Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

115 gasten online

Zwalkend FC Groningen in vrije val beland

De Trots van het Noorden is in zijn jubileumseizoen na de winterstop in een vrije val geraakt. FC Groningen vindt zich na de 3-1 nederlaag bij FC Utrecht, de vierde nederlaag op rij en de zevende nederlaag in negen wedstrijden vanaf januari, terug in het rechter rijtje en moet vrezen de play-offs voor Europees voetbal uit zicht te verliezen.

 

Vanmiddag kwam de FC na een klein kwartier nog wel op voorsprong door een doelpunt van Dusan Tadic, maar de ploeg van trainer Pieter Huistra moest uiteindelijk met lede ogen aanschouwen hoe Utrecht de wedstrijd steeds meer naar zich toe trok en in de slotfase genadeloos toesloeg. Nadat Utrecht al vlak voor rust de gelijkmaker had gescoord, kwamen de Domstedelingen na de rust ook veel scherper uit de kleedkamer dan hun Groningse collega's. Door een onbegrijpelijke wissel van trainer Huistra werd het elftal vlak na rust ook nog eens verzwakt in plaats van versterkt. De aan de rechter kant weliswaar niet foutloos maar al met toch zeker aardig en met veel energie spelende Matias Jones werd om voor veel supporters onbegrijpelijke redenen vervangen door Hyun Jun Suk. De Koreaan mocht niet in de spits positie kiezen maar zoals de laatste wedstrijden meestal aan de rechter kant waar Suk helaas helemaal niet tot zijn recht komt. Suk raakte bijna geen enkele bal goed en mocht zelfs in de slotfase, toen Groningen op achterstand was gekomen, nog steeds niet in de punt van de aanval spelen. In plaats daarvan werd Virgil van Dijk als breekijzer naar voren gestuurd - voor de supporters niet te bevatten.

 

Het begint in onze ogen lachwekkende vormen aan te nemen hoe Pieter Huistra aan het systeem met één diepe spits en twee controleurs vasthoudt. Huistra wil vastigheid aan dit systeem ontlenen, maar de spelers verliezen met deze strijdwijze meer en meer aan zelfvertrouwen en lopen bij een tegenslag als aangeschoten wild over het veld. Als Suk na rust niet Jones maar een defensieve middenvelder, bij voorkeur Tim Sparv, had mogen vervangen dan had je Andersson als controleur overgehouden, vóór hem Bacuna, aan de zijkanten Tadic en Jones en helemaal voorin Texeira en Suk. Met nog een volle helft te spelen zou er voldoende dreiging naar voren zijn geweest en tijd genoeg de gelijke stand om te buigen in een voorsprong. Want ook FC Utrecht speelde bepaald niet groots. Het mocht helaas niet zo zijn. Wéér is een uitwedstrijd op een enorme teleurstelling uitgedraaid. En in onze ogen had er wederom veel meer ingezeten.

 

Eredivisie Live vroeg aan Hans Nijland of Pieter Huistra het seizoen afmaakt bij FC Groningen. Nijland: "Ik zou niet weten waarom dat niet het geval zou zijn." Het gehele vraaggesprek is hier te beluisteren.

 

Reactie Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Reactie Petter Andersson na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

 

Ca. 20 teleurgestelde supporters wachten spelersbus op en gaan met Huistra in gesprek

Goos de Boer, journalist van RTV Noord, twitterde na afloop het volgende dat de spelers van FC Groningen bij aankomst van de spelersbus bij de Euroborg als een speer naar binnen gingen, en dat Pieter Huistra de ca. 20 daar verzamelde teleurgestelde supporters kort te woord heeft gestaan. Volgens De Boer bleef het verder rustig.

 

Reactie Hans Nijland op de gebeurtenissen bij de Euroborg vanavond (Eredivisie Live)

 

 

Eerste helft

Maar eerst terug naar het begin. Bij de selectie ontbraken beide Denen, Enevoldsen en Pedersen, die gisteren wel van begin tot eind aan de afsluitende zaterdagtraining hadden meegedaan. Suk daarentegen, die de groepstraining gisteren eerder beëindigde, was wel opgenomen in de wedstrijdselectie. De absentie van de Denen mag opmerkelijk worden genoemd. Met Hiariej en Suk zaten er nu slechts twee A-selectiespelers op de bank.

