Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

274 gasten online

 

Wij hebben onderaan het wedstrijdverslag een fotoreportage van de wedstrijd van Eric Smit geplaatst!

 

 

 

 

Laffe strategie nekt FC Groningen opnieuw - het roer moet NU om

Zelfs tegen het povere Vitesse is FC Groningen tegen een ontluisterende nederlaag aangelopen. Nota bene in de eigen Euroborg, normaal gesproken een bastion waar tegenstanders met de staart in de benen naartoe reizen, liep de ploeg van Pieter Huistra tegen een 1-3 zeperd aan. Na de winterstop heeft de meer en meer verblekende Trots van het Noorden zes van de acht wedstrijden verloren en plaatsing voor de play offs voor Europees voetbal zal met de strijdwijze van vandaag nog een hele toer worden. Eerlijk is eerlijk - wie tegen een zich massaal ingravende, matige ploeg als Vitesse koppig volhardt in het spelen met twee controleurs op het middenveld - die verdient niet beter. Het toppunt werd in de 49e minuut bereikt. Bij een 0-1 achterstand werd Matías Jones in de ploeg gebracht. Een aanvallende wissel zou je zeggen, maar tot onze stomme verbazing ging niet één van de twee controleurs, in dit geval de zwak spelende en later zelfs nadrukkelijk naar een tweede en dus rode kaart solliciterende Tim Sparv, naar de kant, maar Tom Hiariej, bepaald niet de slechtste Groninger vanavond.

 

Met stomheid geslagen moesten we constateren dat David Texeira zich een linie moest laten zakken en de tien-positie van Hiariej moest overnemen. Hyun Jun Suk schoof naar voren als diepe spits, en het 4-2-3-1 concept, dat het huidige FC Groningen dat zonder vorm en vertrouwen speelt niet ligt, bleef intact. Pas zeven minuten vóór het einde van de wedstrijd durfde de trainersstaf het aan om achterin een verdediger op te offeren. Al vanaf minuut één was duidelijk dat Vitesse - zoals van tevoren nota bene door John van den Brom aangekondigd - met weinig opbouwende bedoelingen naar het hoge Noorden was afgereisd en Wilfried Bony als eenzame spits voorin had geposteerd, maar pas na 83 minuten ging FC Groningen met drie verdedigers spelen. Het stond toen 1-2 (Dusan Tadic had in de 68e minuut bij een 0-2 stand een strafschop benut), maar het was niet FC Groningen dat de gelijkmaker scoorde maar Vitesse dat in de blessuretijd in een counter de 1-3 liet aantekenen.

 

Luis Pedro maakte vanavond zijn debuut in het eerste elftal, maar hij zal de komende dagen het gesprek van de dag niet zijn. In Groningen zijn de rapen nl. gaar. De eerste witte zakdoekjes doemden vandaag op, en er zal nog lang na worden gepraat hoe het kan dat zó lang wordt vastgehouden aan een tactiek die niet functioneert. FC Groningen ontplooit met dit concept te weinig dreiging en de ploeg dwingt veel te weinig kansen af. In uitwedstrijden wordt het elftal veelal overlopen en thuis valt er van het gepropageerde met lef en durf spelen van pressievoetbal steeds minder te bespeuren. Het seizoen dreigt op een fiasco uit te draaien. Helemaal verkloot is het nog niet, maar er zal nu echt iets moeten gebeuren. In de laatste acht wedstrijden verloor de FC maar liefst zes maal en de doelcijfers 7-18 spreken boekdelen. Vanavond wist het zegge en schrijve drie schoten op doel te produceren (tegen negen voor Vitesse). Ronduit onacceptabel voor een thuiswedstrijd. Hoe kan FC Groningen uit het slop worden getrokken? Meer dan ooit lijkt een onmiddellijke overgang op 4-4-2 een absolute must. De spelers daarvoor zijn aanwezig.

 

Reacties na afloop:

Reactie Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Reactie Petter Andersson na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Pieter Huistra voor de camera's van Studio Sport: "Het is crisis."

