunnen er wel een beetje om lachen, maar het heeft ook iets treurigs dat we het momenteel met zo weinig overtuigende keepers te stellen hebben...

 

Een kwartier vóór tijd werd Danny Holla vervangen door Johan Kappelhof. De wissel werd niet door iedereen begrepen. Holla’s naam werd nog even gescandeerd, en we zagen Kappelhof inderdaad de positie van Holla op het middenveld innemen. Nog nooit eerder zagen we Kappelhof op het middenveld spelen. Een andere optie zou zijn geweest om Kappelhof als rechtsback te posteren en Hiariej, die toch al aanvallend veel beter was dan verdedigend, een linie door te schuiven, maar dit gebeurde niet. Het leek er echter op dat Hiariej Kappelhof wel als zijn opvolger als rechtsback zag, want meermalen zagen we zowel Kappelhof als Hiariej op het middenveld staan. Met rampzalige gevolgen...

 

Virgil van Dijk bleeg nog liggen na een duel met Koolwijk. Het zag er niet best uit, maar uiteindelijk wilde Virgil niet eens behandeld worden en speelde door. Klasse instelling!

 

NEC wisselde in deze fase in korte tijd drie keer en met name het invallen van Melvin Platje kwam de FC duur te staan. Eerst zagen we Van Loo echter in de 82e minuut met een hele goede redding de slechte uittrappen van daarvóór doen vergeten. NEC, dat alles of niets aan het spelen was, sneed echter te makkelijk door de linies heen. Na een wegens buitenspel afgekeurd doelpunt ging het in de 85e minuut mis. Platje stond verschrikkelijk vrij (waar was Hiariej?) en schoot beheerst binnen. 2-2...

 

Bij dit doelpunt lag Petter Andersson geblesseerd op de grond en hij werd na de gelijkmaker uit de ploeg gehaald. Nicklas Pedersen kwam in de ploeg en de Deen viel net als vorige week tegen PSV vrij aardig in.

 

FC Groningen gaf echter nog een keer vol gas en het was David Texeira die een minuut na Platjes’ goal uit een mooie voorzet van Dusan Tadic fraai raak kopte. Het stond 3-2 na 86 minuten en we dachten dat we deze voorsprong echt niet meer weg zouden geven. Helaas, daar dacht Platje anders over. In de derde minuut van de blessuretijd stond hij wederom verschrikkelijk vrij (waar was Hiariej???), kreeg de bal en schoot raak. 3-3. Wat een ontluistering! Matías Jones had op dat moment zijn jas alweer aangetrokken, nadat hij na lang warmlopen al klaar had gestaan om in te vallen. Bacuna had met kramp op de grond gelegen en een vervanging zou logisch zijn geweest, maar het kwam er ook vandaag niet van om Texeira en Jones eens samen te zien spelen.

 

De wedstrijd zat er snel na de 3-3 op en we vielen stil van teleurstelling. Een gevoel dat we nu nog steeds hebben, en de spelers en trainers vermoedelijk ook. Dit had niet gehoeven! Een 3-2 voorsprong mag je nooit meer weggeven met nog vier minuten op de klok. Het gebeurde toch. Wederom: werk aan de winkel...

 

(foto's van Eric volgen morgen!)

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Van Loo; Hiariej, Van Dijk, Ivens, Burnet; Holla (76’ Kappelhof), Sparv; Bacuna, Andersson (84’ Pedersen), Tadic; Texeira.
Rest bank: Etemadi, Jones, Keurntjes, Bakker, Bos.

 

Opstelling NEC
Babos; Will (80’ Vadócz), Cmovs, Van Eijden, Conboy; Van der Velden (76’ Foor), Ibrahim, Schöne, Koolwijk (79’ Platje), Goossens; Zeefuik.
Rest bank: Paauwe, Szélesi, George, Latupeirissa.

 

Toeschouwers: 22.337 (uitverkocht)
Scores: 28’ Texeira (Hiariej) 1-0, 30’ Ibrahim (-) 1-1; 56’ Texeira (Andersson) 2-1, 83’ Platje (Zeefuik) 2-2, 85’ Texeira (Tadic) 3-2, 93’ Platje (Foor) 3-3.

 

Scheidsrechter: Van Boekel
Officials: Buijk, Polman en Gerritsen
Gele kaarten: 8’ Van Eijden (overtreding op Texeira), 66’ Ivens (overtreding op Zeefuik)

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.