Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

284 gasten online

Seizoen FC Groningen definitief mislukt na 10e nederlaag in 13 wedstrijden

FC Groningen moet de laatste restjes hoop op het bereiken van de play offs voor Europees voetbal definitief begraven na de nederlaag die het vanmiddag in de eigen Euroborg leed tegen Roda JC. De Limburgers trokken in een pover duel zonder hoogtepunten met 0-1 aan het langste eind door een doelpunt van Rob Wielaert in de 35e minuut. FC Groningen had wellicht wel aanspraak op een puntje, want het had diep in de tweede helft een glaszuivere strafschop verdiend toen Nicklas Pedersen, die bij elk balcontact werd uitgefloten, de bal tegen de hand van Vukovic schoot. Het voorval was het dramatisch presterende scheids- en grensrechtersgespan echter ontgaan.

 

Arbiter Ed Janssen wekte de woede van alle Groningers op door het woeste geschop van Davy de Beule, die het op de benen van diverse spelers van de thuisploeg had voorzien, onbestraft te laten, en de vlaggenisten aan de zijlijn bakten er ook al niets van door ingooien aan de verkeerde ploeg te geven en buitenspelsituaties foutief in te schatten.

 

Het spel van FC Groningen was niet best. De ploeg ontbeert elke vorm van zelfvertrouwen en er viel weinig lijn te ontdekken in het elftal van Pieter Huistra, ook al het mikpunt van kritiek van het publiek. Voorin werkte Hyun Jun Suk zich een slag in de rondte, maar hij moest het in de punt van de aanval alleen doen, zoals dit seizoen elke diepe spits van de Trots van het Noorden op een eiland staat. Ook Roda JC speelde niet z'n beste wedstrijd en dwong maar weinig af, maar het legde wel meer dreiging naar voren aan de dag en dit werd niet in de laatste plaats bewerkstelligd doordat Malki en Junker elkaar voorin wél konden ondersteunen in het 4-4-2 concept dat door Van Veldhoven op zijn ploeg is afgestemd.

 

FC Groningen is na de winterstop één van de slechtst presterende ploegen in de Eredivisie. Het verloor 10 van de 13 dit kalenderjaar gespeelde wedstrijden en er zijn maar drie ploegen die meer tegentreffers hoefden te incasseren - onthutsende statistieken voor een club die plaatsing vooor Europees voetbal als doelstelling had uitgeroepen. Nu dit streven niet meer haalbaar is moet de blik op de toekomst gericht worden. En het toekomstperspectief is met vraagtekens en zorg omgeven. Slaagt de technische staf erin de selectie met nog enkele gerichte aankopen te versterken? Haken er seizoenkaarthouders en sponsoren af? Moeten we ook volgend jaar met lede ogen aanzien dat de ploeg in een spelsysteem speelt dat niet op de selectie is afgestemd? Iets dichter bij huis: komende zondag wacht de trip naar de Duivendrechtse grafbak. Wat staat ons komende zondag te wachten?

 

Beeld- en geluidsmateriaal:

Interview met Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview met Petter Andersson na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview met Pieter Huistra vóór de wedstrijd (Eredivisie Live)

Robert Maaskant analyseert het veldspel van FC Groningen (Eredivisie Live)

Robert Maaskant over de slordigheden van FC Groningen (Eredivisie Live)

Reportage RTV Noord

Vraaggesprekken met Pieter Huistra, Koen van de laak en Petter Andersson (OOG Radio en TV)

 

Inmiddels hebben we onderaan het wedstrijdverslag een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

 

 

Eerste helft

Bij de warming-up ontbrak Maikel Kieftenbeld, over wie de Fc vooraf had gezegd dat er een kans was dat hij bij de wedstrijdselectie kon aansluiten. Kennelijk vond men het toch nog te vroeg voor zijn rentree. Wie weet maakt hij morgen speelminuten bij Jong FC Groningen. Wel van de partij waren drie spelers van de beloften: Hilal Ben Moussa, Atilay Batbay en de om dubieuze redenen gepasseerde Luis Pedro.

 

Henk Oosterwold kwam als gast van Barend Beltman en Henk de Haan nog aan het woord, en afgaande op zijn zelfbeschrijving wordt zijn speltype node gemist in de huidige selectie. Oosterwold, geboren op 10 maart 1949 en dus 63 jaar jong, debuteerde 15 april 1968 als 19-jarig broekie voor GVAV, speelde tot de naamswijziging in FC Groningen 79 wedstrijden en daarna ook nog eens 266 en mag met recht een ras-Groninger worden genoemd.