 

In de Gezinsbode citeert Wim Masker de algemeen directeur van FC Groningen, Hans Nijland: "Nee, hij is niet pessimistisch, maar realistisch zegt directeur Hans Nijland als hij stelt dat FC Groningen eerst maar eens wat punten moet sprokkelen om de ‘verkeerde’ nacompetitie te ontlopen. “Het gaat er niet eens om dat we vandaag verloren hebben", zegt Nijland uiterst kalm na de 3-1 thuisnederlaag tegen Vitesse. “Het gaat om ons al weken slechte spel. Voorlopig moeten we maar even niet aan Europees voetbal denken en eerst zien dat we weer wat punten pakken.

En Hans Nijland op Twitter: "Zure 1-3 thuisnederlaag tegen Vitesse. Wordt een zware zondag..."

 

Grafische weergave van de opstellingen volgens VI.nl

 

 

Eerste helft

Paul Matthijs was vóór de wedstrijd de gast van Barend Beltman en Henk de Haan, en hij vertelde over de aanvallende 3-2-3-2 strategie waarmee FC Groningen in de Totodivisie elke tegenstander bestreed. Achterin werd één op één gespeeld, maar dit was geen enkel probleem omdat voorin zóveel druk werd gezet dat ook deze drie verdedigers het achterin prima konden redden.

 

Zelfs deze extreem gewaagde strijdwijze zou vanavond prima gefunctioneerd hebben, want wat Vitesse vanavond liet zien was van een bijzonder pover niveau. Het mocht niet zo zijn.

 

FC Groningen verloor de toss, maar Vitesse koos er sportief voor om te blijven staan. Vanaf de aftrap zette FC Groningen Vitesse onder druk en na 4 minuten zagen we het eerste schot. Maikel Kieftenbeld joeg de bal, met links nog wel, over het doel van Piet Velthuizen.

 

Op een schotje van Wilfried Bony na was er in de eerste 10 minuten helemaal niets van Vitesse te zien. Ivens had zich in de vlugge aanvaller verslikt, maar Luciano redde op het schot van de (althans volgens de officiële papieren) pas 23-jarige man uit Ivoorkust.

 

Na een minuutje of 10 kende de soms wat pedant maar prima leidende Gözübüyük FC Groningen een vrije schop toe, omdat Tom Hiariej op de rand van het strafschopgebied was neergelegd. Dusan Tadic schoot de vrije schop te laag in. Ook vandaag leverden standaardsituaties te weinig op. De gevaarlijkste vrije schoppen worden door een speler van FC Groningen in het shirt van VVV-Venlo genomen...

 

Dusan Tadic en Emil Johansson speelden vanavond leuk samen aan de linkerkant. In de eerste helft was de voortzetting van de Zweed, die zichzelf in al zijn enthousiasme nog wel eens voorbij liep, niet altijd optimaal, maar in de tweede helft speelde hij een prima partij. Hij zal ongetwijfeld ook in het eerste snel laten zien dat hij een geweldige voorzet in huis heeft, in de wedstrijden van Jong FC Groningen waarin hij meespeeld heeft zijn handelsmerk.

 

Tadic werd na een kwartier van achteren neergehaald door Yoshida (geel), en even later ving Jonas Ivens een speler van Vitesse (Van Ginkel) op een domme manier op. Uiteindelijk was het David Texeira (!) die voor opruiming zorgde.

 

De druk van de FC begon na een minuut of 20 te zakken, en de thuisploeg liet Vitesse meer en meer opkomen. FC Groningen speelde ook net even te vaak de lange bal.

 

De eerste corner voor FC Groningen was ook pas na 27 minuten een feit, een veeg teken van de uitblijvende stormloop op het doel van Velthuizen. Het was de mee opgekomen Virgil van Dijk die uit deze hoekschop naast kopte.

 

Even later schoot Tom Hiariej knap in uit een aanval waaraan met name Texeira een voornaam aandeel had. Het schot van Tom ging net naast.

 

Dit was het startsein voor weer wat meer druk en pressie aan de kant van FC Groningen, waaraan ook de vandaag weer zeer ijverig en energiek spelende Suk - een echte publieksspeler - graag zijn steentje bijdroeg. Tot uitgespeelde kansen leidde dit echter niet. Ibarra, mooi bediend door Bony, schoot aan de andere kant in een spaarzame tegenaanval over het doel van Luciano.

 

Virgil van Dijk wordt in sneltreintempo een slimme, geroutineerde prof. Dit liet hij vlak vóór de rust zien toen hij, toen de arbiter voor een vrije trap voor Vitesse floot, en Virgil de bal in de hand nam om hiermee Johansson de gelegenheid te bieden snel zijn positie in de achterhoede in te nemen. Emil was nl. weer mee opgekomen.

