Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

207 gasten online

FC Groningen speelt zonder vertrouwen en overtuiging en verliest terecht met 3-0

Pieter Huistra had vooraf voor ophef gezorgd door laf te verklaren voor een puntje naar Den Haag gereisd te zijn. Immers, door te verkondigen dat de drie resterende thuiswedstrijden gewonnen moesten worden en eraan toe te voegen dat je met 10 punten uit zes te spelen duels een eind komt om de play-offs te halen, gaf hij aan genoegen te nemen met een punt bij ADO.

 

De wedstrijd van vanavond mondde echter, zoals dit seizoen zo vaak in een uitwedstrijd, uit in een enorme teleurstelling. Met name in de eerste helft speelde de Trots van het Noorden FC Groningen-onwaardig slecht. Het elftal kon in het eerste bedrijf de vergelijking met los zand glansrijk doorstaan en had geen enkele dreiging naar voren. Combinaties mislukten, de ploeg van Pieter Huistra grossierde in balverlies en de 1-0 achterstand bij rust (tot stand gekomen door slecht uitkomen van Luciano) was slechts een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. FC Groningen begon wel goed aan de tweede helft, maar toen uit een counter in de 59e minuut de 2-0 viel was het over en uit met de Groningers. De 3-0 kwam er ook nog maar dit was slechts van statistisch belang.

 

In onze ogen werden de twee bankzitters die nog het nodige gif in het spel hadden kunnen brengen te laat in de ploeg gebracht: Hyun Jun Suk werd na ruim een uur spelen binnen de lijnen gebracht, en Koen van de Laak, de laatste dagen erg gretig trainend, mocht slechts 10 minuten meedoen. Het waren de eerste speelminuten voor de Brabander sinds 3 december 2010 toen hij in de thuiswedstrijd tegen Vitesse zijn kruisband afscheurde. De rentree van Koen is voor ons het enige lichtpunt op deze verder inktzwarte avond.

 

Wie werden er vandaag gemist? Een Virgil van Dijk, een Kees Kwakman. Een Suk die vanaf de eerste minuut lekker met Texeira oorlog mag maken in de zestien van de tegenstander. Maar we misten ook spelers die we helemaal niet op de loonlijst hebben staan. Ervaren rotten die de jonge ploeg bij de hand nemen. Het is het verhaal van dit seizoen. Er wordt niet geroeid met de riemen die we hebben, lees: gespeeld met een speelstijl die de wél beschikbare spelers ligt.

 

 

Reacties Eredivisie Live:

Interview met Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd

Interview met Petter Andersson na afloop van de wedstrijd

 

Inmiddels hebben we onderaan het wedstrijdverslag een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

 

Het is ontluisterend om te zien hoe groot het verval van de ploeg van Pieter Huistra dit seizoen is. Een korte opleving na rust is domweg te weinig om aanspraak te kunnen maken op een resultaat, laat staan op Europees voetbal, dat verder weg is dan ooit. De FC legde in het eerste kwartier na rust meer aanvallende intenties aan de dag dan in het gehele eerste bedrijf - volstrekt onacceptabel voor een ploeg die plaatsing voor de play offs vóór de wedstrijd nog altijd niet had afgeschreven.

 

Na de 3-0 afstraffing door het bepaald niet imponerende ADO Den Haag, dat echter wél de nodige power in de strijd gooide - logisch in de wetenschap dat het voetballende vermogen van de Hagenezen beperkt is - en volkomen verdiend heeft gewonnen, zijn de rapen gaar in Stad en Ommeland. Supporters zijn woest, het seizoen gaat als een nachtkaars uit en zondag vallen er opnieuw twee spelers uit vanwege schorsingen - Bacuna en Kappelhof ontvingen hun 7e gele kaart van dit seizoen en zullen moeten toekijken. Wat gaat er nu in de clubleiding om? Hoe lang wordt ons nog een speelstijl voorgeschoteld die deze spelersgroep niet ligt en de spelers alle speelplezier, overtuiging en zelfvertrouwen ontneemt? 

