Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

429 gasten online

 

Onderaan het wedstrijdverslag hebben we een fotoreportage van Eric Smit geplaatst!

 

 

 

 

 

FC Groningen maakt het spel maar loopt tegen frustrerende nederlaag aan

Menigeen zal de Euroborg vanavond met een katterig gevoel hebben verlaten. De wedstrijd tegen Heerenveen kwam pas laat op gang - al werd het nooit de zinderende derby die de strijd tussen beide ploegen zo vaak geweest is (maar daar zijn ook twee ploegen met aanvallende intenties voor nodig) - en het was FC Groningen dat voor de winst speelde. Het waren echter de Friezen die in tegenstoten genadeloos toesloegen. Heerenveen kwam in de eerste helft op voorsprong door een doelpunt van Bas Dost, maar Dusan Tadic scoorde koppend de gelijkmaker uit een prachtige assist van Tom Hiariej. Op een ongelukkig moment, vlak vóór rust, kwam Heerenveen nogmaals op voorsprong, opnieuw door een doelpunt van de levensgevaarlijke Bas Dost. Luis Pedro heeft zich vanavond kranig geweerd, maar een tegenstander van het kaliber Dost heeft hij tijdens zijn wedstrijden die hij voor Jong FC Groningen heeft gespeeld nog nimmer voor zijn kiezen gehad. In de tweede helft had Heerenveen niets meer in te brengen.

 

FC Groningen was de dominerende ploeg, maar miste de stootkracht om echt gevaarlijk te worden. De eindpass kwam vaak te laat of was niet zuiver genoeg, en verder - het verhaal wordt eentonig - komt David Texeira niet tot zijn recht in een éénspitsensysteem. De pot was gespeeld toen Victor Elm in de 86e minuut een snelle uitbraak van de Friezen doeltreffend afsloot.

 

Het stadion stroomde snel leeg na de 1-3, witte zakdoekjes waren te zien en er waren spreekkoren tegen Pieter Huistra te horen. Vandaag heeft zijn ploeg echter alles gegeven, onder aanvoering van een sleurende en zwoegende Petter Andersson, voor ons de beste Groninger. Ook Tom Hiariej, die Assaidi uit de wedstrijd speelde, Lorenzo Burnet, die Narsingh een moeilijke avond bezorgde, Johan Kappelhof en Leandro Bacuna speelden een prima partij. De aanvalskracht van de Groningers was echter onvoldoende om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

 

De FC blijft met een kater achter: dit soort wedstrijden moeten om de play offs te kunnen halen worden gewonnen, in de wetenschap dat het restprogramma verre van gemakkelijk is en FC Groningen morgen vermoedelijk naar het rechter rijtje zal terugvallen. Er had vanavond meer ingezeten, en de jonge ploeg, die de zieke Virgil van Dijk node heeft gemist, verdient een groot compliment. De nederlaag was ronduit onverdiend te noemen. Maar de punten gaan naar Friesland en Europa lijkt verder weg dan ooit - een frustrerende constatering.

 

De Milieudienst van de Gemeente Groningen had op deze zaterdagavond werkelijk niks beters

te doen dan het pesten van supporters door geheel onnodig fietsen in beslag te nemen

 

Vraaggesprekken Eredivisie Live:

Reactie Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd

Reactie Petter Andersson na afloop van de wedstrijd

Reactie Pieter Huistra vóór de wedstrijd


 

Eerste helft

Voorafgaande aan de wedstrijd werd FC Groningen/Cambuur B1 op feestelijke wijze gehuldigd voor het behaalde kampioenschap, dat de B1 na één jaar afwezigheid terugbrengt op het hoogste niveau: de landelijke Eredivisie voor B-junioren. Henk Veldmate hield een toespraak en vervolgens werd de jongemannen een ereronde gegund. Groot was het applaus voor de door Peter Moltmaker en Peter Hoekstra getrainde jeugdploeg. Helaas moest één speler, die op krukken liep, de ereronde aan zich voorbij laten gaan...

