Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

196 gasten online

FC Groningen lijdt ontluisterende nederlaag tegen degradatiekandidaat

Pieter Huistra had voorafgaande aan de wedstrijd strijdbaar aangegeven de temperatuur in de koude Euroborg met hartverwarmend voetbal omhoog te willen krijgen, maar het enige hartverwarmende wisten we vanmiddag uit een klein flesje Pascall La Vieille Prune (40%) te peuren. Na de desastreuze thuisnederlaag van nota bene 0-3 tegen het nietige RKC Waalwijk kunnen we vaststellen dat niet alleen de grasmat naar de sodemieter is geholpen, zoals Barend Beltman vóór de wedstrijd al prognosticeerde, maar dat ook de aspiraties op directe plaatsing voor Europees voetbal voorlopig in de ijskast kunnen. Het verhaal van de wedstrijd van vanmiddag is eigenlijk het verhaal van de afwezige mentale weerbaarheid, een fenomeen dat als een rode draad door dit seizoen loopt. De ploeg van Pieter Huistra is niet in staat met tegenslagen om te gaan. Na de vroege achterstand (na vijf minuten spelen stond het tot ons afgrijzen al 0-2, na een strafschopcadeautje van scheidsrechter Liesveld en een eigen doelpunt van Petter Andersson) leek de Trots van het Noorden van elke vorm van bezieling en zelfvertrouwen ontdaan. Het wist zich bijna geen uitgespeelde kansen te creëren, speelde met een aandoenlijke inzet maar ontbeerde de vereiste vorm en creativiteit. RKC leunde achterover, kwam er af en toe heel gevaarlijk uit en maakte na de rust ook nog de 0-3. Het leek er geen moment op dat de wedstrijd zou kunnen kantelen. Op de tribunes werd "Schaam je kapot"en (cynisch) "Wij gaan Europa in" gezongen - het moge duidelijk zijn, het publiek van FC Groningen is heel erg teleurgesteld en baalt als een stekker. De vraag is: hoe komt de FC uit het dal? Op de bank zat vanmiddag één veldspeler met Eredivisie-ervaring: Leandro Bacuna. Wat ons betreft was Luciano de beste speler aan de kant van FC Groningen. Hij verhinderde een nog grotere afstraffing...

Pieter Huistra verklaarde na afloop dat de wedstrijd van vanmiddag het slechtste optreden van de FC was in de 1,5 jaar dat hij en de overige leden van de technische staf aan het roer zijn.

 

clublied = clubcultuur - in de 71e minuut werd duidelijk gemaakt hoe vele

supporters denken over het mogelijk 'gepimpt' zien worden van ons clublied

 

Beeldmateriaal:

Samenvatting FC Groningen - RKC Waalwijk (Eredivisie Live; pas later te zien)

Reactie Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Reactie Petter Andersson na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Reactie Pieter Huistra vóór de wedstrijd (Eredivisie Live)

Reactie Hans Nijland vóór de wedstrijd (Eredivisie Live)

 

 

Eerste helft
Waar te beginnen met dit wedstrijdverslag.... We zijn zo ongelofelijk teleurgesteld en down van vanmiddag dat het moeilijk valt de handel goed in woorden te vatten. We hebben het gevoel dat we sinds de 6-0 tegen Feyenoord, een wedstrijd die op 30 oktober 2011 werd gespeeld en dus alweer ruim drie maanden achter ons ligt, behoorlijk achteruit zijn gegaan in niveau. De punten worden nog maar met de grootst mogelijke moeite behaald en het beoogde spelen van pressievoetbal en het de eigen wil opleggen aan de tegenstander lijkt er niet in te zitten. Zeer teleurstellend.

 

Terug naar het begin. Met de kou viel het eigenlijk nog mee, maar we moesten constateren dat er toch wel erg veel toeschouwers thuis waren gebleven vandaag. Pieter Huistra vertelde in de voorbeschouwing dat degenen die wél waren gekomen de échte supporters zijn, en dat klopt natuurlijk.

 

De wedstrijd was amper begonnen of scheidsrechter Liesveld wees gedecideerd naar de stip. In een in onze ogen fair duel van Kees Kwakman met een tegenstander zag hij een strafschoprijpe overtreding. Rick ten Voorde benutte het buitenkansje. 0-1 achter en dat na een minuutje spelen, wat een ellende. Dit was natuurlijk koren op de Waalwijkse molen. De Brabanders zouden zich nu lekker kunnen ingraven en ons het spel laten maken. Een strategie waar FC Groningen juist tegen RKC van oudsher moeite mee heeft.