 

Beide ploegen zijn het veld opgekomen

 

FC Groningen begon nog wel aardig aan de wedstrijd die zeker in de eerste helft meer weg had van een potje voetbal tussen een manke en een blinde dan van een voetbalwedstrijd op eredivisieniveau. Toch was te zien dat de Groningers met de allerbeste bedoelingen aan deze wedstrijd waren begonnen. Het eerste half uur waren de Noorderlingen de bovenliggende partij en in ieder geval de minst slechte van de twee ploegen die beiden het zelfvertrouwen ontbeerden om te laten zien over welke voetbalkwaliteiten zij daadwerkelijk beschikken.

Na dertien minuten wist Groningen het veldoverwicht ook in de score uit de drukken. Dusan Tadic strafte knullig verdedigen van met name Van der Hoorn af en schoot de bal onhoudbaar voor keeper Fernández in het doel: 0-1. De bijna 190 meegereisde supporters waren blij om in ieder geval weer eens te kunnen juichen en vierden het doelpunt uitbundig. In het vervolg was te zien dat ook FC Utrecht een ploeg is die het door alle tegenslagen van dit seizoen mentaal moeilijk heeft. Het elftal van trainer Jan Wouters had moeite zich weer op te richten en kon pas tegen het einde van de eerste helft wat dreiging richting het doel van Luciano ontwikkelen. Helaas voor de Groningers en hun aanhang was het op dat moment ook al snel raak. Alexander Gerndt was aan buitenspel ontsnapt en bediende Duplan op maat: 1-1. Even later floot scheidsrechter Janssen, die de Groningers in de eerste helft bepaald niet tegen zich hadden, voor de rust.

 

Tweede helft
Hoewel het leek alsof de Utrechters net iets scherper uit de kleedkamer waren gekomen, waren de eerste kansen in de tweede helft toch voor de Groningers. Keeper Fernández moest redding brengen bij een schot van David Texeira en Tim Sparv schoot van vlakbij naast het doel. Voor het doel van Luciano was Nana Asare gevaarlijk met een schot voorlangs. Nadat Jones zijn plek aan Suk had moeten afstaan werden de Groningers steeds minder gevaarlijk terwijl Utrecht steeds weliswaar steeds sterker werd maar er ook niet in slaagde echt gevaar te kunnen stichten. Wel schakelde het fysiek een tandje bij en op dit vlak gaven de Groningers niet thuis.

Tien minuten voor tijd, in een fase waarin Groningen amper meer in het hele stuk voorkwam, kreeg Dusan Tadic DE kans om de wedstrijd in het voordeel van zijn team te beslissen. Na wederom geklungel in de Utrechtse verdediging kwam Tadic ineens oog in oog met keeper Fernández te staan die het schot van de Serviër met zijn vingertoppen richting de paal kon sturen die uiteindelijk redding voor de Utrechters kon brengen.

Even later was het aan de andere kant wel raak. Duplan kon met een prima voorzet vanaf de rechterkant de onlangs pas aan de Utrechtse ploeg toegevoegde Cedric van der Gun bereiken, die door de Groningse verdediging compleet uit het oog verloren was. Van der Gun kon de bal makkelijk van dichtbij en onhoudbaar voor Luciano binnenkoppen: 2-1. Dat Alexander Gerndt zijn ploeg in de extra tijd nog aan een derde doelpunt hielp was het gevolg van een een wanhopige alles-of-niets poging van de Groningers om alsnog de gelijkmaker te forceren.

 

Pieter Huistra wisselde uiteindelijk slechts één keer. Opmerkelijk: Luis Pedro liep ca. 70 minuten lang warm (!), maar mocht niet invallen.

 

Het bleef bij 3-1, de vijfde uitnederlaag op rij was een feit. Volgende week wacht wéér een uitwedstrijd, daarna komt Heerenveen op bezoek en in de dagen daarna gaat de mailing voor de seizoenskaarten voor komend seizoen de deur uit. We zijn op een 11e plek van de ranglijst teruggevallen. We moeten naar beneden kijken en de doelstelling van Europees voetbal kan voorlopig de ijskast in. Een ellendige situatie!