 

 

Eerste helft

Het vuurwerk bij de spelersopkomst was indrukwekkend (hard), en ook het eerbetoon voor de veel te vroeg overleden ‘Prinses’ Gillian in de achtste minuut was prachtig. Gedurende twee minuten werd er door het publiek keihard geapplaudisseerd. Het leidde heel even de aandacht af van de verbijsterende wijze waarop FC Groningen aan de wedstrijd was begonnen. Er waren nog geen 10 minuten gespeeld of het had al 3-0 voor de thuisploeg kunnen staan. Toornstra mikte na balverlies van Dusan Tadic net naast het doel van Luciano, de volkomen vrijstaande Vicento schoot de bal over het doel nadat Leandro Bacuna op de bal was gestapt waarna hij het leder verloor, en Ebi Smolarek zag zijn schot, uit een voorzet van Immers, door een katachtig reflex van Luciano gekeerd.

 

Zo slecht als in deze eerste helft hebben we de meer en meer verblekende Trots van het Noorden zelden zien spelen. Het lukte de Groningers zelden om een medespeler te bereiken, en bovendien leek de ploeg werkelijk van zins om op een bloedeloze 0-0 te willen afstevenen. Dit zijn echter doelstellingen die op voorhand gedoemd zijn te mislukken.

 

FC Groningen grossierde dus in balverlies, toonde geen dreiging naar voren en het was een wonder dat de 1-0 voor ADO pas in de 38e minuut viel. Het was Vicento die de hoog voor de pot gespeelde bal in het doel kon koppen. Luciano was uit z’n doel gekomen, maar dit had hij beter na kunnen laten. Niet alleen miste hij de bal volledig, hij hinderde bovendien Tim Sparv die net bezig was om te voorkomen dat Vicento gevaar kon stichten. Door deze actie van de Braziliaan kon Sparv niet meer verijdelen dat Charlton Vicento kon inkoppen en het stond - helaas terecht - 1-0 voor ADO Den Haag.

 

Vóór de 1-0 moesten we ook twee gele kaarten incasseren, en in beide gevallen was het er eentje met gevolgen: zowel leandro Bacuna als Johan Kappelhof stonden op scherp en de gele kaart die ze vandaag scoorden - voor beiden alweer de zevende van dit seizoen - betekent dat ze zondag tegen Roda JC zullen moeten toekijken. Waarvoor Bacuna geel kreeg weten we niet. De bal was niet in de buurt, maar Van Sighem toverde opeens geel uit zijn borstzakje. Omdat Bacuna echter niet protesteerde zal de kaart vermoedelijk terecht zijn verstrekt. De charge van Johan Kappelhof tegen Lex Immers was zeker geelwaardig. Kappelhof schuwde de strijd in de eerste helft als één van de weinigen overigens niet. Hij vocht lekkere duels uit met Immers. Leuk om te zien, maar als we bij de rust met 10 man hadden gestaan hadden we geen reden tot klagen gehad.

 

Rechtsback Luis Pedro had het moeilijk met de rappe Vicento, maar hij deed wat hij kon. Het lukte de ploeg van Huistra absoluut niet om de tegenstander de wil op te leggen. Sterker nog, het was gênant om te zien hoe moeilijk de FC het had tegen de ploeg die na de winterstop nota bene zo’n beetje de slechtst presterende ploeg van de Eredivisie is. Bijna alle Groningers hadden continu ruzie met de bal, en het is duidelijk dat er een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen in de ploeg is geslopen, die het de mannen kennelijk remt om strijd tot op het gaatje te leveren.

 

Uit een vrije schop van Dusan Tadic kreeg de vrijgelaten Leandro Bacuna nog een hele beste kans (we waren toen 33 minuten onderweg), maar Leandro kopte net over. Het was één van de schaarse hoogtepunten in de eerste helft aan Groninger zijde.