 

Beltman had wijze woorden in petto: de eerste 10-15 minuten van de wedstrijd zouden belangrijk worden. Als de ploeg van Huistra, die om 12:15 uur toen de voorbeschouwing op de video walls werd geprojecteerd al werd uitgefloten, in die periode aanvallende intenties en druk naar voren aan de dag zou leggen, dan had hij er een goed gevoel over.

 

Meteen na de aftrap werd er door de Noord Curve al om ‘bloed zweet en tranen’ geschreeuwd, maar het eerste wapenfeit was voor Roda. Malki, Junker en Monteyne sneden te gemakkelijk door de linies van de FC en de eerste Limburgse corner was een feit.

 

Tim Keurntjes stopte vanaf het eerste fluitsignaal veel energie in de wedstrijd en was, samen met zijn controleursmaatje Petter Andersson, één van de beste spelers van de FC.

 

Na een kwartiertje de eerste corner voor FC Groningen na een één-tweetje tussen Dusan Tadic en Lorenzo Burnet. De kleine Henk Bos nam de hoekschop die hoog voor het doel belandde, waarna Suk kopte. Uiteindelijk was de bal een prooi voor de ver uit zijn doel gekomen keeper Pawel Kieszek.

 

Even later kreeg Tadic de eerste schop van De Beule te verwerken. Het zag er niet best uit en Matías Jones werd de dug-out uitgestuurd. De Serviër kon echter doorspelen, al had hij nog geruime tijd last van zijn bovenbeen.

 

Na een minuut of 20 zagen we de eerste mooie aanval van Grunn. Burnet had de bal voorgegeven waarna Suk voorlangs kopte.

 

Van Roda JC was in deze fase weinig te zien, op een paar dwarrelschoten die niet eens in de buurt val Luciano kwamen na, maar ook het spel van FC Groningen was weinig verheffend. Kortom - de neutrale toeschouwer had het vanmiddag zwaar.

 

Tim Keurntjes speelde wel met lef en verdeelde het spel goed, een uitstekend optreden van deze jonge vent.

 

Wielaert schoffelde Suk onderuit, maar tot onze stomme verbazing werd er niet eens voor gefloten: volgens arbiter Janssen had de ploert uit Kerkrade de bal gespeeld. Niet te geloven. David Texeira werd uit de dug-out gestuurd, maar mocht al snel weer gaan zitten. Misschien iets té snel, want na opgelapt te zijn kreeg Suk bij de eerste sprint weer last van zijn getroffen knie. Een Zuid-Koreaan geeft echter nooit op en zeker Hyun Jun Suk niet.

 

Tien minuten vóór de rust beging Tim Keurntjes een overtreding op Mads Juncker. Jimmy Hempte ontfermde zich over de bal, schoot hem in de richting van Rob Wielaert die uit de rug van Hyun Jun Suk was weggelopen en Wielaert had geen moeite de bal in het doel te volleyen: 0-1 na 35 minuten, een fikse domper.

 

Er doemden anti-Huistra-spreekkoren op, en net als afgelopen donderdag in Den Haag zaten we ook nu bepaald niet op het puntje van onze stoel. Aan de kant van de FC zagen we geen vertrouwen, geen dreiging naar voren - wat is dit een frustrerend seizoen zeg.

 

Het had bijna zelfs 0-2 gestaan bij rust toen Junker de bal bijna in het doel had gewerkt na een misverstand tussen Jonas Ivens en Luciano, maar dit bleef ons gelukkig bespaard.

 

Het publiek riep weer om ‘bloed, zweet en tranen’, en niet dat de inzet niet goed was, maar het had allemaal wel wat scherper gemogen vandaag. Tom Hiariej beging nog een overtreding op Adil Ramzi en kreeg hiervoor de gele kaart voorgehouden, en na een vrije schop voor FC Groningen - het resultaat van een snelle aanval via Hiariej en Andersson - floot Janssen voor de rust. De ploeg van Huistra werd met een fluitconcert de catacomben ingezonden. Het publiek had er begrijpelijkerwijs meer van verwacht. Het was fysiek echter de mindere van Roda JC, en voorin kon Suk net als Texeira eerder dit seizoen in z’n eentje ook niets uitrichten. Het blijft onbegrijpelijk waarom de trainersstaf de opstelling en speelwijze niet aanpast aan het beschikbare materiaal.

