Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

192 gasten online

Vertoonde spel FC Groningen in Arnhem biedt perspectief

FC Groningen heeft vanmiddag in Arnhem doelpuntloos gelijk gespeeld tegen Vitesse. Een remise die zeker verdiend was, en met iets meer zelfvertrouwen had FC Groningen de wedstrijd ook zomaar kunnen winnen. De door Pieter Huistra doorgevoerde wijzigingen op drie plekken in het elftal bleken allemaal goed uit te pakken. Luciano keepte (op een enkele typische actie na) goed, Kappelhof vormde een prima centraal duo achterin met Van Dijk, en ook Holla deed wat hij kon in de voor hem vreemde rol als nummer 10. Alle spelers toonden veel inzet en straalden vanaf het begin uit voor een goed resultaat naar Anrhem gekomen te zijn, en ook de organisatie stond vandaag goed.

 

Onze fotograaf, Eric Smit, wordt helaas al twee weken geplaagd door een gemene griep en kon daarom niet aanwezig zijn in Arnhem. Eric, van harte beterschap gewenst!

 

 

 

Beeldmateriaal:

Samenvatting Vitesse - FC Groningen (Eredivisie Live) (pas later te zien)

Interview met Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview met Petter Andersson na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview met Luciano na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview met John van den Brom na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview met Pieter Huistra vóór de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview met John van den Brom vóór de wedstrijd ("Ik ben helemaal weg van Tadic") (Eredivisie Live)

 

Eerste helft
FC Groningen mocht de aftrap verrichten, maar moest vervolgens al snel het initiatief aan Vitesse laten, dat de wedstrijd aardig controleerde en veel balbezit had. De eerste kans van de wedstrijd was dan ook voor Vitesse. Na een kleine 5 minuten gaf Ibarra Burnet het nakijken, maar hij schoot tot opluchting van de Groningers net naast. Hier kon FC Groningen even later een schot van Petter Andersson tegenover stellen. Hij schoot, uit een prima voorzet van de vandaag duidelijk beter spelende Hiariej, net naast.

Al in de eerste tien minuten werd duidelijk wat het voordeel is van Luciano op doel. Hij voetbalt mee en schroomt niet uit zijn doel te komen. Dat hij hierin soms wat overijverig is, heeft in ieder geval vandaag geen gevolgen gehad, al vloeide er halverwege de eerste helft bijna wel bloed uit, toen hij zijn doel uitkwam terwijl Kappelhof de bal wegtrapte en het doel akelig leeg was (al had Luciano wel duidelijk 'los' geroepen, dus hier was gewoon sprake van een misverstandje). Gelukkig mikte Ibarra niet goed - de bal vloog over het doel heen. Verder viel er nog een kopbal van Bony te noteren en ging een vrije trap (de Belgische scheidsrechter Dierick had een overtreding van Van Dijk op Bony gezien) van Van der Heijden maar net over het doel van Luciano, maar daarmee was de storm van Vitesse voorlopig gaan liggen.

Na een half uur spelen besloot de Trots van het Noorden niet meer alleen vanuit een goede organisatie op de counter te loeren. Het initiatief leidde tot een aantal mooie aanvallen en kansjes, waarvan zeker de kopbal van Petter Andersson, na een schitterende voorzet op maat van Tadic, een doelpunt had moeten zijn! Even later probeerde Tadic het maar zelf met een alleraardigst schot op doel, maar de ook vandaag weer prima keepende Velthuizen (hij hield vandaag voor de negende keer dit seizoen de 0!) kon het schot ternauwernood keren. In de rebound raakte Andersson de bal niet goed. En ook een volgende kans, een schot van Kieftenbeld na een mooie lange bal van Hiariej, trof helaas net niet doel.

In de extra tijd van de eerste helft ontstond nog een hachelijke situatie voor het doel van Luciano toen Van Dijk de bal precies voor de voeten van Van der Heijden kopte. Luciano kende geen twijfel en wierp zich voor de bal, maar moest dit met een pijnlijke pols bekopen. Ondanks dit foutje van Van Dijk bleek al in de eerste helft dat de piepjonge centrale verdediging (Van Dijk is nog maar 20 jaar oud, en Kappelhof 21) stukken beter stond te verdedigen dan we de laatste weken gewend waren van het duo Van Dijk/Ivens.

 

Tweede helft
FC Groningen kwam scherp uit de kleedkamer. In het eerste kwartier van de tweede helft werd de stormloop richting het doel van Velthuizen voortgezet en viel er een aantal goede kansen voor FC Groningen te noteren. Petter Andersson kon na een gemene trap van Bony (ook al kreeg teamgenoot Yasuda hier de gele kaart voor voorgehouden) op zijn enkel gelukkig wel doorspelen en had de 0-1 op de voeten, maar zijn schot, na een mooie combinatie met Texeira, vloog over het doel. Verder vielen er kansen voor Van Dijk (mooie vrije trap), Tadic en Burnet te noteren. De kleine linksback wist een fraaie slalom door de verdediging van Vitesse net niet doeltreffend af te ronden.