 

Het werd allemaal nog erger. Via het been van Johan Kappelhof, die het als linksback erg lastig had vanmiddag tegen o.a. de snelle Ten Voorde, rolde de bal over de achterlijn. Corner derhalve. Uit deze hoekschop kopte Petter Andersson tot onze ontsteltenis snoeihard en onbereikbaar voor Luciano in de rechter bovenhoek. Wat was de Zweed van plan? Om de bal corner te koppen? Hoe dan ook, na vijf minuten stond er een ongelofelijke 0-2 stand op de borden.

 

FC Groningen zou deze dreun niet meer te boven komen. De thuisploeg kreeg ook een aantal corners, maar het rendement uit standaardsituaties is dit seizoen erg slecht, en ook vandaag kwam er geen gevaar uit de door Dusan Tadic getrapte ballen.

RKC was in haar element, en bij de FC liep het niet. Nicklas Pedersen kwam in het spel niet voor, hij maakt het ook op de tien-positie niet, helaas. Wellicht moeten we volgende week in Venlo maar weer met Bacuna in de basis beginnen.

 

Na een kwartier kregen we eigenlijk de eerste kans, en wel in de persoon van Tim Sparv. Even later leek Pedersen zich te blesseren toen hij werd neergetrokken. De Deen kon echter doorspelen. De overtreding op Pedersen was het arbitrale trio overigens ontgaan.

 

Na een kleine 20 minuten kreeg Mitchell Schet van RKC een enorme kans. Na een misverstand bij FC Groningen, waardoor Maikel Kieftenbeld te laat bij de bal was, kwam Schet vrij voor Luciano te staan, maar hij schoot hoog over.

 

Huistra hamerde gisteren op de training nog op een snelle omschakeling, maar het was juist RKC dat in de omschakeling erg bedreven was.

 

De voor onze neus op de Piet Fransen Tribune schutterende grensrechter zag weer verscheidene buitenspelsituaties over het hoofd, man man man wat staan er juist aan die kant vaak prutsers te vlaggen, het is niet te geloven.

 

Sander Duits kreeg nog in het eerste halve uur een gele kaart wegens tijdrekken bij een vrije schop, waarna Luciano uiteindelijk redding moest brengen. Nog alijd liep het niet aan de kant van FC Groningen.

 

Braber en Ten Voorde rolden kort na elkaar na onschuldige duels over de grond alsof ze bijna dodelijk waren getroffen, maar Liesveld doorzag dit theater goed en liet gewoon doorspelen, waarna de acteurs snel eieren voor hun geld kozen en opstonden.

 

Na een half uur spelen moesten we jammerlijk vaststellen dat we nog niet één uitgespeelde kans hadden gezien bij de FC. RKC hield weliswaar veel mensen achter de bal, maar toch. De gasten kwamen er af en toe zelfs gevaarlijk uit. Wat een frustrerende eerste helft was het zeg.

 

Het publiek begon „Bloed, zweet en tranen“ te zingen, maar aan inzet ontbrak het vandaag niet. Wel aan vorm, scherpte, bezieling, zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen.

 

Na 39 minuten zagen we eindelijk een goede actie bij Grunn. Uit een voorzet van Dusan Tadic was het David Texeira die een doelpoging waagde. De vandaag prima keepende Jeroen Zoet redde echter.

 

Leandro Bacuna en Emil Johansson werden de dug-out uitgestuurd, en naar later zou blijken was dit de opmaat voor een dubbele wissel in de rust.

 

Voordat we ons op de warme dranken van de catering konden storten zagen we echter nog een fraai staaltje miscommunicatie bij FC Groningen. Luciano was uit zijn doel gesneld om een bal weg te rossen, maar nota bene Nicklas Pedersen, op dat moment de achterste man van FC Groningen (!), schoot de bal eerder weg. de bal kwam terecht bij Krisztián Németh. De Hongaar bedacht zich niet en schoot de bal met een mooie lob over Luciano heen. De Braziliaan rende snel terug, tikte de bal aan en deze sprong via de paal het veld weer in. Een derde Waalwijks doelpunt had hij hiermee verijdeld.

 

In de slotminuut van de eerste helft schoot Tim Sparv de bal nog met een mooi verdekt schot op het doel van Zoet, maar de poging trof helaas geen doel. FC Groningen was in de eerste helft wel af en toe voorin geweest, maar tot gevaar had het veel en veel te weinig geleid.

