Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

297 gasten online

FC Groningen komt met 1-0 nederlaag sneu weg in De Kuip

FC Groningen is vanmiddag opnieuw tegen een nederlaag in een uitwedstrijd aangelopen, maar de manier waarop de Trots van het Noorden zich vandaag presenteerde verschilde dag en nacht van de wijze waarop de ploeg zich eerder in Venlo en Nijmegen gewillig naar de slachtbank liet leiden. Feyenoord was in de eerste helft de betere ploeg, maar FC Groningen leek zonder schade het einde van de eerste helft te gaan halen. Jordy Clasie zorgde er in de 44e minuut echter toch voor dat de thuisploeg met een voorsprong de rust inging. Aan het doelpunt ging een foutje van Leandro Bacuna vooraf.

 

Na rust kantelde de wedstrijd. FC Groningen begon steeds meer lef te tonen en had de wedstrijd in handen, maar verder dan een schot op de paal van Leandro Bacuna kwam de ploeg van Pieter Huistra niet. Het bleef uiteindelijk bij 1-0. FC Groningen had op grond van de tweede helft zeker recht op een punt en zal goede aspecten meenemen naar de volgende wedstrijden. Aan de linkerkant kon het duo Emil Johansson - Dusan Tadic ons erg bekoren. Beiden speelden een prima partij en vormden op het veld een goed samenspelend koppel. Het loopvermogen van Johansson, die ongetwijfeld de meeste kilometers van alle spelers aflegde, is imponerend. Verder heerste Virgil van Dijk in het hart van de verdediging, deed Johan Kappelhof het als rechtsback prima en speelde Petter Andersson weer een zeer goede partij als controleur. Luciano keepte een hele goede wedstrijd. Verder zat het met de inzet vandaag wel goed en dat is dit seizoen in uitwedstrijden vaak genoeg heel anders geweest, De ploeg creërde zich echter te weinig kansen, en dat is jammer, want de verdediging van Feyenoord vormt de achilleshiel van de Rotterdammers. De defensie van Feyenoord werd helaas te weinig op de proef gesteld. Zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen Vitesse zal Pieter Huistra moeten improviseren, want Johan Kappelhof en Leandro Bacuna zullen er dan niet bij zijn. Kappelhof liep tegen twee gele kaarten aan en moest in de 88e minuut vroegtijdig naar de kant, en Leandro Bacuna liep in een opstootje vlak vóór het einde van de wedstrijd tegen een gele kaart aan. Deze kaart betekent een schorsing voor de volgende wedstrijd.

 

FC Groningen staat na 24 speelrondes nog altijd in het linker rijtje, maar voelt de hete adem van RKC Waalwijk, Roda JC en Heracles Almelo in de nek. De wedstrijd tegen Vitesse is dus een erg belangrijke; deze pot moet absoluut worden gewonnen gezien de doelstelling van FC Groningen, dat Europa in wil en dit via de play-offs zal moeten zien te realiseren.

 

 

 

Om meer aanvallende dreiging te creëren pleiten we er (wederom) wel nadrukkelijk voor om over te gaan op een systeem met één controleur en twee spitsen. FC Groningen was in de tweede helft nl. wel de bovenliggende partij, maar dwong aanvallend te weinig af. Eén schot op doel in 90 minuten is veel en veel te weinig. Haal meer uit Texeira - zet Suk naast hem!

 

 

 

Verderop staan een fotoreportage van Eric, beelden van Eredivisie Live en foto's van Wouter vanuit het uitvak!

 

Fotoreportage van Feyenoord - FC Groningen van Eric Smit:

