Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

185 gasten online

FC Groningen gaat met moeizame maar terechte zege de winterstop in

FC Groningen heeft de drie punten vanavond in eigen huis gehouden en gaat met een achtste plaats de winterstop in. De wedstrijd, die bij onze oosterburen ongetwijfeld van het predikaat 'hart umkämpfter Arbeitssieg' voorzien zou zijn, bleef tot het eind spannend en dit had de Trots van het Noorden aan zichzelf te wijten. De FC verzuimde met name in de eerste helft om dotten van kansen (Andersson, Texeira) te benutten in een fase dat het werkelijk superieur speelde en mooie aanvallen liet zien. De thuisploeg kwam pas in de 60e minuut op voorsprong. Het was David Texeira die een assist van Petter Andersson fraai afrondde.

 

Zoals wel vaker als FC Groningen op voorsprong komt sloop er besluiteloosheid en angst in de ploeg. Tegen het einde van de wedstrijd had de FC de pot in het slot kunnen gooien, maar aan met name Dusan Tadic (speelde hij vanavond zijn laatste wedstrijd voor FC Groningen?) waren de mooiste kansen niet besteed. Uiteindelijk bleef de 1-0 stand op de borden staan, tot grote vreugde van het tot het einde fanatiek meelevende publiek. Voor ons man van de wedstrijd: Johan Kappelhof, die zich met prima spel onttrok aan de vormdip bij diverse medespelers, die zich wel allemaal vanaf minuut één tot en met 93 een slag in de rondte werkten.

 

ELF Voetbal: "Tadic: 'We zullen zien wat er in de winterstop gebeurd';

vooral FC Twente is in de markt"

Inmiddels vliegen de geruchten rond Dusan Tadic ons om de oren. ELF Voetbal schrijft vanavond bij monde van Joey Knobben: "Dusan Tadic weet nog niet waar zijn toekomst ligt. De aanvaller van FC Groningen staat in de belangstelling van enkele clubs, en sluit een transfer niet uit. "We zullen zien, ik ga in de winterstop praten met mijn manager en de mensen van FC Groningen", aldus Tadic over de geruchten. Vooral FC Twente is nadrukkelijk in de markt voor de buitenspeler. De Tukkers boden afgelopen zomer nog vijf miljoen op Tadic. "Ik ben gelukkig bij FC Groningen. Maar we zullen zien wat er in de winterstop gebeurt", besluit Tadic."

 

 

 

Hans Nijland: "Halve Bundesliga zat voor Dusan Tadic op de tribune"

Lees verder op OOG Radio en TV met interview met Hans Nijland.

 

 

 

Eerste helft

Voorafgaande aan de wedstrijd waren we getuige van mooie woorden van Jacques d’Ancona in het kader van Make-A-Wish en een prachtig door de van een ernstige ziekte herstelde Madelief gezongen lied.

 

In de uitverkochte Euroborg waren vanavond meer lege plekken dan anders. Waarschijnlijk zijn de supporters, net als de spelers, hard aan winterstop toe.

 

Vanuit vak G stegen rookwolken op, het gaf extra cachet aan de extra dimensie die een avondwedstrijd zonder twijfel heeft. FC Utrecht gaf blijk van een geheel eigen kijk op sfeer en mode, want het presteerde het om in een foeilelijk roze tenue aan de aftrap te verschijnen. Wij raden de verantwoordelijke kledingontwerpster van harte aan voor vervoegd pensioen te opteren.

 

FC Groningen begon minder stormachtig dan anders aan de wedstrijd. Beide ploegen waren in de beginfase aan elkaar gewaagd. Frank Demouge, in de punt van de aanval geposteerd, vocht wat pittige duels uit met de vandaag onder zijn normale niveau spelende Virgil van Dijk.

 

Luciano, die voor het eerst sinds 22 mei 2011 (!) weer als speler in de Euroborg te bewonderen was, zal zich rot geschrokken zijn toen een nitraatachtig projectiel in zijn doelmond ontplofte. Hij liet zich echter niet van de wijs brengen en voorkwam in de 8e minuut met een mooie redding een voorsprong van FC Utrecht. Met zijn vingertoppen verwerkte hij een schot van Demouge tot corner.