 

Johan Kappelhof heeft nu twee wedstrijden linksback gestaan, (en vermoedelijk daarvóór in zijn hele leven nog nooit), en wij zijn geen fan van dit experiment, zoals we ook geen voorstander meer zijn van het 4-2-3-1 concept. FC Groningen lijkt hiervoor domweg niet de ploeg te hebben om dit goed in de praktijk te kunnen brengen. Over Tom Hiariej bleef onze mening ook vandaag onveranderd - het is gewoon geen rechtsback.

 

Liesveld floot voor de rust en met een striemend fluitconcert werden de spelers door het publiek de catacomben ingestuurd.

 

Tweede helft

Pieter Huistra paste in de rust inderdaad een dubbele wissel toe. Tot onze verrassing bleef Kees Kwakman, toch niet de slechtste Groninger, achter in de kleedkamer. Zal hij geblesseerd zijn geraakt? In zijn plaats ging Johan Kappelhof centraal achterin naast Virgil van Dijk spelen. Linksback werd Emil Johansson. Verder bleef Tim Sparv ook achter in de kleedkamer; ook dit hadden we niet verwacht. Eerder leken ons Nicklas Pedersen of Petter Andersson wisselrijp. Leandro Bacuna kwam in de ploeg. Ook RKC wisselde: Duits ging, Auassar kwam.

 

Al na één minuut zagen we Johansson lekker opstomen over de linkerkant en de bal voorgeven. Helaas leidde dit niet tot een kans.

 

We hadden een fanatiek op de 1-2 jagend FC Groningen verwacht, maar de dubbele wissel leidde niet tot een kanteling van de wedstrijd. Na een dikke 50 minuten moest Luciano weer eens redden bij een snelle tegenstoot van RKC.

 

Johan Kappelhof roste met een forse charge Aaron Meijers van RKC onderuit, een volkomen terechte gele kaart was zijn deel. Even later mocht Bacuna zich niet beklagen dat een overtreding op Braber niet ook geel had betekend. Bacuna zou dan geschorst zijn geweest, want hij staat net als Sparv, Kieftenbeld en Van Dijk op scherp.

 

David Texeira, weer keihard werkend vandaag maar in zijn eentje tot weinig in staat, werd door een elleboog van Guy Ramos geveld. Het ontging Liesveld en zijn vrienden. Gelukkig kon de Uruguayaan doorspelen.

 

Tadic en Andersson gingen nog neer in het strafschopgebied van RKC, maar ook door een groen-witte bril leek dit eigenlijk in beide situaties niet op een strafschop.

 

Het eerste kwartier na rust was dus wel iets fysieker, iets feller, net als vorige week in Enschede, maar tot echt gevaar leidde het allemaal niet.

 

Het publiek begon om Suk te roepen, en het wilde „Alles of niets“. RKC bleef echter moeiteloos overeind, en toen Hyun Jun Suk in de 66e minuut voor de falende Pedersen in het veld werd gebracht stond het zelfs al 0-3.. Twee minuten vóór de wissel had Ramos, wel erg vrijstaand, doeltreffend kunnen uithalen bij een Waalwijkse aanval. Wat een fiasco zeg.

 

De derde wissel kwam domweg te laat. Het wedstrijdbeeld veranderde ook niet meer. Petter Andersson kon de boel ook niet op sleeptouw nemen, de Zweed speelde vanmiddag erg matig. En met Kwakman was het laatste beetje routine in de kleedkamer achtergebleven, kortom - FC Groningen speelde een verloren wedstrijd. Het speelde als los zand, zonder vertrouwen, niet tot GTPV (Groningen Thuis Pressie Voetbal) in staat.

  

In de 71e minuut gingen op de Noord Curve de sjaaltjes de lucht in, hierbij refererend aan het oprichtingsjaar van FC Groningen en aan de clubhistorie, waaraan ons clublied onlosmakelijk is verbonden. Niet ompimpen dat lied!

 

Suk kreeg nog een gele kaart voor een geheven been, RKC wisselde nog en Zoet bleef zijn doel schoonhouden. De huurling van PSV, die een verleden bij de jeugd van Veendam heeft gespeeld, keepte prima vandaag, net als Luciano.

 

FC Groningen wist zich niets te creëren. RKC echter sneedt nog een keer door alle linies van de FC heen, en de situatie waarin een Brabander door toedoen van Luciano neerging leek meer op een strafschop dan het cadeautje uit de eerste minuut. Gelukkig floot Liesveld niet nog een keer voor een penalty.

