Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

192 gasten online

Voor elke meter knokkend FC Groningen wint verdiend van Heracles

FC Groningen heeft vanmiddag een even belangrijke als verdiende overwinning op Heracles Almelo geboekt. De FC kwam in de eerste helft in de veel lege plekken vertonende Euroborg op achterstand door een doelpunt van plaaggeest Glynor Plet. Breekpunt in de wedstrijd was de blessure van Jonas Ivens, die in de 35e minuut groggy naar de kant moest. De Belg was in de basis geposteerd omdat Pieter Huistra kort vóór aanvang van de wedstrijd Tom Hiariej (en ook Brian van Loo) door ziekte had zien wegvallen. Ivens speelde in het hart van de verdediging, en Johan Kappelhof als rechtsback.

 

De verdediging van de thuisploeg rammelde behoorlijk, maar nadat Kees Kwakman was ingebracht kantelde de wedstrijd. Kwakman bracht rust in de ploeg en dit gaf het jonge team van Huistra het nodige vertrouwen. Na rust besliste FC Groningen de wedstrijd door doelpunten van David Texeira en Virgil van Dijk. De overwinning was vooral een zege van het collectief, dat vol overgave streed voor elke meter op de natte en loodzware grasmat.

 

Scheidsrechter Van Boekel en zijn vlaggende prutsers bakten er niets van, zagen wild zwaaiende armen, handsballen en buitenspelsituaties over het hoofd, strooiden met onnodige kaarten en het begrip Voordeelregel is ondanks de in Zeist genoten opleidingen een onontgonnen gebied. Wij sluiten ons aan bij het publiek, dat bij diverse arbitrale blunders volkomen terecht 'Amateur, amateur!' scandeerde.

 

Door de overwinning en de gunstige resultaten op de andere velden staat FC Groningen op een achtste plaats, hijgt het Vitesse, Feyenoord en Heerenveen in de nek en is het vier punten los van de nummer 9, Roda JC. Even nagenieten, en dan: Massaal naar Twente!

 

Inmiddels hebben we onderaan het wedstrijdverslag ook een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

 

Beeldmateriaal:

 

Samenvatting FC Groningen - Heracles Almelo (Eredivisie Live) (pas later te zien)

Interview met Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview met Peter Bosz na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview met Virgil van Dijk na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview met Petter Andersson na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

 

De door ons eerder aangehaalde Uruguayaanse journalist Pablo Londinsky schreef dat er vandaag een vertegenwoordiger van Liverpool voor David Texeira op de tribune zat: "David Texeira anotó para el Groningen que le ganó 2-1 al Heracles. El Liverpool, que lo sigue de cerca, tenía un emisario en ese partido" en "David Texeira scored today for Groningen. Liverpool, who follows him closely, had an emissary in that game."

 

Eerlijk is eerlijk, zoals David Texeira over het veld sleurt en zwoegt - geknipt voor de Engelse competitie... Maar is Liverpool niet wat te hoog gegrepen, op dit moment? En kan hij wel een werkvergunning krijgen?

 

Eerste helft

Zowel op Zuid als op de Noord Tribune riepen de Z-Side en de Groningen Fanatics met spandoeken op om komende zondag massaal af te reizen naar Enschede om de punten bij FC Twente op te halen. De voorverkoop loopt lekker en wij nodigen degenen die nog geen kaartje hebben gescoord op om dit vooral nog even te doen. Het gaat nl. een legendarische middag worden.

Terug naar de wedstrijd tegen die andere Tukkers. Het was even schrikken toen we Jonas Ivens en Renze Fij bij de groep van achttien signaleerden. Zij hadden de plaats in de selectie ingenomen van de wegens ziekte niet inzetbare Tom Hiariej en Brian van Loo. Het betekende het debuut bij de hoofdmacht voor Renze Fij, en door het wegvallen van Hiariej kreeg Ivens een basisplaats en schoof beoogde centrale verdediger Johan Kappelhof door naar de rechtsback-positie. Ivens had de voorkeur boven Kees Kwakman gekregen, die weliswaar net als Koen van de Laak en Hyun Jun Suk terugkeerden van blessureleed, maar nog geen volledige wedstrijd kon spelen.