 

Hierna brak een prima fase van FC Groningen aan met heel veel druk. Het regende mooie aanvallen en kansen, maar ze waren aan met name Petter Andersson en David Texeira niet besteed. Zo redde Utrecht-goalie Rob van Dijk fraai op een inzet van Andersson, en Texeira miste de bal jammerlijk uit een mooie aanval via Tadic en Andersson.

 

Na ruim een kwartier werd Lorenzo Burnet op de rand van het strafschopgebied neergehaald door Rodney Sneijder. Scheidsrechter Gözübüyük toonde zich mild en hield de kaarten toen nog op zak. Wij hebben vanavond van hem genoten. Hij liet veel toe, maakte natuurlijk wel eens een fout maar hij moest het stellen met twee volslagen incompetent vlaggende heerschappen op wie hij soms wel eens af moest gaan, maar deze lieden (Hans Olde Olthof en Mario Diks) wisten helaas van toeten noch blazen. De vrije schop die volgde op de overtreding op Burnet, werd door Virgil van Dijk dwars door de muur heen geschoten. Het van richting veranderde schot kon nog net door Rob van Dijk tot corner worden verwerkt.

 

Tim Sparv mocht van geluk spreken dat hij in deze fase van enorme Groningse offensieve druk niet op de bon werd geslingerd voor een typisch Sparvse overtreding, maar Gözübüyük liet wel blijken dat het de volgende keer wel geel zou zijn.

 

Na een minuut of 20 kreeg Utrecht een beste kans. Luciano redde (hier was de communicatie tussen de Groningse verdedigers bepaald niet optimaal), maar de afgeslagen bal belandde bij Anouar Kali. Deze schoot de bal gelukkig over het doel.

 

In de tegenstoot zagen we de mooiste aanval van de avond. Deze verliep over de rechterkant, waar Dusan Tadic vanavond veelvuldig te vinden was en in deze fase van de wedstrijd een prima koppel met Tom Hiariej vormde. Uiteindelijk belandde de bal bij Petter Andersson die echter naast het doel mikte. De bal had op z’n minst tussen de palen geschoten moeten worden...

 

We zagen kort na elkaar nog een kopbal van Andersson (prooi voor Rob van Dijk) en een schot over het doel van Texeira. De Uruguayaan had daarna pech dat een schot van hem dat via een been van Danny Holla naast het Utrechtse doel vloog.

 

FC Groningen had werkelijk waar de mooiste kansen gekregen, maar het stond nog altijd 0-0. Dit zal bij de spelers van de FC toch een tikje gegeven hebben, want gaandeweg de eerste helft daalde het niveau behoorlijk. De ploeg van Pieter Huistra werkte wel keihard, maar de eerdere schwung was verdwenen. Tim Sparv ging nog op de bon. Veel was er niet aan de hand, maar Gözübüyük ging af op de wild zwaaiende kwakzalver van een grensrechter, die in een duikeling van Sneijder, een ras-Amsterdammer, een geelwaardige overtreding van de Fin zag. De scheidsrechter gaf aan dat de optelsom inmiddels de score van ‘geel’ had bereikt en Sparv was eraan voor de moeite.

 

Lorenzo Burnet voorkwam, staande op de doellijn, nog een doelpunt van FC Utrecht dat een corner had gekregen.

 

De spelers van FC Groningen vervielen steeds meer in ‘breien’. De combinaties verliepen stroef; het snelle, directe naar elkaar toe tikken, dat we in de eerste fase van de competitie toch met grote regelmaat hebben gezien, lijkt er helemaal uit.

 

Vlak voor het einde van de eerste helft ging Danny Holla in het strafschopgebied nog neer, na een pass van Tom Hiariej. Wij zagen er een strafschop in, maar er werd helaas slechts voor een hoekschop gefloten.

