Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

120 gasten online

Formidabele wedstrijdinstelling bezorgt fel strijdend Groningen dikke zege op PSV

Een werkelijk voor elke grasspriet knokkend FC Groningen heeft vanmiddag op een ongekende manier uitgehaald tegen een door de Groningse dadendrang onmachtig ogend PSV. Hyun Jun Suk, de gelegenheidsrechtsbuiten die zich met verve kweet van zijn taak, was voor ons de uitblinker van de Trots van het Noorden, die overigens geen zwakke schakels kende. Hij zorgde met een mooi doelpunt voor een 1-0 ruststand, na een prachtig één-tweetje met Petter Andersson. Na rust was het Leandro Bacuna die met een harde uithaal een assist van Dusan Tadic doeltreffend afrondde, en weer Hyun Jun Suk smaakte het genoegen van het derde doelpunt. Van ongeveer 40 meter schoot hij de bal over de ver uitgelopen Andreas Isaksson. De Euroborg stond op z'n kop en als FC Groningen met de vele uitbraken in de tweede helft iets doelgerichter was omgesprongen dan zou PSV op een nóg dikkere nederlaag zijn getrakteerd. Luciano behoedde zijn team een paar maal met een prima redding voor een tegendoelpunt. De 3-0 einduitslag was dik en dik verdiend.

 

Maar er viel ons meer op vanmiddag. Het controleursduo Petter Andersson - Tim Keurntjes beviel prima en oogde een stuk offensiever en wendbaarder dan de geschorste Tim Sparv en Maikel Kieftenbeld en haalde Ola Toivonen volledig uit de wedstrijd. Huyn Jun Suk, die Kevin Strootman de komende week badend in het zweet zal laten ontwaken, bleef niet stijf aan de rechterkant kleven maar zwierf van tijd tot tijd over het hele veld in de wetenschap dat hij in Zuid-Korea de longinhoud van een paard heeft ontwikkeld. Centraal achterin speelden Jonas Ivens en Kees Kwakman dermate goed dat Tim Matavz geen moment in de wedstrijd kwam, en Johan Kappelhof, die tegen een gele kaart opliep en komende zaterdag tegen N.E.C. geschorst zal moeten toekijken, haalde Dries Mertens volledig uit de wedstrijd. Voor Stanislav Manolev zal maandag bij Voetbal International ongetwijfeld veel zendtijd worden ingeruimd. Met geel op zak liet hij zich in de 56e minuut theatraal vallen, maar Reinold Wiedemeijer, voor zijn doen prima fluitend, doorzag de Schwalbe-intenties van de Bulgaar en toverde de rode kaart uit z'n borstzak. David Texeira werkte zich weer een slag in de rondte, was een plaag voor de Eindhovense verdediging en had zeker ook een doelpunt verdiend. Dusan Tadic, net op tijd hersteld van een blessure, hield het tot het eind vol, streed net als zijn ploeggenoten vol overgave en had een voornaam aandeel in de overwinning van het Groningse collectief. Het leek er geen moment op dat de wedstrijd zou kantelen, en wie het FC Groningen van vanmiddag met opgestroopte mouwen heeft zien vechten, die kan zich niet voorstellen dat er de afgelopen weken een slap elftal binnen de lijnen stond. De FC is terug in het linker rijtje en heeft bij een nederlaag van Vitesse tegen FC Twente zelfs evenveel punten als de nummer zeven. Wij gaan nagenieten van een heerlijke pot voetbal, die aantoonde dat dit FC Groningen met een hechte organisatie en met passie en strijd tot veel in staat is!

 

Fred Rutten: "Ik had in de rust wel acht man kunnen wisselen."

 

Onderaan het wedstrijdverslag staat een fotoreportage van de wedstrijd van Eric!

 

Beeldmateriaal:

1-0 Suk, 2-0 Bacuna, 3-0 Suk (Eredivisie Live)

Samenvatting FC Groningen - PSV (Eredivisie Live; pas later te zien)

Reactie Hyun Jun Suk na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Reactie Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Reactie Fred Rutten na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview Hans Nijland vóór de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview Pieter Huistra vóór de wedstrijd (Eredivisie Live)

 

De spelers leverden waar het publiek om vroeg: Bloed, zweet en tranen

 

 

Eerste helft

Aanvankelijk leek de wedstrijd zich te moeten afspelen in een Euroborg met een hoog no show-gehalte, maar gelukkig was de Groene Hel bij het eerste fluitsignaal van ‘de poedel’ aardig volgelopen.