 

Petter Andersson kwam in de 80e minuut nog een keer mooi op, maar schoot toen jammerlijk naast. Niets lukte er vandaag...

 

Tegen het einde van de wedstrijd schoot Texeira nog een keer tegen Zoet aan, en even later zat de kwelling erop. Wat een blamage. Rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal zal moeilijk worden; we moeten ons richten op de play-offs. Maar tussen de oren zit het momenteel niet goed. De goede voornemens, het geloof in eigen kunnen en de flair - ze zijn verdwenen bij de geringste tegenslag. Dit is het hele seizoen al zo. Van blessures kun je genezen, maar hoe kom je van mentale zwakte af?

 

De selectie van FC Groningen lijkt ons niet in balans. Er is geen goede mix van jeugd en routine. Een bittere vaststelling, nu de transfer window net ten einde is...

 

Fotoreportage van FC Groningen - RKC Waalwijk van Eric Smit:

 

tn_DSC_0001 (Small)
tn_DSC_0009 (Small)
tn_DSC_0014 (Small)
tn_DSC_0018 (Small)
tn_DSC_0020 (Small)
tn_DSC_0033 (Small)
tn_DSC_0039 (Small)
tn_DSC_0041 (Small)
tn_DSC_0043 (Small)
tn_DSC_0049 (Small)
tn_DSC_0064 (Small)
tn_DSC_0065 (Small)
tn_DSC_0067 (Small)
tn_DSC_0087 (Small)
tn_DSC_0089 (Small)
tn_DSC_0102 (Small)
tn_DSC_0112 (Small)
tn_DSC_0124 (Small)
tn_DSC_0125 (Small)
tn_DSC_0128 (Small)
tn_DSC_0138 (Small)
tn_DSC_0139 (Small)
tn_DSC_0141 (Small)
tn_DSC_0143 (Small)
tn_DSC_0144 (Small)
tn_DSC_0145 (Small)
tn_DSC_0151 (Small)
tn_DSC_0158 (Small)
tn_DSC_0162 (Small)
tn_DSC_0163 (Small)
tn_DSC_0164 (Small)
tn_DSC_0167 (Small)
tn_DSC_0170 (Small)
tn_DSC_0175 (Small)
tn_DSC_0192 (Small)
tn_DSC_0221 (Small)
tn_DSC_0222 (Small)
tn_DSC_0236 (Small)
tn_DSC_0266 (Small)
tn_DSC_0284 (Small)
tn_DSC_0290 (Small)
tn_DSC_0301 (Small)
tn_DSC_0318 (Small)
tn_DSC_0321 (Small)
tn_DSC_0354 (Small)
tn_DSC_0358 (Small)
tn_DSC_0364 (Small)
tn_DSC_0366 (Small)
tn_DSC_0414 (Small)
tn_DSC_0417 (Small)
tn_DSC_0423 (Small)
tn_DSC_0432 (Small)
tn_DSC_0470 (Small)
tn_DSC_0472 (Small)
tn_DSC_0473 (Small)
tn_DSC_0511 (Small)
tn_DSC_0513 (Small)
tn_DSC_0516 (Small)
tn_DSC_0523 (Small)
tn_DSC_0532 (Small)
tn_DSC_0540 (Small)
tn_DSC_0542 (Small)
tn_DSC_0543 (Small)
tn_DSC_0546 (Small)
tn_DSC_0548 (Small)
01/65 
start stop bwd fwd

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano, Hiariej, Van Dijk, Kwakman (46’ Johansson), Kappelhof; Kieftenbeld, Sparv (46’ Bacuna); Andersson, Pedersen (66’ Suk), Tadic; Texeira.
Rest bank: Van Loo, Jones, Suk, Keurntjes, Bakker.


Opstelling RKC Waalwijk
Zoet, Bandjar, Drost, Van Peppen, Meijers, Ten Voorde, Braber (76’ Van Mosselveld), Schet, Duits (46’ Auassar), Ramos, Nemeth (81’ Castillion).
Rest bank: Van Dijk, Alakmak.


Toeschouwers: 21.644 (graag delen door factor twee...)
Scores: 2’ Ten Voorde (strafschop) 0-1, 5’ Pedersen (eigen doel) 0-2
(was toch Andersson?), 64’ Ramos 0-3.


Scheidsrechter: Liesveld
Officials: Olde Olthof, Brondijk, Higler
Gele kaarten: 24’ Duits, 53’ Kappelhof, 59’ Meijers, 72’ Suk

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.