 

Henk de Haan had het in zijn gesprek met Barend Beltman over de ‘wedstried der wedstrieden’ waarin de FC wel eens behoorlijk zou gaan broez’n, maar deze editie van FC Groningen - sc Heerenveen zal niet de geschiedenis ingaan als de meest onvergetelijke clash tussen beide ploegen die ooit aan ons is voorgeschoteld.

 

Pieter Huistra had in zijn voorbeschouwing aangegeven dat hij zijn ploeg met de opdracht het veld in had gestuurd om strijd te leveren, duels te winnen en doelpunten te maken, maar het heeft vanavond toch net iets anders uitgepakt dan vooraf was uitgedokterd.

 

Met twee spelers van Jong FC Groningen in de basis (Luis Pedro die de met buikgriep afgehaakte Virgil van Dijk moest vervangen en Tim Keurntjes die als controleur speelde) en drie debutanten op de bank (Atilay Batbay en Hilal Ben Moussa, beiden ook van Jong FC Groningen, en Yoëll van Nieff, nota bene van FC Groningen/Cambuur A1) kunnen we rustig spreken van een enthousiast maar erg jong en onervaren FC Groningen. Overigens moet wel gezegd worden dat de ploeg er mogelijk niet heel anders uitgezien zou hebben als het leger aan geblesseerden en geschorsten inzetbaar zou zijn geweest.

 

Inderdaad liet de FC snel zien bereid te zijn duels te willen winnen. David Texeira was vanaf het eerste fluitsignaal van de pietluttig, irritant en zeker niet goed fluitende scheidsrechter Wegereef de bevlogen Uruguayaan zoals we hem kennen, en Luis Pedro en Bas Dost vochten wat aardige duels uit.

 

Matías Jones had vóór de wedstrijd op twitter al gezegd dat hij juist in dit soort wedstrijden alles wil geven en niet alleen met zijn voeten maar ook met zijn hart wil spelen, en dat deed hij dan ook. Helaas leed hij in de eerste helft veelvuldig balverlies, maar in het tweede bedrijf kwam hij iets beter uit de verf.

 

Al na vier minuten had Dusan Tadic de score kunnen openen. Na balverlies van een Fries kwam hij vrij voor keeper Vandenbussche te staan, maar hij treuzelde te lang met schieten zodat de kans uiteindelijk verkeken was. Het resultaat was uiteindelijk een corner.

 

Tim Keurntjes schoot de bal een aantal malen pardoes buiten de lijnen, maar hij herpakte zich snel en speelde met lef en enthosuiasme. Natuurlijk, hij mist nog ervaring, maar met hem heeft FC Groningen toch een leuke speler in huis.

 

Tadic gaf na een kwartiertje aan de andere kant een hoekschop weg, en het was Luciano die een kopbal van Bas Dost klemvast had.

 

Burnet en Narsingh vochten ook wat pittige duels uit, maar Burnet was vaak de bovenliggende partij. Aan de rechterkant was het Tom Hiariej die Oussama Assaidi uit de wedstrijd speelde en dat is toch knap.

 

David Texeira was ijverig als altijd, maar mist ook bepaalde kwaliteiten. Zo lijkt hij niet in staat om een man te passeren. Hij mist ook een spitsenmaatje om hem heen, maar dit is dit seizoen een repeterend verhaal van ons - zonder uitzicht op verbetering, helaas: het systeem lijkt heilig te zijn bij de technische staf.

 

Luciano bestreek, zoals we dat van hem kennen, het gehele strafschopgebied, nee als er één doelman geen statische lijnkeeper is die zijn hok niet uitkomt, dan is het Luciano. Hij steekt in goede doen en ook vandaag kunnen we de nederlaag zeker hem niet aanrekenen.

 

Halverwege de eerste helft kroop Heerenveen, dat rustig afwachtend aan de pot was begonnen, wat meer uit de schulp. Het loerde op een countermogelijkheid, en bij de eerste de beste gevaarlijke uitbraak was het meteen raak. Het was Bas Dost die in de 25e minuut raak kopte. Zou hij beter en feller verdedigd zijn geweest, dan zou het doelpunt wellicht niet zijn gevallen. 0-1, de voorsprong van de Friezen kon op dat moment moeilijk verdiend genoemd worden.

