Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

119 gasten online

Kwartier goed voetballen niet genoeg om resultaat bij Twente te boeken: terechte 4-1 nederlaag

FC Groningen blijft ook in de tweede seizoenhelft kwakkelen in uitwedstrijden. Onder toeziend oog van de bijna 700 meegereisde supporters en een grote hoeveelheid buitenlandse scouts lukte het de Trots van het Noorden maar een kwartier lang om goed te voetballen, namelijk aan het begin van de tweede helft. Bij rust keek Groningen door twee treffers van Luuk de Jong (beiden op aangeven van Ola John) al tegen een 2-0 achterstand aan en was de FC tot op dat moment nauwelijks in het verhaal voorgekomen. In de rust werd de ploeg kennelijk goed toegesproken, want er leek aan het begin van de tweede helft een ander elftal in het veld te staan.

 

In een zeer goede fase, waarin juist de spelers van Twente als figuranten dienden, scoorde Virgil van Dijk uit een mooie vrije trap van Dusan Tadic (volgens Eredivisie live commentator Van Rijswijk zaten de scouts voornamelijk voor hem op de tribune) de 2-1. Toen Twente uit de eerste de beste kans in de tweede helft de 3-1 maakte, gingen zoals zo vaak bij tegenslag de koppen van de Groningse spelers hangen en was het gedaan met de tegenstand. Twente kon de wedstrijd makkelijk controleren en uitspelen en maakte uiteindelijk zelfs nog de 4-1. Zoals zo vaak in uitwedstrijden bleek de selectie ook vandaag niet in staat om de door de supporters zo vurig gewenste over-mijn-lijk mentaliteit aan de dag te leggen.

 

 

 

Kijk verderop voor een mooie fotoreportage rond de wedstrijd FC Twente - FC Groningen van Eric!

 

 

Eerste helft
Zoals we gisteren al gemeld hadden kon Lorenzo Burnet vandaag inderdaad niet spelen en had Pieter Huistra ervoor gekozen om Johan Kappelhof op diens positie neer te zetten. Hierdoor speelde Tom Hiariej als rechtsback met Petter Andersson voor zich op de rechtshalf positie. Een, zo bleek al snel, ongelukkige keuze van Pieter Huistra. Tom Hiariej heeft het altijd erg moeilijk tegen snelle buitenspelers en had geen moment grip op de snelle Ola John. Ook Petter Andersson speelde vandaag alles behalve overtuigend en leed in de openingsfase herhaaldelijk balverlies, wat tegen een ploeg als Twente, erg sterk in de omschakeling, al gauw dodelijk kan zijn.

De wedstrijd was nog maar net begonnen of Twente moest al de eerst wissel toepassen. Nadat Petter Andersson ongelukkig op het been van Tiendalli was gevallen moest deze geblesseerd het veld verlaten. Twente moest hierdoor wat omzettingen in het elftal doorvoeren en deed het de eerste 10 minuten rustig aan. De eerste de beste kans voor Twente leverde gelijk een doelpunt op. Hiariej had geen grip op Ola John die alle tijd kreeg om Luuk de Jong, volledig ongedekt in het Groninger strafschopgebied, met een voorzet op maat te bedienen: 1-0 na een klein kwartier spelen.

10 minuten later mocht Twente de score op vrijwel identieke wijze verdubbelen. Weer was John veel sneller dan Tom Hiariej en weer werd De Jong niet goed genoeg gedekt: 2-0. De Groninger lieten in het eerste half uur helemaal niets zien wat het kijken waard was en toonden veel te weinig inzet. Pas in het laatste kwartier van de eerst helft zagen de supporters in het sfeervolle uitvak de eerst slidings van de spelers van FC Groningen. Zo kreeg de Trots van het Noorden in ieder geval meer aandeel in het spel, zonder overigens ook maar één echte kans af te dwingen. Niet toevallig gebeurde dit vanaf het moment dat Tadic en Andersson de opdracht gekregen van kant te wisselen. Tadic speelde aan de rechter kant goed (linksback Rosales had het tegen hem een stuk moeilijker dan tegen Andersson) en vooral durfde Ola John niet meer zo vrijuit aan te vallen als in het eerste half uur.