 

Van Sighem en zijn assistent begingen in de eerste helft nog een eclatante blunder die wellicht mede-wedstrijdbepalend is geweest. ADO-goalie maakte nl. hands (hij raakte de bal met de handen terwijl hij buiten zijn strafschopgebied stond), en dit werd waargenomen door de grensrechter die hiervoor vlagde. Scheidsrechter Van Sighem nam het vlagsignaal over en kende FC Groningen een vrije schop toe, maar waarom bleef de rode kaart voor Coutinho achterwege? Onbegrijpelijk.

 

Henk Bos - zijn naam is nog niet genoemd. De debuterende middenvelder van Jong FC Groningen viel vandaag dan ook niet op. Pas tegen het einde van de eerste helft gaf hij, toen hij was uitgeweken aan de linkerkant, een voorzet, maar veel meer was er van de kleine Musselkanaalster niet te zien. Maar zijn tijd komt nog wel.

 

De eerste helft zat er even later op. ADO had veel meer lef getoond, en FC Groningen had veel teveel balverlies geleden, geen fatsoenlijke aanval weten op te bouwen, geen combinaties op de mat gelegd en zonder vertrouwen gespeeld. Er was geen lijn in het spel te herkennen. Trieste constateringen. 

 

Tweede helft

Kennelijk is er in de kleedkamer van FC Groningen in de rust een hartig woordje gesproken, want was het in de eerste helft ADO geweest die meer karakter toonde - het eerste kwartier na rust was het FC Groningen dat de klok sloeg.

 

Gewisseld werd er helaas nog niet, maar wel werden Suk, Ivens en Jones uit de dug-out gestuurd voor warmloopsessies.

 

Petter Andersson zorgde kort na de hervatting voor een snelle uitbraak. Hij speelde de bal echter te laat af op David Texeira, die inmiddels in buitenspelpositie was beland. Hier had meer ingezeten.

 

De ‘tandem op links’ - Burnet en Tadic - laat het al geruime tijd afweten, maar gelukkig bracht FC Groningen na rust wel meer strijd in de ploeg.

 

Henkie Bos bezorgde de FC snel een corner; hieruit vloeide helaas geen gevaar. Even later was het Kum die Bos, op zijn beurt ingespeeld door Texeira, opving. Velen zagen hier een strafschop in, ook Pieter Huistra, en inderdaad was er wel contact, maar Van Sighem wuifde het allemaal weg.

 

FC Groningen kwam steeds beter in de wedstrijd, vocht tenminste voor wat het waard was, maar het ging - zoals zo vaak dit seizoen - bij de eerste de beste tegenstoot meteen mis. De pas 18-jarige Omeruo schoot in een snelle counter richting het doel en het was Tim Sparv die de bal bijna in zijn eigen doel schoot. ADO kreeg wel een corner en hieruit kopte diezelfde Kenneth Omeruo snoeihard raak: 2-0 na 58 minuten.

 

In de tegenstoot had Leandro Bacuna eigenlijk moeten scoren. Hij werd keurig bediend door Lorenzo Burnet, maar Bacuna schoot, volledig vrijstaand, jammerlijk over.

 

Huistra wisselde nu. Suk kwam er eindelijk in en Henk Bos ging naar de kant. Suk versierde met z’n wilskracht die hij van begin tot eind aan de dag legt meteen een vrije schop, en met Suk kwam er nog wat meer power in de ploeg. Helaas gingen de koppen bij diverse ploeggenoten van hem naar beneden, zoals zo vaak na een tegenslag. De tweede tegentreffer was voor FC Groningen duidelijk als een mokerslag aangekomen.

 

Veel valt er over de tweede helft niet meer te vertellen. FC Groningen toonde meer inzet dan in de eerste helft, maar de vorm ontbrak toch. Petter Andersson toonde wel inzet, maar was slordig in de passing. Tekenend was zijn schot, een kwartiertje vóór het einde van de wedstrijd, dat hoog over zeilde.