 

Het publiek begon om bloed, zweet en tranen te roepen, maar het was zeker niet zo dat FC Groningen geen inzet toonde. De vorm van de dag en de echt gevaarlijke daad- en stootkracht miste echter.

 

Tim Keurntjes werd in de 26e minuut gevloerd, en iedereen verwachte een fluitje van Wegereef. De arbiter zag er echter geen overtreding in, en Heerenveen zette een snelle counter op. Toen Narsingh ook niet werd afgevlagd, terwijl hij toch echt buitenspel leek te staan, had het publiek het gehad met Wegereef. Gelukkig schoot Narsingh over, anders zou het hek van de dam geweest zijn.

 

Leandro Bacuna werd na een half uurtje op de bon geslingerd, niet voor de - vrij onschuldige - overtreding, maar voor zijn reactie (misbaar) op het fluitsignaal van Wegereef.

 

Michael Breuer toonde zich even van zijn gestoorde kant toen hij aan de zijlijn Luis Pedro volkomen onnodig wegduwde, maar al met al ging het wel met Breuer, een vreemde vogel die in een TBS-kliniek niet zou misstaan.

 

FC Groningen was in deze fase net even te timide. Het speelde ook wat moeizaam, terwijl Heerenveen wat makkelijker combineerde.

 

Tien minuten vóór de rust produceerde David Texeira, die de bal via een kluts wat lucky van Petter Andersson had gekregen, een schotje en even later schoot weer Texeira met een hard schot net naast het doel.

 

De Trots van het Noorden kreeg in de 36e minuut loon naar werken. David Texeira had de bal aan Tom Hiariej meegegeven, die een heerlijke voorzet lanceerde. Dusan Tadic kopte feilloos in en het stond 1-1!

 

Tadic was nu helemaal los en had een mooie pass op Bacuna in de aanbieding.

 

Helaas liep de FC nog vóór de rust opnieuw tegen een tegendoeplunt aan. Narsingh gaf voor en weer Bas Dost kopte in. Luis Pedro vond dat hij was weggeduwd, maar ja - de jonge verdediger zal na vandaag weten hoe ervaren centrumspitsen te werk gaan. Het hoort er allemaal bij en Luis Pedro kan hier veel van leren. In dit soort situaties werd Virgil van Dijk wel erg gemist, maar Luis Pedro deed wat hij kon. Het stond na 41 minuten helaas wel 1-2...

 

De snelle Assaidi schoot in de eerste helft nog een keer naast nadat de opgekomen Luis Pedro balverlies had geleden, en Filip Djuricic kon zomaar bij iedereen weglopen maar verzuimde gelukkig te scoren.

 

Sven Kums kreeg vervolgens voor het neerleggen van David Texeira geen gele kaart, daar waar Bacuna eerder wel een gele kaart moest incasseren. Duidelijk een geval van marchanderen van Wegereef. Bacuna en het hele stadion, op het volle uitvak na, was boos, en terecht.

 

Wegereef floot even later voor de rust en de spelers van FC Groningen werden op een fluitconcert getrakteerd. Dit konden we niet begrijpen. De spelers van FC Groningen hadden zeker hun best gedaan, dat hebben we dit seizoen al veel erger gezien. De ploeg van Pieter Huistra had ook in een aantal situaties heel aardig gevoetbald, en de pot was zeker nog niet verloren.

 

 

Tweede helft

Matías Jones liet in de tweede helft zien veel beter te kunnen voetballen dan wat hij in de eerste helft had laten zien. Hij begon het tweede bedrijf met een prachtige, verre pass op Dusan Tadic.

 

De eerste spelers werden al snel de dug out uitgestuurd. We zagen Hyun Jun Suk, Henk Bos en Yoëll van Nieff warmlopen en later ook Thomas Enevoldsen. Aan de andere kant liep ook Geert Arend Roorda zich warm.

 

Kums kreeg eindelijk zijn verdiende loon (geel), nu moest Bacuna het ontgelden. Wat een domme speler is die Kums zeg.