 

 

 

Tweede helft

Het tweede bedrijf begon met een vrije schop voor FC Groningen. Henk Bos nam de bal, maar Suk werd - onterecht - voor buitenspel afgevlagd en -gefloten.

 

David Texeira en Koen van de Laak liepen inmiddels warm. Roda bleef fysiek hard spelen. Een aanval via Andersson en Bos leverde ook een vrije trap op. Opnieuw stond Bos, een leuke speler die een mooie voorzet in huis heeft, aan de bal. Suk kreeg de bal en werkte de bal over het doel van Roda.

 

FC Groningen probeerde meer dan in de eerste helft druk te zetten en Roda beperkte zich nu helemaal tot het loeren op een countermogelijkheid. Petter Andersson toonde veel wilskracht. In de 54e minuut zette hij een aanval op, en via Henk Bos en Dusan Tadic was een corner het resultaat. Helaas leidde deze standaardsituatie niet tot gevaar.

 

Een paar minuten later werd Koen van de Laak, tot vreugde van het thuispubliek, binnen de lijnen gebracht. Tot onze verbazing ging Lorenzo Burnet naar de kant. Een opmerkelijke wissel die we alleen kunnen verklaren met een blessure van Burnet. Ons was echter niet opgevallen daaromtrent.

 

Tim Keurntjes zakte een linie naar achteren en werd de nieuwe linksback, Hiariej ging controlerend naast Andersson spelen en Koen werd de rechtsback, al had hij achterin weinig te doen en was veelal op het middenveld te vinden. Hij gaf blijk zijn spelinzicht bepaald nog niet verloren te hebben, maar de echte snelheid en de rushes langs de zijlijn - die zijn er niet meer.

 

Roda wisselde ook: Delorge ging, en Vukovic kwam. Vlak daarvóór was Delorge nog op de bon geslingerd voor het neerleggen van de opstormende Henk Bos. Er was een situatie aan vooraf gegaan waarin Tim Keurntjes de bal hard tegen zich aan had gekregen, en hij moest even behandeld worden vanwege een kortstondig gevoel van groggy-zijn. Tim kon gelukkig doorspelen.

 

Koen van de Laak scoorde ook geel toen hij de bal miste maar Ramzi wel raakte, en even later liet Malki zich vallen (Ivens deed helemaal niets) - Janssen trapte er echter in en kende Roda een vrije schop toe. Gelukkig leidde dit tot niets. Dit waren de situaties waar Roda JC het van moest hebben.

 

Biemans kreeg geel voor het hinderen van Luciano en vervolgens wisselde Huistra opnieuw. Henk Bos ging in de 68e minuut naar de kant en Matías Jones kwam in zijn plaats in de ploeg. De kleine Uruguayaan viel helaas beroerd in. Zijn voorzetten mislukten en hij wist maar één keer in positieve zin op te vallen. Zijn schot was echter niet gevaarlijk genoeg om Kieszek te verrassen.

 

Het spel van FC Groningen vervlakte meer en meer; het geschop van De Beule echter geenszins. Tadic moest het weer eens ontgelden, en als Petter Andersson niet was opgesprongen na weer een invliegend scheermes, dan zouden zijn enkels volledig naar de poeier zijn geweest. Ed Janssen - hij stond erbij en keek ernaar en vond alles best. Wat een aanfluiting die vent.

 

Roda-coach Van Veldhoven zag wél in dat het wel eens mis kon gaan met De Beule en hij wisselde de smeerlap. Sutchuin Djoum kwam in de ploeg.

 

Dusan Tadic produceerde nog een vertwijfeld schot, in de wetenschap dat FC Groningen in het strafschopgebied enorm onmachtig was en niets kon afdwingen. Na nog wat getrek en geschop (geel voor Vormer en even later ook voor Ivens), een schandelijk laat doorgevoerde wissel (Texeira mocht welgeteld zes minuten officiële speeltijd meedoen - hoe maak je een jonge speler kapot? Zo dus) kwam hét moment van de tweede helft vlak vóór tijd. Nicklas Pedersen, armoedig in de duels (zoals altijd) maar niet zijn slechtste wedstrijd ooit spelend, schoot de bal tegen de hand van Jagos Vukovic aan. De hand ging echt naar de bal en aangezien het in het strafschopgebied gebeurde was er maar één sanctie de juiste geweest: een strafschop voor FC Groningen. De penalty kwam er echter niet. Ongelofelijk, werkelijk het hele stadion had dit waargenomen.

