Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

347 gasten online

Gemotiveerd FC Groningen klopt Excelsior op inzet

FC Groningen heeft vanavond de vooraf als cruciaal bestempelde uitwedstrijd bij Excelsior met 0-1 gewonnen. Matchwinner was Lorenzo Burnet die na ruim een kwartier een afstandsschot van Petter Andersson in de rebound, na zwak ingrijpen van keeper Wesley de Ruiter, kon verzilveren. In de eerste helft was FC Groningen over grote delen heer en meester. Omdat de ploeg het verzuimde een tweede treffer te maken bleef het uiteindelijk tot de laatste minuut spannend.

 

In de tweede helft zakte het niveau van de wedstrijd steeds verder weg en kon de Trots van het Noorden niet meer overtuigen. Toch kon Excelsior geen moment echt gevaarlijk worden en zo mag de overwinning van Groningen zeker verdiend worden genoemd. Na het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Dennis Higler was de ontlading onder het personeel van FC Groningen in het uitvak groot. Ook aan de reacties van spelers en trainersstaf kon opgemaakt worden hoe groot de druk was die op deze wedstrijd lag.

 

Tim Sparv liep in de 33e minuut tegen een gele kaart aan en aangezien hij weer eens op scherp stond betekent de gele prent dat Sparv voor de eerstvolgende wedstrijd - Heerenveen-thuis - geschorst is. De op en over het randje spelende Fin werd in de tweede helft door scheidsrechter Higler gespaard en kon nog net op tijd door Pieter Huistra worden gewisseld vóórdat hij een tweede en dus rode kaart zou hebben gescoord. Tom Hiariej werd in de ploeg gebracht. Tom viel goed in en zal ongetwijfeld ook tegen Heerenveen op het controlerende middenveld zijn terug te vinden.

 

Vraaggesprekken Eredivisie Live:

Reactie Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd

Reactie Lorenzo Burnet na afloop van de wedstrijd

Interview met Hans Nijland vóór de wedstrijd

Interview met Pieter Huistra vóór de wedstrijd

 

Eerste helft
Zoals van tevoren verwacht stond Luis Pedro da Silva Ferreira (shirtnaam DA SILVA) aan de aftrap. We willen dit wedstrijdverslag beginnen met een groot compliment voor de jonge rechtsback die vandaag zijn debuut in de basis mocht maken. Hij speelde een geweldige wedstrijd zoals overigens ook de rest van de piepjonge verdedigingslijn een zeer goede prestatie leverde.

FC Groningen begon scherp aan de eerste helft. Omdat aanvoerder Andersson de toss had gewonnen mocht Excelsior aftrappen maar heeft hiervoor duidelijk geen leuke opening ingestudeerd. De bal ging direct over de zijlijn en zo mocht Groningen ingooien. De eerste aanval leverde de Groningers een tweetal corners op. Uit de tweede corner kopte Sparv in het zijnet. Even later viel er al een tweede goede kans voor Groningen te noteren. Na een mooie pass van Andersson dook Texeira ineens vrij voor keeper De Ruiter op, maar deze kon het schot van de Uruguayaan keren. Een schot van Bacuna in de rebound raakte een verdediger van Excelsior. Het elftal van Pieter Huistra oogde in deze beginfase van de wedstrijd behoorlijk gespannen en het spel was zeker niet van een hoog niveau.

Na 18 minuten probeerde aanvoerder Andersson keeper De Ruiter met een afstandsschot te verrassen en dat lukte aardig. De sluitpost stompte de bal bepaald niet overtuigend weg en vervolgens was linksback Burnet attent en schoot de bal van korte afstand in het doel: 0-1! Hij scoorde zijn eerste doelpunt in dienst van FC Groningen en vierde deze belangrijke goal uitbundig met zijn teamgenoten. Dit was de opmaat voor een fase waarin de Trots van het Noorden met een geweldige inzet en heel veel energie Excelsior geen moment aan voetballen liet toekomen. Er werd gelijk druk gezet en het hele verdedigende blok, inclusief de verdedigende middenvelders Sparv en Andersson, liet geen enkele aanvoer richting de spitsen van Excelsior toe. Het doelpunt had de ploeg duidelijk vertrouwen gegeven en de spelers oogden lang niet meer zo gespannen als in de beginfase van de wedstrijd.

FC Groningen deed zichzelf tekort door het overwicht in de eerste helft niet in meer doelpunten uit te drukken. Kansen hiervoor waren er wel. Zo schoot Tadic na ruim een half uur net naast en even later weerhield de paal Bacuna van een verdiende treffer na een prachtig afstandsschot van 25 meter. Ook Van Dijk kreeg nog een mogelijkheid om de voorsprong verder uit te bouwen. Na een overtreding op Texeira mocht hij op de rand van het strafschopgebied een vrije trap nemen maar zijn schot vloog over het doel van Excelsior.