 

Heerenveen bleef, meer nog dan in de eerste helft, loeren op de counter. De echte derbysfeer wilde maar niet komen opzetten, maar de sfeer werd gaandeweg de wedstrijd wel iets beter.

 

Jones, die zijn basisdebuut in de Euroborg maakte, veroverde handig een corner, maar dit leverde niks op.

 

Even later kreeg Heerenveen twee corners op rij. De laatste was een prooi voor Luciano die de bal snel bij Dusan Tadic bezorgde. De Serviër kapte zich fraai vrij, maar passte net te onzuiver op Keurntjes. Uiteindelijk was het Bacuna die over het doel schoot.

 

Snel daarna schoot Petter Andersson voorlangs. Hij liet daarna gedwongen een man lopen en leek even wat minder fit te zijn. Hij temporiseerde echter een paar maal, nam wat gas terug na een snelle opmars, en met zijn ervaring zorgde hij ervoor dat hij zich op deze manier snel kon hervinden. Hem konden we vandaag absoluut niet missen.

 

Andersson schoot even later over na mooi voorbereidend werk van Tadic, helaas was het resultaat weer slechts een hoekschop.

 

Heerenveen bleef afwachten, en kon dat doen omdat de eindpass van de FC veelal niet goed genoeg was.

 

Bacuna liep af en toe op het randje van nog een gele kaart te spelen, maar hij maakte de wedstrijd gelukkig wel vol. Assaidi haalde zich de woede van het publiek op de hals door na een oplapperiode (na een klein tikje van Keurntjes viel hij wat ongelukkig en moest verzorgd worden) extreem snel hersteld te zijn.

 

Jones miste in de 66e minuut de bal maar ternauwernood (de pass op hem kwam van Tadic), anders had de 2-2 er echt ingelegen.

 

Elm legde zijn landgenoot Andersson neer en kreeg terecht geel, en Petter wilde even later draaien, verstapte zich en bleef geblesseerd liggen. Clubarts Bareveld stond meteen op, maar gelukkig had Petter Andersson geen knieblessure -wat we allemaal vreesden - opgelopen. Hij hoefde niet eens gewisseld te worden.

 

Huistra wisselde wel, twee maal zelfs: eerst ging Jones in de 71e minuut naar de kant waardoor de luid omjubelde Suk erin kwam, en een minuut later werd Keurntjes gewisseld voor Enevoldsen. Ook de Deen kreeg een warm applaus.

 

De voorsprong van Heerenveen kreeg al meer het predikaat ‘onverdiend’. FC Groningen was de enige ploeg die er echt voor ging en van Heerenveen was niets meer te zien. Het gevaar van een dodelijke tegenstoot bleef echter boven de wedstrijd hangen.

 

Burnet kreeg nog een kans, Tadic bleef vervolgens even op de grond liggen en Andersson kreeg wat last van kramp. De spelers van FC Groningen gaven alles, maar hadden het geluk niet aan hun zijde.

 

Een klein kwartier vóór het einde van de wedstrijd werkte Suk de bal net over het doel uit een vrije trap van Bacuna, en in deze fase stond de hele verdediging van FC Groningen erg goed. Er kwam niemand langs de jonge verdedigers.

 

David Texeira kreeg in de 81e minuut DE kans op de gelijkmaker. Vandenbussche was al geklopt, maar het schot van de Uruguayaan werd op de lijn door Victor Elm gekeerd.

 

De 2-2 zou dik en dik verdiend zijn geweest, maar nadat Petter Andersson nog een keer naast had geschoten en Vandenbussche vermanend voor tijdrekken was toegesproken was het Heerenveen dat de wedstrijd met een snelle counter in het slot gooide. 1-3 na 86 minuten, een zware teleurstelling voor iedereen die de FC een warm hart toedraagt.

 

Enevoldsen schoot nog een keertje op het doel, het uitvak zong volkomen misplaats het Friese volkslied en een kopbal van Suk die over het doel vloog was zo’n beetje het laatste wapenfeit in deze wedstrijd die met een zeer geflatteerde nederlaag voor FC Groningen is afgesloten.