 

feyenoord - groningen0005
feyenoord - groningen0007
feyenoord - groningen0012
feyenoord - groningen0015
feyenoord - groningen0024
feyenoord - groningen0040
feyenoord - groningen0042
feyenoord - groningen0046
feyenoord - groningen0052
feyenoord - groningen0054
feyenoord - groningen0060
feyenoord - groningen0075
feyenoord - groningen0082
feyenoord - groningen0083
feyenoord - groningen0087
feyenoord - groningen0094
feyenoord - groningen0103
feyenoord - groningen0132
feyenoord - groningen0140
feyenoord - groningen0192
feyenoord - groningen0195
feyenoord - groningen0199
feyenoord - groningen0228
feyenoord - groningen0233
feyenoord - groningen0250
feyenoord - groningen0281
feyenoord - groningen0284
feyenoord - groningen0353
feyenoord - groningen0381
feyenoord - groningen0383
feyenoord - groningen0404
feyenoord - groningen0436
feyenoord - groningen0456
feyenoord - groningen0547
feyenoord - groningen0548
feyenoord - groningen0551
feyenoord - groningen0553
feyenoord - groningen0560
feyenoord - groningen0589
feyenoord - groningen0593
feyenoord - groningen0595
feyenoord - groningen0602
feyenoord - groningen0622
feyenoord - groningen0642
feyenoord - groningen0681
feyenoord - groningen0687
feyenoord - groningen0742
feyenoord - groningen0754
feyenoord - groningen0780
feyenoord - groningen0834
feyenoord - groningen0847
feyenoord - groningen0853
feyenoord - groningen0857
feyenoord - groningen0938
feyenoord - groningen0954
feyenoord - groningen0963
feyenoord - groningen0967
feyenoord - groningen0973
feyenoord - groningen0975
feyenoord - groningen0980
feyenoord - groningen1014
feyenoord - groningen1015
feyenoord - groningen1016
feyenoord - groningen1017
feyenoord - groningen1123
feyenoord - groningen1154
feyenoord - groningen1173
feyenoord - groningen1174
01/68 
start stop bwd fwd

 

Eerste helft

Otman Bakkal en John Guidetti trapten vanmiddag om half drie af voor de wedstrijd en al na één minuut waren de intenties van beide ploegen duidelijk. Men wilde elkaar niet laten voetballen. Petter Andersson veroverde in de eerste minuut de bal, gaf af op Tim Sparv die echter op zijn beurt op de huid werd gezeten door Karim El Ahmadi. Het liep uiteindelijk met een sisser af.

 

Amper twee minuten later was het weer El Ahmadi die van zich liet spreken. Hij kon te ver opstomen en schoot op het doel van Luciano. De Braziliaan redde echter, ten koste van een corner.

 

Feyenoord had in de openingsfase het initiatief en stond dat eigenlijk in de rest van het eerste bedrijf niet meer af. Af en toe kwam FC Groningen er wel uit, zoals in de 6e minuut. Uit een aanval via Sparv en Tadic was het Bacuna die over en naast kopte.

 

Petter Andersson lijkt zich als controleur helemaal in zijn element te voelen. Hij knapt achterin allerlei vuil werk op en is amper op balverlies te betrappen. Een prachtige vondst om hem daar op te stellen! Dat de Zweed daar goed uit de verf komt verbaast ons niet. Huistra heeft vorig seizoen wel eens getraind met hem op die positie en dat zag er toen al goed uit.

 

Na zeven minuten zorgde Leandro Bacuna voor een dreigende situatie. Op wilskracht zette hij door aan de rechter kant en gaf voor. De voorzet was echter niet zuiver genoeg zodat de inglijdende Dusan Tadic er net niet bij kon.

 

Af en toe probeerde FC Groningen het met een diepe bal, en die zorgde steevast voor gevaar in de defensie van Feyenoord. Helaas leidde dit echter tot onvoldoende kansen voor FC Groningen.

 

In de openingsfase zagen we nog een hachelijke situatie voor het doel van Luciano. De Braziliaan redde eerst prachtig bij een vrije schop van Guidetti (toegekend door Van Hulten omdat Kappelhof een overtreding beging op Clasie); de hieruit resulterende corner leidde wel tot gevaar maar gelukkig niet tot een tegentreffer.

 

FC Groningen zette wel druk, maar niet over de hele linie. Het tegenspel was wel voldoende om Feyenoord niet in z’n spel te laten komen. De thuisploeg speelde nogal rommelig.

 

Na een kwartier lieten Johansson en Tadic een prachtig staaltje samenspel zien. De Zweed kan heerlijk langs de zijlijn flitsen en kon eindelijk laten zien wat hij in zijn mars heeft.