De mutaties in de verdediging kwamen de rust in de ploeg van Pieter Huistra, die vóór de winterstop twee maal de nul had weten te houden, niet ten goede.

FC Groningen begon nog wel goed aan de wedstrijd. Met een lekker sliding op Heracles-keeper Remko Pasveer zorgde Petter Andersson ervoor dat Pasveer de bal slechts hard uit kon schieten. De FC bleef in balbezit en Andersson kreeg uit de aanval DE kans op de 1-0. Hij stond helemaal vrij voor de Tukkerse goalie, maar schoot jammerlijk over.

Direct daarna verdiende Andersson op inzet nog twee corners achter elkaar en we zagen dat het druk zetten effect sorteerde: de keeper van Heracles schoot of gooide elke bal pardoes uit.

Het was duidelijk dat Heracles bepaald niet de intentie had om de wedstrijd te maken. Het was bij balverlies van FC Groningen echter levensgevaarlijk. Dit ondervond Lorenzo Burnet, die in de 9e minuut balverlies leed, waardoor Plet vrij voor Luciano kon opduiken. De Braziliaan snelde echter prima uit zijn doel en voorkwam hiermee een vroege achterstand voor zijn ploeg. Plet moest nl. snel schieten en daardoor vloog de bal over het Groningse doel.

Twee minuten later zagen we een voor Luciano typische actie bij de zijlijn. Hij rommelde en slide en blesseerde zich bijna. Gelukkig kon onze vandaag prima keepende doelman de wedstrijd vervolgen. Wat ons betreft is 'de oude Luciano' terug, en dat scheelt een slok op een borrel!

Heracles loerde nadrukkelijk op de counter en had daarmee na een kwartiertje spelen bijna succes. Weer was het Plet die zomaar door de linies van de thuisploeg kon glippen, maar Luciano voorkwam een tegentreffer.

In de 16e minuut ging het echter alsnog mis. Het was wederom Glynor Plet die bediend werd door een ploeggenoot (Vejonovic) en de bal achter Luciano schoot: 0-1. De verdediging van FC Groningen had veel te afwachtend toegekeken en in plaats van in te grijpen liet het toe dat Plet de bal kon krijgen en kon inschieten. Met name Jonas Ivens zag er niet te best uit.

Dit was het meest ongunstige scenario: achterkomen tegen deze tegenstander. Het had overigens weinig gescheeld of de stand zou binnen een minuut gelijk zijn getrokken, want David Texeira schoot meteen na de openingsgoal over het doel van Pasveer.

Heracles ging beter combineren en Groningen leek toch wat van slag. Het team van Pieter Huistra oogde niet erg ingespeeld en zag zich met een moeilijke opgave geconfronteerd: minstens twee maal scoren.

In het vervolg van de eerste helft zagen we Petter Andersson tegen de grond gewerkt worden (overtreding, maar geen fluitsignaal van Van Boekel) en een fantastische redding van Luciano op een inzet van Samuel Armenteros.

Na een minuut of 25 spelen bracht FC Groningen een mooie aanval via o.a. Kieftenbeld en Pedersen, die beiden erg goed speelden vanmiddag, op de mat, die door Dusan Tadic bekroond had moeten worden. De Serviër wilde het echter veel te mooi doen en schoot nonchalant naast.

Na een half uur stoomde Virgil van Dijk op, passte op Pedersen die op de rand van her strafschopgebied tegen de grond ging. Het was in onze ogen niet eens een overtreding van Ben Rienstra, maar Van Boekel zag er zelfs een geelwaardig vergrijp in. Hoogst dubieus. Dusan Tadic nam het presentje dankbaar in ontvangst en schoot de vrije trap richting de korte hoek. Het betekende bijna de gelijkmaker! Helaas vloog de bal via de paal het doel weer in.

In de tegenstoot was het weer Luciano die redding moest brengen.

Heracles, met de zeer snelle Plet en Armenteros voorin, kon te makkelijk door de linies van FC Groningen heensnijden.

Na 33 minuten spelen werd Ivens hard door een bal in het gezicht geraakt. De Belg ging neer, moest eerst door Henk Hagenauw verzorgd worden en vervolgens was ook de hulp van de clubarts nodig. Ivens was echter groggy, kon amper op z’n benen staan en kon niet verder spelen.