Assistent-trainer Erwin van de Looi toonde zich in de rust tevreden over het vertoonde spel maar liet weten ook weer niet héél tevreden te zijn aangezien de ploeg met grotere cijfers afstand had moeten nemen van de tegenstander en daar had hij gelijk in.

 

Tweede helft
Trainer Lammers van Excelsior paste in de rust een eerste wissel toe om meer grip op de wedstrijd te krijgen. Kalisse moest in de kleedkamer achterblijven en werd vervangen door de meer ervaren Luigi Bruins. Groningen daarentegen was van plan om op dezelfde voet door te gaan als in de eerste helft. De spelers bleven geconcentreerd voetballen en zo kwam Excelsior alsnog weinig in het stuk voor.

Na een klein uur had Groningen zomaar met 10 man kunnen komen te staan als scheidsrechter Higler controleur Tim Sparv een (terechte) tweede kaart had voorgehouden. Hij spaarde de Fin en zo kreeg Pieter Huistra de mogelijkheid om Sparv te wisselen. Tom Hiariej kwam als controleur in het veld en leverde het laatste half uur prima werk. Bij de rest van de ploeg werd steeds meer zichtbaar dat het intensieve spel van de eerste helft erg veel kracht had gekost. Steeds meer acties mislukten en Excelsior kreeg steeds iets meer aandeel in de wedstrijd, overigens zonder echt gevaarlijk te kunnen worden.

Excelsior ging nog een keer wisselen en bracht Te Vrede in het veld voor Wattamaleo. Even later mocht Tadic aanleggen voor zijn 122ste corner van dit seizoen en ook voor deze hoekschop kon de Serviër, net als voor de vorige 121 corners, geen assist bijschrijven.

Ook Pieter Huistra paste een wissel toe. Suk mocht zich klaar maken om in te vallen en waar Pieter Huistra er afgelopen zondag tegen Utrecht nog voor koos om Matias Jones naar de kant te halen en Hyun-Juk Suk aan de rechter kant van het veld te posteren werd deze keer Texeira naar de kant gehaald. Toch wel een twijfelachtige wissel tenzij de Uruguayaan geblesseerd was. Matias Jones speelde vandaag toch wat ongelukkig en het leek eerder logisch om hem naar de kant te halen en vervolgens Leandro Bacuna naar de rechter kant te verhuizen. David Texeira werkte hard en had ook in de slotfase zeker nog van toegevoegde waarde kunnen zijn. Dat Suk niet aan de rechter kant positie hoefde te kiezen moet echter als pure winst worden beschouwd.

In het laatste kwartier zakte het spelniveau tot een zeer bedenkelijk niveau en was het alleen de spanning die de wedstrijd nog leuk maakte. De spelers van FC Groningen liepen grotendeels op hun tenen door het krachten slurpende spel van de eerste helft en dus ging er veel mis. Excelsior was vandaag te zwak om hiervan te kunnen profiteren. Op een paar minuten na in de allerlaatste fase van de wedstrijd kon de ploeg geen mogelijkheden afdwingen. Toch was de spanning om te snijden omdat er toch maar een 0-1 op het scorebord stond.

Om onduidelijke redenen vond de scheidsrechter het nodig om ook nog eens 4 minuten extra tijd aan de 90 minuten vast te plakken maar na 94 minuten klonk eindelijk het verlossende fluitsignaal van Higler dat het einde van deze zenuwslopende wedstrijd betekende. De ontlading bij iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt was groot. Een buitengewoon belangrijke overwinning die FC Groningen in ieder geval voor vandaag weer terug brengt in het linker rijtje, en nog wel op plek 8 die vermoedelijk nodig zal zijn om de play-offs voor Europees voetbal te halen. Door de overwinning van vandaag mag de FC weer voorzichtig omhoog kijken en als matchwinner Burnet gelijk krijgt was dit de opmaat voor een leuke serie die Groningen alleen nog maar zeges zal opleveren - om te beginnen volgende week op zaterdagavond als Heerenveen op bezoek komt in de Euroborg.

 

De statistieken, vandaag met dank aan RTV Noord:

 

FC Groningen: Luciano, Luis Pedro, Johan Kappelhof, Virgil van Dijk, Lorenzo Burnet; Petter Andersson, Tim Sparv (58' Tom Hiariej); Matías Jones, Leandro Bacuna, Dusan Tadic; David Texeira (71' Hyun-Jun Suk).

Excelsior: Wesley de Ruiter; Jordy van Deelen, Daan Smith, Norichio Nieveld (84' Jason Oost), Samuel Scheimann; Kevin Wattamaleo (65' Mitchell te Vrede), Roland Alberg, Kevin Jansen; Darren Maatsen, Rangelo Janga, Moussa Kalisse (46' Luigi Bruins).

Scheidsrechter: Dennis Higler.
Doelpunt: 19' Burnet 0-1.
Gele kaarten: 33' Sparv, 76' Smith.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.