 

Virgil van Dijk raakte nog geblesseerd toen hij bij het koppen van de bal geraakt werd door de inkomende Leerdam, maar na verzorgd te zijn kon de lange verdediger gelukkig doorspelen.

 

In de 16e minuut had Clasie de score moeten openen. Hij was aangespeeld door Bakkal en stond volledig vrij voor Luciano. De kleine maar felle Rotterdammer raakte de bal niet goed en zijn schot vloog naast het Groningse doel.

 

Even later moest Luciano weer ingrijpen bij een schot van Guidetti. Het resultaat was slechts een corner.

 

FC Groningen speelde een soort 4-3-3 met Kieftenbeld in een rol achter Texeira, maar echt denderend liep dit niet. FC Groningen leidde teveel balverlies in de opbouw, waardoor David Texeira vanmiddag op een eiland stond. Ook speelde de Uruguyaan voor zijn doen nogal ongelukkig maar hij verzette ook vandaag weer bergen werk!

 

In het verloop van de eerste helft nam de ontevredenheid bij de thuisploeg toe. Het had wel een overwicht, maar het liep niet goed bij de Rotterdammers. De ontevreden gelaatsuitdrukking op het gezicht van Guidetti sprak boekdelen.

 

Kelvin Leerdam moest nog behandeld worden omdat hij, na een bal over het doel van Luciano gekopt te hebben, ongelukkig neerkwam. Mokotjo liep al warm, maar Leerdam kon doorspelen.

 

Johansson maakte in de eerste helft veel kilometers; hij beviel ons echt vandaag. Jonas Ivens duwde herhaaldelijk Guidetti weg en speelde op het randje van geel, maar hij werd vanmiddag niet bestraft.

 

Maikel Kieftenbeld had in de 36e minuut maar zo op de bon geslingerd kunnen worden toen hij Miquel Nelom onderuit schoffelde, maar Van Hulten was coulant en hield de gele kaart op zak.

 

Guidetti oogde steeds gefrustreerder. Hij schoot een keer ver naast en net toen we dachten dat we de rust zonder kleerscheuren zouden gaan halen sloeg het noodlot toe. Jordy Clasie had de bal al op het middenveld veroverd, werd nog achtervolgd door Bacuna maar deze hield er opeens mee op. Net op dat moment had Virgil van Dijk besloten een ander deel van het veld te gaan afdekken, in de wetenschap dat Leandro Clasie poogde te achterhalen, maar toen Leandro zijn pogingen staakte had Clasie een vrije ruimte voor zich. Hij ging door en schoot, onhoudbaar voor Luciano, in de uiterste rechter hoek. De stille Kuip kwam eindelijk tot leven: 1-0 na 44 minuten.

 

FC Groningen kreeg in het restant van de eerste helft nog een corner, maar de ruststand werd met een stand van 1-0 bereikt. Zonde!

 

Tweede helft

Met dank aan de sidekick-info’s van Eredivisie Live weten we dat Kieftenbeld in de eerste helft 10 goede en 8 foutieve passes afleverde; bij Andersson, Sparv en Bacuna waren deze cijfers resp. 17-3, 15-8 en 2-9. Met name voor Andersson een prima statistiek.

 

De verhouding balbezit was 58%-42% in het voordeel van Feyenoord. De verhouding schoten op doel was veelzeggend: 6-0.

 

Erwin van de Looi gaf in de rust aan dat de kansen van Feyenoord in de eerste helft in de omschakeling bereikt waren en dat daaraan wat gedaan moest worden; verder wilde de FC vaker met lange ballen de verdedigers van Feyenoord in de problemen brengen.

 

In 1988 had Feyenoord voor het laatst thuis verloren na een 1-0 voorsprong bij rust (het liep toen tegen een 1-4 zeperd aan tegen FC Den Bosch), maar wij zouden vandaag ook blij zijn geweest met een punt.

 

FC Groningen begon goed aan de tweede helft en ging steeds beter spelen. Clasie moest diverse malen met kleine overtredingen de snelheid uit de aanval van de Groningers halen, tot onvrede van Sparv die dit meldde bij Van Hulten.

