Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

132 gasten online

FC Groningen in zwaar weer na derde nederlaag op rij

Het is crisis bij de Trots van het Noorden. De ploeg lijkt met de 2-0 nederlaag bij hekkensluiter VVV-Venlo in een vrije val terecht gekomen te zijn en het is maar de vraag of Pieter Huistra en zijn staf het tij op korte termijn kunnen keren. Met een aantal loodzware wedstrijden voor de boeg (PSV-thuis, NEC-uit en Feyenoord-uit) zal het moeilijk worden om de onzekere en mentaal zwakke ploeg, die op het moment veel weg heeft van aangeschoten wild, weer aan het voetballen te krijgen. Dat het elftal revanche wilde nemen voor de kansloze nederlaag tegen RKC Waalwijk van afgelopen weekend, zoals Huistra voor de wedstrijd had aangekondigd, bleek bepaald niet uit het vertoonde spel van vanavond.

 

Klik hier voor een reactie van Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd.

 

Reactie Tim Sparv na afloop: "Words can't describe how shit we feel. Difficult period for anyone involved with the club, but we have to stick together", en "Everyone is frustrated and angry, understand that completely.You have every right to be disappointed with the mediocre performances from us" en "We'll take a good look in the mirror and dust ourselves off and start fighting. We will bounce back!!"

 

Onderaan het wedstrijdverslag hebben we een fotoreportage van Eric toegevoegd!

 

Bij afwezigheid van de geblesseerden Andersson en Pedersen had Pieter Huistra, zoals al uit de laatste trainingen was gebleken, gekozen voor een opstelling met Tom Hiariej als linksback, Johan Kappelhof als rechtsback en Tim Keurntjes als nummer 10. Dat hiermee twee van de drie spelers op een voor hun volstrekt onbekende positie kwamen te spelen kwam het spel van de ploeg niet ten goede. Tom Hiariej is geen back (en zeker geen linksback) en Tim Keurntjes kon pas in de tweede helft, toen hij eerst linkshalf en later als controleur ging acteren, laten zien wat hij echt in zijn mars heeft. Het waren ongelukkige keuzes van Huistra die hem de komende dagen mogelijk behoorlijk veel kritiek zullen opleveren. Hier komt nog eens bij dat de ploeg met steeds minder zelfvertrouwen speelt en een aantal spelers bovendien in een zware vormcrisis verkeert.

 

Als klap op de vuurpijl hebben vandaag drie spelers een gele kaart in ontvangst moeten nemen die hun de volgende wedstrijd, als kampioenskandidaat PSV op visite komt, aan de kant zal houden. De beide controleurs Sparv en Kieftenbeld zullen net als Van Dijk vanaf de tribune toe moeten kijken. Het zal nog een hele toer worden om dan een representatief elftal het veld in te sturen. Ook de inzetbaarheid van Dusan Tadic lijkt allerminst zeker. Al voor de wedstrijd leek zijn inzetbaarheid niet helemaal zeker gezien het feit dat Pieter Huistra elf veldspelers liet warmlopen: de tien veldspelers die uiteindelijk in de basis zouden staan, aangevuld met Hyun Jun Suk. Tegen het einde van de wedstrijd leek Tadic behoorlijk veel last te hebben en wij vragen ons dan ook af of zijn heupblessure door het spelen van de wedstrijd van vandaag niet verergerd is.


Eerste helft
Doordat ook VVV-Venlo niet overloopt van zelfvertrouwen was het begin van de wedstrijd van beide kanten nerveus wat resulteerde in veel balverlies. De eerste kans van de wedstrijd, na 12 minuten, was nog wel voor Groningen toen Tadic Bacuna op maat bediende, maar Leandro de bal niet goed raakte. Even later was het aan de andere kant wel raak. Door ongelukkig uitverdedigen belandde de bal voor de voeten van Yanic Wildschut die na een fraaie actie ongehinderd kon aanleggen vanaf de rand van het strafschopgebied en beheerst raak schoot: 1-0.

Vijf minuten later bracht Texeira de stand bijna op gelijke hoogte. Hij zette de aanval zelf op en koos vervolgens goed positie voor het doel, maar zijn kopbal kon door de Venlose keeper Gentenaar ternauwernood tegen de lat gewerkt worden. Groningen probeerde de wedstrijd wat meer naar zich toe te trekken, maar slaagde daar niet echt in. Achterin speelden de verdedigers onzeker en bij vlagen ook nonchalant (Van Dijk) en werd de bal mede daardoor vaak doelloos naar voren gepompt. Een dergelijke 'blinde bal' naar voren stond ook aan de basis van de 2-0 na een half uur. Een bal van Van Dijk kon door Keurntjes niet goed genoeg verwerkt worden waardoor Wildschut hem de bal wist te ontfutselen en uiteindelijk zijn ploeggenoot Uche Nwofor precies op maat bediende. Die rondde beheerst af en zo was de voorsprong van VVV verdubbeld: 2-0.