 

 

De ca. 190 FC-supporters gaan na afloop teleurgesteld weer naar huis (foto's: fcgonline)

 

Tot slot:

In het uitvak van de Galgenwaard had de groep met de meest fanatieke supporters op dat moment de zondebok al gevonden: de eerste 'Huistra rot op' spreekkoren waren te horen. Veel supporters zien op dit moment in de trainer degene die de voornaamste schuld draagt aan de zware sportieve crisis waarin FC Groningen is beland. Als hoofdverantwoordelijke is de trainer al gauw degene op wie zich de woede in slechte tijden richt. Pieter Huistra is natuurlijk niet de enige is die steken laat vallen. Ook de spelers laten op het veld niet zien over welke kwaliteiten zij daadwerkelijk beschikken en ook de gehele directie mag verantwoordelijk gehouden worden voor de malaise waarin de club zich nu bevindt. Zo is de selectie niet uitgebalanceerd, bestaat met name het middenveld uit teveel soortgelijke spelers met weinig creativiteit en heeft Huistra in de winterstop niet de door hem zo vurig gewenste versterking voor de rechtsbackpositie gekregen. In dit licht bezien is het misschien wel logisch dat de directie van FC Groningen achter de trainer blijft staan. Toch is duidelijk dat ook de trainer absoluut niet vrijuit gaat. Krampachtig vasthouden aan het systeem gaat er in onze ogen juist NIET toe leiden dat de spelers hier houvast (*) aan hebben en daar vervolgens weer moed uit putten. Ook al zullen de spelers dit niet openlijk voor de camera uitspreken, ook binnen de spelersgroep bestaat de wens om met twee diepe spitsen te spelen, zo hebben wij van meerdere kanten vernomen. Met het nu alsnog omgooien van het systeem zou de ploeg misschien wel het vertrouwen terugvinden én zou er nieuwe schwung in het elftal kunnen komen, zo denken wij.

 

De grote vraag is: kan en wil Pieter Huistra zijn koppigheid aan de kant zetten? Of blijft hij alle goedbedoelde adviezen 'van buiten' negeren en houdt hij tot en met wedstrijdronde 34 vast aan dit vermaledijde systeem met één diepe spits (Texeira is geen kopie van Matavz!) en twee controleurs, met alle mogelijke desastreuze gevolgen van dien?

  

(*)

Pieter Huistra verklaarde vóór de wedstrijd op de clubsite iets waar wij absoluut niet achter staan:

"Aan het begin van de week heeft de ploeg twee dagen vrij gehad en hebben we woensdag de draad weer opgepakt. Dat we hard moeten werken, roept iedereen dan in koor. Maar ‘waaraan dan?’ is de volgende vraag. Het antwoord daarop is het herbenoemen van taken en functies in het team en in ons systeem. Noodgedwongen hebben we vaak in een andere samenstelling gespeeld en dan wordt het systeem nog belangrijker.


Het systeem is namelijk de houvast. Dus is het een kwestie van herbenoemen en terug gaan naar de basis. Die houvast, die kapstok heeft de ploeg nodig. En natuurlijk doen we niet elke keer dezelfde zaken. Maar werken we op verschillende manieren aan de defensieve organisatie en het zelfvertrouwen in balbezit. Met kleine partijen hebben we de agressie en het korte en kleine technische werk belicht. De strijd, de beleving en het plezier zijn belangrijk in deze fase. We zijn alert op de uitvoering en met durf en lef willen we de spiraal omhoog buigen."

 

De statistieken, met dank aan www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kappelhof, Ivens, Van Dijk, Burnet; Andersson, Sparv; Jones (58’ Suk), Bacuna, Tadic; Texeira.
Rest bank: Van der Lei, Hiariej, Bos, Bakker, Luis Pedro, Keurntjes.
 
Opstelling FC Utrecht
Fernandez; Van der Maarel, Van der Hoorn (77’ Heerings), Schut, Zullo; Duplan, Martensson, Asare, Kali (72’ Demouge); Van der Gun (90’ Takagi), Gerndt.
Rest bank: Cummins, Oar, Markiet, Veldwijk.
 
Toeschouwers: 21.000
Scores: 13’ Tadic (-), 42’ Duplan (Gerndt) 1-1; 84’ Van der Gun (Duplan) 2-1, 89’ Gerndt (-) 3-1.
 
Scheidsrechter: Janssen
Officials: Jansen, Slot, Bekebrede
Gele kaarten: 22’ Ivens (overtreding op Gerndt), 31’ Asare (overtreding op Jones), 51’ Kappelhof (overtreding op Asare)
 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.