 

FC Groningen speelde ook eindelijk met meer fanatisme. In de 49e minuut was het nog even billenknijpen toen El Ahmadi een kans kreeg (aanval via Guidetti en Bakkal), maar de arrogante El Ahmadi wilde het op schitterende wijze via de binnenkant van z’n voet afronden. Het mislukte allemaal jammerlijk; Ronald Koeman zal inwendig gekookt hebben van woede. Hij had beter normaal op doel kunnen rossen.

 

FC Groningen kreeg meer en meer de overhand, maar het leidde tot veel te weinig gevaar voor het doel van Erwin Mulder.

 

David Texeira werd op de bon geslingerd toen hij Bruno Martins Indi vloerde, en even later moest Luciano redden toen Feyenoord een paar corners kreeg. O.a. een kopbal van Ruben Schaken werd door de Braziliaan gepakt.

 

Pieter Huistra wisselde in de 57e minuut aanvallend: Maikel Kieftenbeld ging naar de kant, en Hyun Jun Suk stormde binnen de lijnen. Dit toonde eigenlijk ook het ongelijk van de trainersstaf aan om met Kieftenbeld 'op tien' te beginnen.

 

Dusan Tadic leek zich te blesseren toen Leerdam hem vloerde, maar toen Tadic vervolgens zelf een corner nam wisten we dat het allemaal reuze meeviel. Vandaag werd FC Groningen overigens zelden tot nooit gevaarlijk bij standaardsituaties. Er wordt wel op getraind, maar we lijken hiervoor toch een echte specialist te missen.

 

De neutrale toeschouwer zag een uiterst matige pot, maar gelukkig kolkt er groen-wit bloed door de aderen en dus vergoedde de spanning veel. Ruben Schaken had er van ons afgemogen nadat hij gemeen doorging op Luciano, maar hij kreeg slechts geel voorgeschoteld. Brian van Loo liep zich al warm, maar Henk Hagenauw, die gisteren zijn zoon bij FC Groningen A1 nog zag scoren tegen Heerenveen A1, wist onze keeper gelukkig weer op te lappen. De Braziliaan steekt weer in een formidabele fase en laten we hopen dat hij deze vorm nog lang weet vast te houden.

 

Feyenoord wisselde ook. Leerdam ging naar de kant en Mokotjo kwam binnen de lijnen. Op dat moment hadden we Bakkal al geruime tijd in de dug-out zien zitten. De beste man had problemen met ... zijn contactlens. Een verzorger hield hem een spiegeltje voor en na een minuut of wat kon Bakkal doorspelen.

 

FC Groningen was nu echt de betere ploeg. Het liet de tegenstander alleen te lang met de bal lopen, dit had vandaag niet gehoeven.

 

In de 67e minuut kreeg FC Groningen DE kans op de inmiddels verdiende gelijkmaker. Tadic bediende Johansson die schitterend vorgaf, maar de vrijstaande Bacuna trof slechts de paal. Wat een pech! Hier had veel meer ingezeten. Het was het allereerste en tevens laatste schot op doel van FC Groningen, dat is natuurlijk veel en veel te weinig. Wat dat betreft wordt er aanvallend gezien veel te weinig gecreëerd.

 

Mokotjo ging meteen daarop op de bon toen hij Tadic vloerde. Weer een vrije schop voor de FC, maar weer leidde dit tot niets.

 

FC Groningen rook kansen op de gelijkmaker, Feyenoord stond aardig onder druk. De wedstrijd werd steeds spannender, maar goed werd de pot nooit.

 

Bakkal werd nog gewisseld voor De Vrij en Jonas Ivens in de 80e minuut voor Matías Jones. Deze laatste wissel had eigenlijk eerder doorgevoerd moeten worden.

 

Het restant van de partij was tumultueus en vrij hard. Johan Kappelhof haalde eerst Manu (in de ploeg gekomen voor Cabral) onderuit in de 82e minuut (geel), maar zes later kreeg hij wederom een gele kaart, nu voor het neerhalen van Guidetti, en kon vertrekken. Wel moeten we zeggen dat scheidsrechter Van Hulten de gele kaart voor de overtreding op Manu wel erg makkelijk gaf. Aan de andere kant had Clasie herhaaldelijk vergelijkbare overtedingen gemaakt en werd hiervoor niet bestraft. Johansson kreeg nog geel voor het vloeren van Clasie en hierop volgde een opstootje tussen o.a. Guidetti en Bacuna. Alleen Bacuna ging op de bon en ook hij is er tegen Vitesse niet bij: hij stond op scherp.