 

Petter Andersson won de toss van zijn landgenoot, de irritante Ola Toivonen, en koos voor de favoriete helft, en PSV mocht aftrappen. Het leed snel balverlies, symptomatisch voor het verdere verloop van de wedstrijd. Het advies van Barend Beltman was: combineer het deurbroez’n van Henk de Haan met de intelligentie van Jordy Hoogstrate en je komt een heel eind. Deze wijze woorden leken de kleedkamer van de FC net op tijd bereikt te hebben, want de Groningers speelden gedreven, met het hart, maar hielden zich ook goed aan de tactische aanwijzingen van Pieter Huistra. De ploeg speelde zoals het de hele week had getraind: met veel elan.

 

Tim Matavz toonde zich na een halve minuut spelen van z’n sportieve kant en kopte vrij ongevaarlijk over het doel van Luciano. Suk speelde inderdaad aan de rechterkant, zoals zich op de training al had aangekondigd, en het ging boven verwachting. De man heeft de energie van een heel elftal en speelde op de voor hem vreemde positie uitstekend. Het was bovendien zijn debuut in de basis van FC Groningen - wat ons betreft speelt hij zaterdag wederom vanaf minuut één.

 

De duels tussen Andersson of Keurntjes en Toivonen waren zeer interessant, en dat gold ook voor die tussen Kappelhof en Mertens. Ze werden meestal in Gronings voordeel beslecht.

 

Zelfs Wiedemeijer wist zich in positieve zin te onderscheiden. Ook het geniepige duwen van Manolev in de rug van Tadic ontging de krullenbol niet.

 

De inzet van FC Groningen tegenover de tegenstander die in potentie onmiskenbaar meer kwaliteit heeft was hartverwarmend. De Groningers wisten zich weinig opgelegde kansen te creëren, maar ook de Eindhovenaren werden zelden gevaarlijk. Tekenend voor het vuur van de FC was een hard duel tussen Andersson en Derijck. Beiden speelden de bal hard, maar de Belg bleef enige tijd liggen. Rutten stuurde een wisselspeler uit zijn dug-out, maar Derijck kon uiteindelijk doorspelen.

 

In de volgende aanval van de FC werd Suk (lieveling van het publiek dat veelvuldig Suk Suk Suk scandeerde als de Zuid-Koreaan weer eens op snelheid lag) neergelegd. Het leek ons een geelwaardig vergrijp, maar Wiedemeijer zag dit anders.

 

Beide ploegen slaagden er niet in langdurig in balbezit te blijven. Na ruim een kwartier kreeg de thuisploeg de eerste corner van de wedstrijd, die Tadic mooi indraaiend nam. Keurntjes schoot uiteindelijk via een Eindhovens been over. Het gevolg was een corner aan de andere kant, wederom door Tadic geschoten.

 

Een paar minuten later was het Lorenzo Burnet die de bal vol op de pantoffel nam. De bal vloog over het doel van Isaksson.

 

Ivens en Kwakman hadden zich goed op Matavz ingesteld, zodat de Sloveen, ex-Grunneger, weinig potten kon breken. Jeremain Lens oogde weer eens hyperchagrijnig, wond zich over elk balverlies op een zielige manier op omdat hij er steevast een overtreding tegen zijn persoontje had gezien, en hij liet voetballend vanmiddag niets zien. Het verbaasde ons niet dat hij na rust in de kleedkamers achterbleef, net als Jetro Willems, de linksback die voor de derde maal op rij het einde van een wedstrijd van PSV niet haalde.

 

Kwakman coachte de boel achterin goed, en communiceerde ook prima met Luciano. De Braziliaan keepte heel goed, en liet bovendien weer eens zien hoe belangrijk het is als een keeper goed kan meevoetballen. Luciano steekt weer in een puike vorm.

 

Na een klein half uur brak Hyun Jun Suk de score open. Hij rondde een prachtige combinatie met Petter Andersson met een hard schot in de korte hoek af. Een schitterende bekroning van een door Dusan Tadic opgezette aanval! 1-0 na 29 minuten! Suk verdiende dit doelpunt, gezien de manier waarop hij vol overgave speelde. Overigens had Tadic zich bij deze aanval geblesseerd in een duel met Marcelo maar hij kon gelukkig wel verder spelen nadat hij was opgelapt door verzorger Henk Hagenauw. Snel daarna was Suk alweer op de achterlijn van de FC te vinden en zorgde ervoor dat PSV geen corner kreeg maar de FC een doelschop. Wat een nuttige, multifunctionele teamspeler is Suk!