Kees Kwakman, die na 2 oktober 2011 (1-0 winst op ajax!) geen wedstrijd meer had gespeeld, kwam in de ploeg en hoe sneu het voor Ivens, die voor het laatst thuis tegen NEC (3-3) op 3 december 2011 in actie was gekomen, ook is, dit deed de wedstrijd in Gronings voordeel kantelen. Kwakman bracht rust, geeft meer leiding aan de verdediging, coacht goed en is bovendien een slimme speler die precies weet wanneer hij een tegenstander tegen hem moet laten aanlopen om een vrije trap mee te krijgen.

Virgil van Dijk liep nog tegen een gele kaart op, voor een overtreding die alleen Van Boekel rijp vind voor geel. Het zal een optelsom zijn geweest, of nam Van Boekel het Van Dijk kwalijk dat onze lange verdediger snel naar achteren liep om zijn positie in te nemen?

Na ruim 40 minuten spelen had Tadic een mooi schot in de aanbieding dat eindelijk eens tussen de palen werd geschoten. Pasveer redde echter.

Koen van de Laak werd inmiddels uit de dug-out gestuurd, wat onmiddellijk tot enthousiaste Koen Koen Koen-aanmoedigingen op de tribunes leidde. De nooit opgevende Brabander, die voor het eerst sinds 3 december 2010 (!) bij de selectie zat, blijft mateloos populair!

Vlak vóór rust schoot Tadic nogmaals op doel, en hierna zagen we een duidelijke handssituatie in het strafschopgebied. Van Boekel weigerde echter voor een penalty te fluiten.

In de slotminuut was het prijsschieten op het doel van Pasveer, maar door een wonder ging de bal er niet in, en door een evenzogroot wonder belandde elke lukraak weggeschoten bal voor de benen van een Heraclied.

Kees Kwakman redde nog bij een spaarzame tegenaanval, en even later floot Van Boekel voor de rust. Wij gingen toch met een goed gevoel richting de catering, want in onze ogen was een overwinning nog heel goed mogelijk.

 

Tweede helft

Toen we Petter Andersson en Kees Kwakman samen als eersten uit de catacomben zagen verschijnen zoalss druk doende waren om de strategie voor de tweede helft door te nemen, toen wisten wij het zeker: dit gaat goedkomen vanmiddag! Dit zal ook Henk de Haan gedacht hebben, die fanatiek hoopte dat de FC zou deurbroes’n.

Het duurde ook niet lang of we konden voor het eerst uit ons dak gaan. Nicklas Pedersen bediende Dusan Tadic die prachtig voorgaf op David Texeira die op schitterende wijze de gelijkmaker binnenkopte! 1-1 na 48 minuten!

Een paar minuten later gleed Tim Sparv, die het spel in de eerste helft nog een paar maal had vertraagd maar steeds beter ging spelen, uit. Het kwam Heracles op een schot te staan, maar via Luciano was het resultaat gelukkig slechts een corner. Bij deze hoekschop kregen Plet en Burnet het nog aan de stok met elkaar en moesten vermanend worden toegesproken.

Nicklas Pedersen groeide ook in de wedstrijd. Met een heerlijke pass bereikte hij Dusan Tadic, die echter voor buiten spel werd afgevlagd. In onze ogen een twijfelachtige beslissing.

Het werd natter en kouder in de Euroborg, maar FC Groningen bleef ongekend veel energie in de wedstrijd steken. Pedersen werkte de bal over het doel uit een prima door Sparv opgezette aanval die op Tadic had afgegeven.

Af en toe moest Luciano paraat zijn, bv. na een klein uur spelen bij een doelpoging van Marko Vejinovic. Het resultaat was weer een corner. Af en toe zwaaide Plet gevaarlijk met z’n armen heen en weer en raakte herhaaldelijk een tegenstander, maar gefloten werd er zelden voor zijn drieste gedrag.

Na een mooie combinatie tussen Tadic en Burnet werd Lorenzo onreglementair gevloerd, en dit had nou echt een gele kaart mogen zijn. Uiteraard hield Van Boekel het echter bij een vrije trap. Deze werd door de weer keihard knokkende Petter Andersson genomen, en het was Virgil van Dijk die bij de eerste paal met een heerlijke voetbeweging scoorde: 2-1 na 61 minuten!