 

Tim Sparv vertraagde het spel in deze zespuntenwedstrijd, waarin we op een vol voor de winst aanvallend FC Groningen hadden gehoopt, enorm, en wij achtten een wissel van hem in de rust niet meer dan logisch.

 

Petter Andersson schoot in de 40e minuut nog naast, en vervolgens sloeg het noodlot op een wel heel ongelukkig moment toe. Bony kon veel te veel meters maken en naar voren snellen, hij werd niet aangepakt en speelde af op Marco van Ginkel. Deze passeerde Luciano koelbloedig. 0-1 na 42 minuten, wat een domper.

 

Het thuispubliek werd boos, en terecht. Het floot en riep om bloed, zweet en tranen, en we waren verbijsterd dat we tegen een dergelijk zwakke tegenstander zó weinig dreiging naar voren hadden en maar zo weinig uitgespeelde kansen hadden gecreëerd. We vroegen ons in de rust echt af: krijgt Pieter Huistra dit FC Groningen nog weer aan de praat? De spelers van de FC tonen schrikbarend weinig zelfvertrouwen en komen mede daardoor tot veel te weinig vloeiend opgezette aanvallen en ook met het scorend vermogen is het momenteel slecht gesteld.

 

 

Tweede helft

In de rust werd Matías Jones de kleedkamers uitgestuurd, en het had er alle schijn van dat hij na de rust zijn opwachting zou maken.

 

Beide ploegen begonnen echter ongewijzigd aan de tweede helft. Jones bleef zich nog even warmlopen, maar werd in de 49e minuut in de ploeg gebracht, ten koste van Tom Hiariej. Waarom werd deze wissel kort na rust doorgevoerd, en niet meteen bij het begin van de tweede helft? En waarom werd er niet een controleur (Sparv) naar de kant gehaald? In dat geval verander je ook de tactiek, nu niet. Suk schoof nl. naar de spits, en Texeira liet zich zakken. Om op de tien-positie uit de voeten te kunnen moet je echter wat meer voetballend vermogen bezitten dan wat de Uruguyaan meebrengt. Jones aan de zijkant beviel ons echter goed. De bal sprong soms apart van z’n voet, maar hij werkt zich net als Texeira te pletter, is heel snel en fanatiek en is een erg moeilijk te verdedigen spelertje. Leuk om hem te zien spelen!

 

Vlak vóór de wissel had Petter Andersson, die zich typerend voor hem prima door de linies had gewurmd, een goed schot op het doel van Velthuizen afgevuurd.

 

Sparv maakte in de 51e minuut de zoveelste domme overtreding en kreeg terecht de gele kaart voorgehouden. De Fin staat nu alweer op scherp.

 

In het spel van FC Groningen zat nu meer Schwung. Tadic nam een corner, die niks opleverde, maar aan de andere kant was het Bony die er doorheen flitste. Van Dijk kon niet anders dan hem neerleggen, ten koste van een gele kaart (ook hij staat wederom op scherp), en op een gevaarlijke plek kreeg Vitesse een vrije schop. De bal, geschoten door Alexander Büttner, ging dwars door de muur. Luciano liet de bal wat opspringen, hij zag er niet gelukkig uit, en drie spelers van Vitesse waren er als de kippen bij om de rebound te verzilveren (waarom reageerden de Groningers niet alert?). Uiteindelijk was het Jan-Arie van der Heijden (weggelopen bij Jonas Ivens) die de bal inschoot. 0-2 na 56 minuten, en dat in een fase waarin we eindelijk eens iets lieten zien.

 

Jones speelde vanavond met een aandoenlijke inzet, en zijn invalbeurt smaakt naar meer. Dat geldt niet voor het 4-2-3-1 systeem. We raken meer en meer uitgekeken op het spelen met twee controleurs. Welke ploeg in de Nederlandse competitie doet dat eigenlijk nog? Ja, NEC, maar verder? Het ligt ons echt niet.

 

Tim Sparv speelde met vuur toen hij wéér een onhandige overtreding beging, maar Gözübüyük hield het bij een vermanend woordje. Ook Virgil van Dijk beging nog een overtreding, maar ook hij mocht blijven staan, gelukkig.