Op basis van de inzet en het vertoonde spel was de voorsprong van VVV met rust meer dan terecht te noemen. Groningen speelde zonder bezieling en de wil om te winnen bleek geen moment.

 

Tweede helft
Na de rust moest Tom Hiariej in de kleedkamer achterblijven. Een niet meer dan logisch gevolg van het feit dat hij het als linksback erg moeilijk had. Hij leverde niet één bruikbare bal bij Dusan Tadic omdat hij 'stijf rechts' is en daardoor elke keer eerst naar binnen moest draaien. Met Burnet, die kennelijk niet fit genoeg bevonden werd om aan de wedstrijd te beginnen, kwam gelukkig weer een echte linksback in het veld. Persoonlijk opteren wij bij spelers die misschien niet fit genoeg zijn voor een hele wedstrijd toch eerder voor de variant waarin de speler wel aan de wedstrijd begint en gewisseld wordt als hij niet meer verder kan...

Zelf hadden wij het idee dat dit ook een goed moment zou zijn om het systeem eens aan te passen en 4-4-2 te gaan spelen met Suk als tweede spits en Tadic op de nummer 10 positie. Suk liep wel gelijk warm aan het begin van de tweede helft, maar kwam pas 10 minuten later voor Kieftenbeld in het veld. Tot een aanpassing van het systeem leidde de wissel niet, al speelde Tadic in de tweede helft wel op 10 en liet Keurntjes zich na de wissel van Kieftenbeld wel een linie zakken. Hij maakte in de tweede helft een goede indruk.

De Groningers waren duidelijk met de beste bedoelingen aan de tweede helft begonnen. De inzet die in de eerste helft node gemist werd was er in het tweede bedrijf wel. Jammer genoeg leidde dit echter niet tot meer dan een paar mogelijkheden en halve kansen. Vlak voor zijn wissel was Kieftenbeld nog dicht bij een doelpunt met een fraai afstandsschot en ook Texeira was aan het begin van de tweede helft nog dicht bij een doelpunt. VVV Venlo bleef gevaarlijk in de omschakeling en reageerde telkens scherp bij balverlies van de Groningers maar ook de Venloënaren  wisten het net niet meer te vinden. Het dichtst bij een doelpunt was nog Matias Jones, die helaas maar 5 minuten de tijd kreeg om zijn kunnen te laten zien. Hij viel goed in en zag zijn goede invalbeurt bijna beloond met een doelpunt, maar keeper Gentenaar verwerkte het geplaatste schot van Jones tot corner. Het bleef uiteindelijk 2-0, wat betekent dat FC Groningen inmiddels zes uitwedstrijden op rij niet wist te winnen.

 

Toen Pieter Huistra ruim 1,5 jaar geleden als trainer bij FC Groningen begon liet hij de ploeg al snel boven verwachting van veel supporters presteren. Er werd bij vlagen schitterend voetbal gespeeld en er viel na een moeizaam laatste seizoen van Ron Jans eindelijk weer wat te genieten in de Euroborg. Huistra bleek een goede trainer voor de jonge spelers waarvan de meesten over een goede techniek beschikken. De situatie is nu echter heel anders dan toen. De ploeg is in zwaar weer terecht gekomen en diezelfde jonge, begaafde voetballers blijken vooral de ideale schoonzonen te zijn en niet de vechters die je in deze situatie nodig hebt. Het is jammer dat er geen speler is die in staat is de ploeg op sleeptouw te nemen. Huistra zal nu moeten bewijzen dat ook hij niet alleen de ideale schoonzoon is. Nu is het moment gekomen dat er met de vuist op tafel geslagen moet worden. Er zal keihard gehamerd moeten worden op inzet en discipline. Waar hij in de voorbeschouwing repte over het harde werk dat er de afgelopen week op de trainingen was verzet, ging hij naar ons idee voorbij aan het feit dat er ondanks het harde werken ook op de trainingen een timide groep op het veld stond. De lichaamstaal sprak wat dat betreft boekdelen. Deze groep lijkt mentaal zwak en niet in staat met tegenslag om te gaan. Hier zal snel verandering in moeten komen, anders zal de Trots van Noorden dit jubileumseizoen waarschijnlijk in mineur afsluiten. De club, de ploeg en de trainers hebben nu meer dan ooit de steun van het publiek nodig. Supporter ben je in goede en in slechte tijden. Alleen samen zijn we sterk!