FC Groningen had nu echt loon naar werken, want het had de mouwen vanaf het begin van de tweede helft goed opgestroopt in de wetenschap dat alleen met volledige overgave en vechtlust deze pot naar zich toegetrokken kon worden.

Van Boekel haalde zich nogmaals de woede van iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt op de hals, want toen er voor een ingooi voor Groningen werd gevlagd gooide een speler van Heracles brutaal in en er werd door niemand ingegrepen. Het vond pal voor de neus van Pieter Huistra plaats die terecht in woede ontstak. Toen Heracles vervolgens ook nog een vrije schop kreeg toegekend bleef het ziedende publiek verbaal netjes en hield het bij Amateur, amateur!

Plet beukte Van Dijk tegen de vlakte, maar weer bleef een gele kaart achterwege. Aan de andere kant was het Kees Kwakman die voor een correcte ingreep wel een kaart in zijn zak mocht steken. Hij protesteerde niet maar zal er het zijne van gedacht hebben.

Heracles paste in de 77e minuut nog een dubbele wissel toe. Plet en Vejinovic gingen naar de kant, en voor hem bracht Peter Bos Everton en Van Mieghem in de ploeg. Even daarvóór had Pieter Huistra ook gewisseld: de moegestreden Petter Andersson ging onder een ovationeel applaus naar de kant en voor hem kwam Leandro Bacuna binnen de lijnen. Petter bedankte het publiek nog voor het applaus, leuk om te zien.

FC Groningen was nu de betere ploeg en de inzet was formidabel. Natuurlijk was het oppassen geblazen voor een tegenstoot, daarom zou de 3-1 welkom zijn geweest. Een derde Groningse goal kwam er niet, maar toen we echter zagen hoe geroutineerd bv. Burnet een hoekschop versierde, ja toen wisten we - dit geven we niet meer uit handen.

Kappelhof deed wat hij kon, had het moeilijk tegen zijn snelle tegenstrevers, maar speelde na een moeizaam begin uiteindelijk een behoorlijke wedstrijd. Wat zal Pieter Huistra volgende week doen, gesteld dat Hiariej dan weer kan spelen? Met goed fatsoen kun je Kees Kwakman niet meer passeren. Laat je hem staan, en Kappelhof ook, en moet Hiariej op de bank plaatsnemen? Of keert Hiariej terug in de basis ten koste van Kappelhof? Interessante bespiegelingen.

In de 80e minuut werd een doelpunt van David Texeira helaas afgekeurd wegens buitenspel. De prachtige aanval had een beter lot verdiend!

Kieftenbeld, ook goed op dreef, bleef vechten, en Texeira schoot de bal nog over uit een aanval via Kwakman en Tadic. Leandro Bacuna mocht in de 84e minuut niet klagen dat een zware charge op Antoine van der Linden, die vervolgens strompelend wegliep, slechts met geel werd bestraft.

Twee minuten vóór het reglementaire einde van de wedstrijd maakte Tim Keurntjes zijn debuut in het eerste in competitieverband. Op 22 september 2011 had hij ook al in de met 4-2 verloren bekerwedstrijd bij AZ gespeeld (en gescoord!), maar vandaag mocht hij ook in een competitiewedstrijd zijn opwachting maken. Een mooie beloning voor de goede ontwikkeling van de aanvoerder van Jong FC Groningen.

Na nog een gele kaart voor Duarte, die Texeira neerhaalde, gesignaleerd te hebben en een hachelijke situatie voor het doel van Luciano was het Texeira die de wedstrijd helemaal op slot had kunnen gooien. Vrijstaand voor Pasveer slaagde hij er echter niet in de plotseling vreemd opstuiterende bal langs laatstgenoemde te werken: Pasveer redde fraai ten koste van een corner.

Even later zat de wedstrijd erop en was de buit binnen! Het is even goed nagenieten geblazen, want we staan er goed voor. De knop zal echter snel om moeten - zondag staat de pot tegen aartsvijand FC Twente op het programma. Wij zijn erbij! Jullie ook?

 

Tot slot nog een compliment voor Hyun Jun Suk. De Zuid-Koreaan is hersteld van een vervelende blessure en is inmiddels weer aangesloten bij de groep. Afgelopen donderdag benutte hij de vrije dag nog met een trainingssessie: hij had bij de materiaalmannen een tiental ballen opgeëist en heeft in z'n eentje hard getraind. Wat een instelling heeft die vent!