 

Ivens was niet te beroerd om met een sliding te bal weg te schieten, en Keurntjes speelde met een overtuiging alsof hij al jaren in het eerste speelt.

 

Tien minuten vóór rust kreeg Johan Kappelhof een gele kaart omdat hij bovenop Matavz ging liggen om de Sloveen te beletten een aanval af te ronden. Kappelhof stond op scherp en zal er tegen N.E.C. dus niet bij zijn.

 

Even later moest Luciano vol aan de bak om met een formidabele redding een doelpoging van Mertens onschadelijk te maken. Even later moest hij alweer uitkomen omdat er voor een buitenspelsituatie noch gevlagd, noch gefloten werd zodat Wijnaldum op hem afstormde. Luciano voorkwam door prima uit te lopen een doelpunt maar bleef wat aangeslagen liggen. Gelukkig kon hij doorspelen. Even later greep hij volledig mis bij een hoge bal, maar op meer slippertjes konden wij hem vanmiddag niet betrappen.

 

In de 42e minuut kreeg Lorenzo Burnet een enorme kans op de 2-0. Hij schoot echter tegen Marcelo aan, zodat er slechts een corner resteerde. Even later ging Jonas Ivens (volkomen terecht) op de bon na een harde charge op Matavz, die even aangeslagen bleef liggen.

 

In de slotminuut van de eerste helft flitste Petter Andersson nog over de achterlijn en schoot, maar helaas trof ook deze poging geen doel. Een 2-0 voorsprong zou heerlijk zijn geweest, maar ook de 1-0 ruststand was dik in orde. Met een verdiend applaus verdween de FC richting kleedkamer voor een welverdiend bakje thee of wat dies meer zij.

 

Wij hadden in de eerste helft een geen minuut verzakend FC Groningen zien. De pot was nog niet gespeeld, maar als de FC het kon opbrengen ook in de tweede helft een goede organisatie op poten te zetten, dan kon het wel eens een heerlijke driepunter worden vandaag. 

 

Tweede helft

Daar waar Pieter Huistra geen enkele reden had om aan zijn team te sleutelen, daar had Fred Rutten dit des te meer. Achteraf verklaarde hij dat hij in de rust wel acht man had kunnen wisselen, maar hij liet het bij twee. Willems en Lens bleven achter in de kleedkamer; Bouma en Labyad verschenen binnen de lijnen. Veel veranderde er echter niet aan het spel van het lamlendig ogende PSV, dat de reis naar Turkije wellicht nog in de benen had.

 

PSV kreeg wel meteen een corner, maar de oprisping bij de tegenstander was van korte duur. Manolev ontving voor het vasthouden van Burnet, gevolgd door het dom wegschieten van de bal, een gele kaart. Naar later bleek een kaart met gevolgen!

 

Bacuna, in de eerste helft wat fletser dan zijn ploeggenoten spelend, bloeide in het tweede bedrijf helemaal op. Zo zagen we hem een fantastische verre pass op Dusan Tadic verzenden.

 

Texeira en Suk bleven keihard werken, en de controleurs Andersson en Keurntjes groeiden meer en meer in de wedstrijd. We zijn benieuwd wat Huistra zaterdag doet als Sparv en Kieftenbeld weer mogen spelen. Het zou ons niet verbazen als hij Andersson naast Sparv zet. Dit kon wel eens goed gaan werken. Sparv als sobere verdedigende kracht en Andersson als aanvallende aanvulling op het defensieve middenveld.

 

Pieter Huistra was vanmiddag geen moment rustig op z’n stoel te vinden. Hij rende langs de zijlijn en coachte zoals hij dat deze ook op de training deed: bruisend van energie.

 

Na 51 minuten verdubbelde FC Groningen de score bij een gevaarlijke tegenstoot. Dusan Tadic, wie anders, bediende Leandro Bacuna die zich niet bedacht en Isaksson met een hard schot kansloos liet: 2-0! Overigens had ook David Texeira een aandeel in dit doelpunt door de pass op Tadic voor zijn rekening te nemen.