In de rust liet assistent Van de Looi weten bij de spelers voorin de echte beleving te missen die bij een dergelijke wedstrijd hoort. Alleen bij Tadic had hij de wil gezien om er iets van te maken. Een mentale kwestie dus, zoals zo vaak bij FC Groningen. Iets wat zich de trainersstaf toch ook wel mag aanrekenen. Van de Looi liet verder weten niet echt over veel wisselmogelijkheden te beschikken. Maar als je de echte beleving bij de voorhoedespelers mist lijkt het niet meer dan logisch om een speler als Suk in de ploeg te brengen!

 

Tweede helft
De trainersstaf koos ervoor om met een ongewijzigd elftal aan de tweede helft te beginnen. FC Groningen kwam sterk uit de kleedkamer en liet ineens wel zien dat er de absolute wil was om alsnog resultaat te boeken in Enschede. Al na ruim twee minuten leverde dit een treffer op. Een schitterende vrije trap van Tadic werd door Virgil van Dijk mooi binnengeschoten: 2-1!. De vandaag best aardig fluitende Blom liet in deze fase veel doorgaan wat de wedstrijd ten goede kwam. Groningen kreeg steeds meer greep op de wedstrijd en ineens zag Twente zich in de rol van de mindere gemanoeuvreerd, iets waar vooral Douglas moeite mee leek te hebben. Nadat Tim Sparv een fraai afstandsschot door keeper Mihaylov gekeerd had zien worden konden we concluderen dat FC Groningen in de eerste vijf minuten van de tweede helft al meer had laten zien dan in de hele eerste helft.

Trainer McClaren zag dat zijn team het grip op het middenveld kwijt was geraakt en voerde een tactische wissel door. De aanvallend ingestelde Bajrami werd naar de kant gehaald en vervangen door de verdedigend ingestelde Janssen. Nog geen twee minuten na deze wissel lag de bal alweer in het doel van Luciano. Wéér was het Ola John die een zeer makkelijke middag had tegenover Hiariej, en wéér kreeg hij alle ruimte om De Jong op maat te bedienen: 3-1. Twente toonde zich hiermee extreem efficiënt in het afmaken van de geboden kansen, want meer dan drie kansen hadden de Tukkers niet nodig om evenzoveel doelpunten te maken.

Wat zich nu voltrok was helaas voorspelbaar. De Groningers konden niet omgaan met deze tegenslag terwijl zij juist in het kwartier hieraan voorafgaand hadden laten zien op zijn minst gelijkwaardig aan Twente te zijn als zij maar de nodige inzet tonen en het geloof houden dat er een resultaat te halen is. Maar wéér is gebleken dat dit elftal op zulke momenten een echte leider mist die de spelers aanstuurt en het geloof erin houdt en dat de mentale weerbaarheid van veel spelers helaas te wensen overlaat.

Pieter Huistra voerde nu pas een wissel door die eigenlijk al veel eerder in de wedstrijd plaats hadden moeten vinden - of eigenlijk had de opstelling er al anders uit moeten zien. Tom Hiariej is een prima voetballer, maar geen rechtsback. Met Johan Kappelhof heb je een rechtsback in huis, al speelt hij beter als centrale verdediger. Tim Keurntjes kwam voor Hiariej in het veld, waardoor Kappelhof naar de rechtsbackpositie doorschoof en Keurntjes linksachter ging spelen.

Met de 4-1 in de 67ste minuut was het Fer die de wedstrijd definitief op slot gooide. De Groninger coaches probeerden het roer nog om te gooien door Suk en Bacuna voor Andersson en Pedersen in het veld te brengen, maar ook deze wissels hadden eigenlijk al veel eerder plaats moeten vinden. Nu was het te laat en konden de Groningers het FC Twente met de ervaren en goede spelers niet meer moeilijk maken. Verder dan een schot van Bacuna over het doel en een goede vrije trap van Van Dijk in de slotminuut viel aan Groninger kant niet meer te noteren. Twente was met een bal van De Jong nog dicht bij een vijfde treffer, maar een verdere vernedering bleef de FC gelukkig bespaard.

Volgend weekend heeft FC Groningen de kans om zich te revancheren. RKC Waalwijk is dan te gast in de Euroborg. Welke spelers er dan aan de aftrap zullen staan is op dit moment nog koffiedik kijken. De scouts die vandaag bij de wedstrijd aanwezig waren zullen vermoedelijk positieve rapporten over Tadic uitbrengen en ook Virgil van Dijk zal bij menig rapporteur een positieve aantekening in het boekje gekregen hebben. Het kunnen nog altijd een paar hete transferdagen worden...