John van de Brom ging wisselen en bracht Nicky Hofs in het veld. De zoals altijd fel spelende Hofs bracht wat nieuwe schwung in het spel van de Arnhemmers, en al snel kreeg hij de uitgelezen kans om zijn ploeg op voorsprong te brengen. Na slecht verdedigen van Burnet kreeg Hofs de bal helemaal vrij voor het doel aangespeeld, maar hij schoot te gehaast waardoor de bal tot opluchting van de Groningers naast vloog. Gelukkig ontbrak het ook aan Groninger kant niet aan inzet, en zo ontwikkelde zich een wedstrijd waar voor elke meter gevochten werd. Ook dit mogen we als pure winst tegenover andere uitwedstrijden van dit seizoen zien, waar de Groningers vaak vrij timide oogden.

De inzet van de spelers werd door de scheidsrechter met een aantal (meest terechte) gele kaarten beloond, en Nicky Hofs kreeg er zelfs twee (eerst ging hij voor de bal staan toen Van Dijk een vrije trap snel wou nemen, en even later ging hij naar de smaak van de scheidsrechter te fel door op Hiariej) waardoor de geboren Arnhemmer na een klein kwartiertje alweer kon douchen.

In het laatste kwartier kwam FC Groningen dus met een man meer te staan, en probeerden de spelers nog een keer alles op alles te zetten om alsnog de drie punten mee te nemen naar het hoge Noorden. De voor Andersson in het veld gekomen Bacuna kreeg nog een dot van een kans, maar had veel te veel tijd nodig om tot een schot te komen. Trainer Huistra paste vijf minuten voor tijd zelfs nog een aanvallende wissel toe, toen hij rechtsback Hiariej verving door aanvaller Pedersen. Maar ook de Arnhemmers probeerden het spel alsnog naar zich toe te trekken, en met name standaardsituaties zorgden nog voor aardig wat gevaar. Na twee minuten extra tijd vloot scheidsrechter Dierick echter voor het einde en mochten beide ploegen een punt bijschrijven.

Bij Vitesse gelijk spelen is zeker een verdienstelijk resultaat, en in deze wedstrijd heeft met name het collectief zeker weten te overtuigen. Alle spelers voerden hun taken naar behoren uit en er werden weinig kansen weggegeven. De toch wel gevreesde aanvaller Bony kwam niet in het stuk voor (of het moet al in negatieve vorm zijn, zoals bij de overtreding op Petter Andersson of halverwege de tweede helft, toen hij opzichtig probeerde een penalty te versieren). En dit is een dikke pluim voor onze jonge centrale verdedigers Van Dijk en Kappelhof waard. Na de afstraffing in de laatste uitwedstrijd bij PSV en het teleurstellende gelijkspel tegen NEC, was duidelijk te merken dat het bij de Groningers nogal aan zelfvertrouwen ontbrak, daar waar Vitesse, dat dit seizoen nog maar één keer thuis heeft verloren, juist wel met veel zelfvertrouwen speelde. Maar uit dit optreden kunnen de spelers wel zelfvertrouwen halen voor de laatste wedstrijd voor de winterstop. Zaterdag komt Utrecht naar de Euroborg, en met een vergelijkbare inzet als vandaag moet het zeker mogelijk zijn om de drie punten in Groningen te houden!

 

De statistieken, met dank aan www.fcgroningen.nl


Opstelling FC Groningen
Luciano; Hiariej (85’ Pedersen), Van Dijk, Kappelhof, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Andersson (75’ Bacuna), Holla, Tadic; Texeira.
Rest bank: Van Loo, Jones, Keurntjes, Bakker, Bos.

 

Opstelling Vitesse
Velthuizen; Yasuda, Kashia, Kalas, Büttner; Annan, Aborah, Van der Heijden; Ibarra (87’ Van der Struijk), Bony, Qazaishvili (62’ Hofs; 75’ rood).
Rest bank: Room, Pröpper, Pedersen, Dávila, Van Diermen.

 

Toeschouwers: 16.408
Scheidsrechter: Dierick (Bel)


Rode kaart: 67’ en 75’ Hofs (spelbederf en overtreding op Hiariej)
Gele kaarten: 38’ Andersson (overtreding op Ibarra), 48’ Yasuda (overtreding Bony op Andersson), 62’ Burnet (overtreding op Bony), 73’ Kieftenbeld (overtreding op Büttner), 92’ Sparv (overtreding op Kalas)

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.