 

FC Groningen bleef aandoenlijk vechten, maar ontbeerde geluk en ook de overtuiging en het vertrouwen om het eerdere offensief voort te zetten. Van het door blessures geplaagde FC Utrecht had het echter weinig te vrezen. Demouge stond nogal op een eiland en eigenlijk kon alleen aanvoerder Alje Schut ons bekoren.

 

Aan de kant van de thuisploeg speelden ook de middenvelders Sparv, Kieftenbeld en Holla wat onder de maat, en al met al was het besluiteloosheid troef in de slotfase van de eerste helft. Na welgeteld nul minuten blessuretijd zat de eerste helft erop en wij spoedden ons naar de catering.

 

Tweede helft

In de rust bleef Utrecht-verdediger Mike van der Hoorn buiten. Hij had in de eerste helft een bal van Texeira vol tegen z’n gebit zien klappen en was niet geheel okselfris meer. De dappere knaap hield het echter tot de 68e minuut vol en werd toen naar de kant gehaald.

 

In de beginfase van het tweede bedrijf waren een Groningse corner, door Petter Andersson verkregen uit een pass van David Texeira, en een op de doellijn door Rodney Sneijder verijdeld kopdoelpunt van Virgil van Dijk de belangrijkste wapenfeiten.

 

FC Utrecht wisselde in de 53e minuut voor het eerste. De Japanner Takagi ging naar de kant, en de na het betalen van een kleine 9000 euro voor het molesteren van z’n ex weer vrij man zijnde Alexander Gerndt kwam in de ploeg. De Zweed liet wat aardige acties zien, maar heeft nog geen moment laten zien dat hij de naar verluidt ca. € 5 miljoen bedragende transfersom ook maar in de verste verte waard is geweest. ‘t Is maar goed dat FC Groningen, dat hem ook in het vizier heeft gehad, zich hier de vingers niet aan heeft gebrand.

 

Tien minuten na rust zagen we een uitbraak via Texeira en Tadic. Helaas werd dit net niet goed uitgespeeld. Een minuut later ging Texeira, vrij voor Rob van Dijk opgedoken, tegen de vlakte. Velen zagen hier een strafschopgebied in, maar de arbiter helaas niet.

 

Bij Petter Andersson ging teveel mis. De Zweedse aanvoerder was licht geblesseerd geraakt en Leandro Bacuna maakte zich al klaar om in te vallen. Petter had echter nog een mooie actie in petto, die uiteindelijk beslissend voor de wedstrijd bleek: hij bediende in de 60e minuut met een mooie pass David Texeira, die de bal beheerst langs Rob van Dijk schoot. Het stond 1-0 en Texeira vierde zijn doelpunt uitzinnig met de Noord Curve.

 

Utrecht wisselde Lilipaly voor Sarota (wie kent ze niet), en bij Grunn kwam zoals al verwacht Leandro Bacuna voor Petter Andersson. Bacuna viel echter niet geweldig in; het spelbeeld veranderde niet in positieve zin.

 

Zeer kort hierna leed Virgil van Dijk nogal knullig balverlies, waardoor Kali zomaar op Luciano kon afsnellen. Ook van Dijk liep mee terug en na wat hilarische taferelen in het strafschopgebied werd de bal uiteindelijk tot corner getikt door Luciano.

 

Bij FC Groningen sloeg vervolgens de onrust toe. We zien vaker dat de ploeg na op voorsprong gekomen te zijn niet vol vertrouwen doorstoomt op jacht naar de 2-0, maar dat er een soort besluiteloosheid/angst in de ploeg sluipt. Zo was het ook nu. We zagen balverlies op de vreemdste manieren, soms stonden de spelers vlak bij elkaar en toch ging het mis.

 

Luciano snelde in de 66e minuut op de voor hem typerende manier uit z’n doel toen Demouge met een verre bal was bediend, en de Braziliaan zorgde ervoor dat het slechts een corner werd. Luciano deed het net als vorige week tegen Vitesse goed.