 

In de 71e minuut paste Huistra nog een hoogst opmerkelijke wissel toe: Hiariej ging naar de kant en Ivens kwam in de ploeg. De Belg ging centraal achterin spelen, en Sparv schoof door naar het middenveld, maar waarom niet meer riskeren en bv. een Jones brengen voor Sparv, achterin één op één spelen en voorin een mannetje meer posteren? Het gebeurde allemaal niet.

 

Het initiatief van de FC was inmiddels verdwenen. Lex Immers schoot over de iets te ver voor zijn doel staande Luciano heen, maar de bal vloog gelukkig ook over het doel. Het ADO-publiek verzocht Pieter Huistra inmiddels om ‘zijn rotzooi mee te nemen’ - hoe pijnlijk is het als het publiek van een beperkte club als ADO Den Haag dit zingt?

 

Koen van de Laak maakte zich op om in te vallen, maar hij moest met lede ogen aanzien hoe vlak voordat hij zijn rentree kon vieren de 3-0 viel. Het was Ebi Smolarek die bij Johan Kappelhof was weggelopen en het drama voor FC Groningen compleet maakte.

 

Burnet kreeg nog een tik, ADO wisselde nog wat, Suk schoot nog voorlangs en kreeg in de blessuretijd nog een tik van Kum (een echte smeerlap die al lang van het veld gestuurd had moeten worden), en na drie minuten blessuretijd zat de pot erop. Wat een frustrerende deceptie is dit vanavond geweest.

 

Wij gaan er eens een nachtje over slapen, als dat al lukt, en we zijn erg benieuwd hoe de vlag er morgenmiddag op het trainingsveld bijhangt.

 

U hoort nog van ons... 

 

Fotoreportage van Eric Smit

 

ado - groningen004
ado - groningen045
ado - groningen051
ado - groningen053
ado - groningen055
ado - groningen058
ado - groningen059
ado - groningen078
ado - groningen079
ado - groningen093
ado - groningen100
ado - groningen105
ado - groningen108
ado - groningen124
ado - groningen148
ado - groningen156
ado - groningen173
ado - groningen175
ado - groningen185
ado - groningen197
ado - groningen226
ado - groningen242
ado - groningen277
ado - groningen289
ado - groningen323
ado - groningen340
ado - groningen343
ado - groningen388
ado - groningen390
ado - groningen391
ado - groningen392
ado - groningen394
ado - groningen404
ado - groningen409
ado - groningen415
ado - groningen417
ado - groningen434
ado - groningen435
ado - groningen437
ado - groningen439
ado - groningen449
ado - groningen491
ado - groningen514
ado - groningen520
ado - groningen538
ado - groningen559
ado - groningen560
ado - groningen562
ado - groningen586
ado - groningen601
01/50 
start stop bwd fwd

 

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Luis Pedro, Kappelhof, Sparv, Burnet; Hiariej (71' Ivens), Andersson; Bos (62' Suk), Bacuna (80' Van de Laak), Tadic; Texeira.
Rest bank: Van Loo, Jones, Keurtjes, Ben-Moussa.

Opstelling ADO Den Haag
Coutinjo, Omeruo, Kum, Horvath, Supusepa, Toornstra, Visser, Chery, Smolarek (88' Boussaboun), Immers (89' Verhoek), Vicento (85' Elbers).
Rest bank: Zwinkels, Radosavljevic, Luksik, N'Toko.

Toeschouwers: 12.000
Scores: 38' Vicento (Supusepa) 1-0; 59' Omeruo (Chery) 2-0, 79' Smolarek (Vicento) 3-0.

Scheidsrechter: Van Sichem
Overige officials: Droste, Brondijk en Dieperink
Gele kaarten; 22' Bacuna (overtreding op Toornstra), 28' Kappelhof (overtreding op Immers), 33' Toornstra (overtreding op Tadic), 69' Vicento (commentaar op de leiding).

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.