 

Tenslotte: een punt van kritiek mag wat ons betreft zeker aan het adres van de clubleiding gericht worden. Wij doelen op het aankoopbeleid in de winterstop, c.q. de afwezigheid van versterkingen. Pieter Huistra had nadrukkelijk aangegeven graag een rechtsback of een rechtsbuiten aan zijn selectie toe te willen voegen, maar Veldmate en Nijland hebben zijn wens niet gehonoreerd, terwijl we op dit moment niet één echte rechter verdediger hebben. Geld voor dure aankopen was er niet, maar de kas is ongetwijfeld niet helemaal leeg en de spoeling op spelersgebied is nu wel erg dun na het nota bene vrijwillig van de hand doen van Danny Holla. Dit zal komende zondag tegen PSV blijken als Sparv, Kieftenbeld en Van Dijk geschorst zullen zijn en Tadic wellicht geblesseerd moet toekijken. Er zal dan écht een fantasieopstelling op het veld staan. Dit is iets wat we Huistra niet kunnen aanrekenen.

 

De statistieken, met dank aan www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Hiariej (46’ Burnet); Kieftenbeld (53’ Suk), Sparv; Bacuna (85’ Jones), Keurntjes, Tadic; Texeira.
Rest bank: Van Loo, Johansson, Bakker, Bos.

 

Opstelling VVV-Venlo
Gentenaar, Timisela, Vorstermans, Yoshida, Leiwakabessy, Holla, Meeuwis, Kruysen, Wildschut (88’ Cullen), Nwofor (79’ Uchebo), Berghuis.
Rest bank: De Vogt, Fleuren, Maguire, De Regt, Molhoek.

 

Toeschouwers: 7.211
Scores: 15’ Wildschut 1-0, 29’ Nwofor (Wildschut) 2-0

 

Scheidsrechter: Van Sichem
Officials: Buijk, De Vree en Gerritsen
Gele kaarten: 34’ Sparv, 43’ Kieftenbeld, 45’ Kappelhof, 63’ Kruysen, 78’ Van Dijk

 

Fotoreportage van de wedstrijd van Eric:

 

tn_DSC_0001 (Small)
tn_DSC_0007 (Small)
tn_DSC_0008 (Small)
tn_DSC_0013 (Small)
tn_DSC_0015 (Small)
tn_DSC_0017 (Small)
tn_DSC_0019 (Small)
tn_DSC_0020 (Small)
tn_DSC_0028 (Small)
tn_DSC_0033 (Small)
tn_DSC_0039 (Small)
tn_DSC_0042 (Small)
tn_DSC_0052 (Small)
tn_DSC_0067 (Small)
tn_DSC_0083 (Small)
tn_DSC_0087 (Small)
tn_DSC_0094 (Small)
tn_DSC_0097 (Small)
tn_DSC_0099 (Small)
tn_DSC_0101 (Small)
tn_DSC_0104 (Small)
tn_DSC_0105 (Small)
tn_DSC_0110 (Small)
tn_DSC_0113 (Small)
tn_DSC_0119 (Small)
tn_DSC_0125 (Small)
tn_DSC_0133 (Small)
tn_DSC_0134 (Small)
tn_DSC_0137 (Small)
tn_DSC_0145 (Small)
tn_DSC_0146 (Small)
tn_DSC_0248 (Small)
tn_DSC_0320 (Small)
tn_DSC_0331 (Small)
tn_DSC_0332 (Small)
tn_DSC_0404 (Small)
tn_DSC_0405 (Small)
tn_DSC_0406 (Small)
tn_DSC_0407 (Small)
tn_DSC_0424 (Small)
tn_DSC_0425 (Small)
tn_DSC_0498 (Small)
tn_DSC_0531 (Small)
tn_DSC_0536 (Small)
tn_DSC_0592 (Small)
tn_DSC_0594 (Small)
tn_DSC_0595 (Small)
tn_DSC_0603 (Small)
tn_DSC_0611 (Small)
tn_DSC_0612 (Small)
tn_DSC_0621 (Small)
tn_DSC_0636 (Small)
tn_DSC_0677 (Small)
tn_DSC_0696 (Small)
tn_DSC_0736 (Small)
tn_DSC_0760 (Small)
tn_DSC_0761 (Small)
tn_DSC_0762 (Small)
tn_DSC_0764 (Small)
tn_DSC_0773 (Small)
tn_DSC_0797 (Small)
tn_DSC_0824 (Small)
tn_DSC_0826 (Small)
tn_DSC_0827 (Small)
tn_DSC_0829 (Small)
tn_DSC_0835 (Small)
tn_DSC_0836 (Small)
tn_DSC_0837 (Small)
tn_DSC_0838 (Small)
tn_DSC_0839 (Small)
tn_DSC_0840 (Small)
tn_DSC_0843 (Small)
tn_DSC_0844 (Small)
tn_DSC_0845 (Small)
01/74 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.