 

Het Groningse balverlies verdween niet en eigenlijk vreesden wij een beetje dat de gelijkmaker op korte termijn zou vallen.

 

Utrecht wisselde nogmaals. Van der Hoorn ging naar de kant, en voor hem kwam Vorstermans in de ploeg. Bij de FC werd Danny Holla gewisseld ten faveure van Nicklas Pedersen. Een aanvallende wissel dus. Het duurde echter nog geruime tijd voordat FC Groningen weer een aantal aanvallen op de mat legde waaruit de nodige overtuiging sprak.

 

Achterin speelde Johan Kappelhof een uitstekende pot. Verdedigend deed hij zijn werk, en opbouwend laat hij meer zien dan Jonas Ivens. Hij maakt ook erg weinig fouten en wij denken dat de Belg er een hele kluif aan zal hebben om zich terug in de fase te vechten als hij hersteld is van zijn enkelblessure.

 

Daan Bovenberg, slecht spelend vanavond en grossierend in ballen die rechtstreeks over de zijlijn werden gerost, scoorde nog een domme gele kaart wegens hands. In de 77e minuut had Dusan Tadic DE kans op de 2-0. Maikel Kieftenbeld had op doel geschoten. Rob van Dijk had de bal losgelaten maar de rebound kon door de Serviër helaas niet verzilverd worden. Tadic speelde vanavond beduidend minder goed dan anders en wie weet heeft dit te maken met transferperikelen, wie zal het zeggen.

 

Hij mocht dan minder goed op dreef zijn, een slimme speler blijft het altijd. Hij weet altijd wanneer het het beste is om zich door een tegenstander tegen de grond te laten tikken om er een vrije trap uit te slepen.

 

In de 80e minuut werd Bacuna voor buitenspel afgevlagd, maar hier was nooit en te nimmer sprake van off side. Helaas, wij hebben het niet voor het zeggen...

 

Met veel kunst- en vliegwerk werkte FC Groningen zich naar het einde van de wedstrijd toe. De Noord Curve bleef de thuisploeg fanatiek aanmoedigen, heerlijk!

 

In de slotfase gleed Demouge de bal nog naast het doel van Luciano en kreeg Dusan Tadic nog diverse kansen op de 2-0.

 

Het bleef echter bij 1-0. De handen gingen op elkaar, de vuisten omhoog en het publiek had er applaus en gejuich voor over. Driezeer belangrijke punten zijn in de tas, en als we na de winterstop weer wat spelers van blessures zien terugkeren dan heb je weer wat meer body en ervaring in de selectie. Op naar een denderende tweede seizoenshelft! Nu nog de transfer window zonder kleerscheuren zien door te komen, met name op Dusan Tadic zijn onze ogen gericht, en vermoedelijk ook de ogen van een hele horde andere clubs... 

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Hiariej, Van Dijk, Kappelhof, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Andersson (61’ Bacuna), Holla (70’ Pedersen), Tadic; Texeira.
Rest bank: Van Loo, Jones, Keurntjes, Bakker, Bos. Coach: Pieter Huistra.


Opstelling FC Utrecht
Van Dijk, Bovenberg, Van der Hoorn (68’ Vorstermans), Schut, Van der Maarel, Sarota (61’ Lilipaly), Kali, Sneijder, Duplan, Demouge, Takagi (52’ Gerndt).
Rest bank: Cummins, Zullo, De Kogel, Boldewijn. Coach: Jan Wouters.


Toeschouwers: 22.020 (uitverkocht)
Scoreverloop: 60’ Texeira (Andersson) 1-0


Scheidsrechter: Gözübüyük
Officials: Olde Olthof, Diks en Bekebrede
Gele kaarten: 37’ Sparv (overtreding op Sneijder),  40’ Van der Maarel (overtreding op Andersson), 76’ Bovenberg (hands)

 

20111217_002 (Small)
20111217_005 (Small)
20111217_005-2 (Small)
20111217_007 (Small)
20111217_008 (Small)
1/5 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.