 

Vijf minuten later zat de wedstrijd van Manolev erop. Hij liet zich nogal opzichtig vallen in de hoop een strafschop te versieren, maar Wiedemeijer doorzag het slecht opgevoerde stukje theater en hield de Bulgaar de gele kaart voor. Twee maal geel betekent rood, dus einde wedstrijd voor Manolev!

 

In de vervolgfase bleef FC Groningen bereid tot het uiterste te gaan. Met tackles en slidings werden aanvallen van PSV onderbroken, zeer nuttig omdat PSV in de volgende fase wat meer dreiging had.

 

Een paar minuten na de rode kaart van Manolev was Matavz nogmaals aardig voor z’n voormalige werkgever door een bal slap naast het Groningse doel te schieten.

 

Na 61 minuten zagen we een heerlijke aanval over de schijven Suk-Texeira-Tadic. Uiteindelijk kon Isaksson het schot van Dusan onschadelijk maken.

 

Bij PSV heerste even paniek achterin door het wegvallen van Manolev. Isaksson kwam een keer niet uit zodat een verdediger een corner moest weggeven, tot woede van Bouma die zijn keeper verrot schold.

 

Toivonen werd steeds gefrustreerder, maar Keurntjes ging niet op de provocaties van de Zweed in en bleef zijn eigen spelletje geroutineerd spelen. Heerlijk om te zien!

 

Bij weer een supersnelle uitbraak via Tadic en Burnet kreeg de FC weer een corner te nemen. Hieruit volgde helaas weinig gevaar. Even later werd Suk met een tackle van achteren neergehaald, maar Bouma kwam er tot onze verbijstering zonder kaart vanaf. Ze zijn wel eens voor minder van het veld gevlogen!

 

In de 70e minuut wisselde Rutten voor de derde keer. Wijnaldum ging en Vennegoor of Hesselink kwam. Ook de lange aanvaller kon echter geen potten breken.

 

In de 71e minuut gingen diverse sjaaltjes de lucht in: de fanatieke supporters van FC Groningen hadden opgeroepen om steun aan ons clublied te betuigen. Op Noord werd een mooi spandoek „clublied - clubcultuur“ getoond.

 

Petter Andersson ging een paar minuten later neer, maar ook hij kon de strijd vervolgen. Vervolgens kregen we hét moment van de wedstrijd te zien. Isaksson kwam ver uit zijn doel om te voorkomen dat Texeira, die de bal aan de hopeloos prutsende Labyad had ontfutseld, opnieuw bij de bal zou kunnen komen. De Zweedse keeper trapte de bal weg, recht in de voeten van Hyun Jun Suk. De Zuid-Koreaan bedacht zich niet en schoot de bal met een formidabele lob over Isaksson en de te laat toesnellende Labyad hoog in het doel: 3-0 na 74 minuten! Wat een wereldgoal! Suk vierde zijn doelpunt uitbundig met de Noord Curve.

 

Suk ging uit z’n dak en met hem het hele stadion, op het verbouwereerde uitvak na. Deze middag kon niet meer stuk, deze voorsprong gingen we niet meer weggeven.

 

Suk kreeg vervolgens nog een trap in z’n gezicht (niet gezien door het arbitrale trio), ging na balverlies door en veroverde de bal terug op Strootman die hem neerlegde, met een vrije trap als gevolg. Het was echt de middag van Suk. De vrije schop was een prooi voor Tadic.

 

Een minuut of 10 voor tijd kreeg PSV een corner en uiteindelijk vloog de bal net naast het doel van Luciano. Dit zijn van die gelukjes die je af en toe moet hebben.

 

Burnet schoot vervolgens een bal voorlangs het doel van Isaksson, hij zal getwijfeld hebben tussen een voorzet en een schot, dan kun je zien dat hij een verdediger is.

 

Mertens bleef onzichtbaar, dit was echt de verdienste van Kappelhof. Wie zal er tegen N.E.C. rechtsback staan, als Kappelhof geblesseerd is? Hiariej? Of Luis Pedro misschien?

 

Tadic ging er nog een keer vol voor en stak het halve veld over. Uiteindelijk had hij geen kracht meer voor een hard schot. De Serviër schoot even later nog een keer voorlangs, toen hij er wederom vol voor ging. Zijn voorzet was helaas net te scherp voor Texeira, die ook wel een doelpunt had verdiend vandaag! Wat een energie zat er vanmiddag ook in Dusan - en in Texeira!