 

De competitie ligt voor ons nu stil tot donderdag 12 april a.s., als de uitwedstrijd bij ADO Den Haag wacht. Weer een belangrijke pot. Wordt het aanhaken voor de play offs, of afhaken en moeten we juist weer naar beneden kijken? We maken een zeer teleurstellend seizoen door. De selectie snakt naar versterking, en naar een andere strijdwijze. Dit zal er echter op z’n vroegst pas komend seizoen inzitten. Bah.

 

(zondag volgen foto's van Eric Smit!)

 

Statistieken, met dank aan www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Hiariej, Luis Pedro, Kappelhof, Burnet; Andersson, Keurntjes (73’ Enevoldsen); Jones (71’ Suk), Bacuna, Tadic; Texeira.
Rest bank: Van Loo, Batbay, Bos, Ben-Moussa, Van Nieff.


Opstelling sc Heerenveen
Vandenbussche, Schmidt, Gouweleeuw, Zomer, Breuer, Djuricic (88’ Roorda), Kums, Elm, Narsingh (84’ Van La Parra), Dost, Assaidi.
Rest bank: Nordfeldt, Roorda, Kruiswijk, Kainz, Sibon.


Toeschouwers: 22.423 (uitverkocht)
Scores: 24’ Dost (Elm) 0-1, 36’ Tadic (Hiariej) 1-1, 41’ Dost (Narsingh) 1-2; 86’ Elm (Djuricic) 1-3.


Scheidsrechter: Wegereef
Officials: Van Dongen, Rutgers, Abbink
Gele kaarten 29’ Bacuna, 47’ Kums, 68’ Elm

 

GF-sfeeractie 'Actions speak louder than words'

 

Fotoreportage rond de wedstrijd FC Groningen - sc Heerenveen van Eric Smit:

 

Gro-hee 31-03-2012002
Gro-hee 31-03-2012013
Gro-hee 31-03-2012018
Gro-hee 31-03-2012029
Gro-hee 31-03-2012043
Gro-hee 31-03-2012047
Gro-hee 31-03-2012049
Gro-hee 31-03-2012050
Gro-hee 31-03-2012052
Gro-hee 31-03-2012058
Gro-hee 31-03-2012061
Gro-hee 31-03-2012064
Gro-hee 31-03-2012074
Gro-hee 31-03-2012092
Gro-hee 31-03-2012097
Gro-hee 31-03-2012109
Gro-hee 31-03-2012112
Gro-hee 31-03-2012113
Gro-hee 31-03-2012117
Gro-hee 31-03-2012123
Gro-hee 31-03-2012128
Gro-hee 31-03-2012141
Gro-hee 31-03-2012146
Gro-hee 31-03-2012147
Gro-hee 31-03-2012180
Gro-hee 31-03-2012191
Gro-hee 31-03-2012208
Gro-hee 31-03-2012271
Gro-hee 31-03-2012284
Gro-hee 31-03-2012295
Gro-hee 31-03-2012299
Gro-hee 31-03-2012306
Gro-hee 31-03-2012322
Gro-hee 31-03-2012327
Gro-hee 31-03-2012372
Gro-hee 31-03-2012396
Gro-hee 31-03-2012397
Gro-hee 31-03-2012403
Gro-hee 31-03-2012404
Gro-hee 31-03-2012409
Gro-hee 31-03-2012431
Gro-hee 31-03-2012435
Gro-hee 31-03-2012438
Gro-hee 31-03-2012468
Gro-hee 31-03-2012473
Gro-hee 31-03-2012477
Gro-hee 31-03-2012482
Gro-hee 31-03-2012486
Gro-hee 31-03-2012501
Gro-hee 31-03-2012506
Gro-hee 31-03-2012514
Gro-hee 31-03-2012580
Gro-hee 31-03-2012586
Gro-hee 31-03-2012592
Gro-hee 31-03-2012596
Gro-hee 31-03-2012622
Gro-hee 31-03-2012623
Gro-hee 31-03-2012633
Gro-hee 31-03-2012635
Gro-hee 31-03-2012636
Gro-hee 31-03-2012639
Gro-hee 31-03-2012640
Gro-hee 31-03-2012646
Gro-hee 31-03-2012647
01/64 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.