Later volgt nog een fotoreportage van Eric Smit!

 

De statistieken, met dank aan fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen

Luciano; Hiariej (64’ Keurntjes), Van Dijk, Kwakman, Kappelhof; Kieftenbeld, Sparv; Andersson (68’ Suk), Pedersen (72’ Bacuna), Tadic; Texeira.
Rest bank: Van Loo, Jones, Bakker, Bos.
 

Opstelling FC Twente
Mihaylov, Rosales, Wisgerhof, Douglas, Tiendalli (7’ Cornelisse), Brama, Chadli (72’ Joshua John), Fer, Bajrami (57’ Janssen), De Jong, Ola John.
Rest bank: Marsman, Bengtsson, Leugers, Janko.

 

Toeschouwers: 29.900
Scores: 14’ De Jong (John) 1-0, 23’ De Jong (John) 2-0, 47’ Van Dijk (-) 2-1, 58’ De Jong (John) 3-1, 67’ Fer (-) 4-1

Scheidsrechter: Blom

Gele kaart: 55’ Douglas (overtreding op Pedersen), 60’ Van Dijk (overtreding op De Jong), 63’ Sparv (overtreding op Fer)

 

Fotoreportage rond de wedstrijd FC Twente - FC Groningen van Eric Smit:

 

tn_DSC_0005 (Small)
tn_DSC_0007 (Small)
tn_DSC_0008 (Small)
tn_DSC_0010 (Small)
tn_DSC_0018 (Small)
tn_DSC_0020 (Small)
tn_DSC_0021 (Small)
tn_DSC_0025 (Small)
tn_DSC_0047 (Small)
tn_DSC_0053 (Small)
tn_DSC_0054 (Small)
tn_DSC_0055 (Small)
tn_DSC_0056 (Small)
tn_DSC_0057 (Small)
tn_DSC_0058 (Small)
tn_DSC_0060 (Small)
tn_DSC_0063 (Small)
tn_DSC_0066 (Small)
tn_DSC_0067 (Small)
tn_DSC_0069 (Small)
tn_DSC_0070 (Small)
tn_DSC_0071 (Small)
tn_DSC_0078 (Small)
tn_DSC_0080 (Small)
tn_DSC_0081 (Small)
tn_DSC_0082 (Small)
tn_DSC_0086 (Small)
tn_DSC_0087 (Small)
tn_DSC_0091 (Small)
tn_DSC_0095 (Small)
tn_DSC_0097 (Small)
tn_DSC_0102 (Small)
tn_DSC_0108 (Small)
tn_DSC_0117 (Small)
tn_DSC_0122 (Small)
tn_DSC_0126 (Small)
tn_DSC_0132 (Small)
tn_DSC_0134 (Small)
tn_DSC_0137 (Small)
tn_DSC_0142 (Small)
tn_DSC_0144 (Small)
tn_DSC_0145 (Small)
tn_DSC_0147 (Small)
tn_DSC_0148 (Small)
tn_DSC_0156 (Small)
tn_DSC_0164 (Small)
tn_DSC_0166 (Small)
tn_DSC_0174 (Small)
tn_DSC_0177 (Small)
tn_DSC_0182 (Small)
tn_DSC_0186 (Small)
tn_DSC_0187 (Small)
tn_DSC_0188 (Small)
tn_DSC_0189 (Small)
tn_DSC_0194 (Small)
tn_DSC_0212 (Small)
tn_DSC_0213 (Small)
tn_DSC_0262 (Small)
tn_DSC_0265 (Small)
tn_DSC_0266 (Small)
tn_DSC_0267 (Small)
tn_DSC_0268 (Small)
tn_DSC_0299 (Small)
tn_DSC_0333 (Small)
tn_DSC_0349 (Small)
tn_DSC_0354 (Small)
tn_DSC_0355 (Small)
tn_DSC_0371 (Small)
tn_DSC_0372 (Small)
tn_DSC_0373 (Small)
tn_DSC_0374 (Small)
tn_DSC_0375 (Small)
tn_DSC_0469 (Small)
tn_DSC_0471 (Small)
tn_DSC_0547 (Small)
tn_DSC_0549 (Small)
tn_DSC_0554 (Small)
tn_DSC_0555 (Small)
tn_DSC_0556 (Small)
tn_DSC_0557 (Small)
01/80 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.