 

Na wat gestuntel bij een paar Groningers schoot een speler van Vitesse voorlangs (we waren een uur onderweg), en vervolgens ging Suk in het strafschopgebied neer, na een aanval via Ivens en Tadic. Suk werd toegesproken door de arbiter, dit vonden we nogal overdreven. Het was geen strafschop, maar wij hadden zeker niet het gevoel dat Suk op een Schwalbe uit was.

 

Even later kreeg FC Groningen wél een strafschop. Suk werd naar de grond geduwd, maar wij vonden de straf wel erg zwaar. Uiteraard deden we er niet moeilijk over. Dusan Tadic, die op de training nog wel eens een penalty mist, schoot de bal binnen - 1-2 na 67 minuten!

 

Drie minuten later kopte Matías Jones op de lat uit een mooie aanval via Petter Andersson en Dusan Tadic. Deze bal had echt een beter lot verdiend, en wie weet hoe de wedstrijd anders zou zijn afgelopen.

 

FC Groningen zette wat meer druk, en wederom bleek hoe matig Vitesse dan is. Maar FC Groningen deed er vandaag veel te weinig mee.

 

Petter Andersson leek zich in de 81e minuut te verstappen. Hij kon wel doorspelen, maar ging in de 83e minuut toch naar de kant, samen met Jonas Ivens. Nicklas Pedersen en Luis Pedro kwamen in de ploeg. Voor de verdediger van Jong FC Groningen was het zijn debuut in de hoofdmacht, leuk voor hem! Hij ging rechtsback spelen, en Kieftenbeld schoof door naar het middenveld.

 

FC Groningen speelde nu veel meer op de aanval, maar beide wissels kwamen veel te laat. Bony was voorin een erg eenzame spits en de FC had al veel eerder met een verdediger minder moeten gaan spelen.

 

In de 86e minuut schoot Tadic hard op het doel; Velthuizen voorkwam een doelpunt ten koste van een corner. Uit deze hoekschop werd bijna door Luis Pedro gescoord, weer redde de goalie van Vitesse.

 

FC Groningen kwam tijd te kort. Er werden drie minuten bijgetrokken (had wat meer mogen zijn vanwege gênant tijdrekken van Velthuizen), en het was Vitesse dat in de blessuretijd de pot besliste in een counter. 1-3 via Mike Havenaar, die even daarvóór samen met Propper in de ploeg was gekomen; Bony en Ibarra waren naar de kant gegaan.

 

De wedstrijd zat er vervolgens op en de spelers van FC Groningen kregen een hels fluitconcert te horen. De supporters zijn woest. Vanavond hadden we echt niet hoeven te verliezen. Maar wie zó behoudend begint en dit bijna tot het einde van de wedstrijd blijft volhouden - die verspeelt het vertrouwen van de spelers, de kansen op Europees voetbal en ook het vertrouwen van de supporters. Het zou ronduit beschamend zijn als we de play offs niet eens gaan halen. Maar Hans Nijland had het met zijn uitspraken na afloop van de wedstrijd bij het rechte eind. Laten we het voorlopig maar niet over Europees voetbal hebben.

 

Zelden hebben we ons na een nederlaag zo gefrustreerd gevoeld... Het lijkt ons allemaal door de vingers te glippen. Niet nodig met de spelersgroep die we hebben!

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens (83’ Luis Pedro), Van Dijk, Johansson; Andersson (83’ Pedersen), Sparv; Suk, Hiariej (49’ Jones), Tadic; Texeria.
Rest bank: Van Loo, Keurntjes, Bakker, Bos.


Opstelling Vitesse
Velthuizen, Yasuda, Kalas, Kashia, Van Aanholt, Van Ginkel, Annan, Van der Heijden, Ibarra (90’ Pröpper), Bony (90’ Havenaar), Büttner.
Rest bank: Room, Piiroja, Van der Struijk, Hofs, Reis.


Toeschouwer: 22.102 (uitverkocht)
Scores: 42’ Van Ginkel (Bony) 0-1; 56’ Van der Heijden (-) 0-2, 68’ Tadic (strafschop) 1-2, 92’ Havenaar (Büttner) 1-3.