 

Ook op 70 meter hoogte werd vanuit de Stoker-toren

meegeleefd: rechtsbovenaan hangt een FC-vlag

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kappelhof, Van Dijk, Ivens (35’ Kwakman), Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Andersson (71’ Bacuna), Pedersen (89’ Keurntjes), Tadic; Texeira.
Rest bank: Fij, Jones, Van de Laak, Suk.


Opstelling Heracles Almelo
Pasveer; Breukers, Rienstra, Van der Linden, Looms, Quansah, Overtoom, Duarte, Vejinovic (78’ Van Mieghem), Plet (78’ Everton), Armenteros.
Rest bank: Telgenkamp, Bruns, Douglas, Ter Horst, Te Wierik.


Toeschouwers: 22.084 (uitverkocht)
Scores: 16’ Plet (Vejinovic) 0-1; 48’ Texeira (Tadic) 1-1, 61’ Van Dijk (Andersson) 2-1


Scheidsrechter: Van Boekel
Grensrechters: Droste en Jansen
Vierde official: Heida
Gele kaarten: 30’ Rienstra, 39’ Van Dijk, 77’ Kwakman, 84’ Bacuna, 91’ Duarte.

 

Fotoreportage van Eric Smit:

 

tn_DSC_0001 (Small)
tn_DSC_0028 (Small)
tn_DSC_0030 (Small)
tn_DSC_0041 (Small)
tn_DSC_0045 (Small)
tn_DSC_0048 (Small)
tn_DSC_0056 (Small)
tn_DSC_0060 (Small)
tn_DSC_0065 (Small)
tn_DSC_0066 (Small)
tn_DSC_0073 (Small)
tn_DSC_0078 (Small)
tn_DSC_0080 (Small)
tn_DSC_0091 (Small)
tn_DSC_0115 (Small)
tn_DSC_0126 (Small)
tn_DSC_0127 (Small)
tn_DSC_0128 (Small)
tn_DSC_0129 (Small)
tn_DSC_0130 (Small)
tn_DSC_0138 (Small)
tn_DSC_0149 (Small)
tn_DSC_0159 (Small)
tn_DSC_0184 (Small)
tn_DSC_0188 (Small)
tn_DSC_0189 (Small)
tn_DSC_0190 (Small)
tn_DSC_0191 (Small)
tn_DSC_0192 (Small)
tn_DSC_0193 (Small)
tn_DSC_0197 (Small)
tn_DSC_0201 (Small)
tn_DSC_0203 (Small)
tn_DSC_0204 (Small)
tn_DSC_0223 (Small)
tn_DSC_0224 (Small)
tn_DSC_0234 (Small)
tn_DSC_0259 (Small)
tn_DSC_0266 (Small)
tn_DSC_0281 (Small)
tn_DSC_0300 (Small)
tn_DSC_0301 (Small)
tn_DSC_0302 (Small)
tn_DSC_0303 (Small)
tn_DSC_0304 (Small)
tn_DSC_0305 (Small)
tn_DSC_0317 (Small)
tn_DSC_0328 (Small)
tn_DSC_0331 (Small)
tn_DSC_0355 (Small)
tn_DSC_0360 (Small)
tn_DSC_0361 (Small)
tn_DSC_0364 (Small)
tn_DSC_0365 (Small)
tn_DSC_0366 (Small)
tn_DSC_0367 (Small)
tn_DSC_0368 (Small)
tn_DSC_0378 (Small)
tn_DSC_0379 (Small)
tn_DSC_0380 (Small)
tn_DSC_0395 (Small)
tn_DSC_0396 (Small)
tn_DSC_0397 (Small)
tn_DSC_0398 (Small)
tn_DSC_0399 (Small)
tn_DSC_0441 (Small)
tn_DSC_0456 (Small)
tn_DSC_0458 (Small)
tn_DSC_0486 (Small)
tn_DSC_0488 (Small)
tn_DSC_0492 (Small)
tn_DSC_0495 (Small)
tn_DSC_0499 (Small)
tn_DSC_0503 (Small)
tn_DSC_0507 (Small)
01/75 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.