 

Nadat Strootman nog een keer naast had geschoten kreeg Hyun Jun Suk een verdiende publiekswissel. Thomas Enevoldsen kwam binnen de lijnen en liet zien over veel snelheid te beschikken. Suk ging met een staande ovatie naar de kant. Even later kwam Nick Bakker binnen de lijnen, het was het debuut in de Eredivisie van de jonge verdediger. Hopelijk krijgt hij in de toekomst nog veel meer speelminuten in het eerste! Hij leek de vervanger van Tim Keurntjes te zijn. Het bordje met nummer 31 ging al omhoog, Tim kreeg een daverend applaus, maar uiteindelijk was het niet Keurntjes maar Andersson die naar de kant ging, hij had hard gewerkt vanmiddag en had wat last van kramp. Ook Petter kreeg een daverend applaus.

 

Even later zat deze heerlijke pot erop. Wat een fantastische teamprestatie! Pieter Huistra en zijn mannen hebben vanmiddag vele doemdenkers de mond gesnoerd en aangetoond dat er met opgestroopte mouwen en het houden aan teamdiscipline heel veel te behalen is door deze ploeg. Op de 3-0 overwinning viel vanmiddag niets af te dingen! Op naar de play-offs, op naar Europees voetbal!

 

Fotoreportage van FC Groningen - PSV van Eric:

 

groningen- psv004 (Small)
groningen- psv013 (Small)
groningen- psv019 (Small)
groningen- psv023 (Small)
groningen- psv030 (Small)
groningen- psv045 (Small)
groningen- psv059 (Small)
groningen- psv063 (Small)
groningen- psv066 (Small)
groningen- psv082 (Small)
groningen- psv086 (Small)
groningen- psv106 (Small)
groningen- psv113 (Small)
groningen- psv147 (Small)
groningen- psv166 (Small)
groningen- psv170 (Small)
groningen- psv200 (Small)
groningen- psv203 (Small)
groningen- psv227 (Small)
groningen- psv235 (Small)
groningen- psv246 (Small)
groningen- psv254 (Small)
groningen- psv274 (Small)
groningen- psv309 (Small)
groningen- psv310 (Small)
groningen- psv315 (Small)
groningen- psv324 (Small)
groningen- psv343 (Small)
groningen- psv356 (Small)
groningen- psv370 (Small)
groningen- psv376 (Small)
groningen- psv385 (Small)
groningen- psv388 (Small)
groningen- psv398 (Small)
groningen- psv401 (Small)
groningen- psv409 (Small)
groningen- psv415 (Small)
groningen- psv419 (Small)
groningen- psv422 (Small)
groningen- psv429 (Small)
groningen- psv454 (Small)
groningen- psv471 (Small)
groningen- psv474 (Small)
groningen- psv529 (Small)
groningen- psv535 (Small)
groningen- psv536 (Small)
groningen- psv539 (Small)
groningen- psv543 (Small)
groningen- psv546 (Small)
groningen- psv554 (Small)
groningen- psv558 (Small)
groningen- psv559 (Small)
01/52 
start stop bwd fwd

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kappelhof, Ivens, Kwakman, Burnet; Andersson (92’ Bakker), Keurntjes; Suk (89’ Enevoldsen), Bacuna, Tadic; Texeira.
Rest bank: Van Loo, Johansson, Jones, Bos, Luis Pedro.


Opstelling PSV
Isaksson; Manolev (56’ rood) , Derijck, Marcelo, Willems (46’ Bouma); Wijnaldum (71’ Vennegoor of Hesselink), Toivonen, Strootman; Lens (46’ Labyad), Matavz, Mertens.
Rest bank: Tyton, Hutchinson, Wuytens, Depay.


Toeschouwers: 22.334 (uitverkocht)
Scores: 29’ Suk (Andersson) 1-0; 51’ Bacuna (Tadic) 2-0, 74’ Suk (-) 3-0.


Scheidsrechter: Wiedemeijer
Overige officials: Gerritsen, Inia, Sanders
Rode kaart (2x geel): 48’ & 56’ Manolev (vasthouden van Burnet; fopduik)
Gele kaarten: 35’ Kappelhof (overtreding op Matavz), 43’ Ivens (overtreding op Matavz)

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.