 

Na nog wat slidings over en weer en wat gerommel rond de cornervlag floot Van Hulten, die in de slotfase wel erg veel vrije trappen aan Feyenoord toekende, voor het laatst. Leandro Bacuna moest nog tegen zichzelf in bescherming genomen worden, en Pieter Huistra en Petter Andersson lieten duidelijk aan het adres van Van Hulten merken dat ze het met diens vele vrije trappen en inworpen voor Feyenoord in de slotfase niet eens waren.

 

Hoe dan ook, geen punten vandaag, maar we zagen eindelijk weer eens een ploeg die ervoor wilde strijden en met lef speelde. Het leidde nog niet tot kansen, laat staan tot doelpunten - om van een op papier goede ploeg als Feyenoord te kunnen winnen moet er aanvallend veel meer dreiging van de Groningers uitgaan.

 

Eens te meer pleiten we voor een overgang op het 4-4-2 systeem, hiervoor lijkt nu echt de tijd aangebroken te zijn. Weg met het systeem van twee controleurs! Eentje is genoeg. De spelers heeft de FC hiervoor ook (zet Suk en Texeira samen voorin en je hebt een dreigend, oorlogmakend duo spitsen), veel meer dan voor een 4-2-3-1 concept omdat beide controleurs de middenlijn te weinig overkomen. Wie overtuigt Pieter Huistra hier even van?

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kappelhof (87’ rood/2xgeel), Ivens (81’ Jones), Van Dijk, Johansson; Andersson, Sparv; Bacuna, Kieftenbeld (58’ Suk), Tadic; Texeira.
Rest bank: Van Loo, Hiariej, Keurntjes, Bakker, Luis Pedro.


Opstelling Feyenoord
Mulder; Leerdam (64’ Mokotjo), Vlaar, Martins Indi, Nelom; El Ahmadi, Bakkal (80’ De Vrij), Clasie; Schaken, Guidetti, Cabral (74’ Manu).
Rest bank: Lamprou, Achabar, Van Haaren, Trindade.


Toeschouwers: 35.000
Score: 44’ Clasie (-) 1-0


Scheidsrechter: Van Hulten
Officials: Olde Olthof, Rutgers, De Graaf
Rode kaart (2x geel): 82’en 87’ Kappelhof (overtredingen op Manu en Guidetti)
Gele kaarten: 54’ Texeira (overtreding op Martins Indi), 62’ Schaken (overtreding op Luciano), 68’ Cabral (overtreding op Tadic), 90’ Johansson (overtreding op Clasie), 90’+1’ Bacuna (opstootje)

 

Fotoreportage van Feyenoord - FC Groningen van Wouter Pauwels:

 

DSCN1462
DSCN1464
DSCN1468
DSCN1472
DSCN1474
DSCN1482
DSCN1485
DSCN1487
DSCN1488
DSCN1489
DSCN1490
DSCN1491
DSCN1493
DSCN1496
DSCN1498
DSCN1499
DSCN1501
DSCN1504
DSCN1505
DSCN1506
DSCN1507
DSCN1508
DSCN1515
DSCN1518
DSCN1519
DSCN1521
DSCN1522
DSCN1524
DSCN1525
DSCN1527
DSCN1528
DSCN1529
DSCN1532
DSCN1535
DSCN1538
DSCN1540
DSCN1542
DSCN1562
DSCN1564
DSCN1566
DSCN1567
DSCN1568
DSCN1570
DSCN1571
01/44 
start stop bwd fwd

 

Bewegende beelden:

Samenvatting Feyenoord - FC Groningen (Eredivisie Live) (pas later te zien)

Reactie Ronald Koeman na afloop (Eredivisie Live)

Reactie Pieter Huistra na afloop (Eredivisie Live)

Reactie Petter Andersson na afloop (Eredivisie Live)

Vraaggesprek met Piter Huistra vóór de wedstrijd (Eredivisie Live)

 

Eerder plaatsten we al een fotoreportage van Eric van de supporters die onderweg waren.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.