Scheidsrechter: Gözübüyük

Officials: Simons, Van Zuilen en Sanders
Gele kaarten: 16’ Yasuda (overtreding op Tadic), 51’ Sparv (overtreding op Ibarra), 55’ Van Dijk (overtreding op Bony), 81’ Van Ginkel (overtreding op Andersson)

 

Fotoreportage van de wedstrijd FC Groningen - Vitesse van Eric Smit:

 

fcgroningen-vitesse 10-03-2012006
fcgroningen-vitesse 10-03-2012011
fcgroningen-vitesse 10-03-2012013
fcgroningen-vitesse 10-03-2012016
fcgroningen-vitesse 10-03-2012018
fcgroningen-vitesse 10-03-2012020
fcgroningen-vitesse 10-03-2012022
fcgroningen-vitesse 10-03-2012023
fcgroningen-vitesse 10-03-2012025
fcgroningen-vitesse 10-03-2012028
fcgroningen-vitesse 10-03-2012030
fcgroningen-vitesse 10-03-2012034
fcgroningen-vitesse 10-03-2012038
fcgroningen-vitesse 10-03-2012040
fcgroningen-vitesse 10-03-2012041
fcgroningen-vitesse 10-03-2012042
fcgroningen-vitesse 10-03-2012044
fcgroningen-vitesse 10-03-2012049
fcgroningen-vitesse 10-03-2012050
fcgroningen-vitesse 10-03-2012058
fcgroningen-vitesse 10-03-2012060
fcgroningen-vitesse 10-03-2012061
fcgroningen-vitesse 10-03-2012064
fcgroningen-vitesse 10-03-2012071
fcgroningen-vitesse 10-03-2012084
fcgroningen-vitesse 10-03-2012085
fcgroningen-vitesse 10-03-2012088
fcgroningen-vitesse 10-03-2012090
fcgroningen-vitesse 10-03-2012105
fcgroningen-vitesse 10-03-2012106
fcgroningen-vitesse 10-03-2012108
fcgroningen-vitesse 10-03-2012109
fcgroningen-vitesse 10-03-2012114
fcgroningen-vitesse 10-03-2012117
fcgroningen-vitesse 10-03-2012144
fcgroningen-vitesse 10-03-2012145
fcgroningen-vitesse 10-03-2012206
fcgroningen-vitesse 10-03-2012207
fcgroningen-vitesse 10-03-2012240
fcgroningen-vitesse 10-03-2012241
fcgroningen-vitesse 10-03-2012242
fcgroningen-vitesse 10-03-2012243
fcgroningen-vitesse 10-03-2012244
fcgroningen-vitesse 10-03-2012245
fcgroningen-vitesse 10-03-2012246
fcgroningen-vitesse 10-03-2012332
fcgroningen-vitesse 10-03-2012374
fcgroningen-vitesse 10-03-2012381
fcgroningen-vitesse 10-03-2012464
fcgroningen-vitesse 10-03-2012465
fcgroningen-vitesse 10-03-2012466
fcgroningen-vitesse 10-03-2012467
fcgroningen-vitesse 10-03-2012468
fcgroningen-vitesse 10-03-2012469
fcgroningen-vitesse 10-03-2012470
fcgroningen-vitesse 10-03-2012472
fcgroningen-vitesse 10-03-2012473
fcgroningen-vitesse 10-03-2012474
fcgroningen-vitesse 10-03-2012475
fcgroningen-vitesse 10-03-2012476
fcgroningen-vitesse 10-03-2012477
fcgroningen-vitesse 10-03-2012478
fcgroningen-vitesse 10-03-2012479
fcgroningen-vitesse 10-03-2012480
fcgroningen-vitesse 10-03-2012551
fcgroningen-vitesse 10-03-2012553
fcgroningen-vitesse 10-03-2012677
fcgroningen-vitesse 10-03-2012678
fcgroningen-vitesse 10-03-2012679
fcgroningen-vitesse 10-03-2012681
fcgroningen-vitesse 10-03-2012682
fcgroningen-vitesse 10-03-2012683
fcgroningen-vitesse 10-03-2012684
fcgroningen-vitesse 10-03-2012685
fcgroningen-vitesse 10-03-2012687
fcgroningen-vitesse 10-03-2012688
fcgroningen-vitesse 10-03-2012689
fcgroningen-vitesse 10-03-2012690
fcgroningen-vitesse 10-03-2012691
fcgroningen-vitesse 10-03-2012692
fcgroningen-vitesse 10-03-2012694
fcgroningen-vitesse 10-03-2012695
01/82 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.