 

 

Bij de FC was de overtuiging nu helemaal weg. De lijn in het spel was zoek en Roda had nog kunnen scoren in de persoon van Malki. Malki werd vervolgens gewisseld, de grensrechter vlagde nog een keer ten onrechte voor buitenspel en toen Matías Jones tegen de vlakte werd gewerkt en geblesseerd bleef liggen, toen floot Janssen af. De zeer teleurstellende pot zat erop - de play-offs zijn definitief verkeken. Wie had dát verwacht na een seizoen waarin we als vijfde waren geëindigd. We maken met afstand het belabberdste seizoen sinds de verhuizing naar de Euroborg door. De Hel van het Noorden is geen hel meer die tegenstanders angst inboezemt, en uitwedstrijden worden dramatischer dan ooit afgesloten. Een constatering die fans van FC Groningen bepaald droevig stemt, en ook boos. Hoe zou dit seizoen zijn verlopen als we vaker Texeira en Suk samen in de punt van de aanval hadden gezien? Hopelijk wordt deze vraag komend seizoen beantwoord.

 

Fotoreportage van Eric Smit

 

gro-roda15-04-2012012
gro-roda15-04-2012025
gro-roda15-04-2012031
gro-roda15-04-2012040
gro-roda15-04-2012052
gro-roda15-04-2012058
gro-roda15-04-2012066
gro-roda15-04-2012090
gro-roda15-04-2012099
gro-roda15-04-2012106
gro-roda15-04-2012108
gro-roda15-04-2012111
gro-roda15-04-2012114
gro-roda15-04-2012127
gro-roda15-04-2012129
gro-roda15-04-2012130
gro-roda15-04-2012148
gro-roda15-04-2012154
gro-roda15-04-2012163
gro-roda15-04-2012166
gro-roda15-04-2012170
gro-roda15-04-2012196
gro-roda15-04-2012271
gro-roda15-04-2012296
gro-roda15-04-2012364
gro-roda15-04-2012410
gro-roda15-04-2012429
gro-roda15-04-2012456
gro-roda15-04-2012541
gro-roda15-04-2012581
gro-roda15-04-2012596
gro-roda15-04-2012679
gro-roda15-04-2012685
gro-roda15-04-2012705
gro-roda15-04-2012739
gro-roda15-04-2012740
gro-roda15-04-2012789
gro-roda15-04-2012804
gro-roda15-04-2012808
gro-roda15-04-2012828
gro-roda15-04-2012840
gro-roda15-04-2012843
gro-roda15-04-2012844
gro-roda15-04-2012854
gro-roda15-04-2012856
gro-roda15-04-2012857
gro-roda15-04-2012859
gro-roda15-04-2012862
gro-roda15-04-2012864
gro-roda15-04-2012868
gro-roda15-04-2012871
gro-roda15-04-2012876
01/52 
start stop bwd fwd

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Hiariej (85’ Texeira), Ivens, Sparv, Burnet (58’ Van de Laak); Andersson, Hiariej; Bos (68’ Jones), Pedersen, Tadic; Suk.
Rest bank: Van Loo, Batbay, Luis Pedro, Ben-Moussa.


Opstelling Roda JC
Kieszek, Monteyne, Wielaert, Biemans, Hempte, Delorge (60’ Vukovic), Vormer, De Beule (80’ Sutchuin), Ramzi, Malki (90’ Hupperts), Junker.
Rest bank: Prus, Fledderus, Lebedynski, Broekhof.


Toeschouwers: 21.931 (uitverkocht)
Scores: 35’ Wielaert (Hempte) 0-1.


Scheidsrechter: Ed Janssen
Overige officials: Langkamp, Olde Olthof en Gerritsen
Gele kaarten: 42’ Hiariej, 59’ Delorge, 64’ Van de Laak, 66’ Biemans, 82’ Vormer, 84’ Ivens.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.